hersenspinsels van een visionair
Inhoud blog
  • proloog
  • Ik ben geen Robinson
  • Proficiat!

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    wat u niet wist en waarschijnlijk nooit wou weten
    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.proloog

    Frederik woont sinds kort alleen. Hij heeft net beslist om zijn vrienden niet meer te bellen, laat staan hen uit te nodigen of met hen af te spreken. Die beslissing heeft minder met het gedrag van de vrienden te maken dan wel met zichzelf. Frederik wenst voortaan ook het contact met zijn ouders en familie uit de weg te gaan. De enige persoon op wie hij af en toe terugvalt voor een kort gesprek is Ramses.

     

    Een beslissing nemen is één ding. Het realiseren van het vooropgestelde doel en het volhouden is iets anders. Om het zichzelf makkelijker te maken heeft Frederik geen telefoon meer. Zijn verblijfplaats is, voor zover hij weet, een goed bewaard geheim. Hij woont in een uithoek van een anonieme industriestad waar niemand hem kent. Het experiment is begonnen.

     

    Als we terugblikken op Frederiks leven 6 maanden geleden. Dan zien we een prachtig vriendinnetje, een betrouwbare vriendenkring,  een comfortabel appartement, een lucratieve job, een mooie wagen kortom een ‘geslaagd’ leven. Geslaagd in de maatschappelijke betekenis van het woord. Maar Frederik is een binnenvetter van de gevaarlijkste soort. Hij heeft constant het gevoel dat hij geleefd wordt, dat hij meedraait, dat hij controle verliest alsook zijn tijd. Hij is op het eerste zicht wel in staat om liefde te geven en te ontvangen maar in werkelijkheid is die liefde voor hem nogal oppervlakkig en raakt ze nooit aan de intentie van zijn bestaan. Hij is geen depressievelling. Geen eenzaat. Geen hulpeloos sociaal geval. We hebben hier te maken met een razend intelligente en fysiek ijzersterke jongen die goedlachs door het leven gaat. Maar de non-conformistische neiging om tegen de stroom in te gaan en met zijn geslaagd leven een loopje te nemen zijn inherent aan zijn systeem. Het is iets wat altijd in hem aanwezig is geweest, maar nu neemt het eindelijk een concrete vorm aan. Nu is het echt begonnen.  

     

    En zo zit Frederik moederziel alleen maar barstenvol innerlijke spanning op zijn nieuw kamertje. Hij kijkt de leegte recht in de ogen en geniet van zijn moedige beslissing. Hij ziet er de humor wel van in. Een enkele kaar vraagt hij zich af of er naar hem gezocht wordt. Om het thuisfront niet teveel te verontrusten heeft hij een soort van afscheidsbrief opgesteld waarin hij kort maar krachtig de redenen van zijn plots vertrek uiteenzet. Een vorm van schuldgevoel over het gemis dat hij ongetwijfeld veroorzaakt overvalt hem af en toe. Maar het recht om zelf zijn levenswandel te bepalen sust zijn geweten.

     

    Hij is van plan om dit kluizenaarsbestaan 1 jaar lang vol te houden. Oorspronkelijk zat hij met een soort van wereldreis in zijn hoofd. Maar de kans was te groot dat hij teveel nieuwe mensen zou ontmoeten die op hun beurt weer zijn leven gingen bepalen. En laat het nu net dat zijn wat hij ten alle koste wil vermijden.

     

    Tijdens zijn geïsoleerde periode wil hij een boek schrijven. Dat is een grote droom die hij sinds jaar en dag koester. Dat is de droom die zijn beslissing heeft bespoedigt.

     

    Dit is het boek van Frederik                 

    16-11-2010, 17:59 geschreven door fogg  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik ben geen Robinson


    De tijd tikt voor een beginnend schrijver van 28. Het debuut blijft uit. Er is zelf nog geen sprake van iets wat op een manuscript lijkt. Overtuigd van eigen genialiteit? Al helemaal niet. Maar laat ons niet vervallen in oeverloos onzeker gezeik. Dat komt alleen maar zielig over.

    Duizelig word ik bij de gedachte aan een Mulisch of een Claus. Maar heeft een mindere God geen bestaansrecht dan ? Hebben die coryfeeën mij niet nodig om smalend op neer te kijken? Ben ik in dat opzicht niet minstens even cruciaal voor de wereldliteratuur als Kafka? Akkoord, makkelijker vervangbaar, dat wel.

    Dan maar een boek over het gebrek aan talent, de zoektocht naar een zinnig onderwerp. Of wacht, nog beter, een bildungsroman. Daar heb je altijd succes mee. Je hoort vaak dat er in elk schrijver maar één echt boek zit. Nou dat ene boek komt er bij mij slechts moeizaam uit dus misschien ben ik helemaal geen schrijver. Een dilettant dan maar. Dat is weliswaar een woord dat niet iedereen kent en intellectuelen hebben al helemaal geen boodschap aan deze onzin. Schrappen maar.

    Ronaldo Jacaré en Andre Galvao werken inspirerend. Net als Jan Cremer. Hun grootste troef is volgens mij de vaardigheid om te kunnen omgaan met het monotone. De verveling doorstaan. (Behalve misschien Jan Cremer dan) Eenmaal je in staat bent je door het saaie en het dorre te ploegen om je resultaat te behalen, dan heb je discipline. Arbeid die adelt. Maar kan je het aanleren? Of kan je het alleen maar afleren? Misschien is geloven in de maakbaarheid van de mens een voorwaarde om ze te realiseren. Een geloof dat afbrokkelt naarmate de ene halfslachtige poging de andere opvolgt. Dringend tijd om die pogingen te voorzien van ernst en schouders. Maar als je hoofd ratelt en van de ene kant naar de andere uitschiet, dan heb je een ernstig probleem. Een obstakel te hoog om over te springen en te breed om langs te lopen. Hoe geraak je er in godsnaam onder?

    Naar het schijnt speelt geluk een belangrijke rol. ‘Dat moet je afdwingen’ zeggen ze dan. Vrouwen kan je ook afdwingen maar daarna is de lol er met hen ook af. Ze worden stroever en gemener. Dus nee, geluk afdwingen dat brengt geen zoden aan de dijk. Elke dag bouwen aan je leven net als aan een huis. Met stevige fundamenten en berekeningen die kloppen. Godverdomme, wat haat ik dergelijke metaforen. Uitgevonden door mislukte schrijvers, zelfhulpgroepen en bonden die te lui zijn om een naam te bedenken. Al dat zielige gedoe heeft iets uitermate deprimerend. Alsof als die zielenknijpers en sociale diensten de boel alleen maar erger maken. Neenee, ik moet sterk zijn. En ook dapper, loyaal, ambitieus en energiek. Anders! Anders wat? Anders krijg je geen aanzien natuurlijk. Daar doen we het toch allemaal voor. Daar is niets mee. Probeer het maar eens te ontkennen. Zou jij je zo uitsloven mocht je hier helemaal alleen rondlopen ? Ik ben geen Robinson. Huilen, janken en wat vies zeewier in je mond stoppen. Geen boek schrijven dat het uiteindelijk zou schoppen tot reality.

    15-11-2010, 13:47 geschreven door fogg  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/fogg

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    15-11-2010, 13:38 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 15/11-21/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs