Ik ben Steven
Ik ben een man en woon in lauwe (Belgie) en mijn beroep is Wever.
Ik ben geboren op 07/05/1973 en ben nu dus 51 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tuinieren,Nicole Kidman en Kylie Minogue fan.
Dit is de vlag van Menen(Lauwe). Klik maar op de foto om informatie van onze woonplaats.
De grote brand van 1677 verwoestte het oorspronkelijke stadhuis van Tongeren. Het huidige stadhuis is gelegen aan de Grote Markt. De eerste steenlegging dateert van 1737, maar het werd pas voltooid in 1750. Het stadhuis van Tongeren zou ontworpen zijn door de Luikse architect Pascal Barbier. Op de begane grond vind je de Dienst voor Toerisme.
Categorie:Tongeren
28-09-2007
Onze-Lieve-Vrouwebaseliek
Uit welke richting je Tongeren ook nadert, van ver zie je de gotische toren van de basiliek van Tongeren. Uit opgravingen blijkt dat op deze plaats al sinds de zesde eeuw een kerk heeft gestaan. Met de bouw van de huidige basiliek is men gestart in het jaar 1240. Pas driehonderd jaar later, in 1541, werd de bouw voltooid.
Vandaag ziet de basiliek er helemaal anders uit. In de tussenliggende eeuwen eisten verschillende branden en oorlogen hun tol. Telkens opnieuw werd begonnen met heropbouw en restauratie. In de 19e eeuw voltrok zich de laatste grote restauratie die verantwoordelijk is voor de Gotische stijl van de huidige basiliek.
Op 20 februari 1931 verschafte de paus aan de kerk de status van basiliek, mede omwille van haar status als populair bedevaartsoord. Het belangrijkste voorwerp van aanbidding is het uit notenhout gesneden beeld van de Madonna van Tongeren: Onze-Lieve-Vrouw Oorzaak onzer Blijdschap, uit de 15e eeuw. Een imposant Picard-orgel uit de 18e eeuw, het enige nog functionerende orgel in zijn soort, domineert de achterkant van de basiliek van Tongeren.
De kerk is doorlopend geopend. Enkel wanneer er een viering doorgaat, mag je niet zomaar rondkijken.
Categorie:Tongeren
27-09-2007
De Schatkamer
De schatkamer van de basiliek van Tongeren is gevuld met eeuwenoude religieuze kunst van onschatbare waarde. Het oudste stuk uit de schatkamer is een prachtig bewaarde merovingische mantelspeld uit de 6e eeuw. Verder vind je er onder andere reliekschrijnen, evangelieboeken, beeldhouwkunst en edelsmeedwerk.
Categorie:Tongeren
26-09-2007
Romaanse kloostergang
Binnen de muren van de basiliek van Tongeren, net achter de kerk zelf, ligt een kleine binnentuin. Het vierkante gazon wordt aan drie zijden begrensd door de bogen van de Romaanse kloostergang. Als je onverwacht vanuit de donkere zijbeuk van de basiliek weer in het zonlicht stapt, kan de stille eenvoud van dit toevluchtsoord je even de adem benemen. Je bereikt de Romaanse kloostergang het makkelijkst via de ingang van de schatkamer, aan de zijkant van de basiliek van Tongeren.
Categorie:Tongeren
25-09-2007
Gallo-Romeins Museum
Één van de meest boeiende geschiedkundige musea in Vlaanderen vindt men terug in de oude stad Tongeren: Het Gallo Romeins Museum.
Het museum is gebouwd op een plek waar zich vroeger een oude Romeinse villa bevond.
Het Gallo Romeins museum Tongeren, bestaat reeds sinds 1953 en heeft door de stroom des tijds een hele evolutie doorgemaakt.
Met recht kan men zeggen dat het Gallo Romeins Museum Tongeren, meer biedt dan een doorsnee museum; behalve de interessante archeologische collectie die gaat van de prehistorische tijd tot de vroege middeleeuwen, heeft het Gallo Romeins Museum Tongeren een zeer publieksgerichte werking, gaande van toffe workshops, evenementen, tot tentoonstellingen.
In het Gallo Romeins Museum Tongeren, wordt groot en klein getrakteerd op een tot de verbeelding sprekende reis door de geschiedenis. Door de zeer aantrekkelijke, sfeervolle presentatie van de permanente collectie en het gebruik van de films en multimedia, komt een wereld uit het verre verleden tot leven.
In mei 2011 kreeg het Gallo-Romeins Museum de prestigieuze titel van "European Museum of the Year".De internationale jury loofde het museum voor zijn toegankelijke presentatie voor zijn permanente collectie.
Naast de basiliek van Tongeren vind je de archeologische site. Deze uitgraving toont overblijfselen van het Romeinse en middeleeuwse verleden van Tongeren. In de 2e en 3e eeuw stond er een luxueuze stadswoning. Daarvan is nog een gedeelte van de buitenmuur zichtbaar. In de 4e eeuw werd dwars doorheen de woning een nieuwe Romeinse stadsmuur aangelegd. Van deze Romeinse omwalling is een gedeelte bewaard gebleven, inclusief een versterkingstoren. In de middeleeuwen is de St-Maternus kapel er overheen gebouwd, maar die is in 1803 weer afgebroken. Tenslotte zie je ook de resten van een eerste en tweede verdedigingsmuur van de Onze-Lieve-Vrouwe basiliek.
De archeologische site is doorlopend gratis te bezoeken.
Categorie:Tongeren
23-09-2007
Middeleeuwse Wallen
Na de verwoesting van de stad Tongeren in 1213, werd de middeleeuwse omwalling gebouwd om de stad te beschermen tegen toekomstige invallen. De omwalling bestaat uit dikke muren van een vijftal meter hoog. Verspreid over de wallen stonden 12 versterkte torens, en 6 stadspoorten gaven toegang tot de stad Tongeren. De bouw duurde bijna 50 jaar en vond plaats tussen 1241 en 1290.
Van de stadspoorten is enkel Moerenpoort bewaard gebleven. Deze poort sluit aan bij de Leopoldwal, die volledig gerestaureerd is. In de Leopoldwal staan nog twee versterkte torens overeind: de Smeetoren en Cremertoren. Aan de andere kant van de stad vind je ook nog de ruïne van de Velinxtoren, en aan het begijnhof de Lakenmakerstoren.
Categorie:Tongeren
22-09-2007
Velinxtoren
De Velinxtoren is één van de 12 versterkte torens uit de middeleeuwse omwalling van Tongeren, waarvan er slechts vier bewaard zijn gebleven. Elke toren werd beschermd door een gilde, wat een verklaring geeft voor de naam van de toren. Tegenover de toren ligt het cultureel centrum De Velinx.
Categorie:Tongeren
21-09-2007
Moerenpoort
Als één van de zes stadspoorten van de middeleeuwse omwalling bewaakte de Moerenpoort de toegang tot de stad Tongeren. De vierkante toren dateert van 1379. Het is de enige stadspoort die bewaard is gebleven. Ze werd voor de eerste keer gerestaureerd in 1892 en de laatste restauratie vond plaats in 1958. Toen werd de poort ook ingericht als wapenmuseum.
Categorie:Tongeren
20-09-2007
Begijnhof
Binnen de veilige bescherming van de toen pas gebouwde omwalling, werd in 1257 begonnen met de bouw van het begijnhof. Tijdens de grote brand van Tongeren in 1677 bleef het begijnhof gespaard, waardoor je hier de oudste woningen van Tongeren kan terugvinden. In 1998 werd het begijnhof van Tongeren erkend als werelderfgoed door de UNESCO.
Een wandeling door de smalle straten, aangelegd volgens een langgerekt dambordpatroon, voert je langs schilderachtige pleintjes en romantische hoekjes. Je kan er genieten van een terrasje aan de oever van de Jeker of in de schaduw van de Begijnhofkerk (1294).
Andere bezienswaardigheden zijn de Sint-Ursulakapel (1701), het Agnetenklooster (15e-17e eeuw) en de Infirmerie (1262).
Categorie:Tongeren
19-09-2007
Begijnhofkerk-St-Catharinakerk
De St-Catharinakerk, beter bekend als de Begijnhofkerk of Paterskerk, dateert uit 1294. De bouw van deze vroeg-gotische kerk werd gefinancieerd met een schenking van de begijn Metula van Niel in 1246. In de kerk vind je een aantal religieuze kunstvoorwerpen, zoals de preekstoel van Robrecht Verburgh uit 1711.
Categorie:Tongeren
18-09-2007
Lakenmakerstoren
De Lakenmakerstoren is één van de 12 versterkte torens uit de middeleeuwse omwalling van Tongeren. Elke toren werd beschermd door een gilde, wat een verklaring geeft voor de naam van de toren. De Lakenmakerstoren is ongetwijfeld het mooist gelegen van de nog resterende torens, met aan één kant de rivier de Jeker, en aan de andere kant het begijnhof van Tongeren.
Categorie:Tongeren
17-09-2007
De Antiekmarkt
Het historische erfgoed van Tongeren, de oudste stad van België, vormt de perfecte achtergrond voor de wekelijkse antiek- en brocantemarkt. Tussen de eeuwenoude Romeinse muren en Middeleeuwse architectuur gonst de stad elke zondagvoormiddag van de activiteit. In het rumoer van de markt hoor je bierglazen klinken, kooplustigen afpingelen en handelaars hun waren aanprijzen.
Categorie:Tongeren
16-09-2007
Stadspark "De Motten"
Voor openluchtrecreatie kan je terecht in het stadspark De Motten. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin met verkeerspark, of naar de herten en struisvogels gaan kijken in het dierenpark aan de vijver. Sporten kan in het atletiekstadion, op de tennisbanen, de Finse piste of het skatepark. Wie het wat rustiger aan wil doen, kan dat op het minigolfterrein of op het terras van het boothuis.
Categorie:Tongeren
15-09-2007
Sagalassos,City of Dreams
Totaal anders dan de klassieke archeologische tentoonstellingen én voor het hele gezin. Dat is Sagalassos, City of Dreams, de nieuwste expositie van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.
Sagalassos is een antieke stad in het zuiden van Turkije en één van de mooiste archeologische sites in het Middellandse Zeegebied.
Raak in de ban van de Grieks-Romeinse stad door een megaprojectie met nooit geziene beelden van de bijna buitenaardse site. Word meegezogen in haar successtory door prachtig uitgekapte sculpturen van keizers en goden. De meest bijzondere staan te pronken in een spraakmakend decor van operaregisseur Guy Joosten. Heeft u kinderen? Verken de tentoonstelling dan op speelse wijze in het gezelschap van Pegasus, het vliegende paard.
Atuatuca Tungrorum, de antieke benaming van Tongeren, was in de Romeinse tijd de administratieve hoofdplaats van het volksdistrict (civitas) der Tungri. Deze Tungri vormden ten tijde van keizer Augustus (27. V. C. - 14. N. C.) een bestuurlijke federatie van enkele autochtone volksstammen die in de decennia daarvoor in het verzet waren gekomen tegen het Romeins invasieleger van Julius Caesar.
De Eburonen, één van deze inheemse stammen, hadden in 54 v. C. onder het bevel van hun koning Ambiorix, een zware nederlaag toegebracht aan de Romeinse legioenen. Die veldslag had plaats in de nabijheid van Atuatuca, een nog onbekende plaats in het land van de Eburonen, waar de Romeinen hun winterkwartier hadden opgeslagen.
Na de definitieve vestiging van het Romeins gezag, ging de inheemse naam Atua(tu)ca over op de hoofdplaats van de civitas Tungrorum. Deze primitieve nederzetting (vicus), gelegen op een knooppunt van belangrijke heerbanen, zou in de loop van de volgende eeuwen uitgroeien tot een echte Romeinse stad (municipium), met typische openbare en private gebouwen & straten, omgeven door een monumentale stadsmuur. De verspreiding van de Romeinse cultuur had ook een grote invloed op de ontwikkeling van het omliggende platteland, waar welstellende herenboeren talloze boerderijen (villa's) en karakteristieke grafheuvels (tumuli) oprichten. Als gevolg van de voortdurende invallen van Germaanse volkeren in Noord-Gallië, werd de stad in de 4de eeuw voorzien van een nieuwe omwalling die kleiner was als deze uit de 2de eeuw , evenals de zustersteden Keulen en Trier. Tongeren was het centrum van een christelijke diocese, waar HH. Maternus en Servatius als eerste geloofspredikers vermoedelijk een tijd lang hun bisschopszetel hadden gevestigd. Oudheidkundige opgravingen in de oude stadskern en bijbehorende necropolen hebben talrijke overblijfselen aan het licht gebracht die, aangevuld met enkele karakteristieke vondsten van het platteland, een levendig beeld ophangen van het Romeins verleden van de stad en haar regio. Welke rol Tongeren heeft gespeeld in de vroege middeleeuwen is, spijts enkele zeldzame vondsten uit de Merovingische periode (5de - 7de eeuw), niet echt duidelijk. Het is pas in de daaropvolgende Karolingische tijd dat de stad opnieuw in het licht van de historie treedt met de bouw van een nieuwe kerk en de stichting van een kapittel van kanunniken. Dat alles gebeurde - kennelijk als voortzetting van een christelijke traditie - steeds op de plaats van de huidige O.L.V.-kerk in wier omgeving ook de Sint-Maternuskapel (memoriekerkje) en het oude bisschopshuis hadden gestaan.
Het centrum van deze kerkelijke aanhorigheden (monasterium), eertijds omgeven door een primitieve omheining, zou de kern vormen van de latere stadsontwikkeling.Na afbraak van de Romaanse munsterkerk en de heropbouw van de thans nog bestaande kloostergang, werd in de eerste helft van de 13de eeuw aangevangen met de bouw van de huidige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Gotische stijl. Vanaf die tijd ontstonden rondom het oude stadscentrum nieuwe handelswijken, verzorgingstehuizen en ambachtelijke kwartieren, die na de aanleg van de 13de eeuwse stadsomwalling uitgebreid werden met verschillende kloosters, enkele parochiekerkjes en een begijnhof. Tongeren, een van de gegoede steden van het Luikerland, werd in 1677 bijna volledig platgebrand door de troepen van Lodewijk XIV, waarna de stad slechts moeizaam herstelde. Het is pas na 1830 dat er van een werkelijke heropleving kan gesproken worden. Meer dan 2000 jaar geschiedenis hebben een uitzonderlijk rijk cultuurhistorisch erfgoed nagelaten.
Categorie:Dendermonde
Over mijzelf
Ik ben Burt
Ik ben een man en woon in lauwe (Belgie) en mijn beroep is Thuishulp.
Ik ben geboren op 12/12/1968 en ben nu dus 56 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: fan van de tv serie DALLAS en Olivia-Newton John.
Dit is het schild van Menen(Lauwe). klik er maar eens op om de geschiedenis van onze straat te bekijken.
Al eens de piramides van Cairo gaan bezichtigen? Nee! Dan kan je van hieruit een virtuele kijk nemen op de piramides vanuit verschillende punten . Gewoon PRACHTIG!!! Klik op de bovenstaande foto en goede vlucht!