Inhoud blog
  • De film Up => Recensie
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Esthetica
    evenementen
    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De film Up => Recensie
    Up

    Regie: Pete Docter | Stemmencast: Edward Asner (Carl Fredricksen), Jordan Nagai (Russell), Christopher Plummer (Charles Muntz), Bob Peterson (Dug/Alpha), Delroy Lindo (Beta) e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2009

    In anderhalf decennium tijd heeft animatiestudio Pixar een aantal bijzondere dingen bewerkstelligd. Na als eerste een volledig computergeanimeerde speelfilm te hebben afgeleverd (Toy Story), werd bij iedere film die de studio daarna uitbracht de lat zowel technisch als inhoudelijk iets hoger gelegd, waardoor de concurrentie constant het nakijken had. Deze mooie huwelijken tussen visuele innovatie en goed geschreven verhalen zorgden keer op keer lovende kritieken en volle bioscopen, zodat zelfs de aloude animatietak van moederbedrijf Disney in succes voorbijgestreefd werd. Up is de tiende Pixarfilm en hoewel dit jubileumnummer geen mijlpaal is van het kaliber Finding Nemo of WALL·E, is het wel weer een prachtig staaltje Pixaranimatie met alle elementen die de vorige negen films ook zo goed maakten.

    ‘Als het vuur gedoofd is dan komen de wolven,’ zongen Acda en De Munnik ooit. Daarmee werd bedoeld dat juist wanneer het vuur in een mens is gedoofd, de drang naar avontuur de kop opsteekt. Up gaat uit van hetzelfde gegeven, gepersonifieerd door de bejaarde Carl Fredrickson. Na het verlies van zijn geliefde vrouw weet deze oude brompot dat ook het eind van zijn leven nadert. Het huis waar hij en zijn vrouw altijd hebben gewoond, is nu het enige waar hij zich nog aan kan vastklampen. Als Carl na een onbenullig incident gedwongen wordt zijn intrek te nemen in een tehuis, onderneemt hij een laatste wanhoopsdaad. Door duizenden ballonnen aan zijn huis te binden, weet hij het de lucht in te krijgen en zet hij koers naar Paradise Falls, het exotische en avontuurlijke oord waar hij en zijn vrouw al hun hele leven naartoe wilden.

    Echter, kilometers hoog in de lucht komt Carl erachter dat het hem niet gegund is in zijn eentje van zijn rust te genieten. Op zijn veranda ontdekt hij de achtjarige padvinder Russell, die per ongeluk is meegereisd. Deze even naïeve als doortastende jongeling weet eerst de vermoeide Carl nog een stukje vermoeider te maken, maar wanneer het tweetal eenmaal in Paradise Falls aankomt, hebben ze elkaar toch harder nodig dan verwacht. Wat blijkt? De jungle herbergt een zeldzame loopvogel, waar een jager met een leger pratende honden (echt waar) achteraan zit. Als helden tegen wil en dank moeten Carl en Russell aan de bak om het dier te redden en ondertussen het huis van Carl, dat steeds lager boven de grond begint te zweven, op de juiste plek te laten landen.

    Al vanaf de opening is duidelijk dat Up een liefdevolle ode is aan avonturenfilms zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw werden gemaakt. Compleet met zeppelin, dubbeldekkervliegtuigen en megalomane schurk serveert de film een heerlijk escapistisch avontuur dat vrijwel constant boeiend en inventief blijf zonder zijn heil te zoeken in platgetreden paden of clichés. Dat de animaties niet zo vernieuwend zijn als de prachtig vormgegeven zeebodem van Finding Nemo of het Parijs van Ratatouille kan moeilijk als verwijt worden aangehaald, maar is vooral een teken dat je nu eenmaal niet iedere dag revolutionair bezig kunt. Want uiteraard zijn de beelden (Pixargetrouw) wel degelijk van een zeer hoog niveau, waardoor de jungle en loopvogel Kevin er net zo kleurrijk uitzien als de tros ballonnen aan Carls huis. Maar ook aan minuscule details is aandacht geschonken, getuige de baardstoppels die na enige dagen op Carls kin opduiken.

    Het lijkt een goed jaar te zijn voor bejaarde filmpersonages. Na de heldenrol van ‘angry old man’ Clint Eastwood in Gran Torino eerder dit jaar, is het opnieuw verademend een knorrige grijsaard als Carl Fredricksen in de hoofdrol te zien. Dit herkenbare personage, dat in zijn lange leven nooit het avontuur heeft meegemaakt waar hij zo naar hunkerde, heeft het duidelijk gehad met de wereld en zijn vooruitgang en doet dan ook niet eens meer de moeite hier iets over te zeggen; wanneer Carl spreekt doet hij dat met gegrom en gekreun. Daarmee lijkt Up een variant van About Schmidt, wat toch wel een volwassenwording van Pixar genoemd mag worden. Uiteraard zal Carl door alle krankzinnige gebeurtenissen Russell uiteindelijk als een lieve opa in de armen sluiten. Het publiek is op dat moment natuurlijk al lang net zo veel van Carl gaan houden.

    Het idee dat Pixar ooit nog eens een uitglijder gaat maken, wordt onwaarschijnlijker met ieder meesterwerkje dat de animatiestudio aflevert. Up is als tiende film niet zozeer een kroon op het werk maar wel een onomstotelijk bewijs dat Pixar op het gebied van computeranimatie bovenaan de voedselketen staat. Een enkele kritische noot mag geplaatst worden bij de scènes die halverwege de film soms wat richtingloos overkomen, maar de schitterende opening, de indrukwekkende animaties, de boeiende personages, de opwindende finale en de eerlijke emoties compenseren daarvoor in zeer ruime mate.


    Eigen mening:
    het gaat over een man, dat zijn droom wilt nakomen ( met zijn huisje op zo een berg wonen samen met zijn vrouw)
    Maar zijn vrouw is dan dood,
    en hij hangt dan ballonnen aan zijn huis
    en vliegt naar die berg waar hij zijn huis wilt.
    Maar er zit per ongeluk een dikke jongen in zijn huis dus die moet wel mee gaan
    en dan komen ze een hond tegen dat kan praten,
    maar die hond maakt deel uit van een grote groep honden die kunnen praten
    en die zijn slecht. De eigenaar van de honden is een professor. Maar die ene hond is wel goed
    En dan vechten ze daar tegen. En daarna gebeuren er nog vele andere dingen.


    De film was de saaiste film die ik ooit heb gezien. De uitdaging waarom ik de film ben gaan kijken was omdat mensen mij zeiden dat het een mooie film was dus ik dacht dat het een leuke film was. Maar de film was dus zo saai dat ik soms gewoon in slaap viel. Tijdens de film en na de film heb ik geen grenzen verlegt. De film is goed voor de kleineren onder ons maar niet voor jongere vanaf 15 jaar.

    21-11-2009 om 00:00 geschreven door nabil  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/nabilesthetica

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    19-11-2009 om 00:00 geschreven door nabil  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)

    Archief per week
  • 16/11-22/11 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs