'Kinderen van de Repressie'
Inhoud blog
  • 'Kinderen van de Repressie'
  • Proficiat!

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Onderzoek naar het lot van kinderen van collaborateurs
    09-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Kinderen van de Repressie'
    Beste lezer,

    Op 1 maart 1994 kopte De Standaard op zijn voorpagina "kinderen Sarajevo slachtoffer in oorlog van grote mensen." De slachtofferrol van kinderen in conflicten of humanitaire rampen wordt erg vaak aangewend om de aandacht van de media en de massa te krijgen. Ruim 50 jaar lang zou Setella Steinbach, op die manier, symbool staan voor de Jodendeporaties door de Nazi's in Nederland. Hoewel het hier uiteindelijk om een 'lapsus' ging, het meisje bleek van Zigeuner afkomst, was het de afbeelding van het lijdende kind die gegrift zou blijven staan in de geesten van heel wat Nederlanders als men terugdacht aan de horror van Wereldoorlog Twee.

    Bij de bevrijding zou voor veel families blijken dat ze zich tijdens de bezetting in het verkeerde kamp hadden bevonden. Net als in de omringende landen zou in België na de oorlog afgerekend worden met de ‘vrienden van de vijand’. Kinderen die ouders of familie hadden in het ‘zwarte’ milieu of zelf een misstap begaan hadden, kregen het hierbij vaak zwaar te verduren. . “Als veertienjarige was ik gans alleen in een huis zonder vensters en deuren, overgeleverd aan het schuim van de straat dat tot alles in staat was, terwijl ze vader en moeder naar de gevangenis brachten.”[1] 

    Paradoxaal zou de aandacht voor andere groepen kinderen lange tijd volledig uitblijven. Jeugdcollaborateurs, kinderen met een Duitse vader of kinderen van collaborateurs kwamen niet op de politieke of academische radar en zouden een 'vergeten' groep worden, die de oorlog en de afwikkeling ervan nochtans op een heel eigen manier beleefd en verwerkt hebben.

    In Nederland en Frankrijk zou in de vroege jaren '80 van vorige eeuw uiteindelijk de nodige aandacht komen voor het lot van kinderen in de oorlog. De meest recente en waarschijnlijk ook compleetste exponent hiervan is het boek“Besmette Jeugd: kinderen van NSB’ers” van Ismee Tames.

     In België zou het evenwel stil blijven over het lot van naar schatting 20.000 kinderen wiens familie/ouders na de oorlog in aanraking kwamen met de repressie. Niet alleen de Belgische maatschappij lijkt geen interesse gehad te hebben in het lot van deze groep, ook van onderuit blijkt er, in tegenstelling tot landen als Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Finland en Denemarken, geen echte aanzet te zijn tot het openen van een debat hieromtrent.Voor het gros van de kinderen van collaborateurs ging na de bevrijding, zij het onder bemoeilijkte omstandigheden, het dagelijkse leven inderdaad zijn gewone gang(schoolplicht, etc.). Toch blijkt uit de weinige getuigenissen die voorhanden zijn, dat deze jongeren in een vaak erg vijandige samenleving terechtkwamen, die het schoollopen en het verdere leven vaak meer dan 'bemoeilijkten'.

    De vraag is nu wat we ons hierbij juist moeten voorstellen. In samenwerking met een collega aan de Universiteit van Gent doe ik onderzoek naar het lot van deze groep kinderen die door de historiografie vergeten lijken. Specifiek is het de bedoeling na te gaan in welke mate de Belgische overheid zou optreden in het voordeel van jongeren wiens ouders/familie in aanraking kwamen met de repressie. Op het eerste gezicht lijkt het er op dat de overheid erg afwezig bleef hierin. Kinderen werden opgevangen door familieleden en daar mee was de kous af. Of niet? In Nederland werd reeds bij de bevrijding in '45 op overheidsinitiatief werk gemaakt van het opvangen van deze kinderen. Als we dit met België vergelijking zien we dat hier geen tekenen van zijn. Kinderen die niet bij familie of vrienden terecht konden werden opgevangen door particuliere instellingen zoals de 'Zilvermeeuwtjes' of uitlopers van jeugdbewegingen die ontstaan waren in het zog van Nieuwe-Orde partijen als het VNV en DeVlag.

    Het oplijsten van particuliere organisaties die zich zouden ontfermen over de vaak moeilijke sociale en financiële situatie van families waarvan één of meerdere leden geïnterneerd werden blijkt een zoektocht naar een naald in een hooiberg. Daarom wil ik een warme oproep doen naar iedereen die informatie hierover heeft, een getuigenis wil nalaten, zelf dingen heeft meegemaakt...Ik ben er mij van bewust dat dit onderwerp voor veel mensen nog steeds erg moeilijk ligt en daarvoor heb ik begrip. Wij van de derde generatie hebben de oorlog en de gevolgen er van nooit meegemaakt en kunnen dan ook veel minder goed de nog steeds bestaande taboes hieromtrent begrijpen. Toch zien we in de buurlanden dat heel veel mensen het hoofdstuk net voor een stuk kunnen afsluiten of verwerken door er over te spreken en het een duidelijke plaats te geven in het ruimere debat dat in België jammer genoeg volledig meegesleurd werd in het politieke debat waardoor er vergeten werd dat het hier nog steeds om echte mensen ging.

    Mensen die willen reageren kunnen dit altijd op dit blog of via kinderenvancollaborateurs@gmail.com

    SD.


    [1]  DE BOCK, G., Incivisme en repressie. Een onderzoek in de vrouwenafdeling van het interneringscentrum te Gent. Antwerpen, 1946, p27.


     


     


     



    09-05-2010, 12:19 geschreven door Stijn  
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/kinderen_van_collaborateurs

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    09-05-2010, 11:23 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 03/05-09/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs