Inhoud blog
  • Ik ben er terug & Kerst 2012
  • Jambo jambo
  • Enkele foto'kes
  • Eindelijk
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • kenia op de belgische televies (de vlaamse oma )
        op Oktoberfest
  • mooi initiatief, dat verdient ondersteuning! (de vlaamse oma )
        op Regen ....
  • kiekeboe (moe)
        op Foto's horend bij "Ode aan de vrouw"
  • Nog eens proberen (lief)
        op Foto's en Referendum
  • kiekeboe (moe)
        op Foto's en Referendum
  • Marc in Kenya

    02-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.






















    02-10-2011 om 15:03 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shaggy time
    Als jullie mijn vorig artikel nog herinneren, ging het voornamelijk over eten en golf.

    Welnu, de pijn in mijn schouder is weg dus één van de vorige weekends was het drie dagen na elkaar golf spelen. Op zaterdag hebben voor het goede doel gegolfd.
    De plaats van gebeuren was Sigona, mijn home-klub zie ook de foto's).
    De organisatie was op zijn Keniaans …
    Ik begrijp het wel dat je zoveel mogelijk volk wil bijeenkrijgen om geld in te zamelen maar vol is vol.

    Het resultaat was dat het golfterrein overvol was, vooral de tweede 9 holes die we moesten spelen was het soms wel wat wachten.
    Maar ja , de rustige jongen die ik ben, maakte mij er niet zo druk om, ik had toch niks anders gepland. Andere daarentegen …

    Zaterdag avond nog eens weg geweest, dit was lang geleden en heb me goed geamuseerd. Van de kenianen kunnen we echt nog leren hoe plezier te maken met weinig middelen.

    Zondag terug het golf terrein op en ik moet zeggen de score van 100 komt dichtbij. ’t Is geen kwestie van maanden meer, eerder weken hoop ik. Dit als mijn leeftijd het toelaat 

    Yep, inderdaad, er is weer een jaartje bijgekomen en ik wil iedereen dan ook bedanken voor de vele wensen die ik gekregen heb via sms, mail, facebook, facetime, …

    En of ik blij was met mijn pakje, ik had het in augustus al meekregen maar heb echt gewacht om het open te maken tot de dag zelf.
    Alé ik ga eerlijk zijn, heb het papier geopend de avond voor mijn verjaardag.
    Dus dat is karakter hebben he, een pakje liggen hebben voor bijna 1,5 maand en niet opendoen.

    De dag zelf heb ik in mijn eentje gevierd … mijn favoriete song van Urbanus (een rustige oude dag) opgezet, chinees geten en filmke gezien.
    Het echte vieren was donderdag in den Black Diamond met wat goede vrienden. En of dat we ons geamuseerd hebben.

    Eén iemand van de collega’s/golf-vrienden heeft het lumineuze idee opgevat om ook een soort van “Komen Eten” te doen met diegene die mee willen doen uiteraard.
    Voor diegene die het niet kennen, elke avond moet er iemand anders koken en de gasten moeten dan een beoordeling geven.
    Wij gaan het wel niet elke dag doen maar gespreid over een aantal dagen.

    Mijne menu zit al in mijn hoofd, moet zien dat ik alle ingedrienten hier kan vinden en anders zal ik nog eens een hulp-lijn moeten bellen of beroep doen op SN Brussels Airlines om bepaalde zaken in Oktober heen en weer te brengen. 

    Ook de zomer is terug in het land, de winterjas kan terug de kast in en de hemden met korte mouwen kunnen opnieuw gedragen worden …
    Zalig … Jullie kunnen toch ook genieten van een mooie nazomer dus niet jaloers zijn.

    Ik heb ook gehoord hoeveel geld er is ingezameld tijdens het familie feest. Echt knap en het zal zeker goed besteed worden. Zal een van de volgende weken eens wat foto’s gaan nemen en dan kan ik ze doorsturen.

    Voor de rest is alles ok met mij, de ene dag al wat beter dan de andere maar dat zal iedereen wel hebben zeker.

    Na de drukke verjaardags week had ik het idee om het deze week wat kalmer aan te doen … dag jan, heb elke avond wel iets te doen gehad, ofwel met collega’s gaan eten ofwel met de baas pinten gaan drinken. Maar wat moet moet he …
     
    Komend weekend ga ik naar een optreden … DE Tusker All Stars komen optreden in Nairobi en wie komt er nog???? De enige echte Shaggy, Mr. Bombastic 

    Wie zijn nu die Tusker All Stars, wel je kan het vergelijken met Idool-finalisten in België die komen optreden in het Sportpaleis.
    Ben eens benieuwd, het hele gebeuren start al in de namiddag maar de grote pop-sterren zijn pas ’s avonds gepland.

    En omdat Tusker (HET lokale biermerk) sponsort, kost een 1/2l Tusker maar 100 Shilling. Zal een leuke boel worden.
    Uiteraard hou ik jullie op de hoogte.

    Ik heb ook nog wat fotoo’kes gepost, niks bijzonder maar er zitten er wel enkele leuke tussen (let vooral op het opschrift achteraan op de vrachtwagen).
    Ook de Jacaranda’s staan terug in bloei, dit zijn bomen met paars/blauwe bloemen. Heel mooi, ze bloeien echter wel korststondig.

    Voila, mijn volgend artikel meer nieuws over Mr. Lover Lover … 
     

    Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow

    Kwaheri !!!!

    Marc

    30-09-2011 om 15:05 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotoo'kes














    30-09-2011 om 14:57 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookles

    Hello,

    I don’t know why but I’ve the feeling to write this time in English.  But … ik zal maar verder in het Nederlands schrijven anders krijg ik nog klachten van mijn bloglezers …

    September … September is wel een speciale maand. Waarom zal je afvragen? Wel, de zomer is voorbij in Europa (als er die al geweest is), niemand zal 11/9 vergeten zeker niet dit jaar omdat het al 10j geleden is dat enkele onozelaars het nodig vonden hun vliegtuig in enkele wolkenkrabbers te parkeren.

    September is ook de maand dat ik jarig ben. Nie vergeten hé

    September is ook de maand dat voor de meeste kinderen de school terug begint. Ook hier in Kenya is het niet anders, al werken ze hier met semesters/trimesters of andere “mesters”. En ik zal het geweten hebben dat de school terug begon …

    Maandag ben ik tot 19:30 op de bureau moeten blijven, het verkeer was een echte chaos, er was geen doorkomen aan. Er werd even gedacht om zelfs eten te bestellen maar door hier en daar enkele kleine straatjes te nemen kon ik rond half acht ’s avonds vertrekken.

    Dinsdag was het nog beter … Een collega van Zuid-Afrika was zondag vertrokken, maandag in Tanzania geweest en dinsdag was hij in Kenya … zonder bagage. Nu moest hij nog één dag blijven dus vroeg hij of ik mee kon gaan winkelen om enkele kleren te kopen. Deze goede ziel dus mee gaan shoppen, alé ik heb hem de weg gewezen in het shopping center en ben zelf een koffie gaan drinken. (hopelijk krijg ikhet niet terug aan mijn maag) Maar van de nood ook een deugd gemaakt en daar dan samen met mijn collega iets gaan eten, hij betaalde dus dat was meegenomen …

    Voor de rest van de week niet veel spectaculairs, enkel dat ik sinds dinsdag met een pijn in mijn schouder zit, smeer nu wat zalfjes dus hopelijk betert het snel. Was het nu door dit of was ik niet geconcentreerd, het golfspel op vrijdagavond met enkele collega’s trok op niks. Ik was zo gefrustreerd dat ik zelfs geen goesting had om te eten. Ik besloot dan ook om zaterdagmorgen niet te gaan trainen en mijn lijf rust te geven door wat langer te slapen.

    Ja dag jan langer slapen, om 6u gingen mijn ogen open maar ik vond het nog te vroeg om op te staan dus nog even blijven doezelen. Omdat ik niet ging golfen kon ik vrij vroeg naar de winkel en naar de kapper met als resultaat dat ik rond de middag terug was.

    Pfff … wat ging ik nu de hele namiddag nog doen … Zou ik toch naar het golf terrein rijden? Nee toch niet, ik zou het mezelf niet vergeven als op zondag ik ook een slechte score zou hebben.

    Wat dan? Ik heb dan de keukenschort aangetrokken en aan het koken geslagen. Eén van de vorige keren had ik rijst voor rijstpap meegebracht uit België (ik had dit hier nog niet gevonden) en ik had nog vlees in de diepvries voor stoofvlees.

    Hoe stoofvlees te maken wist ik wel dus daar mee begonnen, vlees aangebraden met uien, een lokaal gebrouwen biertje erbij en de hele zaak kon pruttelen voor de rest of de namiddag. De andere ingredienten blijven geheim en weet alleen de kok.  

    Maar de rijstpap … doeme hoe zat dat alweer … Dan maar een hulplijn ge’SMS’t … De instructies opgevolgd maar na de vooropgegeven tijd had ik nog maar enkel geel rijstmelk. Dan maar nog wat langer laten koken, hopelijk zou het goed komen. Na een dubbel zo lange kooktijd (ligt het aan de microgolf oven of toch omdat hier alles langer duurt???) was de rijstpap klaar.

    Ondertussen was de kuisvrouw ook binnengekomen en ik zag die al kijken van “wa is em nu weer aan ’t gereed maken” want stoofvlees en rijstebrij dat kennen ze hier niet.

    Dus de menu voor de avond is gekend…  En dikke merci “hulplijn” maar dat heb ik je al via andere wegen op een andere manier gezegd.

    En het familiefeest moet ik weerom missen, maar niet getreurd, er komt een dag dat ik er wel bij zal zijn. Maar in gedachte zal ik er wel zijn.

    Ik heb ook vernomen dat er een inzamelactie opgezet is voor mijne student hier. Awel, daar ben ik heel blij mee, hij en mama Linda nog meer. Dit raakt me echt … Ik zal het resultaat via Leen wel vernemen.

    Nu ga ik nog wat rusten zodat ik morgen een geweldige score kan neerzetten(of niet) we zullen wel zien …

    Er bestaat een oud Afrikaans gezegde dat luidt:

    "Wanneer iemand honger heeft, geef hem dan geen vis, want dan heeft hij de volgende dag weer honger. Geef hem liever een hengel zodat hij zelf vis kan vangen voor hem zelf en voor anderen.”

     

    Kwaheri!!!!

     

    Marc – Chefke – JimJim Tours  

     

     

    10-09-2011 om 17:21 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weggeweest
    Sasa (is de lokale taal voor hallo, voor de toeristen is het nog altijd jambo),

    hier zijn we weer na een lange afwezigheid.

    Hoe komt dat kan je afvragen. Wel, 't is simpel, ik heb gene tijd om mijn verhalen neer te pennen. Ja ja lach maar, gene tijd ...
    Maar goed nu zit ik (dinsdag 16/8) weer in het vliegtuig richting Nairobi dus kan niet veel anders doen dan schrijven. De blog moet toch een beetje up to date blijven, nietwaar.

    Laat me enkele weken terug gaan ...

    Het langverwachte golfweekend in Vipingo kwam eraan. Het weekend ervoor werd er nog een laatste keer geoefend en ik voelde dat het goed was, ik had er vertrouwen in.
    Op zondagmiddag werd al het materiaal zorgvuldig gekeurd, voldoende balletjes in de zak gestopt en natuurlijk alle kledij samengelegd. Woensdagmorgen was het dan zover, eerst nog een halve dag werken en dan kon het tornooi beginnen. 's Morgens vroeg was mijn bagage en golfmateriaal al met een auto vertrokken, zelf zouden we met het vliegtuig naar Vipingo vliegen. Er werden nog de laatste logistieke afspraken gemaakt en we konden op weg naar Wilson airport. Dit is een kleine luchthaven in Nairobi.

    Ik heb nu al veel ingechecked maar inchecken voor Vipingo op Wilson airport was een record. Boarding pas lag al klaar, gewoon naam zeggen en dat was het.
    Landen in Vipingo was ook de moeite, de landingsbaan was gene “tarmak” zoals in Zaventem maar een baan van dolomiet. Het was een touch-and-go landing en later ook een soortgelijk vertrek. Dwz we landen, uitstappen (de motoren blijven draaien) en hup vliegtuig terug de lucht in. Ook de terugvlucht was het zelfde: we waren iets later dus het vliegtuig stond al te wachten met draaiende propellers. Bagage check was gedaan in 1 minuut, vliegtuig in en daar gingen we de lucht in.
    Ik snap niet dat op de grote luchthavens je twee uur op voorhand moet daar zijn, aanschuiven voor de security check en dan nog eens wachten.

    Wij waren met 7, het achtste teamlid zou pas vrijdag avond komen.
    Dat we met acht waren kwam goed uit zo konden we twee teams van vier vormen en een competitie spelen. Die iets van golf kennen, zullen al wel gehoord hebben van de Ryder-Cup. Dit is een competitie tussen een Amerikaans team en een Europees team. Wij zouden dezelfde format volgen: we hadden 4 Europeanen en 4 'de rest van de wereld'.
    Nu moest het toch lukken dat diegene met de hoogste handicap in een team zaten en diegene met de laagste handicap, de zogezegd betere spelers, in het andere team. Uiteraard voelde zij zich al gewonnen maar een spreekwoord zegt ... Verkoop het vel niet voor de beer geschoten is ...

    Voor het verblijf was er een huis gehuurd dicht bij het golfterrein om de verplaatsingen te beperken. Er was een kok voorzien, voor het eten moesten we zelf zorgen. Dus donderdag was er in de namiddag shopping gepland maar door het slechte weer hebben we dit eerst 's morgens gedaan en ' s namidags golf gaan spelen (in de druilregen)

    Ik had al wel een paar foto's gezien op internet maar in het echt was het golfterrein nog indrukwekkender. Mooi aangelegd, verzorgd en verdomd niet makkelijk.
    Het was de eerste keer dat ik op zeeniveau speelde en geloof het of niet, dat speelt een rol. Door de 'dikkere lucht' vliegt de bal zover niet, dan kwam er nog eens de zeewind bij met als gevolg dat de ganse groep (7 personen) de eerste dag 33 balletjes verloren zagen gaan.
    Gelukkig kon ik het bij 1 of 2 houden.
    's Avonds werd er dan gekookt, gebabbeld en rustig iets gedronken.

    Pfff ... Het zou niet makkelijk worden, mijn score van de eerste dag was niet schitterend maar niet getreurd, de competitie was pas zaterdag en zondag. Dus nog een oefendag.
    Vrijdag hetzelfde liedje ... Ontbijt, naar de golfklub en balletjes verloren slaan. Nu konden we het verlies al beperken tot 27 balletjes. Maar echt het was de moeite om hier te kunnen spelen, het is niet velen gegeven.

    Om niet het ganse weekend in het huis te moeten eten, werd er op vrijdagavond in de buurt in een visrestaurant gegeten en natuurlijk als we vrijgelaten worden dan kunnen we niet naar huis. Dus werden er nog enkele stevige afzakkers gedronken, de competitie was morgen pas ....

    Zaterdagmorgen ... zwaar hoofd, zonnig weer, aan tafel was het zeer stil, enkele waren al volop aan het denken aan de tactiek voor de competitie, andere aan zo snel mogelijk beter worden want met een zwaar hoofd golf spelen is niet alles.
    Ik laat het aan jullie over tot welke groep ik behoorde ...

    Ondertussen had het 8ste groepslid zich bij de rest gevoegd. De competitie kon beginnen en de teams en spelregels werden nog eens uitgelegd. Ik ga jullie al de details over hoe het spel gespeeld werd besparen maar het resultaat was dat zondagavond de trofee kon uitgereikt worden aan het Europees team (waartoe ik behoorde). We hadden die 'profs' eens goed op hun donder gegeven en het was niet gekregen daarvoor waren ze te competitief ingesteld. Zo zie je maar ... Het vel enz enz ...

    Die zondagavond was mijn kaarske volledig uit, ik heb 4 dagen golf gespeeld dwz 72 holes en ongeveer een hele maraton gewandeld.
    Ik heb ook enkele foto’kes bijgevoegd. (scrol naar beneden aub)

    Maar niet getreurd, ik had goede vooruitzichten, nog drie daagjes werken en dan zou ik naar Belgie vliegen om sinds lang meer dan een week thuis te zijn.
    Nee, geen verlof, ik heb gewerkt. Enkel vrijdag 5 augustus had ik verlof omdat mijn zus gevraagd had om foto's te maken van hun trouw. Ik maak nu wel regelmatig foto's maar een huwelijksreportage is toch nog iets anders. Maar goed, ik had ja gezegd dus ging ik het doen. De weergoden waren ons gunstig gezind, het heeft die dag niet geregend dus konden er mooie foto's genomen worden. Natuurlijk was er ook het feestje, iedereen heeft zich reuze geamuseerd, zeker de kleinsten ...

    Leen en ik hadden ook afgesproken dat we door de week 's avonds wel eens een terraske konden doen of een fietstochtje maar het is enkel gebleven bij de banden oppompen. Voor de rest was het geen weer om door te fietsen. De rest van de dagen werden dan maar gevuld met genieten met zijn tweekes voor de tv, familiebezoekjes en af en toe eens lekker gaan eten.
    Over eten gesproken, ik heb nu veel tv kunnen kijken in Belgie maar het merendeel waren kookprogramma's omdat er anders niks op was.
    Ja, af en toe een filmke gezien ook.

    In februari krijg ik opnieuw gasten in Nairobi dus werd ook het programma dat JimJim-Tours opgesteld had ter goedkeuring voorgelegd en de nodige informatie gegeven. Hier en daar moet er nog iets geregeld worden maar laat ons zeggen dat alles voor 90% klaar is. Dus het aftellen kan ook hiervoor beginnen. Nog enkele uurtjes in het vliegtuig zitten se en dan weer in Nairobi waar het gewone leven weer zijn gang kan gaan.

    Ook september komt dichtbij dwz de kindjes terug naar school en de studenten die volop bezig zijn met ofwel vakantiewerk of herexamen blokken. Niet dat ik me daar zorgen moet maken maar ik moet nu toch zien dat mijne student opnieuw naar school gaat. Hopelijk zet hij evengoede resultaten neer als vorige keer. Ik ben er echt fier op!! Dus mensen, jullie bijdrage voor schoolgeld, kledij, ... is meer dan welkom. Zal een van de dagen zijn vorig rapport eens inscannen en doorsturen. Er is nog een lange weg af te leggen maar hij is toch al goed begonnen en nog steeds gemotiveerd.

    Motivatie ... Na een iets rustigere week thuis, moest ik er weer volop invliegen op het werk en de goede motivatie te vinden. De laatste weken is het een beetje moeilijk omdat de motivatie in het team een beetje zoek is maar niet getreurd, een verloren veldslag is nog geen verloren oorlog. We geven niet op.

    Nu zal het effe duren voor ik nog eens in Belgie ben, zal pas in november zijn. Maar met de moderne middelen zoals email, facebook, facetime, sms, ... ben ik nooit veraf. En ik zal de blog wel aanvullen ten gepaste tijden met smeuige verhalen uit Nairobi en omstreken.

    Voor de rest wens ik jullie toch nog enkele dagen/weken zon toe. (hier op 11km hoogte schijnt ze volop dus ze is er wel) en hopelijk hebben jullie een goede vakantie gehad of misschien moet ze nog komen (zoveelste beter).
    Leen en ik tellen al af naar de volgende vakantie, goed pas binnen enkele maanden (december) maar het is altijd goed om iets te hebben om naar uit te kijken.

    Ondertussen zitten de eerste dagen in Nairobi er weeral op. Niet veel bijzonders gebeurd enkel hier en daar zijn ze nog nieuwe wegen aan het bouwen tgv project 2030. Tegen dan zou de hele wegeninfrastructuur in en rond Nairobi moeten aangepast zijn met de nodige fly-overs, ring rond Nairobi en nieuwe invalswegen.
    Moest de eerste dagen wel opletten, was precies in een andere stad aan het rondrijden en ik was enkel 1.5 week weg geweest…

    Maar ja, er wordt ook dag en nacht gewerkt met man en macht of ik kan beter zeggen met man en chinees. Inderdaad, alle arbeiders zijn chinezen. Ik heb me laten vertellen dat de meeste gevangen zijn die de keuze hadden: ofwel in de gevangenis blijven ofwel de wegen komen aanleggen in Nairobi. Misschien moeten ze in België ook eens een troep chinezen laten komen, de fly-over aan Geel-Punt zal rap af zijn.
    Of beter nog, er is een overbevolking in de gevangenis, laat deze gasten het werk doen… Stop, stop Marc … je gaat de politieke toer op en daar heb je geen kaas van gegeten.

    Vandaag zondag 21/8 terug voor de eerste keer golf gaan spelen na het Vipingo tornooi en na een oefensessie in de vroege ochtend (7u), de 18 holes afgewerkt met een redelijke score. Ik was tevreden. De swing zat er nog in of heeft het aan de nieuwe golfschoenen gelegen? Zal het volgende keer weten te zeggen als ik nog wat meer terug gespeeld heb.
    Nu ga ik nog effe genieten met een glaske wijn op mijn terras en me mentaal voorbereiden op een redelijk drukke werkweek maar ik ben groot en sterk dus kan het wel aan. 

    Kwaheri!!!!

    Marc

    21-08-2011 om 14:55 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Vipingo










    21-08-2011 om 14:35 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Peeters-Govers van Kenya
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Peeters-Govers van Kenya ...

    Click op de foto om hem te vergroten.

    14-07-2011 om 07:23 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De week van den elentriek …
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In Europa is er voor alles een “week” of een “dag” … Dag van de klant, week van de frit, …

    Wel, vorige week was het hier de week van den elentriek. Nee denk nu niet dat ik voor 5000 KES gratis elektriciteit gekregen heb.
    Het begon op zondag, elektriciteit op en af… Het gebeurd nu wel meer en als dit overdag is heb ik daar geen probleem mee maar ’s avonds is het iets anders.
    Normaal gezien moet de generator dan wel opspringen maar dit gebeurde ook niet. Niet gepanikeerd, ik heb overal wel pillampen liggen dus kon ik wel verder, binnen een paar uur zal het wel in orde zijn dacht ik.

    Ja , dag Jan, niks van ’s morgens nog altijd niks. Ik moest toch gaan werken dus dat was geen probleem, ’s avonds zou het wel opgelost zijn.
    Nu weet ik al dat als ik de vriezer dicht hou alles wat er in zit niet snel ontdooid.
    Maandag werkte de generator af en toe dus dat was al iets. Dinsdag ’s avonds als ik terug kwam van het werk, had ik een voorgevoel, er zou nog iets niet in orde zijn … En ja hoor mijn voorgevoel was juist, ik zag wel licht branden op de oprit maar toen ik binnen kwam en de radio wou opzetten kwam er geen noot muziek uit.
    Da’s raar dacht ik, het licht werkt en de radio niet. Dan alles anders gechecked en alles werkte behalve de radio en de koelkast incl. vriezer.

    Pfff wat was dat nu weer … alles eens nagekeken want met mijn super-kuiser in huis weet je nooit. Kon niks vinden, probleem is dat de zekeringen van mijn huis niet bij mij staan maar in het “hoofd-huis”.
    Ik was al eens buiten gaan kijken maar niemand te vinden. Ik moest nog weg dus ik vertelde de poort-wachter wat het probleem was.
    Hij zei doodleuk dat de elektriciteit in orde was maar ik zei van niet en dat er enkele zaken niet werkte in huis.
    En nu komt het … Hij zei doodleuk dat hij de generator wel bij zou opzetten dan was er meer elektriciteit en dan zou alles wel werken. Keniaanse logica … Ik ben tot mijn 24 naar school geweest en weet toch het een en ander van dat soort zaken maar dit had ik nooit geleerd. Misschien te lang naar school geweest.

    Woensdagmorgen heb ik gelukkiglijk de klusjesman gevonden en die heeft het probleem opgelost. Door al dat op en af geschakel tussen het net en de generator was er een zekering afgesprongen. Alé, eind goed al goed en mijn vlees is nog intact. 

    Ik zei al dat ik dinsdagavond weg moest, het was voor de eerste keer een bijeenkomst van alle Belgen in Kenya. Het was een initiatief van de nieuwe ambassadeur, een simpatieke gast. En waar kan je dat beter doen dan in den Black Diamond, DE belgische bar bij uitstek. Leuk om eens landgenoten te zien en mee kennis te maken. In totaal leven er zo’n 200 Belgen in Kenya en werkzaam in verschillende industrieën. Het was een geslaagde avond en zal zeker om de 6 tot 8 weken herhaald worden.

    Ook 21 juli wordt gevierd, de ambassadeur nodigt iedereen uit op de ambassade voor een hapje en een drankje. De Black Diamond guys gaan voor de catering zorgen. Denk dat ik die dag een taxi ga nemen voor de veiligheid ….  want er zal Duvel, Leffe, Stella, … zijn. De Belgische frituur wordt voor één dag gesloten en de hele inboedel wordt verhuisd naar de ambassade zodat er ook Belgische fritjes met mayonaise, andalouse, …. kan worden geserveerd. En niet te vergeten het superlekkere Keniaanse Belgisch stoofvlees. Hmmm krijg er honger van. Zal jullie wel laten weten hoe het geweest is.

    Tijdens het vorig weekend was het shopping, man nog nooit heb ik zolang voor een parkeerplaats moeten zoeken, ben wel een uur bezig geweest en heb van colere mijn auto maar ergens neergeplant;
    De security guys keken maar raar maar die kennen me al. 

    Het was het begin van de maand, lonen gestort en hupsakee alle Kenianen, indiërs, pakistanen, chinezen, Belgen, Hollanders en ik weet niet wie nog allemaal de baan op om het geld op te doen.
    Zaterdag mijn weelderige haardos nog laten bijknippen en ik was klaar voor de golf op zondag.

    Man man man misere op zondag … mijn eerste tee-shot al direct een bal kwijt … de rest van het spel was ook een drama. Gelukkig was ik niet, ik had er zo naar uitgekeken om nog eens goed te spelen en dan dit, zou het aan mijn korte haren gelegen hebben? Samson verloor ook zijn kracht toen zijn lange manen geknipt werden….
    De rest van de zondag was ik dan ook niet in de beste stemming en heb me dan maar verder verveeld. Gebeurt niet dikwijls maar voor alles is een eerste keer. Hopelijk zou het dit weekend beter gaan. Heb wel een drukke werkweek achter de rug maar laat ons het beste hopen. De NSN Open Vipingo Ryder Cup komt dichterbij dus moet er nog wat geoefend worden.

    Juist nog iets … Hier moet je jaarlijks je rijbewijs laten vernieuwen. Het mijne vervalt op 11 juli dus ik had al in mijn agenda twee weken op voorhand gepland om dit te laten vernieuwen. Ik had gevraagd aan James (onze hulp qua documenten) of hij hier voor kom zorgen zodat ik geen tijd moest verspelen met uren in de wachtrij te gaan staan.
    Dit was geen probleem zei hij maar het was nog veel te vroeg om dit te laten vernieuwen. Een dag of twee voor de vervaldag was tijd genoeg. Tijd genoeg weet je wel …
    Ok, ik was er wel niet gerust in maar vertrouwde op James. Donderdag James op pad met mijn rijbewijs, in de namiddag kreeg ik telefoon en hij vertelde mij dat er een probleem was om de betreffende instantie geen “receipts” (bewijs van betaling) meer had en dus de verlenging niet kon plaatsvinden. Ik zei nog dat ik geen receipt moest hebben als het maar verlengd zou worden. Maar nee, dat gaat niet, er moet een officieel bewijs van betaling meegeleverd worden.
    Dus wat moest ik nu doen… dan maar zonder rijbewijs rondrijden en vrijdag opnieuw proberen of maandag of … Wie weet hoe lang het gaat duren eer de nieuwe lading receipts er zal zijn …
    Volgens James is er geen probleem als de politie mij tegen houdt, dan moest ik hem maar bellen en dan komt hij wel met mijn rijbewijs om het aan de politie te tonen. Ik heb voor alle veiligheid toch maar mijn internationaal rijbewijs in de auto gelegd, ben ik toch iets geruster. Ben eens benieuwd …

    Dit weekend is het rustig geweest. Uiteraard op zaterdag om 6u het bed uit want er moest geoefend worden na het disaster van vorige week. Bij een temperatuur van 11°C toch maar best een trui aangedaan om de spieren warm te houden. Heeft het nu daar aangelegen of wat maar ik speelde als nooit tevoren. Gaf me wel moed voor zondag want dan moest er gespeeld worden op de golfcourse van Muthaiga, dit is het terrein waar de Kenian Open gespeeld werd enkele weken geleden dus je kan wel zeggen een terrein voor profi’s. 

    En hoera hoera, weer goed gespeeld, het vertrouwen is er weer. Voor de rest niet veel gedaan buiten Tour de France gekeken en getwitterd met Andre Meganck van de TV.

    Voila, het weekend zit er weer op, morgen terug naar het werk, ’t Zal hopelijk wel iets rustiger zijn dan de afgelopen weken. We zien wel.

    ’t Is lang geleden, we gaan nog eens een kwiske doen. Ik ga ook enkele foto’s laten zien en wie kan raden uit welk land dit gerecht/gerechten (niet de rozen) komt en weet te zeggen wat het is, wint een prijs die ik in augustus mee naar België zal brengen. Antwoorden te sturen naar het email adres thuis.
    Sorry vrouwtje, gij moogt deze keer niet mee doen want je hebt inside information. 
    En gij krijgt sowieso een prijs. 

    Bewaar niets voor een speciale gelegenheid, iedere dag dat je leeft is een speciale gelegenheid.
    Hakuna Matata

    Kwaheri!!!

    Marc

    10-07-2011 om 19:09 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kwis foto's




    10-07-2011 om 18:59 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ziekenweekje
    Eind juni … hier zit ik met een dikke fleeze aan.
    En dan te weten dat het in België hoog zomer is. 

    Hier in Kenya en omdat Nairobi in het zuidelijk halfrond ligt, is de winter aangebroken. Dit wil zeggen dat het een pakske kouder wordt en ik begin al stilaan een keniaan te worden want 15° Celsius is voor mij ook al koud.

    Nog 6 dagen en dan is de eerste helft van het jaar voorbij.
    Is dit nu zo speciaal zal je zeggen?
    Eigenlijk wel want ik hoop dat de tweede helft een beetje positiever zal zijn. Van Januari tot nu was het precies alleen maar kommer en kwel. Zoals de laatste dagen …

    Maandag kreeg ik een telefoontje van Leen met veel gesnotter en gesnik … Blijkbaar had Jos tijdens een weekendje in Duitsland een fietsongeluk gehad en lag nu in het ziekenhuis in Duitsland.
    Dit zijn dan van die momenten dat je denkt, godverdomme, miljaardeju, was ik nu maar thuis. (sorry voor mijn worden maar soms eens goed vloeken kan deugd doen)
    Die van hierboven hoort het wel niet graag maar dat kan me op die moment niet veel schelen, Hij zorgt er toch ook niet voor dat dit allemaal niet gebeurd …
    Maar goed, een wijsheid dat ik geleerd heb van een keniaansie vriend is “everything happens for a reason and for every problem is a solution”

    Met die wijsheid indachtig, trachten Leen gerust te stellen dat het allemaal wel in orde komt en dat hij beter in een Duits ziekenhuis kan zijn. Ik kan het weten, werk al jaren met Duitsers, die lachen er niet mee, de Deutsche Grundligheid weet je wel …

    Sinds hij eens 8u in een vliegtuig gezeten heeft, heeft Jos de smaak te pakken van vliegen want in plaats van met een ziekenwagen werd hij met de helicopter naar het ziekenhuis gebracht.
    Nu ja als je kan kiezen, zou ik ook een helicopter verkiezen, alle grote sterren laten zich verplaatsen met een heli dus …

    Om in de ziekensfeer te blijven … begin van de week kreeg ik een onbekend telefoontje … normaal neem ik zulke telefoons niet op, de meeste die mij kennen hun naam staat in mijn telefoonboek.
    Nu om één of de andere reden (voorgevoel zeker) nam ik toch op … Het was mijne student van Kibera, met veel vragen en na veel horten en stoten wist ik wat er gaande was, zijn moeder Mama Linda was ziek en had last met ademen. Veel kon ik niet doen, ’t was al avond en als het donker is rijd ik niet naar Kibera.
    Dus via MPESA wat geld naar haar telefoon gestuurd zodat de zoon medicatie kon gaan halen.
    Blijkbaar had ze last van astma en had ze een puffer nodig.

    Weer een mensenleven gered denk je dan … want ik zou niet weten wat er zou gebeuren als ze die medicatie niet zou kunnen kopen hebben.

    Met mij is alles in orde, enkel een drukke week gehad omdat het einde van de eerste jaarhelft nadert en de cijfers moeten gehaald worden, dus nog een tandje bijgestoken en hoera hoera met nog één week te gaan is het mij gelukt om alle geplande contracten binnen te halen.
    Nu nog twee maanden wachten wat de bonus gaat zijn … (verwacht niet teveel maar alle beetjes zijn meegenomen)

    Dit bracht met zich mee dat ik elke avond redelijk vroeg in bed lag maar telkens een goede nachtrust gehad heb.
    Na de balans opgemaakt te hebben, heb ik mezelf donderdagavond dan ook getrakteerd met een Duveltje. ’t Was lang geleden en iedereen in den BD was dan ook blij deze goede brave ziel terug te zien.

    Dit wil niet zeggen dat ik nu op mijn lauweren kan rusten want de volgende maanden moet er ook nog gepresteerd worden, niet alleen op het werk maar ook op sportief vlak.

    Voor sommige begint het al in het weekend, ’t is namelijk de Lewa marathon. Initieel had ikook ingeschreven maar enkele weken geleden heb ik m ijn training eens bekeken en wijselijk besloten om niet mee te lopen dit jaar. Te weinig training zou mijn lichaam teveel uitputten en dan heb ik er ook geen plezier aan.

    Maar ik moet nog wel op ander gebied trainen … eind juli, net voor ik naar België kom, is er een vierdaags golf tornooi gepland. Tornooi is veel gezegd want het is enkel met 6 collega’s.
    Ga maar eens kijken naar http://www.vipingoridge.com/golf dan weet je wat me te wachten staat. Dus nog veel oefenen want ik wil niet als laatste eindigen.

    Ik ben op goede weg, mijn laatste twee spelen waren in orde dus zal zien wat de toekomst brengt.
    Stilaan draag ik mijn trui ook tijdens de golf want bv vorige zondag was het slechts 12° C ’s morgens en dat is toch wel berekoud hé. 

    Maar niet getreurd , de tijd gaat snel dus zal het ook snel terug zomer zijn en dan gaan we naar … nee zeg ik nog niet. Horen jullie later wel.   

    Voila, een korter verhaal dan vorige keer maar hopelijk toch interessant om lezen voor jullie.

    Dus laat alle miserie nu voorgoed voorbij zijn zodat de volgende artikels enkel positief nieuws bevatten.

    En naar goede gewoonte een “waarheid” die wel toepasselijk is
    Sometimes things have to get worse before they can get better.

    Hakuna Matata.

    Kwaheri!!!

    Marc

    24-06-2011 om 08:37 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hakuna Matata
    Jambo,

    Hier zijn we weer ...
    Ja ik weet het, de vorige blogs waren niet zo'n goed nieuws maar 't leven is niet altijd rozegeur en maneschijn. En spijtig genoeg moet ik nog effe verdergaan op dezelfde toon.

    Na mijn ongeluk had ik een vervangwagen gekregen, niet dat ik er niet blij mee was maar de kwaliteit was navenant. Tot zaterdag 28/5/2011 ging alles redelijk goed, 't was wel niet de Prado maar ik kon mij verplaatsen.
    Ondertussen was de discussie gestart tussen de verzekeringen en zolang dat dit niet in orde was kon er niet gewerkt worden aan de auto. Dus de kans dat ik met mijn eigen auto op vakantie kon vertrekken werd kleiner en kleiner.
    Maar ja, een X-trail is niet de slechtste wagen en we zouden er wel een aantal uurtjes langer over doen maar we konden op vakantie.

    Tot die bewuste zaterdag avond ... Ik kwam terug van de kapper en was op weg naar de woning. Plotseling viel alles uit en kon de wagen niet meer besturen. Wa nu gedaan? Er begonnen ook allerlei lampjes te branden.

    Rustig blijven Marc dacht ik, effe wat geprutst met de contactsleutel en hup de auto deed het weer. Een lampje van de motor bleef branden, 't was wel geen rood maar toch, ik was niet gerust.
    Eens veilig geparkeerd, nam ik de handleiding van de auto, shit, alles in het japans.

    Dan dus maar voorzichtig naar de woonplaats gereden. Daar de nodige telefoontjes gedaan en hoera die van de AA (Keniaanse VAB) gingen komen. Ik wist niet of ik blij kon zijn of niet, ik ken die gasten en die zijn juist goed voor een band te vervangen en water voor de sproeier bij te gieten. Maar ja, ik zou wel zien wat het wordt. Een half uurtje later was hij er, loerde 2sec naar de auto en zei dat hij er niks kon aan doen. (mijn vermoeden was dus juist) de auto moest naar een diagnostic center.
    Hem maar gevolgd naar een plaats die ik weet niet hoe te omschreven maar mij leek het meer op een autokerkhof dan een garage. Maar goed, de persoon die naar mijn auto keek gaf me wat vertrouwen en had ook het nodige gereedschap om een diagnose te stellen: er was iets met de sensoren van de krukas en nog veel blabla waar ik geen jota van verstond.
    Conclusie: auto kon niet repareerd worden en ik was 3500 shilling armer.

    Gedurende dat weekend was het stilvallen nog een paar keer gebeurd en je kan al raden hoe ik me voelde met de gedachte met die auto naar Mombasa te rijden ....

    Maandag 30/5/2011 op de bureau met Jacob gesproken dat dit niet kon maar ja veel kon hij ook niet doen. Ik kon niet teveel van mijn oren maken want hij probeerde nog altijd mijn auto klaar te krijgen tegen het volgende weekend. De tuc-tuc (zo noemde ik ondertussen mijn vervangwagen) ging die dinsdag nog binnen voor nazicht maar ja een krukas vervangen doe je niet op een dag.

    Ik was ook al beginnen denken aan alternatieven: auto huren maar dat kost ook een flinke duit, vliegen naar Mombasa maar dan hadden we geen auto om naar het Tsavo-park te gaan waar we ook een nacht verblijven tijdens de terugtocht, ....
    Pfff niet gemakkelijk om te beslissen. Dinsdagnamiddag, Jacob liet me weten dat er een kans bestond dat mijn Prado vrijdagmiddag klaar zou zijn. Doeme, waarom niet donderdagavond want we hadden gepland om vrijdagmorgen te vertrekken ...

    Zelf had ik al beslist dat wanneer de auto klaar zou zijn op vrijdag 3/6, ik best wel een dag later wou vertrekken. Liever een dag later met een goede auto vertrekken dan het gevaar lopen met de tuc-tuc en Mombasa niet halen... Maar hoe ging ik dat uitleggen aan Leen? Ze zat zo uit te kijken naar onze vakantie samen ...
    Afspraak met Jacob was dat we donderdagmorgen de stand van zaken zouden bekijken en dan beslissen. Al die stress bracht nog mee dat ik de serieuze kakkerij kreeg, dat kon er nog maar bij.

    Niet getreurd, stilaan komt het goede nieuws ... Woensdag 1 Juni was een feestdag in Kenya dus kon er nog golf gespeeld worden. Geloof het of niet, ik heb mijn beste ronde ooit gespeeld, geeft vertrouwen voor de toekomst.

    Die woensdagavond voorzichtig naar de luchthaven gereden om Leen op te halen, gelukkig niet teveel vertraging en yiepie daar was ze dan!!! Eindelijk de knuffel waar ik zolang naar verlangde. In de auto heb ik haar de hele situatie uitgelegd en natuurlijk begreep ze dat dit niet kon, zeker toen we nog een keer waren stil gevallen.

    Donderdagmorgen, Jacob gebeld en hij bevestigde dat de auto klaar was vrijdagnamiddag. Beslissing was genomen, we zouden zaterdagmorgen 4 Juni vertrekken, vroeg in de morgen en dan zouden we nog iets van onze dag hebben.

    Donderdag en vrijdag waren rustige dagen. Leen had gesuggereerd als de auto vrijdagmiddag klaar zou zijn om dan te vertrekken maar ik maakte haar duidelijk dat de auto er niet voor 4u zou zijn. "middag " is een rekbaar begrip, ik kan er over meespreken. En het was wel zo, 5u werd de gerepareerde auto afgeleverd. De vakantie kon beginnen en hebben dan ook Belgische frietjes met stoofvlees gaan eten.

    Zaterdagmorgen 4 Juni 5u zijn we dan vertrokken richting Malindi, geen verkeer op de weg dus kon er goed doorgereden worden met als resultaat dat we om 13u in Malindi aankwamen. Een beetje moe maar voldaan ingechecked, het welkomsdrankje leeggedronken en de bagage uit de auto gehaald.
    Godve..... Wat zag ik? Mijn linkerachterband stond platter dan de andere. Ging de miserie nu nooit ophouden???? (gelukkiglijk was mijn kakkerij al veel beter)
    Kamer was dik in orde en Leen was al in haar nopjes, hier voelde ze zich op haar gemak. Snel iets gegeten en dan de leegloper laten repareren. Oef dat was ook achter de rug, hopelijk was dit het laatste ...

    De rest van de dagen hebben we niets anders gedaan dan van de kamer naar het restaurant voor ontbijt, dan naar onze ligzetel onder de paraplu voor de zon en om af en toe te schuilen voor de regen. Yep, van tijd tot tijd een fikse regenbui maar 't is zeker niet koud. 's Middags uitgebreide lunch en 's avonds hetzelfde liedje.

    We zijn hier echt tot rust gekomen en hebben goed bijgebabbeld wat af en toe ook eens nodig is. We hebben ons dan hier ook goed laten verwennen, nee geen details, dat is prive.  

    We zijn in Afrika, dwz dat we een safari moeten doen en hebben dit dan ook gedaan. Nee, niet een gewone safari om leeuwen en olifanten te spotten maar een zee-safari.
    Wat is dat nu weer, denken jullie al. Wel, bij laagwater ga je met een gids door het water (wel watersandalen dragen) tot aan het rif en dan kan je fauna en flora van de zee bekijken: zeesterren, zee-komkommers, zee-egel, krabben, schelpen en zoveel meer wat in de zee leeft. Echt wel boeiend om dit te zien en al die dieren te voelen kriebelen op je hand.

    Buiten dit hebben we een namiddag met de auto naar Malindi city geweest, niet veel te zien (cremerie nog gesloten) maaaaaar .... Wel een bezoek gebracht aan de plaats waar Vasco Da Gama aan wal is gekomen op zijn reis naar India. Zulke plaats zou in Europa een waar bedevaartsoord zijn met veel commercie errond. Hier moet je goed zoeken om de ingang te vinden.
    Natuurlijk stonden er wel verkopers met hun waar en omdat ze op de auto gepast hadden, kon ik niet anders dan iets te kopen. Maar ik heb al die prullen al ... En als je dan zegt dat je in Nairobi woont, enkele woorden in het swahili brabbelt en zegt dat je de manier van zakendoen kent, letten ze wel op maar je komt er niet onderuit om iets te kopen. Nu ja voor een paar euro souveniers gekocht zodat iedereen blij is.

    Voila, ons geweten was gesust, we hadden toch ook enkele toeristische uitstappen gedaan en wat bewogen buiten de vele baantjes in het zwembad.
    Vrijdagmorgen hebben we dan Malindi verlaten en onze terugtocht aangevat richting Nairobi. We hadden nog wel een overnachting in Tsavo West voorzien. Dit natuurpark is het grootste van Kenya en bestaat uit twee delen: oost en west. Als jullie ook een boek willen lezen dan zeker een aanrader: the men eaters from Tsavo. Het gaat over de aanleg van de spoorlijn tussen Mombasa en Uganda. Vele arbeiders zijn tijdens hun werkzaamheden aan de spoorlijn opgepeuzeld door de leeuwen van Tsavo.

    Dus wat denk je dan? Je zal wel veel leeuwen te zien krijgen ... Hahahaha...

    Tegen lunchtijd in het kamp aangekomen en onze tent geinspecteerd. Alles zag er netjes uit. We hadden zicht op een drinkpoel en er zouden 4 nijlpaarden ingezeten hebben. Na de lunch besloten we rustig te genieten van het uitzicht vanop ons ligbed vlak voor de tent.
    Wat hebben we allemaal gespot: apen, vogels, antilopen, drie olifanten die kwamen drinken, giraffe, ... Maar nog altijd geen leeuw te bespeuren. Maar ja, deze zal tegen valavond wel uit zijn pijp komen dacht ik.

    Ik had toch ook zo graag eens die nijlpaarden uit het water zien komen maar die lamzakken bleven de hele namiddag in hun zwembad dobberen. Maar mijn geduld werd beloond, de zon verdween achter de horizon en daar kwamen ze een voor een uit het water. We konden dit alles van zeer nabij en goed volgen omdat we op de uitkijktoren vlak voor de waterpoel zaten. Ale, gene leeuw gezien maar wel 4 prachtige (als ze als prachtig zijn met hun log lijf en hun grote smoel) nijlpaarden.

    Voor het avondeten moesten naar een ander gebouw. Nu omdat er geen omheining rond het tentenkamp was, werden we onder begeleiding van de askari (de nachtwaker) van de tent naar het restaurant gebracht en terug. Enkele keren met de zaklamp zwaaien en hij kwam je ophalen. Of ik me veiliger gevoeld heb of niet twijfel ik nog aan. Dieje gast had niet eens een stok laat staan een geweer bij. Wil ik wel eens zien als er een wild dier op ons afkwam, wat hij ging doen. Snel lopen denk ik .... Maar goed, aangezien ik dit nog kan schrijven, leef ik nog en Leen ziet er ook nog gezond uit op enkele beten na. Hey hey, muggebeten he.

    's Avonds dan de tent in en eenmaal het licht uit was, toch wel een speciale ervaring, al die geluiden van de jungle en broesse te horen. 's Morgens zie je dan de sporen van de dieren vlak naast je tent. Voor dag en dauw het bed uit, zonder wassen of ontbijt de auto in, op zoek naar leeuwen. Nog altijd geen gevonden, maar niet getreurd na het ontbijt was er nog een kans. Rustig een boke geten en dan alles de auto ingeladen en terug met de kaart van het park op de schoot van Leen, wij terug op weg.

    Kilometers hebben we rondgereden ... gene leeuw gezien, wel de andere dieren zoals giraffe, zebra's, olifant, antilopen en ... drie sofie's (krokodillen).
    En ne stomme struisvogel. Op weg naar de uitgang van het park, plotseling een struise vogel in het midden van de weg, zachtjes ernaar toe gereden maar ze ging niet uit de weg, in plaats van opzij te gaan, draaide ze zich om en begon tegen 50km/uur voor onze auto uit te lopen, kilometers aan een stuk, en hup plotseling zag ze het grote licht en met een zijsprong sprong ze van de weg af, nahijgend ons nakijkend wel raar dier achter haar gezeten had.
    Ale, we hadden dan geen leeuwen gezien maar toch wel andere interessante dieren, je komt niet elke dag krokodillen en nijlpaarden tegen he. Eens de uitgang gevonden, de grote baan op richting Nairobi.

    In het begin ging het vrij vlot, de weg was goed, niet teveel verkeer dus de snelheid was navenant 
    Nu weet ik bijna hoe hard een Toyota Prado gaat .... Dichter tegen Nairobi werd de weg slechter en de chauffeurs ook roekelozer, dus effe aanpassen en voorzichtig de grootstad ingereden. Van de uitgang van het park tot aan de luchthaven van Nairobi was het drie uur rijden, van de luchthaven tot in Lavington waar ik woon bijna 2uur ... Ik wist het, het was zaterdagnamiddag dus dan is iedereen op stap en bovendien kregen we nog een serieuze regenbui op ons dak. De trouwe lezers weten dat het mogelijk is om op twintig minuten van Lavington naar de luchthaven te rijden. Maar ja, we waren voor de donker terug en dat was ook al iets.

    Bij aankomst alles uitgepakt, met de auto naar de carwash en voor de rest van de avond niet veel meer gedaan buiten een rustig dinneetje bij de italiaan.
    De vakantie zat er bijna op, zondag werd nog gebruikt om wat te winkelen maar vooral om mijne garderobe te laten nakijken. Vroeger maakte ik een lijstje met vooral chocolade, snoepjes, blikjes eten, enz maar nu is het een lijstje hemden, shorten, t-shirts, ....
    Kan je geen kleding kopen in Nairobi denken jullie? Jawel, keuze genoeg, ik heb maar een probleem: de keniaanse xl-maat is twee maten kleiner dan de xl-maat die ik nodig heb en groter dan xl heb ik nog niet gevonden. Maar goed, nu heeft Leen ook weer een goede reden om in Belgie te gaan shoppen.

    ’s Avonds op tijd naar de luchthaven vertrokken, het verkeer viel mee maar een parking plaats vinden op de luchthaven was een ander paar mouwen. Een toerke rondgereden en nog niks gevonden. Normaal parkeer ik de wagen en wacht tot Leen goed en wel is ingechecked en de immigratie-dienst is gepasseerd. Ik mag dan wel niet mee binnen maar kan alles volgen door het raam buiten. Maar nu omdat ik geen parkingplaats vond, heb ik haar gewoon moeten droppen voor de deur van het luchthavengebouw en maken dat ik uit de voeten was om geen process te krijgen.
    Leen is al wel een ervaren Kenia-reizigster geworden dus ze wist waar ze moest gaan en wat ze moest doen maar ik zat toch met een wrang gevoel dat ik haar “zomaar” gedropt had.
    Kreeg later een SMS’ke dat de check-in en zo goed verlopen was dus ik kon gerust gaan slapen want maandag was het weer werkendag.

    Voila curieuze neuzen, nu weten jullie ook hoe we onze vakantie doorgebracht hebben, nog een paar weekjes en dan ben ik nog eens in België, zal een drukke week worden want er is vanalles gepland.   

    Ik hoop nu dat alle miserie voorbij is en de komende maanden het een beetje relaxer wordt en iets minder stress zodat mijn eetverterings-fabriek een beetje rust kent en niet over zijn toeren geraakt van de stress.

    Hakuna Matata!!!!

    Kwaheri!!!

    Marc

    PS. De getoonde fotookes spreken voor zich denk ik en hoeven geen verdere uitleg.

    13-06-2011 om 18:40 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele vakantie fotookes ...
















    13-06-2011 om 15:07 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is een hoek af ...
    Amaai, het was me het weekje wel …
    Als je de titel leest, kan je je afvragen wat er nu weer gebeurd is.
    Jullie kunnen wel denken dat van mij een hoek af is maar deze keer was het iets anders.

    Vorige week was mijn weekje niet, voelde me niet goed in mijn vel en had teveel zorgen. Daar kwam nog bij dat we vrijdagnamiddag (verplicht) golf gingen spelen en daar hebben we meer moeten wachten dan spelen zodat de frustratie alleen maar groter werd ipv van te ontspannen.
     
    Zaterdagmorgen moest ik om 10u00 op de golfklub zijn voor een interview om aanvaard te worden als lid van de golfklub zodat ik officieel mijn handicap zou krijgen.
    Nee, daar komt de titel niet van, ik ben niet gehandicapt omdat er een hoek af is, alles verliep vlot en ik ben nu officieel lid van de Sigona Golf klub.

    In de namiddag heb ik een vriend van een collega helpen verhuizen, het deed nog eens deugd om wat fysieke arbeid te doen. Eerst de auto volladen en dan alles naar de vijfde verdieping brengen. Man, die kenianen zijn sterke mensen, ook de meubels moesten naar boven via de trap (er was geen lift) en ene gast droeg doodleuk een kookfornuis op zijn rug vijf verdiepingen hoog …
    ’s Avonds was ik moe maar had een goed gevoel, de stress van de vorige week was voorbij en ik zag er naar uit om zondag relaxed golf te gaan spelen.

    Dus zondag morgen op tijd opgestaan zodat ik op tijd kon vertrekken, ik zag het helemaal zitten … totdat ik een zatte chauffeur tegenkwam die een rondpunt langs de verkeerde kant wou nemen …

    Inderdaad, ik heb een ongeluk gehad met de auto en wat voor één … toen ik vertrok was ik nog aan het denken hoe ik zou rijden om het makkelijkst de golfcourse te bereiken.
    Normaal neem ik deze weg niet maar er was weinig verkeer dus ik dacht van recht-toe-recht-aan te rijden.
    Ook die zatlap dacht er zo over , ik reed aan de juiste kant van de weg, nam het rondpunt zoals het hoorde maar die andere gast dacht er anders over en schrok zich een buld toen hij opeens een grote Prado voor zich zag opduiken. Totaal verrast, reed hij tegen vrij hoge snelheid op me in en stak voor een groot deel onder mijn rechtervoorbumper. Ik kon niet uitwijken en hij is ook geen millimeter uitgeweken dus knal erop … Begrijp je nu waar een hoek af is … ??

    Dat was nog niet alles, ik stap uiteraard uit de auto om de schade te bekijken en nog geen 30s later komt me iemand vertellen dat er iemand in mijn auto zat, ik zei doodleuk, nee nee dat kan niet, ik was alleen. Nogmaals herhaalde de persoon dat ik mijn auto moest vastmaken omdat er iemand in zat; Ik deed mijn deur terug open en zag dat mijn GSM ribedebie was …

    Inderaad, terwijl ik uit de auto stapte, heeft er iemand langs de andere kant de deur open gedaan en mijn GSM weggerist en dat onder de ogen van vele omstaanders. Ge moet maar durven.
    Nog een geluk dat ze niet begonnen zijn met mijn spiegels en andere dingen los te vijzen van de auto.

    Jajaja, da gebeurt hier ook … onlangs nog gehoord … een vrouw had een ongeluk en terwijl ze stond te wachten, kwamen er jonge gasten en begonnen de spiegels er af te vijzen. Alles is wel gemerkt maar toch daar sta je dan.

    Een andere tactiek dat ze toe passen vooral als je met de raam open rijdt en staat te wachten in de file, is dat ze langs komen met in hun handen een hoop stront. (ja echt) Dan vragen ze geld en als je het niet geeft, smijten ze het boeltje naar binnen. Ofwel smeren ze de spiegels in en beginnen ze los te vijzen.
    Raam sluiten heeft geen zin want tegen dat het raam dicht is, lig de str… al binnen. Dus, ik rij NOOIT met de ramen open in de stad.

    Terug naar zondag … Daar stond ik dan, zonder GSM en met een kapotte auto. Jullie weten het of niet, maar onder zulke omstandigheden kan ik redelijk kalm blijven en de situatie overzien. De andere chauffeur werd ondertussen belaagd door een groep jongeren want hij had blijkbaar juist voordat zijn auto de liefde wou bedrijven met mijn auto een voetganger aangereden en daarom vluchtte hij weg en wou de kortste weg nemen op het rondpunt.
    Na dit kwam hij naar mij met het voorstel alles zo te laten en dat hij de auto wel zou repareren. Dag jan, dat ik dit zou zou laten, ik moet het immers aangeven aan de politie omdat het een bedrijfswagen is. Dus ik zei doodleuk nee, ik laat de politie komen.
    Maar ja, hoe ga je de politie bellen zonder telefoon? Gelukkig kon ik rekenen op enkele bereidwillige mensen rondom mij die de politie al gebeld hadden.

    Enkele ogenblikken later waren ze er en werd alles genoteerd. De andere chauffeur heeft toegegeven dat hij aan de verkeerde kant van de weg reed …
    Nadien moesten we naar het politiebureau rijden, waarom weet ik nog niet maar daar reed hij nog eens in op een pick-up truck van de politie … Ondertussen waren zijn vrienden aangekomen en die waren uiteraard aan het praten met de politie, ik moet je niet vertellen waarom …

    Verder is er die zondag niet veel meer gebeurd, ik kon met de auto nog aan mijn woning geraken en voor de rest van de dag … hoef ik niet te vertellen hoe ik me voelde …

    Maandagmorgen … nu kon alle administratie beginnen:
    - Een nieuwe telefoon bestellen
    - Een nieuwe SIM kaart gaan halen en er voor zorgen dat mijn nummer hetzelfde blijft
    - Papieren op het politiebureau gaan halen voor de verzekering, gelukkiglijk ging dat goed vooruit want je kan daar makkelijk 3à4 uren zitten wachten, nu was alles op een half uur geklaard en 1000 shilling armer … Ook de neergeschreven versie van hetgeen gebeurd was stemde overeen met de werkelijkheid dus de politie-agent had zich niet laten omkopen om een andere versie neer te pennen
    - Op zoek naar een vervangwagen, ok dit heb ik zelf niet moeten doen maar toch, het houd je bezig.

    Dus een maandag van 12u doorgebracht op de bureau zodat mijn pijpke uit was en vroeg in bed lag. Alles moet nu zijn gangetje gaan en het is afwachten wanneer de auto gerepareerd zal zijn, ik kan nu rijden dus is er in principe geen probleem.

    Nog een dikke week se en dan anderhalf weekske vakantie aan de kust samen met Leen, zal deugd doen. Alle muizenissen en stress van ons afzetten en genieten van de cocktails, lekker eten zoal krab, kreeft, vis, … maar vooral samen zijn.
    Zal jullie wel nadien laten weten hoe het geweest is.

    Everything happens with a reason and only God knows why …

    Nog een leuke tussendoortje: In 1969 I gave up women and alcohol - it was the worst 20 minutes of my life. George Best

    Kwaheri!!!

    Marc

    26-05-2011 om 08:20 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de gevangenis
    Waar moet ik beginnen?
    Ik ben al een paar weken niet meer actief geweest op de blog maar dat heeft zijn reden....
    Nee nee ik ben niet ziek geweest maar heb een aantal drukke weken achter de rug.

    Eerst en vooral was er het paasweekend, enkele weken geleden dacht ik er nog aan om ergens naar toe te rijden voor het lange weekend maar het is er niet van gekomen dus ... Vier dagen tijd om golf te spelen.

    Yep, goede vrijdag is ook een feestdag hier in Kenya. Je zal zeggen met al dat golfspelen ben je bijna een goede prof en kan je tornooien spelen zodat je niet meer hoeft te werken. Niets is minder waar, golf is echt een moeilijke sport.
    Er is zelfs een weekend geweest dat ik eraan dacht om alles te verkopen. Die bewuste zondag zat echt alles tegen, 5 balletjes kwijtgespeeld en een score bijna zoveel als mijn eerste golfspel eind januari. Maar ja na een weekske rust en wat zagen en klagen tegen het vrouwtje was de zin er weer. Hoe dikwijls heb ik er vroeger niet aan gedacht om mijn koersfiets te verkopen en ik heb hem nog altijd ....

    Nu zondag ga ik revanche nemen op dat golf terrein, hopelijk gaat het beter. Genoeg gegolfd nu wat anders ....

    Vrienden, ik zat bijna in den bak, nee gene patattenbak of bloemenbak maar echt in de gevangenis. Oei, ik kan de paniek bij jullie al voelen.

    Wat was er nu gebeurd? De week na 1 mei was er een sales conferentie in Zuid Afrika dus wij met enkele van de bureau ernaar toe. Maandagmorgen werd ik opgehaald door de taxi en nam ik samen met mijn baas de vlucht van Nairobi naar Johannesburg.
    Tot zover alles goed, rustige vlucht gehad tot de aankomst in Jo'burg. Ik had van te voren geinformeerd of een visa nodig was en dit was niet het geval, enkel inenting gele koorts maar dat was ok.

    Ja dag jan, bij het afgeven van mijn paspoort aan de immigratie, werd er mij verteld dat mijn paspoort geblokkeerd was en dat ik moest wachten op de politie. Echt binnen een wip en eens knip stond daar zo een kleerkast van ne vent naast mij en die me vriendelijk maar uitdrukkelijk vroeg om mee te komen.
    Natuurlijk was ik verbaasd over hetgeen wat gebeurde en mijn baas die al door was zag me vertrekken met die politieman. Ik vroeg nog aan die immigratie verantwoordelijke wat er aan de hand was en die zei doodleuk dat ik gezocht werd in Zuid Afrika ...

    Je kan mijn gezicht al raden denk ik. Uiteraard begon mijne mayonaise vanboven te draaien en ik maar denken en denken .... Ik was vijf jaar geleden al wel ik Zuid Afrika geweest maar bij mijn weten had ik niks verkeerd gedaan. Dus ik was er zeker van dat dit op een vergissing berustte.
    Die kleerkast die me begeleide zei ook al niet veel dus Marcske zweeg maar en ging rustig mee naar de politie bureau ergens diep verscholen in het luchthaven gebouw.
    Daar aangekomen, zat er nog volk van midden oosten origine en die moest vragen beantwoorden over vanalles en nog wat.
    Ik dacht amaai, dit gaat hier nog een tijdje duren. Ondertussen was een andere politie agente (ook al zo'n kleerkast maar dan een van het vrouwelijke geslacht) met mijn paspoort ergens naar een ander bureauke en ik stond daar maar. Ik had wel mijn baas een bericht gestuurd met een beetje uitleg voorzover ik al wist wat er aan de hand was.

    Nu een aantal weken terug heeft er een collega een nachtje doorgebracht in de gevangenis, de reden hoef ik hier niet te vertellen en dat indachtig, vond ik het wijselijk niet teveel vragen te stellens en rustig af te wachten. Zolang ze me geen wit zwart gestreept kostuum geven en gene zware bal aan mijne voet hangen zal alles wel in orde komen dacht ik.
    Uiteindelijk kwam die agente terug en zei doodleuk dat mijn paspoort als gestolen/verloren geregistreerd staat. Kan je nog volgen? Ik op dat moment niet meer, hoe kan een paspoort verloren/gestolen zijn als ik het in mijn bezit heb?
    Dus maar voorzichtig gevraagd of alles in orde was en of ik iets moest doen. Dit was niet het geval en werd terug naar de uitgang ge-escorteerd. Tja, maar de vraag bleef wel of ik de volgende keer weer niet terug hetzelfde probleem heb.

    Dus de sales conferentie gevolgd en woensdagavond terug naar de luchthaven. Ingechecked en dan naar de immigratie. Paspoort werd gescand en een stempel ingezet, ik mocht door ... Toch voor enkele stappen, ik werd opnieuw tegengehouden.
    Hetzelfde liedje maar met dat verschil dat ik slechts tot aan de deur van het politiebureau geraakt ben, die agente van de vorige keer deed open en toen ze me zag zei ze al dat ze me wel terug zou begeleiden tot aan de gate.

    Al bij al viel alles nogal mee maar ik kan je zeggen dat zelfs als je 200% zeker bent dat je niks verkeerd gedaan hebt, je daar toch staat met een klein hartje.
    Ik heb bij de ambassades geinformeerd en zij zeggen dat alles met mijn paspoort in orde is. Ben eens benieuwd als ik nog eens terug naar zuid afrika ga ....

    Terug naar Nairobi en vorige week. Echt een zware week geweest, vele vergaderingen maar vooral de avonden waren zwaar. Hoe kwam dat? Wel een Belgische collega en goede vriend kwam voor de laatste keer naar Kenya en ik had hem beloofd om hem mee uit eten te nemen en een pint te gaan drinken.
    Bijkomend was er dan nog een afscheidsdrink voor hem georganiseerd op dinsdagavond, woensdagavond hebben we het iets rustiger gehouden maar donderdagavond was het, hoe zeggen ze dat, de top of the bill??? Ik zal het maar zeggen, het was 4u vrijdagmorgen eer ik mijn bed zag. Maar ik was wel om 8u op de bureau. Het gevolg was natuurlijk dat ik vrijdagavond al heel vroeg in bed lag en zelfs zaterdagavond niet weg geweest. Recupereren noemen ze dat en met een dagje ouder te worden wordt de recuperatie tijd langer en langer.

    Voor de rest is hier alles ok, het weer is wel wat wisselvalliger maar normaal voor de tijd van het jaar.
    De brandstof wordt maar duurder en duurder maar het verkeer niet minder, begrijp het niet goed....

    Ook mijn student is terug naar school, hij is echt blij en doet zijn best. Hij is nu volledig uitgerust met alle materiaal voor school en de nodige kledij om te sporten. Volgende weekend ga ik hem een cadeauke doen: een gsm. Met mijn keniaanse simkaart spaar ik punten die kunnen ingewisseld worden voor een gsm. Dus ik ga hem een simpele gsm geven zodat hij naar huis kan bellen indien nodig. En dit is ook goed voor mijne business, een klant meer die belt dus kan ik meer verkopen.

    Fons, Karel, Jos en Willy, ik zal jullie wel eens een kopie van zijn rapport doorsturen zodat jullie kunnen zien dat de bijdrage goed besteed is. Ok, er kan nog verbeterd worden maar Rome is ook niet op een dag gebouwd he maar als ik dit vergelijk met vorige resultaten, is het al een verbetering. En laat het gezegd zijn door iemand die niet rap content is.

    Nog twee weekjes se en dan met vakantie samen met Leen ... Yep, een aantal dagen naar de kust van de Indische zee. Voor de nieuwsgierigen, google maar eens Malindi en dan maar watertanden.

    Het is ook de eerste keer dat ik deze tekst op mijn iPad getypt heb. Dit is echt een geweldig hebbeding. Kan het iedereen aanraden.

    Voila, ik ben weer bijgeschreven. Ik ga proberen terug regelmaat te brengen in mijn blog want ik weet dat jullie zitten te wachten op nieuws/ervaringen maar ik weet dat er ook zijn die de ervaringen hier willen komen opdoen of komen her-overdoen.

    Laat ook maar eens iets van jullie horen via reactie op de blog of via email, altijd leuk voor mij. Ik heb ook enkele leuke foto’kes op de blog geplaatst.
    - Een foto van mijn golf buggy, zodat jullie niet de indruk hebben dat ik met zo’n elektrisch karreke rondrij
    - De vuilkar die iets te zwaar geladen was en achtergekiept is
    - De bakker op de fiets, echt die bakken zitten vol brood!!
    - Een tekst achteraan op een vrachtwagen om te zeggen dat het verboden is om met een haak aan te hangen. Vele fietsers doen dit (op de snelweg) om sneller vooruit te komen.

    “Er zijn maar twee mensen op wie je kan vertrouwen: God en jezelf”

    Kwaheri

    Marc

    18-05-2011 om 07:45 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele foto'kes








    18-05-2011 om 07:36 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weggeweest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hier zit ik nu … 22D …
    Gene schrik hebben, dit is niet het nummer van één of andere gevangeniscel in Kenya maar wel de aanduiding van een superdeluxe stoel (of zetel) in de Airbus van Brussel naar Nairobi.

    Yep, inderdaad ik ben een weekje in Belgie geweest omdat er een aantal familiefeestjes gepland waren en daar mag je niet op ontbreken he en nu terug op weg naar Nairobi.

    Ik weet het, ik heb de laatste weken niets meer op de blog gezet. Ik had me voorgenomen tijdens mijn verblijf thuis dit allemaal neer te pennen maar als je maar 1 week thuis bent, doe ik niks liever dan snoepen, eten wat ik in Nairobi niet kan eten, ’s avonds lekker in de zetel liggen en vooral goed en gezellig babbelen met het vrouwtje.
    Maar nu heb ik nog 8u de tijd om de gebeurtenissen van de afgelopen weken neer te pennen en zodoende terug “bij” te zijn.
    ’t Was niet dat er niks meer te beleven viel dat ik niks meer geschreven heb maar de goesting was er niet omdat er een paar dingen echt tegen zaten en diegene die me beter kennen, als de zaken niet vooruitgaan ben ik een moeilijk mens.

    Wat was er dan aan de hand kunnen jullie zich afvragen?! Ik ga er eens met een dokter over spreken maar ’t is al meerdere keren gebeurd dat zo na een 5/6-tal weken de “heimwee” naar huis de kop op steekt dus dat was al één ding dat zich voordeed …
    Nu ja, niet onoverkoombaar omdat ik wist dat ik in April een weekje naar huis kon.
    Maar ’t waren vooral al die andere dingen die me een beetje depri maakten …

    Re-organisatie bij mijn klant: In November was er een nieuwe CEO gekomen en zoals je weet: andere bazen, andere wetten. Het gevolg was een re-organisatie enkele weken terug. Wat heb ik daar nu mee te maken? Wel, als je al weken bezig bent met een aantal projecten voor te stellen en dan plotseling zijn de personen er niet meer verantwoordelijk voor, dan geeft dat een beetje het gevoel dat alles voor niks is geweest. Anderzijds moet ik het ook positief bekijken, andere beslissingsnemers betekent nieuwe kansen. Dus laten we vooral dat laatste onthouden.

    Personeelszaken: Hier kan ik niet veel over vertellen maar er zijn nog een aantal zaken die nog niet uitgeklaard zijn en die naar mijn mening nets iets te lang duren. Men heeft beloofd dat eind van de maand alles in orde zou zijn. Ben eens benieuwd … hopelijk zijn het geen vijgen na Pasen. 

    Iets anders dat ik meegemaakt heb … Het was op een woensdagavond, ik was op weg naar mijn woning na een dinneetje met collega’s. Plotseling een enorme knal … en de auto die een beetje raar begon te doen. Inderdaad, een klapband links vooraan. ’t Was effe verschieten. Maar ja, wat nu gedaan? Ik had geen zin om die band in de donkere te gaan vervangen laat staan hoe ik het moest doen.
    Jajaja, ik kan wel een band vervangen van een gewone auto maar van zo een 4x4 is het toch nog iets anders. Gelukkig was ik niet zover meer van de woning en ben dus maar voorzichtig verder gereden.
    ’s Morgens dan maar de AA gebeld (AA staat voor Automobile Association en voor niks anders ) dit is een soort van VAB/Touring. Die waren vlug ter plaatse en hebben het wiel vervangen. Toen zag ik de schade pas, ook de velg was gescheurd dus dat zou een volledig nieuw wiel zijn.
    Ik kon me toen al voorstellen wat voor een tam-tam dit weer ging worden met de verantwoordelijke voor de auto’s op het werk.
    En inderdaad, het was van dat. Na veel vijven en zessen heb ik gewoon gezegd dat hij het moest oplossen. Het heeft een week geduurd vooralleer ik een nieuw reservewiel had, heb het nog eerst moeten voorschieten en dan alles in het werk moeten stellen om het geld terug te krijgen.

    Je zou zeggen om alles eens af te reageren kan je toch gaan golf spelen …
    Heb ik ook gedaan maar ook daar ging het niet zoals het moest zijn. Hoe een mens zijn gedachte soms echt in de knoop kunnen zitten … Ik had al meerdere malen meegemaakt na 4u golf spelen dat mijn ogen pikten, dat komt vooral door de hevige zon dus besloot in mijn zonnebril die ik heb voor te fietsen op te zetten.
    Natuurlijk mijn spel niet goed, wat denk je dan ik de eerste plaats? Het is de schuld van de zonnebril. Idioot natuurlijk …
    Dus dat kwam er dan nog eens bij. Ik had al langer gekeken om ergens lid te worden van een golfklub en uiteindelijk had ik beslist. De nodige formulieren ingevuld, ze binnen gebracht op de bureau van de club tesamen met de cheque. Twee dagen nadien was ik daar terug om een beetje te oefenen en werd ik op het matje geroepen. Mijn cheque was niet in orde, ik was al verbaasd waarom niet en blijkbaar had het te maken dat ze het verschil niet zagen tussen een 1 en een 7 …
    Ik schrijf nu zeker niet onduidelijk en volgens mij zag je het verschil zeer goed. Ik heb nu niet altijd lege cheques op zak dus kon ik nog eens terug komen met een andere. Uiteindelijk is alles in orde gekomen en ben ik nu een volwaardig golf-lid van de Sigona-golf klub.

    Dus je kan al raden dat ik de laatste weken niet in de beste stemming was. Ne mens kan da zo eens hebben he. 
     
    Sorry, heb het schrijven even moeten onderbreken (uiteraard zien jullie dat niet) voor het geweldige 5-gangen menu. Diegene die iets van vliegtuigen en zetelnummering afkennen zullen al wel gemerkt hebben dat 22D GEEN business class is. Dus ik zit hier met mijn PC voor mij met mijn neus bijna tegen het scherm.

    Uit wat bestaat nu die 5-gangen menu?
    1. Aperitief met nootjes
    2. Slaatje met 3 kippeblokjes
    3. Keuze tussen vis en vlees. Mijn keuze was vlees. Het moest iets voorstellen van stoofvlees maar het kon in de verste verte niet tippen aan het lekkere stoofvlees dat ik de afgelopen week geten heb klaargemaakt door mijn vrouwtje. (jaja, ze legt me in de watten als ik thuis ben )
    4. Blokje kaas
    5. Vanillepudding
    En dit alles geserveerd in plastieken kommetjes of aluminium bakjes en te eten met plastiek bestek. Peter Goossens zou er jaloers van worden.

    Terugkomende op de afgelopen weken … Alles was niet negatief, uiteraard waren er ook leuke momenten. Zo heb ik gehoord van Mama Linda dat haar zoon het heel goed had gedaan op school. Eigenlijk veel beter dan de vorige school. Uiteraard ben ik blij dit te horen zodat ik weet dat het geld van de “belgische sponsors” goed besteed is en een motivatie is om verder te doen. Met in Belgie te zijn heb ik de tijd niet gehad om het rapport te gaan bekijken maar ga dit zeker één van de volgende dagen doen. Indien er interesse is zal ik het wel eens doorsturen.

    Ook de week thuis heeft deugd gedaan, heb wel twee weekends geen golf kunnen spelen maar de raad van mijn huisdokter nog altijd indachtig (af en toe eens rusten kan geen kwaad) heeft dit wel goed gedaan en zal de score volgende keer wel beter zijn met zonnebril.

    Nee nee denk nu niet dat ik de hele week niks gedaan heb.
    Ik was niet met vakantie dus elke dag heb ik gewerkt van thuis uit en er ’s avonds voor gezorgd dat het eten op tafel stond als Leen thuis kwam, was voor haar ook eens leuk.
    Verder nog een aantal klusjes opgeknapt, plannen gemaakt voor het bezoek dat binnen enkele maanden nog eens komt. (goed op tijd maar wat gedaan is, is gedaan) en ook al eens gezocht naar mogelijkheden om kerst en nieuwjaar in de warmte door te brengen.
    Een eerste gedachte is er al, zal wel meer details geven als de plannen meer concreet worden. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat ik terug met een frisse geest naar Nairobi ben zodat we er maandagmorgen opnieuw kunnen invliegen.

    Ik heb geluk nu dat het maar twee korte weken zijn omdat het Paasweekend ertussen valt. Eigenlijk had je beter dan thuis geweest zullen jullie zeggen maar omwille van bepaalde activiteiten was dit niet mogelijk, ook met de geplande vakantie in Juni naar Malindi was dit niet mogelijk.
    Dus met Pasen ben ik in Nairobi. Hopelijk blijft het goede weer zich in Belgie doorzetten zodat jullie ook kunnen genieten van het zonnetje. Ik heb dan wel 4 dagen om mijn “gemiste” golf terug in te halen. 
     
    Nog vergeten te zeggen, heb in de Decathlon zo een golf trolley gekocht. Vanaf nu ben ik nen echte.  (hopelijk is hij er straks nog heel bij als we landen)

    Voila, nu zijn jullie weer op de hoogte van de laatste stand van zaken. Ik krijg toch nog altijd reacties binnen dus dat betekent dat dit toch nog gelezen wordt. Ik heb ook de vraag gekregen om het recept van samosa’s eens te publiceren, dit gaat er zeker van komen maar moet het eerst zelfs eens neerpennen. Ik weet wel hoe ze te maken maar ik zou niet willen dat ik iets vergeet op te schrijven.

    Om af te sluiten geen keniaans gezegde deze keer maar wel een wijsheid die ik van een goede keniaanse vriend gehoord heb aangevuld met mijn eigen wijsheid.
    For every problem is a solution = voor elk probleem is er een oplossing
    Slaap er eens een nachtje over = iets wat ik zelf al meerdere malen meegemaakt heb, soms kan het zo tegenzitten of niet vooruit willen. Blijf dan niet nodeloos verder doen maar laat het effe rusten en neem het later weer op. Je zal zien dat het dan wel lukt of dat er wel een oplossing is.

    En foto’s wil ik niet teveel publiceren hier, Leen is bezig met een fantastische foto-boek te maken (zal nog wel effe duren aangezien zij ook een drukke agenda heeft) maar spring gerust thuis eens binnen zodat jullie kunnen zien hoe het echt Afrika eruit ziet en niet volgens de “soap series” op de belgische televisie.

    Kwaheri!!!

    Marc

    18-04-2011 om 14:42 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is begonnen ...
    Het is begonnen …
    Wat zal je denken?
    Wel,
    - De oorlog in het Midden Oosten met Khadafi op kop
    - De ondergang van de wereld, zie maar naar Japan …

    Nee nee, ik ga het niet over die zaken hebben maar wel over het regenseizoen dat begonnen is.

    Mijn gasten die hier een weekje verbleven hebben, hebben geluk gehad. Een paar dagen nadat ze vertrokken zijn, is het beginnen regenen. Iedereen hier in kenya blij natuurlijk want regen is goed voor de plantjes en plantjes zorgen voor voedsel.

    Nee echt het was hoognodig want het was kurkdroog met als gevolg dat er redelijk wat branden in Nairobi geweest zijn, ook in Kibera. Maar wees gerust met mijne student van daar en Mama Linda is alles ok.
    In het begin was ik ook blij met de regen (ben hier al te lang denk ik, ben volledig aan het ver-afrikaansen), dat doet tenminste het stof verdwijnen. Echter nu ben ik het al beu want ’t is te koud nu (20° C) en regen brengt een modderpoel teweeg. Soms zie ik niet meer of ik een blauwe auto heb …
    En hier is het van dat vuil bruin-rood slijk. Als je dit op je kleren krijgt, zijn ze voor weg te gooien. En dan over het verkeer maar te zwijgen, dan is het nog erger dan anders en dat is al zo’n een mierennest. Extra voorzichtig zijn is dan de boodschap.

    Ik ben een hoffelijke chauffeur en hou rekening met de voetgangers maar er zijn kerels bij die naar niks zien en door de plassen cheesen en dan natuurlijk krijgen de voetgangers naast de weg een serieuze douche met het nodige gevloek erbij maar daar trekt de chauffeur zich niks van aan.
     
    Ook de regen verknoeid mijn golf-spel. Ik had zaterdagmorgen afgesproken met enkele andere beginners en belofte maakt schuld, dus den deze om 6:30 uit zijn bed en een kijkje nemen aan het raam. Tja, het regende nog … Maar ja, het spreekwoord ‘regen voor 8u blijft niet duren’ indachtig, ben ik toch maar opgestaan en mij klaargemaakt.

    Op het golfterrein aangekomen was ik de enige zot die er stond, heb nog effe gewacht en toen heeft mijn caddie mij overtuigd om toch van start te gaan.
    En goed dat ik gegaan was want een uurtje nadien is het gestopt met regenen.
    Zondag morgen hetzelfde liedje … maar toen was de golfscore niet wat het moest zijn. Ik was er zelf een beetje depri van …

    Wat was nu de oorzaak van het mindere golfspel? Teveel geoefend?
    Zat de wijn van zaterdag nog in mijn lijf (seffens meer daarover)? Was het gewoon een slechte dag? Ik weet het niet totdat vandaag mijn linkerknie pijn begon te doen en toen wist ik het … ik was zaterdag uitgeschoven tijdens het douchen (nee nee niet na de wijnparty) en mijn knie gestoten.
    Zondag tijdens het golfen niet echt iets gevoeld maar mijn golf-makkers zeiden dat ik overcompenseerde (een moeilijke term ‘k weet het) en dat ze me dit nog nooit hadden zien doen.
    Waarschijnlijk heeft de knie toch onbewust meegespeeld in mijn positie tijdens de slagen en zodoende ermee voor gezorgd dat mijn score niet al te best was.

    Nu ja, ik weet het, nen uitleg als geen ander maar laten we het daarbij houden, op zijn minst is mijn gemoed nu een beetje beter en zie ik het terug zitten voor volgend weekend.

    Wat is dat nu van die wijn hoor ik jullie al denken? Welnu, op vrijdagavond and zaterdagnamiddag was er het vierde Nairobi Wijnfestival (lees wijn proeven). Ik had mijn inkom-kaart al op voorhand gekocht dus ik moest er naartoe.
    Stel je voor, de mogelijkheid hebben om voor 13 Euro 72 verschillende wijnen te proeven, hapjes inclusief.
    Dat kan je toch niet laten liggen hé?! Ik heb ze niet alle 72 geproefd maar heb er toch wel een 12-tal mijn glaasje en mondje laten passeren. Mensen het was proeven he, niet drinken.

    Het was gezellig en dat maakte dat ik zaterdagavond niet meer op pad ben geweest, teneerste omdat het te koud was door de regen en ten tweede om brandstof te sparen.
    Yep, er is een tekort aan diesel voor het moment. Nee het heeft niks te maken met Khadafi (nog niet) maar de schepen met de bevoorrading blijven voor de kust rondjes varen omdat de regering het niet eens geraakt over de prijs van de brandstof. Kan je dit inbeelden?? Zoiets kan alleen maar in Afrika.

    Er is niet alleen een tekort aan diesel maar ook een tekort aan elektriciteit. De vorige dagen regelmatig in het donker gezeten hier. Er is wel een generator aanwezig aan het huis waar ik woon maar tijdens één van de vorige interventies is er een stuk uitgevlogen en dus geen generator met als gevolg ook geen elektriciteit.
    De generator zal wel gemaakt worden maar eer dit gebeurd kan het goed Pasen zijn … Dus mensen, als jullie thuis het licht aandoen, denk dan eens aan mij hé.

    Voor de rest gaat hier alles zijn gewone gangetje, de ene dag al wat beter als de andere maar dat zal iedereen wel eens hebben zeker.

    Tot … en in levende lijve binnen drie weken in België.

    Denk niet aan de dag, die zorgt voor zichzelf.

    Kwaheri

    Marc

    PS voor foto’s moeten jullie maar eens afkomen als ik in België ben.

    21-03-2011 om 19:06 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan mierenland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja ik weet het … ik heb mijn wekelijkse blog een tijdje verwaarloosd.
    ’t Is niet dat ik niks meer te vertellen heb maar eerder geen tijd gevonden om aan het schrijven te slaan.

    Ok, geen excuses … maar ben de laatste dagen/weken druk in de weer geweest zoals een mier.
    Enerzijds was het druk op het werk en anderzijds had ik mijn bezigheid met de voorbereiding van de geplande activiteiten voor mijn bezoekers.
    Yep, ik ben een weekje reisleider/lijder geweest. Nee nee, ik mag niet overdrijven, ikzelf heb er ook wel van genoten maar anderzijds pietje precies als ik ben, moest alles in orde zijn.

    Wie waren nu die bezoekers? Allereerst mijn vrouwtje die voor een weekje van de heerlijke zon is komen genieten en ze had haar vader de Jos meegebracht.
    Voor hem was het zijn eerste keer in Afrika en dus ook Kenya. Ik ga niet alles vertellen want ik heb hem alle dagen notities zien maken dus ik verwacht ook nog wel een uitvoerig reisverslag van hem.

    Vrijdag 25/2 had ik al een dag vakantie genomen om ervoor te zorgen dat het huis piekfijn in orde was (niet dat ik veel heb moeten opruimen), de kasten gevuld waren met lekkers (met zelf gemaakte samosa’s) maar vooral om ’s namiddags te gaan golfen want tijdens het weekend zou ik geen tijd hebben.
    En ik had me voorgenomen om op tijd naar de luchthaven te vertrekken zodat ik niet hetzelfde zou meemaken als in November. (nee ik ga het niet herhalen, je moet de vorige artikels er maar terug op na lezen).

    Mijn gasten zouden toekomen om 22:50, dus ik had nog rustig de tijd om zelf eerst iets te eten en nog een laatste Duvel in mijn ééntje te drinken vooralleer te vertrekken.
    Het verkeer viel nogal mee zodat ik goed op tijd op de luchthaven was, daar nog rustig een koffie gedronken en dan maar wachten.

    Nu, ik wist dat er nog een tussenstop in Entebbe was en wat ik dan altijd doe is een SMS sturen en kijken wanneer die afgeleverd wordt zodat ik weet of de vlucht op zijn minst op tijd is in Entebbe.
    Afrika zou Afrika niet zijn als er nu toch ook weer enige verwarring was … Ik keek op het bord met de vluchtgegevens en om precies 22:50 verscheen dat de SN-vlucht geland was maar ik had nog geen bericht uit Entebbe (Uganda) gekregen … 1 minuut later”knock knock” op mijn GSM, een SMS van Leen dat ze juist in Entebbe geland waren.
    Alé kortom nu was ik helemaal in de was, wat was het nu? Geland in Entebbe of geland in Nairobi? Gelukkiglijk was het het laatste en een goed half uurtje later kon ik ze in mijn armen sluiten. Nu kon de vakantie pas echt beginnen.

    Ik had een programma samengesteld dat een beetje vanalles omvatte(cultureel, educatief, culinair, toeristisch) maar vooral het echte leven in Kenya laten zien en niet alleen luxueuze lodges en toeristische trekpleisters.
    Ik had ook een hulplijn ingeschakeld, later meer hierover.

    Die vrijdag hebben we niet veel meer gedaan omdat het dan ook al middernacht was eer we in Lavington Njumbi road aankwamen (daar woon ik).

    Zaterdag stond een “stadsbezoek” op het programma, pfff wat is daar nu aan zal je zeggen maar het feit alleen al om naar het centrum te rijden, parkeerplaats te vinden (niet dat ik daar een probleem mee want ze kennen me daar al) en dan wat rond te wandelen is al een hele ervaring op zich voor iemand die voor het eerst in Afrika is.
    De lunch hebben we genuttigd in een plaatselijk restaurant waar je expliciet moet vragen voor bestek want normaal moet je met je handen eten zoals elke Keniaan dat doet.
    De rest van de dag is het gebleven bij een bezoek aan de lokale groenten-en fruitmarkt, file rijden en file veroorzaken en om af te sluiten nen goeie Duvel op het terras van de Black Diamond.
    En ja Jos, het bord hangt er nog altijd.

    Nee nee, het was niet ’s avonds dat we op het terras gezeten hebben maar in de namiddag. We moesten op tijd het bed in want ’s anderendaags was het vertrek van de uitstap om 7u00 ’s morgens gepland.
    Ik had namelijk aan mijn Keniaanse collega Julius gevraagd of we niet een keer naar zijn geboortedorp konden rijden.

    Ik was er al eens geweest en mij leek het leuk om mijn gasten eens te tonen hoe de lokale bevolking op het “platteland” woont.
    Het was wel een eindje rijden maar het was de moeite, de mensen leven daar nog echt in lemen hutten zonder stromend water of andere nutsvoorzieningen maar … ze kunnen bier brouwen en dat hebben we mogen proeven. Ik was de laatste blanke die ze gezien hadden en ik denk dat ik er ongeveer een jaar geleden geweest ben.
    Een goede teug van het brouwsel uit een afgewassen plastieken mayonaise-emmer smaakte “geweldig” en nadat we met de hele gemeenschap uit één gezamelijke grote pot en via dezelfde rubberen slang gedronken hadden denk ik dat we echt aanvaard zijn in dat dorp en we zeker mogen terugkomen. En bij mijn weten heeft niemand de “Nairobi Express” gehad. (is de lokale uitdrukking voor diarree)

    Na het late middageten zijn we dan terug naar Nairobi gekomen met een aantal tussenstops in enkele scholen/internaten waar de jongere broers van Julius waren om nog enkele formaliteiten te regelen. (vooral geld te geven)

    ’s Maandags was het meest gevarieerde programma met een bezoek aan het Karen Blixen museum gekend van de film Out of Africa met vooral “original” voorwerpen en zaken geschonken door Universal Studio’s. ’s Avonds wilden we dan de film zien maar den deze speelde het klaar om de DVD in twee te breken …
    Ook hebben we Kasuri bezocht, dit is een winkel/werkhuis waar men halssnoeren van klei-parels maakt en sandalen die zeer geliefd zijn bij de hond van mijn huisbaas. Gedurende de week kan men de atelier bezoeken en als ik de gids had laten doen moest ik van iedereen die er werkte (meestal alleenstaande vrouwen) een foto maken. Ze zijn echt fier op hun werk daar en willen het dan ook promoten langs alle kanten.
    Verder hebben we nog het Giraffe-center bezocht waar de giraffen uit je hand komen eten, een galerij waar men bronzen beelden kon kopen. Er zaten echt juweeltjes tussen maar de prijs was dan ook navenant …
    Als laatste van de dag was er het bezoek aan Kitengele. Dit is een plaats iets buiten Nairobi waar men gerecycleerd glas gebruikt om nieuwe voorwerpen te blazen. En ja, je kan er ook de glazen voorwerpen kopen maar voor de beste prijs moet je wel in het magazijn zijn en niet in de winkel en ze liggen 10m van elkaar. Ik begrijp het nog altijd niet maar met mijn curieuze neus had ik al eerder ontdekt dat de prijzen in het magazijn lager zijn.

    Dinsdag voormiddag was er niks gepland zodat mijn gasten zich konden voorbereiden op het bezoek aan Kibera, de op één na grootste sloppenwijk van de wereld. Nu ja, ik had al foto’s getoond van mijn eerdere bezoek(en) dus op zich konden ze al weten wat hun te wachten stond.
    Maar toch, zelfs voor mij blijft het nog altijd aangrijpend om te zien hoe de mensen daar leven of beter gezegd overleven met heel weinig.
    De mensen leven daar echt met een zware last en gaan hierdoor gebukt door het leven. Het is zo erg zelfs dat ze de hoogte van de deuren er aan aanpassen waardoor ik met mijn lengte van 1m79 knal tegen een houten balk liep en er een serieuze wonde op mijn kale knikker aan overhield.
    Gelukkig had ik mijn petje op en is alles nu goed genezen.

    Ik heb Jos en Leen ook kennis laten maken met Mama Linda. Ik had al enkele malen een hele auto vol met eten naar één van de schooltjes in Kibera gebracht maar ik wou toch ook iets anders doen …
    Met het ingezamelde geld, met dank aan Fons/Simonne, Karel/May en Jos/Lief, heb ik ervoor gezorgd dat de zoon van Mama Linda naar school kan gaan tenminste voor één semester en fatsoenlijke kleren heeft om naar school te gaan.
    Dus mensen, jullie geld is goed besteed en Leen zal er wel voor zorgen dat jullie een klein aandenken krijgen uit Kibera.
    Mama Linda heeft ons haar huisje van binnen laten zien en een foto van haar zoon die uiteraard nu op school zit. Ze was er wel fier over.

    Jos, ik kan alleen maar vragen om zoveel mogelijk hierover te vertellen aan iedereen die naar je ervaringen vraagt zodat iedereen inziet dat we het zo slecht nog niet hebben en dat we geen enkele reden hebben om te klagen.

    Uiteraard bij een bezoek aan Afrika mag een bezoek aan een wildpark niet ontbreken. Aangezien de tijd het niet toeliet om naar de Masai Mara te gaan was mijn alternatief een combinatie van een bezoek aan Crescent Island in Naivasha waar men tussen de wilde dieren kan wandelen en Lake Nakuru waar je wilde dieren zoals giraffe, neushoorns, buffels, antilopen en nog zoveel meer kan spotten.
    Om niet over en weer te rijden, had ik een overnachting geboekt in de Lake Nakuru lodge midden in het park met een mooi uitzicht over het meer met zijn vele flamingo’s, pelikanen en andere vogels. Spijtig was dat de week ervoor waarschijnlijk tengevolge van de grote droogte een serieuze bosbrand geweest was zodat een deel van het park er zwartgeblakerd bijlag. Desalniettemin hebben we toch de beestjes gezien …

    Ik kan nog zoveel meer vertellen over: het douchen met een lamp op je kop omdat er geen elektriciteit was, het stipt sluiten van de car wash om 17:00, de vele voetgangers die ’s morgens en ’s avonds allemaal in dezelfde richting naar hun werk gaan (Jos noemde het “mieren”), over matatu’s die spook gaan rijden als ze te lang in de file moeten staan en ik kan zo nog wel effe doorgaan …..

    Vrijdag was een rustdag en kon de voorbereiding voor de terugreis gestart worden. De week is voorbij gevlogen en iedereen heeft ervan genoten.
    Vrijdagavond was er nog een autotrip voorzien in het programma: naar de luchthaven.
    Daarna kon het “normale” leven opnieuw van start gaan en vandaag het werk terug starten.

    Voila, dit was het in een notedop of moet ik zeggen een mierenhoopje?
    Ik ga bewust geen foto’s bijvoegen, jullie moeten maar eens in Geel langskomen (in Kenya mag ook als je de ervaring in het echt wil opdoen).
    Tot slot nog enkele uitspraken van de afgelopen week:
    - Skills to do comes on doing
    - Live your live
    - “Original”
    - Mzee retired in Belgium, Mzee retired in Kenya

    En voor de rest: Hakuna Matata

    Kwaheri!!!

    Marc

    07-03-2011 om 18:32 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarmee zal ik beginnen ....??
    Waarmee zal ik beginnen … er is zoveel gebeurd de afgelopen twee weken, vooral leuke dingen.

    Het zijn wel drukke weken geweest zowel op het werk als in mijn vrije tijd.
    Vorig weekend ben ik op golf-weekend geweest zoals ik eerder geschreven heb. Aangezien er zaterdagmorgen al gespeeld moest worden, was iedereen vrijdag namiddag vertrokken. Ik moet eerlijk zeggen, het kon niet snel genoeg vrijdagmiddag zijn.
    Vanzodra het werk gedaan was, nog snel langs de supermarkt gereden want er moesten nog inkopen gedaan worden want ja hoor, ons eigen potje moest gekookt worden. ’t Was een mooi zicht, ikke samen met mijne baas Manfred samen winkelen. Van zodra dat achter de rug was, hup de auto in en naar Naivasha.

    Nu rijd ik al ongeveer een half jaar rond hier met de auto maar de verkeersreglementen (als er al zijn) ken ik nog niet allemaal. Zeker niet de snelheden op de wegen … Aangezien we vrijdagnamiddag nog 9 holes wilden spelen kwestie van op te warmen, zat de snelheid er stevig in waar het kon, uiteraard met de nodige voorzichtigheid.
    Lap, daar had je het, juist voor we linksaf de onverharde weg moesten nemen, een politieman die me naar de kant leidde. Ik wist hoe laat het was, … Het raampke open gedaan en vriendelijk goededag gezegd. De agent maakte me er op attent dat ik 112km/h gereden had waar slechts 100km/h toegelaten is, dat ik met hem mee moest komen om de “formaliteiten” te regelen en dat ik ’s maandags naar de rechtbank moest komen.

    Nu moet je weten er staan nergens verkeersborden met de snelheid of enige andere regels dus je zou je kunnen afvragen hoe je het moet weten. Maar swat, geen vragen stellen of moeilijk doen. Iets anders dat je zou kunnen afvragen is hoe zij weten hoe snel je rijdt, wel ze hebben “speedguns”, dit zijn van die draagbare snelheidsmeters, over de juistheid gaan we ook maar niet discuteren.

    Terug naar onze agent … Het komt erop aan om rustig te blijven en je meest onschuldig gezicht op te zetten. Ik maakte hem duidelijk dat ik zeker niet voor de rechtbank wilde komen omdat ik moest werken, toen vroeg hij mijn rijbewijs en god weet waarom gaf ik hem mijn ID-kaart. Hij bestudeerde deze grondig en begon vragen te stellen waarom ik zoveel voornamen had. Er staat namelijk Marc J.D. Van Dingenen. En met die Van zijn de Kenianen niet vertrouwd want ze denken dat dit ook een voornaam is.
    Mijne reis- en huisgenoot Manfred begon het op zijn zenuwen te krijgen omdat natuurlijk de 9-holes lagen te wachten en elke minuut telde. Hij vroeg hoeveel dit zaakske moest kosten en of we het niet konden “regelen”, snap je wel. De agent, nog altijd even vriendelijk zei dat het 3000 Shilling en natuurlijk de rechtbank zou kosten.
    Toen heb ik met de tranen in mijn ogen   mijn betoog gedaan, zei dat ik het accepteerde dat ik te hard reed (ontkennen heeft toch geen zin), het me spijtte, ik niet constant op mijn kilometriek zit te kijken en het verkeer in het oog hield.
    En nu komt het … blijkbaar had mijn betoog grote indruk gemaakt op de agent, hij zei nog dat het inderdaad een grote auto was, hij mijn excuses accepteerde en hoera hoera ik mocht doorrijden zonder te betalen of rechtbank.
    Ik heb het verhaal achteraf nog verschillende keren gedaan en niemand kon het geloven: tegengehouden worden de politie en niet moeten betalen!! Er zijn nog eerlijke en goede mensen in de wereld.

    Terug naar het weekend dus. Eens aangekomen in het golf-resort, snel alles uitgeladen, wat in de frigo moest, in de frigo gezet, golf-tenue aangedaan en nog “snel” de 9-holes gespeeld. Wel een leuke ervaring maar het grote werk was pas ’s anderendaags. Zoals reeds gezegd, moest er zelf gekookt worden; ’s avonds werd alles tesamen in één huis gebracht en hup de chef-koks konden aan het werk.
    Manfred en ik hadden alles voorzien voor pasta bolognaise dus heb ik mijn kookkunsten kunnen demonstreren. Ik dacht als het golf-spel morgen zo goed gaat lukken als mijne spaghetti, dan is alles ok.
    Er was maar één probleem, we waren met twee “Marc’en” dus ging verwarring met zich mee brengen maar ook dit is opgelost, blijkbaar was iedereen overtuigd van mijn kookkunsten dat ik tot “chefke” omgedoopt werd, ik probeerde ze wijs te maken dat mijn tweede naam “Jef” (herinner J.D.) is maar blijkbaar is dit voor engelssprekenden te moeilijk om uit te spreken dus is het bij “chefke” gebleven.
    Nadien nog rustig een pintje met de andere mede-spelers en familie gedronken en dan bed in, het was al later dan verwacht.

    Tja, ’s morgens moest er ontbijt gemaakt worden dus om de andere bewoners niet te vroeg wakker te maken, den deze op kousevoeten engels ontbijt gemaakt: worstjes, bonen, eieren, toast, thee, … We zouden het nodig hebben.

    En toen begon het spel … ik zag precies terug een groep wielertoeristen voor mij juist voor de start van een grote rit. Er moest ook ingeschreven worden, je krijgt een score-kaart mee, iedereen staat te stretchen, wat te prullen aan zijn materiaal. En klokslag 9 werd de eerste bal van de tee afgeslagen, we waren vertrokken. Ik moet zeggen, in het begin ging het wat stroef maar later lukte het wel. Ik had het geluk een goede caddie (dit is de arme man/vrouw die de golftas overal moet meezeulen en de verloren balletjes moet gaan zoeken) te hebben die me toch wat tips gaf.
    Na 4u spelen en 10km gewandeld te hebben, zaten de 18 holes er op. Dus diegene zeggen dat golf geen sport is nodig ik uit om eens mee te gaan, ge moet nog niet eens balletjes kloppen, meegaan is al voldoende …

    En ja, na het spel, hetzelfde liedje bij als bij de toeristen, discussie over de handicap, de punten, … (bij de toeristen was het dan gemiddelde snelheid, stijgingspercentage, hartslag, …). Na alle scrores bekeken te hebben, werd de handicap bij sommige bijgesteld (wat uiteraard tot discussie leidde) en de teams voor de volgende dag samengesteld. Ik ga niet alle golfregels hier uitleggen, ten eerste ken ik ze nog niet allemaal en ten tweede, ’t zijn er veel te veel. Als je meer wil weten, surf maar eens naar http://www.abc-van-golf.nl/

    Na het nodige vocht bijgevuld te hebben, ja echt ’t was snikheet heet: 30°, moet er natuurlijk bijgetankt worden, was iedereen vrij. Ik heb dan rustig wat aan het zwembad gelegen en genoten van de natuur en de rust.

    ‘s Avonds was er een “braai” voorzien. Dit is het zuid-afrikaans voor barbecue. Dus iedereen zijn meegebracht vlees werd gebraden en alles werd gedeeld. Nadien was het party, hier kan/mag ik nog niet teveel over vertellen want ik moet eerst nog met de andere golf-makkers afspreken wat mag gepubliceerd worden en wat niet. Maar ’t was leuk!

    De dag nadien opnieuw 18 holes gespeeld, ingepakt en terug naar Nairobi gereden zonder tegengehouden te worden door de politie. Voila, het golfweekend zat erop. Het was leuk, nog wat kunnen leren maar zal nog veel moeten spelen om tot een redelijk niveau te komen maar oefening baart kunst en de andere golfers zeiden dat ik het nog niet zo slecht gedaan had om voor de eerste keer op een echt terrein te spelen. Dus dat zat goed.

    En dan begon de drukke werkweek, veel bezoekers, veel vergaderingen met de klant dus mijn loopprogramma effe on hold gezet. Er waren dagen bij dat ik al om 8u ’s morgens bij de klant zat, maar ja niet zeuren, ’t is mijn werk.

    Maar na het vermoeiende golf-weekend en de drukke werkweek was op het einde van de week mijn kaarske uit.
    En hupsake, ’t was weeral weekend. Ik had voor nieuwjaar mijn belofte gemaakt dat ik na het golfweekend de weekends nadien mee ging spelen. En belofte maakt schuld, dus zaterdag nog wat gaan oefenen op mijn zwakken punten en hou je vast, nu komt het … Zondagmorgen, vandaag dus, om 6u uit bed om om 7u30 op de eerste golf-tee te staan. Jawel, om 6u ’s morgens … goe zot zulde zeggen maar je moet het eens doen, het is echt genieten, wandelen in de natuur, de vogeltjes horen fluiten, enz.
    En jaja, soms eens goed vloeken omdat de bal toch niet gaat waar je wil of je er compleet naast slaat.

    Voor de rest is het al februari, de tijd gaat snel. En om jullie nog eens waterachtig te maken, ’t zonneke schijnt hier nog altijd met overdag zo’n 30°. Heerlijk om ’s morgens naar het werk te rijden met het dak open. 

    En moeder, als ge dit leest (en ik weet dat ge dat doet) alvast een gelukkige verjaardag gewenst!!!

    Aangezien het meeste over golf ging, sluit ik nu eens af met enkele golf-waarheden:

    Golf is zoals kunst, het is onmogelijk perfect te zijn. 

    We ergeren ons niet aan een slechte slag maar wel aan een domme slag. Soms is het moeilijk om het onderscheid te kennen.

    Kwaheri!!!

    Marc

    06-02-2011 om 16:56 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelrecht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Welke banden Kenya heeft met België weet ik niet maar ’t zijn precies twee buurlanden.
    Waarom zeg ik dit?
    Welnu, jullie zullen het wel gelezen of gehoord hebben. Vorige woensdag zijn op klaarlichte dag in de buurt van Wilson Airport enkele “dieven” ter plaatse doodgeschoten door de politie.
    En dit was voorpagina nieuws in een Belgische krant!! Is dit ook het geval wanneer er in Brussel, Antwerpen of Charleroi iemand neergeschoten wordt?

    Er is wel wat komotie ontstaan over hetgeen gebeurd is maar het is zeker geen uitzondering.
    Nee nee gene paniek, ’t is niet dat iedereen met een revolver op zak rondloopt (alé toch niet dat ik weet) maar ik kan wel zeggen dat dit regelmatig gebeurd. Onze politiekers kunnen er nog iets van leren: toepassen van het snelrecht.

    Ja hoor, het gebeurt dat wanneer een dief op heterdaad wordt betrapt hij gewoon ter plaatse “berecht” wordt.
    Drie weken geleden nog gebeurd … dief op heterdaad betrapt … burgers die het gezien hadden hebben die kerel gewoon vastgenomen, benzine erover en hupsake de vlam in de pijp …

    Niet dat ik het allemaal goedkeur maar het werkt wel.
    Datgeen gebeurd is aan Wilson Airport keur ik zeker niet goed, de zogezegde dieven stonden gewoon te wachten in de file dus van heterdaad was geen sprake. Volgens mij was het gewoon een afrekening. Ik heb wel een vermoeden wat er gaande was maar ik ga hier niet teveel over vertellen, weet je wel, die vermoedelijke band tussen Kenya en België … Ze moesten mij zomaar eens vinden.

    Omgekeerd ook, deze morgen op weg naar het werk, wat hoor ik tijdens het nieuws van 8u00? Een hele uitleg over de betoging gisteren in België omdat er nog geen regering is. Op de Keniaanse radio hé beste vrienden, de Keniaanse radio!!!
    Verder was er nog een reportage over het parkeergeld dat weeral verhoogd is, in het centrum van Nairobi moet je nu 250 KES (2,5 Euro) betalen voor een hele dag te parkeren.
    En wees gerust, als je niet betaald, leggen ze gewoon een klem op het voorwiel en kan je nadien 2000 KES dokken als boete.

    In het straatbeeld zie je dan de parkeerwachters met hun gele stofjas rondlopen die het parkeergeld komen innen of de klem eropleggen.
    Leuk zicht zo in die gele stofjassen met achteraan een opschrift “corruption is evil” wat wil zeggen voor de niet-engelstaligen onder jullie “omkopen is duivels” .
    Pfff … de hel zal rap vol zitten denk ik als ze alle corrupten moesten oppakken en naar hel verwijzen.

    Van de hel gesproken, vandaag heeft het voor de eerste keer sinds een paar weken geregend. Ok, het is wel zomer nu maar er was een echte droogte, zeker in het noorden van Kenya. Dit is zeker niet op het nieuws geweest.
    Nu ja, de regen van vandaag was maar een druppel op een hete plaat maarjullie zouden eens moeten zien hoe gelukkig de mensen hier zijn als het regent. It’s a blessing (’t is een zegen).

    Persoonlijk vind ik dat de zon nog maar wat moet blijven schijnen. Je kan er mee lachen maar gisteren (zondag) was het 20° - 21° overdag en toen ik op mijn terrasje met een drankje (welke te zien is op bijgevoegde foto) nog wat achterstallige Knack’s zat te lezen, heb ik in plaats van een short, wat ik meestal in het weekend draag, een lange broek en sokken aangedaan omdat ik het koud had.
    Nee nee mijn wintermutske dat ik veel gedragen heb tussen Kerst en Nieuwjaar heb ik nog niet opgezet.
     
    A voor ik het vergeet, als jullie nog zouden bezorgd zijn over mijn gezondheid, ik moet mijn pillekes nog wel pakken maar mijn goesting in eten en drinken is volledig terug. Dus vorige zaterdag voor het eerst sinds lang terug naar den Black Diamond geweest (of zou dat de geheime link tussen België en Kenya zijn??!!).
    De plaats op zich was nog wel hetzelfde maar het volk was anders. Buiten de garçons en de buitenwippers kende ik er niet veel volk meer, veel nieuwe gezichten dus zal terug aan mijn connecties moeten gaan werken.
    Maar niet getreurd, de die-hards zijn er niet weg te slagen.

    Volgend weekend zal het wat anders zijn. Ik ga namelijk met enkele collega’s op golf-weekend. Ik zal voor het eerst met andere golfers gaan spelen, ik ben zeker nog niet zo goed als zij maar ben eens benieuwd wat het gaat geven.
    Zal nadien wel verslag uitbrengen.
    Voor de nieuwsgierigen onder jullie, surf maar eens naar http://www.heritage-eastafrica.com/golf-resort/grvl/

    Ik zal mijne Nikon meenemen zodat ik nadien wat plaatjes met jullie kan delen.

    Ik heb ook nog een interessant overzicht gevonden van de belangrijkste stammen die nog in Kenya leven.
    Op zich niks belangrijks maar het is goed om weten dat er ja zelfs in de 21e eeuw nog altijd rekening mee wordt gehouden van welke stam je bent en dat dit to conflicten kan leiden.
    Nu ja, als ik erover nadenk, dit is in Europa ook nog het geval: Friezen, Welshmen, Roma’s en dichter bij huis Walen en Vlamingen. (of zou dat de link zijn tussen België en Kenya? Zouden De Wever of Di Rupo ervoor iets tussen zitten??)

    Kikuyu (ca. 22% van de bevolking)
    De Kikuyu vormen de grootste etnische groep van Kenia. Ze wonen voornamelijk op het vruchtbare land van Midden-Kenia als boeren. Het zijn niet alleen goede landbouwers, maar ook begaafde handelaars en ondernemers. Veel Kikuyu wonen in Nairobi en bekleden daar belangrijke zakelijke en politieke posities in. Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia, was ook een Kikuyu. Subgroepen zijn Embu, Ndia en Mbeere.

    Luo (ca. 13%)
    De Luo vormen de op één na grootste stam van Kenia. Ze wonen vooral in de omgeving van het Victoria-meer en in Noord- en Zuid-Nyanza, en leven daar van de landbouw en de visserij. Ook zij bekleden belangrijke posities in de politiek. Bekende leiders van de Luo waren Tom Mboya en Oginga Odinga.

    Maasai (ca. 1,5%)
    De Maasai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities. Zo is het aantal stuks vee dat ze bezitten het belangrijkste voor hen, niet de hoeveelheid melk of vlees die de dieren opleveren. Ook het bezit van land interesseert de Maasai niet.

    Mijikenda (ca. 5%)
    De Mijikenda wonen tegenwoordig in de Kilifi- en Kwale-districten. Ze worden onderverdeeld in negen groepen, waaronder de Digo, Kauma, Kamba, Duruma en als bekendste stam de Giriama, die vooral bekend zijn door hun dansen en hun muziek.

    Turkana (ca. 1,3%)
    De Turkana wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkana-meer en de Rift Valley langs de grens met Uganda. De Turkana bestaan uit de Nimonia die in de bosgebieden wonen, en de Nocuro die de savannes bewonen. De stammen zijn weer onderverdeeld in ca. 20 clans, de "ategerin". Tot de Turkana behoort ook het El Molo-volk, dat bij de volkstelling van 1979 uit maar 538 leden bestond en daarmee het kleinste volk van Kenia is.

    Samburu
    De Samburu wonen in het noorden van Kenia en zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Maasai. Dit herdersvolk woont nog steeds zoals vroeger en ook de levensstijl is nog maar nauwelijks veranderd. De rijkdom van een familie wordt afgemeten aan het aantal runderen, geiten en kamelen dat men bezit.

    Rendille
    De Rendille wonen aan de zuidoostelijke oevers van het Turkana-meer en zijn verwant aan de Somali. De Rendille wonen in semi-permanente nederzettingen waar ze zorgen voord grotes kuddes kamelen, geiten en schapen. Boran De Boran zijn herders die in het Turkana-gebied leven. Ze zijn verwant aan de Koesjieten van Zuid-Ethiopië.

    Akamba (ca. 11%)
    De Akamba leven ten oosten van Nairobi richting het Tsavo Nationaal Park. Honderden jaren geleden verhuisden ze hier naartoe, op zoek naar voedsel. Het waren handelaren, o.a. in ivoor. Subgroepen zijn Kitui, Masaku en Mumoni.

    Gusii (ca. 6%)
    De Gusii bewonen een gebied in de westelijke hooglanden ten oosten van het Victoria-meer. Deze Bantoe sprekende stam leeft temidden van Nilotisch sprekende stammen. Het zijn voornamelijk veehouders.

    Kalenjin (ca. 12%)
    De Kalenjin bevolken de westhoek van de Rift Valley, o.a. rond Mount Elgon. Vroeger was het een herdersvolk, nu zijn het voornamelijk landbouwers. Tot de Kalenjin behoren ook de Tugen, het volk waar president Moi toebehoord. 

    Aziaten en Europeanen
    Ongeveer 4,5% van de Keniaanse bevolking bestaat afstammelingen van Aziatische en Europese immigranten. Ze werken voornamelijk in de industrie en de handel en leven meestal in de grote steden. De meeste Europese voorouders kwamen in de 19e eeuw het land binnen. De Aziatische voorouders (ca. 32.000) kwamen voornamelijk uit India (Gujarat en Punjab) en werden aan het eind van de 19e eeuw (1896-1901) ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Mombasa-Kisumu. Eeuwen hiervan waren er al intensieve contacten met Indiase kooplieden die zich toen echter zelden in Kenia vestigden. De groot- en detailhandel is grotendeels in handen van deze bevolkingsgroep.
    Naast de Indiase zij er ook nog kleine (alé zeg nu maar grote) Chinese  en Japanse bevolkingsgroepen.

    En vergeet de Belgen niet!!! 

    Voila mensen, dat weten jullie ook weeral.
    En zo zijn we weer een weekje dichter bij eind februari gekomen …
     
    'Wil je snel gaan, ga dan alleen, wil je ver komen, ga dan samen met anderen’

    KWAHERI

    Marc

    24-01-2011 om 19:12 geschreven door MarcVD  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)


    Archief per week
  • 07/01-13/01 2013
  • 19/11-25/11 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs