HOPELIJK VINDT JE OP DEZE BLOG WAT JE WILT,VEEL PLEZIER EN VERDER EEN GOEIE VANGST
Foto
Inhoud blog
  • Mijn hobby
  • Karper "Gedrag"
  • Karper "Biologie"
  • De karper
  • de vier seizoenen van een viswater
    Foto
    karpervissen
    alles wat je wil en moet weten over karpervissen.
    04-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De karper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    De karper,





    De karper komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en heeft zich op natuurlijke wijze vanuit China naar
    het westen tot aan de Donau verspreid. De Romeinen kweekten reeds karpers en betrokken hun
    broedparen uit de Donau. Sinds de middeleeuwen is de karper door monniken gekweekt als voedsel
    tijdens de vasten. Zij hebben de vis in de rest van Europa geïntroduceerd. In Nederland en België wordt
    de karper massaal gekweekt en jaarlijks uitgezet ten behoeve van de hengelsport.

    Karpers zijn onder te verdelen in wilde en gekweekte karpers. De wildekarper;
    welke ook wel boerenkarper wordt genoemd, is slank en torpedovormig.
    De gekweekte heeft een hoge rug met een lange rugvin met ca. 25 vinstralen en een geelbruine kleur.
    Alle karpers hebben een bek die vrij ver uit stulpt, op 2 na hebben ze ook twee paar baarddraden
    aan de bovenlip twee lage en twee korte.
    De karper kent veel kleuren: bruin-groen tot grijs-blauw met flanken die brons-bruin tot goud-geel zijn.
    Blauwachtige vinnen met een rode gloed en geelachtige ogen met donkere pupillen.
    Een karper kan tussen de 75-120 cm lang worden en wegen dan ruim 20 kilo.
    De karper voedt zich met plankton, kleine bodemorganismen (wormen, muggenlarven, enz.) en planten.
    De karper komt in heel Nederland voor, maar heeft de voorkeur voor grotere wateren en langzaam stromende rivieren.
    De vrouwtjes bereiken meestal geslachtsrijpheid na vier jaar, de mannetjes na drie jaar.


    Er zijn zes soorten karpers

    Spiegelkarper, heeft onregelmatig verspreide schubben van ongelijke grootte.

    spiegelkarper

    Schubkarper, heeft regelmatig geplaatste schubben.

    graskarper

    Lederkarper, bijna zonder schubben, ook wel naaktkarper genoemd.

    lederkarper ook wel naaktkarper genoemd

    Rijenkarper, heeft 1 enkele rij grote schubben op de zijlijn en enkele kleine schubben verspreid op de rug.

    Graskarper, een zeer smalle karper die net als de kroeskarper geen bekdraden heeft en volledig beschubt is.
    De graskarper lijkt niet echt op de gewone karper, en wordt hij verward met de kopvoorn.
    De vis is echter herkenbaar door de vijf schubben die hij heeft onder de zijlijn.
    De graskarper heeft, in tegenstelling tot de gewone karper, geen bekdraden.
    De vis heeft een korte rugvin en een eindstandige bek en is erg slank.
    De graskarper kan zo’n 120 centimeter lang en enkele tientallen jaren oud worden.
    Graskarpers van meer dan 40 pond behoren tot de hoge uitzonderingen.
    De graskarper voedt zich voornamelijk met (zachte) waterplanten.
    Maar ook in het water hangend gras staat op de menukaart van de vis.

    Kroeskarper, is koper/bronsachtig van kleur en heeft geen baarddraden en een opvallend hoge rug.
    De kroeskarper is na ongeveer 2 tot 4 jaar geslachtsrijp, de mannetjes weer iets eerder dan de vrouwtjes.
    De paaitijd begint in mei en duurt ongeveer tot de maand juni.
    De kroeskarper voedt zich voornamelijk met kreeftachtigen en waterplanten.
    Het is een sterke vis, die in ondiepe wateren (vijvers) goed kan overleven,
    toch komt de kroeskarper voornamelijk in diepere meren en groote plassen voor.
    De maximale leeftijd van de kroeskarper ligt rond de 10 jaar.
    Een kroeskarper wordt niet echt groot, exemplaren van 40 centimeter zijn al vrij groot.
    Kroeskarpers grooter dan 50 centimeter worden zelden tot nooit gevangen gevangen.

    De karper houdt van tamelijk warm water en dus is de zomer de tijd voor de karper.
    Gewilde plaatsen van karpers zijn bijvoorbeeld rietkragen, waterlelies, brugpijlers, zandbanken, mosselbanken.
    Bij stil warm weer 'hangen' ze daar aan de oppervlakte te zonnen.

    Ook het paaien breekt pas los bij tamelijk hoge watertemperaturen. Dit paaien gaat er in alle hevigheid aan toe.

    Paaiende karpers langs de walkant Paaiende karpers

    Helaas zijn de zomers in nederland (meestal) te kort om de jonge karpertjes voldoende te laten groeien.
    Ze vallen massaal ten prooi aan snoeken en hebben te weinig vet reserve om de winter door te komen.
    Een succesvolle voortplanting in de Nederlandse natuur is bij de karper haast een zeldzaam verschijnsel.
    Om toch een aantrekkelijke karperstand te krijgen, zet de OVB daarom regelmatig kweekkarpers uit,
    om de visstand op peil te houden.

    Er is weinig wat de karper niet lust qua voedsel. De karper kan uitstekend ruiken en proeven,
    en kan zijn voedsel probleemloos vinden.
    Dat karper niet altijd direct toehapt op aas dat hem voorgeschoteld wordt geeft aan,
    hoe voorzichtig ze zijn. Dit geldt voornamelijk voor de grotere karpers, welke zich niet makkelijk laten vangen.

    De karper neemt met zijn stofzuikerbek bek een hap bodemmateriaal
    en zeeft het voedsel d.m.v. zijn kieuwen en bek er eruit.
    Het in en uitblazen van voedsel gaat met een zeer hoge snelheid
    Ook harder voedsel is voor de karper geen probleem.
    De karper kan hardere voedselbrokken (ook boilies, particles) kraken met zijn keeltanden.
    De keeltanden van een karper zijn erg krachtig. De kauwdruk van een karper van een kleine 30cm,
    zal niet veel verschillen met die van een mens.

    keeltanden


    Wanneer er veel karpers in een plas of meer zitten, dan kan het water hierdoor erg troebel worden.
    Vissen die een voorkeur hebben voor helder water, zoals de snoek en de ruisvoorn,
    moeten dan het veld ruimen voor de karper. Dit heeft de karper een slechte reputatie bezorgd.
    Troebeling in het water is veelal een teken van een te hoge karperstand in het water.
    Bovendien is het voor de karper zelf ook niet al te gunstig als ze me te veel soortgenoten in een viswater zitten.
    Door gebrek aan voedsel kan de conditie van de karper teruglopen.
    Maar wanneer ze voldoende eten, dan zijn karpers boven de 80 centimeter lang
    en een gewicht van boven de twintig pond een heel gewoon verschijnsel.

    Nadeel voor ons als karpervisser is, dat de zwaardere karpers zich lastiger laten vangen dan
    hongerige kleinere karpers in een wat minder goede conditie.
    Deze kleinere karpers worden dan ook veel sneller gevangen, en soms wel meerdere malen in een seizoen.
    Het is een bekend verschijnsel dat waar veel op karper wordt gevist, de vangsten in de loop van het seizoen afnemen.
    Een karper is niet stom en stoot zich niet snel twee keer aan dezelfde steen:
    hij laat zich dan ook steeds moeilijker vangen.
    Toch is dit niet helemaal waar, het komt voor dat een karper nog een tweede keer op dezelfde dag wordt gevangen.
    Dit gedragsverschijnsel wordt ook wel dressuur genoemd en kan het geduld van de karpervisser behoorlijk op de proef stellen.
    Het uitproberen van nieuwe aassoorten kan dan een uitkost bieden.
    Wateren waar veel op karper wordt gevist, maar relatief weinig wordt gevangen omdat de karper hier erg schuw is geworden,
    worden ook wel dressuurwateren genoemd.

    04-11-2006 om 10:38 geschreven door carp visser  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (39 Stemmen)
    01-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de vier seizoenen van een viswater
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Vier seizoenen van een viswater.....



    In de vijvers waarvan het water stilstaat, de zogenaamde stagnante wateren,
    kennen "thermische stratificatie".
    Thermische stratificatie is een mooi woord voor lagen water met verschillende temperaturen.


    Dichtheid van water


    Stratificatie is direct het gevolg van de dichtheid van water bij temperaturen die op dat moment heerst.
    De dichtheid van water bij verschillende temperaturen kan worden weergegeven in een grafiek.
    Wat we zien is dat de dichtheid van water het grootst is, dus ook het zwaarst is, bij 4 graden.
    Hierboven of hieronder is water lichter. Water van 4 graden zal dus altijd de onderste waterlaag zijn
    (daarom is het op de bodem ook altijd zo koud) Voor zout water, welk en andere samenstelling
    heeft ten opzichte van zoet water, is de dichtheid het grootst bij –1 graden.
    Als gevolg van deze eigenschap is een meer onder te verdelen naar de seizoenen.




    Het Voorjaar


    In het vroege voorjaar, na het verdwijnen van de ijslaag (als die er is geweest), zal de temperatuur van het water geleidelijk gaan oplopen. Bij een temperatuur van 4 graden zijn de dichtheidsverschillen tussen het water dat zich op de bodem van het meer en de oppervlakte bevindt, op dat moment erg klein. De wind kan bij geringe dichtheidsverschillen grip krijgen op het hele meer en en zo de hele waterkolom gaan mengen. Deze menging van waterkolom treedt op in het voorjaar en noemt men lentecirculatie. Deze lentecirculatie houdt stand totdat de temperatuur nog verder gaat toenemen en er weer verschillen in dichtheden ontstaan.




    De Zomer

    Tegen de zomer zal door het toenemen van de hoeveelheid zonnestraling het water opwarmen tot een graad of 18.
    Het verschil in dichtheid wordt nu zo groot dat er als het ware 3 lagen water ontstaan.
    Een warme bovenlaag, het epilimnion, een koude onderlaag, het hypolimnion,
    en een spronglaag. Deze spronglaag of thermocline, bevindt zich tussen de warme en de koude laag in.
    In de spronglaag neemt de temperatuur geleidelijk af tot 4 graden.
    Door de aanwezigheid van een spronglaag wordt de koude onderlaag van de warme bovenlaag
    gescheiden van elkaar gescheiden. De spronglaag vormt als het ware een barrierre,
    welk onderwater ook als een soort van nevel is waar te nemen.
    De wind zal daarom ook alleen maar de warme bovenlaag kunnen mengen.
    Het water in de koude onderlaag is een vrijwel onverstoorbare watermassa geworden.
    De toestand die nu is ontstaan noemt men zomerstagnatie.


    De Herfst
    In de herfst daalt de temperatuur, het water wordt kouder en de dichtheid van de bovenste waterlaag neemt geleidelijk weer toe
    Dichtheden van de verschillende waterlagen worden langzaam maar zeker weer gelijk.
    Als gevolg hiervan zakt de spronglaag naar de bodem en de barrierre wordt opgeheven.
    De wind kan nu het hele meer weer mengen. Deze toestand noemt men herfstcirculatie.
    Tijdens deze periode treedt ook vaak een algenbloei op.
    Voedingsstoffen die in de zomer onbereikbaar waren geworden kunnen nu weer door de gehele waterkolom worden verspreidt
    en beschikbaar komen voor algen. Dat een spronglaag een werkelijke barrierre vormt,
    blijkt dat sommige kleine organismen hier niet doorheen kunnen zwemmen.
    De spronglaag is soms ook te zien doordat er een dunne laag van zweefvuil en fijn stof op ligt.



    De Winter

    In de winter zal de buitentemperatuur gaan dalen en daarmee ook de watertemperatuur.
    Wanneer het gaat vriezen en de bovenste waterlaag ijs wordt,
    is er in de waterkolom een omgekeerde stratificatie waar te nemen.
    Het koude water van 0 graden bevindt zich nu bovenop de warmere laag van 4 graden.
    Door de aanwezigheid van ijs op het water zorgt ervoor dat de wind geen grip kan krijgen op de waterkolom.
    De watermassa onder de ijslaag vormt een vrijwel bewegingsloos stabiel systeem. Deze toestand noemt men winterstagnatie
    en blijft deze toestand houden totdat de ijslaag weer verdwijnt





    Tot slot

    Afhankelijk van de breedtegraad kunnen er verschillende stratificatietypen voorkomen.
    In koelere gematigde streken, als Nederland en op grote hoogten in de subtropen,
    zal twee maal een circulatie voorkomen. Arctische gebieden,
    bergstreken en warme regio’s met een zeeklimaat, kennen maar 1 circulatie.
    Rond de evenaar is het water altijd in beweging of er is zelden of een onregelmatige waterbeweging.
    Behalve de klimaatzone waar men zich bevindt, is ook nog de hoogte,
    de vorm van het meer en de oppervlakte/volume verhouding van belang voor het bepalen van het stratificatietype van belang.

    01-11-2006 om 20:59 geschreven door carp visser  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (123 Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.karpervissen , Waarmee ??
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door carp visser  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (219 Stemmen)



    Zoeken met Google



    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Archief per week
  • 30/10-05/11 2006
  • 26/09-02/10 2005

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs