Heeft u een leuke foto of groepsfoto. Heeft u belangrijke informatie over het reilen en zeilen van de Rijkswacht in Limburg met eventueel bijkomende documentatie. Een mailtje is steeds welkom.
De leden van brigade Kinrooi weten wel een feestje te appreciëren. Deze foto werd genomen op 20/8/1988 ter gelegenheid van het huwelijk van Roger Caris. Links Gerard Vanmeesel, Francie Peeters, Jean Bloemen, de grote Bde Comd Werner Smet, Ludo Creemers, en Ivo Vliegen op de rug.
Er wordt
verteld dat ze in 1796 het licht zag,
onder Franse heerschappij, onder
Franse vlag. Dat ze voor altijd zou blijven
bestaan,
het grenadierskorps zou nooit
vergaan.
trouw aan haar motto, loyaal in
haar plicht
is ze nooit onder enige druk
gezwicht.
ze onderging de verschrikking der
oorlogen
maar heeft nooit haar idiaal
verloren
Ze doorstond de stormen der
machten
de pogingen haar streven te
versmachten
er deel van uitmaken was een hele
eer
en dat bewijzen keer op keer
maar dan te willen, het verdienen
door burger en recht te dienen.
Instaan voor ieders gemoed en
welzijn
het waken over die
"enige" rechte lijn.
Maar er wordt gezegd : op
een mistige dag
kwam geheel onverwacht de
genadeslag
Geen oorlog, vijand, noch opstand
deerden die befaamde rode bies
Het waren de heersers van 't
eigen land ,
oorzaak van 't heengaan, van dit
verlies
Diegenen die we steeds trouw
dienden
verkochten haar voor een paar
tienden
Ze moest voor goed verdwijnen
Een nieuw embleem zou verschijnen
maar in onze harten, in ons leven
staat voor immer en altijd
geschreven
1974 Kapitein nijs nam afscheid van het district Tongeren
Klik op foto voor vergroting
Hij ging in 1953 bij de Rijkswacht. Werd onderluitenant op 26 december 1964. In 1969 ging hij naar het district Leuven om vervolgens in 1971 mutatie te maken naar het ditrict Tongeren om er als Luitenant de functie van districtscommandant waar te nemen. In 1972 werd hij benoemd tot kapitein. Zijn opvolger was kapitein Theeten.
Vanwege Vannitsen Els kregen wij deze foto's toegestuurd van haar vader Gerard die in 1979 overleden is.Gerard was in dienst bij de Rijkswacht in Hasselt
Een serie krantenknipsels van afscheidnemende collega's en welkom aan nieuwe collega's. De meesten speen zich af binnen het district Tongeren. Bepaalde krantenknipsels zijn van mindere kwaliteit waarvoor onze verontschuldigingen.
Kennisgeving via de lokale pers aan de bevolking dat de omwonenden hun huizen dienden te bevlaggen ter gelegenheid van het feest van de Rijkswacht. En brigade Tongeren zoveel jaren later ter gelegenheid van het 200- jarig bestaan
Adjudant Timmermans was Brigadecommandant in Kortessem tijdens de bevrijding in 1944
Met dank aan Etienne Juveyns
Adjudant Timmermans was Brigadecommandant in Kortessem tijdens de bevrijding in 1944. Bij een dienstronde, met de fiets uiteraard, maakte hij langs de Tongersesteenweg een praatje met een landbouwer, en werd hierbij aangereden door een rupsvoertuig van de Amerikaanse bevrijders. Hij overleed ter plaatse en werd als toen gebruikelijk, op een losgehaakte deur naar huis gebracht en opgebaard in de “beste plaats”. Een jonge buurvrouw die hierbij hielp bemerkte een paternoster uit de zakken glijden van onze wapenbroeder. Hij was erg gelovig. Deze jonge vrouw was vele jaren mijn -oudere- buurvrouw en is ondertussen ook al weer lang overleden. Rond 1990 kreeg ik een telefoontje van een mijnheer Timmermans die mij vroeg of het bijgebouwtje met de cellen nog bestond. Toen ik hem dit bevestigde vroeg hij of even op bezoek mocht komen. Enkele dagen later kwam de man even mijmeren in wat vroeger ooit de veiligheidscel was geweest. Het was de zoon van de overleden collega, die mij vertelde dat hij tijdens de dramatische momenten zich op deze plaats had opgehouden om de aanblik van zijn overleden vader te vermijden. Uit gesprekken met andere oudere geburen vernam ik dat de bestuurder van het rupsvoertuig, tijdens het ongeval dronken was, en zig-zag had gereden . Steeds van dezelfde bronnen vernam ik dat de soldaat als straf naar het front werd gestuurd waar hij sneuvelde. Of dit laatste met de werkelijkheid overeenstemt is mij niet bekend. Wat ik met zekerheid weet is dat onze collega stiekem hulp verleende aan een verzetsgroep, en – ironie van het lot – dat het ongeval gebeurde aan de woning (kasteeltje) van de Heer Romsee, leidend figuur van de collaborerende VNV en Provinciegouverneur van het bezet Limburg.
Dat over deze collega, decennia later nog met veel respect werd gesproken is eveneens een eerbewijs aan ons laffelijk ontbonden Korps. Ik vernam nu dat de heemkundige kring van Kortessem onze collega zal opnemen bij de markante figuren van de gemeente. Of ze hun woord gaan houden is maar de vraag.
Ik meen dat deze man niet mag ontbreken in dit blog.
Mei 1976 - Sch KOOffr - deelnemers houden middagpauze tijdens 42 Km mars. Op voorplan op de grond : links Maurice Fontaine, midden Jean Fiddelaers en mijzelf.
Mijn
vader, wijlen 1WM Leynaert Raymond, tijdens de laatste jaren van zijn loopbaan
bij het TrC te Genk, maakte in de jaren 1948-49 deel uit van de
"Wachteenheid Limburg". Wie kan mij informatie geven over deze
Wachteenheid. Wat waren haar taken, wat was de organisatie en waar de standplaatsen,...
Sedert enige tijd bestaat er een vereniging van oud rijkswachters. U kunt terecht op de website via onderstaande link. Voor slechts 17,50 euro per jaar bent u lid. U kunt als lid van vele voordelen genieten of u kunt zich gadgets aanschaffen. zeker doen...
Hallo , mijn papa zat bij de Bde Genk zijn naam was Marc
Vranken , geboren op 27/7/61 en is overleden op 21/6/00 , ik was toen 9 jaar ,
dus als iemand foto's of leuke verhaaltjes over hem weet , mag je me gerust
mailen op ii.sabl_x@hotmail.com ,
alvast bedankt !
Wijlen mijn vader was een rijkswachter in hart en nieren, is het mogelijk
dat er nog gepensioneerden zijn met wie het mogelijk is contact te hebben
voor een gesprekken hierover, bestaat er een club waar je kan bij aan
sluiten?
De naam was Isidoor Bernaerts.
Het ben ikzelf die graag contact zou hebben
met,oudgedienden die pa nog gekend zouden hebben. Hij deed dienst te
Merksplas, Tienen en Herenthout. Met dank
WIE KENT DEZE NOG? Voor de collega's die opleiding gekregen hebben in Brussel of in het ML terecht zijn gekomen zal deze zelfklever waarschijnlijk vele herinneringen oproepen
Hierbij twee foto's van Sportkring Genk en Nsrp Hasselt. Met dank aan Rudi Steyls
REACTIE OP DEZE SCHOTELS: hello, ben op zoek naar een vroegere klasgenoot van mij: Dany Van Simpens. Samen lagere school gedaan in Euskirchen (BSD) en Middelbare in Bensberg (BSD) nadien zijn onze wegen uiteen gegaan. laatste info die ik heb: Bde (Distrikt) Hasselt. Mogelijks is hij intussen op pensioen. Wie kan mij verder helpen? Alvast bedankt. Decloedt Daniël Luchtvaartpolitie Oostende
Iedereen weet nog wel de cursussen "Lessen in het recht" en de verkeerswetgeving. Maar weet u ook nog welke andere cursussen er gegeven werden of formulieren gebruikt?
hallo,prachtig blog heb je hier,ben zelf ook verzamelaar
van politie en rijkswachtmateriaal,mijn verzameling is ondergebracht in een
klein museum welke op afspraak te bezichtigen is,het is ook te zien op www.bloggen.be/rijkswachtmuseum
groeten Pierre
In verband met de geschiedenis van de rijkswacht in
Maaseik heb ik in 2000 een boekje gemaakt met (bijna) alle rijkswachters van
Maaseik in de voorgaande 200 jaar. Enkele exemplaren zijn nog beschikbaar aan de prijs van 5 euro. Mail; bakkers.bosmans@telenet.be
Staand : Joske KNOCKAERT - Toontje STEYVERS -Leon NIES - Michel KNOCKAERT - Jean SMITS - Karel CRUYSBERHGS - Louis VALGAERTS- Gerard WINTERS - Pierre KESSEN.
PLOEG GENK 1978/1979 : Zittend : Felix CROONENBORGS - Frans VANOPPEN - Willy GIJBELS - Pierre KESSEN met junoir - Michel KNOCKAERT (met zoon Bart) - Ludo EERTMANS.
Staand : Louis VALGAERTS - Gerard WINTERS -Karel CRUYSBERGHS - Mathy VAN GRIMBERGEN - Bèr STEENSELS - Luc LANTIN - Willy BRUNINX - Charles JACOBS.
Tornooi Zutendaal 1980 Ã 1982 :
Zittend : Felix CROONENBORGHS - Jean SMITS - Jef CLAUWERS - Jean THIJS - Pierre KESSEN - Ludo EERTMANS - Willy GIJBELS. Staand : Louis VALGAERTS - Victor HAENEN - Valère VANHEESWIJCK - Leon NIES- Karel CRUYSBERGHS - Michel KNOCKAERT - Jaak EERDEKENS - Leo BOSSERS.
vermoedelijk 1969 voetbalveld tegenover het mobiel legioen (lang voor de VUB).
Zittend : Pierre L'HOMME - SOMERS - MEERSSCHAUT - Michel KNOCKAERT -Martin MONNENS. Staand : XX - XX - Albert LENAERTS - MONDELAERS - Toine GERIS - Yourek JAKUBOWSKI - Onderrichter EMMERICHS.
Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de brigade Tongeren werd aan de leden van de brigade een dasspeld overhandigd. Twee pin's die destijds in de pin-verzamelwoede werden gemaakt binnen het district Tongeren. Een beeldje-relatiegeschenk Twee verschillende tinnen schotels die aan de leden werden gegeven bij een speciale gelegenheid of bij op pensioenstelling.
Hallo. Als (vers)gepensioneerd (ex) RWR heb ik steeds aandacht voor allerlei prullaria. Ik ontdekte laatst op een rommelmarkt een zakboekje van De Nationale Gendarmerie / de Politie - het algemeen reglement en den inwendigen dienst. Het is gedateerd op 1921, en het houdt de besluiten in van de voorlopige regeering, dd 19/11/1830.Het kleine boekje lijkt me kompleet en onbeschadigd, en houdt een 70-tal bladen in.Behoudens de reglementen zijn er ook verscheidene (eerder grappige) korte standaard- PV's is opgenomen, voor verscheidene onderwerpen.
In het kader van de organisatie van een 'dag van de gepensioneerden' zijn wij binnen de lokale politiezone Kempenland op zoek naar het adres van voormalig rijkswachter uit de Bde Leopoldsburg 1Wm Alfons Fransen. Zie de foto van zijn pensionering in de jaren 80 op deze website.
Hierbij een afbeelding van het eerste verkeersongeval met stoffelijke schade te Tongeren. Het ongeval gebeurde achter de basiliek. Het jaartal of wie erbij betrokken was is ons onbekend.
Pierre 'Piet' Vander Goten startte zijn aalmoezeniersloopbaan binnen de Belgische Krijgsmacht bij de Karabiniers (1940). Daarna werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog aalmoezenier van het Geheim Leger (1934 - 1944) om vervolgens aan de slag te gaan bij de paracommando's. Daar was hij aalmoezenier van het 1 Bataljon Parachutisten|1e Bataljon Parachutisten te Diest van 1946 tot 1950. Daarna was hij aalmoezenier van het 1e detachement Belgische vrijwilligers (BUNC) die vochten in de Koreaanse oorlog en van 1952 tot 1969 aalmoezenier van het Trainingscentrum voor Parachutisten te Schaffen. Tenslotte muteerde hij in 1969 naar de Rijkswacht waar hij zijn loopbaan in 1988 afsloot als hoofdaalmoezenier. Padre Vander Goten is overleden 25/02/2008 op de leefttijd van 93 jaar.
In de korte na-oorlogsjaren werd steeds een herdenking georganiseerd aan het rijkswachtdistrict Tongeren. Ook hier foto's uit 1950. Ter dezer gelegenheid werd dan even stilgestaan bij het monument van J. IGNOUL en werden op de koer van het district de eretekens opgespeld aan de personeelsleden. Wij hebben helaas geen verdere informatie nopens de namen.
Elders op de blog spreken wij van de gewezen toneelkring welke in de zestiger jaren de feestzaal vaak liet vollopen. Er zijn nog foto's opgedoken van deze toneelkring. Indien u mensen herkent op een van deze foto's zouden wij dit graag vernemen.
De Rijkswacht resulteerde onder drie ministeries zijnde, Justitie, Binnenlandse zaken en vooral het ministerie van Landsverdediging. Omdat zij onder het ministerie van Landsverdediging hoorde waren bepaalde persoonlijke documenten identiek aan deze afgeleverd aan de Belgische militairen. Hieronder twee van deze persoonlijke documenten zijn de bloedgroepkaart en het militair rijbewijs.
Hierbij oude foto's uit het leven van de gendarmerie te Kanne in de periode 1935 - 1938.
Op foto 1: die met bleek hemd is Joannes Claessens, de Brigade Commandant Adj Louis Demoor was 4de van Links - 2de van links Chef Delombarde,uiterst rechts Wm Swerts Albert, gezeten op de grond Wm Steuperaert Albert.
op foto 2 de vierde van links: Joannes Claessens en ook de rechtse gendarm op foto 6.
Het commando Dist Leopoldsburg en brigadecommandanten jaar 1993.
We herkennen op de voorste rij van links naar rechts: - Kapt Patrick VAN DEN OETELAAR (Dist Comd) - ADC Edmond JACOBS (Bde Leopoldsburg) - ADC Emiel JACQUEMYN (Bde Beringen) - Adjt Gerard CORNELISSEN (Bde Hamont-Achel) - Lt Jacques PHILIPPAERTS (2Comd Dist) Op de achterste rij van links naar rechts: - ADC Frans VANDEVEN (DstH BOB Leopoldsburg) - ADC Gerard HOLLANDS (Dist Secr) - Adjt Guido VERHERSTRAETEN (Bde Hechtel-Eksel) - ADC Jos VAN DINGENEN (Bde Tessenderlo) - ADC Theo CUSTERS (Bde Overpelt).
OUDSTE NOG IN LEVEN ZIJNDE LID BRIGADE GENK IN 2007
Op 19/03/2007 berichtten wij over de 101 ste verjaardag van Henri Ulleners. Wij hebben de droeve plicht u te melden dat Henri op zaterdag 03/04/2010 is overleden te Genk en wordt begraven in de centrumkerk te Genk op donderdag 08/04/2010.
HENRICUS ULLENERS
HENRI ULENERS
viert zijn 101
ste VERJAARDAG OP 14 MEI 2007
Wij brachten een bezoekje aan Henri ULENERS te Genk.
“Horen doe ik niet zo goed meer, maar hier is alles nog goed” zegt Henri terwijl hij tegen zijn voorhoofd tikt.
Op zondag 14 mei 2006 vierde Henri zijn 100
ste verjaardag. Hij werd geboren te Elen nabij Maaseik
“Ik was ongeveer acht jaar toen de 1
ste wereldoorlog uitbrak” vertelt Henri. “De schoolgebouwen werden ingepalmd door de bezetter waardoor wij naar huis gestuurd werden. Veel heb ik dus niet kunnen opsteken op de lagere school. Na de oorlog moest ik de achterstand inhalen en kon ik gaan studeren aan de “Ecole Moyenne de l’Etat” in Maaseik waar wij op klompenvoeten dienden naar toe te marcheren en ’s avonds weer terug. In de winter hadden we meer geluk want dan konden wij met de stoomtram van de lijn Tongeren-Maaseik.”
“Spreek me niet van verhuizen, daar weet ik alles van. Omwille van de toen geldende reglementen heb ik niet minder dan acht keer de koffers moeten inladen, verhuizen en dan weer uitpakken .”
In 1960 eindigde Henri zijn loopbaan bij de rijkswacht. Omdat zijn kinderen studeerden werkte hij voort als administratief medewerker bij Philips te Hasselt.
“In mijn vrije tijd deed ik vooral aan tuinieren en fietsen en ook was ik supporter van Thor Waterschei”maar mijn grootste hobby waren mijn duiven waarmee ik schitterende resultaten heb behaald..”
Maria en Henri werden enkele jaren geleden nog door het NSPV in de bloemetjes gezet omwille van hun 65 jarig huwelijk maar op 10 mei 2004 overleed Maria na bijna 67 jaar huwelijk.
“Dat was een zware klap voor mij en het droevigste moment uit mijn leven. Ik vind veel steun in mijn geloof en gebed maar nog steeds heb ik dit verlies niet verwerkt. Maar we moeten verder en de wil en overtuiging om verder te gaan zijn aanwezig. Met de steun van mijn kinderen en kleinkinderen begin ik aan een nieuwe eeuw. Wat mijn geheim is om 100 jaar te worden? Geluk en een goeie gezondheid heb je nodig. Regelmatig een medische controle een gezonde levensstijl met veel beweging maar ook voldoende rust en zonder overdaad aan drank en voedsel hebben mij zeker hierbij geholpen..
Wat Henri niet vermeld heeft, maar wat wij wel wisten is dat hij zich Â’s middags graag een lekkere Kriek drinkt en dat hebben wij hem natuurlijk meegebracht.
Nog nieuws betreffende de muziek van de rijkswacht
Beste,
De CDs met de Rijkswachtkapel olv Roland Cardon zijn (of waren) recentelijk in de handel verkrijgbaar. De uitgeverij is Dureco.
De twee CDs bevatten de muziek van de 3 vroegere LPs.
In de jaren '90 heeft de muziekkapel nog 2 CDs uitgegeven. De kapel stond toen onder leiding van Eddy Geeraerts, tevens lid van onze vereniging, IMMS Belgium. Deze CDs zijn lange tijd niet meer verkrijgbaar.
Indien u meer informatie wenst in verband met lidmaatschap tot IMMS en uitwisseling van historische opnames, kunt u met ons contact opnemen.
Tevens vermeldenswaard zijn de recente CDs van de Politieharmonie van Charleroi en van Gent.
Wij mochten volgend bericht ontvangen. Net als de schrijver zijn er meerdere mensen die zich de CD's van de kapel v/d Rijkswacht willen aanschaffen. Indien er onder de bezoekers iemand is die ons hierover nadere informatie kan verschaffen, graag een mailtje naar: serafijn@pandora.be
Via deze bezoeker konden wij achterhalen dat er nog enkele Cd's bestaan van de kapel van de Rijkswacht. Ook zijn er nog Vinyl platen LP's doch hiervan hebben wij nog geen gegevens.
Ik maakte het laatste optreden mee van de muziekkapel van de Rijkswacht, de bereden muziekkapel en de Caroussel. Onbegrijpelijk dat dit allemaal ontbonden werd. Ik ben nogal een liefhebber van het genre en ik durf te stellen dat dit de beste muziekkapel was die België ooit had. De 3 militaire kapellen die we nu hebben zijn geen muziekkapellen maar symfonische orkesten. De muziek van de rijkswacht was fantastisch en de show erbij was adembenemend. Ik kon mijn oren niet geloven toen men zei dat jullie ontbonden werden.
Ik zou graag de CD's aanschaffen. Zijn die nog ergens te krijgen ?
Een sproeiwagen Ford F5. Eerste model sproeiwagen bij de Rijkswacht.
Dit soort werd opgebouwd door de firma E.F.A. (J. & M. Adriaensens - Antwerpen) op Ford F5 chassis. De pomp was geheel in brons van Belgische fabrikaat van het type "Beltra-Wasterlain", werkt in twee trappen en is ontworpen om alle soorten vloeistoffen (inclusief zeewater...) onder middelmatige druk te leveren.
Het nieuwe model van sproeiwagen, dat door de Duitse firma Ziegler is gebouwd, is voorzien van een reeks hoogtechnologische snufjes die de oude sproeiwagens niet hadden.
Het nieuwe model is ook uitgerust met een meer geavanceerd camerasysteem:
Elk waterkanon is uitgerust met een camera met bijhorend beeldscherm en recorder.
Een telescopische mast met camera is geïnstalleerd op het dak van het achterste gedeelte. Als dit nodig is, kunnen een aantal beelden vanuit de sproeiwagen naar een commandopost gestuurd worden. Dankzij deze camerabeelden krijgt de commandant van de ordedienst een beter overzicht op het gebeuren op straat.
Achteraan de sproeiwagen is een speciale veiligheidscamera geïnstalleerd. Via deze camera en via extra grote zijspiegels ziet de chauffeur van de sproeiwagen nog beter dan vroeger of mensen zich achter of naast het voertuig bevinden. Hierdoor vergroot de veiligheid van het politiepersoneel en van omstanders in de buurt van de sproeiwagens.
De nieuwe sproeiwagens hebben een grotere stuurcabine maar bevatten nog altijd 9000 liter water in hun tank.
Technische details:
Lengte: 9240 mm - breedte: 2470 mm - hoogte (max.): 3660 mm.
Gewicht: 28.440 kg (met water en 5 inzittenden), 19420 kg (leeg).
Motorvermogen: 390 pk.
Maximum toegelaten snelheid: 95 km/u.
Tank: 9000 liters.
Bemanning:
5 politieambtenaren:
1 verantwoordelijke
1 bestuurder
1 technisch verantwoordelijke
2 "schutters"
Reactie: Graag een verbetering ivm het artikel over de nieuwe SpW van de firma Ziegler. De maximale snelheid is 90 km/hr. We hebben deze laten begrenzen (afspraken tijdens de opstelling van het lastenboek, en tijdens de constructie) omwille van de wettelijkheid en de veiligheid, zoals bij elke vrachtwagen.
De operationele bemanning is een HINP en 4 INP. Allen hebben hetzelfde brevet "technisch verantwoordelijke", waarvan minstens 2 INP ook houder zijn van het brevet "bestuurder" (dit, om veiligheidsredenen). De HINP is omwille van zijn graad ook verantwoordelijke, en is altijd verplicht aanwezig. De andere leden kunnen tijdens operaties van plaats wisselen indien dit nodig blijkt. Het is vanzelfsprekend dat de bestuurders enkel hun plaats aan elkaar kunnen afstaan.
De 5 leden zijn noodzakelijk omwille van de technische onderdelen. De opleiding in hetzelfde brevet is dan ook een zeer groot voordeel tijdens operaties.
De opleiding KKOOffr 1979-1981, derde jaar: Twee Limburgers bij ons gekend op deze foto (zie rode tekst) De Onderrichter is Adjt Haesendonck alias 'Choco'.
Van links naar rechts: zittend : Bart De Haemers, Gery Follens, Wim De Cuyper, Marc Meelbergs, Roland Hollevoet, Luc Van Hoof en Marc Miliau staande: Eric Broeckx, Rudi Meyvisch, Walter De Corte, Danny Van Brabant, Frans Cuypers, Luc Pagnaer, Danny Schobben, Geert Gysel; Jo Van Mieghem, Dirk Vekemans, Willem Samyn, Ronny Hermans, OWM Steven Delille
Uw artikel in verband met opnames van de Muziekkapel van de Rijkswacht heeft mijn aandacht getrokken.
Als voorzitter van de Belgische afdeling, International Military Music Society, en als redacteur van ons lokaal magazine "Band International" heb ik in 2007 een artikel geschreven over de voormalige muziekkapel van de Rijkswacht. De bijgaande foto's werden mij bezorgd door Eddy Geeraerts, de laatste dirigent bij de Rijkswacht en lid van onze vereniging. Overigens zal Eddy Geeraerts onze Mars naar aanleiding van de 25ste verjaardag van IMMS Belgium componeren.
In een apart bericht zal ik nummer 2/2007 van Parade toesturen. Het artikel werd door mij vertaald in het Engels en zal tevens in het magazine "Band International" verschijnen (maart 2009).
De twee CDs van Eddy Geeraerts zijn later opgenomen maar zijn nog zelden in de handel te zien.
Het verhaal van de muziek bij de Rijkswacht is eigenlijk nog niet teneinde. Het trompetterkorps van het bereden Kon. Escorte heeft haar tradities min of meer behouden. Artikels heb ik hierover in het verleden geschreven. Overigens is IMMS al te gast geweest bij het Kon. Escorte.
De CD's en LP's van de Koninklijke muziekkapel van de Rijkswacht
De muziek van de Koninklijke muziekkapel van de Rijkswacht werd op een LP gezet. Later na het uitvinden van de CD's werden deze uitgaven ook digitaal op CD's gebrand. Deze twee Cd's werden uitgegeven. Het is ons niet bekend of er nog andere uitgaven zijn gebeurd. Wie eventueel meer informatie kan verstrekken over het reilen en zeilen van de Muziekkapel en wat er bijvoorbeeld gebeurde met de muzikanten, deze info is steeds welkom.
Ik ben een verzamelaar van Rijkswacht en politie materiaal. Voor mijn collectie van de revue van de Rijkswacht ben ik nog op zoek naar een groot aantal revue's. Kan er me iemand via deze weg verder helpen? De nummers die ik zoek zijn de volgende:
Nr 1 tot en met 34 Nr 45 tot en met 72 Nr 92 tot en met 137 Nr 141 Nr 142 Nr 144 Nr 145 Nr 146 Nr 148
Destijds had elke eenheid zijn herkenningstekens. Deze werden aangebracht op de voertuigen of andere voorwerpen van de betreffende eenheid. Op deze manier was de herkenbaarheid en herkomst onmiddellijk duidelijk hetgeen vooral bij grote ordediensten van belang was voor de bevelvoerende verantwoordelijken.
De leden van de brigade Leopoldsburg, begin jaren 1980. Het betreft de oppensioenstelling van 1WM Fransen Alfons en toekomen van de nieuwe brigadecomdt. ADC Jacobs Edmond.
Eerste rij zittend: districtscomdt Kap-Cdt Jacobs Marcel, 1WM Fransen Alfons, zijn echtgenote, ADC Jacobs Edmond (bdecomdt) Tweede rij staand: WM Vanhumskerken Jacques, OWM Eerdekens Jos, WM Cools Andre, 1OWM Pareyn Jos, WM Bergmans Jos, WM Carallo Salvatore, WM Grosjean Roland, WM Driesen Jaak, WM Broekhoven Robert, WM Van Broekhoven Benny, WM Canipel Bruno. Achterste rij: WM Geuens Marcel (†), OWM Deridder Jean Pierre (verdoken) WM Deboever Jean Pierre, WM Van Heeswijck Jean, WM Strackx Roger (heel verdoken) WM Scheymans Ludo, WM Joos Etienne, WM Monten Pierre (gedeeltelijk verdoken)
Titel: Ik heb informatie voor Rene Vounckx Reactie: Of beter ik heb informatie over hem. Ik heb zijn familiegeschiedenis. Ik verzamel alles over onze naam en zo kwam ik hier terecht. Hij kan mij altijd contacteren op bovenstaand emailadres. Dank u
Destijds deed de Rijkswacht ook aan promotie bij sportwedstrijden. Hier een foto van collega's uitgedost in een mooi trainingspak en T-Shirt, gesponsord door het korps.
Op de foto L-R Jean Pierre Mailliard - Paul Aerenhouts - Cor Gijsen - Jean Pierre Holthof en Jos Martens
Op 20 oktober 2008 is de heer EYCKEN Florent overleden. Florent was van 1978 tot aan zijn pensioen in 1987 voorzitter van het NSPV (Toen NSRP) afdeling Tongeren.
HASSELT - FEEST VAN DE RIJKSWACHT 2008 Ter gelegenheid van het feest van de Rijkwacht 7.10.2008 werden bloemen neer gelegd aan het monument te Hasselt. Ook een afgevaardiging van Tongeren was hier aanwezig.
Op 01 september 2008 ging Nico Dillen van de wegpolitie Hasselt op pensioen. Zijn collega's bezorgden hem een grandioos afscheid. Hierbij enkele sfeerfoto's hoe Nico werd afgehaald.
(Klik op de foto voor vergroting) MEGANCK Lucianus werd geboren te Gent op 05/06/1895. Hij was brigadecommandant van de Brigade Genk van 21/04/1938 tot 27/11/1944. Hij kwam van Mechelen en werd door de Duitse bezetter aangehouden. Hij overleed in het concentratiekamp te Neuengamme (Hamburg). Hij huwde op 27/01/1921 met Boerewaard Clemence en zij kregen twee kinderen Georgetta en Urbanus. Deze laatste heeft deel uitgemaakt van het personeel brigade Genk.
Op het vorige gebouw in de Grotestraat te Genk werd een bronzen gedenkplaat op blauwe steen ingehuldigd ter nagedachtenis aan Adjudant Meganck. Deze steen werd gebeeldhouwd door de Genkse kunstenaar Raf Mailleux. Op de blauwe steen die als omlijsting werd aangebracht zijn een granaat en daaronder een kroon gebeiteld. Deze gedenksteen wordt bewaard in het museum Emiel Vandoren te Genk, J. De Cleenestraat 21. (Wij hebben nog geen bevestiging dat dit op heden nog zo is).
Het recentste gebouw Vennestraat 461 te Genk werd op 13/09/1983 operationeel en werd naar hem genoemd als "Kwartier Adjudant Meganck" . Het werd ingehuldigd op 29/11/1983 door toenmalig minister van Landsverdediging Freddy Vreven.
“Geachte,
De gedenkplaat Meganck bezit is wel degelijk in het bezit van de heemkring Heidebloemke Genk. Er werd onlangs een beslissing genomen om deze gedenkplaat samen met de betonnen balk welke zich in de voorgevel van het afgebroken rijkswacht gebouw bevond met opschrift "RIJKSWACHT" zal opgenomen worden in een te bouwen monument op de plaats waar de rijkswachtkazerne heeft gestaan. Dit initiatief zal geschieden in samenwerking met de bewoners van de appartementsgebouwen welke ter plaatse werden opgericht. Het is wel te verstaan dat dit monument slechts kan komen mits er nodige financiele en materiele ondersteuning komt (er wordt immers naar personen gezocht die dit monument willen metsen zonder aanspraak te maken op enige vergoeding) en mits het bekomen van de nodige stedenbouwkundige vergunningen.
Ik doe dan ook een oproep langs deze weg voor financiele en materiele ondersteuning van dit project. (Wordt vervolgd.)
Claes Guy (bestuurslid en webbeheerder Heemkring HEIDEBLOEMKE GENK)
Wij verlenen graag onze steun aan dit project en hopen dat wij samen met de heemkring en samen met het Nationaal syndicaat v/h politie & veiligheidspersoneel afdeling Tongeren en samen met de muziekvereniging "De Porijkes" uit Lanaken (afkorting van POlitie-RIJKswacht - www.porijkes.be ) tot een groot succes mogen komen. Mensen die hun financiële steun willen betuigen om dit project te kunnen realiseren mogen dit doen door een storting op rekening 001-3125081-11 van De Porijkes, Oude Heidestraat 54 te 3740 BILZEN. Met vermelding " MEGANCK" Mensen die materiële hulp willen/kunnen bieden, ook deze namen zouden we graag door krijgen. In afspraak met de heemkundige kring kan dan bekeken worden om dit project uit te werken.
Bij niet realiseren zal het geld terug gestort worden aan de schenkers of overgemaakt worden aan een goed doel
Bijna een eeuw lang bepaalde de aanwezigheid van het leger in sterke mate het landschap in het oosten van Etterbeek en het zuidwesten van Elsene, zodanig dat er kan gesproken worden van een echte “kazernewijk”.
De kazernes zijn, in tegenstelling tot vestingwerken, niet ontworpen om weerstand te bieden bij een aanval. Ze deden dienst als opslagruimte voor materiaal en gaven een woonst aan de soldaten. Ondanks hun krijgshaftig uitzicht, stonden ze open naar hun omgeving toe. Ze drukten bijgevolg een stempel op het leven van de wijk.
De kazernes van Etterbeek en Elsene zijn gebouwd tussen het einde van de 19de eeuw en de Eerste Wereldoorlog. Het was een periode waarin de combinatie paard-trein de voornaamste vervoermethode werd en waarin ongehuwde soldaten hun soldij spendeerden in de nabijgelegen kroegen en cabarets.
Comfort was in die tijd nog een ongekend begrip in het militaire milieu en de tweedeling tussen officieren en de troep werd sterk benadrukt.
De technologische en sociale omwentelingen, die volgden na de Eerste Wereldoorlog, maakten dat de kazernes geleidelijk aan verouderd overkwamen. De gebouwen, waarvan een aantal al beschadigd werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, gingen teloor. De bestemming ervan veranderde naar aanleiding van de reorganisatie van het leger. Desondanks de snelle ontwikkeling van de Rijkswacht, zijn de twee kazernes van de ruiterij en die van de Rijkswacht de enige gebouwen die ongedeerd de tand des tijds hebben overleefd.
Met dank aan het historisch museum van de federale politie ook te bereiken via www.rijkswacht.be