Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
Archief Brugse Academie voor Schone Kunsten onder de loep
Na het succes van onze vorige crowdsourcing-actie 'Garemijn ontcijferd' – waarbij we samen met vrijwilligers meer dan 500 pagina’s in recordtijd transcribeerden – zetten we opnieuw in op de kracht van samenwerking.
Nu duiken we in het archief van de Brugse Academie. En we hebben jouw expertise nodig.
→ Heb jij ervaring met archiefwerk en wil je meewerken aan dit unieke project?
Heb jij ervaring met archiefmateriaal en een interesse voor historisch onderzoek? Kan je 19e-eeuwse handschriften lezen in zowel Frans als Nederlands of ga je de uitdaging met plezier aan? Wil je mee je schouders zetten onder een uniek onderzoeksproject? Dan zoeken we jou!
Waarover gaat 'Schoonschrift ontcijferd'?
'Schoonschrift ontcijferd' maakt deel uit van ons onderzoeksproject Leerling-Meester II over de Brugse Academie voor Schone Kunsten tijdens de lange 19e eeuw. Ons doel? De netwerken van Brugse kunstenaars die hun carrière begonnen aan de Academie in kaart brengen.
Met jouw hulp en expertise gaan we waardevolle archiefdocumenten van de Academie uit het Stadsarchief Brugge ontcijferen. De documenten geven ons een inkijk in de dagelijkse werking van de Academie. We gaan van start met de resolutieboeken. Die geven heel wat geheimen prijs over de werking en beslissingen van het bestuur van de Academie.
Hoe werkt het?
ð Do 15 mei van 14u00 tot 17u00 – Introductiedag
Vriendenzaal, Groeningemuseum Brugge
Je krijgt een grondige uitleg over het project, de bronnen en de werkwijze. Daarna kan je thuis zelfstandig aan de slag met de beschrijving van de archiefstukken.
ð Do 5 juni van 14u00 tot 17u00 – Werksessie
Vriendenzaal, Groeningemuseum Brugge
We komen opnieuw samen om ervaringen te delen, vragen te bespreken en verder te werken aan de beschrijvingen.
ð 15 mei tot 30 juni – Zelfstandig ontcijferen
Thuis
Van thuis uit kan je individueel verder werken aan de registratie van archiefdocumenten.
Wat bieden we jou?
â De kans om actief bij te dragen aan historisch onderzoek.
â Werken met gedigitaliseerde 19e-eeuwse archiefstukken.
â Flexibiliteit: na de introductiedag werk je thuis op je eigen tempo.
â Ondersteuning en overlegmomenten met andere ervaren vrijwilligers en archiefspecialisten.
AI voor erfgoedvrijwilligers: haal meer uit generatieve AI
vorming
Hoe kan AI je helpen bij stamboomonderzoek of het inventariseren van erfgoed? In deze interactieve workshop leer je AI-opdrachten formuleren, bias herkennen én tools inzetten die het werk als vrijwilliger makkelijker maken.
Wil je aan de slag met ChatGPT, Copilot of Gemini, maar weet je niet goed hoe? Ontdek in deze gratis, interactieve workshop hoe generatieve AI jouw werk als erfgoedvrijwilliger kan vergemakkelijken.
Wat kan AI voor jou doen?
Stel je voor: je krijgt een GEDCOM-bestand met stamboomgegevens, maar de structuur en codering maken het moeilijk leesbaar. Met een slimme AI-prompt zet je de ruwe data om in een helder overzicht van familienamen, data en relaties. Of je inventariseert grafmonumenten in je gemeente en wilt de gegevens overzichtelijk bundelen om het gemeentebestuur te adviseren. AI helpt je sneller verbanden leggen en inzichten halen uit grote hoeveelheden informatie.
Wat leer je in deze workshop?
Hoe je effectieve AI-opdrachten schrijft voor betere resultaten.
Hoe je AI herkent in teksten, afbeeldingen en video’s en kritisch omgaat met AI-bias en misinformatie.
Welke AI-tools je kan inzetten voor erfgoedprojecten, naast ChatGPT.
In deze workshop oefen je met realistische voorbeelden en ga je meteen zelf aan de slag. We bouwen voort op ons webinar over ChatGPT, waarin je al leerde hoe je een account aanmaakt.
LESGEVER
Kirsten Defresne, medewerker digitale erfgoeddata bij Histories.
Erfgoedvrijwilligers die graag aan de slag willen gaan met generatieve AI, maar hierbij ondersteuning nodig hebben. Voorkennis is niet vereist, maar bekijk zeker ons webinar over ChatGPT. Breng je eigen laptop mee.
Niveau
Geen basiskennis nodig
Inschrijven
Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via dit inschrijvingsformulier. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.
Het maximale aantal deelnemers voor deze vorming is 15.
Tot het begin van de 20e eeuw waren geboortekaartjes vooral iets voor de elite. Maar vanaf de jaren 1930 werden ze steeds populairder bij het brede publiek. In die periode doken ook de eerste geïllustreerde kaartjes op. Waar ze eerst vooral functioneel waren, kregen ze gaandeweg een persoonlijkere stijl, met meer variatie in formaat en ontwerp.
Bewaarplaats
Duik eerst en vooral eens in je familiearchief (zie stap 1, puntje 3). Wie weet vind je een schat aan informatie opgeslagen in stoffige dozen op zolder.
Vind je daar niet wat je zoekt? Dan kan je je zoektocht verderzetten bij een lokale erfgoedvereniging voor familiekunde, heemkunde of volkskunde. Neem contact op met de verenigingen binnen het geografische zoekgebied (de erfgoedkaart van Faro geeft een handig overzicht). Met wat geluk vind je de geboortekaartjes alfabetisch geordend of zijn er lijsten beschikbaar.
Gegevens
Geboortekaartjes onthullen bijzonder veel over families. Welke gegevens kan je terugvinden in geboortekaartjes?
Geboortedatum
Voornaam en familienaam boreling
Voornaam en familienaam van de ouders
Beroep van de ouders
Plaats van geboorte en woonst
Naam van peter(s) en meter(s)
Het aantal kinderen in de familie en eventueel de namen van zussen en broers
Soms wordt ook het gewicht van de baby vermeld. En of het een eerstgeborene is of niet.
Randinformatie die zeer uiteenlopend kan zijn, zoals gedichten, spreuken, afbeeldingen en foto’s. Extra details die een beter inzicht kunnen geven in de leefwereld van de familie.
Die gegevens variëren naargelang de culturele, levensbeschouwelijke en sociale inkleuring van het gezin.
De naam van de meter en peter geeft ons bijvoorbeeld meer informatie over de uitgebreide kring. Peter en meter kennen we onder de naam ‘doopheffers’, in de parochieregisters (linken naar parochieregisters) ‘susc.(eptor)’.
Tot de jaren zestig van de 20ste eeuw kan men er in België min of meer op rekenen dat de peter bij het eerste kind de grootvader van vaderszijde was. En de meter de grootmoeder langs moederszijde. Dat geeft ons de gehuwde naam en de meisjesnaam van de meter, de naam van de peter met de naam van diens partner.
Ondertussen komen ook vrienden in aanmerking voor het meter- en peterschap. In beide gevallen is het een uitdrukking van een speciale band. Dat geeft ons meer informatie over de familie en haar cirkel en is daarom interessant voor de genealoog.
Raadplegen
Begin je zoektocht bij het familiearchief. Breid daarna uit naar heemkundige kringen, genealogische genootschappen en archieven.
Let wel: er is geen centrale databank of openbaar archief voor geboortekaartjes. Wel een aantal individuele studies en verzamelingen.
Voor Antwerpen kan je bijvoorbeeld terecht bij het Rijksarchief en het FelixArchief.
Het Rijksarchief Antwerpen heeft in haar eigen collectie weinig geboortekaartjes. Maar het heeft een groot aantal archiefdozen in bruikleen gegeven aan het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis, met daarin huwelijksaankondigingen, communieprentjes, geboortekaartjes en overlijdensberichten van verschillende periodes. Ze zijn gescand door het Centrum voor geïnteresseerden.
Het FelixArchief in Antwerpen heeft voor dit bestanddeel drie mappen van alfabetisch gesorteerde geboorteaankondigingen. Alleen te raadplegen in de leeszaal. De kans is klein dat je daarin een welbepaalde geboorteaankondiging terugvindt. Een goede dosis geluk helpt.
Volgens het FelixArchief heb je meer kans om een aankondiging te vinden in de bewaarde familiearchieven. De zoeker vertrekt dus van een vooraf bekend gegeven.
In het archief van het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis te Merksem bevindt zich een uitgebreide verzameling van heel België over verschillende periodes, alfabetisch gerangschikt (op naam van de vader), in kleine en grote enveloppes. Er bestaat nog geen lijst van de namen.
Een voorbeeld uit de praktijk:
Wat vinden we hier als randinformatie:
De geboorte vond plaats in een religieuze familie, dat leiden we af uit de tekst bovenaan de kennisgeving en het gebruikte beeld
Naam kind, geboorte- en doopdatum
De oom van het kind is pater
Namen van de ouders, het beroep van de vader, geen voornamen
Naam van de peter en beroep, zijn naam wordt ook gebruikt in de doopnamen van het kind
Naam van de meter én met wie ze gehuwd is
Er zijn nog 4 kinderen in het gezin
Het adres van de familie
Een geboortekaartje uit een familie met een religieuze ideologie.
Let op
Geboortekaartjes zijn geen officiële documenten, dus namen hoeven niet overeen te komen met de officiële registers. Zo kan een kind op het kaartje een roepnaam krijgen, terwijl de officiële naam anders is. Dat kan je op het verkeerde spoor zetten.
Let op als je namen op geboortekaarten openbaar maakt. Er kunnen privacyregels gelden.
Verifieer voor je publiceert of er auteursrechten gelden op de afbeeldingen van geboortekaarten! Ook als de illustrator overleden is.
Hoe ouder de geboortekaart, hoe minder kans dat de achternaam (laat staan de voornaam) van de moeder vermeld wordt.
Tips
Op zoek naar een specifieke familie in je stamboom? Denk lokaal! Familiearchieven belanden vaak in plaatselijke archieven, verenigingen of zelfs bij heemkundige kringen. Soms doordat de familie invloedrijk was, en soms gewoon na een zolderopruiming. Neem contact op met de heemkundige of genealogische kring in de regio die je onderzoekt.
Vind je het geboortekaartje dat je zocht? Let dan ook op de afbeeldingen en motieven. Religieuze symbolen, Vlaams-nationalistische of vrijzinnige boodschappen kunnen iets vertellen over de overtuigingen van het gezin.
Kijk ook naar de manier waarop het kaartje gedrukt is, de aanwezigheid van teksten, gedichten, het papier, ... Weet dat al die gegevens zorgvuldig geselecteerd zijn door de verspreider van de boodschap.
Ontdek tijdens de tweede editie van Familiegeschiedenis vandaag en morgen hoe moderne technologieën en nieuwe genealogische bronnen je kunnen helpen je stamboom verder uit te diepen. Ook de lancering van Octopus, het nieuwe zoekplatform van Familiekunde Vlaanderen, staat op het programma.
De Registers voor 1939 in het Verenigd Koninkrijk zijn tot 8 mei doorzoekbaar en opvraagbaar op de Website van Findmypast. (wel gratis account aanmaken)
1939 Register
Find out what your ancestors were doing on the eve of WW2 by searching the 1939 Register on Findmypast, its official online home, in partnership with the National Archives. Discover exactly what they did for a living, maps of where they lived and even who their neighbours were. Or click on the address tab to search for your own address, or an address you know, to see who was living there in September 1939. Then you can put it all in context. Read newspaper articles and see photographs from the era.
AI-tools voor genealogen: je eigen (gratis) digitale assistenten
Kom je als genealoog soms handen tekort? Gelukkig staan slimme tools die gebruikmaken van artificiële intelligentie (AI) klaar om je te helpen! Of je nu vergeelde foto’s wil opfrissen of context zoekt bij historische momenten, deze digitale assistenten maken je onderzoek eenvoudiger én leuker. Pluspunt: de meeste tools hieronder zijn volledig gratis.
Bewaar foto’s, documenten en audio-opnames op één plek. Kortom, de FamilySearch Herinneringen-app houdt je archief geordend. Bonus: AI herkent gezichten en helpt je familiefoto’s te groeperen op persoon.
Google Lens herkent en vertaalt tekst op oude objecten. Denk: labels en inscripties. Bovendien kan je meer informatie krijgen over de historische voorwerpen zelf. Maak een foto met Google Lens (app) of upload een foto in je browser. Let wel: voor sommige browsers zal je een add-on moeten installeren.
Gebruik Google Lens om je foto’s te dateren. Staat er een auto op de foto? Google Lens kan vaak het merk en model herkennen. Stel, het herkent een Volkswagen Kever, dan kun je opzoeken vanaf welk jaar dat model op de markt was. Dat geeft je een ondergrens voor de datering van je foto.
Met de PhotoScan-app kan je geprinte foto’s inscannen en digitaliseren. De app verwijdert vlekken en reflecties. Daarna kan je met andere tools (zoals MyHeritage In Color) de kleur en details verbeteren.
Heb je een scanner die kan scannen op 600 tot 1200 dpi? Gebruik die voor je foto’s! Dat levert de beste kwaliteit op. Geen scanner? Geen probleem: de PhotoScan-app is een goed alternatief om geprinte foto’s in te scannen en te digitaliseren. Bovendien heb je de app overal op zak.
Digitaliseer altijd eerst historische documenten (zoals foto’s): maak er een foto van met een camera of smartphone. Want artificiële intelligentie kan alleen met digitale bestanden overweg.
Robbe Wulgaert (1992), leraar programmeren en AI, auteur 'AI in de Klas'
MyHeritage In Color
Kleur zwart-witfoto’s en vervaagde foto’s in. AI-technologie zorgt voor natuurlijke kleuren die passen bij de historische context. Let op: kleuren zijn mogelijk niet zoals in de werkelijkheid.
Voor de tentoonstelling Crime Scenes (over interieurbeelden uit het interbellum) werd dit AI-model gebruikt om archiefbeelden in te kleuren.
PhotoDater schat het jaar waarin een portretfoto is gemaakt en geeft een betrouwbaarheidsinterval. Een handige indicatie, maar let op: de geschatte datum kan afwijken van de werkelijkheid. Gebruik PhotoDater daarom als startpunt, niet als definitieve bron.
Gemini, de AI van Google, haalt informatie van het internet om al je vragen te beantwoorden. Vraag bijvoorbeeld om historische context bij specifieke momenten in je familiegeschiedenis. Zo breng je verhalen echt tot leven!
Een vertaalhulp binnen handbereik! Vraag ChatGPT om documenten te vertalen of opheldering te geven over lastige termen. Deze AI antwoordt net als Gemini op al je vragen, maar de gratis versie heeft beperkte toegang tot het internet.
Er zijn nog vele andere chatbots, zoals Microsoft Copilot en Perplexity.ai. Zoek degene die het beste werkt voor jou. Gerry maakt bijvoorbeeld gebruik van Microsoft Copilot tijdens het opsnorren van zijn familiegeschiedenis:
Je kan perfect een 15de-eeuwse tekst woord voor woord ontraadselen, maar daarmee begrijp je de betekenis van de zinsconstructies nog niet. Daarom gebruik ik Microsoft Copilot om mijn transcripties (van teksten in het Diets) te vertalen naar modern Nederlands.
Gerry Vanhelmont (1956), genealoog
Een korte handleiding voor ChatGPT als vertaalassistent
Hoe gebruik je ChatGPT om historische documenten te vertalen? Deze 5 stappen zijn geïnspireerd op het originele bericht van Peter Eyckerman, dat je kan terugvinden op zijn Facebookpagina.
Let op: dit werkt alleen met gedrukte teksten. Heb je handgeschreven documenten? Zet ze eerst om naar gedrukte tekst met Transkribus of transcribeer korte teksten handmatig, want dat blijft vaak de snelste optie.
Ben je een AI-dummy? Geen zorgen! Probeer één tool tegelijk, zodat je rustig kunt ontdekken wat elke AI voor je kan doen. Start met Google Lens om documenten te vertalen. Of vraag Gemini hoe het leven van je voorouders eruitzag.
AI kan fouten maken! AI-tools vervangen geen menselijke expertise. Het is belangrijk om de resultaten van AI-tools te combineren met je eigen kennis en onderzoek. Beoordeel de resultaten kritisch!
Hang je vuile was niet zomaar buiten! Deze AI-tools gebruiken heeft privacy-implicaties. Lees dus de privacyverklaringen voordat je persoonlijke informatie deelt.
De meeste AI-tools die we hier vernoemen zijn volledig gratis te gebruiken (met uitzondering van Transcriptor). Maar sommige AI-tools proberen je wel te verleiden tot betalende formules. Bovendien heeft AI een hoog energieverbruik en dus een hoge milieukost. Een vraag stellen aan ChatGPT gebruikt 25 keer meer water dan diezelfde zoekopdracht in Google. Zeker iets om rekening mee te houden.
AI kan soms bestaande inhoud overnemen zonder bronvermelding. Controleer daarom altijd of de tekst origineel is en geen auteursrechten schendt. Twijfel je? Herschrijf de tekst in je eigen woorden!