Inhoud blog
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (20)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (19)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (18)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (17)
  • De schoonste dag van de Vlissegemnaar (16)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Geestig Vlissegem

    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandel- en fietstocht Vlissegem-Stalhille, zaterdag 11 augustus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    WANDEL- EN FIETSTOCHT

    GEESTIG VLISSEGEM/STALHILLE-ROUTE

    ZATERDAG 11 AUGUSTUS 2012

     

    Start Pastorie Vlissegem (De Haan)

    tussen 08.00 en 15.00 uur


    Afstanden : 7 – 14 – 21 km


    Organisatie :
    Werkgroep Geestig Vlissegem i.s.m. Kermiscomité Stalhille,
    Vandaele R. -
    0496/307261 - ronnyvandaele@telenet.be

     

    Tocht langsheen een overwegend landelijk en bebost parcours. 
    Volg de gele schoenen en pijlen en ontdek op het traject tientallen ‘geestige’ attributen. Deze route is buitengewoon gezond om doen want een combinatie van wandelen [of fietsen] en … lachen.

    Inschrijving  slechts 1 euro inclusief versnapering.

    Dranken aan democratische prijzen.


    Verzorgde rustposten onderweg !! Tocht niet in MARCHING !!

    Extra :

    • wandelbox Brugse Ommeland of wandelnetwerkkaarten te winnen
    • verkoopsstanden bieren DenHaene, kaasboer, oxfam wereldwinkel, bloemen en planten, creatieve markt met o.m. een houtdraaier, ...

    07-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Vijfde wiel aan de wagen'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We maken even een zijsprongetje op het parcours. De bewoners van de Spanjaardstraat 4 waren heel enthousiast om ook deel te nemen aan deze route en plaatsten een karrewiel aan hun gevel. ‘Het vijfde wiel aan de wagen’ is een verwijzing naar de tijd toen een wagenmaker zijn stiel met heel veel vakmanschap beoefende op deze locatie.


    06-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Hoekfiets'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan het cafeetje ’t Hoekske gekomen – een begrip in Stalhille-dorp – bemerken we aan de gevel een wel heel speciale tweewieler. Het attribuut werd in eerste instantie omhoog gehangen door uitbater Wesley versierd met ‘plateaus’ e.a. bierattributen maar nadien opnieuw herwerkt door onze specialist Hervé Wouters. Hij maakte er een echte knalgele ‘hoekfiets’ van: het achterste wiel hangt aan de Spanjaardstraatgevel  terwijl stuur en voorwiel aan de cafégevel (Cathilleweg 98) te zien zijn. Heel fraai gedaan ! De uitbater is er danig tevreden over dat hij overweegt om de hoekfiets er permanent te laten hangen vermits hier veel wielertoeristen een stop houden.


    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : ' 't Betere benenwerk'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We slaan nu opnieuw linksaf en komen om de hoek aan de Cathilleweg 104 terecht bij kapster Hilde. Aan haar balkonnetje – we bedoelen hier: de leuning boven de vitrine - hangen enkele benen van etalagepoppen te prijken. Dit attribuut werd ‘ ’t Betere Benenwerk’ gedoopt en toont o.m. de uitdrukkingen “Ze loopt naast haar schoenen”, “’t Spek aan haar been hebben“ en “Iemand op verkeerde been zetten“ … Maar dat laatste moet je als bezoeker zeker niet letterlijk nemen en gewoon de Cathilleweg verder blijven volgen tot aan café 't Hoekske.


    04-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Vier spa's'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Op het einde van het paadje slaan we linksaf en komen zo in de Kartuizerinnenweg; de nieuwe wijk van Stalhille.

    Aan huisnummer 15 zien we ‘Vier spa’s’ staan.
    Bewoner Olivier Libois gebruikt deze torenhoge spades beroepshalve.
    Bel eventjes aan en vraag hem zelf waarvoor …

    Aan de spades hangen waterflessen om dorst te lessen:
    spa plat, spa bruis, spa extra plat en spa superbruis. Santé !


    03-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : halfweg uitrusten in 'gele schoenzetel'.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Pas ontdekt ! Deze gele schoenzetel is precies wat we zochten om ergens halverwege de geestige route in de lommer van de bomen aan het Kartuizerinnenpaadje te gaan uitrusten. Liefst met een of ander lekker geel drankje. Stalhille City is bereikt en er wachten ons nog veel humoristische attributen onderweg in ons buurdorpje.

    Wie deze zetel helemaal in het geel gekleed als eerste bereikt, krijgt een geestige trip naar Vlissegem kado. Bekijk 1000 zonnen 


    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Welkom in Geestig Stalhille'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Naar het voorbeeld van de grote poort in Vlissegem-dorp met daarop ‘Welkom in Geestig Vlissegem’ werd iets gelijkaardigs gecreëerd aan de Spanjaardstraat. Ter hoogte van het paadje naar de Kartuizerinnenweg in Stalhille timmerden en schilderden Mike Monstrey en Annelore Tanghe van het Kermiscomité samen met Maarten Franssens dit mooie bord “Welkom in Geestig Stalhille”.
    Gastvrijheid bovenal in een landelijk dorp!


    01-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'PI R²AMIDE'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Even voorbij de verkeerslichten volgen we het fietspad naast de Expressweg gedurende 200 meter en slaan dan meteen rechtsaf. Bij architect Filip en Fabienne Vandeghinste aan de Nachtegaelstraat 30 ontdekken we een mooie nieuwe creatie vanwege Stalhilse inwoners. Het betreft een hele grote en stevige gele passer in metaal.
    “Gezien de link met ons gebouw en de symboliek van het attribuut,  een “passer” hebben we het de naam:  PI R²AMIDE  meegegeven”, lieten de bewoners ons weten.
    Uitermate geslaagd en beslist een bezoekje waard dus.


    31-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Opgepast spelende kinderen'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Komende van Lepelem aan de Noordede voorbij, bereiken we langs de bochtige Spanjaardstraat volgende hoeve van historisch belang. Het is de prachtig gerestaureerde boerderij van Julien Vermeire-D’hoedt en zoon.

    De witte hoeve en de hofplaats geven uit op de Langedorpweg, maar de stallingen met op de gevel verankerd het jaartal 1776 palen aan de Spanjaardstraat.

    Het is aan deze stallingen dat een nieuw ludiek attribuut werd opgesteld: “Opgepast, spelende kinderen”. Het betreft geen plakkaat met daarop enkele kinderen die rolschaatsen of spelen met een bal. Neen, het attribuut werd aangepast aan deze tijden en je ziet er een jongetje (pop) die aan het gamen is aan een groot computerscherm. Vroeger was het anders en speelden we op straat; vandaag kan je de op straat spelende kinderen op één hand tellen. Er is een veranderend en ruimer aanbod aan vrijetijdsbesteding: achter de computer zitten is er één van… Jammer is dat ! Maar er is tegelijk ook de vaststelling dat we zelfs geen spelende kinderen op straat meer verdragen: zij worden alsmaar vaker als overlast beschouwd. Dat is een van de opmerkelijkste vaststellingen in het jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat.


    De hoeve zelf is zeer oud: in de keldergewelven staat het jaar 1729 vermeld. Vermoedelijk zijn in de loop van de jaren 1700 meerdere woonsten tot één grote hofstede verbouwd geworden. Reeds anderhalve eeuw woonden en boerden hier vier generaties Vermeire. Op de hofplaats bevindt zich een rosmolen die nog tot in de jaren 1970 werkte.

    Prinses Mathilde kwam destijds op zomervakantie naar deze hoeve om Nederlands te leren.

    Uit het boek : “Stalhille, parel van het Noorden - G. Monteyne/R. Vandaele (1999)”.


    30-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Fiets mét zadelverwarming'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De “Fiets mét zadelverwarming” staat in 2012 aan Macarel Ter Lepelem, Brugsebaan 16, naast het fonkelnieuwe terras.

    De handvaten en het zadel van deze oude fiets werden vervangen door strijkijzers. Zo heb je het steeds lekker warm aan je zitvlak en

    worden ook je pollekes gechambreerd. Al rijdende, wel te verstaan  want dat is wel degelijk een voorwaarde : in stilstand gebeurt er helemaal niets maar eens vertrokken sta je in een mum van tijd in vuur en vlam. Nog een goede reden waarom onze “Pomp-hier” vlakbij de wacht houdt. Inmiddels is er een goed bod binnengekomen bij Macarel Ter Lepelem van iemand die deze fiets absoluut wil kopen. Geestig !


    29-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Pomp-hier'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze ‘Pomp-hier’ staat dit jaar bij Dirk Masscho en Patricia Van Moortel aan de Lepelemstraat 25. We hebben vroeger reeds vermeld dat bepaalde fietsers  naar verluid denken dat de 'Pomp-hier' werkelijk een uitnodiging is om de fietsbanden 'hier' een opblaasbeurt te geven. Dit uiteraard omwille van de beschikbaarheid van zo’n pomp. Eigenlijk zou dat ook kunnen maar welke is de échte reden van de verhuis van dit attribuut naar een plek vlakbij Macarel Ter Lepelem ?
    Wel, de lasagne en spaghetti die in dit nieuwe eethuis worden geserveerd schijnt behoorlijk kruidig te zijn. Menige tong stond reeds in vuur en vlam omwille van de ferme scheuten tabasco en sambal oelek.
    En dan is een brandweerman vlak om de hoek altijd handig
    J


    28-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Faxgestuurde bascule'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Aan de Lepelemstraat 52 bereiken we het Teghelrie-hof van Rik Vandewoestyne en Inge Gevaert.
    Vanwaar deze benaming ? In de archieven vinden we daarover het volgende :
    "Daar wijlent een teghelrye (= steenbakkerij) op stondt" (vermelding in 1628).

    En ondertussen zijn de moderne tijden reeds lang aangebroken en wordt er voortaan gewerkt met een faxgestuurde bascule.


    Wablief ? Wel, het betreft hier een apparaat dat aangeeft welk volume stenen er nodig is (geweest) voor de parkeerstroken aan de Warvinge, Kloosterstraat, Vijfwegestraat en de Dorpsplaats. De bascule stond gelijk met de kerkklok en gedurende de wegeniswerken werd om het uur automatisch een fax verstuurd van het dorp richting Teghelrie-hof zodat de weging der benodigde stenen correct en vlekkeloos kon verlopen.
    Eén keer werd ook een fax verstuurd in omgekeerde richting: van de Lepelemstraat naar het dorp. Wellicht door een deelneemster aan deze route. Het moet een dom blondje zijn geweest want er zat ook een postzegel op de fax…
    J


    27-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Geleerde Bolle'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Aan de Lepelemstraat 46 treffen we een Geleerde Bolle aan.

    Vanaf 2008 verbouwden Bert Renders en Evelyne Depoorter hier een woning. De bestaande berging werd afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe uitbreiding. Deze werd uitgevoerd in een stro-leem constructie met een zadeldak. Leembouw is ecologisch en meer hierover lees je op : http://www.ecologischbouwen.be/leembouw.htm


    Knap toch ? Onze geleerde bolle prijkt er trots bovenaan de ladder …


    26-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Ik-ben-hier-al-heeeeel-lang-patiënt'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik-ben-hier-al-heeeeel-lang-patiënt.
    Hoelang precies weten we niet; een team voor skeletonderzoek is ter plaatse geweest.

    Fysiotherapeut Steven De Coninck laat zijn patiënten met verschillende lichamelijke klachten oefeningen doen die onder de noemer kinesitherapie vallen. Hij begint met een vraaggesprek met de patiënt (anamnese). Op basis van de verkregen informatie gaat Steven over tot een kinesitherapeutisch onderzoek, stelt een behandelplan op en bespreekt dat met de patiënt met als doel het beter gebruikmaken van het lichaam, bijvoorbeeld door gewrichten beweeglijker te maken, en pijn te verminderen.

    Bij de patiënt die je hier ziet, moet dat reeds gedeeltelijk gelukt zijn want geen pijn meer doch bezoekers merken toch maar vrij weinig beweging in de gewrichten… Misschien komt dat nog ?   


    25-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Rode Lantaarnfiets'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Rode Lantaarnfiets van Hervé Wouters van het project Geestig Vlissegem blijft ook in 2012 een publiekstrekker van formaat aan de Lepelemstraat 11.

    Deze volledig roodgeverfde velo met “carbeurlicht” en ruitvormige wielen is één van de vakantiekiekjes van vele voorbijgangers. Er wordt enkele keren per dag serieus geflitst op deze plek.

    Gelukkig hangen er hier geen boetebedragen aan vast zoals bij de “voorloper van de flitspaal” die merkwaardig genoeg ontvreemd is door onbekenden aan de Warvinge 84. Opsporing verzocht !


    24-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Vlissegemse Weersteen'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Aan de Lepelemstraat 2C maakten bewoners
    Kevin Wouters en Myrlande Felix van het project
    Geestig Vlissegem een nieuw attribuut.
    Het betreft een Vlissegemse Weersteen
    om na te gaan of er zon, regen, sneeuw, mist, wind is …
    Maar je kunt er ook nog een aantal andere zaken uit afleiden.
    Wijk een klein stukje van het traject van onze route af
    en ga er zelf eens een kijkje nemen.
    Opgepast: ga niet vlak onder de steen staan
    J


    23-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Surfen op het Net'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Aan Bistro Molenhuys, Vijfwegestraat 16A,
    tref je onze surfplank aan die refereert naar
    ”Surfen-op-het-net-naar –Blog-en-Facebook-Geestig-Vlissegem”.
    Het is een enorme surfplank die volledig met een net omspannen is
    en waarop een klavier en diverse muizen prijken.
    Met verwijzing naar onze blog en facebook.


    22-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'GrasNaaier'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Via de ‘kleine garre’ komen we in de ‘grote garre’ en treffen daar op de hoek met de Warvinge de gele grasnaaier aan die dit jaar een stek kreeg aan de Dorpsplaats 21. Het gazonnetje ziet er trouwens voorbeeldig uit. Toch is de Vlissegemse grasNaaier dus geen grasMaaier maar een heuse machine met V-motor die bestaat uit twee naaimachines met een laagje gele verf : het geheel lijkt sterk op een grasmachine met wieltjes en duwstang…

    De buurvrouw

     snoeide de bomen

    beplantte haar perk

    terwijl de buurman

    het gras naaide


    21-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geestige route 2012 : 'Nestkastjes voor vleermuizen'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze nestkastjes-voor-vleermuizen hingen er ook al in 2011 en zijn ondertussen een vertrouwd beeld op de Dorpsplaats nummertje 7. Bijgevolg vinden de diertjes ondertussen reeds blindelings hun weg in het dorp. De  vleermuizen zenden ultrasone geluiden uit die op een prooi weerkaatsen en weer opgevangen worden: men weze gewaarschuwd bij het naderen van de kerk J


    20-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek alle ludieke attributen op Geestig Vlissegem/Stalhille-route
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog tot en met 15 september 2012 kan je de Geestig Vlissegem/Stalhille-route fietsen of wandelen over een afstand van 14 kilometer langs zeer landelijke wegen. Je treft er oude, vernieuwde en hele nieuwe ludieke attributen aan. De inwoners van Stalhille hebben hun beste beentje voorgezet en een uiterst creatieve bijdrage geleverd …  

    De komende dagen worden alle geestige attributen op een rijtje gezet op deze blog …  



    Archief per week
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs