China Nieuwsbrief
Zoeken in blog


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

13-03-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 5/2008 – 18 februari


Tien realisaties sinds 2002
Het dagblad van de Communistische Partij somt in tien punten een aantal realisaties op van de voorbije 5 jaar. Het binnenlands product is verdubbeld, het beschikbaar inkomen van de stedeling en de plattelandsbewoner is sterk gegroeid, het systeem van sociale zekerheid wordt uitgebouwd, de internationale handel is verdubbeld,...
Les changements en Chine vus d'après dix grandes données
Le Quotidien du Peuple, 15 feb 08
Lees het artikel...


Meer belastingen voor hogere inkomens, vrijstelling van belasting voor de meerderheid
De regering wil het overheidsinkomen nogmaals verhogen door de personenbelasting te herstructureren. Ze doet dat in twee wegen: de gewone mensen betalen minder of geen belasting, de rijkeren betalen meer. Vorig jaar heeft de regering de niet-belastbare som van het inkomen opgetrokken tot 200 euro per maand. Alleen het gedeelte daarboven is belastbaar. In 2005 bedroeg de niet-belastbare som slechts 80 euro. Zo betaalt 70 procent van de loontrekkenden geen belasting op hun loon. Anderzijds wil de regering de hogere inkomens meer belasten zodat ze aan de herstructurering van de personenbelasting toch een goeie som overhoudt.
In China, Collecting Income Tax Proves Problematic
Andrew Batson, Wall Street Journal, 11 feb 08
Lees het artikel...


Beweging voor privatisering van de grond
In verschillende regio's eisen boeren de privatisering van de landbouwgrond, dat meldt India Times. In China is alle grond eigendom van de staat (ook de grond waar privé bedrijven op staan). Boeren zeggen nu dat de vrijmaking van landbouwgrond voor urbanisatie en industrialiseirng vaak gepaard gaat met corruptie. Er is maar één middel om dat uit te schakelen, zeggen ze en dat is de landbouwgrond in eigendom aan de boeren geven. De Communistische Partij is het daar niet mee eens.
China farmland privatisation protests set to grow
India Times, 11 feb 08
Lees het artikel...


Acties tegen onbetaald werk
Op verscheidene plaatsen blijven migranten actie voeren wegens onbetaald of laattijdige uitbetaling van hun loon. De regering heeft het niet gemakkelijk om een einde te maken aan die wanpraktijken.

New Year and New Unpaid Migrant Workers
Fengniao.com, 11 feb 08
Lees het artikel...


NGO's winnen juridisch gevecht voor migranten
Steeds meer niet-gouvernementele organisaties nemen het op voor de rechten van de migranten. Ze doen dat soms in samenwerking met de vakbond, soms los ervan. De rechtszaken die ze aanspannen tegen werkgevers die niet of veel te laattijdig de lonen betalen, worden doorgaans gewonnen, schrijft het blad van de Communistische Partij in Shanghai.
Why migrant workers praise the law
Shanghai Daily, 12 feb 08
Lees het artikel...


Breedband tot in de verste dorpen
Nu heeft 92 procent van de Chinese dorpen breedband. De regering wil dat optrekken tot 95 procent. Het aantal internetgebruikers in de dorpen bedraagt 52 miljoen, een stijging met 127 procent ten opzichte van eind 2006.
95 per cent of China's villages to be covered by broadband
The Hindu, 11 feb 08
Lees het artikel...


Planning opnieuw op de voorgrond, zegt Newsweek
Newsweek zegt dat het een illusie is te geloven dat de markt het communisme verdreven heeft. Integendeel, zegt het blad, de Chinese leiders grijpen terug naar de methodes van de communistische centrale planning om de economische problemen die typisch zijn voor de markt aan te pakken.
China returns to communist-style controls to cool inflation in market economy
By Joe McDonald, Newsweek, 10 feb 08
Lees het artikel...


Milieu: plaatselijke overheden werken onvoldoende mee
De centrale overheid heeft hoge doelstellingen gesteld voor de vermindering van de milieuvervuiling. Maar Beijing botst op de onwil van plaatselijke overheden die de economische groei niet willen hypothekeren in ruil voor een gezonder milieu. Dat zegt het ministerie van Milieu.
China green credit move meets resistance: watchdog
Zhou Xin, Reuters, 13 feb 08
Lees het artikel...


Wind-energie bijna verdubbeld
De opwekking van energie uit windturbines heeft euh... de wind in de zeilen. Vorig jaar realiseerde de overheid bijna een verdubbeling van de capaciteit.
China’s wind power generation up 95 pct last year
Associated Press of Pakistan, 10 feb 08
Lees het artikel...


Sneeuwstormen eisen hoge tol
De sneeuwstormen hebben 107 mensen het leven gekost. Ook het milieu heeft veel schade geleden. Tien procent van de bossen is vernield of zwaar beschadigd. Dat is gelijk aan een oppervlakte zo groot als Engeland. China was sowieso al van plan dit jaar 2,5 miljard bomen te planten - bijna twee bomen per Chinees. Dat aantal zal nu nog stijgen.
Snowstorms in China wreck an area of forest larger than England
The Guardian, 11 feb 08
Lees het artikel...


Congo-akkoorden zijn geen tweede kolonisatie
"De akkoorden afgesloten tussen China en Congo eind 2007 zijn geen tweede kolonisatie zoals sommige Europeanen beweren." Zo begint het artikel van MO*-redacteur John Vandaele dat de veel bezochte site Asia Times Online publiceert.
China Outdoes Europeans in Congo
John Vandaele, Asia Times Online, 11 feb 08
Lees het artikel...


Ziekenhuis, scholen en landbouwingenieurs voor Sierra Leone
China is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Sierre Leone, schrijft een krant in de hoofdstad Freetown. China bouwt een ziekenhuis van honderd bedden in de hoofdstad, twee scholen op het platteland, een nieuw gebouw voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Chinese landbouwingenieurs komen helpen bij de ontwikkeling van betere rijstproducten.
Sierra Leone: China Opens Development Packages for Country
Alpha Jalloh, The Independent (Freetown), 6 feb 08
Lees het artikel...


Kwijtschelding van schuld voor 49 landen
China heeft beslist 374 oude schulden van 49 arme landen kwijt te schelden.
China exempts 49 countries from 374 debts
Xinhua, 11 feb 08
Lees het artikel...


Filippijnse uitvoer groeit dankzij China
De Filippijnse economie is voor de helft afhankelijk van de export. China doet die export sterk groeien, aldus een krant in Manila. De Filippijnse uitvoer naar de Verenigde Staten neemt daarentegen af.
Exports jump 21.4%, thanks to increasing China demand
Roderick T. dela Cruz, Manila Standard Today, 12 feb 08
Lees het artikel...


The Guardian: waarom geeft men China de schuld van Darfur?
In de Verenigde Staten en sommige Europese landen zoals Groot-Brittannië en Nederland woedt een felle campagne tegen China. Het ontslag van Steven Speilberg als co-regisseur voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in augustus in Beijing was de voorbije week aanleiding voor een nieuw hoogtepunt in de campagne. De groepen die China hekelen komen op voor een boycot van de Spelen. Onder meer omdat China steun zou verlenen aan het 'genocidair' regime in Sudan dat in de provincie Darfur 200.000 mensen vermoord zou hebben. China doet de ogen toe voor de misdaden van het regime omdat het veel olie aankoopt in Sudan, luidt het. Op 14 februari besteedde de Britse krant The Independent zijn volle drie eerste bladzijden aan de zaak Spielberg-Darfur-China, op een manier die weinig met objectieve berichtgeving te maken heeft. Temidden van dit felle media-offensief willen we een paar moedigen citeren die tegen de stroom ingaan en die zeggen dat dit dossier complexer in mekaar zit dan sommige organisaties willen doen geloven. De eerste die we hier aan het woord laten is Jonathan Steele, redacteur-buitenland van The Guardian. China doet wat het kan om tot een onderhandelde oplossing te komen, schrijft Steele.
Why blame China?
Jonathan Steele, The Guardian, 14 feb 08
Lees het artikel...


Artsen zonder Grenzen tegen militaire tussenkomst Darfur
De tweede die we hier aan het woord laten over Darfur is de voorzitter van de Franse afdeling van Artsen zonder Grenzen, de belangrijkste hulporganisatie in Darfur. De uitspraken van deze Jean-Hervé Bradol dateren van bijna een jaar geleden maar blijven relevant. Hij wijst de eis af van hen die willen dat de Navo militair tussenkomt. Die eis wordt gepropageerd door Save Darfur, de meest actieve groep in de Verenigde Staten. Bij betogingen van Save Darfur klinkt zelfs af en toe de slogan: "Our troops out of Irak, and into Sudan!" Save Darfur zet de toon van de agitatie in de VS en West-Europa. De politieke lijn van de groep wordt bepaald door het Uitvoerend Comité. Daarin hebben pro-zionistische en christelijk-fundamentalistische groepen de bovenhand. Onder hen: American Jewish World Service, Jewish Council for Public Affairs, National Association of Evangelicals, National Council of Churches of Christ en Union for Reform Judaism. Jean-Hervé Bradol zegt dat deze groepen en Save Darfur geen humanitaire maar een politieke actie voeren die de bevolking in Darfur en Sudan geen heil brengt.
Humanitarian Action and Political Action — Don't Confuse the Two Doctors Without Borders, May 2007

Lees het artikel...


Campagne Darfur ingegeven door wrevel om verlies Afrika?
Tenslotte een artikel waarin de auteur vooreerst zegt dat hij absoluut geen fan is van de regering in Beijing. Toch merk ik op, aldus deze Brendan O'Neil, dat "een burgeroorlog in Afrika gebruikt wordt in een hysterische campagne om de Olympische Spelen in Beijing de Genocidaire Spelen te noemen". De agitatie, zegt O'Neil, berust niet op feiten maar is ingegeven door de wrevel van de Verenigde Staten en West-Europa over de steeds nauwere banden tussen Afrika en China die ten koste gaan van hun oude koloniale banden met Afrika.
And the gold medal for China-bashing goes to…
Brendan O’Neill, Spike.online, 14 feb 08
Lees het artikel...




13-03-2008, 15:49 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 4/2008 – 11 februari

Monopolie bedreigt ertsen-aanvoer naar China
De afgelopen weken woedde er een felle strijd om de controle over de ontginning van ijzererts, uranium, koper en bauxiet. De Brits-Australische groep BHP wilde de eveneens Brits-Australische groep Rio Tinto overnemen. Dat zou leiden tot de geboorte van een gigant die 30 procent van de wereldontginning van ijzererts en 10 procent van de wereldontginning van koper en bauxiet voor zijn rekening zou nemen. IJzererts is de belangrijkste grondstof voor staal. Bauxiet is dat voor aluminium. China voerde vorig jaar 50 procent van zijn ijzererts in. Daarvan werd 60 procent geleverd door het trio BHP, Rio Tinto en Vale. Die laatste is een Braziliaanse onderneming waarmee zowel BHP als Rio samenwerkingsakkoorden hebben. China zou met de fusie erg afhankelijk worden van één groep.
Mining giant bid ignites concerns
Katie Hunt, BBC, 6 feb 08
Lees het artikel...


Ertsen: Chinees tegenoffensief
Op 31 januari en 1 februari kopen Chinalco en Alcoa 12 procent van de aandelen van Rio Tinto. Ze betalen daarvoor 14 miljard dollar. Alcoa is een Amerikaanse groep die verscheidene joint-ventures heeft in China. Chinalco is een staatsonderneming en de grootste aluminiumproducent van China. De onderneming wordt geleid door Xiao Yaqing, een plaatsvervangend lid van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China. Hij leidt ook de strijd tegen de BHP-overname van Rio Tinto. Van de 14 miljard dollar betaalt Chinalco 12,8 milljard dollar, de grootste buitenlandse investering uit de Chinese geschiedenis. Chinalco is daarmee in één klap de grootste aandeelhouder van Rio Tinto. Na deze zet verhoogt BHP zijn bod tot 147 miljard dollar, 13 procent hoger dan het eerste bod. Maar de overnameprijs is per aandeel nog altijd 11 procent lager dan wat Chinalco en Alcoa per aandeel betaald hebben. Waarna Rio Tinto beslist het bod van BHP af te wijzen. De BBC besluit: "De Chinese staat heeft de ambities van een ster aan het kapitalistische firmament - BHP - gefnuikt."
Rio Tinto rejects $147bn BHP move
BBC, 7 feb 08
Lees het artikel...


Ertsen: China is een speler van formaat geworden
Vijf jaar geleden was China afwezig op de internationale ertsenmarkt, maar nu is dat land "a king maker" geworden, schrijft The Globe and Mail. Vijftien jaar geleden moest China (soms heel) diep het hoofd buigen voor de multinationals. Het had hen nodig voor investeringen, technologie, management-kennis, tewerkstellingskansen. Het stond vanuit een zwakke positie tegenover machtige conglomeraten. Die tijd is voorbij. Chinalco heeft nu een sleutelpositie in Rio Tinto. Analysten merken ook op hoe bekwaam China geworden is. De Chinese Rio Tinto-operatie dwingt bewondering en respect af, schrijft de Wall Street Journal. Ook opmerkelijk: China heeft zich in het Wilde Westen omringd met bedrijfsadviseurs, in dit geval Lehman Brothers. Die consulenten behoren zelf tot het Wilde Westen maar zij werken voor diegenen die hen betaalt. Het Chinese pragmatisme ten voeten uit.
China Shows Savvy in Rio Tinto Deal
Rick Carew and Andrew Batson, Wall Street Journal, 7 feb 08
Lees het artikel...


Overzicht belangrijkste Chinese buitenlandse participaties
Ter info: hieronder een overzicht van de belangrijkste buitenlandse participaties. Vorig jaar heeft de Chinese regering de instelling CIC opgericht, die 200 miljard dollar in portefeuille heeft om participaties in het buitenland te financieren. Het is daarmee zeker dat wat in 2004 begon als een schuchtere "go abroad" operatie, dit jaar naar een veel hoger en omvangrijker niveau zal klimmen.


Koper

Aard koper

Doelwit

Sector

Som ($)

Datum

Chinalco

Staat

Rio Tinto (Brits-Austr)

Ertsen

12,8

2008

ICBC

Staat

Standard Bank (Z.-Afr)

Bank

5,6

2007

Ch Invest Corp

Staat

Morgan Stanley (USA)

Investment

5

2007

Ch Invest Corp

Staat

Blackstone (USA)

Investment

3

2007

Ch Develop Bank

Staat

Barclays (Brits)

Bank

2,9

2007

Ping An

Privé

Fortis (Belg-Ned)

Verzekering

2,7

2007

CNOOC

Staat

NNP (Nigeria)

Olie

2,7

2007

Sinopec

Staat

OAO Udmurtneft (Rusl)

Olie

3,5

2006

CNPC

Staat

Petro Kazakhstan

Olie

4

2005


Gelijke rechten voor migranten-arbeiders
De industrie draait grotendeels op arbeiders die vanuit het platteland naar de steden en de ontwikkelingszones getrokken zijn. De overheid wil nu de praktijken stoppen van werkgevers die deze migranten minder of te laat betalen. De regering dreigt met ernstige straffen als dit nog gebeurt. Sinds twee jaar zijn de steden ook begonnen met de gelijkschakeling van migranten en oorspronkelijke stadsbewoners wat betreft hun recht op werk, huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg.
New system to ensure migrant workers' pay
Xinhua, 7 feb 08
Lees het artikel...


Op het voorplan in research nieuwe medicamenten
Op het terrein van de ontwikkeling van nieuwe medicamenten is China van nergens naar het voorplan geschoven. De Chinese farmaceutische groepen hebben een research-capaciteit die groter is dan in het Westen.
China's New Great Leap Forward In Drug Discovery
Science Daily, 7 feb 08
Lees het artikel...


Winsten groeien
De derde grootste oliemaatschappij van China heeft in 2007 een winst geboekt voor belastingen van 5,7 miljard euro. De staats- en de privé-ondernemingen maken in China steeds meer winst maar ze zitten toch nog een stuk onder de winsten van ondernemingen in de kapitalistische landen.
China's CNOOC posts pretax profit of 56.5 bln yuan in 2007, up 17.5 pct
Forbes, 3 feb 08
Lees het artikel...


16de jaar op rij meer dan 10 procent groei in Shanghai
Het bruto binnenlands product van Shanghai groeide vorig jaar met 13,3 procent. Voor het 16de opeenvolgende jaar is de groei hoger dan 10 procent. Zoals in een goed ontwikkelde economie is de dienstensector het omvangrijkst.
GDP notches record as city sees a rosy future
Wang Yanlin, Shanghai Daily, 5 feb 08
Lees het artikel...


Wat Made in China heet, is niet altijd Made in China
"De Chinezen overrompelen onze markt...", u kent dat verhaaltje wel. Twee Canadese onderzoekers zijn nagegaan wat er allemaal in de verkoopprijs zit van 300 dollar voor een iPod die uit China ingevoerd wordt. Ze kwamen tot de vaststelling dat slechts een paar dollar van die 300 echt 'Made in China' is. Bijna alle componenten van het toestel worden niet in China maar elders gemaakt.
Made in China? Take a closer look
Marcus Gee, The Globe and Mail, 6 feb 08
Lees het artikel...


Levenslang voor topman Communistische Partij
De voormalige vice-voorzitter van de Communistische Partij van de provincie Shandong heeft levenslang gekregen voor corruptie. Hij had voor 650.000 euro steekpenningen aangenomen. Het proces werd niet in Shandong maar in de provincie Fujian gevoerd om gerechtelijke onpartijdigheid te garanderen.
Senior Communist gets life sentence for graft
AFP, 6 feb 08
Lees het artikel...


Top privé-ondernemer veroordeeld tot 12 jaar celstraf
De voormalige big boss van de grootste koelkast-producent in China zit in de cel en dat voor 12 jaar. Hij moet ook een boete betalen van 700.000 euro. Zeven kaderleden van zijn zakenimperium kregen één tot vier jaar cel. Ze werden veroordeeld wegens schriftvervalsing en geknoei met de boekhouding.
Ex-chair of fridge giant jailed for graft
Chen Hong, China Daily, 31 jan 08
Lees het artikel...


Minder steenkool gebruiken want te vervuilend
De belangrijkste Chinese energie-grondstof is steenkool. De ondergrondse voorraden zijn haast onuitputtelijk. Toch moeten we minder op steenkool steunen voor onze energie, zegt de vice-voorztter van de Commissie voor Nationale Ontwikkeling en Hervorming.
China needs to cut energy reliance on coal -official
Jim Bai, Reuters, 4 feb 08
Lees het artikel...


Australië verlaat militair front onder leiding van VS
Het belangrijkste internationale feit van de afgelopen week is de terugtrekking van Australië uit het vier-landenoverleg dat door de Verenigde Staten opgezet was om de invloed van China in Azië terug te dringen. De vier leden van dit gezelschap waren: de Verenigde Staten, Japan, India en Australië. De VS hebben het initiatief genomen voor dit front in 2005. Sindsdien hebben ze veel inspanningen geleverd om het front kracht te geven door de uitdieping van de wederzijdse relaties. Van 4 tot 9 september 2007 hielden de Verenigde Staten, Japan, India en Australië een grootscheepse militaire oefening waarbij 27 oorlogsschepen betrokken waren waaronder twee vliegdekschepen van de VS en eentje van India. Australië heeft nu beslist niet langer mee te werken aan dit militaire front. Dat is een fameuze klap voor de Verenigde Staten.

Australia to pull out of 'quad' that excludes China
Times of India, 6 feb 08
Lees het artikel...


China geen bedreiging maar kans, zegt Indonesische prof
De Verenigde Staten zien China eerder als een bedreiging. Maar de Zuid-Oost-Aziatische landen gaan daar niet in mee. Zij vinden dat China hen vooral kansen biedt. Tot die conclusie komt een professor Internationale Verhoudingen in Indonesië.
Rising China and the implications for SE Asia
Anak Agung Banyu Perwita, The Jakarta Post, 4 feb 08
Lees het artikel...


Grote automerken, wat zoudt gij zonder China zijn?
De motor (welja) van de auto-industrie sputtert in Europa, de VS, Canada. In Japan lag de autoverkoop in 2007 maar net even hoog als in 1977. Een drama. Gelukkig gooit China een reddingsboei uit. De autoverkoop van Ford groeide afgelopen jaar in China met 30 procent. Die van General Motors met 18 procent. Die van Toyota met 62 procent. Die van Volkswagen met 28 procent. De komende 15 jaar zal de groei van de autoverkoop in de wereld voor de helft gerealiseerd worden in China.
Int'l auto giants make progress in China
Xinhua, 5 feb 08
Lees het artikel...


Japan dankzij China niet zo gevoelig voor Amerikaanse recessie
The Wall Street Journal bericht dat Japan niet fel zal lijden onder de economische recessie in de Verenigde Staten omdat het Japanse bedrijfsleven zo nauw verbonden is met de Chinese economie.
Japan Gets Shelter via China Trade
Sebastian Moffett, Wall Street Journal, 5 feb 08
Lees het artikel...


China bedreigt onze positie, zegt chef inlichtingendiensten VS
De topman van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft gezegd dat hij schrik heeft van China. Dat land maakt van zijn economische opgang gebruik om meer respect te krijgen van andere landen, aldus deze Michael McConnell. Eigenlijk bedoelt McConnell: de economische opgang van China maakt het veel landen mogelijk zich los te weken van de VS en meer aan te leunen bij China, en daar hebben we schrik voor.
U.S. sees Russia, China and OPEC financial threat
Randall Mikkelsen, Reuters, 5 feb 08
Lees het artikel...


Strijd tegen China is belangrijker dan oorlog in Irak
John Murtha is een parlementslid van de Amerikaanse Democraten. Hij is ook de voorzitter van het Comitee Defensie van het Amerikaanse Congres. Murtha vraagt de onmiddellijke stopzetting van de oorlog in Irak. In 2003 steunde hij de oorlog maar hij is van mening veranderd: die oorlog kost ons veel te veel en put ons leger uit op het ogenblik dat wij beter alles in het werk zouden stellen om de Chinezen economisch terug te dringen en ons militair voor te bereiden op de confrontatie, vindt hij nu.
U.S. lawmaker eyes China's military buildup
Richard Cowan, Reuters, 5 feb 08
Lees het artikel...


Hitler is dood. Maar toch...
Onder de titel "Hoe de democratie een monster voortbracht" trekt professor en Sir Ian Kershaw een parallel tussen Hitler en sommige hedendaagse regerings- en staatsleiders zoals Putin (Rusland), Chavez (Venezuela), Mugabe (Zimbabwe), Musharraf (Pakistan) en Ahmadinejad (Iran). Ian Kershaw is een in het Westen gerespecteerd historicus en kenner van de nazi-geschiedenis. Vreemd, want het is natuurlijk niet de democratie die Hitler en het nazisme voortbracht maar wel de grote Duitse conglomeraten zoals Krupp en Bayer, met steun van de Amerikaanse olie- en bankiersfamilie Bush en autofabrikant Ford. Kershaw noemt China niet bij naam. Maar iedereen op zijn lijstje is een tegenstander van de Amerikaanse hegemonie en allemaal zijn ze in min of meerdere mate bondgenoten van China. Kershaw is van mening dat tegen deze landen en mensen een 'democratisch' front gevormd moet worden.
How democracy produced a monster
Ian Kershaw, New York Times, 3 feb 08
Lees het artikel...


Chinees wordt topman van Wereldbank
Voor de eerste keer is het niet een Amerikaan of een West-Europeaan die benoemd is tot hoofd economist van de Wereldbank maar een Chinees. Die zei al meteen dat de Wereldbank veel kan leren van de ontwikkelingsstrategie van de Chinezen. Wat ongetwijfeld juist is want die strategie heeft geleid tot sociaal-economische successen die de afgelopen eeuwen nergens anders op te tekenen waren.
China's experience shores up WB's role in poverty reduction
Xinhua, 5 feb 08
Lees het artikel...


13-03-2008, 15:44 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 3/2008 – 4 februari



Uitzonderlijke sneeuwstormen
China is getroffen door uitzonderlijke sneeuwstormen. Grote gebieden zijn geïsoleerd en vallen zonder stroom. Tienduizenden arbeiders zijn in de weer om de toestand te normaliseren. Op vier dagen tijd werden 910 extra treinen ingelegd. Beijing trekt driehonderd miljoen euro uit voor wie getroffen is.
China Freezes
Li Li, Beijing Information, 31 jan 08
Lees het artikel...


14.000 dokters en verplegers naar rampgebieden
De regering heeft 14.000 man/vrouw medisch personeel naar de gebieden gestuurd die getroffen zijn door de felle sneeuwstormen.
14,000 medical staff rush to disaster-affected areas
Xinhua, 30 jan 08
Lees het artikel...


460.000 soldaten en 1 miljoen agenten helpen sneeuwruimen
De overheid heeft 460.000 soldaten naar de gebieden gestuurd die door felle sneeuwval getroffen zijn. Nog eens een miljoen politie-agenten proberen het verkeer terug vlot te krijgen.
China declares 'war' on winter
Aljazeera, 30 jan 08
Lees het artikel...


Extra hulp voor daklozen
De regering heeft voor de daklozen die zwaar getroffen zijn door het slechte weer ruimtes ingericht. Ze krijgen extra hulp, kleding, voedsel.
City tramps cared for in China's extreme snowy weather
People's Daily, 2 februari 09
Lees het artikel...


Het wordt een moeilijk jaar, zegt de Chinese premier
De Chinese regeringsleider zegt dat 2008 niet gemakkelijk wordt. Op binnenlands vlak heeft de overheid veel moeite om de inflatie terug te dringen en op buitenlands vlak dreigt een economische recessie.
La Chine prévoit des difficultés économiques cette année
La Tribune.fr, 28 jan 08
Lees het artikel...


Binnenlandse consumptie in de lift
Voor het eerst sinds 7 jaar is de binnenlandse consumptie een sterkere motor van de economische groei dan de investeringen. Wij willen de consumptie verhogen door de lonen op te trekken, zegt de overheid. Tiens... is dat geen goed idee voor de regeringen in Europa en de VS?
La consommation intérieure devient le moteur n°1 de la croissance économique
Quotidien du Peuple, 29 jan 08
Lees het artikel...


Kloof tussen stad en platteland moet smaller
De regering wil blijvende mechanismen in het leven roepen om de kloof tussen stad en platteland smaller te maken.
Permanent mechanism to close urban-rural gap
Xinhua, 31 jan 08
Lees het artikel...


Scherpere regelgeving tegen dure medicamenten en ziekenhuiszorg
De centrale overheid wil paal en perk stellen aan de praktijken waarbij de plaatselijke overheid en gezondheidsinstanties zelfstandig beslissen tot de verhoging van de prijs van medicamenten en ziekenhuiszorg.
China reiterates regulations on medical care costs
Xinhua, 28 jan 08
Lees het artikel...


Economische misdaden nemen toe
Het aantal economische midaden is vorig jaar toegenomen met ruim 4 procent. Daaronder te verstaan: inbreuken op de vennootschapswetten, fraude, diefstal, wanbeheer,... Het aantal zware misdaden zoals brandstichting, moord en verkrachting ging dan weer achteruit.
China sees rise in economic crimes in 2007
Xinhua, 31 jan 08
Lees het artikel...


97 nieuwe vlieghavens
Tegen 2010 wil China 45 nieuwe vlieghavens gereed hebben en tegen 2020 nog eens 52. Allemaal voor de burgerluchtvaart. Ze zullen verspreid zijn over het land zodat 82 procent van alle inwoners binnen een maximale afstand van 100 kilometer van een luchthaven woont.
Beijing plans to build 97 regional airports
Jamil Anderlini, Financial Times, 29 jan 08
Lees het artikel...


Samenwerking met WWF voor vermindering koolstof
De steden Shanghai en Baoding hebben met het WWF een samenwerkingsakkoord gesloten voor de vermindering van CO2-uitstoot.
Cities join WWF to cut carbon use
Sun Xiaohua, China Daily, 29 jan 08
Lees het artikel...


Weldra stadsbussen met bijna zero-uitstoot?
Het belangrijkste Chinese onderzoekscentrum voor autotechnologie heeft met wereldleider Adura een samenwerkingsakkoord gesloten voor de ontwikkeling van prototypes van stadsbussen die de koolstof-uitstoot verminderen tot bijna nul en het verbruik drastisch beperken.
China’s Auto Technology Leader Supports Adura Systems’ Cleantech Hybrid
Business Wire, 28 jan 08
Lees het artikel...


Samenwerking met Duitsland voor meer zuivere energie
China en Duitsland gaan samenwerken op het vlak van energiebesparing en zuivere energie. China speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de opwarming van de aarde, zei de Duitse minister van Milieu.
China, Germany seek green energy co-op
Xiao Wan, China Daily, 1 feb 08
Lees het artikel...


Samenwerking met Noorwegen voor vermindering uitstoot
Noorwegen en China gaan samenwerken om de uitstoot van koolstofgassen te verminderen en hernieuwbare energie een sterke impuls te geven.
China and Norway boost cooperation on climate change
The Norway Post, 30 jan 08
Lees het artikel...


China sluit 50 kleinere elektriciteitscentrales
China probeert energie te besparen en de vervuiling tegen te gaan door kleinere en minder efficiënte elektriciteitscentrales te sluiten, ook al lijdt het land onder elektriciteitstekorten. In het totaal gaan centrales dicht die instaan voor 7 procent van de capaciteit.
China to shut 13 GW of small power plants in 2008
Chen Aizhu, Reuters, 29 jan 08
Lees het artikel...


Propagandafilm tegen corruptie
De stad Shanghai heeft een film gemaakt waarin mensen opgevoerd worden die betrokken waren bij het corruptie-schandaal dat in 2006 openbarstte. Die corruptie-zaak kostte de gemeenschap 1,2 miljard dollar. De film is te zien in de zalen van het stadsarchief. 115.000 mensen zijn al gaan kijken.
Playing in China: Shanghai's Scandal
James T. Areddy, Wall Street Journal, 30 jan 08
Lees het artikel...


Meer musea gratis toegankelijk
In zijn toespraak tot het Partijcongres in oktober zei secretaris-generaal Hu Jintao dat de culturele ontwikkeling van China achterloopt op de economische en sociale vooruitgang. Er worden diverse maatregelen genomen om daar wat aan te doen. Zo heeft de regering beslist steeds meer musea gratis toegankelijk te maken.
China opens more museums, memorial halls for free
Xinhua, 28 jan 08
Lees het artikel...


Ruim 700 buitenlandse journalisten in China
Het aantal buitenlandse journalisten in China bedroeg eind 2007 meer dan 700. Ze werken voor 374 media en komen uit 54 landen.
Foreign News Organizations In China Total 374
Xinhua, 29 jan 08
Lees het artikel...


De CIA op de bres voor de mensenrechten in China
Het grote aantal buitenlandse journalisten in China staat niet altijd garant voor objectieve informatie. Dat blijkt nog eens uit het artikel dat vorige week in de New York Times verscheen en dat nadien in grote trekken overgenomen is door The Guardian, de BBC en andere media.
Bij wijze van uitzondering geven we wat meer commentaar bij dit artikel. Het is namelijk een goed voorbeeld van hoe de agitatie rond de mensenrechten dikwijls geconcipieerd is.
Het artikel begint met de beschrijving van de arrestatie van een dissident. Die wordt thuis "stormenderhand" opgepakt op het ogenblik dat zijn vrouw hun dochter van twee maanden een badje geeft. Bij het artikel hoort een foto van het jonge en tot dan nog gelukkige gezin. De vader wordt weggevoerd. Moeder en kind krijgen huisarrest. Dochtertje Qianci is nu "de jongste politieke gevangene van het land", schrijft de journalist.
Dit verhaal, dat iedere lezer tot verontwaardiging aanzet, dient als v
ertrekbasis voor wat dan een algemeen artikel wordt tegen "de vervolgingen" tout court in de aanloop naar de Olympische Spelen. Journalist Jim Hardley voegt in zijn relaas nogmaals een scheut zielepijn toe waar hij een gedicht citeert van een anonieme Chinese blogger die treurt over "het geketende volk".
Hardley steunt zijn artikel op twee bronnen: Reporters Without Borders en Global Voices Online. De journalist omschrijft hen als niet-goevernementele en dus objectieve organisaties die diep bekommerd zijn om het geketende volk. In werkelijkheid is Reporters Without Borders een organisatie die geleid en mee-gefinancierd wordt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Global Voices Online wordt op zijn beurt geleid door mensen van Reporters Without Borders en staat daarmee eveneens onder controle van de CIA. Kopman van Reporters Without Borders is Robert Ménard. Deze Ménard heeft ook nauwe banden met de maffia in Miami. In een eenheidsfront met de maffia voert hij al jaren strijd tegen Cuba en steunt hij de terroristische campagnes van de maffia en extreem-rechts tegen Cuba. Ménard heeft een zwaar palmares dat voor iedere journalist die een beetje research wil doen gemakkelijk toegankelijk is. Toch slaagt die man erin een vrij grote groep media te infiltreren met zijn organisatie. De New York Times, de krant die beschouwd wordt als de absolute wereldtop, hoort daarbij. De argeloze lezer wordt geïnformeerd over mensenrechten door de CIA, de organisatie die sinds haar ontstaan in 1948 miljoenen mensen vermoord heeft. Cynischer kan haast niet.

Mensenrechten is een lievelingsthema van de CIA en van Bush. De Amerikaanse president heeft in naam van de mensenrechten twee oorlogen gelanceerd met honderdduizenden doden en ontbering voor miljoenen anderen tot gevolg. Onafgezien van het feit dat de overweldigende meerderheid op deze aardbol een andere opvatting heeft over mensenrechten dan de CIA en Bush, is het inderdaad zo dat er in China inbreuken gepleegd worden. Dat is waar in àlle landen van de wereld. In de Verenigde Staten heeft de president een wet ondertekend waarin staat dat folteren "in zekere mate" toegelaten is. In de VS kunnen 40 miljoen mensen zich geen ziekteverzekering permitteren wat dramatische gevolgen heeft voor hun gezondheidszorg, nochtans een elementair mensenrecht. In België worden onschuldige kinderen maandenlang gevangen gezet in gesloten centra enkel en alleen omdat ze een land ontvlucht zijn dat hen geen toekomst kan bieden. Nog in België leeft één bejaarde op vijf onder de armoededrempel, ook al is een gelukkige oude dag na een levenlang werken een mensenrecht.
Zo zijn er voor ieder land inbreuken op de mensenrechten te melden. Reporters Without Borders en aanverwanten zijn op een zeer selectieve manier verontwaardigd, niet omwille van de mensenrechten maar omwille van de belangen van het Witte Huis. Zij maken misbruik van dat thema omdat het socialisme hen niet aanstaat en omdat ze een hekel hebben aan ieder land, of het nu China, Cuba of Venezuela is, dat ingaat tegen de hegemonistische ambities van de Verenigde Staten.
Dissident’s Arrest Hints at Olympic Crackdown
Jim Yardley, The New York Times, 30 jan 08
Lees het artikel...


Weer grote bestelling voor Boeing
De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft weer een Chinese bestelling binnen, dit keer voor 30 toestellen.
China Eastern Airlines ordering 30 Boeing 737s
Seattle Post, 31 jan 08
Lees het artikel...


Beijing wil stabiliteit in provincie Xinjiang
In het westen van China ligt het Autonoom Gebied Xinjiang met de grootste olie- en gasvoorraden van het land. Het gebied grenst aan Kirgizië, Tadjikistan, Afghanistan en Pakistan. Niet ver van de grens ligt de Fergana-vallei die een kruispunt is van fundamentalistische agitatie. De Verenigde Staten proberen Xinjiang te destabiliseren door de infiltratie van agenten en de financiering van terroristische en religieus-fundamentalistische groepen zoals ze dat in Afghanistan, Centraal-Azië en Bosnië gedan hebben. China gaat in het tegenoffensief.
Xinjiang's stability has national strategic value
Xinhua, 28 jan 08
Lees het artikel...


Toenadering tussen China en India
De twee volkrijkste staten ter wereld, China en India, groeien steeds dichter naar mekaar, zegt een onderzoeker van de Amerikaanse Council on Foreign Relations die deze toenadering met lede ogen aanziet.
China's Yin, India's Yang
Lee Hudson Teslik, Council on Foreign Relations, Washington Post, 28 jan 08
Lees het artikel...


Investeren in Europa
De voorzitter van het staatsfonds CIC dat over 200 miljard dollar beschikt om in het buitenland te investeren, voelt zich niet welkom in Europa. Vooral de Franse president en de Duitse bondskanselier willen de Chinezen buiten houden. Andersom mag blijkbaar wel: Frankrijk en Duitsland investeren volop in China.
CIC chief feels 'unwelcome' in Europe
China Economic Review, 1 feb 08

Lees het artikel...


Amerikaanse wrevel over hervormingen
De Verenigde Staten hebben niet zo een hoge hoed op van de Chinese hervormingen. Die zijn eigenlijk meer voor de galerij, zei de Amerikaanse vice-minister van Handel. Want die Chinezen blijven de markt leiden en sturen en ze blijven hun staatsondernemingen voorrang geven. 't Is waar, 't is niet netjes.
US questions China's commitment to economic reforms
AFP, 31 jan 08
Lees het artikel...


China zal nog meer investeren in Iran
De Chinese ambassadeur in Teheran heeft gezegd dat China niet alleen wil investeren in de Iraanse energie-sector maar ook in transport, cultuur, ondertwijs, toerisme...
China reiterates eagerness to invest in Iran’s energy sector
Tehran Times, 31 jan 08
Lees het artikel...


Australië: China is onze reddende engel
Wij zullen gespaard blijven van de wereldwijde recessie dankzij China. Zo staat het in een rapport van de belangrijkste economische studiegroep van Australië.
Hungry China fills our plate
Gareth Trickey, The Herald Sun, 31 jan 08
Lees het artikel...


Meebetalen aan scholen en spoorweg in Namibië
China heeft Namibië 1 miljard dollar beloofd voor allerlei sociale projecten.
Namibia: China to Help Pay for Rail Project
The Namibian, 28 jan 08
Lees het artikel...


Koloniseringstheorie weerlegd
In het maandblad MO* dat vorige week verscheen, wordt het recente akkoord tussen China en Congo uit de doeken gedaan. Men zal zich herinneren dat dit akkoord dat eind vorig jaar afgesloten werd de woede opwekte van het IMF en de Wereldbank. Bij ons waren er mensen zoals Catherine Vuylsteke van De Morgen die dit akkoord afschilderden als een type-voorbeeld van neokolonialisme. Nu schrijft MO*: "In het akkoord zijn er bepalingen die de koloniseringstheorie weerleggen."
MO* somt ook de infrastructuurwerken op die de Chinezen financieren in Congo zoals 31 hospitalen van telkens 150 bedden, 145 gezondheidscentra met 50 bedden, 4 grote universiteiten, het parlementsgebouw, 20.000 sociale woningen, watervoorzieningen in Lubumbashi, spoorwegen, 250 km wegen rond en in Kinshasha, etcetera. Samen voor 9 miljard dollar.


13-03-2008, 15:37 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 2/2008 - 27 januari

Weer 20 doden bij zwaar mijnongeval
Een privé-steenkoolmijn die op last van de overheid gesloten was, is op illegale wijze heropend. Kort daarop vielen 20 doden bij een gasontploffing.
20 killed in blast in N. China illegal coal mine
Xinhua, 21 jan 08
Lees het artikel...


Overheid vraagt publiek om steun voor meer veiligheid op het werk
Er zijn langdurige campagnes bezig tegen de onveiligheid op het werk en tegen de corruptie. De Chinese regering vraagt het publiek om inbreuken op de veiligheidsregels te melden en te signaleren waar er mogelijk corruptie is die dikwijls bedoeld is om de veiligheidsregels te omzeilen.
China safety official wants public help
Charles Hutzler, Associated Press, 22 jan 08
Lees het artikel...


Hoge economische groei in 2007
De Chinese economie is het voorbije jaar met 11,4 procent gegroeid, het hoogste cijfer in 13 jaar. De groei in Europa lag op 2,5 procent. De snelle groei in China is een goede zaak maar zorgt er ook voor dat de overheid de economie moeilijker onder controle kan houden. Dit jaar hoopt de regering de groei te kunnen doen zakken tot een stuk onder de 10 procent.
China growth reaches 13-year high
BBC, 24 jan 08
Lees het artikel...


Industrie groeit met 18,5 procent
Van de hele economie is de industriële sector de snelst groeiende. In 2007 groeide het volume van geproduceerde waren in de industrie met 18,5 procent, bijna 2 procent meer dan de industriële groei in de loop van 2006. De investeringen groeiden in vergelijking met 2006 met bijna één kwart.

Fixed asset investment up 24.8%, industrial output up 18.5%
Xinhua, 24 jan 08
Lees het artikel...


Netto-inkomens in steden plus 12,2 procent, op platteland plus 9,5 procent
Het netto-inkomen van de gemiddelde Chinees is weer met een sprong vooruit gegaan in 2007. Na aftrek van de stijging van de prijzen in de winkel, blijft er voor de stedeling een inkomensgroei over van 12,2 procent. In 2006 was dat 10,4 procent. Een plattelandsbewoner houdt netto een inkomensstijging over van 9,5 procent. In 2006 was dat 'slechts' 7,4 procent. Als je een vergelijking maakt met de loonstijging in Europa en de VS, kom je in ademnood.
Residents' income up 12,2% in 2007
Xinhua, 24 jan 08
Lees het artikel...


Buitenlandse investeringen op recordniveau
In 2007 waren de buitenlandse investeringen goed voor 83 miljard dollar. De buitenlandse investeringen kwamen in 1992 op gang en stijgen ieder jaar. Wat niet in dit artikel staat maar toch het onthouden waard is: de buitenlandse investeringen waren in 2006 slechts goed voor 3 procent van de totale investeringen in China. De jaarlijkse buitenlandse investeringen in China zijn maar net even hoog als de jaarlijkse buitenlandse investeringen in het petieterige België. Belangrijk om weten want de mythe is nogal sterk dat de Chinese economische groei vooral te danken is aan de buitenlandse investeringen.
China says foreign direct investment rose to US$83billion in 2007
Canadian Press, 21 jan 08
Lees het artikel...


China zorgt voor veel jobs in Australië
De investeringen in het westen van Australië zwiepen de pan uit. Dat is het resultaat van de vraag vanuit China naar meer staal. Er komen voor miljarden dollars investeringen in de ertsmijnen, de spoorwegen, de havens, de wegenbouw. Met uiteraard meer jobs
Responding to China's steel needs
Peter Smith, Financial Times, 21 jan 08
Lees het artikel...


Filippijnse president: "Dankzij China hebben we minder last van economische achteruitgang in VS"
"We waren vroeger afhankelijk van het Westen maar nu zijn er andere markten," aldus de Filippijnse president Arroyo. Ze doelt op China.

Philippines says China trade will cushion U.S. slowdown
Manny Mogato, The Guardian, 22 jan 08
Lees het artikel...


Senegalese president looft China-Afrika relaties
Opmerkelijk artikel van de Senegalese president die zonder pardon de vloer aanveegt met diegenen die menen dat China er in Afrika neo-kolonialistische praktijken op nahoudt. Ook opmerkelijk hoe hij ronduit zegt dat de Chinezen bezig zijn het imperialisme, inclusief de Wereldbank, uit Afrika te verdrijven. Als dat werkelijk zo is, komt het imperialisme in erg nauwe schoentjes.
Time for the west to practise what it preaches
By Abdoulaye Wade, Financial Times, 24 jan 08
Lees het artikel...


Love is in the air
Het moet niet allemaal economie en politiek zijn. Hoewel die twee toch voor een groot stuk het leven van de mensen bepalen. Zie maar: de toenemend vriendschappelijke relaties tussen China en India zorgen voor een hausse in grensoverschrijdende liefdesrelaties.
Love blossoms as China and India cement friendship
Sify (India), 21 jan 08
Lees het artikel...



13-03-2008, 15:30 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

China Nieuwsbrief nr. 1/2008 - 21 januari

China heeft weldra grootst aantal internet-gebruikers
Eind vorig jaar had China 210 miljoen internet-gebruikers. Dat is bijna zoveel als in de Verenigde Staten. Toch ligt China nog een stuk onder het wereldgemiddelde.
China's netizen population to be world's largest
Xinhua, 17 jan 08
Lees het artikel...


Binnenkort een middelgrote auto inclusief lederen zetels voor 9.600 euro?
De Chinese autoconstructeurs groeien snel. De kwaliteit van hun auto's wordt alsmaar beter, zegt de vice-voorzitter van Ford. En de Chinezen zijn bijna klaar voor de Amerikaanse en Europese markt.
China seeks inroads into U.S. car market
Ken Bensinger, Los Angeles Times, 15 jan 08
Lees het artikel...


Amerikanen onder begeleiding naar de exit-deur in Azië
Een Amerikaans rapport laat verstaan dat China overal ter wereld, maar op de eerste plaats in Azië, vrienden wint dankzij zijn sterke economische groei en zijn handelsrelaties. Wie daar het meeste onder lijdt zijn de Verenigde Staten. Hun invloed neemt voortdurend af in dat werelddeel.
Beijing’s power to win friends and influence people
Richard Halloran, The South China Morning Post, 15 jan 08
Lees het artikel...


Chinese boer, ken je rechten!
Eén van de belangrijkste sociale problemen in China is de onteigening van boeren wanneer er plaats moet gewonnen worden voor nieuwe infrastructuur, nieuwe woonwijken of nieuwe fabrieken. Dat gebeurt lang niet altijd zoals het hoort. Beijing is nu een campagne begonnen om de boeren te helpen bij hun verzet tegen onrechtvaardige onteigeningen.
Beijing to educate farmers on land rights
China Economic Review, 17 jan 08

Lees het artikel...

India wil geen front tegen China
In 2005 belloofden de Verenigde Staten India te helpen met de ontwikkeling van kernenergie voor burgerdoeleinden. President Bush hoopte daarmee India aan zich te binden en een Chinees-India's eenheidsfront tegen te gaan. Maar nu heeft premier Singh bij zijn bezoek aan China gezegd dat hij voor de samenwerking is tussen India en China bij de ontwikkeling van kernenergie.
Singh calls for Sino-Indian nuclear cooperation
China Economic Review, 17 jan 08

Lees het artikel...


Chongqing: grote investering in renovatie woningen

De mega-stad Chongqing wil 13 miljard dollar (9 miljard euro) investeren in de renovatie van bestaande woningen. Het doel is vooral de mensen met een lager inkomen aan een degelijke en gezonde woning te helpen.
Chongqing to spend $13b on housing
Huang Zhiling and Chen Hong, China Daily, 15 jan 08
Lees het artikel...


Koopjes!
Wasmachines, tv-toestellen, airconditioners, koelkasten, diepvriezen... zijn in China in één klap 13 procent goedkoper geworden. De regering hoopt zo dat mensen op het platteland die meestal een lager inkomen hebbben, die toestellen gemakkelijker kunnen kopen. Het is één van de maatregelen om de kloof tussen stad en platteland wat minder groot te maken en om de binnenlandse consumptie te versterken.
Govt to fund subsidies for rural household appliance purchase
Xinhua, 15 jan 08
Lees het artikel...


11.000 onveilige mijnen toe
De voorbije twee jaar heeft de regering de sluiting doorgevoerd van meer dan 11.000 mijnen. Hun potentiële productie bedroeg 10 procent van de nationale productie in 2007. De komende twee jaar zal de regering nog eens 11.000 mijnen sluiten. De reden voor de sluiting is dat het om kleine en vooral onveilige mijnen gaat, meestal in privé-handen. Het aantal doden in de Chinese mijnen daalt jaar na jaar maar blijft nog altijd onaanvaardbaar hoog met ruim 3.700 doden in 2700.
Coal mines closed in safety campaign
China Econ omic Review, 14 jan 08
Lees het artikel...



13-03-2008, 15:22 geschreven door Peter Franssen  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)

Archief per week
  • 18/08-24/08 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs