Fysica in De Laatste Show "Physics is like sex: Sure, it may have practical results, but that is not the reason we do it."
R. Feynman
10-02-2008
ISS-spotting
Driewerf hoera!
Terwijl ruimteveer Atlantis is vastgekoppeld aan het International Space Station, om aldaar de nieuwe labo-module Columbus te installeren (miljaar, wat een Jules Verne-zin...) komt die hele constructie ook nog eens elegant boven ons landje zweven!
Nu, we zullen geen ventjes zien lopen, maar wie op het juiste uur in dejuiste richting kijkt vanavond zal het schouwspel toch niet kunnen missen. Een satelliet of ruimtestations dat passeert aan onze hemel ziet eruit als een ster die aan een vaste snelheid op een rechte lijn over de hemel beweegt. Omdat het ISS zo groot is is het lichtpuntje dan ook erg helder.
Hieronder de uren van de 2 passages vanavond 10 februari. Zet uw horloge gelijk met de sprekende klok, en je weet tot op de minuut wanneer het ISS+Atlantis eraan komt.
- Verschijnt om 18u00 in het westen, vliegt over het Noorden (piekhoogte: 74°), om om 18u06 in het oosten terug te verdwijnen.
- Verschijnt een tweede keer om 19u35 in het Westen, vliegt over het Zuiden (piekhoogte: 71°), om om 19u38 in het ZZO te verdwijnen.
Bestaat er buitenaards leven? Er is al veel over gespeculeerd en verzonnen, maar er is ook al op min of meer wetenschappelijke manier over nagedacht. De eerste die dat deed was Frank Drake, een amerikaanse astronoom. Hij stelde een vergelijking op om te berekenen hoe waarschijnlijk het was dat er een buitenaardse beschaving bestond die ons kon contacteren. Je vindt meer uitleg over deze vergelijking op Wikipedia:
Ook als is de kans dat er leven onstaat per geschikte planeet veel kleiner is dan geschat door Drake, dan nog loopt het aantal geschikte planeten in de miljarden, enkel nog maar in onze melkweg. En er zijn nog eens 150 miljard andere melkwegen. Dus kwam Drake tot de conclusie dat er vele andere beschavingen moesten bestaan in ons heelal. Ook kernfysicus en nobelprijswinnaar Fermi was daarvan overtuigd, en hij vroeg zich publiekelijk af: "Where is everybody?". Als er zoveel volk is in het heelal, waarom zien of horen we daar dan niets van? Dit staat sindsdien bekend als de Fermi-paradox.
Mogelijke verklaringen zijn: misschien is er helemaal niemand anders die technologisch zo ver staat. De foutenmarges op de berekeningen van Drake zijn zo groot dat dat eigenlijk wel kan. Natuurlijk kunnen er dan nog vele duizenden primitievere buitenaardse levensvormen bestaan: bacteriën, meercelligen of 'diersoorten'.
Wat wel zeker is is dat de uitkomst van de Drake equation onmogelijk nul kan zijn. We hebben namelijk al minstens 1 planeet ontdekt waarop wél technologisch ontwikkeld leven is ontstaan: wijzelf op de aarde.
Dus, mogelijks zijn er wel andere beschavingen, maar hebben ze redenen om niet met ons te communiceren. In de hilarische science-fiction roman "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" van Douglas Adams gonst het universum van het leven, maar laten ze allemaal de aarde links liggen wegens compleet irrilevant.
Ofwel hebben andere beschavingen goede redenen om niet teveel lawaai te maken. Misschien zijn ze veel energie-efficiënter geworden en 'lekken' ze minder radiostraling naar het heelal. Een meer Hollywoodiaanse theorie is dat er een parasiterende beschaving rondreist tussen de sterren. Iedereen die de teveel lawaai maakt trekt hun aandacht en wordt vernietigd.
Hoera! Vanavond zit ik nog eens in de laatste show. Een eenmalige passage welliswaar, maar ik kijk er al erg naar uit. Het zal gaan over de toekomst, hoe de fysica ons zal bedreigen, en diezelfde fysica ons zal helpen die bedreigingen te overwinnen.
De wetenschappelijke scheurkalender van Natuur, Wetenschap & Techniek , onmisbaar aan de muur van elke zichzelf respecterende nerd. (of is dat laatste een contractie in terminis ;-p)
Je vindt op www.nwtonline.nl nog meer lekkers in de vorm thema-boeken en biografieën van wetenschappers (in die laatste categorie mag ik Feynman, Schrödinger en Fermat warm aanbevelen).
Kijk, de feesten komen eraan, verblijd eens een nerdhart in uw buurt en schenk hem 366 velletjes plezier.
Nu met extra schrikkelvelletje!
Immers:
if (jaartal%4!=0) schrikkel = false; else if (jaartal%100!=0) schrikkel = true; else if (jaartal%400==0) schrikkel = true; else schrikkel = false;
Ohohoooo, speelgoed, speelgoed! Dat het internet de uitvinding van de eeuw is wordt nog maar eens bevestigd door volgend gratis downloadbaar programmaatje:
Je kan ermee door het hele zonnestelsel, de melkweg en zelf verder reizen. De hemellichamen zijn gevormd en gekleurd naar astronomische waarnemingen, en bewegen in hun baan volgens de tijd die je zelf instelt. Naast planeten, manen, kometen, asteroïden en sterren zijn er ook satellieten, voyagers, ISS, Hubble en dergelijke op terug te vinden. Met een simpele besturing vlieg je eigenhandig van het ene object naar het andere.
Kortom, het ideale sinterklaasgeschenk voor wie graag nog eens uren en uren met open mond achter zijn PC zit.