Hallo allemaal,
Ik weer een leuk thema gevonden om over te schrijven.
Het gaat over tijdrijzen!
Eerst een woordje uitleg over de TIJD...
Tijd kan na hoogte, breedte en lengte gezien worden als de vierde dimensie. Van een gebeurtenis kan gezegd worden dat deze na een andere gebeurtenis plaatsvindt. Een gebeurtenis vindt plaats op een tijdstip of moment. De tijd wordt wel gezien als een opeenvolging van tijdstippen. Daarnaast kan bepaald worden hoe lang een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Het betreft dan de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Tijd is het begrip waarmee deze volgorde en duur worden beschreven.
Sommige mensen beweren dat men ook DOOR de tijd kan reizen:
Met tijdreizen doelt men meestal op het heen of terugreizen in de tijd, doorgaans met behulp van een tijdmachine. Bij de huidige stand van kennis van de wetenschap is niet gebleken dat dit mogelijk is. Wel wordt gemeend dat reizen naar de toekomst in principe mogelijk is. Albert Einstein stelt in zijn algemene relativiteitstheorie dat tijd relatief is. Dit houdt in dat de tijd langzamer gaat naarmate een persoon zich steeds sneller voortbeweegt door het universum.
Tijdreizigers naar het heden?
Tot op heden zijn geen personen of objecten waargenomen waarvan kon worden vastgesteld dat zij door middel van tijdreizen uit een andere tijd naar het heden zijn gereisd. Sommige onderzoekers menen echter dat UFO's in werkelijkheid tijdmachines zijn waarmee onze verre nakomelingen uitstapjes naar het verleden (ons heden) maken. Zij beweren dat er vaak opvallend veel meldingen van UFO's zijn op plaatsen waar even later een grootschalige ramp plaatsvindt zoals natuurcatastrofen of door mensenhand veroorzaakte rampen als grote veldslagen of terreurdaden. Als dit volgens de bovenstaande bewering tijdreizigers zijn, dan lijken deze de ultieme 'ramptoeristen' te zijn
Er zijn ook nog andere films van over gemaakt bijvoorbeeld:
In de jaren 1985-1990 kwamen drie delen Back to the Future uit. Andere films die 'tijdreizen' als centrale thema hebben, zijn onder meer: The Time Machine (1960) en The Time Machine (remake) (2002), naar de gelijknamige roman van H.G. Wells (1895), The Time Tunnel (1966), Voyagers! (1982), Les Visiteurs (1993), Timecop (1994), Twelve Monkeys (1995), Donnie Darko (2001), Time Changer (2002), Timeline (2003), The Butterfly Effect (2004), A Sound of Thunder (2005), Kruistocht in spijkerbroek (2006) (naar de gelijknamige roman van Thea Beckman (1973)) en Frequently Asked Questions About Time Travel (2009). Ook de bekende jeugdserie van de Engelse tv "Catweazle" (begin jaren '70, over een middeleeuwse tovenaar die tot tweemaal toe naar onze tijd reist als hij in het water springt), is er een voorbeeld van.
En tijdreizen doe je natuurlijk met een tijdmachine,
Een tijdmachine is een apparaat om materie achteruit of versneld vooruit in de tijd (en eventueel ook de ruimte) te verplaatsen. Deze verplaatsing wordt tijdreizen genoemd.
Tijdmachines zijn fictionele apparaten, zoals die uit het boek met de passende titel De Tijdmachine (The Time Machine) van H.G. Wells.
Een bekende tijdmachine is de teletijdmachine uit de Suske en Wiske-stripboeken. Deze tijdmachine kan personen door tijd en ruimte verplaatsen. De personen worden naderhand door de bediener van de tijdmachine weer teruggebracht in het heden, meestal op een moment dat de helden van het verhaal in een penibele situatie terecht zijn gekomen.
Een andere tijdmachine komt voor in de filmreeks Back to the Future. De tijdmachine, in de vorm van een auto (een DeLorean), verplaatst objecten door de tijd, waarbij de tijdmachine eveneens door de tijd reist. Ook is er een tijdmachine in het bekende boek en de film Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman waarin Dolf Wega naar de dertiende eeuw reist.
Het verschil tussen de twee genoemde tijdmachines is dat de tijdmachine uit de Suske en Wiske-verhalen objecten door tijd en ruimte kan verplaatsen. Dat houdt in dat een tijdreiziger zowel in een andere tijd als op een andere plaats terechtkomt. De tijdmachine uit Back to the Future verplaatst de objecten alleen door de tijd. Dat wil zeggen dat ze op dezelfde plaats blijven, maar dan in een andere tijd.
Wetenschappers beweren dat de mogelijkheid bestaat...
Reizen naar het verleden is in werkelijkheid waarschijnlijk onmogelijk. Het idee leidt tot diverse paradoxen. Het zou bijvoorbeeld mogelijk worden naar de middeleeuwen te reizen en daar moderne uitvindingen neer te zetten, zoals de gloeilamp of de televisie. Wie heeft deze dingen dan uitgevonden? Verder zou een tijdreiziger naar het verleden kunnen gaan, naar de tijd waarin zijn ouders nog kinderen waren, en zijn ouders doden. Hoe is de tijdreiziger dan ooit ter wereld gekomen? En als de mens in de toekomst een techniek ontwikkelt om naar het verleden te reizen, waarom merken we daar dan niets van?
Reizen naar het verleden is beter voorstelbaar als men de beperking stelt dat men eerst een punt van bestemming moet instellen. Bijvoorbeeld, iemand bouwt in het jaar 2100 een tijdmachine en stelt dat jaar in. Is het 2110, dan reist hij terug naar 2100. Verder terugreizen is niet mogelijk.
Reizen naar de toekomst is aanmerkelijk beter voorstelbaar. Men kan een ruimtevaarder een zeer hoge snelheid te geven - naderend tot de lichtsnelheid. Komt hij weer tot stilstand, dan is hij volgens de relativiteitstheorie nauwelijks verouderd, terwijl het op aarde veel later is. Terugreizen is niet mogelijk.
Dit was mijn stukje,
daaag van SENNIE. Bijlagen: 220px-MontreGousset001.jpg (14.9 KB) TARDIS2.jpg (44.6 KB)
22-02-2011 om 19:27
geschreven door Sennie 
|