Cheesecake**
- **Actieve tijd:** 20 minuten
- **Koeltijd:** 3 uur
- **Totale tijd:** 5 uur en 20 minuten
- **Porties:** 12
### **Ingrediënten**
- Kookspray
- 255 gram gekruide boterkoekjes (zoals Biscoff), in stukken gebroken
- 1/8 theelepel koosjer zout
- 6 eetlepels ongezouten boter, gesmolten
- 2 pakken (225 gram per stuk) roomkaas, op kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 240 ml volle ricotta
- 120 ml limoncello
- 2 eetlepels vers citroensap (van 1 citroen)
- 1 eetlepel vanille-extract
- 5 grote eieren
- Reepjes citroenschil (optioneel)
- Kleine basilicumblaadjes (optioneel)
### **Bereidingswijze**
1. **Voorbereiden:**
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg een vel bakpapier van 30 cm op de bodem van een springvorm van 25 cm en zet de ring van de springvorm vast. (Het bakpapier zal iets uitsteken, wat het verplaatsen na het bakken vergemakkelijkt.) Vet de binnenkant van de springvorm in met kookspray en wikkel de buitenkant en bodem in aluminiumfolie.
2. **Maak de bodem:**
Maal de koekjes en het zout in een keukenmachine tot fijne kruimels (ongeveer 30 seconden). Voeg de gesmolten boter toe terwijl de machine draait en mix nog eens 30 seconden tot het mengsel vochtig is. Druk het mengsel stevig op de bodem en ongeveer 2,5 cm langs de randen van de springvorm met de achterkant van een lepel.
3. **Bakken van de bodem:**
Bak de bodem in de voorverwarmde oven tot hij stevig is, ongeveer 10 minuten. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen, ongeveer 30 minuten. Laat de oven aan.
4. **Maak de vulling:**
Klop de roomkaas en suiker in een staande mixer op middel-lage snelheid tot een luchtig mengsel (ongeveer 3 minuten). Schraap de zijkanten en bodem van de kom indien nodig schoon. Voeg de ricotta toe en mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is (ongeveer 1 minuut).
5. **Voeg de vloeibare ingrediënten en eieren toe:**
Terwijl de mixer op lage snelheid draait, voeg geleidelijk de limoncello, het citroensap en het vanille-extract toe. Mix tot alles goed gemengd is (ongeveer 1 minuut). Voeg de eieren één voor één toe en klop tot elk ei volledig is opgenomen (ongeveer 1 minuut per ei). Schraap opnieuw de zijkanten van de kom en mix tot een glad beslag.
6. **Cheesecake bakken:**
Plaats de springvorm in een grote braadslede. Giet het beslag in de springvorm en zet de braadslede voorzichtig in de oven. Giet heet water in de braadslede tot het water halverwege de zijkanten van de springvorm komt.
Bak 50-55 minuten, tot het midden bijna volledig is gestold (het mag nog een beetje wiebelen). Zet de oven uit en laat de cheesecake in de oven staan tot het water in de braadslede is afgekoeld tot lauw, ongeveer 30 minuten.
7. **Koelen en serveren:**
Haal de cheesecake uit de braadslede en verwijder de aluminiumfolie. Zet de cheesecake in de koelkast en laat minimaal 3 uur of maximaal 12 uur opstijven.
8. **Afwerking en bewaren:**
Ga met een mes langs de randen van de cheesecake en verwijder de ring van de springvorm. Haal de cheesecake voorzichtig van het bakpapier en de bodem van de springvorm. Garneer optioneel met citroenschilreepjes en basilicumblaadjes.
Wikkel de cheesecake in plasticfolie of bewaar in een luchtdichte doos. De cheesecake blijft tot 4 dagen goed in de koelkast of tot 1 maand in de vriezer.
13-03-2025 om 00:00
geschreven door de loe 
|