Inhoud blog
  • Brussel-Halle-Vilvoorde: waar gaat het nu eigenlijk om?
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn gedacht!

    22-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brussel-Halle-Vilvoorde: waar gaat het nu eigenlijk om?
    Vandaag viel in België de federale regering omdat ze volgens de Vlaamse liberalen geen tijdige oplossing vond voor het reeds sinds een spreekwoordelijke eeuwigheid hangende politieke probleem, in België bekend onder haar afkorting "B.H.V.", waarin Vlamingen en Walen schijnbaar met getrokken messen tegenover mekaar staan. Is dit vraagstuk echt zo complex of is het eigenlijk "much ado about nothing"?

    Toch eens even proberen om het "probleem" te bekijken, ontdaan van de emotionele rugzak die het met zich meetorst, en die de debatten al te vaak vertroebelt. Dus op basis van IQ en zonder EQ, op basis van logica (hoop ik) en zonder rekening te houden met partijpolitieke voorkeuren. Waar gaat het eigenlijk in essentie om?

    Ergens in de jaren '80 werd het unitaire België in één van de vorige staatshervormingen opgesplitst in drie gewesten: de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse. De geografische grenzen van deze gewesten zijn vastgelegd en lopen in essentie gelijk met de taalgrenzen (met Brussel als eiland in het zuiden van Vlaanderen). Om het alvast wat complexer te maken: Brussel werd wel de hoofdstad van Vlaanderen. En werd er (mede daarom allicht) beslist dat het Brussels gewest samen met de regio Halle-Vilvoorde één kieskring moest zijn bij de verkiezingen. Wellicht dachten die snode Vlamingen (ik ben er zelf één voor alle duidelijkheid) dat ze daardoor hun aandeel in de Brusselse politiek op een behoorlijk peil konden houden, tegen de demografische trend van de verfransing van Brussel in. En dus heb je tot gevolg dat de electorale grenzen niet samenvallen met de regionale grenzen. We hadden toen al kunnen weten dat we van de drup in de regen zouden terechtkomen...

    Ondertussen zijn we enkele tientallen jaren verder en wat is er gebeurd: demografisch zijn de Vlamingen in Brussel zelf een stevige minderheid geworden en hebben er zich vele Franstaligen in de voorheen Vlaamse rand rond Brussel gevestigd. In sommige van die gemeenten ondertussen zelfs een meerderheid. De Vlaamse politici zien de bui al hangen, willen geen verdere verfransing in de Vlaamse rand (ze infiltreren zelfs in de politiek, met Franstalige burgemeesters en verkozenen) en vinden nu dat het blijkbaar toch zo geen goed idee was om Brussel en Halle-Vilvoorde één kiesdistrict is, gezien het hun politiek zwakker maakt. Eigen schuld, dikke bult?

    Dus in essentie is de vraag: dienen electorale grenzen gelijk te lopen met regionale grenzen? Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten, maar dat lijkt de logica zelve. En de Raad van State dacht er in al haar wijsheid enkele jaren geleden hetzelfde over. En dus moet er iets veranderen aan de huidige situatie. Dat kan in theorie op drie manieren:
    1) Pas de electorale grenzen aan de regionale grenzen aan. De verenigde Vlaamse politiek zou niets liever willen!
    2) Pas de regionale grenzen aan de electorale grenzen aan. Daar durven zelfs de Walen niet van dromen, de annexatie van Halle-Vilvoorde bij het Brusselse gewest Smile
    3) Een tussenvorm, waarbij beide grenzen naar elkaar toe groeien: het Brussels gewest wat groter maken en daarna de kieskring Brussel scheiden van de kieskring Halle-Vilvoorde. En dit is duidelijk het scenario dat de Waalse & Brusselse graag zouden hebben. Ware het niet dat de meeste Vlaamse partijen een "over ons dood lijk" mentaliteit hebben terzake. Ten eerste is het des mensens dat het niet leuk is om je "eigendom" af te staan (en zeker als dat zonder compensatie is), ten tweede vrezen ze natuurlijk dat dit electorale zelfmoord is.

    Twee bedenkingen bij dit alles:
    1) Waalse partijen hebben altijd het recht gehad (denk ik toch) om in Vlaanderen aan de verkiezingen deel te nemen via eigen lijsten. Voor de Vlaamse regionale verkiezingen hebben ze daar allicht niet veel bij te winnen. Maar voor gemeenteraadsverkiezingen en federale/europese verkiezingen is dat toch nog iets anders. Al hebben ze wel (nog) geen politieke zwaargewichten om in Vlaanderen in stelling te brengen voor dergelijke verkiezingen, en moeten ze zich natuurlijk wel aan de Vlaamse taalwetgeving houden... Eigenlijk is dit dus een argument om geen uitbreiding van het Brusselse gewest door te voeren.
    2) Daarentegen....kunnen we wel om de demografische evoluties heen? Zijn de taalgrenzen echt zo'n heilige huisjes die kost wat kost overeind moeten blijven? Historisch ligt dat natuurlijk zeer gevoelig bij Vlamingen. We hebben eeuwen moeten vechten voor de erkenning van het Nederlands als een gelijkwaardige taal aan het Frans en voor de Vlaamse eigenheid, en nu zouden we het al moeten beginnen afgeven? En de instroom van Europese ambtenaren die eerder Frans dan Nederlands zullen spreken, helpt ook al niet. Evenmin als de wens van de meeste Vlaamse politici om Brussel te behouden als Vlaamse hoofdstad, het ligt niet eens binnen haar eigen regionale grenzen...

    Wat is wijsheid? Ik heb ze niet in pacht. Het is duidelijk geen zwart of wit, maar zoals vaak grijs. En het dossier is momenteel té partijpolitiek en communautair gekleurd dat elke oplossing nu waarschijnlijk zal getuigen van de in België zeer bekende wafelijzerpolitiek, met toegevingen, compensaties, borrelnootjes of hoe je het ook noemen wilt, en dit om iedereen tevreden te houden en zodat niemand als verliezer naar buiten hoeft te komen. Het zal dan ook allicht weer geen 'logische' oplossing zijn, laat staan een goede...

    R2D2
    22/04/2010

    22-04-2010 om 20:49 geschreven door R2D2  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:BHV, Brussel, Halle, Vilvoorde, politiek, België, splitsing
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/r2d2

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    22-04-2010 om 19:48 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 19/04-25/04 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs