Als voorlaatste land mag BOSNIE-HERZEGOVINA aantreden tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival. De voormalige Joegoslavische republiek neemt sinds 1993 deel aan het Songfestival. Enkel in 1998 en 2000 nam het land niet deel aan het liedjesfestival en tweemaal wisten ze een plaats bij de beste tien te bemachtigen. In 1999 eindigden Dino & Beatrice met "Putnici" op de zevende plaats. Twee jaar geleden moest Deen ("In the disco") zich via de halve finale plaatsen voor de finale, en in die finale eindigde hij op een negende plaats. Door het slechte resultaat van de meiden van Feminnem vorig jaar moet het land dit jaar eerst aantreden in de halve finale op donderdag 18 mei.
Hari Vareanovic zal dit jaar Bosnië-Herzegovina gaan vertegenwoordigen op het Songfestival. Begin dit jaar kwam zijn vaste tekstschrijver met dit bericht naar buiten en een paar dagen later bevestigde de zanger zelf dit nieuws. Een maand later (begin februari) maakte de Bosnische omroep het nieuws wereldkundig dat Hari het land zou gaan vertegenwoordigen in Athene. De componist van het nummer is eljko Joksimović, die twee jaar geleden voor Servië en Montenegro een tweede plaats behaalde. De tekst is van de hand van Fahrudin Pecikoza en Dejan Ivanović.
Vareanovic, geboren op 16 januari 1961 in Sarajevo, is beter bekend als leadzanger van de groep Hari Mata Hari. Met deze groep won hij zeven jaar geleden de Bosnische voorronde met "Starac I more". Maar het nummer werd echter gediskwalificeerd omdat het al eerder in Finland was uitgebracht door een andere artiest. En dit mag niet volgens de reglementen van de EBU. De nummer twee van de voorronde mocht uiteindelijk naar Jeruzalem. Dino Merlin en Beatrice eindigden toen met hun nummer "Putnici" op een verdienstelijke zevende plaats.
Net als de voorbije weekends kan je via de site van Eurovil een editie van het Eurovisie Songfestival uit de 'oude doos' bekijken. Vandaag en morgen is 1983 aan de beurt. Het Songfestival werd toen gehouden in het Duitse München en dit omdat het jaar voordien de jonge zangeres Nicole voor het land de eerste zege had binnengehaald. Net zoals ons land wacht op een tweede overwinning wachten onze Oosterburen ook nog steeds hierop. Dat jaar namen er opnieuw twintig landen deel aan het Songfestival : Italië, Griekenland en Frankrijk keerden terug, en enkel Ierland liet verstek gaan in München. Voor ons land is dit een memorabel festival want tijdens de nationale finale van 'Eurosong' werd het nummer "Rendez-vous" van Pas de Deux door de vakjury gekozen om ons land te gaan vertegenwoordigen, tijdens de reprise van het nummer liep het Amerikaans Theater leeg. Zoveel jaren later is het nummer 'een klassieker' geworden. Het was een jaar met heelwat grote hits achteraf. Denken we maar aan het winnende nummer "Si la vie est cadeau" van Corinne Hermès, "Hi" van de betreurde Ofra Haza (foto), "Julie" van Daniel en vooral wordt het een blij weerzien met zangeres Carola die toen op zestienjarige leeftijd haar land vertegenwoordigde met het leuke nummer "Främling".
Vanochtend heeft Kate Ryan in de Zweedse hoofdstad Stockholm het vliegtuig richting Letland genomen. Presentatrice Leen Demaré van Radio Donna had haar even voor negen uur nog aan de lijn en Kate vertelde dat ze gisteren maar liefst 16 interviews had gegeven. Het was dus een drukke dag geweest. Ook in Letland staan er vandaag een aantal interviews op het programma. Morgen vliegt ze dan door naar Turkije alwaar ze zondag haar collega/vriendin Hadise zal terugzien.
Overzicht vrijdag :
08.30 : vlucht Stockholm - Riga. 10.30 : aankomst Riga. 13.00 - 16u00 : interviews met Vakara Zinas, Kas Jauns?, NRA, Marta, Rigas Vilni. 17.30 : Live tv-show SEMS. 18.00 19u30 : interviews tienermagazines AVENE en PUFF.
Na Zweden is het de beurt aan ESTLAND tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. De Baltische staat doet sinds 1994 mee aan het liedjesfestival en dit leverde al goede resultaten op de voorbije jaren. In totaal eindigde het land zes keer in de top tien en dit op elf deelnames. De eerste overwinning kwam er vijf jaar geleden toen Tanel Padar, Dave Benton en 2XL met "Everybody" volgens velen verrassend het Songfestival wonnen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De laatste twee jaren wist het land zich niet te plaatsen voor de finale op zaterdag. Dit jaar is de hoop gevestigd op de Zweedse Sandra Oxenryd.
De Estse televisie (ETV) heeft in totaal 76 nummers ontvangen voor hun nationale selectie 'Eurolaul 2006'. Vier van de tien finalenummers waren van de hand van Mikk Targo, Priit Pajusaar, Alar Kotkas en Ivar Must. Zij werden door ETV uitgenodigd om een nummer te schrijven voor de finale. In 2004 werden nog 153 liedjes ingezonden, vorig jaar was dat cijfer al gedaald tot 92 en dit jaar was het reeds teruggelopen tot 76. Waarschijnlijk had dit te maken met de nieuwe selectiemethode, het terugbrengen van de internationale jury en de 4 gekozen componisten die meteen een wildcard kregen voor de finale. Op 4 februari ging in Estland de nationale finale (Eurolaul 2006) door. Tien kandidaten streden voor het ticket richting Athene. De winnaar werd gekozen door een internationale jury en die bestond uit Maja Tatić (Bosnië-Herzegovina), Marie N (Lerland), Jürgen Meier-Beer (Duitsland), Sietse Bakker (Nederland), Jari Sillanpää (Finland), John Groves (Verenigd Koninkrijk), Sandra Studer (Zwitserland), Ursa Vlasic (Slovenië), Bo Halldorsson (IJsland) en Kobi Oshrat (Israël). Onder de tien kandidaten zagen we een aantal bekenden terug.
De tien kandidaten :
01. Carola Szücs met "It was you" (Pritt Pajusaar, Glen Pilvre, Maian Kärmas) : 56 punten (vijfde). 02. Sofia Rubina met "Open up your heart" (Mikk Targo) : Sofia nam in 2004 al eens deel aan de nationale voorronde. Toen werd ze samen met Hatuna met "Whenever blue" tiende en allerlaatste : 51 punten (zevende). 03. Crux met "Everytime I tell you" (Reverend B) : 30 punten (tiende). 04. Ines met "Iseendale" (Eda-Ines Etti, Ivo Etti). Ines vertegenwoordigde Estland in 2000 op het Songfestival. Met "Once in a lifetime" werd ze toen in Stockholmvierde : 84 punten (tweede). 05. Anna-Liisa Supp met "Sweet separation" (Mel, Mathura) : 33 punten (negende). 06. Sandra Oxenryd met "Through my window" (Pearu Paulus, Ilmar Laisaar, Alar Kotkas, Jana Hallas) : 90 punten (eerste). 07. Glow met "Higher" (Peeter Kaljuste & Marta Piigli). Glow werd vorig jaar in de nationale selectie achtste met het nummer "Break the ties" : 73 punten (derde). 08. Marilin met "Be 1st" (Ivar Must, Rebecca Kontus, James Werts): 41 punten (achtste). 09. Noorkuu (een a capellagroep) met "Friends will be friends" (Martti Meumers, Rein Kahro) : 55 punten (zesde). 10. Meribel met "Mr Right" - Meribel (Pritt Pajusaar, Glen Pilvre, Maian Kärmas) : 67 punten (vierde).
De Zweedse zangeres Sandra Oxenryd werd geboren op 1 oktober 1982 en ze nam vorig jaar deel aan 'Fame Factory 2005' die ze ook won. Sandra is niet de eerste Zweedse die Estland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. In 2002 vertegenwoordigde zangeres Sahlene het land in de eigen hoofdstad met "Runaway". Ze eindigde toen op de derde plaats.
"Through my window" (tekst : Jana Hallas ; muziek : Pearu Paulus, Ilmar Laisaar en Alar Kotkas)
When life is a road going nowhere I'm alone though youre gonna be right here You're my baby When life is a road going somewhere All aloneI have to hold on to go on
I'm looking through my window What about sun you made shine What about rain you cried on my pillow
And maybe somebody some day Finds a way back home but it's gonna be a long way Its been a long day And maybe somebody some way Highs and lows it's always the same thing Anyway
I'm looking through my window What about sun you made shine What about rain you cried on my pillow I'm looking through my window What about us tell me why I still can't see wheres the rainbow
I can't find the words lose my nerve And grass just turns to stone When all hopes are high I have my pride Show you what Im really like inside Wil je de videoclip bekijken van "Through my window" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
"Je t'adore" van Kate Ryan is na vijf weken van de eerste naar de derde plaats gezakt in de Vlaamse 'Ultratop 50'-lijst. Belle Perez blijft met "El mundo bailando" nog net in de top tien staan. Katerine stijgt met "Take me home - Watch me move" van 34 naar 15. Ook de runner-up van 'Star Academy 2005', zangeres Afi stijgt deze week in de hitparade, al is het maar met drie plaatsen. In de tipparade begroeten we Eve Kempbell en verder komt daar op de zestiende plaats Marjolein met "Luister naar mijn hart" binnen. Haar nummer werd niet weerhouden voor 'Eurosong 2006'. In de albumlijst stijgt Barbara Dex door naar de zestiende plaats en de nieuwe cd van Kaye Styles begroeten we op plaats 36.
Ultratop 50 singles :
03. (01) "Je t'adore" - Kate Ryan (9 weken). 10. (10) "El mundo bailando" - Belle Perez (9 weken). 15. (34) "Take me home - Watch me move" - Katerine (2 weken). 17. (14) "Als ik je morgen ergens tegenkom" - Els de Schepper (4 weken). 19. (18) "Profile" - Kaye Styles (8 weken). 24. (19) "P.O.W.E.R." - Brahim (5 weken). 40. (43) "Not that beautiful" - Afi (2 weken).
Ultratip 20 :
03. (16) "Coward" - Peter Evrard (2 weken). 19. (NW) "Not right" - Eve Kempbell.
Ultratop 50 albums :
16. (28) "Blue eyed girl" - Barbara Dex (2 weken). 36. (NW) "It iz what it iz" - Kaye Styles.
Top 20 compilaties :
19. (14) "Eurosong 2006" - Diversen (11 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' stijgt "Je t'adore" weer in de vierde week notering, van de 30e naar de 26e plaats. Verder zakt "Le papa pingouin" in de Waalse hitparade van een 15e naar een 17e plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats.
Het Nieuwsblad : Finse inzending Lordi voor Songfestival veroorzaakt nu al rel.
Het Nieuwsblad pakt in haar donderdageditie uit met een artikel over de Finse inzending voor het komende Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Hieronder volgt het volledige artikel van de hand van journalist Marc Coppens.
Finse inzending Lordi voor Songfestival veroorzaakt nu al rel :"Satanisten ? Wij houden van Animal van de Muppets !"
"Wij aanbidden de duivel niet. Wij hebben nummers met titels als "The devil is a loser" en "Rock the hell out of you''. Lordi vertegenwoordigt Finland op het komende Songfestival in Athene. Tegenstanders - 'slechte verliezers', zegt Lordi - vrezen voor de reputatie (welke ?) van Finland. Wij hadden een gesprek met de gemaskerde buitenbeentjes. Het Songfestival en zijn kijkers hebben nu niet meteen het meest hippe imago. Hoe raakt een hardrockband uitverkoren om het land te vertegenwoordigen ?
"Je weet ook wel dat geen enkel land het al slechter heeft gedaan op het Songfestival dan Finland. Ik geloof dat we al acht keer laatste werden. Daarom besloot het Finse selectiecomité om het over een andere boeg te gooien. Er werden twaalf groepen uitgenodigd, waarvan slechts een paar traditionele acts. Behalve wij deed er nog een hardrockgroep mee. Net voor de finale hebben we campagne gevoerd. We kregen liefst 42 procent van de stemmen.'' Waarna het halve land wel schande sprak.
"Twintigers, dertigers en veertigers vinden onze muziek best te pruimen - rockgroepen als Nightwish en Him zijn hier erg populair - maar iets oudere mensen hebben nog nooit van hardrock gehoord en zijn gechoqueerd. In een wedstrijd heb je bovendien slechte verliezers en die hebben er alles aan gedaan om ons in een negatief daglicht te stellen.''
Vooroordelen en racisme
Jullie zouden satan aanbidden.
"Dat is absurd. Ik weet niet of ik er nu moet om lachen of huilen, maar ik vind het verschrikkelijk enggeestig. Op het Songfestival brengen wij "Hardrock hallelujah" en daarnaast hebben wij ook nummers als "The devil is al loser" en "Rock the hell out of you". Wij hebben niets te maken met satan. Omdat we monstermaskers dragen worden we daar plots mee geassocieerd. Het getuigt van vooroordelen, van racisme, eigenlijk.''
Wat is het verhaal achter die maskers ?
"De band bestaat al van in 1992. De eerste twee jaar hebben we zonder maskers opgetreden. Ik heb echter twee passies in mijn leven : hardrock en monsters. Ik ben zot van Animal van de Muppets, E.T. the incredible Hulk , noem maar op. Ik ben erin geslaagd om die twee passies in Lordi te verenigen. Een goeie carrièrezet was het niet, want het heeft tien jaar geduurd eer we een platencontract kregen aangeboden. Fans hielden ofwel van onze look en niet van onze muziek of omgekeerd.''
Jullie zien eruit als het Finse antwoord op Slipknot.
"En muzikaal klopt dat niet. We spelen geen death metal ; we halen onze inspiratie bij Twisted Sister, Kiss en Alice Cooper, hardrock uit de jaren zeventig en tachtig.''
Is die jaren-tachtig-hardrock niet lang uitgestorven ?
Helemaal niet. Die hardrockgroepen bestaan nog allemaal. Twisted Sister gaat nog altijd op tournee. Het probleem is dat je bij het publiek maar bestaat in gratie van je laatste hit.''
Klopt het dat niemand weet hoe jullie er echt uitzien of zien jullie er zonder maskers uit als een ordinaire boysband ?
"Er zitten een paar mooie jongens bij de groep. We houden die maskers altijd op omdat ze deel uitmaken van ons imago.''
Zijn jullie fulltime muzikant of hebben jullie - zoals Bruce Dickinson van Iron Maiden - een lerarendiploma en een brevet als lijnpiloot ?
Ik ben fulltime bezig met de groep. Ik ontwerp namelijk ook alle maskers, kostuums en T-shirts. Eigenlijk heb ik filmschool gevolgd en moest ik regisseur worden, maar dat is er nooit van gekomen.''
Het blijft maar haasje-over-springen in de Zweedse hitparade. Carola heeft opnieuw haar eerste plaats moeten afstaan aan BWO. Ze zakt zelfs naar een vijfde plaats deze week. Vorige week maakte Magnus Carlsson nog een flinke duik naar beneden maar deze week maakt hij dan weer een fikse sprong voorwaarts. Jessica Andersson (vorige week nog op 13) is deze week niet meer terug te vinden in de lijst. Net als vorige week staan er in totaal 16 bijdragen uit de nationale selectie (Melodifestivalen) in de Zweedse hitparade.
SINGLES TOP 60 :
01. (04) "Temple of love" - BWO (5 weken). 02. (03) "Sing for me" - Andreas Johnson (5 weken). 05. (01) "Evighet" - Carola (5 weken). 06. (07) "Night of passion" - The Poodles (5 weken). 07. (02) "Jag ljuger så bra" - Linda Bengtzing (6 weken). 09. (10) "Mama take me home" - Rednex (6 weken). 15. (43) "Leve livet" - Magnus Carlsson (6 weken). 20. (20) "Älskar du livet" - Björn Kjellman (5 weken). 22. (05) "Jag tar det jag vill ha" - Sandra Dahlberg (5 weken). 25. (25) "Faller duså faller jag" - Patrick Isaksson (6 weken). 31. (23) "Mi amore" - Velvet (6 weken). 43. (48) "Silverland" - Roger Pontare (5 weken). 51. (53) "The name of love" - Magnus Bäcklund (5 weken). 52. (57) "When love's comin' back again" - Jessica Folcker (5 weken). 53. (RE) "Kameleont" - Electric Banana Band (4 weken). 55. (RE) "This woman" - Anna Sahlene (7 weken)
Verdwenen : "Kalla nätter" - Jessica Andersson (5 weken) en "Like fire tonight" - Günther & The Sunshine Girls (4 weken).
ALBUMS TOP 60 :
06. (08) "Mr. Johnson, your room is on fire" - Andreas Johnson (4 weken). 17. (11) "Ingenting att förlora" - Linda Bengtzing (met o.a. "Jag ljuger så bra" en "Alla flickor") (6 weken).
Verdwenen : " Från Stjärnorna till Silverland" - Roger Pontare (2 weken).
Vandaag geeft Kate Ryan in Zweden de ganse dag het éne interview na het andere. Dat het Eurovisie Songfestival in het Scandinavische land nog steeds leeft mag dus blijken uit het aantal interviews dat ze vandaag zal geven. Morgenochtend neemt ze dan het vliegtuig naar Estland (één van de drie Baltische staten).
Overzicht donderdag :
00.90 : interview Music TV Channel. 09.30 : interview Expressen (krant + zaterdagbijlage). 10.30 : interview Aftonbladet-TV (krant + TV). 11.30 : interview muziek- en nieuwsshow '24 Noje'. 13.30 tot 17.00 : interviews Veckorevyn, P4 Extra, TT-Spektra, QX, Metro, P6 International, Blupp.nu en Vodafone.
Viervoudig winnaar ZWEDEN mag dit jaar als twintigste aantreden tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Sinds 1958 doet het Scandinavische land mee aan het liedjesfestival. In totaal nam het drie maal niet deel aan het festival (1964, 1970 en 1976). Sinds 1959 houdt het land hetzelfde concept aan om de kandidaat voor het Songfestival te kiezen. Tot een aantal jaren geleden was er enkel een finale van 'Melodifestivalen' (de nationale finale) maar sinds 2002 hanteert de Zweedse omroep (SVT) de formule van vier halve finales, de herkansingsronde ('Andra Chansen') en de finale. Globaal gezien scoort Zweden goed tot redelijk goed op het Songfestival en dit resulteerde reeds in vier overwinningen (1974, 1984, 1991 en 1999). En dit jaar stuurt het land zangeres Carola naar Athene. Het wordt haar derde deelname en wie weet treedt zij in de voetsporen van 'Mister Eurovision' Johnny Logan en wint ze dit jaar voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival.
Eind november maakte de Zweedse omroep 28 van de 32 kandidaten bekend die zouden deelnemen aan 'Melodifestivalen 2006'. Eind december maakte ze de eerste wildcard bekend en de drie andere wildcards maakte ze eind januari bekend.
* Eerste halve finale : lees hier. * Tweede halve finale : lees hier. * Derde halve finale : lees hier. * Vierde halve finale :: lees hier. * Andra Chansen : lees hier.
Tussen 18 februari en 18 maart vonden vier halve finales, de herkansingsronde ('Andra Chansen') en de finale plaats. Die finale (op 18 maart) werd beslist door tien kandidaten (de beste twee uit elke halve finale aangevuld met de beste twee uit de herkansingsronde).
De tien finalisten :
01. Andreas Johnson met "Sing for me" (eerste halve finale). 02. Björn Kjellman met "Älskar du livet " (vierde halve finale). 03. Linda Bengtzing met "Jag ljuger så bra" (eerste halve finale). 04. The Poodles met "Night of passion" (derde halve finale). 05. Magnus Carlsson met "Lev livet" (tweede halve finale). 06. Rednex met "Mama take me home" (vierde halve finale-wildcard). 07. Carola met "Evighet" (vierde halve finale). 08. Magnus Bäcklund met "The name of love" eerste halve finale-wildcard). 09. Kikki Danielsson met "Idag och imorgon" (tweede halve finale). 10. Bodies Without Organs met "Temple of love" (derde halve finale).
Meer dan 1,9 miljoen televoters brachten tijdens de finale van 'Melodifestivalen 2006' hun stem uit (een absoluut Zweeds record).
Uitslag (tussen haakjes punten vakjury/televoting-aantal televoters) : (voor de gedetailleerde uitslag van de vakjury : klik hier).
01. Carola met "Evighet" : 234 punten (102+132 - 437.278). 02. Bodies Without Organs met "Temple of love" : 202 punten (92+110 - 368.907). 03. Andreas Johnson met "Sing for me" : 200 punten (112+88 - 350.938). 04. The Poodles met "Night of passion" : 98 punten (32+66 - 180.784). 05. Magnus Bäcklund met "The name of love" : 68 punten (57+11 - 101.799). 06. Rednex met "Mama take me home" : 61 punten (17+44 - 154.115). 07. Linda Bengtzing met "Jag ljuger så bra" : 57 punten (34+22 - 138.249). 08. Magnus Carlsson met "Lev livet" : 19 punten (19+0 - 44.825). 09. Björn Kjellman met "Älskar du livet " : 6 punten (6+0 - 83.917). 10. Kikki Danielsson met "Idag och imorgon" : 2 punten (2+0 - 51.742).
Wordt de Zweedse Carola de vrouwelijke Johnny Logan ? Op die vraag kennen we het antwoord over iets meer dan vier weken. In een hoogstaande finale won ze op zaterdag 18 maart het Zweedse ticket en zo mag ze op donderdag 18 mei in de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival aantreden. Het wordt haar derde deelname aan het liedjesfestival. Carola Häggkvist werd bekend na haar overwinning in Melodifestivalen in 1983. Met "Främling" scoorde ze het maximum aantal te behalen punten en daarom mocht ze dus naar München waar ze derde eindigde achter Corinne Hermès en de betreurde Ofra Haza. In 1990 nam ze opnieuw deel aan Melodifestivalen, maar met "Mitt i ett äventyr" eindigde ze toen op een tweede plaats. Een jaar later nam ze revanche, met alweer bijna het maximum van de punten werd ze eerste met "Fångad av en stormvind" en zo mocht ze haar koffers pakken richting Rome. Na een bitsige strijd werd ze uiteindelijk ook daar eerste en behaalde zo de derde overwinning voor Zweden binnen, met evenveel punten als de Franse inzending, gezongen door Amina. In 2003 werd "När löven faller" (tekst door haar geschreven) geselecteerd voor de Zweedse voorronde, maar het nummer werd gediskwalificeerd omdat Carola het niet zelf wou zingen. Als compensatie mocht ze Melodifestivalen dan presenteren, een job die ze ook al in 2000 voor haar rekening nam. In Athene zal Carola het nummer in het Engels brengen, met als titel "Invincible".
"Invincible" (tekst : Thomas G:son en Carola Häggkvist ; muziek : Thomas G:son, Bobby Ljunggren en Henrik Wikström)
Never gonna run away Im not gonna hide I know just what I feel inside
Nothings gonna make a change Forever with you Im always on your side Youre always on my mind
Invincible One love supreme Unbreakable One land of dreams Two hearts unite Insatiable This love tonight Invincible
Love is like a miracle Invading your heart When youre struck, you know are
When its comin over you You wont let it go Im always on your side Youre always on my mind
Invincible One love supreme Unbreakable One land of dreams Two hearts unite Insatiable This love tonight Invincible
Im always on your side Youre always on my mind Wil je de videoclip bekijken van "Invincible" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Oikotimes pakt vandaag met het nieuws uit dat Tsjechië volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Vorig jaar wou het land ook al deelnemen aan het liedjesfestival maar uiteindelijk besloot de nationale omroep om zich alsnog terug te trekken. Dit jaar zal een delegatie van de Tsjechische omroep (ČT) aanwezig zijn tijdens het 51e Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene.
Promotietournee (13) : vandaag van Cyprus naar Zweden.
Vandaag laat Kate Ryan Cyprus achter haar en trekt ze noordwaarts, de volgende etappe in haar promotietournee. Morgen wordt het een drukke dag in het 'festivalgekke' Zweden.
Overzicht woensdag :
15.00 : dansers terug naar België, Kate vliegt door naar Zweden. 21.30 : aankomst Zweden en vertrek naar hotel.
Wie het interview wil bekijken dat Deo Grech had met Kate tijdens haar verblijf in Malta moet vanavond zeker afstemmen op 'Eurovision Fever' (22.00). Het programma wordt ook uitgezonden via het internet (lees hier).
Malta : VERNIEUWDE Eurovision Fever (met KATE RYAN) op Super 1.
Vanavond hebben we op Super One TV onze afspraak met Deo Grech, de sympathieke gastheer van 'Eurovision Fever'. Tijdens het 'vernieuwde' 'Eurovision Fever' zal ook OGAE Malta (de officiële Maltese club voor het Songfestival) haar plannen bekend maken. Tijdens het programma is er ook het interview met 'onze' Kate Ryan dat afgelopen weekend gemaakt werd tijdens haar bezoek aan het eiland. Eveneens staat er een interview op het programma met de Russische kandidaat voor Athene, Dima Bilan. Gasten tijdens het programma zijn Ray Falzon, Media en PR official bij Ogae Malta en Dj Charlo, de Maltese DJ die te zien zal zijn in de EUROCLUB tijdens de festivalweek in Athene. Alweer meer dan de moeite waard om vanavond te kijken naar 'Eurovision Fever' en dit vanaf 22.00. Een herhaling van het programma is er steeds de zondag in de vooravond vanaf 17.35. Het programma is ook via het internet live te volgen (klik hier). De website van OGAE Malta kan je hier vinden.
(met dank aan Deo Grech voor de foto van Kate Ryan in Malta)
PORTUGAL mag dit jaar als negentiende aantreden tijdens de halve finale van Eurovisie Songfestival. Het land doet al sinds 1964 mee aan het Songfestival maar echt hoge ogen heeft het nog niet kunnen gooien. De beste notering (een zesde plaats) werd door Lúcia Moniz behaald in 1996, en dat is ondertussen ook al weer tien jaar geleden. In 1970, 2000 en 2002 nam het land (om uiteenlopende redenen) niet deel aan het Songfestival. Dit jaar bij hun veertigste deelname hopen ze op een goed resultaat. Het is aan de meiden van Nonstop om hun land een goed resultaat te bezorgen.
In Portugal werd er na vijf jaar opnieuw via een nationale voorronde bepaald wie het land mag vertegenwoordigen op het 51e Eurovisie Songfestival. Begin januari hield de nationale omroep RTP een vergadering waarin de plannen voor een nationale selectie werden bekend gemaakt. Deze selectie bestond uit tien nummers, de winnaar werd gekozen door een combinatie van televoting en een jury. In totaal werden vijf producers aangesproken. Elke producer mocht komen aandraven met twee nummers en dito artiesten. Uiteindelijk besliste de Portugese omroep of de voorgestelde nummers/kandidaten mochten deelnemen aan de nationale selectie die op vrijdag 10 maart doorging. De show werd live uitgezonden vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon. Het was ondertussen al van 2001 geleden dat de Portugese inzending via een nationale selectie werd gekozen. Toen won het duo MTM het 'Festival da Canção'. In Kopenhagen eindigden ze toen op een zeventiende plaats. Twee jaar later werd Rita Guerra aangeduid als kandidaat, in 2004 was het de winnares van Operacão Triunfo (Sofia) die naar het Songfestival mocht en vorig jaar werd eveneens via een interne selectie het duo 2B afgevaardigd. Ze werden uiteindelijk zeventiende in de halve finale.
De volledige uitslag (tussen haakjes de punten van de vakjury/televoting) :
01. Nonstop met "Coisas de nada" : 22 punten (12+10). 02. Vânia Oliveira met "Sei quem sou" : 22 punten (10+12). 03. Cuca met "As minhas guitarras" : 15 punten (7+8). 04. Natalie Insoandé met "Durmo com pedras na cama" : 12 punten (8+4). 05. Lara Afonso met "Alma Nova" : 8 punten (6+2). 06. Bruno Nicolau met "Um dia durei" : 8 punten (5+3). 07. Ricardo Moraes met "Nunca mais digas adeus" : 8 punten (3+5). 08. Beto met "O amor é uma fonte" : 8 punten (2+6). 09. Mariafolia met "Bem mais além" : 8 punten (1+7). 10. Madison Lucia met "Tu e Eu" : 5 punten (4+1).
Bij een gelijke stand gaven de punten van de vakjury de doorslag en zo mag de meidengroep het land op donderdag 18 mei aanstaande vertegenwoordigen in de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival. In de vakjury zaten Fátima Lopes (styliste), Filipe La Féria (producer), João Gobern (journalist), Simone de Oliveira (zangeres/actrice) en Tozé Brito (componist/producer). Simone de Oliveira vertegenwoordigde Portugal in 1965 en 1969 op het Eurovisie Songfestival. In 1965 werd ze met "Sol de inverno" dertiende en in 1969 met "Desfolhada portuguesa" vijftiende en voorlaatste. Tozé Brito vertegenwoordigde het land in 1978 als lid van de groep Gemini. Met "Dai li dou" werden ze zeventiende op twintig deelnemers. Hij is ook de componist van de inzendingen "Bem bom" (1982) en "Pemso em ti, eu sei" (1985).
Nonstop bestaat uit Andrea, Katia, Liliana en Rita. Zij werden gekozen uit 1.500 deelnemers en wonnen de eerste editie (in 2001) van de Portugese versie van 'Popstar'. Hun eerste album werd meteen goud. De meiden zien zichzelf als een internationale groep en ze willen Portugal met heelwat trots vertegenwoordigen op het komende Eurovisie Songfestival.
"Coisas de nada" (tekst en muziek : José M. Afonso en Elvis Veiguinha)
Gonna make you dance Gonna make you smile Ill make you stop thinking sad things for a while And everything waits when you're dancing in style
Não digas nada Somos livres de ficar Não estragues a noite Com coisas de nada
Juntos, tão juntos Os dois pela noite Podemos rir e falar E dançar outra ves
Gonna make you dance Gonna make you smile Ill make you stop thinking sad things for a while And everything waits when you're dancing in style
Deixa as lágrimas Também tu podes rir Está tudo aí Guardado dentro de ti
Dançar na noite Esquecer o tempo E ouvir a música A chamar outra vez
Gonna make you dance Gonna make you smile Ill make you stop thinking sad things for a while And everything waits when you're dancing in style
Não digas nada Não digas nada Não estragues a noite Com coisas de nada
Gonna make you dance Gonna make you smile Ill make you stop thinking sad things for a while And everything waits when you're dancing in style
I'm gonna make you dance Make it with style Wil je de videoclip bekijken van "Coisas de nada" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv
Vandaag heeft 'onze' Kate Ryan opnieuw een druk programma voor de boeg. Er staan in Cyprus weer een aantal interviews op het programma en deze namiddag zijn er opnames voor een TV show. Deze show zal op zaterdag 29 april aanstaande worden uitgezonden op de Cypriotische televisie.
Overzicht dinsdag :
09.30 : ontbijtshow 'Epta Deka'. 10.30 : interview RADIO 3. 11.00 : interview RADIO 1. 12.00 : interview Purple Magazine 16.00 : TV Show In the Terrace & interview 'Flash'.
Als achttiende land tijdens de halve finale van het komende Eurovisie Songfestival is LITOUWEN aan de beurt. Het land doet sinds 1994 aan het Songfestival mee en in tegenstelling tot de twee andere Baltische staten (Estland en Letland) is Litouwen nog niet echt succesvol geweest. Bij die eerste deelname eindigde zanger Ovidijus Vysniauskas op een allerlaatste plaats met nul punten. Meteen hield het land het voor bekeken tot ze vijf jaar later (in 1999) opnieuw deelnamen. Een dertiende plaats in 2001 is tot op heden het beste resultaat dat Litouwen behaald heeft. De groep Skamp zorgde hiervoor met "You got style". Vorig jaar eindigden Laura & The Lovers met "Little by little" op de allerlaatste plaats in de halve finale en daarom is het land dit jaar alweer aangewezen op de halve finale. Of de speciaal voor het Songfestival samengestelde groep LT United dit jaar meer succes zal hebben weten we op donderdag 18 mei aanstaande.
De Litouwse omroep heeft dit jaar in totaal 72 inzendingen uitgekozen voor 'Eurovizija 2006'. Zoals gewoonlijk was het een mix geworden van gevestigde waarden en nieuwkomers. De omroep verdeelde de artiesten in twee groepen. De bekende namen gingen meteen door naar de halve finales en de anderen moesten zich eerst bewijzen. Dat gebeurde in een wekelijkse show die vanaf zaterdag 14 januari liep tot en met zaterdag 4 februari. Nadien (op 11, 18 en 25 februari) volgden de halve finales, waarin de gevestigde waarden en de overgebleven nieuwkomers uitmaakten wie er uiteindelijk naar de finale mocht. Die finale vond plaats op zaterdag 4 maart en de winnaar werd gekozen door televoting. Onder de ingezonden nummers zaten inzendingen van B'avarija, N.E.O., Artas, Amberlife, Alanas Chosnau en Saules Kliosas.
* Eerste kwalificatieronde : lees hier. * Tweede kwalificatieronde : lees hier. * Derde kwalificatieronde : lees hier. * Vierde kwalificatieronde : lees hier.
* Eerste halve finale : lees hier. * Tweede halve finale : lees hier. * Derde halve finale : lees hier.
Na deze halve finales werden er nog twee wildcards bekend gemaakt. Die gingen naar Dove en B'Avarija. De finale ging dan uiteindelijk door met zestien kandidaten en winnaar werd (zoals algemeen werd verwacht) de groep LT United met "We are the winners".
De volledige uitslag van de finale :
01. LT United met "We are the winners" : 32.699 stemmen. 02. In Culto met "Welcome" : 16.451 stemmen. 03. Alanas Chonau met "The heat" : 9.249 stemmen. 04. Gravel met "Round and round" : 6.462 stemmen. 05. Edmundas Kučinskas met "Tavo ir mano dalia" : 4.912 stemmen. 06. Aiste Pilvelyte met "Just for fun" : 4.307 stemmen. 07. N.E.O. met "Alright" : 2.735 stemmen. 08. Robertas Kupstas met "Falling in love" : 2.681 stemmen. 09. Nacija met "Pavasario lietus" : 2.017 stemmen. 10. Auguste met "Make me wanna lose you" : 11. C-Stones en Favour met "Flirtin' on the dance floor" : 1.689 stemmen. 12. Artas met "Wonder who loves you" : 1.625 stemmen 13. Dove met "4 ever" : 1.361 stemmen. 14. Saules Klioas met "Back to the future" : 1.084 stemmen. 15. B'Avarija met "If my dream came true" : 765 stemmen. 16. Onsa met "Time to change" : 699 stemmen
LT United is speciaal voor het Eurovisie Songfestival samengesteld en bestaat uit Andrius Mamontovas, Saulius 'Samas' Urbonavicius, Viktoras 'Ve' Diawara, Marijonas Mikutavicius, Arnoldas Lukosius en Eimantas Belickas.
"We are the winners" (tekst : Andrius Mamontovas en Viktoras 'Ve' Diawara ; muziek : Andrius Mamontovas en Saulius 'Samas' Urbonavicius )
We are the winners We are, we are! We are the winners We are, we are !
We are the winners of Eurovision We are, we are! We are, we are ! We are the winners of Eurovision We are, we are! We are, we are !
So, you gotta vote, Vote, vote for the winners Vote, vote, vote for the winners
We are the winners of Eurovision (de Vilnius city a Paris) (LT United ici) We are the winners of Eurovision (chantons la meme chanson) ('cos we got it goin' on)
Everyday you hear us on the radio (that's right) And everyday you see us on the news (yeah) It doesn't matter in mono or in stereo (it's better in stereo) 'cos we are here to represent the truth that
We are the winners of Eurovision We are, we are! We are, we are ! We are the winners of Eurovision We are, we are! We are, we are ! Go baby !
We are the winners of Eurovision We are, we are! We are, we are ! We are the winners of Eurovision We are, we are! We are, we are !
We are the winners of Eurovision We are the winners of Eurovision We are the winners of Eurovision We are the winners of Eurovision
You gotta vote, vote, vote for the winners Vote, vote, vote for the winners 'coz we are the winners of Eurovision Vote ! Wil je de videoclip bekijken van "We are the winners" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv
Net als de voorbije weken bekijken we ook deze week in de Europese hitlijsten hoe het de kandidaten en deelnemers aan de voorrondes vergaat. Texas Lightning zet zijn opmars verder in Europa en komt deze week de Zwitserse hitparade binnen. Kate Ryan doet het in de Bulgaarse hitparade verre van slecht en stijgt deze week naar de dertigste plaats. De Bulgaarse hitlijst wordt wel opgemaakt aan de hand van airplay en niet aan de hand van verkoopcijfers.
Promotietournee (11) : vandaag van Malta naar Cyprus.
Vanmorgen was het al vroeg dag voor Kate Ryan. Vanmiddag vertrekt haar vliegtuig richting Cyprus maar voordien heeft ze nog telefonisch contact met de mensen van 'Karrewiet', het jeugdjournaal op Ketnet. Vanavond heeft ze in Cyprus een rustige avond voor de boeg. Maar morgenochtend vliegt ze er weer helemaal in.
Overzicht maandag :
08.00 : live interview & slip '22am' TVM (live). 14.30 : telefonisch interview 'Karrewiet' - Ketnet. 15.00 : vlucht richting Cyprus. 19.00 : aankomst Cyprus en vertrek naar hotel.
Morgenochtend wordt ze vanaf 09.30 verwacht in de ochtendshow 'Epta Deka'. (bron : Eén)
Het land dat als zeventiende moet aantreden tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival is NEDERLAND. Onze Noorderburen zijn al van bij het allereerste Songfestival (in 1956) present. Ze wisten het festival in totaal vier maal te winnen : in 1957 met Corry Brokken, in 1959 met Teddy Scholten, in 1969 met Lenny Kuhr en in 1975 (voorlopig voor het laatst) met Teach-In. In totaal nam Nederland vier maal niet deel aan het Eurovisie Songfestival. In 1985 en 1991 was de reden omdat het festival gehouden werd op 4 mei (Nationale Dodenherdenking) en in 1995 en 2002 werd niet deelgenomen wegens de slechte resultaten van het jaar voordien (Willeke Alberti en Michelle). Net als de twee voorbije jaren moet Nederland ook dit jaar eerst aan de halve finale deelnemen.
Wegens de slechte resultaten van de voorbije jaren gooide de Nederlandse omroep NOS het dit jaar over een andere boeg met betrekking tot het 'Nationaal Songfestival'. Geen voorrondes meer, maar wel 1 uitzending gepresenteerd door Paul de Leeuw.
Nationaal Songfestival 12 maart 2006 :
Opzet :
* Drie deelnemers. * Iedere deelnemer zingt drie liedjes (twee uit eigen repertoire - één uit een open inschrijving). * Na 3x3 liedjes kiest een vakjury van iedere deelnemer 1 liedje voor de 'Superfinale'. * In de 'Superfinale' dus : 3 deelnemers ieder 1 liedje. * 1 liedje voor Athene.
Op 22 november maakte de NOS de drie kandidaten bekend : Treble, Behave en Maud. Op 15 februari maakte de omroep de negen nummers bekend die tijdens het 'Nationaal Songfestival 2006' zouden gezongen worden. In overleg tussen de artiest, de platenmaatschappij en de NOS waren er drie nummers per kandidaat geselecteerd. Twee daarvan waren afkomstig uit eigen, nieuw repertoire. De derde song kwam uit de zogeheten vrije inschrijving. De drie artiesten gaven op zondag 12 maart eerst een miniconcert waar ze alle nummers ten gehore brachten. Een vakjury koos vervolgens per artiest één nummer uit, dat nogmaals werd vertolkt. Het laatste woord was aan het publiek, dat via SMS en televoting bepaalde welke artiest met welk liedje Nederland mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Athene.
Treble : drie up-tempo nummers, deels in het Engels, deels in Treble-taal.
01. "Amambanda" (componist en tekstschrijver : Treble - uit eigen repertoire). 02. "Lama gaia" (componist en tekstschrijver : Treble - uit eigen repertoire). 03. "Make your choice" (componist en tekstschrijver : Jerry van der Wolf - uit de open inschrijving).
Behave : twee up-tempo rocknummers, één rustiger nummer, alles Engelstalig.
01. "Maybe tomorrow" (componist en tekstschrijver : Michiel Cremers en Gerjan Schreuder - uit eigen repertoire). 02. "L.A. baby" (componist en tekstschrijver : Michiel Cremers en Gerjan Schreuder - uit eigen repertoire). 03. "Heaven knows" (componist en tekstschrijver : Dick Kok - uit de open inschrijving).
Maud : drie swingende up-tempo nummers, alles Engelstalig.
01. "Im alive (Ladida)" (componist : Ronald Seerden, tekstschrijver : Ingrid Mank - uit eigen repertoire). 02. "Without your love" (componist en tekstschrijver : Tony Cornelissen en Allan Eshuijs - uit eigen repertoire). 03. "One more try" (componist : Joachim Vermeulen-Windsant, tekstschrijver : Maarten ten Hove - uit de open inschrijving).
Naar de superronde :
Treble met "Amambanda". Behave met "Heaven knows". Maud met "I'm alive".
De drie deelnemers brachten hun nummer nog eens en dan was het de beurt aan het Nederlandse volk om te stemmen. Na de intervalact die volledig in het teken van Griekenland stond kwam presentator Paul de Leeuw met de uitslag. In totaal hebben 126.000 mensen gestemd.
De uitslag :
01. Treble met "Amambanda" : 72%. 02. Behave met "Heaven knows" 15%. 03. Maud met "I'm alive" : 13%.
Drie meiden, drie djembés en driestemmige zang : dat is Treble. Caroline Hoffman (30), Niña van Dijk (20) en Djem van Dijk (18) maken al tien jaar muziek. In België en Nederland zijn ze bekend sinds 2004, dankzij hun nummer 1-hit "Ramaganana". Drie jaar geleden sluit Treble een platencontract met CNR/Roadrunner International. Door weer en wind promoten ze wekenlang hun eerste single "Ramaganana" op straat. Resultaat : een nummer 1-hit in Nederland en lovende kritieken in de muziekpers over het eerste album "No Trouble", dat najaar 2004 in de Benelux uitkomt. Ook een andere droom wordt werkelijkheid : met een live-band wordt een tour gemaakt langs talloze festivals en theaters in Nederland en België. Treble is er klaar voor om Europa en de rest van de wereld te veroveren. Een eerste stap wordt gezet in Cannes, tijdens de gerenommeerde muziekbeurs 'Midem'. Ze besluiten daar op goed geluk heen te gaan : "Als je een droom wilt waarmaken, moet je niet in een stoel erop gaan zitten wachten." "Daar moeten we naartoe", dachten we. "Dus gingen we het vliegtuig in, met onze djembés langs de honderden stands, gingen zitten in de lobby van een sjiek hotel en toen we speelden begon het vuur te branden." Op de 'Midem' komt Treble in contact met Worldsound management. Een paar maanden later vliegt het trio naar Hawaï om daar samen met de befaamde producer Keith Olsen (o.a. Fleetwood Mac en Santana) hun tweede album op te nemen, "Free". Als Treble vorig najaar wordt benaderd om deel te nemen aan de nieuwe opzet van het 'Nationaal Songfestival', is de groep meteen dolenthousiast. "Als we de kans kunnen veroveren om een kersvers Treble-lied te zingen voor een publiek van meer dan 150 miljoen mensen uit 42 verschillende landen, gaan we daar natuurlijk voor !" "Iedereen die Treble ziet optreden, weet dat Trebletaal (een zelfverzonnen taal) in combinatie met onze energie en uitstraling op het podium, voor iedereen verstaanbaar is, of je nou uit Portugal of uit Letland komt. We gaan er samen met ons nieuwe management keihard voor werken om het Treble-virus over de wereld te verspreiden ! Zelfs als we dit weer straat voor straat zouden moeten doen."
Con galapa con galapei Con galapa con galapei Con galapa con galapei elele Con galapa con galapei
Con bitele con bite le leina Con bitele con bite le leina
There is a way To understand without a language Dont be afraid There are words to find in the place you hide Speak your mind And explain yourself today
Con goelapoe lei toendaja Con goelapoe lei toendaja Maja gwena maja gwena Maja gwena maja gwena Lama con goelapoe lei toendaja Con goelapoe lei toendaja Lama coe toele toendei Lama coe toele toendei Maja gwena maja gwena Maja gwena maja gwena
Con galapa con galapei Con galapa con galapei Con galapa con galapei elele Con galapa con galapei
Amambanda amambanda Amambanda gwena mambanda Amambanda amambanda Gwena mamba gwena mamba Amambanda amambanda Amambanda gwena mambanda Amambanda amambanda Gwena mamba gwena mamba Amambanda amambanda Amambanda gwena mambanda Amambanda amambanda Gwena mamba gwena mamba Wil je de videoclip bekijken van "Amambanda" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv
Via het Zwitserse Genève is Kate Ryan gisterenavond op het eiland Malta gearriveerd. Ze was nog net op tijd om haar optreden te verzorgen in het programma 'Showtime'. Vandaag staat er weer heelwat op haar programma.
Overzicht zondag :
14.00 : opname 'Eurovision Fever' (Super One TV + Super One Radio). 18.00 : repetitie TV Show NET TV 'Lejn il Eurovision'. 20.00 : start TV Show NET TV 'Lejn il Eurovision'.
Haar optreden in 'Lejn il Eurovision' kan je vanavond rechtstreeks via het internet bekijken (klik hier). Voor de echte festivalfans zal het ook een blij weerzien zijn met Claudette Pace. Zij presenteert het geheel aan elkaar en ze nam voor het eiland deel aan het Eurovisie Songfestival in 2000 met "Desire". (bron : Eén)
Het land dat als zestiende zal aantreden tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival is FINLAND. Het Scandinavische and doet dit jaar voor de veertigste maal mee en wacht nog steeds op de eerste overwinning. Het land neemt sinds 1961 deel aan het festival en de hoogste notering dat het behaalde was een zesde plaats in 1973. Marion Rung zorgde hiervoor met het nummer "Tom tom tom". Elf jaar eerder (in 1962) werd ze met "Tipi tii" zevende. In totaal eindigde Finland amper tien maal bij de beste tien, op veertig deelnames is dit weinig. Vier van die noteringen werden in de jaren zestig behaald toen er nog heelwat minder deelnemers waren. Samen met een aantal andere landen nam het land in 1970 niet deel aan het Songfestival (wegens de overwinning van 4 landen in 1969). Vanaf 1994 namen ze maar om de twee jaar deel (wegens slechte scores het jaar voordien). Sinds twee jaar doen ze weer jaarlijks mee aan het liedjesfestival (dankzij de halve finales). Hopelijk kan het land dit jaar de halve finales wel overleven en zien we de groep Lordi terug tijdens de finale op zaterdag 20 mei aanstaande.
Op 13 januari begon in Finland de nationale voorronde voor het Songfestival 2006. In totaal waren er vier halve finales die dan uitmondden in de nationale finale op vrijdag 10 maart 2006. In elk van de halve finales traden drie artiesten aan en zij brachten elk twee nummers. Via televoting werd bepaald met welk nummer de artiest mocht aantreden in de finale. Die finale ging dan door met de twaalf artiesten en hun gekozen nummer uit de halve finale.
Uitslag eerste halve finale : (klik hier). Uitslag tweede halve finale : (klik hier). Uitslag derde halve finale : (klik hier). Uitslag vierde halve finale : (klik hier).
De finale van 'Eurovision Laulukilpailu 2006' werd gewonnen door de groep Lordi met "Hard rock hallelujah". Na de eerste ronde werd het aantal nummers herleid tot zes. Uit die zes overblijvende nummers werd dan in een tweede ronde het liedje gekozen waarmee Finland op donderdag 18 mei zal aantreden tijdens de halve finale van het Songfestival.
Hieronder volgt de volledige uitslag van de eerste en tweede ronde van de Finse finale.
Uitslag eerste ronde :
01. Lordi met "Hard rock hallelujah" : 29.150 stemmen. 02. Tomi Metsäketo met "Eternamente Maria" : 4.835 stemmen. 03. Jennie met "Take me higher" : 4.311 stemmen. 04. Annika Eklund met "Shanghain valot" : 4.145 stemmen. 05. Jane met "V.I.P." : 2.774 stemmen. 06. Kilpi met "Katharsis" : 1.816 stemmen. 07. Nina en Hanna-Riikka met "Who I am" : 1.793 stemmen 08. Safe Six met "I can't wait" : 1.480 stemmen. 09. Johanna Pakonen met "Kerta viimeinen" : 1.456 stemmen. 10. Ville Pusa en Christa Renwall met "Eternally" : 1.308 stemmen. 11. Katariina Hänninen met "Devil on my shoulder" : 970 stemmen. 12. Marita Taavitsainen met "Enkeli itkee" : 516 stemmen.
Uit die eerste ronde gingen de zes besten door naar de tweede ronde en kon er opnieuw gestemd worden.
Uitslag tweede ronde :
01. Lordi met "Hard rock hallelujah" : 67.369 stemmen (42,51%). 02. Tomi Metsäketo met "Eternamente Maria" : 45.431 stemmen (28,66%). 03. Annika Eklund met "Shanghain valot" : 19.565 stemmen (12,34%). 04. Jennie met "Take me higher" : 15.138 stemmen (9,55%). 05. Jane met "V.I.P." : 6.308 stemmen (3,98%). 06. Kilpi met "Katharsis" : 4.685 stemmen (2,96%).
(foto : YLE) Lordi is een melodische heavy rockband uit de buurt van de hoofdstad Helsinki. Ze zijn vooral bekend om hun monsterlijke liedjesteksten en om hun nogal vreemde kostuums. Ze wensen trouwens geen interviews te geven zonder hun kostuums. Momenteel staan ze in hun thuisland met hun inzending voor het komende Songfestival in de hitparade. Hun recente album "The Arockalypse" staat ook al genoteerd in de Finse albumlijst. De groep heeft zich laten inspireren op de hardrock/heavy-metalformatie KISS die in de jaren zeventig in Vlaanderen een grote hit hadden met "I was made for loving you". Lordi was trouwens indertijd de voorzitter van de Finse Kiss-fanclub.
"Hard rock hallelujah" (tekst en muziek : Mr. Lordi)
Hard Rock Hallelujah ! Hard Rock Hallelujah !
The saints are crippled On this sinners night Lost are the lambs with no guiding light
The walls come down like thunder The rocks about to roll Its the Arockalypse Now bare your soul
All we need is lightning With power and might Striking down the prophets of false As the moon is rising Give us the sign Now let us rise up in awe
Rock n roll angels bring thyn hard rock hallelujah Demons and angels all in one have arrived Rock n roll angels bring thyn hard rock hallelujah In Gods creation supernatural high
The true believers Thou shall be saved Brothers and sisters keep strong in the faith On the day of Rockoning Its who dares, wins You will see the jokers soonll be the new kings
All we need is lightning With power and might Striking down the prophets of false As the moon is rising Give us the sign Now let us rise up in awe
Rock n roll angels bring thyn hard rock hallelujah Demons and angels all in one have arrived Rock n roll angels bring thyn hard rock hallelujah In Gods creation supernatural high
Wings on my back I got horns on my head My fangs are sharp And my eyes are red Not quite an angel Or the one that fell Now choose to join us or go straight to Hell
Hard Rock Hallelujah ! Hard Rock Hallelujah ! Hard Rock Hallelujah ! Hard Rock Hallelujah !
Rock n roll angels bring thyn hard rock hallelujah Demons and angels all in one have arrived Rock n roll angels bring thyn hard rock hallelujah In Gods creation supernatural high
Hard Rock Hallelujah ! Wil je de videoclip bekijken van "Hard rock hallelujah" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv