Lynsey De Paul (11 juni 1950), haar echte naam is Lynsey Rubin, is in de Britse hoofdstad Londen geboren. Ze is een singer-songwriter. In 1972 schrijft ze voor de Fortunes de hit "Storm in a teacup". Een paar maanden later heeft ze zelf een dikke hit te pakken met "Sugar me". Tussen 1972 en 1977 schrijft ze in totaal veertien nummers die in een aantal landen in de hitparade terechtkomen. Zelfs in ons land worden het hits. In 1977 neemt ze in haar land samen met Mike Moran deel aan de nationale finale voor het Eurovisie Songfestival. Die finale wordt op woensdag 9 maart gehouden in het New London Theatre en wordt gepresenteerd door Terry Wogan. Wegens de staking bij de nationale omroep wordt de uitzending enkel via de radio uitgezonden. In totaal nemen twaalf artiesten deel aan de nationale finale waarin veertien jury's beslissen over wie het land mag gaan vertegenwoordigen. Uiteindelijk eindigen Lynsey De Paul en Mike Moran met "Rock bottom" op de eerste plaats. Op het Songfestival, in eigen land, eindigen ze op een tweede plaats na winnares Marie Myriam. Na het Songfestival scoren ze met hun festivalbijdrage een grote Europese hit. Ze staan onder meer in de hitparades van Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en ons land. Nadien schrijven ze samen nog een aantal hits. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig verblijft Lynsey een aantal jaren in Californië. Maar ze keert terug naar haar moederland en naast het schrijven van nummers wordt ze ook producer, gaat ze in musicals spelen, werkt ze voor televisie, tekent ze cartoons en brengt ze zelfs een video over zelfverdediging uit.
Ook deze week schotelen we U een overzichtje van de buitenlandse hitlijsten voor. Onze inzending, "Je t'adore" van Kate Ryan, staat nog steeds in een aantal buitenlandse hitparades. Lordi zet de veroveringstocht met "Hard rock hallelujah" verder. Belle Perez houdt het ook in Nederland nu al meer dan vier maanden uit.
Verloren gewaande film met Bobbejaan Schoepen uit 1967 teruggevonden.
Het Koninklijk Belgisch Filmarchief heeft een verloren gewaande Duits-Tsjechische televisiefilm uit 1967 met BobbejaanSchoepen (81) teruggevonden, zo meldde het KBF vrijdagavond. Het KBF archiveert sinds kort het beeldarchief van de familie Schoepen. De film is gemaakt door de Barrandov Studio's in Praag in opdracht van de Duitse televisiezender ZDF. Hij werd in Duitsland (ZDF), Nederland (KRO) en door de toenmalige BRT uitgezonden. Toen de VRT in 1999 de voorbereidingen van de Histories-documentaire over Bobbejaan Schoepen aanvatte, werd de film in de VRT-archieven helaas verknipt teruggevonden. Het exemplaar dat nu werd gevonden, is een originele kopie uit 1967 die in goede staat is, aldus Bruno Mestagh van het Filmarchief in de mededeling. In de televisiefilm zingt BobbejaanSchoepen (ESF 1957) enkele van zijn liedjes, waaronder "Kili watch". Er werden opnames gemaakt in Bobbejaanland, waarin toen nog geen attracties stonden, in de omliggende Kempen en in de filmstudio's in Praag. Het is één van de vijf filmproducties waarbij BobbejaanSchoepen als acteur of als zanger betrokken was. Bobbejaanland werd in 2004 aan een Spaanse groep verkocht. (bron : Belga)
Brita Borg (10 juni 1926) is een Zweedse zangeres en actrice. In 1959 neemt zij voor haar land deel aan het Eurovisie Songfestival. Zweden neemt dat jaar voor de tweede maal deel aan het liedjesfestival en het is de eerste keer dat het winnende nummer via een nationale selectie wordt gekozen. Het alombekende 'Melodifestivalen' is dan geboren. De Zweedse nationale finale wordt op zondag 29 januari gehouden in de hoofdstad Stockholm en wordt gepresenteerd door Thore Ehrling. Er is al voor de nationale finale beslist dat zangeres Brita Borg het land zal gaan vertegenwoordigen hoewel ze niet zal deelnemen aan de nationale selectie. Ook in 1960 zal trouwens deze werkwijze gehanteerd worden. Als winnaar komt zangeres Siw Malmkvist uit de bus met het nummer "Augustin". Op het Eurovisie Songfestival, gehouden op woensdag 11 maart in de Franse badplaats Cannes, eindigt Brita op een gedeelde negende plaats op een totaal van elf deelnemers. Naast zangeres is Brita Borg ook actrice. Tussen 1940 en 1959 speelt ze in maar liefst tien films.
In Malta zat het er vlak na het afgelopen Eurovisie Songfestival bovenarms op tussen Robert Abela (de huidige voorzitter van Maltasong) en Grace Borg (ex-voorzitter van Maltasong). Dit had alles te maken met het barslechte resultaat van het eiland tijdens het liedjesfestival. Fabrizio Faniello (foto) wist de finale van het Songfestival af te sluiten als hekkensluiter met amper één puntje. Nu blijkt dat er tijdens de Eurovisieweek in Athene allerlei geruchten werden verspreid door Robert Abela. Zo zou hij tegen buitenlandse journalisten en fans gezegd hebben dat er volgend jaar geen nationale finale zal komen maar dat de Maltese kandidaat zal gekozen worden via een interne selectie. De Maltese media werden tot op heden nog niet ingelicht over de eventuele gang van zaken. En of het effectief tot een interne selectie komt zal de komende weken/maanden nog moeten blijken. De leden van Maltasong worden trouwens jaarlijks (tijdens de maand juni) (her)verkozen. Dit wordt zeker nog vervolgt... (bron : Escmalta, foto : Doteurovision)
Lisa del Bo (09 juni 1961) zingt al van op vrij jonge leeftijd. In 1990 neemt ze deel aan de Soundmixshow op de commerciële zender VTM. Ze brengt het nummer "What's a woman" van Dani Klein (Vaya Con Dios) en wint de talentenjacht. De door het leven gaande Reinhilde Goossens kiest nadien als artiestennaam Lisa del Bo. Haar eerste single breekt geen potten en het is dan wachten tot 1993. Dat jaar neemt ze deel aan de nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Met het up-temponummer "Vlinder" eindigt ze in de finale van 'Eurosong' op een derde plaats. Ze heeft de smaak te pakken en drie jaar later (in 1996) neemt ze opnieuw deel aan de nationale selectie. Deze wedstrijd heet nu 'De Gouden Zeemeermin'. Met haar nummer "Liefde is een kaartspel" wint ze de voorronde en zo mag ze ons land op zaterdag 18 mei vertegenwoordigen in de Noorse hoofdstad Oslo. Ze strandt op een ietwat teleurstellende zestiende plaats. Haar eerste full-cd die ze rond die tijd uitbrengt wordt in Vlaanderen wel goud. Nadien neemt ze ook duetten op met Bart Kaëll en Helmut Lotti. Later volgen CD's met de beste hits uit de jaren veertig, vijftig en zestig. Deze blijken een schot in de roos te zijn en ook Duitsland valt voor de charmes van de Limburgse zangeres. In 2003 brengt ze samen met Willy Sommers en Luc Steeno een CD uit waaruit ook drie singles volgen. Meer over Lisa del Bo kan je nalezen op haar website.
Drie weken na de uitschakeling in de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival blijft Kate Ryan het in de Vlaamse hitparade nog steeds behoorlijk doen. "Je t'adore" daalt na vier maanden 'Ultratop' opnieuw één plaatsje en komt daarmee op de achtste plaats terecht. Verder dalen de andere 'Eurosong'-kandidaten en het liedje van Brahim is na elf weken uitgezongen. Zangeres Marjolein daalt met "Luister naar mijn hart" veertien plaatsen. De winnaar van het Songfestival, de groep Lordi, komt de hitparade binnen op een negende plaats. Helena Paparizou komt met haar nieuwste single "Mambo" ook binnen op de dertigste plaats. De Zweedse Carola komt de tipparade binnen op een bescheiden negentiende plaats. De compilatiecd met alle 37 inzendingen voor Athene stijgt deze week opnieuw één plaats.
Ultratop 50 singles :
08. (07) "Je t'adore" - Kate Ryan (16 weken). 09. (NW) "Hard rock hallelujah" - Lordi. 21. (20) "Take me home - Watch me move" - Katerine (9 weken). 22. (19) "Coward" - Peter Evrard (7 weken). 36. (30) "Als ik je morgen ergens tegenkom" - Els de Schepper (11 weken). 44. (35) "Profile" - Kaye Styles (15 weken). 45. (33) "El mundo bailando" - Belle Perez (16 weken).
Verdwenen : "P.O.W.E.R." - Brahim (11 weken).
Ultratip 20 :
19. (NW) "Invincible" - Carola.
Ultratop 20 compilaties :
04. (05) "Eurovision Song Contest 2006 - Athens" (5 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' zakt "Je t'adore" in de elfde week notering één plaatsje naar de twaalfde plaats. Verder stijgt "Le papa pingouin" van de tiende naar de zevende plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats. "Take me home - Watch me move" van Katerine is na twee weken uit de tipparade verdwenen. Lordi komt trouwens die tipparade binnen op de zevende plaats.
Hitparade : Zweden - 08 juni 2006 : Kate Ryan bijna in de top twintig.
Donderdag betekent een overzicht van de Zweedse hitparade. Carola, vijfde op het afgelopen Songfestival, zakt deze week naar de twaalfde plaats. Kate Ryan stijgt in de derde week notering drie plaatsen en Lordi, de winnaar van het 51e Eurovisie Songfestival, stijgt naar de negende plaats. Verdwenen na één weekje re-entry zijn Sandra Dahlberg, Jessica Andersson en Magnus Carlsson. Verder nog even aanstippen dat Andreas Lundstedt (Alcazar en Six4one) met zijn nieuwste solo-single in de vierde week notering opnieuw zakt en nu naar een negenendertigste plaats. Magnus Carlsson zakt met zijn nieuwste single van de derde naar de twintigste plaats. In de albumhitlijst zakt de laatste CD van Carola van de eerste naar de vijfde plaats. De CD van Lordi stijgt na vijf weken notering van de elfde naar de tweede plaats.
SINGLES TOP 60 :
09. (22) "Hard rock hallelujah" - Lordi (2 weken). 12. (07) "Evighet" - Carola (12 weken). 17. (21) "Night of passion" - The Poodles (12 weken). 18. (11) "Temple of love" - BWO (12 weken). 19. (20) "Jag ljuger så bra" - Linda Bengtzing (12 weken). 21. (24) "Je t'adore" - Kate Ryan (3 weken). 29. (26) "Sing for me" - Andreas Johnson (12 weken). 33. (40) "Älskar du livet" - Björn Kjellman (12 weken). 35. (34) "Mama take me home" - Rednex (13 weken). 58. (49) "Faller duså faller jag" - Patrick Isaksson (13 weken). 60. (57) "Mi amore" - Velvet (12 weken).
Verdwenen : "Jag tar det jag vill ha" - Sandra Dahlberg (9 weken), "Kalla nätter" - Jessica Andersson (9 weken) en "Lev livet" - Magnus Carlsson (10 weken).
ALBUMS TOP 60 :
02. (11) "The Arockalypse" - Lordi (met "Hard rock hallelujah") (5 weken). 04. (09) "Metal will stand tall" - The Poodles (met "Night of passion") (4 weken). 05. (01) "Från nu till evighet" - Carola (met "Evighet/Invincible") (3 weken). 19. (16) "Halcyon days" - BWO (met "Temple of love") (7 weken). 24. (17) "Patrick Isaksson" - Patrick Isaksson (met "Faller duså faller jag") (4 weken). 19. (10) "Magnus Carlsson" - Magnus Carlsson (met "Leve livet") (4 weken). 44. (44) "Ingenting att förlora" - Linda Bengtzing (met o.a. "Jag ljuger så bra" en "Alla flickor") (13 weken). 56. (47) "Mr. Johnson, your room is on fire" - Andreas Johnson (11 weken).
De kijkcijfers van het voorbije Eurovisie Songfestival (gehouden op 18 en 20 mei in de Griekse hoofdstad Athene) zijn niet zó gigantisch de hoogte ingegaan zoals eerder door de EBU werd meegedeeld. Oorspronkelijk werd gesproken van een stijging van 35% (halve finale) en 28% (finale). Ondertussen zijn alle gegevens van de landen binnen en werden de cijfers gecorrigeerd. In totaal waren er 18% meer kijkers voor de halve finale en 11% meer kijkers voor de finale. Dit geeft een gemiddelde stijging van 13%. Het 51e Eurovisie Songfestival werd in meer dan 40 landen uitgezonden (waaronder Australië). (bron : EBU)
Keti Garbi (08 juni 1963) is geboren in het Griekse Egaleo, gelegen ten westen van de hoofdstad Athene. Samen met haar dertienjarige zus Liana begint de vijftienjarige Keti te zingen. Samen treden ze op als de Garbi Sisters. Haar eerste solo-album ("Prova") brengt ze in 1989 uit. Dit album wordt een groot succes en de zussen gaan elk hun eigen weg. In 1993 krijgt ze van de Griekse nationale omroep het aanbod om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Met haar nummer "Ellada, hora tou photos" eindigt ze op een negende plaats in het Ierse Millstreet. De deelname aan het liedjesfestival geeft haar carrière een heleboel nieuwe kansen. Al haar albums verkopen als zoete broodjes. In 1995 en 1996 haalt ze in haar thuisland maar liefst zes Pop Corn Greek Music Awards binnen. In 2002 wint ze de Arion Greek Music Award als beste 'Folk female singer of the year'. Meer over Keti kan je nalezen op haar website.
Denemarken : twee halve finales en een finale in 2007.
De Deense inzending voor het 52e Eurovisie Songfestival (10 en 12 mei 2007) zal gekozen worden op zaterdag 10 februari aanstaande. De Deense nationale omroep DR heeft dit vandaag meegedeeld. Nieuw is dat aan die finale twee halve finales zullen voorafgaan. De eerste halve finale vindt plaats op vrijdag 26 januari in het Musikteatret van Holstebro. De tweede halve finale gaat door op vrijdag 2 februari in het Kongres en Kulturcenter van Aalborg. De finale zal net als in 2005 doorgaan in het Horsens' Forum. Meer nieuws over het aantal deelnemende artiesten en het wedstrijdreglement volgt binnenkort. Wegens de slechte notering dit jaar op het Songfestival is Denemarken genoodzaakt om eerst aan te treden in de halve finale op donderdag 10 mei 2007. (bron : DR)
Anneke Grönloh (07 juni 1942) is in Indonesië geboren, meer bepaald in Tondano in de provincie Noord-Celebes. Deze provincie is gelegen op het eiland Sulawesi. Haar eerste levensjaren brengt ze door in een jappenkamp. Indonesië was toendertijd bezet door Japan. Na de oorlog laat het gezin Grönloh Indonesië achter zich en trekt naar Nederland alwaar Anneke opgroeit in Eindhoven. Tijdens haar schooltijd leert ze Peter Koelewijn kennen en samen met hem en zijn Rockets treedt ze op tijdens heelwat feestjes. In 1959 wint ze een talentenjacht en haar carrière als zangeres gaat van start. In 1961 brengt ze "Brandend zand" op de markt. In geen tijd is dit nummer goed voor een gouden plaat en wordt ze razend populair. Ook de opvolger "Paradiso" is een schot in de roos en wordt platina. Met deze nummers op haar palmares is Anneke Grönloh begin jaren zestig een nationale beroemdheid en het eerste echte tieneridool in Nederland. In 1964 (op het hoogtepunt van haar roem) neemt ze namens Nederland deel aan het Eurovisie Songfestival. De nationale finale vindt plaats op 24 februari in Utrecht en Anneke Grönloh zingt tijdens die finale drie nummers. In totaal geven 11 jury's hun punten en eindigt "Jij bent mijn leven" op de eerste plaats. Tijdens het Eurovisie Songfestival op 21 maart eindigt ze op een gedeelde tiende plaats met onze inzending gezongen door Robert Cogoï. Maar toch komt ze niet met lege handen naar huis want ze krijgt voor haar lied de publieksprijs. Aan het eind van de jaren zestig begint ze aan een internationale zangcarrière. In 2000 wordt ze uitgeroepen tot 'zangeres van de eeuw' en dit dankzij het record aantal exemplaren dat er van "Brandend zand" verkocht zijn. In 2002 wordt ze door Paul de Leeuw ten tonele gebracht als alcoholiste, ze trekt zich dit zozeer aan dat ze besluit om te stoppen met optreden, maar later komt ze op haar stappen terug. Ondertussen staat ze al meer dan 45 jaar op de planken. Meer kan je altijd terugvinden op haar website.
Jürgen Marcus (06 juni 1948) werd in het Duitse Herne geboren als Jürgen Beumer. Hij studeert af als monteur en ondertussen treedt hij op in beatbands in zijn woonplaats. Op negentienjarige leeftijd wint hij in Brussel het Europafestival. In 1968 en 1969 is hij heel succesvol tijdens het beatfestival van Recklinghausen. Hij speelt in de duitse versie van de musical Hair de rol van Claude. Een jaar later (in 1970) brengt hij zijn eerste single op de markt. Twee jaar later brengt hij "Eine neu Liebe ist wie ein neues Leben" uit. In eigen land staat hij met dit nummer bijna vier maanden in de hitparade. Met dit nummer is hij trouwens ook bekend bij heelwat Vlamingen. In 1975 neemt hij deel aan de Duitse preselectie voor het Eurovisie Songfestival. Met "Ein Lied zieht hinaus in die Welt" eindigt hij negende op vijftien deelnemers. Een jaar later (1976) mag hij alsnog naar het Eurovisie Songfestival. Buurland Luxemburg vaardigt hem af als kandidaat. In het Nederlandse Den Haag eindigt hij met "Chanson pour ceux qui s'aiment" op de veertiende plaats. Nadien blijven de successen uit. In 1998 neemt hij met "Mach's gut bis zum nächsten Leben" deel aan het festival 'Grand Prix des Schlagers' alwaar hij op de zesde plaats eindigt. Zijn laatste album tot op heden verscheen twee jaar geleden. Meer over Jürgen Marcus kan je lezen op zijn website.
Servisch parlement roept op zijn beurt onafhankelijkheid uit.
Tijdens een bijzondere zitting heeft het Servisch parlement de onafhankelijkheid van Servië uitgeroepen. Dat gebeurde nadat zaterdag het parlement van Montenegro hun onafhankelijkheid had uitgeroepen. De Montenegrijnen hadden zich twee weken geleden met een meerderheid van 55,5 procent uitgesproken voor de onafhankelijkheid. Het parlement van Servië stelde vandaag in een stemming vast dat Servië de erfgenaam is van de staat Servië-Montenegro. De Servische president en premier, Boris Tadic en Vojislav Kostunica, namen niet deel aan de parlementszitting waarop de stemming plaatsvond. Een meerderheid van 126 volksvertegenwoordigers stemden in met de beslissing die de Servische regering en de instellingen de opdracht geeft om binnen de 45 dagen de noodzakelijke maatregelen te nemen om de formaliteiten af te ronden die gevonden zijn aan de opvolging en de ontmanteling van de oude staat Servië-Montenegro. Het parlement telt 250 leden. Krachtens de grondwet van de unie Servië-Montenegro, draagt de republiek die de unie verlaat de erfenis van het internationaal statuut, de zetel in de VN en de vertegenwoordiging in de politieke en financiële instellingen over aan de andere republiek. (bron : Belga)
David Bisbal (05 juni 1979) is een Spaanse zanger. In 2002 werd hij bekend door Operación Triunfo. Deze talentenjacht ging op zoek naar de Spaanse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival. David eindigde op een tweede plaats na winnares Rosa López die met "Europe's living a celebration" in de Estse hoofdstad Tallinn op een zevende plaats eindigde. Ondanks de tweede plaats nam zijn carrière een formidabele start. Hij verkocht een heleboel platen en zijn grootste hit tot op heden is "Bulería", de titelsong van de gelijknamige CD uit 2004. Dit jaar komt zijn derde album op de markt getiteld "David Bisbal". Dit album zal enkel in Europa verschijnen en zijn grootste spaanstalige hits bevatten en drie nieuwe engelstalige nummers. Meer over David kan je altijd lezen op zijn website.
Montenegro heeft zaterdagavond tijdens een buitengewone parlementaire zitting de onafhankelijkheid uitgeroepen. Dat betekent dat er in de Balkan opnieuw een staat bijkomt en de versnippering van het voormalige Joegoslavië nu zo goed als volledig is. Bij een referendum op 21 mei sprak 55,5 procent van de kiezers zich uit voor onafhankelijkheid en splitsing van de Unie met Servië. De EU had de drempel op 55 procent vastgelegd. De pro-Servische oppositiepartijen boycotten zaterdagavond de parlementaire zitting. Er was ook geen enkele officiële vertegenwoordiger uit Belgrado ingegaan op de uitnodiging om de onafhankelijkheidsverklaring in Podgorica te komen bijwonen. De Montenegrijnse volksvertegenwoordigers stemden een onafhankelijkheidsverklaring die integratie in de euro-atlantische instellingen als prioriteit vooropstelt voor de nieuwe Balkanstaat. Voor het parlement lieten de aanhangers van de onafhankelijkheid het druilerige weer niet aan hun hart komen. Zij bejubelden het hijsen van de nieuwe staatsvlag en het spelen van de nationale hymne. Aansluitend was er een groot vuurwerk. (bron : Belga)
Ook voor het komende Eurovisie Songfestival heeft dit gevolgen. Zo zal Servië-Montenegro volgend jaar niet meer als één land deelnemen aan de 52e editie, maar begroeten we twee aparte staten : Servië en Montenegro. Misschien kan de groep No Name (foto) namens Montenegro alsnog een tweede maal naar het liedjesfestival (wordt vervolgd).
Ook deze week schotelen we U een overzichtje van de buitenlandse hitlijsten voor. Onze inzending, "Je t'adore" van Kate Ryan, blijft het in het buitenland meer dan behoorlijk doen. Nu zijn ook Duitsland en Oostenrijk voor haar gevallen. Lordi is in eigen land deze week uit de hitparade verdwenen. Vorige week stond "Hard rock hallelujah" nog op de tweede plaats en deze week zijn ze uit de hitparade getuimeld. Hun album staat nog steeds op het hoogste schavotje.
Duivel-doet-al Chris Van Tongelen (04 juni 1968) is sinds 2001 als acteur te bewonderen in de VTM-serie 'Familie'. Maar velen kennen hem ook als één van De Romeo's (samen met Gunther Levi en Davy Gilles). In 1993 nam hij voor het eerst deel aan de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. In de vierde voorronde eindigde hij met de groep Roestvrij met het nummer "Noem het maar geluk" (tekst en muziek : Patrick Mortier en Johan Verminnen) op een gedeelde tweede plaats. In de finale was voor hen een vijfde plaats weggelegd. Drie jaar later (in 1996) neemt hij opnieuw deel aan de nationale voorronde, maar nu als solist. Met het nummer "De toekomst" eindigt hij in de eerste voorronde op een gedeelde derde plaats. Aangezien er drie nummers doorgingen naar de finale moest er opnieuw gestemd worden. Garry Hagger haalt het in de tweede stemronde van Chris en daardoor gaat hij niet naar de finale. In 1998 komt hij uitgebreid in de media omdat zijn tegenspeelster, zangeres Sanne (als Sneeuwwitje) niet wil dat ze wordt gekust door de prins. Vanaf deze zomer is hij artistiek verantwoordelijke van het nieuwe theaterrestaurant Bouffe & Bollinger in de Antwerpse stadsschouwburg.
Peter Van Laet (03 juni 1967). Vijftien jaar geleden, in 1991, brak hij met de groep Mama's Jasje door in Vlaanderen met het nummer "Zo ver weg". Later werd hetzelfde nummer in Nederland uitgebracht door Guus Meeuwis. Nadien volgen nog meer hits zoals "Teken van leven", "Zonder verhaal" en "Doe het licht maar uit". Er volgen een aantal personeelswijzigingen en het gaat bergaf met de groep. In 1996 neemt Peter (als solist) deel aan de Vlaamse preselectie (De Gouden Zeemeermin) voor het Eurovisie Songfestival met "Er is iets". In de vierde en laatste voorronde eindigt hij op een derde plaats, wat hem een ticket voor de finale oplevert. In die finale, gehouden op zaterdag 9 maart, eindigt hij op een vierde plaats. Datzelfde jaar brengt hij zijn eerste solo-cd "Hartslag" uit. Een jaar later, in 1997, neemt hij opnieuw de draad op met Mama's Jasje en dit samen met gitarist Gunther Van Campenhout. Gunther neemt samen met zijn vriendin Claudia Caluwé in 2002 als Spark deel aan 'Eurosong'. Datzelfde jaar wint Mama's Jasje 'Zomerhit 1997' van Radio 2 met "Als de dag van toen", een cover van Reinhard Mey. Begin 2002 verlaat Gunther de groep en neemt Jan Van Laet (de broer van) zijn plaats in. In 2004 bestaat de groep vijftien jaar. Eind januari van dit jaar verlaat Jan Van Laet de groep en Peter beslist om solo als Mama's Jasje verder te gaan. (foto : Zangtalent)
Armenië : voorbereidingen voor een nieuwe deelname zijn bezig.
Armenië nam dit jaar voor het eerst deel aan het Eurovisie Songfestival en met het gekende succes : een achtste plaats in de finale en daarmee is het land meteen verzekerd van een finaleplaats tijdens het 52e Eurovisie Songfestival dat volgend jaar op 10 en 12 mei zal doorgaan in Finland. Eergisteren gaf de kandidaat van dit jaar André een persconferentie waarop hij vertelde dat het een groot succes was geweest. Heelwat landen nemen al jaren deel aan het Songfestival en behaalden amper succes. Hij vertelde ook dat het niet enkel de 'Armeense diaspora' was die voor hem gestemd heeft maar ook andere mensen omdat ze het nummer goed vonden (van ons land kreeg hij trouwens het maximum van de punten). Volgens André waren er tijdens zijn optreden in de halve finale technische mankementen maar andere deelnemers hadden hier ook last van. Verder stipte hij aan dat dit jaar artiesten met krachtige stemmen (zoals Annette Artani en onze eigen Kate Ryan) deelnamen maar niet wisten door te stoten naar de finale en uiteindelijk won Finland, dat volgens de organisatoren naar Athene was gekomen om wat te lachen met het hele gebeuren. Diana Mnatsakanian, hoofd Internationale Relaties van de Armeense openbare omroep, maakte bekend dat men volop bezig is met het opstellen van het reglement met betrekking tot de nationale selectie voor het komende Eurovisie Songfestival. Dit reglement moet natuurlijk in overeenstemming zijn met de algemene regels van de EBU. Volgens Diana Mnatsakanian zal het reglement begin september op de website van H1 geplaatst worden en iedereen die wil deelnemen aan de nationale selectie kan zijn/haar nummer indienen tegen november. (bron en foto : Armenia Diaspora)