Zangeres Lily Berglund (21 juli 1928) is geboren als Lilly Linnea Berglund in de Zweedse provincie Dalarnas län, gelegen in het midden van het Scandinavische land. In 1952 is ze te zien in de film 'Flyg-Bom', beter bekend als 'Bom the Flyer'. Daarin speelt ze de rol van een zangeres. Vier jaar later is ze te bewonderen in 'Het är min längtan'. Datzelfde jaar stapt ze in het huwelijksbootje met kapelmeester/componist Göte Wilhelmson. In 1961 neemt ze voor het eerst deel aan 'Melodifestivalen', de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. In de nationale finale strijden vijf liedjes voor de overwinning. Elk nummer wordt éénmaal met klein orkest gebracht en éénmaal met groot orkest. Met "Stockholm" eindigen zij en Lill-Babs (ze wordt dat jaar afgevaardigd om Zweden te vertegenwoordigen) op een vijfde en laatste plaats. Met "Spela på regnbågen" heeft ze meer geluk. Samen met Lars Lönndahl eindigen ze op een tweede plaats. In 1962 neemt Lily Berglund opnieuw deel aan de nationale selectie. Opnieuw neemt ze met twee nummers deel, beide malen met zangeres Inger Berggren. Met "Sagans underbara värld" eindigen ze op een vijfde en voorlaatste plaats. Met "Sol och vår" eindigen ze op een eerste plaats maar het is Inger Berggren die Zweden mag vertegenwoordigen tijdens het zevende Eurovisie Songfestival. Ze zal op een gedeelde zevende plaats eindigen. In 1963 neemt Lily voor het laatst deel aan de nationale selectie voor het Songfestival. Opnieuw is ze met twee nummers ("Rosen och vinden" en "Se'n igår är vi kära") in de running. Maar met geen van beiden kan ze een overwinning op haar rekening schrijven.
"Je t'adore" van Kate Ryan is na 21 weken uit de 'Ultratop' verdwenen. Over een goeie drie weken komt haar nieuwe single op de markt en hopelijk wordt het ook zo'n grote hit als haar Songfestivalinzending. De winnaar van het Songfestival, de groep Lordi, blijft deze week opnieuw op de derde plaats postvatten. Helena Paparizou stijgt met "Mambo" twee plaatsen. Belle Perez stijgt met haar nieuwe "Ave Maria" ook twee plaatsen en komt op de veertiende stek terecht. Het nummer werd eerder al door de Spaanse zanger David Bisbal uitgebracht. Hij waagde in 2002 zijn kans om afgevaardigd te worden naar het Songfestival. Verder begroeten we Kaye Styles en Johnny Logan met hun herwerkte versies van de twee festivalzeges van de Ier. Het album van Lordi strandt voor de tweede week op rij op een dertiende plaats.
Ultratop 50 singles :
03. (03) "Hard rock hallelujah" - Lordi (7 weken). 25. (NW) "Don't cry/I love to party" - Kaye Styles en Johnny Logan (bewerking van "What's another year" en "Hold me now")
Verdwenen : "Je t'adore" - Kate Ryan (21 weken).
Ultratop 50 albums :
13. (13) "The Arockalypse" - Lordi (6 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' komt "Le papa pingouin" opnieuw de top tien binnen en staat op een negende plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats. Lordi is na vijf weken notering uit het overzicht verdwenen.
Zomer 2006 : Vlaamse zangers op Vlaams Belang-affiche.
De krant Het Laatste Nieuws pakt in haar donderdageditie uit met het nieuws dat een aantal Vlaamse artiesten zullen optreden tijdens 'De 24 uren van het Vlaams Belang'. Het festival lijkt een aanval te zijn op de 0110-concerten voor verdraagzaamheid en tegen racisme die op 1 oktober worden georganiseerd (archief). De meeste artiesten reageren laconiek met "het is een opdracht als een andere, Vlaams Belang of CD&V, als we gevraagd worden dan komen we zingen". Dat hun carrière mogelijk gehypothekeerd wordt, willen ze niet weten stelt de krant. Maar denken we nog maar terug aan halverwege de jaren negentig toen De Strangers door half Vlaanderen werden uitgespuwd wegens hun optreden op het partijcongres van het toenmalige Vlaams Blok. Hieronder een overzicht van de artiesten die zullen optreden op 10 september :
Salim Segers : "Mij maakt het echt niet uit waar ik optreed, in een rusthuis, of op een feest van een politieke partij. Dit is een concert zoals een ander. Ik ben er om de mensen te entertainen, niet om aan politiek te doen". Helemaa tégen het Vlaams Belang lijkt de zanger trouwens niet te zijn. "Het is nog altijd niet bewezen dat het een racistische en onverdraagzame partij is. Twintig procent van de bevolking is het met hun programma eens, dat wil toch ook iets zeggen ?"
Wim Ravell (Eurosong 1993), oot winnaar van de Soundmixshow, zegt zelfs onomwonden sympathie te hebben voor het Belang. "Van alle partijen ben ik hen het meest genegen, het Vlaams Belang is een heel verdraagzame partij. Het zijn vooral de media die doen uitschijnen alsof het feest van het Belang tegen de verdraagzaamheid is, en dat van Tom Barman voor".
Kurt Lotigiers (Eurosong 2004), de broer van Helmut Lotti bekijkt het louter als een financiële kwestie. "Als ik gevraagd en betaald word, dan kom ik zingen. Ik ben politiek onpartijdig, dus ik kan overal komen". De krant stelt hem dan de vraag of hij ook zou zingen op een benefietoptreden voor pakweg Freddy Horion of op het feest van de Nederlandse partij die pedofilie wil legaal maken ? "Neen, want dat zijn onmenselijke zaken; Het Vlaams Belang is niet onmenselijk. Als je dat zegt, dan zeg je eigenlijk dat 30% van de mensen onmenselijk is."
Vanessa Chinitor (ESF 1999 - Eurosong 2006), drie jaar geleden stond ze al eens op het podium tijdens een feest van het Vlaams Blok. "Het was een namiddag vol leute en plezier. Er was een erg leuk publiek, ik heb me daar goed geamuseerd." Of ze ook zou stemmen voor de partij ? "Waarom niet ?"
Danny Fabry valt uit de lucht als de krant hem opbelt. "Wanneer is dat concert ? September ? Dan heb ik zoveel optredens. Ik kijk dat allemaal op voorhand niet na, voor wie ik optreed. Ik krijg een contract binnen van mijn boekingskantoor, en als alles klopt, teken ik. Daar staat van boven niet in grote letters op : 'Vlaams Belang-concert'. Om het plat te zeggen : het enige wat mij interesseert, is mijn gage. Ik heb trouwens ook al opgetreden voor de VLD. Ik lig niet wakker van politiek." Maar na enig aandringen geeft Fabry toe dat hij toch misschien "twee keer had nagedacht", als hij het op voorhand had geweten. "Maar het contract is nu toch al getekend." De zanger wil niet geïdentificeerd worden met de partijlijn. "Ik trad onlangs nog op een Marokkaans feest op."
Frank Galan (Eurosong 1999), de grootste naam op de affiche, weet nog van niets. Hij verbleef gisteren in Nederland en was niet bereikbaar voor commentaar. Maar zijn manager en echtgenote Christel Verweyen wilde wel reageren. "Frank weet niet dat hij voor het Belang moet optreden. Hij weet dat nooit op voorhand. Ik boek zijn optredens en hij moet gewoon uitvoeren wat ik voor hem boek. Het is geen kwestie van links of rechts, ik heb daar zelfs niet bij stilgestaan. Ik denk niet dat dit Frank fans zal kosten. Politiek houdt ons niet bezig. Dit is een opdracht als een andere."
Drie jaar geleden stond Garry Hagger (Gouden Zeemeermin 1996 - Eurosong 2004) samen met onder meer Vanessa Chinitor (ESF 1999 - Eurosong 2006) , op het podium tijdens een Vlaams Blok-feest. Chinitor beweert dat ze daar geen slechte ervaringen aan over hield, maar volgens Garry Hagger is zo'n optreden slecht voor de carrière. "Ik heb daar veel problemen mee gehad. De dagen na dat concert stond het gastenboek op mijn website vol met negatieve kritiek. En de periode daarna werk ik minder geboekt." Blijkbaar wilden veel organisatoren liever geen artiesten op het podium die samenwerkten met het toenmalige Vlaams Blok. Volgens Hagger is het een heel slecht idee van de collega's om op te treden tijdens dat feest. Hij stelt zich voortaan democratisch op en zal het dus niet meer doen. Hij praat zelfs liever niet meer over die periode. "Het heeft veel moeite gekost om mijn naam te zuiveren. Ik wil het nu liefst zo weinig mogelijk over die hele affaire hebben" aldus nog de zanger. (bron : Het Laatste Nieuws)
Een bedenking die wij (Twelve Points...Douze Points...) hierbij maken is, als je het lijstje bekijkt toch wel opmerkt dat het stuk voor stuk artiesten zijn die zullen optreden wiens carrière in kleine of grotere mate in het slop zit. En dan is elk graantje dat kan meegepikt worden alvast van harte welkom !
Hitparade : Zweden - 20 juli 2006 : Kate Ryan stijgt een aantal plaatsen.
De Belgische zomer (of moeten we zeggen hittegolf) blijft ook deze week nog aanhouden maar dat weerhoudt ons er niet van om de Zweedse 'Hitlistan' nog eens van naderbij te bekijken. De meeste artiesten stijgen of dalen een aantal plaatsen. Sandra Dahlberg is opnieuw uit de hitparade verdwenen samen met Velvet. Carola, vijfde op het afgelopen Songfestival, daalt negen plaatsen met de Zweedse versie van haar festivalnummer. Met "Invincible" was ze vorige week opnieuw de hitparade binnengeduikeld op de zestigste plaats en deze week stijgt ze drie plaatsen. Lordi, de winnaar van het 51e Eurovisie Songfestival, was vorige week nog op de terugweg maar deze week stijgen ze opnieuw, dit maar liefst negentien plaatsen en zo komen ze opnieuw de top tien binnen. Kate Ryan was na één weekje afwezigheid de hitparade opnieuw binnengekomen en stijgt deze week twee plaatsen. De Griekse inzending "Everything" van de Cypriotische zangeres Anna Vissi stijgt in de tweede week notering twaalf plaatsen. In de albumhitlijst stijgt het jongste album van Carola één plaatsje. Het album van Lordi boekt ook opnieuw bescheiden winst en klokt af op een elfde plaats. De DVD van het 51e Eurovisie Songfestival daalt in de zesde week notering naar de tiende plaats. De DVD van 'Melodifestivalen 2006' houdt het ondertussen al bijna vier maanden uit in de hitparade en blijft deze week postvatten op de zevende stek.
SINGLES TOP 60 :
10. (29) "Hard rock hallelujah" - Lordi (8 weken). 29. (41) "Everything" - Anna Vissi (2 weken). 35. (26) "Evighet" - Carola (18 weken). 42. (28) "Jag ljuger så bra" - Linda Bengtzing (19 weken). 43. (45) "Temple of love" - BWO (18 weken). 44. (59) "Mama take me home" - Rednex (19 weken). 47. (31) "Night of passion" - The Poodles (18 weken). 48. (RE) "Älskar du livet" - Björn Kjellman (17 weken). 50. (RE) "Sing for me" - Andreas Johnson (17 weken). 53. (55) "Je t'adore" - Kate Ryan (8 weken). 57. (60) "Invincible" - Carola (4 weken).
Verdwenen : "Jag tar det jag vill ha" - Sandra Dahlberg (12 weken) en "Mi amore" - Velvet (14 weken).
ALBUMS TOP 60 :
09. (10) "Från nu till evighet" - Carola (met "Evighet/Invincible") (9 weken). 11. (13) "The Arockalypse" - Lordi (met "Hard rock hallelujah") (11 weken). 25. (20) "Metal will stand tall" - The Poodles (met "Night of passion") (10 weken). 32. (33) "Patrick Isaksson" - Patrick Isaksson (met "Faller duså faller jag") (10 weken). 33. (32) "Halcyon days" - BWO (met "Temple of love") (13 weken). 58. (26) "Ingenting att förlora" - Linda Bengtzing (met o.a. "Jag ljuger så bra" en "Alla flickor") (19 weken). 60. (51) "Mr. Johnson, your room is on fire" - Andreas Johnson (met "Sing for me") (13 weken).
Geena Lisa (Peeters) (20 juli 1972) is amper veertien jaar als ze regelmatig terug te vinden is op één of ander Vlaams podium met de rockgroep van haar vader. Een aantal jaren later kruist ze het pad van de groep Dinky Toys en twee jaar lang is ze bij de groep backing vocal. Later trouwt ze met leadzanger Coco Jr. en samen hebben ze ondertussen twee zonen. Nadien volgen Groovemania, Pop in Wonderland en de LSP-band om zo een solocarrière op te starten. Haar eerste liefde is en blijft muziek maar toch zet ze de stap naar het kleine scherm omdat ze opgemerkt wordt door een aantal televisiemakers. In 1995 is ze te zien als Betty Joy in de KanaalTwee jongerensoap 'Wat nu weer !?'. Ze wordt omroepster bij dezelfde zender en is aan de zijde van Bart Peeters (presentator Eurosong 1999-2006) te zien in o.a. 'Lalala live', 'NV Peeters' en 'De liegende doos'. In 1997 presenteert ze de muziekkwis 'History'. Ook als actrice is ze te bewonderen o.m. in de speelfilm rond Kamiel Spiessens 'Oesje'. Op 1 april stapt ze over naar de openbare omroep en ze wordt de nieuwe omroepster van het toenmalige TV1 (nu Eén). Op de openbare omroep is ze te zien in programma's als 'De notenclub', 'Het swingpaleis' en 'Biebabeloela'. Bij de VRT vindt ze ook Bart Peeters terug met wie ze in het najaar van 2001 'De nationale test' mag presenteren. Later dat jaar schittert ze in de prachtige serie 'Stille waters' als Cathy Vanbrabant, de vriendin van Tobias Vorlat (zoon van Alexander Vorlat, schitterend vertolkt door Jo De Meyere). In 2002 mag ze tijdens het Eurovisie Songfestival de Belgische punten bekendmaken. Een jaar later is ze als jurylid te zien in 'Eurosong for kids'. In 2004 geeft ze tijdens 'Eurosong' de punten van de kijker. Sinds de zomer van datzelfde jaar is ze wekelijks tijdens de maanden juni, juli en augustus aan de zijde van Sergio (Quisquater) (ESF 2002) te zien in het Eén-programma 'Fata Morgana'. Sinds begin dit jaar ontwerpt ze ook kledij voor het Deense merk Vila Clothes. Meer over Geena Lisa kan je steeds terugvinden op haar website.
Zomer 2006 : Kabouter Plop, Spring en K3 steunen Child Focus.
Kabouter Plop, K3 (Eurosong 1999) en Spring (Eurosong 2004) verkopen enkele persoonlijke spullen via de veilingsite eBay. De opbrengst van de verkoop gaat naar Child Focus. Eén van de te koop aangeboden voorwerpen is de eerste gouden plaat van kabouter Plop. Het gaat om een gesigneerde kader met de liedjestekst van "De Kabouterdans" en de pasjes van de bijbehorende dans. Kathleen, Kristel en Karen van K3 bieden op hun beurt de troon van het ijsprinsesje Fleur uit hun laatste film te koop aan. De leden van de groep Spring gaan via eBay op zoek naar een 'mega-coole' jongen of meisje of een hippe familie om een rol te spelen in het volgende stripalbum. Die rol gaat naar de hoogstbiedende. De veiling start morgen 20 juli en eindigt eind deze maand. Wie aan de veiling wil deelnemen, moet wel minstens achttien jaar oud zijn. (bron : Belga)
Op zaterdag 12 augustus eerstkomende organiseert Radio 2 een nieuwe editie van het grootste muziekevenement aan de Belgische kust : 'Zomerhit 2006'. En jij kan bepalen wie 'De Lieveling' van Radio 2 Zomerhit zal worden ! Kies nu voor jouw favoriete artiest en bezorg hem/haar de trofee 'De Lieveling van Radio 2 Zomerhit' ! En dat is niet alles. Je kunt meespelen met de grote wedstrijd in samenwerking met Maasmechelen Village. De winnaar mag voor 5.000 gaan shoppen, samen met zangeres/presentatrice Sandrine, en wordt met de helikopter naar Radio 2 Zomerhit gebracht !
Radio 2 verwacht op 12 augustus eerstkomende opnieuw meer dan 25.000 mensen en een pak artiesten, want vanaf 20.00 treden 3 uur lang nationale en internationale artiesten op. Het podium van Radio 2 Zomerhit staat ook nu weer op het Sint-Laureinsstrand in Westende omgeven door grote schermen waarop het hele feest te volgen is. (bron : Radio 2)
Zomer 2006 : Bal National op het Brusselse Vossenplein op 20 juli.
Morgenavond, donderdag 20 juli, aan de vooravond van de nationale feestdag, wordt op het Vossenplein in Brussel een Bal National georganiseerd. De stad Brussel heeft 60.000 uitgetrokken voor het volksfeest in de Marollen. Dat heeft Freddy Thielemans, de burgemeester van Brussel, vanochtend meegedeeld op een persconferentie. De feestelijkheden beginnen om 19.30 met een Bal Moderne, een productie van het dansgezelschap Rosas. Tijdens het Bal Moderne zal het nummer "Ik hou van u, je t'aime tu sais" gespeeld worden, dat vorig jaar ook opgevoerd werd ter gelegenheid van de 175 jaar België en 25 jaar federalisme. De choreografen van Rosas zullen het publiek de danspassen aanleren. Vanaf 20.30 volgen er concerten van Plastic Bertrand (ESF 1987), Willy Sommers, Poulycroc en de Magical Flying Thunderbirds. "Ik ben echt blij dat ik in Brussel kan zingen. Dat zal pas de vijfde of zesde keer in mijn carrière zijn", zei de zanger Plastic Bertrand. Het idee om in Brussel een volksbal te organiseren ontstond tijdens de voorbereidingen van de Koningsfeesten in 2003, naar aanleiding van 10 jaar koningschap van Albert II. Vanaf de eerste editie van dat volksbal in de Brusselse wijk de Marollen dansten meer dan 10.000 mensen mee. Morgenavond vindt de vierde editie plaats van het Bal National. "Het verbaast mij dat het concept van een volksbal in Frankrijk behouden is gebleven, terwijl het bij ons was verdwenen. Er is nochtans een reële vraag", verklaarde de Brusselse burgemeester, Freddy Thielemans. (bron : Belga)
Zomer 2006 : in september verschijnt biografie Rudi Carrell.
Eerder deze maand overleed op 71-jarige leeftijd de Nederlandse presentator, showmaster en zanger Rudi Carrell aan de gevolgen van een slepende ziekte (archief). In het najaar (meer bepaald in september) zal er een biografie van deze veelzijdige man verschijnen. De titel van het werk "Rudi Carrell - Een leven voor de show" is van de hand van de gezaghebbende Duitse theater-, film-, en tv-wetenschapper en -schrijver Jürgen Trimborn. Het boek verschijnt op 7 september aanstaande bij uitgeverij Conserve. In Vlaanderen wordt deze uitgeverij vertegenwoordigd door Agora, gevestigd in Erembodegem (Aalst).
Alle gegevens :
Biografie Met veel foto's Vertaald uit het Duits door Martine van Vorst Vormgeving : Jeroen Klaver Omvang : 500 pagina's Formaat : 12,5 x 20 cm Uitvoering : gebrocheerd ISBN : 90 5429 231 8 Nur : 672 Prijs : E 22,50 Verschijnt : 7 september 2006
Zomer 2006 : Get Ready! klaar voor Tien om te Zien.
Ze zaten begin dit jaar al in 'Het Swingpaleis', en vanavond kan u de jongens van Get Ready! in 'Tien om te Zien' aan het werk zien met hun gloednieuwe single "Jaleo". De krant Het Nieuwsblad ging met de popidolen uit de jaren negentig op restaurant en schoof hen drie vragen onder hun neus. Over één ding zijn ze unaniem : "Geen onnozele pakjes meer. Deze keer komen we op met veel pluimen in ons gat."
Wat is de strafste stoot die een fan ooit heeft uitgestoken ?
Jimmy (Eurosong 2002) : "We hebben eens een rondborstig meisje uit het publiek gehaald om een paar strofen met ons mee te zingen. Ze was schaars gekleed. Ze danste zo enthousiast dat haar boezem er meteen uit floepte."
Jean-Marie : "Het kind was zich van geen kwaad bewust. Ik trouwens ook niet. Ik had haar hand vast en zwaaide wild met haar arm. Pijnlijk."
Koen : "Je had het gezicht van het publiek moeten zien. Wij durfden niets te zeggen, omdat het anders nog gênanter zou worden. Alles werd bovendien live on tape opgenomen. We konden niet stoppen met zingen."
Glenn : "Marjoleiiiiiiiiiiiiin."
Koen : "Sommige fans blijven ons vandaag nog altijd achtervolgen. Ik word momenteel gestalkt door iemand die in een instelling heeft gezeten. Ze belt me constant op. Twintig minuten geleden nog. En dat gaat zo maar door, zeven à acht keer per dag."
Glenn : "Maar de meeste verhalen zijn leuk. Ik heb ooit een brief gekregen van een klein meisje. Zeven was ze. Op de enveloppe had ze Get Ready! geschreven. Zonder adres. Zonder postzegel. Die brief is toegekomen. De postbode heeft er niks voor aangerekend."
Jimmy : "De post heeft gouden zaken gedaan aan ons." (lacht)
Om welke songtekst moeten jullie nu geweldig lachen ?
Koen : ""Marjolein", omdat we de single moesten promoten op het moment dat het holebi-tijdschrift Zizoons geout had. En dan moesten wij zingen : Marjolein, wil jij mijn vriendje zijn ? Sommige grapjassen maakten er Mario Klein van."
Koen : ""Eenzaam meisje"vond ik ook debiel. Het klonk alsof we Eenzaam ijsje zongen."
Jimmy : "Ach, je moet elk liedje in zijn context plaatsen. Ik wist waarmee ik bezig was. Het lukte, ik deed het graag, dan moet je consequent zijn met wat je doet. Als je de nummers echt haat, dan kan je ze ook niet brengen."
Glenn : "Ik kan nog altijd lachen om de dubbelzinnigheid van enkele singles."
Koen : ""Happy end", bijvoorbeeld, van Glenn. Daarin zingt hij : Er komt beweging in de tent, ik verlang al naar een happy end. Ik moet er geen tekening bij maken zeker ? Toch waren er heel veel mensen die er de humor niet van inzagen."
Jimmy : "Het was te ingewikkeld." (lacht)
Glenn : "Bij Koen heeft het maanden geduurd om "Happy end" te snappen."
Koen : "Ik ben niet van gisteren, hé."
Jean-Marie : "Ik blijf het bizar vinden dat "Marjolein" de best verkochte plaat was. Ik heb er een trauma aan overgehouden.'' (schatert)
Als jullie iets zouden kunnen overdoen, wat zouden jullie dan anders aanpakken ?
Jimmy : "We hebben fouten gemaakt. We waren 21 jaar en goedgelovig. Nu ben ik meer op mijn hoede."
Koen : "Ik zou iets aan de kleren doen. Die zilveren pakjes zou ik van mijn leven niet meer aantrekken."
Glenn : "Steek nu maar pluimen in ons gat." (bulderlach)
Koen : "Ik zou ook nooit meer bevriend kunnen zijn met de jongen die ik vroeger was. Ik ben nu opener en maak me geen zorgen meer over mijn seksuele geaardheid. Er is heel veel veranderd op heel korte tijd."
Glenn : "Ik zou wat meer overleg willen. Er waren heel veel momenten dat ik het niet eens was met de groep."'
Koen : "In Azië stonden we op één met "I still love you". Daarna heeft het management een foute keuze gemaakt met de release van onze tweede single. Het werd een grandioze flop. Toen vertrouwden we die mensen. Nu zouden we ons daar wel vragen bij stellen."
Jean-Marie : "Ik zou weinig veranderen. Al moet het wél van mijn hart dat ik zwaar ontgoocheld ben in het feit dat de mensen ons nooit echt begrepen hebben. Wij waren er om plezier te maken. Om het publiek te entertainen. Meer niet. Op het einde werd het plots bon ton om Get Ready! met de grond gelijk te maken. Dat blijf ik jammer vinden."
Vanavond kan je de groep dus aan het werk zien tijdens de derde aflevering van het muziekprogramma 'Tien om te Zien' en dit vanaf 21.10 op VTM. Hieronder volgt nog eens het volledige overzicht van de artiesten die afgelopen maandag langskwamen op de Zeedijk van Blankenberge.
Treden op tijdens de derde aflevering van dit seizoen :
* Get Ready! met "Jaleo" (Jimmy Samyn - 2002). * Udo met "Isn't it time". * K3 met "Ya ya yippee" (Eurosong 1999). * Henkie met "Lief klein konijntje". * La Sakhra met "Tomorrow is not soon enough" (Eurosong 1993-1999-2006) * Christoff met "Eenmaal komt voor jou die dag" (Eurosong 1993-2002). * Laura Lynn met "Party hit medley". * Belle Perez met "Ave Maria" (Eurosong 1999-2006 - cover van David Bisbal - Operación Triunfo-2002). * Pim met "Laat de zomer binnen (Eurosong 2006). * Willy Sommers met "Laat de zon in je hart". * Milk Inc. met "Tainted love". * Kaye Styles en Johnny Logan met "Don't cry" (Kaye - Eurosong 2006 ; Johnny - ESF 1980-1987, jurylid Eurosong 2006)(SUPERTIP). * Laura met "Shattered" (Eurosong 2006).
Zomer 2006 : nieuws over Fabrizio Faniello (ESF 2001-2006).
Dat je na een allerlaatste plaats op het Eurovisie Songfestival in een zwart gat zou vallen daar is niet zo meteen iets van aan. De Maltese zanger Fabrizio Faniello beweert immers het tegendeel. Fabrizio die reeds tweemaal deelnam aan het Songfestival (2001-2006) vertoeft van 21 tot en met 24 juli aanstaande in Finland. Dat land organiseert trouwens de 52e editie van het jaarlijkse liedjesfestival op donderdag 10 en zaterdag 12 mei eerstkomende. Hij zal er zijn Songfestivalbijdrage "I do" promoten en alvast met de promotie starten van zijn allernieuwste album "Believe" dat volgende maand in het Scandinavische land zal uitgebracht worden door Edel Finland Oy. Vrijdag en zaterdag zal hij ook twee shows verzorgen, eentje in Joensuu en eentje in Tampere. Ook Japan wil "I do" uitbrengen en dit nadat zijn (bij ons ook bekende) hit "I'm in love (the whistle hit)" werd uitgebracht. Maar ook andere Aziatische landen staan te springen om de festivalinzending en zijn nieuwe album te releasen. In Hongarije (dit jaar afwezig in Athene) komt de nieuwe single "I believe" op de markt alsook het nieuwe album. Over een promotietournee wordt nog onderhandeld. En tot slot zal ook de single heel binnenkort in Malta voorgesteld worden samen met de nieuwe videoclip. Meer over Fabrizio kan je steeds terugvinden op zijn website. (foto : websiteFabrizio)
Marko Perić (19 juli 1985) is geboren in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Hij maakt deel uit van de zeskoppige band No Name. In die groep is hij bassist maar daarnaast componeert hij ook nummers. In 2005 neemt de groep in Montenegro deel aan de selectie voor het Eurovisie Songfestival. Die nationale finale ('Montevizija') weten ze te winnen met het nummer "Zauvijek moja" en dat geeft recht op een ticket voor 'Evropesma', de eigenlijk nationale finale van Servië-Montenegro. In die nationale finale geven de Montenegrijnse juryleden geen punten aan de Servische kandidaten, anderzijds krijgen de Montenegrijnse kandidaten wel punten van de Servische jury. En zo mag de groep uiteindelijk naar Kiev afreizen. Op het festivalpodium eindigt de groep met "Zauvijek moja" op een verdienstelijke zevende plaats en zo is het land voor de 51e editie van het Eurovisie Songfestival meteen verzekerd van een finaleplaats. In 2006 neemt de groep opnieuw deel aan de Montenegrijnse selectie voor het Songfestival. Nu eindigt de groep op een tweede plaats met "Moja ljubavi" na Stevan Faddy met "Cipele". Tijdens de gezamenlijke finale, 'Evropesma', komt de groep opnieuw als winnaar uit de bus en zo lijkt het tweede ticket voor het Eurovisie Songfestival een feit. Maar net als in 2005 is de puntentelling op zijn minst 'eenzijdig' omdat opnieuw de Montenegrijnse jury geen punten veil heeft voor Servische kandidaten. Dit leidde tot hevig protest van het Servische kamp en de Servische omroep RTS weigert om No Name als kandidaat af te vaardigen naar de Griekse hoofdstad. De omroep stelt voor om een nieuwe finale te organiseren maar de Montenegrijnse omroep RTCG voelt hier niet al te veel voor. Uiteindelijk wordt beslist om niet deel te nemen aan het 51e Eurovisie Songfestival. Een paar weken later beslissen de Montenegrijnen om voortaan als onafhankelijke staat verder te gaan. En dus is de kans groot dat we zowel Servië als Montenegro volgend jaar zullen terugzien tijdens de halve finale van het 52e Eurovisie Songfestival in de Finse hoofdstad. Misschien zien we No Name dan terug op het festivalpodium namens het onafhankelijke land Montenegro.
Zomer 2006 : Koen Wauters is de gastheer van 1 & 70.
Wie dacht dat VTM alle programmas voor de komende maanden al had aangekondigd, heeft het mis. Er zijn nog enkele dingen achter de hand gehouden, waaronder het gloednieuwe spelprogramma '1 & 70'. Op dit ogenblik bereiden presentator Koen Wauters (Clouseau - ESF 1991) en de commerciële zender het nieuwe programma voor. '1 & 70' is een nieuwe en snelle kennisquiz waarbij elke spelkandidaat het in tien vragen opneemt tegen 70 tegenstanders. De opdracht is duidelijk : méér weten dan de 70 mensen in de zaal, hen uitschakelen en zo een aardige geldprijs in de wacht slepen. Het programma is gebaseerd op het format van 'Beat the crowd' en in Wallonië komt het iedere dag op het scherm onder de titel 'Septante et un' met Jean-Michel Zecca. Of VTM het programma ook dagelijks gaat uitzenden, is nog niet bekend. De redactie van '1 & 70' opent de zoektocht naar vlotte en sympathieke quizkandidaten, die 18 jaar of ouder zijn en over een gezonde dosis algemene kennis beschikken. Wie een kans wil maken om in de studio uitgenodigd te worden én deel te nemen aan '1 & 70', moet het nummer 0900/000.71 vormen. Bellen is immers de enige manier om zich kandidaat te stellen. (bron : VTM)
Zomer 2006 : aanstaande vrijdag Beleuvenissen met 'Eurosong'bekenden.
De eerste vier vrijdagavonden van de maand juli zijn in Leuven sinds jaar en dag voorbehouden voor 'Beleuvenissen'. De laatste jaren is de eerste vrijdag voorbehouden voor folk, de tweede vrijdag voor jazz, de derde vrijdag staat de special op het programma en de vierde vrijdag wordt het festival afgesloten met tropical. Aanstaande vrijdag 21 juli, Nationale feestdag, staat dus de special op het programma. En op de verschillende podia kan je een aantal oud-eurosongdeelnemers aan het werk zien. Hieronder volgt een overzicht :
Oude Markt : Belle Perez (Eurosong 1999-2006) : 20.45-21.50 en 22.25-23.30.
Grote Markt : Paul Michiels & Females : 21.00-22.00 en 22.30-23.30. * Laura Lynn. * Sonny O'Brien (Eurosong 2002-2006). * Sabien Tiels (Gouden Zeemeermin 1996). * Wendy Van Wanten (Eurosong 1993-2004 als Iris). * Sarah (Eurosong 1999). * Mariska Veres (Shocking Blue).
Vismarkt : Stef Bos (tekstschrijver en backing ESF 1989) : 20.45-21.25, 21.45-22.25 en 22.45-23.25.
Hogeschoolplein : Rick de Leeuw & Jan Hautekiet : 20.30-21.10, 21.35-22.15 en 22.40-23.30.
Mathieu de Layensplein : Jo Lemaire (Waalse preselectie 1984) : 20.45-21.25, 21.35-22.15 en 22.40-23.20.
Vounckplein : The Vicious : 20.30-21.10, 21.35-22.15 en 22.40-23.30.
Boekhandelstraat : Dirk Devriendt : 20.30-21.10, 21.35-22.15 en 22.40-23.30.
Meer informatie kan je terugvinden op de site van de stad Leuven en dit via deze link.
Na de volgens sommigen verrassende zege van de Finse rockgroep Lordi stellen velen zich de vraag : hoe wint men het Eurovisie Songfestival ? Door provocatie ? De winnaars van de vijf laatste jaren zijn/waren op zijn minst in hun thuisland heel bekend. Nu blijkt dat de kijkers in Duitsland een aantal duidelijke voorstellen gedaan hebben en de nationale omroep (NDR) blijft niet bij de pakken zitten en wil weten wie Duitsland volgend jaar eventueel zou kunnen vertegenwoordigen tijdens het 52e Eurovisie Songfestival in Helsinki. Iedereen wordt door NDR uitgenodigd om zijn/haar kandidaat kenbaar te maken zodoende dat er op hem of haar kan gestemd worden en zo kan er worden nagegaan of andere festivalfans deze of gene kandidaat ook wel genegen zijn. Wie meer info wil kan altijd op deze pagina terecht. (bron : NDR)
Verónica Romeo (18 juli 1978) is geboren in Elche, gelegen in het Spaanse Alicante. In 2001 neemt ze deel aan de allereerste editie van de Spaanse zoektocht naar de geschikte kandidaat voor het Eurovisie Songfestival, beter bekend onder de naam 'Operación Triunfo'. Deze talentenjacht start reeds op 16 oktober 2001 en kent op 11 maart 2002 zijn winnaar. Verónica eindigt uiteindelijk op een zesde plaats in deze afvallingsrace. Het is haar krachtige stem, haar schoonheid maar vooral haar sympathie die de mensen weet te bekoren. Haar debuutalbum "La fuerza del sol" (2002) gaat als zoete broodjes over de toonbank, ze verkoopt er meer dan 100.000 exemplaren van. Van haar tweede album "Lluvia" (2003) verkoopt ze meer dan 50.000 exemplaren. Ondertussen heeft ze ook al in een aantal films een gastrol vertolkt. Eén van die films is 'Fin de curso'. Meer over Verónica kan je steeds nalezen op haar website.
Zomer 2006 : nieuwe K3-film in sprookjespremière in de zalen.
Voor een zaal vol prinsesjes, prinsen, tovenaars en heksen verklede kinderen werd zondagnamiddag in Antwerpen 'K3 en het IJsprinsesje' voor het eerst in ons land vertoond. Karen, Kathleen en Kristel maakten er zondag voor hun jonge fans een gezellige boel van. Ze kwamen de film inleiden en uitwuiven en er was snoep, taart en geschenkjes. In de film is K3 (Eurosong 1999) uitgenodigd om in een ver sprookjesrijk te zingen op de verjaardag van prinsesje Fleur. Die blijkt niet onder de indruk van de zangkunsten van het trio. Als de zangeressen ontdekken dat het hart van het prinsesje bevroren is door een boze vloek, gaan ze op zoek hoe ze dat kunnen ongedaan maken... . De film komt aanstaande woensdag in de Nederlandse zalen, in Vlaanderen is het wachten tot woensdag 26 juli. Meer over de nieuwste prent van het trio kan je vinden op de website van Studio 100. (bron en foto : Het Laatste Nieuws)
Zomer 2006 : morgenavond opnames vierde TOTZ van het zomerseizoen.
Wie morgen er een dagje aan zee wenst van te maken om wat afkoeling te zoeken bij deze tropische temperaturen kan 's avonds misschien eens afzakken naar Blankenberge. Daar vinden trouwens de opnames plaats voor de vierde 'Tien om te Zien' van het zomerseizoen. De eigenlijke opnames gaan door vanaf 21.00 maar tijdens de namiddag zijn er al een aantal repetities. De algemene repetitie is gepland voor 19.00. Net als vorig jaar zijn Anne De Baetzelier en Elke Vanelderen gastvrouwen van dienst. De vierde aflevering komt volgende week woendag (26 juli) op het VTM-scherm vanaf 21.10.
Treden op tijdens de vierde aflevering van dit seizoen :
* Wim Soutaer met "Die zomer gaat nooit voorbij". * Kaye Styles en Johnny Logan met "Don't cry" (Kaye - Eurosong 2006 ; Johnny - ESF 1980-1987, jurylid Eurosong 2006). * Swoop met "Dubi dam dam" (Filip D'haeze : Enzo - Eurosong 1996 ; Matiz - Eurosong 1999). * Belle Perez met "Ave Maria" (Eurosong 1999-2006 - cover van David Bisbal - Operación Triunfo-2002). * Jo Vally met "Si si si (kerida)" (Eurosong 1981). * Pim met "Laat de zomer binnen (Eurosong 2006). * K3 met "Ya ya yippee" (Eurosong 1999). * Pita feat. Baz Shockproof en Drein met "Zomer". * Adya met "Light cavalry". * Sandrine met "Story of us". * Laura Lynn met "Jij bent de mooiste". * Bart Kaëll met "'t Is volle maan vannacht" (Eurosong 1983-1987).
Zanger Gene Summer (17 juli 1951) is geboren als Eugeen Nauwelaers in de Antwerpse gemeente Duffel. Op twaalfjarige leeftijd gaat hij naar het Conservatorium in Mechelen en tegelijkertijd zingt hij daar in een koor, Con Amore. Twee jaar later (op veertienjarige leeftijd) wordt hij drummer van een lokaal popbandje. In 1975 neemt Gene deel aan de talentenwedstrijd 'Ontdek de ster'. In 1976 is hij lid van de Belgische delegatie op het festival van het Oostenrijkse Villach. Datzelfde jaar neemt hij ook deel aan het 'Golden Orpheus Schlagerfestival'. In 1981 neemt hij deel aan de Vlaamse preselectie voor het Eurovisie Songfestival. Die preselectie omvat drie voorrondes en een finale. In totaal nemen 36 artiesten deel aan de selectie en door middel van een lottoformulier kan het publiek zijn keuze kenbaar maken. Gene schopt het tot de finale met zijn nummer "Zing het maar". Het is uiteindelijk Emly Starr die met "Samson" naar de Ierse hoofdstad Dublin mag afreizen. Twee jaar later, in 1983, waagt hij opnieuw zijn kans. Met "Zonder wikken en wegen" eindigt hij tijdens de nationale finale op een zesde plaats. Driemaal is scheepsrecht moet hij gedacht hebben want in 1993 neemt hij opnieuw deel aan 'Eurosong'. Met "In jou handen" (tekst : Johan Verminnen; muziek : Bert Candries) eindigt hij in de derde voorronde op een zesde plaats. De laatste jaren houdt hij zich bezig met zijn organisatie- en artiestenbureau en treedt hij geregeld op met The Summerband. Meer hierover kan je steeds op zijn website terugvinden. (foto : websiteGene Summer)
Suomen neljäkymmentä vuotta Eurovision laulukilpailussa (afl. 3 - 1963).
Sinds begin deze maand gaan we in totaal veertig zondagen lang terug in de tijd. Het Scandinavische land Finland won afgelopen 20 mei voor de eerste maal het Eurovisie Songfestival. Het was op de koop toe dit jaar ook de veertigste maal dat het land aan het jaarlijkse liedjesfestival deelnam. Wij vonden dat een uitstekende gelegenheid om eens terug te blikken op die deelnames en dit in het licht van de 52e editie van het festival dat volgend jaar in Helsinki zal doorgaan.
De derde Finse nationale finale wordt op donderdag 14 februari 1963 gehouden in de YLE-studio in de hoofdstad Helsinki. Deze derde editie wordt gepresenteerd door Aarno Walli, Erkki-Mikkael, Risto Vanari en zangeres Marion Rung. Deze laatste nam in 1962 namens het land deel aan het Eurovisie Songfestival (archief). In de finale worden in totaal acht nummers gezongen en dit telkens door twee artiesten. Ook worden ze nog eens in twee versies gebracht : éénmaal met een kleine band, éénmaal met groot orkest. Het winnende nummer wordt gekozen door de punten die door tien regionale jury's worden gegeven.
De acht nummers tijdens de halve finale :
01. "Pimpula vei" door Tuulevi Mattila/Erkki Liikanen : 272 punten (zesde plaats). 02. "Muistojeni laulu" door Marjatta Leppänen/Irmeli Mäkelä : 331 punten (eerste plaats). 03. "Malaga" door Maynie Sirén/Tapio Lahtinen : 269 punten (zevende plaats). 04. "Niin kuin ruusu" door Stig Fransman/Pärre Förars : 258 punten (achtste plaats). 05. "Kaikessa soi blues" door Johnny Forsell/Lasse Mårtenson : 315 punten (tweede plaats). 06. "Olen mikä olen" door Tamara Lund/Laila Halme : 298 punten (derde plaats). 07. "Kristiina ja minä" door Matti Heinivaho/Lasse Liemola : 276 punten (vijfde plaats). 08. "Marraskuu" door Rauni Pekkala/Seija Lampila : 279 punten (vierde plaats).
Hoewel Irmeli Mäkelä de nationale finale wint met het nummer "Muistojeni laulu" is het toch zangeres Laila Halme die het Scandinavische land zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.
De finale van het achtste Eurovisie Songfestival vindt op zaterdag 23 maart plaats in de Britse hoofdstad Londen. Aan deze editie van het festival nemen in totaal zestien landen deel. Zangeres Laila Halma treedt namens Finland als derde aan en eindigt uiteindelijk met "Muistojeni laulu" op een gedeelde dertiende (en laatste) plaats met nul punten. Ook Nederland, Noorwegen en buurland Zweden eindigen puntenloos.