KA2RING
Inhoud blog
  • BOEKVERSLAG
  • Openlesdag
  • Proficiat!

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    KA2RING
    31-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOEKVERSLAG

    Paulo Coelho – Veronika besluit te sterven

    ‘Veronika besluit te streven’ is één van de betere boeken die ik al ooit heb gelezen. Hiervoor zijn meerdere verklaring. Allereerst vond ik de reden waarom Paulo Coelho het boek schrijft een aanleiding om aan het boek te beginnen. Hij schreef dit boek namelijk vanuit eigen ervaringen: Paulo Coelho heeft, net als zijn hoofdpersoon Veronika, tot driemaal toe in een instelling verbleven. Dit kan je afleiden vanuit de achterflap van het boek, maar is eveneens terug te vinden in het boek zelf. Dit hoofdstuk telt slechts een drietal bladzijden en gaat in principe niet echt over zijn eigen opnames, maar geeft wel de duidelijke reden weer waarom Coelho het boek heeft geschreven. De enige vraag die ik me na het lezen van dat hoofdstuk stelde, was of het verhaal in het boek waargebeurd is of dat het enkel gebaseerd is op waargebeurde feiten.

    Een andere reden waarom ik het boek zo goed vond, is de schrijfwijze die Paulo Coelho gebruikt. ‘Veronika besluit te sterven’ heeft een duidelijke verhaallijn, ookal gebruikt de schrijver verschillende protagonisten. Ook gebruikt Paulo Coelho een goed leesbare taal. Hiermee wil ik zeggen dat het niet ‘simpel’ geschreven is, maar dat je ook niet iedere zin driemaal moet overlezen vooraleer je begrijpt wat de schrijver wilt zeggen.

    Paulo Coelho heeft mij met ‘Veronika besluit te sterven’ doen nadenken over het gedrag van mensen en het leven. Het boek heeft één duidelijke boodschap: eigenlijk is iedereen gek. Hij wilt de lezer laten inzien dat diegenen die beseffen dat ze gek zijn, eigenlijk normaal zijn. De gekken volgen niet het perfecte plaatje, maar leren hun eigen weg te gaan en leren dat je door gek te zijn heel wat vrijer wordt. De anderen die beweren normaal te zijn, willen gewoon van zichzelf niet inzien dat ook zij niet helemaal zijn zoals het volgens de maatschappij hoort. Iedereen die afwijkt van het normale wordt als ‘gek’ beschouwd. Zij die ‘gek’ zijn, worden meestal meteen ook geassocieerd met abnormaal, labiel, … en bijgevolg ook uit de maatschappij ‘verbannen’. Paulo Coelho wilt volgens mij met zijn boek ook zeggen dat je je eigen grenzen moet durven verleggen. Mensen houden zich zo vaak in, enkel al omdat ze schrik hebben voor wat anderen van hun denken. Je leert pas leven op de dag dat jezelf leert kennen…

    Het boek bracht voor mij een heel ander verhaal dan ik had verwacht voor ik erin ben beginnen lezen. Zo vertelt het boek je tijdens het lezen bijvoorbeeld over hoe Veronika’s zelfmoordpoging een invloed heeft gehad op een groot deel van de inwoners van Villete (de instelling waar Veronika verblijft). Eveneens was haar vriendschap met Mari best wel onverwacht. Mari is een vrouw van middelbare leeftijd die vrijwillig in Villete verblijft. In het begin was de band tussen Veronika en Mari helemaal niet zo goed, maar naar het einde toe is het Mari die Veronika leert zich ook buiten haar eigen grenzen te begeven. Dit zijn nu maar enkele voorbeelden van (voor mij) onverwachte wendingen in het boek, maar het boek telt er meerdere. Juist dat onverwachte maakt het boek voor mij zo interessant en daardoor ben ik ook nieuwsgierig om verder te lezen. Ik hou absoluut niet van voorspelbare boeken en dat was met ‘Veronika besluit te sterven’ helemaal niet het geval.

     

     

    Ook het einde vond ik erg goed. Veronika heeft namelijk een soort vriendschapsrelatie met een schizofreen, Eduard. Doorheen het hele boek lijkt Eduard iemand die niets beseft, iemand die precies niet op de aarde leeft. Eduard kan ook niet praten en het enige wat hij van Veronika wilt, is dat zij voor hem piano speelt (dat maakt Eduard namelijk rustig). Veronika en Eduard hebben dus eerst een soort vriendschapsrelatie, wat dan later meer verliefdheid blijkt te zijn. Naar het einde van het boek toe kom je dan plots te weten dat Eduard toch blijkt te kunnen praten. Veronika en Eduard hebben eigenlijk een trieste band. Hiermee wil ik zeggen dat het triest is dat twee mensen iets voor elkaar voelen, maar dat ze beiden weten dat het geen goed idee is een relatie te beginnen omdat Veronika heel snel zal sterven. De avond voor dat Veronika zou moeten sterven, stelt Eduard haar voor te ontsnappen en haar laatste nacht in de buitenwereld door te brengen. Zo gezegd, zo gedaan. Veronika en Eduard hebben een zalige avond, waar ze geen grenzen hebben, waar ze elkaar nog eenmaal lief kunnen hebben. Maar de volgende ochtend is Veronika niet dood, zoals wel was verwacht. Dan blijkt dat heel Veronika’s hartproblemen en haar dood opgezet spel is van de directeur van de instelling (dr. Igor). Veronika is eigenlijk heel het boek lang de proefpersoon geweest van een medisch experiment. De conclusie die ik hieruit kan trekken, is dat dit een bijzonder sterk einde is. Het is heel erg onverwacht en het boek blijft echt wel nazinderen.

    Er gebeurt zoveel in het boek dat ik eigenlijk niet uitverteld geraak. Ik denk dat de eigen interpretatie van het verhaal dat het boek brengt ook een heel erg belangrijke rol speelt of je al dan niet het boek goed vindt. Ik kan nu enkel concluderen dat het boek een echte aanrader is. Het is vlot leesbaar, erg meeslepend, verrassend en wat voor mij heel belangrijk is: het boek brengt een soort levensles mee en doet je nadenken. Het is niet omdat het boek uit is, dat het daarmee afgelopen is. Als ik een score zou moeten plakken op hoe goed ik het boek vond, zou ik (juist om bovenstaande redenen) het boek zeker en vast een 10 op 10 geven.

    31-05-2012, 17:25 geschreven door KA2RING - MICHELE POPPE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    01-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openlesdag
    Geschiedenis (9u-11u)

    "ELU PAR CETTE CRAPULE"

    Dit was de uitspraak die Lodewijk XVI verkondigde aan de Nationale Conventie vlak voordat hij werd geëxecuteerd door de guillotine.
    Lodewijk XVI was de koning van de Fransen tijdens de Franse Revolutie en werd schuldig bevonden aan hoogverraad.
    Speciaal aan deze uitspraak is dat het een palindroom is. Dit wil zeggen dat je deze zin in beide richtingen kan lezen: zowel van links naar rechts, als van rechts naar links. Wanneer we deze uitspraak naar het Nederlands vertalen, wilt dit zeggen: verkozen/verraden door krapuul.  
     
    Bank (11u-13u)

    Afgelast wegens afwezigheid professor.

    Nederlands (14u-16u)

    "EEN ZIN IS ERG VEELZIJDIG"

    Een zin is veel meer dan enkel datgeen wij lezen. In iedere zin schuilt een betekenis; zo kan een zin medelend, vragend, uitroepend of bevelend zijn.
    Eveneens bevat een zin een hoofdzin en een bijzin. De hoofdzin is het belangrijkste deel van een zin waarop de bijzin kan 'terugvallen'. Wat niet iedereen weet, is dat een zin ook uit twee hoofdzinnen kan bestaan. In dat geval zijn beide delen van de zin aan elkaar gelijkwaardig.

     

    01-03-2012, 17:35 geschreven door KA2RING - MICHELE POPPE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    27-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/ka2ringmichelepoppe

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    27-02-2012, 20:08 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 28/05-03/06 2012
  • 27/02-04/03 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs