Ik ben Steven
Ik ben een man en woon in lauwe (Belgie) en mijn beroep is Wever.
Ik ben geboren op 07/05/1973 en ben nu dus 51 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren,Nicole Kidman en Kylie Minogue fan.
Dit is de vlag van Menen(Lauwe). Klik maar op de foto om informatie van onze woonplaats.
Het Belfort is het trotse symbool van de onafhankelijkheid van de stad. In de toren werden de stedelijke privileges bewaard. Tegen het Belfort aangebouwd staat de Lakenhalle. In euforische Brabantse gotiek verheerlijkt dit monument de nijverheid waaraan de stad zoveel te danken heeft. Op de hoek van de Lakenhalle bevindt zich een oude cipierswoning. Op de voorgevel prijkt de Mammelokker, die de legende van de tot de hongerdood veroordeelde Cimon uitbeeldt. Hij werd gered door zijn dochter die hem dagelijks aan haar mamme (borst) liet lokken (zuigen).Het Belfort is de middelste toren van de beroemde torenrij, die het samen met de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk vormt.
Categorie:Gent
Sint-Niklaaskerk
Deze in Doornikse blauw-grijze steen opgetrokken kerk is één van de mooiste voorbeelden van de Scheldegotiek. Uniek is de zogenaamde vieringtoren die niet boven de ingang, maar boven de kruising van hoofd- en zijbeuken staat. Hij functioneert als een soort natuurlijke lantaarn, omdat het licht via de toren de dwarsbeuk binnenvalt. De huidige restauratie begon in 1960 en is nog altijd aan de gang.
Categorie:Gent
Stadhuis
Het Gentse stadhuis is een gebouw met vele gezichten. De vlammende gotiek van de gevel in de Hoogpoort contrasteert fel met de eerder sobere renaissance van die aan de Botermarkt. Ook binnenin maakt u kennis met heel wat verschillende stijlen: de Arsenaalzaal met het houten gewelf, de prachtige Trouwkapel met de graven van Vlaanderen vereeuwigd in zes brandglasramen, de Pacificatiezaal met haar doolhof in witte en zwarte tegels, symbool voor de zoektocht naar rechtvaardigheid en geluk, enz.
Categorie:Gent
Vismijn
Op het Sint-Veerleplein tegenover het Gravensteen vindt u de monumentale toegangspoort tot de Oude Vismijn. Neptunus houdt er de Schelde (man) en de Leie (vrouw) in het oog. Vanaf 2010 kunt u in het volledig gerenoveerde complex onder meer terecht voor alle mogelijke toeristische informatie, want hier komt het nieuwe infokantoor van Gent.
Categorie:Gent
Gevel "Vliegend Hert"
Dit 17de eeuwse huis is uitbundig versierd met panelen in terracotta. De sculpturen beelden de strijd tussen goed en kwaad uit. Het goede zijn de 3 beelden bovenaan die geloof, hoop en liefde voorstellen. Het kwade wordt voorgesteld door de bok, het masker (het plezier), de fluitspeler en het vliegende hert. De 5 zintuigen zitten daartussen omdat je ze voor goede en kwade dingen kan gebruiken. Ze worden voorgesteld op panelen boven de deur en de ramen. Elk paneel beeldt een zintuig uit door een persoon in het gezelschap van een dier. Bij het dier is het zintuig beter ontwikkeld dan bij de mens. Een hond vinden we bv. terug in het paneel van de reukzin. In de andere panelen kan u zelf op zoek gaan naar de zintuigen en de bijpassende dieren.
Categorie:Gent
Sint -Annakerk
Deze 19de eeuwse kerk doet zeer Byzantijns aan. Toen deze wijk rond het Zuidstation in het midden van de 19de eeuw veel nieuwe mensen aantrok, was er ook een nieuwe kerk nodig. De kerk is meestal alleen open als er missen zijn. Mocht u op zo een moment de kans krijgen op even binnen te gluren, dan zal u zien dat geen plekje in de kerk onbeschilderd is gebleven. De hele kerk is versierd met muurschilderingen.
Categorie:Gent
Sint-Michielsbrug
Deze brug vormt een geheel met de gebouwen aan beide kanten ervan. De brug, het huis Sint-Michiel aan de ene kant en het imposante postgebouw aan de andere kant zijn door dezelfde architect ontworpen. Louis Cloquet ontwierp het geheel in de aanloop van de Wereldtentoonstelling die in 1913 in Gent plaats vond. De Sint-Michielsbrug moest een symbolische toegang vormen tot de middeleeuwse stad. De brug is genoemd naar de nabijgelegen kerk. We kunnen Sint-Michiel terugvinden tussen 2 lampen in het midden van de brug. Hij doodt een draak, het symbool van het kwade dat overwonnen moet worden. Vanop de brug krijg je een van de prachtigste uitzichten over het middeleeuwse stadscentrum. Voor u ziet u de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal, naast de brug ligt de middeleeuwse haven en in de verte zien we zelfs het Gravensteen. Als we ons omdraaien kunnen we ook de imposante Sint-Michielskerk bewonderen met ernaast het kloosters van de Dominicanen. Tip: bezoek de brug ook eens s avonds of s nachts. Dan kan u de monumenten bewonderen als ze belicht zijn. Gent heeft flink geïnvesteerd in een lichtplan, dat minder licht in de stad verspreidt, maar dat meer gericht doet op merkwaardige onderdelen van gebouwen en pleinen.
Categorie:Gent
Sint - Michielskerk
De spits van de Sint-Michielskerk had hoog boven alle andere moeten uitsteken, maar de geschiedenis heeft er anders over beslist: het geplande 134 meter hoge monument van de zegepraal is op een schamele 24 meter blijven steken. Begin 19de eeuw kreeg de onafgewerkte toren definitief een plat dak. In de kerk bevinden zich talrijke schilderijen en beelden van bekende meesters, onder meer Christus aan het kruis van Antoon Van Dyck.
Categorie:Gent
Sint- Baafskathedraal
Dit is ongetwijfeld het drukst bezochte monument van Gent. Een gotische kathdraal met een barokke aankleding dit is kort samengevat waar dit gebouw grotendeels voor staat. Ongeveer 400 jaar heeft men erover gedaan voor het bouwwerk voltooid was. Een collectie religieuze kunst en kerkschatten van de Sint-Baafskathedraal vind je zowel in de gotische kerk als in de crypte onder het koor. Een zilveren reliekschrijn van Sint-Macharius, een collectie rijk versierde priestergewaden en een 15de eeuwse Calvarietriptiek en natuurlijk het absolute hoogtepunt: De Aanbidding van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, vormen enkele van de blikvangers. Af en toe hebben hier ook tijdelijke tentoonstellingen plaats. De kerk is gratis toegankelijk, alleen voor een bezoek aan het Lam Gods moet je betalen.
Categorie:Gent
Karel Waeri
Deze zuil is een soort totempaal met daarop liedjes van de Gentse volkszanger Karel Waeri afgebeeld. Deze 19de eeuwse volkszanger heeft heel wat maatschappijkritische liedjes gemaakt, onder andere de zogenaamde vetjes, liedjes in het Gentse dialect waarin geen blad voor de mond werd genomen. Karel Waeri zelf staat in het midden met zijn accordeon. De kunstenaar, Walter De Buck, is ook zanger en hij heeft verscheidene liedjes van Karel Waeri op zijn repertoire staan.
Categorie:Gent
Koninklijke Nederlandse Schouwburg
In de gevel boven de ingang kijken Apollo en zijn muzen (in een mozaïek) uit over het prachtig hernieuwde Sint-Baafsplein. Helemaal bovenaan houdt Vrouwe Harmonia een oogje in het zeil. Binnenin het gebouw brengt het NTGent stadstheater dat aan Gent gebonden is, maar zijn blik ook voluit en ongedwongen op de wereld werpt.
Categorie:Gent
Lakenhalle
Dat Gent in de middeleeuwen een prestigieuze grote stad was hadden we vooral te danken aan de lakennijverheid en de lakenhandel. Net op het moment dat die lakennijverheid iets minder bloeide, in de eerste helft van de 15de eeuw, besliste men om een nieuwe imposante overdekte lakenmarkt te bouwen. Al vrij snel was het gebouw te groot en zocht men naar medehuurders. De schermgilde van Sint-Michiels was geïnteresseerd om te bovenste verdiepingen als sportzalen te gebruiken. Nog altijd huist deze 17de eeuwse gilde in het gebouw. In de crypte vindt u de Dienst Toerisme van Gent. Voor een stadsplan en bijkomende informatie over de stad bent u daar welkom. De gevel van het gebouw is opgetrokken in zachte kalkzandsteen. In deze steen kan je gemakkelijker dan in de grijze kalksteen versieringen kappen. Het gebouw is dan ook opgesmukt met allerlei gotische decoraties.
Categorie:Gent
Mammelokker
De sculptuur boven de ingang van dit gebouw beeldt het verhaal af van Simon en zijn dochter Perro. Simon was veroordeeld tot de hongerdood en zijn dochter gaf hem door de tralies van zijn cel borstvoeding. De dochter redt haar vader dus van de dood. Waarom vinden we deze sculptuur boven hier aan dit gebouw? Dit was de ingang van de stadsgevangenis voor de kleine criminelen en deze legende past hier mooi bij. In het midden van de 18de eeuw kreeg de stadsgevangenis een onderkomen hier in de crypte van de lakenhalle. Toen is ook dit toegangsgebouw opgetrokken. Nu vindt u hier de ombudsdienst van de stad Gent.
Categorie:Gent
Metselaarshuis
egenover de Sint-Niklaaskerk, aan de overkant van de straat, vindt u het échte Metselaarshuis uit de 16e eeuw. Bovenop de trapgevel draaien zes dansers vrolijk rond hun as. Onder het gebouw, waarin het infokantoor van Toerisme Oost-Vlaanderen zit, bevindt zich een 13e-eeuwse kelder. Het échte Metselaarshuis, inderdaad. Want op de Graslei bevindt zich een exacte kopie. Die werd voor de wereldtentoonstelling in 1913 naar de oorspronkelijke plannen herbouwd. Het origineel was namelijk achter een andere gevel verdwenen en vervolgens vergeten. Tot het in 1976 bij verbouwingswerken teruggevonden werd.
Categorie:Gent
Het Bisschoppelijk Paleis
Achter het Duivelsteen doemt de imposante koepel van de Nationale Bank op. Er tegenover ligt het stralend witte Bisschoppelijk Paleis, uit het midden van de 19de eeuw. De nieuwe Wijdenaardbrug verbindt de oevers van de Nederschelde, die jaren geleden werd gedempt en tegen 2011 in de oorspronkelijke staat zal worden hersteld.
Categorie:Gent
Bron der Geknielden
Deze naakte jongelingen kijken naar zichzelf in het water van de fontein. Ook de Griekse mythologische figuur Narcissus deed dit, uit liefde voor zichzelf. Toen het kunstwerk hier geplaatst werd in 1937, vond de burgerij dit onzedelijk. Vandaag is niemand nog gechoqueerd door die naakte jongens. Kunstenaar Georges Minne liet zich inspireren door de beeldjes aan gotische gebouwen. Er zit ook art nouveau in het werk, de figuren zitten geknield in een S-vorm. Achter het beeld hangt een gedenkplaat voor Burgemeester Braun die ook zijn naam gegeven heeft aan dit plein.
Categorie:Gent
Het Toreken
In het 15e-eeuwse Toreken, eertijds gildehuis van de huidevetters, bevindt zich vandaag het Poëziecentrum. Halfweg het torentje hangt de marktklok, op de spits houdt de meermin Melusine de wind haar spiegel voor
Categorie:Gent
Huis van Alijn
Als u de prachtige binnentuin van dit vroegere godshuis betreedt, lijkt het wel alsof u de stad verlaten hebt. Binnenin het museum keert u nog verder terug in de tijd en ontdekt u in prachtig nagebouwde interieurs hoe de gewone man omstreeks 1900 leefde. In een afdeling wordt de sfeer van de jaren 1950 tot 1970 opgeroepen. Ingezamelde oude privéfilmpjes van Gentenaars werpen een intiem en verrassend licht op een tijd en een stad die nooit meer terugkomen. Nostalgie in een zeer eigentijdse opstelling.
Categorie:Gent
Jan Frans Willem
Jan Frans Willems (1793-1846) wordt de vader van de Vlaamse beweging genoemd. Omdat zijn vader geen Frans kon verloor hij zijn functie als ambtenaar. Dit voorval is Jan Frans altijd bijgebleven en het was voor hem een belangrijke drijfveer om te ijveren voor een betere positie van de Nederlandse taal in Vlaanderen. Hij creëerde ook enkele literaire werken. Het beeld staat niet toevallig hier tegenover de Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Dit theater was de tegenhanger van de Opera, het Franstalige theater. Zijn medaillon staat op de sokkel van het beeld. Het beeld zelf is een symbolische voorstelling van de Vlaamse ontvoogding. De jonge vrouw stelt Vlaanderen voor dat in slaap gevallen was. De man, symbool van de Vlaamse Beweging, neemt de sluier weg van de vrouw en hij doet haar ontwaken.
Categorie:Gent
Kanon Dulle Griet
Dit indrukwekkende smeedijzeren kanon weegt 12500 kg en wordt in de volksmond dulle griet (kwade vrouw) genoemd. Veel meer dan een grote mond had het kanon echter niet, want het heeft nooit geschoten. Omdat het al te vaak als vuilnisbak of slaapplaats voor dronkenlappen werd gebruikt (het gelijknamige café De Dulle Griet gaat er prat op meer dan 250 soorten bier te verkopen), werd de loop een paar jaar geleden definitief dichtgemaakt.
Categorie:Gent
Het Vleeshuis
Het Groot Vleeshuis dateert uit het begin van de 15e eeuw. Vleeshuizen waren overdekte marktplaatsen waar de verkoop gecentraliseerd werd om toezicht te houden op de versheid en de kwaliteit van het vlees. Het Groot Vleeshuis heeft een merkwaardig en prachtig open houten gebinte. Wie omhoog kijkt kan zich verlekkeren aan de typische Gentse Gandaham. Zeker eens proeven! Net als de andere specialiteiten in dit promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten
Categorie:Gent
Edward Anseele
Edward Anseele (1856-1938) was een van de stichters van Socialistische Partij en de oprichter van het Dagblad Vooruit. Toen hij 18 was trad hij toe tot de Internationale, een wereldwijd verbond van socialistische bewegingen. In 1918 werd hij minister in de 1ste naoorlogse regering, in diezelfde periode, werd hij waarnemend burgemeester als vervanger van Emile Braun, die naar Duitsland was gebracht. Het beeld is hier geplaatst in 1948, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de Socialistische Textielcentrale. Dit expressionistische kunstwerk is volledig met de hand gekapt. Onder de gestrekte arm van Anseele zien we een vrouw en enkele arbeiders, mensen waar Anseele voor streed. Opvallend is de pose van Anseele met gestrekte arm die gelijkt op de pose van het beeld van Jacob Artevelde op de Vrijdagmarkt. Dit is geen toeval, want de romantische 19de eeuw haalde vaak de middeleeuwse helden weer naar boven.
Categorie:Gent
Francois Laurent
François Laurent (1810-1887) was hoogleraar rechten aan de Gentse universiteit. Op een korte tijd verwierf hij een internationale reputatie als specialist in het burgerlijke recht. Zijn grootste verdienste ligt op het vlak van de volksopvoeding. Op zijn aandringen voerde het stadsbestuur het schoolsparen in, in alle Gentse stadsscholen. Elk kind had een spaarboekje waar in de mate van het mogelijke wekelijks een klein bedrag op gestort werd. Hij propageerde het volksonderwijs tot 12 jaar en hij zette volwassenen aan om zondagslessen te volgen. We zien François Laurent in het midden van dit grote beeldhouwwerk. De figuren naast hem staan symbool voor menslievendheid, rechtsgeleerdheid, wijsbegeerte en onderwijs. Het beeld vat dus mooi zijn levenswerk samen.
Categorie:Gent
Gebroeders Van Eyck
De 2 schilders van het Lam Gods zitten met hun rug naar de Vijdkapel van de kathedraal, waar oorspronkelijk het schilderij hing. Dit grootse monument is hier geplaatst naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling die in 1913 in Gent plaats had. Het is een huldebetoon aan de schilders. Mannen, vrouwen en kinderen brengen bloemen, kransen en guirlandes aan. Hubert, de oudste van de 2 broers, bladert in de bijbel en zijn schilderspalet en borstels liggen aan zijn voeten. Jan kijkt voor zich uit en heeft zijn schilderspalet in de hand.
Categorie:Gent
Lieven Bauwens
Lieven Bauwens (1769-1822) heeft de grondslag gelegd van de 19de eeuwse katoenindustrie in Gent. We zouden hier kunnen spreken van een 2de bloeiperiode voor Gent. De eerste bloeiperiode hadden we te danken aan de wolnijverheid in de middeleeuwen. Lieven Bauwens merkte dat in Engeland de Mule Jenny gebruikt werd om katoen te spinnen. Hij heeft zo een machine laten oversmokkelen naar Gent. Zo kon Gent dus al snel profiteren van de technische innovaties in de textielindustrie. De keerzijde van de medaille was dat veel arbeiders werden uitgebuit in de fabrieken. Er ontstond een textielproletariaat in Gent. Het beeld toont Lieven Bauwens als burgemeester en als ondernemer. Hij draagt een burgemeesterssjerp en naast hem zien we een rad van een machine.
Categorie:Gent
Duivelsteen
Ondanks de naam en de sombere aanblik heeft de duivel nooit in deze 13de-eeuwse burcht verbleven. Doorheen de eeuwen werd het als ridderverblijf, wapenarsenaal, klooster, school en bisschoppelijk seminarie gebruikt. In 1623 kwam er een dolhuis voor krankzinnigen en een tehuis voor mannelijke wezen. Een ander deel van het gebouw werd gebruikt als gevangenis of tuchthuis. Sinds het begin van de 20ste eeuw is het Rijksarchief erin ondergebracht.
Categorie:Gent
Gravensteen
Tonen wie de baas was, dat is wat Filips Van den Elzas wilde. En dus herbouwde hij het imposante Gravensteen (1180). Het gevoel van rijkdom en macht dat hij in zijn burcht moet ervaren hebben, wordt op sensationele manier tastbaar als u bovenop het donjon tussen de kantelen staat en uitkijkt over de stad. Dankzij de movieguide, een unieke, interactieve computergestuurde gids, komt die verre geschiedenis ook werkelijk tot leven. Sommige weekends loopt u bovendien de kans échte ridders tegen het lijf te lopen.
Categorie:Gent
Over mijzelf
Ik ben Burt
Ik ben een man en woon in lauwe (Belgie) en mijn beroep is Thuishulp.
Ik ben geboren op 12/12/1968 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fan van de tv serie DALLAS en Olivia-Newton John.
Dit is het schild van Menen(Lauwe). klik er maar eens op om de geschiedenis van onze straat te bekijken.
Al eens de piramides van Cairo gaan bezichtigen? Nee! Dan kan je van hieruit een virtuele kijk nemen op de piramides vanuit verschillende punten . Gewoon PRACHTIG!!! Klik op de bovenstaande foto en goede vlucht!