Het land dat net na ons land moet aantreden tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival is zevenvoudig winnaar IERLAND. Het 'groene eiland' is daarmee koploper in het overzicht met de meeste overwinningen behaald op het Songfestival. De eerste overwinning dateert van 1970. Toen won zangeres Dana het festival met "All kinds of everything". Tien jaar later (in 1980) wist Johnny Logan het festival op zijn naam te schrijven met "What's another year". Zeven jaar later (in Brussel trouwens) nam hij een tweede maal deel aan het festival en tot op vandaag is hij de enige artiest die het festival twee keer wist te winnen. Vijf jaar later won hij alweer het festival, maar nu als componist van het nummer van Linda Martin. Ook 1993, 1994 en 1996 waren succesvolle jaren voor het eiland. Sinds hun eerste deelname in 1965 heeft het land tot op vandaag tweemaal niet meegedaan aan het festival : in 1983 en in 2002. De laatste jaren scoort het eiland niet meer zo goed op het festival en vorig jaar overleefden Donna en Joseph McCaul de halve finale zelfs niet. Dit jaar moet zanger Brian Kennedy het beter proberen te doen en zo het land weer naar de finale op zaterdag 20 mei loodsen.
Op vrijdag 17 februari kozen de Ieren hun bijdrage voor het 51e Eurovisie Songfestival. Het was al sinds vorig najaar bekend dat Brian Kennedy de Ierse kleuren in Athene zou verdedigen. Een jury bestaande uit Brendan Graham, Shay Healy en Paul Brady beslisten over de vier nummers die door Brian Kennedy gezongen zouden worden tijdens een speciaal televisieprogramma. De uiteindelijke beslissing lag bij het Ierse publiek dat via televoting het lied voor hun land zouden kiezen. Uit een goeie 1.000 nummers koos de selectiecommissie vier nummers. Eén van die nummers was trouwens door Brian zelf geschreven.
De vier nummers (tussen haakjes de componisten) :
01. "Strong enough" (Barry Walsh) 02. "The greatest song of all" (Jimmy McCarthy) 03. "All over the world" (Don Mescall) 04. "Every song is a cry for love" (Brian Kennedy)
Een paar dagen later raakte echter bekend dat het nummer "Strong enough" van componist Barry Walsh uit competitie gehaald werd. Het nummer zou reeds in 2002 als b-zijde gestaan hebben op een single van Walsh en Roisin O'Reilly. En wat meer was, hun nummer was de Ierse OGAE-inzending dat jaar voor de 'OGAE Second Chance Song Contest'. Op vrijdag 17 februari vond de selectie voor het Eurovisie Songfestival plaats. Uiteindelijk haalde "Every song is a cry for love" het.
De uitslag van de televoting :
01. "The greatest song of all" (Jimmy McCarthy) : 19%. 02. "All over the world" (Don Mescall) : 34%. 03. "Every song is a cry for love" (Brian Kennedy) : 47%
Brian werd geboren op 12 oktober 1966 en groeide op in Belfast. Op 18-jarige leeftijd trok hij naar Londen en 5 jaar later tekende hij zijn eerste platencontract. In 1990 kwam zijn eerste album 'The great war of words" op de markt. Begin jaren negentig werd hij opgemerkt door Van Morrison en hij mocht mee op tournee met hem en deze samenwerking duurde zes jaar. In 1996 bracht hij zijn album "A better man" uit, waaruit drie singles kwamen. Zijn album kwam op de eerste plaats van de hitparade terecht. In 2000 werd hem de rol van leadzanger bij de groep Riverdance aangeboden. Eind vorig jaar stond hij hoog in de Britse en Ierse hitparades met zijn tribute-single "You raise me up", ter nagedachtenis van George Best, de Noordierse voetballer die vorig najaar overleed. Een nieuwe stap in zijn carrière is de deelname aan het Songfestival voor Ierland op donderdag 18 mei aanstaande. Meer over Brian kan je lezen op zijn website.
"Every song is a cry for love" (tekst en muziek : Brian Kennedy)
Every song is a cry for love Every voice can rise above So dont be afraid Just show what youre made of Sing it out. Every Song is a cry for love
Every day is a brand new start Every night you could fall apart Any time you doubt The truth thats in your heart Sing it out. Every song is a cry for love
Chorus
Being strong, being tough Never tender always rough It was never enough for me In the dead of the night Only love can old you tight Sing it out. Every song is a cry for love
Every kiss is a call for home Every touch means youre not alone You dont always have To make it on your own Sing it out. Every song is a cry for love
Chorus
Being strong, being tough Never tender always rough It was never enough for me In the dead of the night Only love can old you tight Sing it out. Every song is a cry for love Sing it out. Every song is a cry for love Sing it out. Every song is a cry for love Wil je de videoclip bekijken van "Every song is a cry for love" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Net als de twee voorbije weken kan je via de site van Eurovil een editie van het Eurovisie Songfestival uit de 'oude doos' bekijken. Vandaag en morgen is 1989 aan de beurt. Het Songfestival werd toen voor de tweede maal in Zwitserland gehouden, meer bepaald in Lausanne. Het jaar voordien had, de toen nog onbekende Canadese zangeres, Céline Dion het Alpenland een tweede overwinning bezorgd op het Eurovisie Songfestival. Op zaterdag 6 mei namen in totaal 22 landen deel aan het festival. Voor ons land zong Ingeborg (samen met Stef Bos) "Door de wind". Voor onze Noorderburen mocht zangeres Justine Pelmelay de klus klaren. Spijtig genoeg kon ze de hoge noten op het einde van "Blijf zoals je bent" niet halen. Ons land had nog een tweede deelneemster in Lausanne, de jonge zangeres Nathalie Pâque zong voor Frankrijk "J'ai volé la vie" naar de achtste plaats. Joegoslavië mocht als allerlaatste optreden en haalde ook de overwinning binnen. Riva eindigde met "Rock me" op de eerste plaats voor de Britse inzending.
Promotietournee (2) : vandaag nog steeds in FYROMacedonë.
Vandaag brengt Kate Ryan nog de ganse dag door in FYROM. Er staat een persconferentie in de hoofdstad Skopje op het programma. Vanavond is ze te gast in het programma 'Urban Sik' op de Macedonische omroep MKRTV. Morgen reist ze dan door naar een andere voormalige Joegoslavische republiek, Kroatië. Zondag besluit ze haar Balkantrip in Slovenië.
Op donderdag 18 mei zal er met de nodige zenuwachtigheid gekeken worden naar het land dat als zevende zal aantreden tijdens de halve finale van het Songfestival, want het is ons eigen land, BELGIE. Ons land is één van de zeven landen dat reeds bij het begin van het Eurovisie Songfestival (in 1956) aantrad tijdens het jaarlijkse liedjesfestival. Tot op heden heeft ons land het festival één keer gewonnen, en dit precies twintig jaar geleden. In 1986 wist de toen piepjonge zangeres Sandra Kim met "J'aime la vie" de Europese harten te verwarmen. In het Noorse Bergen won ze op overtuigende wijze het 31e Eurovisie Songfestival. De hoogste plaats door een Vlaamse inzending behaald tijdens het festival is de zevende plaats van Dream Express in 1977. Drie jaar geleden was ons land nog eens dicht bij een overwinning met de inzending van de RTBF : Urban Trad strandde toen met het mooie "Sanomi" op amper twee puntjes van winnares Sertab Erener. In de 50-jarige geschiedenis van het Songfestival ontbrak ons land tot op heden driemaal op het festivalpodium (telkens na het slechte resultaat van het jaar voordien). Dit was het geval in 1994, 1997 en 2001. Vorig jaar kon zanger Nuno Resendo geen plaatsje in de finale bemachtigen en daarom zal Kate Ryan dit jaar eerst aantreden in de halve finale.
Net als de voorbije malen was er dit jaar weer 'Eurosong'. Er waren vier voorrondes, twee halve finales en de finale. Uit elke voorronde gingen de beste drie rechtstreeks door naar de halve finale, die twaalf kandidaten werden dan nog eens aangevuld met twee 'wildcards'. Heelwat bekende en minder bekende artiesten namen ook deze keer deel aan de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival.
Uitslag eerste voorronde : (klik hier) Uitslag tweede voorronde : (klik hier) Uitslag derde voorronde : (klik hier) Uitslag vierde voorronde : (klik hier)
Na de vier voorrondes volgden er dan twee halve finales. Uit elke halve finale gingen de drie besten meteen door naar de finale. De zevende en laatste finalist werd alweer via een wildcard (uitgereikt door de vakjury) gekozen.
Uitslag eerste halve finale : (klik hier) Uitslag tweede halve finale : (klik hier)
Na zeven spannende weken viel het verdict. Niet de als vooraf getipte kandidate op de overwinning Belle Perez maar wel Kate Ryan zal dit jaar ons land vertegenwoordigen met "Je t'adore".
(foto : Eén) Kate werd geboren op 22 juli 1980 als Katrien Verbeeck in Tessenderlo. In 2001 bracht ze haar eerste single uit, "Scream for more". Het werd meteen de best verkochte dancesingle van het jaar in ons land. In de zomer van 2002 scoorde ze een Europese hit met "Désenchantée", een cover van Mylène Farmer. Nadien had ze nog hits met "Mon coeur resiste encore", "Libertine" "Only if I" en "The promise you made". En dit jaar hoopt ze na een afwezigheid van meer dan een jaar opnieuw Europa in haar hart te sluiten met haar Songfestivalbijdrage "Je t'adore". Meer over Kate kan je terugvinden op haar website.
"Je t'adore" (tekst en muziek : Kate Ryan, Niklas Bergwall, Niclas Kings, Lisa Greene)
The sum of all my fantasies Thats everything you are to me
You came around and made my senses fly Shook me up when you took me to the sky Never thought that I could ever get this high
Je tadore And I cant conceal it Je tadore Anyone can see it You give me just a little more Of everything Ive waited for Je tadore Heres my heart so take it Je tadore Only you can break it You got me fallen to the floor Anyway you want Im yours Ooh je tadore
Bye bye to all the lies Ive heard You made a different kind of girl
You spun me out and you made my senses fly Shook me up when you took me to the sky Never thought that I could ever get this high
Je tadore I cant breathe without you Je tadore Im not me without you
Youre the rush that I missed Made a wish that Id feel a kiss Just like this
Je tadore Yeah you made me feel it Je tadore And I really mean it You give me just a little more Of everything Ive waited for Je tadore Heres my heart so take it Je tadore Baby dont you break it You got me fallen to the floor Anyway you want Im yours Ooh je tadore
Wil je de videoclip bekijken van "Je t'adore" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
"Je t'adore" van Kate Ryan blijft deze week voor de vierde week op rij de Vlaamse 'Ultratop 50'-lijst aanvoeren. Belle Perez gaat opnieuw een paar plaatsen achteruit en daalt van vier naar acht met "El mundo bailando". Els de Schepper komt deze week op een twaalfde plaats terecht . In de 'Vlaamse top 10' moet ze enkel Laura Lynn laten voorgaan. Verder vinden we Barbara Dex weer terug, nadat ze vorige week uit de hitlijst verdween komt ze deze week opnieuw binnen op een 48e plaats.
Ultratop 50 :
01. (01) "Je t'adore" - Kate Ryan (7 weken). 08. (04) "El mundo bailando" - Belle Perez (7 weken). 12. (22) "Als ik je morgen ergens tegenkom" - Els de Schepper (2 weken). 20. (15) "Profile" - Kaye Styles (6 weken). 26. (29) "P.O.W.E.R." - Brahim (3 weken). 48. (RE) "Crazy" - Barbara Dex (5 weken).
Ultratip 20 :
08. (12) "Not that beautiful" - Afi (3 weken).
Top 20 compilaties :
13. (10) "Eurosong 2006" - Diversen (9 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' stijgt "Je t'adore" van de 33e naar de 28e plaats. Belle Perez is met "El mundo bailando" uit de 'Ultratip 20' verdwenen. Verder komt "Le papa pingouin" de Waalse hitparade binnen op een 23e plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats. Nu scoort Pigloo er een dikke hit mee.
Na twee weken de hitlijst te hebben aangevoerd is Carola gezakt van de eerste naar de derde plaats in de Zweedse hitparade. BWO heeft deze week de koppositie overgenomen. Sandra Dahlberg komt de top tien binnen op de negende plaats en Jessica Andersson maakt een fikse sprong voorwaarts in haar vierde week notering. Na één weekje afwezigheid begroeten we finaliste en ex-Songfestivaldeelneemster Kikki Danielsson terug op een achtentwintigste plaats.
SINGLES TOP 60 :
01. (02) "Temple of love" - BWO (3 weken). 02. (03) "Sing for me" - Andreas Johnson (3 weken). 03. (01) "Evighet" - Carola (3 weken). 05. (04) "Jag ljuger så bra" - Linda Bengtzing (4 weken). 06. (07) "Mama take me home" - Rednex (4 weken). 09. (20) "Jag tar det jag vill ha" - Sandra Dahlberg (3 weken). 11. (05) "Night of passion" - The Poodles (3 weken). 15. (58) "Kalla nätter" - Jessica Andersson (4 weken). 17. (08) "Leve livet" - Magnus Carlsson (4 weken). 18. (21) "The name of love" - Magnus Bäcklund (3 weken). 24. (13) "Mi amore" - Velvet (4 weken). 25. (17) "Faller duså faller jag" - Patrick Isaksson (4 weken). 28. (RE) "Idag och imorgon" - Kikki Danielsson (2 weken). 34. (18) "Älskar du livet" - Björn Kjellman (3 weken). 37. (31) "Silverland" - Roger Pontare (3 weken). 47. (35) "Like fire tonight" - Günther & The Sunshine Girls (3 weken). 55. (51) "This woman" - Anna Sahlene (6 weken). 57. (54) "Kameleont" - Electric Banana Band (3 weken). 60. (48) "When love's comin' back again" - Jessica Folcker (3 weken).
Verdwenen : "Under your spell" - Evan (2 weken).
ALBUMS TOP 60 :
05. (08) "Ingenting att förlora" - Linda Bengtzing (met o.a. "Jag ljuger så bra" en "Alla flickor") (4 weken). 10. (05) "Mr. Johnson, your room is on fire" - Andreas Johnson (2 weken). 37. (NW) " Från Stjärnorna till Silverland" - Roger Pontare.
Verdwenen : "Kameleont" - Electric Banana Band (1 week).
Om 11.28 vanochtend is Kate Ryan richting FYROM vertrokken. Dat Balkanland wordt het eerste land van haar meer dan vier weken durende promotietournee als voorbereiding op het 51e Eurovisie Songfestival dat op 18 en 20 mei zal gehouden worden in de Griekse hoofdstad Athene. Eerst vloog ze naar het Duitse Frankfurt alwaar ze om 13.30 een vliegtuig richting Skopje (de Macedonische hoofdstad) zal nemen. Daar zal ze rond 16.00 arriveren. Volgens onze collega's van Belgovision ontmoet ze vanavond de Macedonische kandidate voor Athene, zangeres Elena Risteska. Foto's van het vertrek kan je ook op de site van Belgovision bekijken.
Het zesde land tijdens de halve finale van het Songfestival is ALBANIE. Het land behaalde in 2004 (bij hun debuut) een zevende plek en in 2005 in de Oekraïnse hoofdstad Kiev een zestiende plek. In 2003 maakte zangeres Anjeza Shahini haar debuut in de Albanese versie van 'Idols'. Ze won en kreeg daarmee een ticket om deel te nemen aan de Albanese voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Als klap op de vuurpijl won ze die finale ook met "Imazhi yt". Het nummer, dat anderhalve minuut te lang duurde, moest nog worden ingekort en naar het Engels vertaald. Het resultaat werd "The image of you" met een verdienstelijke zevende plaats in de finale. Dankzij dat goede resultaat mocht Ledina Çelo, die de voorronde eind december 2004 won, meteen in de finale beginnen. Haar "Neser shköj" werd voorzien van een groep luchtviolistes en een trommelaar die heel erg zijn best deed. Net als bij het nummer van Shahini werd er nog gesleuteld aan het nummer en de tekst. In Kiev kwam "Tomorrow I go" echter niet verder dan de zestiende plek. Het nummer ging de mist in door onder meer de zangeres die wat te schreeuwerig overkwam. Door dit teleurstellende resultaat moet Albanië dit jaar aantreden in de halve finale.
Net als de voorbije jaren begon het land al heel vroeg met zijn nationale selectie. De twee halve finales en finale werden gehouden van 16 tot en met 18 december vorig jaar in de hoofdstad Tirana. In totaal waren er 34 kandidaten, netjes verdeeld over de twee halve finales. De finale ging op zondag 18 december door met 20 kandidaten. Dit jaar waagde Anjeza Shahini opnieuw haar kans maar ze haalde het dus niet. Winnaar werd uiteindelijk de zanger Luiz Ejlli. Hij zal in de Griekse hoofdstad Athene het nummer "Zjarr e ftohtë" brengen. In de finale waarin de vakjury en de televoters beslisten over wie hun land zou gaan vertegenwoordigen liet hij alle andere kandidaten achter zich. Enkel de top drie werd bekend gemaakt.
De top drie in de nationale finale :
01. Luiz Ejlli met "Zjarr e ftohtë". 02. Era Rusi met "Nuk je ëndërr". 03. Evis Mula met "E dua këngën".
(foto : Eurovision.tv) Luiz werd geboren op 12 juli 1985 in Shkodra. In 2004 won hij de finale van 'Idols' in zijn land en zo kreeg hij net als Anjeza Shahini (een jaar eerder) meteen een ticket voor de nationale selectie van het Eurovisie Songfestival. Maar hij moest vorig jaar Ledina Çelo laten voorgaan. Met zijn nummer "Hëna dhe yjet dashurojnë" eindigde hij op de tweede plaats. Maar dit jaar lukte het hem wel om te zegevieren en zo is hij de eerste Albanese zanger die zijn land zal mogen vertegenwoordigen. In tegenstelling tot de twee voorbije deelnames zal hij zijn nummer tijdens de halve finale op donderdag 18 mei in zijn moedertaal (het Albanees) brengen.
Humbem të harroj Mos mi rëndo më ditët Gjithçka është e kot Se kuptoj. Lodhem të harroj Me kohën vras kujtimet Ne në zjarr jemi te ftohtë Duhet te ikësh, vritem Shoh dhe më verbon Jemi në zjarr e kërkojmë ftohtë E në rrëmbime jemi Veten e frenoj I trembem zemrës time që të do!
E ndihem Zjarr e ftohtë Smundem dot Shpresën unë te ty e humba Zemëro, më ndihmo Të largohem se të dua Zjarr e ftohtë Lodhem kot Jam aty në buzët e tua Tretem aty Se ky shpirti im të ndjen
Çdo gjë është e kot Zemra kërkon të gjej stacion Tek ty ndalon Se gjithë mendimet ëndërrat Veç në ty jetojnë Dua të puth por smundem dot Pa ty unë jetën time Smundem ta kuptoj I trembem zemrës time që të do
Wil je de videoclip bekijken van "Zjarr e ftohtë" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Songfestivalkandidate Kate Ryan noemt Roemenië en Zweden als haar belangrijkste tegenstanders op het Eurovisie Songfestival. Beide landen sturen ook een uptemposong, net zoals België.
In een uitgebreid gesprek met
12 POINTS kreeg Kate Ryan enkele Songfestivalliedjes voor Athene te horen. Vele daarvan voor de eerste keer, zoals Duitsland, Kroatië en IJsland. Een aantal kende ze al. De Roemeense inzending "Tornero" neuriede ze zelfs mee en Zweden noemde ze haar zwaarste concurrente in Athene.
Ook "Amambanda"van de Nederlandse meidengroep Treble klonk haar bekend in de oren. Toen ze moest raden welk land het vrolijke nummer in de fantasietaal inzond, zei Kate Ryan onmiddellijk : "Nederland ! Ik zag de finale en wist dat ze (Treble) gingen winnen, omdat het iets anders is. Het ("Amambanda") valt op, met de percussie erin." Kate Ryan is dus zeker fan van Nederland. "Maar", voegde ze er met de glimlach aan toe, "ik vind"Je t'adore" toch wel beter."
Kroatië zangeres Severina met "Moja tikla" had ze nog nooit beluisterd. "Is dit Oekraïne ? Letland ? Oh, Kroatië !", gokte ze erop los. De IJslandse inzending "Congratulations"van Silvia Night vergeleek ze met de Engelse : "Dezelfde stijl, hé." De melancholie in het Duitse nummer "No no never"van Texas Lightning sprak haar aan.
Het refreintje van "Tornero" (Roemenië) kon Kate Ryan alvast meezingen. "Een goed nummer", oordeelde ze over haar concurrent Mihai.
Maar het grootste gevaar ziet de Belgische komen van Carola uit Zweden. "Ze gaat in het Engels, zeker ? Dat is een gevaarlijke !" Kate Ryan vindt de Zweedse inzending "Invincible" nog meer Eurovisie klinken dan haar "Je t'adore". "Als je mijn lied naast het hare beluistert zo doe ik dat altijd is het ook boem vanaf de eerste seconde. En belangrijk, Carola ziet er echt wel goed uit."
Het land dat als vijfde tijdens de halve finale van het Songfestival zal aantreden is WIT-RUSLAND. Sinds de invoering van een halve finale (in 2004) hebben een aantal landen zich kandidaat gesteld om jaarlijks deel te nemen aan het festival. Wit-Rusland is ook één van die landen. Sinds 2004 doen ze mee, maar veel potten hebben ze nog niet kunnen breken. Bij de eerste deelname bleef het duo Aleksandra en Konstantin met "My Galileo" steken op een negentiende plaats in de halve finale. Vorig jaar eindigde zangeres Angelica Agurbash op de dertiende plaats met "Love me tonight". Waar het land dit jaar gaat eindigen weten we op donderdag 18 mei aanstaande. Zangeres Polina Smolova mag de voormalige Sovjetrepubliek dan vertegenwoordigen tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival.
Half januari maakte de Witrussische omroep (BTRC) bekend dat het in totaal 73 inzendingen had ontvangen voor de nationale selectie. De jury kreeg dan een paar dagen de tijd om alle nummers te beluisteren en uit de lijst van 73 maakte ze dan de 15 nummers bekend die zouden deelnemen aan de nationale finale. Die finale ging door op vrijdag 10 februari. De kijkers beslisten via televoting over de uitslag. De top drie stootte door naar de volgende en beslissende ronde. Die ronde (een interne selectie) vond eind februari plaats en daarna werd bekendgemaakt wie het land in Athene zou vertegenwoordigen.
De volledige uitslag van de televoting :
01. Polina Smolova met "Ma" : 3.816 stemmen. 02. Elena Grishanova met "You can't stop this dance" : 2.839 stemmen. 03. Lyavony met "Come back" : 2.557 stemmen.
04. Gunesh Abasova met "Connect the hearts" : 1.973 stemmen. 05. Tyana met "You never know" : 790 stemmen. 06. Irina Dorofeeva met "Vyshita sorochka" : 784 stemmen. 07. Litesound met "My faith" : 740 stemmen. 08. Janet met "Mysterious logic" : 538 stemmen. 09. Dmitry Koldun met "May by" : 431 stemmen. 10. Dali met "Europe's hearts groov" : 334 stemmen. 11. Prima Vera met "I can see the rising sun" : 271 stemmen. 12. Ruslan Musvidas en Svetlana Vezhnovets met "Proch s glaz" : 257 stemmen. 13. Gosia Andrzejewich met "Dangerous game" : 218 stemmen. 14. Lesya Kodush met "Baby-sitter" : 190 stemmen. 15. Alexandra Gaiduk met "An A-class face" : 112 stemmen.
Op 27 februari moesten de drie kandidaten hun nummer nog eens ten gehore brengen voor de selectiecommissie en na een overleg dat ongeveer één uur duurde maakte de commissie de winnaar bekend : Polina Smolova zal Wit-Rusland tijdens de halve finale op donderdag 18 mei eerstkomende vertegenwoordigen met het nummer "Ma". De selectiecommissie volgde dus de televoters want na de voorronde stond Polina ook al als eerste gerangschikt. Polina is één van de bekendste én succesrijkste artiesten van haar land. Vorig jaar won ze de 'Grand Prix' van de 'Slavonic Bazaar' en een trofee in de 'Contest for Young Performers'. Bij de Witrussische music awards 'Teleportation' werd ze 'Persoon van het jaar'. De volgende stap in haar jonge carriëre is het winnen van de nationale selectie voor het komende Eurovisie Songfestival. Maar het was dit jaar niet haar eerste deelname aan de nationale selectie. Twee jaar geleden nam ze al eens deel aan de nationale voorronde. Met "Pjesnja o ljubvi" werd ze toen achtste. Vorig jaar kwam ze na de eerste ronde als eerste uit de bus met "Smile", uiteindelijk werd zangeres Angelica Agurbash via de interne selectie gekozen om het land te vertegenwoordigen op het Songfestival in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. Driemaal is scheepsrecht moet Polina gedacht hebben en ziedaar, dit jaar mag ze haar land dus vertegenwoordigen in de Griekse hoofdstad. Meer over Polina kan je lezen op haar website.
All I tell you, mum My heart 's on fire ! Say me no more That he's a finished liar. I feel so safe, 'cause I know he's good The guys before him were a kind of junk food.
(Chorus :)
Ma, ma, ma, ma, ma, mum. Can't you see how I miss him ? Ma, ma, ma, ma, ma, ma Yes, I need only him Ma, ma, ma, ma, ma, ma Can't you see how I love him ? So by now my doubts are over, I know for sure that he's my dream.
All I beg, oh, ma Just some attention. We got like strangers Due to the tension. Just remember yourself in your teens And all years after here is what it means.
Never tell me, ma He is too dangerous Love can beat us down, but it can make us fly. Let me love him mum, don't sigh, please don't cry Be my friend, oh, mum. My heart can not lie !
Wil je de videoclip bekijken van "Ma" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Afgelopen vrijdag vond er tussen de leden van de 'Referentiegroep' telefonisch contact plaats en daarin werd de (laattijdige) terugtrekking van Servië-Montenegro besproken. Zoals geweten zal het land niet deelnemen aan het 51e Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Aangezien het land dit deed op 20 maart, en dus lang na het verstrijken van de deadline hing er een boete boven het hoofd. Maar de leden van de groep hebben voorlopig beslist dat het land enkel de bijdrage tot deelname aan het Songfestival moet betalen. Een eventuele financiële boete en een uitsluiting van het Songfestival die tot drie jaar zou kunnen oplopen komen er dus meer dan waarschijnlijk niet. Het 'TV Comité' van de EBU heeft alsnog het allerlaatste woord in deze zaak maar zoals het er nu naar uitziet zal de 'Referentiegroep' het 'Comité' adviseren om het enkel bij het betalen van de deelnamebijdrage te houden. Op 19 april aanstaande weten we meer tijdens de bijeenkomst van het 'TV Comité' in het Spaanse Oviedo. (bron : Eurovision.tv)
België : promotour Kate Ryan gaat deze week van start.
Afgelopen donderdag brachten onze collega's van Belgovision de lijst van twaalf landen naar buiten die Kate Ryan zou aandoen ter promotie van haar single "Je t'adore". Met dit nummer zal ze ons land op donderdag 18 mei vertegenwoordigen in de Griekse hoofdstad tijdens de halve finale van het 51e Eurovisie Songfestival. Later die avond kregen zij van het management van Kate Ryan het verzoek om hun bericht van het internet te verwijderen. In deze hebben wij (in tegenstelling tot anderen) onze collega's meteen gevolgd. Er moest gewacht worden op de persconferentie die de VRT vandaag zou geven. Nu kunnen we dus wel de volledige lijst meedelen en in vergelijking met de eerste (voorlopige) lijst zitten er geen noemenswaardige verrassingen bij.
Het overzicht :
07 april : FYROM 08 april : Kroatië 09 april : Slovenië 11 april : Cyprus 13 april : Griekenland 14 april : Griekenland 15 april : Malta 16 april : Malta 19 april : Zweden 20 april : Zweden of Estland 21 april : Letland 22 april : Litouwen 23 april : Turkije 26 april : Oekraïne en/of Roemenië 27 april : Polen en/of Oekraïne en Wit-Rusland 28 april : Polen 29 april : Duitsland of Zwitserland
De eerste week van de maand mei kunnen nog extra optredens ingelast worden want officiëel eindigt de tournee op 6 mei. Vier dagen later (op woensdag 10 mei) vertrekt Kate dan richting Athene alwaar ze één dag later (op donderdag 11 mei) haar eerste repetitie zal afwerken.
Het land dat tijdens de halve finale als vierde zal aantreden is het vorstendom ANDORRA. Het kleine landje ligt ingesloten tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën. Andorra doet dit jaar voor de derde maal mee aan het Eurovisie Songfestival. En voor de derde maal op rij zal een zangeres het land vertegenwoordigen. Bij de eerste deelname (in 2004) werd zangeres Marta Roureachttiende in de halve finale met "Jugarem a estimar-nos". Vorig jaar mocht de van oorsprong Nederlandse Marian van de Wal naar het Songfestival. Met "La mirada interior" werd ze in de halve finale drieëntwintigste. Of het land dit jaar met zangeres Jenny beter zal doen weten we op donderdag 18 mei aanstaande.
Dit jaar hield de nationale omroep een interne selectie. Half februari maakte RTVA bekend dat ook dit jaar een zangeres het land zou vertegenwoordigen en dat het nummer in het Catalaans zou gezongen worden. In totaal waren er 48 kandidaten die het ministaatje wilden vertegenwoordigen in Athene. Bijna de helft (23) kwamen uit Andorra zelf, 21 uit Spanje, 1 uit Frankijk en verder waren er nog 4 kandidaten uit andere landen. De omroep ontving ook 37 inzendingen. Na een eerste grondige selectie bleven vier kandidaten (3 uit Andorra en 1 uit Spanje) over en drie nummers (1 uit Andorra en 2 uit Spanje). Uiteindelijk werd gekozen voor het nummer van Rafael Artesero. Een paar dagen later maakte een plaatselijke krant de naam van de artieste bekend : het zou zangeres Jennifer (Jenny) worden (lees hier). Maar het bleef uiteindelijk wachten tot woensdag 8 maart. Toen werd tijdens een show de naam van de artieste en de titel van het nummer bekend gemaakt. Het werd dus zoals eerder al was uitgelekt zangeres Jenny met het nummer "Sense tu".
(foto : Eurovision.tv) Jenny werd geboren in Asturië en heeft de Andorrese nationaliteit door adoptie. Haar vader noemde haar naar Jennifer (Jenny) Beals (uit Flashdance). Naar heelwat grootheden kijkt ze op : van Madonna tot Chenoa en van Robbie Williams tot Anastacia. Rafael Artesero schreef ook de inzending van vorig jaar voor Marian van de Wal. In 2003 schreef hij al een nummer voor Operación Triunfo-winnares Ainhoa. Maar in de finale moest ze het met "Mi razón di vivir" afleggen tegen Beth met "Dime". Op het Songfestival werd Beth in de Letse hoofdstad Rigaachtste.
"Sense tu" (tekst : Joan Antoni Rechi ; muziek : Rafael Artesero)
Mai abans mhe sentit Al final del camí I ara sé que és així. No hi ha res que puguem salvar Ara sé que aquest cop He perdut la partida Ha arribat el final. I sé que no hi ha solució Buscaré una raó Per sortit daquest món sense tu Sense tu Sense tu De sentir-me en el cel he anat a linfern Sense tu Sense tu, Són tan llargues les nits Sola en el meu llit. Sense tu Sense tu I no sé com puc escapar Vull fugir de la realitat Oblidar-me del meu passat Caminar sense més Tot i que sé que al final Guanyaré
Oblidar-te em fa mal Desentendrem del què ha passat És difícil sabent que és molt dur el que mespera Sense tu al meu costat Sé que no puc somniar El passat ha passat i no torna Cal que miri endavant Cal que aprengui a estimar sense tu
Sense tu Sense tu De sentir-me en el cel he anat a linfern Sense tu Sense tu, Són tan llargues les nits Sola en el meu llit Sense tu Sense tu
I no sé com puc escapar Vull fugir de la realitat Oblidar-me del meu passat Caminar sense més. Tot i que sé que al final Guanyaré
Sense tu Sense tu De sentir-me en el cel he anat a linfern Sense tu Sense tu, He perdut aquest joc oblidant el que soc Sense tu Sense tu
Ara sé que puc escapar Puc fugir de la realitat Oblidar-me del meu passat Caminar sense més. Tot i que saps que al final jo he guanyat. Sense tu Sense tu Sense tu.
Wil je de videoclip bekijken van "Sense tu" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Het derde land dat tijdens de halve finale zal aantreden is SLOVENIE. Het land doet al sinds 1993 (met uitzondering van 1994 en 2000) mee aan het Eurovisie Songfestival. De hoogste notering die het land behaalde is een zevende plaats. In 1995 zorgde Darja vajger hier voor met "Prisluhni mi". In 2001 werd Nua Derenda met het mooie "Energy" ook zevende in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Sinds de invoering van de halve finale (in 2004) kon het land zich niet meer plaatsen voor de finale. Het duo Platin strandde twee jaar geleden met "Stay forever" op een voorlaatste plaats in die halve finale. Vorig jaar werd Omar Naber met "Stop" twaalfde in de halve finale.
De Slovenen kozen hun inzending voor het Eurovisie Songfestival op zondag 29 januari laatstleden. In totaal namen veertien kandidaten deel aan 'Ema 2006', de nationale voorronde. De Sloveense omroep ontving dit jaar in totaal 107 nummers waaruit er dus veertien werden gekozen die eind januari streden voor dat éne ticket richting Athene. En de winnaar werd zanger Anej Dean die op donderdag 18 mei zijn land naar de finale zal proberen te loodsen met "Plan B". In Athene zal hij zijn nummer in het Engels zingen met als titel "Mr. Nobody". Van de vakjury kreeg hij het maximum van de punten maar bij de televoters en sms'ers eindigde hij slechts op de vierde plaats. Hij haalde amper twee puntjes meer dan Saa Lendero die net als vorig jaar op een tweede plaats strandde. Van de vakjury had ze nochtans geen enkel punt gekregen maar bij de televoters en sms'ers kwam ze als eerste uit de bus.
De volledige uitslag van 'Ema 2006' :
Vakjury
Televoting
SMS
TOTAAL
Pos.
01.
Nuka Draček
8
3
11
9
02.
Natalija Verboten
1
6
6
13
6
03.
R. Dremelj en D. Kumer
2
8
8
18
4
04.
Sergeja
0
14
05.
Saa Lendero
12
12
24
2
06.
Andra Hribar
7
7
11
07.
Marijan Novina
0
13
08.
Atomik Harmonik
10
10
20
3
09.
Maja Slatinek
5
1
2
8
10
10.
Ylenia
10
2
12
7
11.
Anej Dean
12
7
7
26
1
12.
Katrinas
4
4
4
12
8
13.
Monika Pučelj
6
5
5
16
5
14.
Alenka Godec
3
3
6
12
(foto : RTVSLO) Anej werd geboren in Celje in 1987. Zijn carrière begon in 1997 toen hij op de televisie een karaokewedstrijd won. Een jaar later won hij bij een regionaal radiostation een zangwedstrijd. In 2004 nam hij deel aan een soort idoolwedstrijd 'Bitka talentov' op de Sloveense televisie. Hij werd in die wedstrijd tweede en vanaf toen ging alles in een stroomversnelling voor hem. Hij kreeg een fantastisch team rond zich (Matja Vlaič, Ura Vlaič en Botjan Grabnar, die eerder al aan het Songfestival deelgenomen had, samen met Vili Resnik en Nua Derenda). Zijn eerste single "C'est la vie", uitgebracht eind 2004, werd een succes bij de radiozenders. Vorig jaar won hij het 'Melodies of the sun and sea festival' in Portoro. Hij kreeg er van de jury de 'grand prix' prijs voor het beste nummer. Ook nog vorig jaar was hij backingvocal tijdens de nationale selectie bij Nua Derenda. Zij nam in 2001 al eens deel voor Slovenië (zie hierboven) en vorig jaar eindigde ze op een vierde plaats tijdens de nationale voorronde. Meer informatie over Anej kan je altijd terugvinden op zijn website.
You, you came to me one night Just like a ray of light I thought we'd be forever
Now, it's so clear to me I'm part of history You're leaving me in sorrow
So deeply, so badly, you're hurting me Tell me who's that lucky hero Sleeping tightly on your pillow ? Tell me will it be forever ? 'Cause when you look at me I'm mister nobody It's just a game you play Can't let you walk away
Like a stranger passing by With no more tears to dry You're leaving me in sorrow So deeply, so badly, you're hurting me
Tell me who's that lucky hero Sleeping tightly on your pillow ? Tell me will it be forever ? 'Cause when you look at me I'm mister nobody It's just a game you play Can't let you walk away
Tell me who's that lucky hero Sleeping tightly on your pillow ? Tell me will it be forever ? 'Cause when you look at me I'm mister nobody It's just a game you play Can't let you walk away
Wil je de videoclip bekijken van "Mr. Nobody" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Het land dat tijdens de halve finale als tweede zal aantreden is BULGARIJE. Na hun debuut vorig jaar is het land dit jaar weer van de partij. Vorig jaar eindigde de groep Kaffe met "Lorraine" op een negentiende plaats in de halve finale. Dit jaar probeert zangeres Mariana Popova de eer van het land hoog te houden.
Op 25 februari vond in de Bulgaarse hoofdstad de halve finale plaats van de nationale selectie voor het komende Eurovisie Songfestival. Aan die halve finale namen 24 kandidaten deel en een vakjury koos uit die kandidaten de twaalf die doorgingen naar de finale (lees hier). De finale vond veertien dagen later plaats en werd gewonnen door zangeres Mariana Popova die op donderdag 18 mei tijdens de halve finale van het Songfestival zal aantreden met "Let me cry".
(foto : BNT) Mariana werd geboren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Als elfjarige begon ze muziek te studeren. Tien jaar geleden werd ze lid van de groep Cocomania en dat bleef ze tot in 2000. Meer informatie over Mariana kan je altijd terugvinden op haar website.
"Let me cry" (tekst : Elina Gavrilova ; muziek : Dani Milev)
Honey, honey, honey, honey Honey, honey, honey, honey Please let me cry, just let me cry
Told you I was aware I had feelings to share with you Somethings over for good - Love, passion, cheerful mood, the truth
Lets say goodbye And never back again, let me cry I wanted you, you wanted to lie I knew that it would happen this way
Learning how to obey Lost my heart and my face, my soul
Lets say goodbye And never back again, let me cry I wanted you, you wanted to lie I knew that it would happen this way
Lets say goodbye And never back again, let me cry I wanted you, you wanted to lie I knew that it would happen this way
Wil je de videoclip bekijken van "Let me cry" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Hieronder krijg je een overzicht van alles wat al beschikbaar is van het komende Eurovisie Songfestival. Voor alle andere items verwijzen we je graag naar de site van Bea. De link krijg je links onder de ESCradio-player.
CD Preselectie - België 2006 Eurosong 2006 : 21.50 CD Preselectie - Denemarken 2006 Dansk Melodi grand prix 2006 : 18.50 CD Preselectie - IJsland 2006 Songvakeppni Sjonvarpsins : 22.00 CD - Preselectie - Malta 2006 - Song for Europe : 18.50 CD Preselectie - Noorwegen 2006 Melodi Grand Prix 2006 : 19.50 CD - Preselectie - Servië 2006 - Beovizija 2006 : 14.50 CD Preselectie - Slovenië 2006 EMA 2006 : 18.50 CD - Preselectie - Zweden 2006 - Melodifestivalen 2006 : 19.50
Cdsi - België - Kate Ryan - Je t'adore + Driving away : 5.00 Cdm - Duitsland - Texas Lightning - No no never + Waterloo : 5.00 Cdsi - Estland - Sandra Oxenryd - Through my window + If I could : 5.00 Cdm - Malta - Fabrizio Faniello - I do The Eurovision Mix + Radio Mix + Dance Radio Mix + Extended Mix + Dub Mix + Club Mix + Gee Mix + Video clip : 7.50 Cdsi - Nederland - Treble - Amambanda + instrumentale versie : 5.00 Cdsi - Slovenië - Anzej Dezan - Plan B + karaoke + 2 andere nummers + 2 karaoke nummers : 8,50 Cdsi - Spanje - Las Ketchup - Un Blodymary + Houston mix Radio edit + Houston mix + Club remix + Drive remix + Villar mix : 7.50 Cdsi - Zweden - Carola - Evighet + instrumentale versie : 5.00 Preselectie België 2006
Cdsi - Afi - Not that beautiful - radio edit + instrumentale versie : 5.00 Cdsi - Brahim - P.O.W.E.R. - 2.47 versie + originele versie : 5.00 Cdsi - Els de Schepper - Als ik je morgen ergens tegenkom + album versie : 5.00 Cdsi Barbara Dex - Crazy + instrumentale versie : 5.00 Cdsi Belle Perez El mundo Bailando + karaoke versie + Belle@Sportpaleis : 4.00 Cdsi Roxane - Push it + remix + ander nummer : 5.00 Cdsi La Sakhra Wonderland + instrumentale versie : 5.00 Cdsi Kaye Styles Profile + 3 mixen : 5.00
Preselectie Duitsland 2006
Cdm Vicky Leandros Dont break my heart + instrumentale versie + ander nummer : 7.50 CD - Thomas Anders - Songs forever (special fan edition) - incl. 2 versies van Songs that live forever : 16.50 CD - Texas Lightning - Meanwhile, back at the range - incl. No no never + footage (video) : 17.50
Preselectie Finland 2006
Cdsi Annika Eklund Shanghain Valot : 7.50 Cdsi Tomi Metsaketo Eternamente Maria + Un Posto Fra Le Nuvole : 7.50 Cdm - Jennie - Take me higher + dance mix : 7.50 Cdm - Jane - V.I.P. + Sivuoireita : 7.50
Preselectie Nederland 2006
Cdsi - Behave - Heaven knows + High on you : 5.00 Preselectie Polen 2006
Cdsi Leonie Kuizenga Love is what we all need + remix : 5.00
Het land dat tijdens de halve finale als eerste mag aantreden en daarmee de eer heeft om het 51e Eurovisie Songfestival te openen is ARMENIE. Het land doet dit jaar voor het eerst mee aan de liedjeswedstrijd. In de zomer van 2004 werd de nationale omroep AMPTV samen met de Georgische nationale omroep 'associate member' van de EBU. Vorige zomer (op 8 juli) werd de omroep 'active member' en da's één van de voorwaarden om aan het Songfestival te kunnen deelnemen. Het is ondertussen al van 1961 geleden dat een debuterend land als eerste mag aantreden. Dat jaar deed Spanje voor het eerst mee : met "Estando contigo" werd zangeres Conchita Bautistanegende op zestien deelnemers.
Begin januari pakte de Duitse krant 'Der Bild' uit met het nieuws dat Meri Voskanian de eerste Armeense kandidaat op het Songfestival zou worden. Later bleek dit nieuws een kwakkel te zijn. Een paar dagen later pakte de Armeense omroep dan uit met het nieuws dat ze een nationale finale zou houden (lees hier). Maar op 20 januari werd het nieuws wereldkundig gemaakt dat zanger André het land in Athene zou gaan vertegenwoordigen. Op donderdag 18 mei zal hij tijdens de halve finale aantreden met het nummer "Without your love".
André werd in 2004 en 2005 uitgeroepen tot allerbeste Armeense zanger. hij heeft ook reeds twee cd's uitgebracht. Op zesjarige leeftijd startte hij met pianolessen. Negen jaar later (hij was toen vijftien) nam hij deel aan 'Road to Renaissance', een muziekwedstrijd die hij op zijn naam schreef. In een heleboel landen heeft hij meegedaan aan wedstrijden en heelwat concerten gegeven. Meer informatie over hem kan je altijd terugvinden op zijn website.
Drumming hearts And your silent words of love, They still remain In the shades of night. Will you go? Will you ever save my storming soul ? I need to know. Should I live, should I die Without your love ? Should I smile, should I cry Without your love ? Should I fall, should I fly Without your love ? All I can is only living for you, Breathing for you.
What I lose, what I find Without your love ? What I say, what I hide Without your love ? What I have in my mind Without your love ? Tell me what I have to do ? Since I love you... Fly with me, Take my wings and dream away. The stars will lead To the heavens way. Ones for sure- Theres a thousand ways To say good-bye What you decide ? Should I live, should I die Without your love ? Should I smile, should I cry Without your love ? Should I fall, should I fly Without your love ? All I can is only living for you, Breathing for you.
What I lose, what I find Without your love ? What I say, what I hide Without your love ? What I have in my mind Without your love ? Tell me what I have to do ? Because I love you...
Wil je de videoclip bekijken van "Without your love" ga dan naar de 'multimedia lounge' op de site van Eurovision.tv.
Vanaf morgen 1 april (en dit is geen aprilgrap) tellen we af naar het komende Eurovisie Songfestival. Dit festival wordt op donderdag 18 mei en zaterdag 20 mei gehouden in de Griekse hoofdstad Athene. Dit jaar nemen 37 landen deel die allemaal hopen om het festival te winnen. Wie het wordt weten we nu nog niet, maar bij ons zit je alvast op de eerste rij om alle inzendingen te wikken en te wegen. Stay tuned !
Net als vorige week kan je via de site van Eurovil een editie van het Eurovisie Songfestival uit de 'oude doos' bekijken. Vandaag en morgen is 1987 aan de beurt, een voor ons meer dan memorabel jaar. Een recordaantal landen (22) nam deel aan het festival dat in onze hoofdstad, Brussel, gehouden werd. Griekenland en Italië keerden terug. Een jaar eerder had de jonge Sandra Kim voor ons land een eerste zege behaald en in 1987 vaardigde de toenmalige BRT zangeres Liliane Saint-Pierre af naar het festival op de Heizel. Het was het jaar dat Johnny Logan het liedjesfestival won en daarmee is hij tot op heden de enige deelnemer die het festival twee keer won. We wensen je alvast veel kijkplezier met het festival van 19 jaar geleden gepresenteerd door een prachtige vrouw (én zangeres), Viktor Lazlo.