Inhoud blog
  • Recht op informatie ingeperkt door recht op privacy"
  • Duizenden Hongaren betogen tegen premier
  • Internetcensuur steeds erger in China en Iran
  • "Foto's van slachtoffers publiceren is er ver over"
  • Persvrijheid in Latijns-Amerika krijgt nieuwe klap
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Persvrijheid in de wereld
    Vrijheid
    16-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recht op informatie ingeperkt door recht op privacy"
    Recht op informatie ingeperkt door recht op privacy"

    do 15/03/2012 - 22:14 Update: vr 16/03/2012 - 08:59 Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) is verontwaardigd omdat enkele kranten foto's en namen hebben gepubliceerd van kinderen die bij het busongeval in Sierre het leven hebben gelaten. "We zoeken de sensatie niet", verdedigt Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad de beslissing.

    "
    Belga

    Op Facebook en via Twitter ventileerde de minister haar ongenoegen.

    "Het recht op informatie wordt beperkt door een even belangrijk recht op privacy", schrijft Lieten. "Vanmorgen was ik verontwaardigd toen ik de foto's in de kranten zag van de kindjes uit Lommel en Heverlee."

    Lieten citeert uit de Code van de Raad voor de Journalistiek. "Minderjarige slachtoffers worden in de regel niet geïdentificeerd, minstens wordt uiterst terughoudend omgegaan met gegevens die identificatie mogelijk maken. Volledige identificatie en herkenbare beelden zijn in de regel niet toegestaan."

    PhotoNews

    "Ik vraag mij af of de redacties aan de ouders de toestemming hebben gevraagd om de foto's van de kinderen te mogen publiceren?", zegt Lieten ook.

    "Er is persvrijheid in ons land en dat betekent dat de overheid niet zegt wat de pers kan doen en mag doen. De pers doet dat zelf. Maar ik vraag de media de code en de regels te respecteren die ze zelf hebben opgelegd", beklemtoont Lieten op de dag van nationale rouw in "De ochtend" op Radio 1.

    Ook onder meer Rondpunt vzw en de organisaties Ouders van Verongelukte Kinderen en Over-Hoop zeggen dat ze verbijsterd zijn door de voorpagina's van enkele kranten.

    De Raad voor de Journalistiek laat weten dat ze de zaak gaat onderzoeken. Premier Elio Di Rupo (PS) en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hebben de pers nog eens opgeroepen om sereen te zijn in de berichtgeving en de privacy van de getroffen families te respecteren.

    "Het is op de rand, ja"

    Het Nieuwsblad is een van de kranten die de foto's van de slachtoffers op de voorpagina heeft gepubliceerd. Hoofdredacteur Liesbeth Van Impe (foto in tekst) verdedigt de aanpak in "Reyers laat".

    VRT

    "We hebben de foto's bewust klein gehouden en in zwart-wit op de voorpagina geplaatst. We hebben geprobeerd om de impact van deze ramp te vatten. Maar dat hebben we niet uit sensatie gedaan en het is geen schreeuwerige voorpagina. Het is als een eerbetoon bedoeld."

    Van Impe erkent dat de krant de foto's op internet heeft gevonden en dat de krant van de meeste ouders geen toestemming heeft gevraagd. "Het is een afweging die we hebben moeten maken. Het is op de rand, ja. Maar het is er niet over, we hebben dit niet gedaan uit sensatiezucht."

    16-03-2012 om 15:41 geschreven door LoveSte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizenden Hongaren betogen tegen premier
    © afp.

    Duizenden mensen hebben zaterdag in Boedapest tegen de rechts-conservatieve premier Viktor Orban gedemonstreerd. De nieuwe vakbondsbeweging Solidariteit had tot de betoging voor het parlement opgeroepen.

    © reuters.
    © reuters.

    "Orban en zijn bende moeten door vervroegde verkiezingen ten val gebracht worden", zei Peter Konya, de co-voorzitter van de beweging, in zijn toespraak. De door Orban tot stand gebrachte nieuwe grondwet "moet op de vuilnishoop van de geschiedenis verbrand worden". Die is sinds begin dit jaar in werking.

    Critici verwijten Orban autoritair gedrag. Links en de vakbonden beschuldigen de regering Orban er bovendien van de rechten van de werknemers beknot te hebben en een belastingspolitiek te voeren op kosten van de minstverdienenden. De demonstratie stond onder het motto van "Samen voor een nieuwe republiek". Met de nieuwe grondwet werd ook de omschrijving Republiek uit de naam van het land geschrapt.

    De demonstratie vormt het begin van andere betogingen op 15 maart, de nationale feestdag in Hongarije. Voor komende donderdag heeft de via het internet georganiseerde protestbeweging 'Een miljoen voor de persvrijheid' tot een massademonstratie opgeroepen. Maar ook de regering is in de weer. Op dezelfde dag wil Orban honderdduizenden aanhangers toespreken.

    16-03-2012 om 15:33 geschreven door LoveSte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internetcensuur steeds erger in China en Iran
    © Thinkstock.

    Burgers in China en Iran hebben in toenemende mate last van censuur op internet, signaleert Reporters Zonder Grenzen. De organisatie, die zich inzet voor persvrijheid, heeft een lijst uitgebracht met 'Vijanden van het internet'. Daarop staan twaalf landen, waaronder China en Iran.

    Terwijl het regime in Peking internetbedrijven dwingt mee te werken aan de digitale censuur, gaat Iran nog een stapje verder met de ontwikkeling van een eigen 'nationaal internet'. Dat internet zal niet in contact staan met het internet dat in de rest van de wereld gebruikt wordt.

    Gevangen
    Minstens 199 bloggers en journalisten werden in 2011 gevangengezet vanwege hun activiteiten op internet, stelt Reporters Zonder Grenzen. China, Vietnam en Iran namen volgens de organisatie de meeste mensen gevangen wegens ongewenste meningen. Nieuw op de lijst van 'internetvijanden' zijn Bahrein en Wit-Rusland.

    In Libië is het na de val van dictator Muammar Kaddafi juist veiliger geworden om je mening te verkondigen op internet, aldus de organisatie.

    Dag tegen censuur
    Hier het verslag van Reporters Zonder Grenzen op de eigen website, gisteren uitgebracht ter gelegenheid van World Day Against Cybercensorship, de 'Werelddag tegen Internetcensuur'

    16-03-2012 om 15:27 geschreven door LoveSte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Foto's van slachtoffers publiceren is er ver over"
    © afp.

    Dat kranten foto's publiceren van slachtoffers en hun familieleden is er ver over. Dat heeft Vlaams minister van Media Ingrid Lieten vanmorgen in De Ochtend op VRT gezegd. Ze roept de media op de deontologische code te respecteren die ze zelf hebben opgesteld. Lieten gaat contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek.

    Een aantal kranten publiceerde foto's van de slachtoffers en hun familieleden. Dat kan voor Lieten niet door de beugel. "Het is niet omdat die foto's ergens op een sociaalnetwerksite beschikbaar zijn dat je die ook moet gebruiken en afdrukken. Zeker niet als je daar de toestemming niet voor kunt krijgen", verklaarde een verbolgen sp.a-minister.

    "Waar gaan we naartoe?"
    Zij vindt dat de pers hier een grens heeft overschreden, namelijk die van de ouders van de slachtoffers en de slachtoffers zelf. "Als de broertjes en zussen worden afgebeeld, waar gaan we dan naartoe? Zij zullen hun leven weer moeten oppakken. Zij gaan baat hebben met in de anonimiteit te verdwijnen en samen met hun ouders het verdriet proberen te verwerken. Waarom moeten die foto's in de kranten staan? ", vraagt Lieten zich af.
     
    De minister wijst erop dat veel redacties een evenwichtsoefening moeten maken. Daarom heeft ze gisteren naar eigen zeggen opgeroepen de nodige sereniteit aan de dag te leggen. "De pers heeft nu een belangrijke rol om te informeren. Wij willen allemaal dit verdriet delen. Maar er is een grens die niet mag overschreden worden", klonk het.
     
    "Respecteer je eigen code"
    Volgens Lieten heeft de overheid de voorbije jaren veel geïnvesteerd in het erkennen en helpen van slachtoffers. "Maar dit heeft allemaal weinig zin als de media hun rol ook niet opnemen", klinkt het.
     
    Er is persvrijheid en dat betekent dat de overheid zelf niet bepaalt wat kan en niet kan in de media. Maar, de media hebben zelf een deontologische code opgesteld. Ik vraag hen dan ook de code te respecteren die ze zelf hebben opgemaakt, beklemtoonde Lieten. Ze gaat contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek. "Zij moeten hier vooral een rol in spelen", besloot ze.

    16-03-2012 om 15:18 geschreven door LoveSte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persvrijheid in Latijns-Amerika krijgt nieuwe klap
    Door: redactie
    19/01/12 - 12u03
    Emilio Palacio (C), de schrijver van de column die alles in gang zette, werd bekogeld toen hij uit de rechtszaal kwam. © epa.

    In Ecuador dreigt een van de grootste en oudste kranten te verdwijnen omdat president Correa niet tevreden is met een column waarin hij werd bekritiseerd. Na een (geregelde) rechtszaak moeten de eigenaars de cel in en moet de krant een miljoenenboete betalen. Dat melden verschillende Amerikaanse kranten.

    President Rafael Correa. © epa.

    Al jaren probeert de Ecuadoriaanse president Rafael Correa de media in zijn land naar zijn hand te zetten. Correa is een goede bondgenoot van onder andere de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Iraanse president Ahmadinejad. Correa is trouwens getrouwd met een Belgische leerkracht, die hij heeft ontmoet toen hij aan de K.U. Leuven studeerde in 1990.

    Historisch
    Net zoals in Venezuela resulteerde zijn kruistocht tegen de kritische media in sluitingen van kranten, tv-stations en websites. In het nieuwste verhaal dreigt nu de krant El Universo, de grootste en één van de oudste kranten van Ecuador, te verdwijnen. Zelfs Chavez heeft het nooit aangedurfd om de strijd aan te gaan met zulke historische iconen, hoewel hij de media in zijn land bijna volledig in handen heeft.

    'No to the Lies'
    Dit verhaal startte op 6 februari 2011. Toen publiceerde El Universo een column getiteld 'No to the Lies', die brandhout maakte van Correa's gedrag tijdens een politieprotest. Correa voelt zich in zijn eer gekrenkt en trekt naar de rechtbank. Hij vraagt een celstraf van drie jaar voor de eigenaars van de krant en de schrijver van de column, een schadevergoeding van 50 miljoen dollar, plus nog eens 30 miljoen dollar van het moederbedrijf van de krant.

    Tijdelijke magistraat
    Dat er vreemde zaken gebeurden tijdens de rechtszaak is een understatement. Er werd maar liefst vier keer een andere rechter aangesteld, tot uiteindelijk een 'tijdelijke magistraat' de zaak overnam. Minder dan 24 uur later kwam die met een conclusie van 156 pagina's.  Onderzoek toonde echter aan dat de rechter de conclusie niet zelf had geschreven, maar wel de advocaat van de president. Bovendien maakte de president de uitspraak al openbaar via microblogsite Twitter nog voor die in de rechtszaal werd uitgesproken.

    Sluiting krant
    In de conclusie van 156 pagina's veroordeelt de 'tijdelijke magistraat' de vier beklaagden tot de gevraagde gevangenisstraf van drie jaar. Zij moeten ook 30 miljoen dollar schadevergoeding betalen, en de krant wordt veroordeeld tot een boete van 10 miljoen dollar. Uiteraard kunnen de veroordeelden noch de krant die boete betalen, waardoor de 90 jaar oude krant wel eens letterlijk aan zijn laatste dagen bezig kan zijn. Meerdere pogingen om in beroep te gaan leidden tot niets, nadat opnieuw meermaals van rechter werd gewisseld. (sg)

    16-03-2012 om 15:16 geschreven door LoveSte  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/lovste

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    16-03-2012 om 15:06 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 12/03-18/03 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs