Mijn naam is Koen en ben reeds enkele jaren gefacineerd door Koi. Na heel wat informatie te hebben vergaard ben ik dan een eigen Koi vijver beginnen te bouwen, met behulp van enkele familie leden (Pa en Broer) speciale dank hiervoor zeker voor mijn Pa die toch vele vrije uurtjes heeft gespendeerd hieraan thanks. Op deze blog schrijf ik mijn bevindingen neer en hoe ik tewerk ben gegaan bij het bouwen van de filter, vijver,zeef, enz... deze zullen uiteraard voorzien worden van enkele foto's voor de duidelijkheid. Veel lees en kijk plezier.
Als rand afwerking heb ik net zoals bij de waterval gekozen voor natuursteen (blauwe hardsteen) wat een mooi en natuurlijk uitzicht creëert.
Er zijn verschillende manieren van rand afwerking, maar waar je moet opletten is dat er geen aarde of vuil in je vijver terecht kan komen bv. tijdens een stortbui of langdurig regenen. Daarom heb ik mijn vijver rand 15cm hoger gemaakt dan het maaiveld (bodemgrond rondom de vijver) over deze rand heb ik de blauwe hardstenen geplaatst d.m.v. deze te voorzien van een uitgeslepen groef van ongeveer de breedte van de vijver rand. Zo liggen de stenen voor een gedeelte in het water en wordt de vijver rand volledig weg gewerkt.
Uiteraard is deze methode een tijdrovende bezigheid maar het resultaat vind ik wel de moeite waard. Door beperkt in plaats vond ik dit de beste oplossing, je kunt ook een plateau voorzien dat onder het waterniveau ligt waarop je nadien de stenen kan stapelen zodat de vijver rand uit het zicht onttrokken wordt. (zie bijlage) Wanneer je voor deze methode kiest moet je uiteraard op voorhand de grootte van je stenen kiezen om de diepte en breedte van het plateau te bepalen.
De rand van de plantenbak aan de zijkant van de vijver werd ook afgewerkt met dezelfde natuursteen deze werd op de rand gelegd, de stenen liggen voor een groot deel volledig onder de waterspiegel.
Om mijn vijver de gewenste vorm te kunnen geven, en omdat ik beperkt was in ruimte, heb ik ervoor gekozen mijn vijver te metselen. Hierdoor kon ik rechte muren gebruiken waardoor ik een groter inhoud kon verwezenlijken op een toch vrij beperkte plaats.
Als materiaal heb ik voornamelijk gewerkt met holle betonblokken 29x19x19cm en 29x19x14cm. Als eindlaag heb ik gebruik gemaakt van volle betonblokken die in de helft geslepen werden . Ter versteviging van de bodems, zowel de moerasfilter , vijver als zijdelingse plantenbakken werd er een wapeningsnet geplaatst van Ø 6mm met 100x100mm mazen.
Wanneer je constructief correct bouwt ga je als volgt tewerk: je plaatst de leidingen voor de bodemdrains , sluit deze laatste hierop aan en plaatst de randbekisting (ter grote van de vijver). Daarna leg je de wapeningsnetten met afstandhouders (eventueel een plastiekfolie die op de bodem onder het net geplaatst wordt om uitdroging van de pas gestorte beton te voorkomen) en kan je een betonen vloer gieten van ongeveer 10 à 15cm (vlak). Zorg ervoor dat de bodemdrains enkele cm boven de vloer uitsteken. Nadat de muren zijn opgetrokken kan je de bodem conisch afwerken richting bodemdrains met een stabilisé.
Bij mij was dit niet het geval de reden hiervoor: aanvankelijk was ik van plan om een rubberfolie te gebruiken om mijn vijver waterdicht te krijgen, mij werd gezegd dat daarvoor geen betonen vloer voor nodig is wat dan weer kosten besparend was. Maar naargelang de bouw vorderde heb ik dan toch gekozen voor een polyester afwerking. Er werd mij verteld dat rubberfolie goedkoper is dan polyester, in vele gevallen klopt dit meestal wel maar je moet rekening houden met de vorm van je vijver! Mijn vijver heb ik volledig aangepast aan de plaats die ik had in mijn tuin, ik wou hem mooi laten aansluiten aan het ronde terras waardoor mijn vijver een niervormig uitzicht heeft gekregen, met veel ronde vormen, hoekjes en kantjes. Bij gebruik van een folie resulteert dit in veel knip en plakwerk wat de kostprijs de hoogte injaagt. Dit werd mij pas duidelijk vanaf het moment dat ik een prijsofferte liet maken voor een folie bekleding , de persoon die de opmeting kwam doen stelde me gelijk voor om ook een offerte voor polyester te laten maken. Uiteindelijk was dit prijsverschil zo miniem dat de keuze voor polyester snel gemaakt was en we op het laatste moment nog een betonnen bodem in de vijver moesten voorzien. Aangezien dat deze manier van werken constructief niet volgens de regels van de kunst is heb ik beroep gedaan op de kennis van mijn vader die bouwkundig tekenaar is. Om later geen problemen te krijgen met scheuren van de bodemplaat en om eventuele werking tussen de bodem en de muren te voorkomen hebben we de wappeningsnetten verankerd aan de muren met betonijzers van Ø 10mm en een lengte van 30cm die 10 cm diep en om de ± 30cm in de muren geboord werden.
De bodem werd in twee delen verdeelt, aangezien ik over twee bodemdrains beschik, waarvan elk deel conisch uitloopt richting bodemdrain. Dit voor een betere afvoer van het vuil dat zich op de bodem verzameld en richting bodemdrain zal afzakken waardoor vuilophoping vermeden word. Daarom ook heb ik getracht om met zo weining mogelijk hoeken te werken in de vijver en deze zoveel mogelijk af te ronden ( hoeken opgevuld met mortel) zodat ook hier geen vuilophoping mogelijk is.
Om een mooie afwerking te verkrijgen hebben we de volledige vijver afgecementeerd. Zo krijg je een gladde eindlaag die gemakkelijk te polyesteren is wat een veel mooier eind resultaat oplevert, en voor de meerprijs hoef je dit zeker niet te laten. Voor het plaatsen van de polyester heb ik beroep gedaan op een ervaren stielman, aangezien ikzelf geen kennis had voor het verwerken van dit materiaal en dit toch vrij duur is leek mij dit de verstandigste keuze. Als kleur voor de eindlaag op het polyster heb ik voor zwart gekozen.
De breedte heb ik aangepast aan de breedte van het zeefblad dat ik in een vijverspeciaalzaak kocht. Deze heeft een zeefvermogen van 250 micron en heeft volgende afmetingen. Lengte: 44,5cm Breedte: 35cm
Aangezien mijn zeeffilter op de skimmerlijn geplaatst werd, op het einde juist voor het water terug naar de vijver loopt, heb ik geen gebruik gemaakt van een verschuifbare wand met vlotter zoals de Utrasieve III. Het debiet van het water kan ik regelen met enkele bolkranen zodat mijn zeeffilter niet kan overstromen. Dat heeft me een hoop werk gespaard om een goed werkende verschuifbare wand te bouwen.
De bak is onderverdeelt in 2 delen: een in-en uitstroomgedeelte:
Het water komt achteraan langs onder binnen door een doorvoer van 50mmØ waarna het opwaarts stroomt en over de zeef loopt. Daarna stroomt het terug naar de vijver via een doorvoer van 50mm Ø. Aangezien ik mijn skimmermandjes overtrek met een panty wordt hier het grootste vuil reeds tegengehouden (zie artikel skimmerlijn). In het instroomgedeelte heb ik filter borstels geplaatst daardoor worden de kleinere vuildeeltjes tegengehouden die niet door de panty's gefilterd kunnen worden. In het tweede gedeelte heb ik japanse filtermatten geplaatst. Deze houden het eventuele resterende fijn vuil tegen (in mate van ). Deze matten bevinden zich steeds onder het water niveau in de zeef, elk jaar ent ik deze met bacterieën (net als de rest van de filters). Of deze matten ook effectief een biologische filtering hebben weet ik niet met zekerheid!
Het samenstellen van de filterbak
De trespa-platen werden aanelkaar gekit met een non- toxische silicone. Ook de doorvoeren werden met deze silicone afgekit. Deze platen kunnen ook geschroefd worden, men kan er zelfs draad intappen wanneer men een plaat neemt die dik genoeg is, maar hebben toch een kit nodig om het geheel waterdicht te krijgen. Aan de buitenkant werden de hoeken verstevigd met aluminium hoekprofielen die ook met kit aangebracht werden. Het tussenstuk dat de bak in 2 verdeelt werd tussen de zijwanden gelijmd wat achteraf wat problemen gaf met de grotere waterdruk , omdat het water in het gedeelte met de filterborstels hoger staat dan in het zeefgedeelte. Mocht ik dit opnieuw doen zou ik de zijwanden van een groef voorzien waarin de tussenwand past zodat deze steviger staat.
Bovenop deze tussenwand heb ik een latje van 5cm gekit zodoende valt het water gelijkmatig over de zeef. Om de zeef op zijn plaats te houden heb ik een latje voorzien van een uitsparing en dit op de gewenste hoogte schuin in de bak gekit. In de bodem van het zeefgedeelte heb ik nog een afvoer geplaatst waardoor het ledigen van de filterbak vergemakkelijkt wordt wanneer ik deze in de winter afkoppel en binnen zet. Achteraf gezien had ik dit beter ook voorzien het het borstel gedeelte. De zeeffilter is aan de bovenkant afgesloten met een deksel (trespa) zodat er geen vuil van buitenaf in terecht kan komen.
ONDERKANT VAN DE ZEEF MET VUILWATERAFVOER (BOLKRAAN)
Hier heb ik gekozen voor het welgekende gravitysysteem oftewel beter gekend als de wet van de communicerende vaten. Dit systeem wordt in de grond geplaats (meestal onder een terras ,zo ook bij mij) en dus aan het oog ontrokken wat esthetisch mooier is.
Het gravitysysteem : hierbij wordt de meerkamerfilter in een kelder ge- geplaatst zodat het waterniveau in de vijver en de filter even hoog staan. Het water in de vijver wordt vanuit de bodemdrainage via buizen naar de filter getransporteerd. Op het einde van deze filterlijn staat een circulatie- pomp die door de wegzuigende kracht samen met de natuurlijke druk boven op het vijverwater er voor zorgt dat het vuil dat zich verzamelt in de bodemdrains wordt meegevoerd naar de vortex.
Mijn filter bestaat uit 4 regentonnen elk 200L
Mechanische filtering 1)Vortex of draaikolkfilter
Het vuile vijverwater komt terecht in de eerste ton (vortex) via de zijkant onderaan en wordt hierin opgevangen.Door een bocht van 90° in de doorvoer te plaatsen zal het water een draaiende beweging maken wanneer het de ton in stroomt (vandaar de naam draaikolkfilter). Door deze draaikolk beweging zal het vuil zich in het midden van de bodem verzamelen waar het gemakkelijk kan verwijdert worden doormiddel van de bodemafvoer.
Dit is van groot belang want het vuil mag geenzins in de biologische lijn terecht komen, dat zou de werking hier van teniet doen. In deze ton heb ik een valse bodem gemaakt met daar op een mattala mat. Deze valse bodem werd boven de opening van het instroomende water geplaats. Hierdoor wordt het grootste gedeelte aan vuil onder deze mat gehouden. Bovenop deze mat heb ik met biocarrier gevulde zakken gestapeld tot net onder het water oppervlak. Hierdoor wordt het water extra gefilterd en blijft het meeste fijne zweefvuil achter op de biocarrier. Regelmatig reinigen moet ik nu wel vaker doen dan bij een gewone vortex. Dit systeem levert goede resultaten op maar is arbeids- intensief daardoor ben ik opzoek naar andere mogenlijk- heden om het zweefvuil uit het water te halen. Er is mij aangeraden om filterborstels te plaatsen of een eiwitafschuimer of een combinatie van de twee. Daarna verlaat het water de ton aan de achterzijde bovenaan doormiddel van een doorvoer die met een buissysteem in verbinding staat met de volgende ton.
Biologische filtering 2de ton met bioballen
De 2de ton is volledig gevuld met bioballen die op een valse bodem met matallamat liggen. Het water komt van de vorige ton (vortex) langst de achterkant d.m.v een doorvoer onderaan binnen. In deze doorvoer heb ik een bocht van 90° geplaatst zodat ook hier het water een rondraaiende beweging maakt, zo verkrijgt men ook weer het draaikolk effect. Daarna stroomt het water opwaarts doorheen de bioballen waarop een bacteriën cultuur is geënt, die op hun beurt het water filteren. Daarna verlaat het water de ton aan de achterzijde bovenaan doormiddel van een doorvoer die met een buissysteem in verbinding staat met de volgende ton. In deze doorvoer heb ik een buis geplaatst die voorzien is van dwarse sleuven met op het uiteinde een mof met afsluitdop om te voor komen dat de biocarrier mee naar de andere ton stroomt.
3 de en 4de ton met biocarrier
De 3de en 4de ton is gevuld voor de helft met biocarrier ook wel kaldness genoemd. Kaldness filtermedia zijn speciaal vormgegeven kunststof vormpjes (wieltjes) van 6 bij 8 mm. Ze worden gebruikt in moving bed (bewegend bed) filters. In beide tonnen is een valse bodem geplaatst boven de doorvoeropening waar het water de ton in stroomt. In deze doorvoeropening werd voor beide tonnen ook een bocht geplaatst van 90° net zoals voorgaande tonnen. Boven op deze valse bodem ligt een mattala mat zodoende kan ik het eventuele vuil dat zich op de bodem van deze tonnen verzameld laten weglopen door de bodemafvoer zonder dat de biocarrier mee afgevoerd wordt. Ook hier werd een buis geplaatst die voorzien is van dwarse sleuven met op het uiteinde een mof met afsluitdop om te voor komen dat de biocarrier mee naar de andere ton stroomt.
In elk van deze tonnen heb ik bovenop de mattala mat een luchtschijf geplaatst (diameter 20cm). Door de luchtbellen die hieruit voortkomen wordt de biocarrier in beweging gebracht vandaar de naam bewegend bedfilter. Deze luchtschijven zijn op hun beurt gekoppeld aan een beluchtingspomp (Alita p-80) Het belang van deze luchtschijven is het constant voorzien van zuurstof aan het filtermedium, aangezien de bacterieën cultuur die hierop geënt is zuurstof nodig heeft om te overleven en hun werk te kunnen doen. Het water kent een opwaartse stroom net zo als in de vorige filters en verlaat de ton op dezelfde manier zoals beschreven staat bij deze filters.
Doormiddel van een circulatiepomp die achter de filter is geplaatst (droogopstelling) wordt het water naar een moerasfilter gepompt (die ook dienst doet als waterval). Vanhieruit stroomt het water terug de vijver in en is de cirkel rond.
Elke ton rust op een steunvoet die bij de ton meegeleverd was.
Collector
Vanuit de bodemdrainage (110mm) van de vijver wordt het water naar een collector gevoerd. Deze collector brengt zowel het water van de 2 bodemdrains als de zijdelingse doorvoeren (75mm) samen naar één buis (110mm) waarna het de vortex binnen stroomt. De collector bestaat uit 3 T-stukken 110mm die aan elkaar verbonden zijn met elk op de uiteinde een bocht van 90° 110mm, daardoor krijgt men 4 vertakkingen met elk Ø 110mm.
Op 2 van deze vertakkingen werd een reductie naar 75mm (110mm naar 75mm) geplaatst voor de zijdelingse doorvoeren, die bediend kunnen worden doormiddel van een schuifkraan (75mm). Op de 2 andere aftakkingen werden schuifkranen 110mm geplaatst voor de bodemdrains.
Schuifkranen zouden het voordeel hebben minder debietverlies te hebben t.o.v. bolkranen (deze zijn doorgaans wel duurder dan bolkranen) ook wordt er aangeraden om zo min mogenlijk te werken met bochten van 90° om ook hier weer het probleem van debietverlies te vermijden, uiteraard is dit in de praktijk niet altijd zo evident door de eventuele beperking qua plaats voor je filter en vijver, dus waar je kan vermijd je dit.
Hier komt het water langs de zijkant binnen vanuit de collector.Hiervoor werd een doorvoer 110mm geplaatst op ongeveer 25cm van de bodem, aan de binnenzijde van deze ton werd in deze doorvoer een bocht 90° geplaatst die er voor zorgt dat men een draaikolk effect creert.
Aan de achter- bovenkant werd een doorvoer 110mm geplaatst op 15cm van de bovenkant waarin aan de buiten zijde een bocht 90° geplaatst werd die doormiddel van een buis 110mm met de volgende ton op dezelfde manier werd verbonden.Boven deze doorvoer werd een overloop doorvoer gemonteerd op ongeveer 4 cm van de bovenzijde.
Biologische filtertonnen (2de,3de en 4de ton)
Hier werd hetzelfde systeem toegepast als bij de vortex. In deze tonnen werden de doorvoeren 10cm boven de bodem geplaatsten 15 cm vanaf de bovenkant beide aan de achterzijde van de filter. De doorvoeren werden afgetekend op de tonnen en vervolgens uitgeboord en bijgevijld.Deze doorvoeren werden elk bevestigd met RVS schroeven en een siliconenkit. Ook werd elke ton voorzien van een overloop 32mm wat achteraf voldoende geweest was om deze enkel op de vortex te voorzien (wat zelfs beter is in mijn geval).De reden hiervoor is de volgende ; wanneer je veel neerslag per m2 hebt zodat het water op enkele uren centimeters stijgt kon het gebeuren dat het water dat door de overloop van de vortex kwam door de andere overlopen terug de tonnen inliep, dit omdat na de vortex in elke ton het waterpeil lager ligt dan de vorige. Dit zou een volkomen normaal verschijnsel zijn omdat uit de laatste ton het water door de circulatiepomp wordt weggezogen.Elk van deze tonnen werd achteraf voorzien van een valse bodem zoals reeds besproken in het artikel: de werking van de filterlijn foto1 meerkamerfilter foto2 meerkamerfilter foto3 meerkamerfilter
Bodemafvoer
In iedere ton werd een bodemdoorvoer van 50mm < geplaatst voor het afvoeren van het vuile water bij reinigingsbeurten, op deze doorvoer werd een bocht van 90° geplaatst die een buis tot buiten de steunvoet brengt waarop de schuifkraan werd gemonteerd.Elke doorvoer werd in het midden van de bodem geplaatst, afgetekend, uitgeboord en bijgevijld. De doorvoeren werden bevestigd met RVS schroeven en een siliconenkit om waterlekkage te voorkomen.
Achteraf werden deze schuifkranen met één buis aan elkaar verbonden zodat het water van elke ton afzonderlijk naar één afvoerpunt wordt geleid.
Deze meerkamerfilter werd achteraf in een filterput geplaatst onder het terras, zodat deze aan het zicht wordt ontrokken.
filter in de filterkelder waarop het terras nog dient geplaatst te worden.
Bodemdoorvoer 50mm voor elk van de 4 regentonnen wordt in het center geplaatst.
Steunvoet voor de filtertonnen waarin een gat voorzien werd om de doorvoer te kunnen plaatsen.
Bovenaan de overloop 32mm met daar onder de opening voor de doorvoer 110mm.
Grastegel die gebruikt werd voor het maken van de valse bodem in elke filterton.
Bodemdoorvoer 50mm
Valse bodem.
Doorvoeren Ø110mm en 50mm.
Valse bodem geplaatst in een filterton.
Steunvoet langs onder gezien, hier zie je de bodemdoorvoer met bocht waarop een buis 50mm aangesloten wordt tot buiten de steunvoet.
4 regentonnen met steunvoet ( met de buizen voor de bodemafvoer die buiten de steunvoeten gebracht zijn).
Achterzijde van de meerkamerfilter, met de overlopen reeds aanelkaar gekoppeld en de gaten voor de doorvoeren 110mm om de tonnen met elkaar te kunnen verbinden.
Filtersysteem : voor de moerasfilter heb ik het upflow systeem toegepast d.w.z. dat het water een opwaartse stroom kent doorheen het filtermedia, het water komt de filter onderaan binnen en stroomt bovenaan terug naar de vijver.
Na de meerkamerfilter wordt het water d.m.v. de circulatie- pomp naar de moerasfilter gepompt door een buis met Ø 50mm. Juist voor deze buis de filter binnen gaat heb ik een bolkraan gemonteerd om te voorkomen dat het water terug zou stromen via de bypass naar de vijver, wanneer ik de circulatiepomp uitschakel voor het spoelen van de vortex. Deze bolkraan zit samen met nog enkele andere kranen in een plastiek putje, waarvoor deze kranen dienen wordt in een ander artikel uitgebreid besproken.
Opbouw : De totale hoogte van deze filter bedraagt 1.80m en zit 0.50m in de grond gewerkt. Als materiaal heb ik gekozen voor betonblokken 29x19x19cm hol. Deze filterput werd aan de binnenzijde afgecementeerd en gepolyesterd samen met de vijver.
In de filterbak heb ik een valse bodem geplaatst met een totale hoogte van 40cm, wat een soort keldertje creërt in de moeras- filter. Deze valse bodem werd vervaardigd met plastiek grastegels 40x40cm die men inelkaar kan klikken, je kan ze vinden in de meeste tuincentra. De reden waarom ik voor deze tegels gekozen heb; het is licht in gewicht, roest niet en geeft geen giftige stoffen af. Deze tegels worden onderling aan elkaar vast gemaakt met plastiek strip bandjes om een stevig geheel te verkrijgen dat het latere gewicht van de filtermedia moet dragen. Deze bodem bestaat uit 2 delen grastegels één vlak (bestaande uit ongeveer 13 tegels ) onderaan voor de bodem en een zelfde vlak voor de bovenkant met daartussen plastiek buizen Ø 50mm om de hoogt te verkrijgen. Deze buizen zijn voorzien van sleuven zodat ze een stevig geheel vormen met de rest van de constructie.
Boven op deze constructie werd een rechthoekig raamwerk geplaatst, gemaakt uit een plastiek buis Ø 22mm voor de lucht toe- voer, om de moerasfilter van extra lucht en zuurstof te voorzien. In deze buis werden 6 gaatjes geboord met Ø 2mm. dit raamwerk werd aangesloten op een fexibele plastiek slang Ø 12mm die in verbinding staat met de luchtpomp (zie foto)
Daarna werden de filterpakketten op de valse bodem geplaatst, deze hebben een hoogte van 94cm. Deze pakketten hebben tal van voordelen enerzijds licht in gewicht, goede doorstroming (geen risico op dichtslibben), snel en gemakkelijk te plaatsen anderzijds en minder werk indien de filter ooit terug leeg gemaakt moet worden. Als laatste werd bovenop de filterpakketten nog een laag lava gelegd voor de afwerking, van ongeveer 40cm dik waar de moeras- planten met hun wortels ingeplant worden.
Werking:Het water komt via de doorvoer Ø 50mm aan de zijkant de moeras- filter binnen op ongeveer 30cm van de bodem. Vanuit deze door- voer verdeelt het water zich over de volledige bodem van het moeraskeldertje, waar het opwaarts doorheen de filterpakketten en vervolgens door de lava stroomt. Daarna stroomt het water via de waterval terug de vijver in en zo is de filtercirkel compleet.
Ieder jaar ent (toevoegen van bacteriën) ik de moerasfilter gelijk met de andere filters, dit omdat ik in de winter de moerasfilter uitschakel en het water via een bypass rechtstreeks naar de vijver pomp ongeveer een 30cm onder de waterspiegel, de reden waarom ik deze uitschakel? Wanneer het water over de waterval stroomt zal deze afkoelen door de koude lucht en zo ook het vijverwater af- koelen na verloop van tijd wat schadelijk kan zijn voor de vissen. (de meningen hierover zijn voor elke koi liefhebber verschillend daar er liefhebbers zijn die hun vijver in de winter verwarmen). Dus wanneer ik de moerasfilter uitschakel zal het bacteriën bestand afsterven deze hebben immers een constante aanvoer van vers water en zuurstof nodig om te kunnen overleven. De bactriën zullen net zo als in de meerkamerfilter de nitrieten omzetten in nitraat, de planten op hun beurt zullen de nitraat opnemen via de wortels om te groeien alsook fosfaten,mineralen,ammonie enz.
Een moerasfilter heeft dus een belangrijke meerwaarde voor je vijver aangezien het je water en je vissen mee gezond helpt houden en het geeft naar mijn mening een mooier geheel met de vijver dan zonder!
opbouw moerasfilter
moerasfilter aan de binnenzijde afgecementeerd (zwarte ronde =doorvoerØ50mm)
grastegels op vorm gemaakt voor de filter
bodem voor het moeraskeldertje(valse bodem)
plaatsing van de buizen op de bodem
op de buizen wordt de valse bodem geplaatst
valse bodem volledig afgewerkt met in de rechter onderhoek de luchtleiding + de water toevoer via bypass zeef die tot onder de valse bodem is gebracht.
raamwerk voor lucht toevoer
filterpakketten die op de valse bodem worden geplaatst
een laag lava voor de afwerking op de filterpakketten.
*De skimmer : - wordt gebruikt om het wateroppervlakte vuil af te voeren. (bv. bladeren, stof enz) - het vuil wordt in een mandje opgevangen, waardoor het gemakkelijk verwijdert kan worden. - skimmers worden meestal in de muren van de vijver ingemetseld (indien het gaat om een gepolyesterde vijver). - Een skimmer bevindt zich voor de helft onder het water- oppervlak. (de skimmer te hoog of te laag plaatsen zal een slechte werking geven). - Belangrijk is ook dat beide skimmers even hoog geplaatst worden t.o.v elkaar, zoniet kan het voor komen dat één skimmer perfect werkt terwijl de andere ondermaats presteert. - Je moet er steeds voor zorgen dat de stroming achter de skimmerklep sterk genoeg is zodat het vuil echt aan- gezogen wordt, dit kan je regelen door je water niveau in de vijver te verhogen of te verlagen. - Wanneer je het juiste niveau gevonden hebt markeer je dit ergens op de vijver rand zodat je steeds een referentie punt hebt om het juiste niveau te bereiken.
*De UVC-lamp : - heeft als doel de reproductie van micro organismen, virussen, bacteriën en protozoa tegen te gaan. - Maar in een koivijver wordt hij vooral gebruikt om zweefalgen te doden.
MIJN SKIMMERLIJN
Mijn skimmers zijn links en rechts tegenover de waterval geplaatst, zodat het vuil dat op het wateroppervlak valt richting skimmers gedreven wordt. De skimmers doen dan de rest. Het skimmermandje heb ik overtrokken met een panty (dames kous) deze kunnen ongeveer 60 tot 80 micron kleine vuildeeltjes tegen houden, wat een aanzienlijk resultaat oplevert.(ik moet wel dagelijks reinigen) Voor het vergemakkelijken; en om minimaal vuil door te laten tijdens het verwisselen, heb ik voor elke skimmer 2 opvangmandjes zodat dit vlot verloopt nadien heb ik alle tijd om de panty's te reinigen. De skimmers staan in verbinding met pvc-buizen van 50mm diameter met de circulatiepomp (nautic 10.000L/u) droog opstelling. Deze pompt het water door eenUVC-lamp(koipro 75 watt). Van hieruit wordt het water opgepompt in een ultrasief of zeeffilter die tot 200 micron kleine vuildeeltjes uit het water filtert. Deze is aan de zijkant van de moerasfilterof helofytenfilter geplaatst zodat deze uit het zicht staat, en een bypass met de moerasfilter gemakkelijk te voorzien was. Vanuit de zeef loopt het water via een pvc-buis 50mm diameter naar het moeras planten gedeelte aan de zijkant van de vijver.(zie foto) Dit moeras gedeelte is 50cm diep, 50cm breed en heeft een totale lengte van 5m. Op de bodem van deze plantenbak heb ik een flexibele luchtleiding geplaatst om dit gedeelte ook van extra zuurstof te voorzien, ook werd er een 3m lange geperforeerde buis (50mm diameter) in geplaatst die in verbinding staat met de zeef. Daarna zijn de plantenbakken gevuld met lava waarin de planten geplaatst werden. Zodoende wordt het water dat van de zeef komt nog een laatste keer gefilterd door de lava en door de planten alvorens het terug in de vijver stroomt.
HANDIG OM WETEN : -het plaatsen van een bypass tussen de circulatie pompen heeft het voordeel dat wanneer de pomp van de biologische filterlijn defect is men kan overschakelen op de pomp van skimmerlijn, zodoende hoeft men de biologische filterlijn niet stil te leggen want dit komt ten nadele van de bacteriën die een constante aanvoer van vers water en zuurstof nodig hebben. -na de uvc-lamp heb ik een terugslagklep geplaatst zodat wanneer de pomp uitvalt (stroom die uitvalt, defect of werken aan het elektrisch net) het water niet kan terug stromen, wanneer ik de bypass van de zeef zou omschakelen naar de moerasfilter en de stroom valt weg zou mijn moerasfilter leeglopen omdat deze hoger staat dan de skimmer. -Uvc-lamp in de winter volledig demonteren en op een drooge plek stokeren. -het water van de skimmerleidingen en pomp aflaten om bevriezen te voorkomen.
PLAATSING VAN DE SKIMMER
DE SKIMMER INGEMETSELD IN DE ZIJWAND VAN DE PLANTENBAK
DE SKIMMERMOND IETS MEER DAN DE HELFT ONDER HET WATEROPPERVLAK
SKIMMERMANDJES MET HET RESULTAAT VAN 24 UUR FILTEREN.
DE CIRCULATIEPOMPEN MET DAAR TUSSEN DE UVC-LAMP MET BOVEN IN BEELD DE BYPASS TUSSEN DE POMPEN
ZELFBOUW ZEEF
GEPERFOREERDE BUIS VOOR ZIJDELINKSE PLANTENFILTER
PLAATSING VAN DE BUIS MET EINDSTOP
AANSLUITING MET DE ZEEFFILTER
ZEEFFILTER NAAST DE MOERASFILTER MET WATERVAL.
ZIJDELINKSE PLANTENFILTER
WATER TOEVOER NAAR DE ZEEF REGELBAAR MET EEN BOLKRAAN.