Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
dieren
wij houden van dieren
25-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krokodillen

De eerste krokodillen

De eerste krokodillen verschenen meer dan 200 miljoen jaar geleden. Ze leken toen erg op grote dolfijnen. Ze leefden samen met de dinosaurus. Deze is echter al lang uitgestorven.

De krokodillen leven in de warme streken op onze planeet zoals:

  • Zuid-Amerika
  • Afrika
  • Azië
  • Australië

Er bestaan verschillende soorten krokodillen. De bekendste zijn de Afrikaanse krokodil, de Nijlkrokodil en de Indische krokodil. Dan heb je ook natuurlijk nog de alligator, de kaaiman en de gaviaal.

Als je wilt weten of een dier een krokodil of een alligator is moet je op het volgende letten: Als er tanden uit zijn bek steken is het een krokodil, als al zijn tanden bedekt zijn is het een alligator.

Krokodillen zijn gemene roofdieren. In de vrije natuur worden er elk jaar nog tenminste 500 mensen opgegeten door krokodillen.

Een krokodil is een reptiel. Ze zijn koudbloedig. Dat betekent dat ze niet van zichzelf warm zijn. Als het warm is, is de krokodil ook warm. Als het koud is, is de krokodil ook koud.

Het lijf van een krokodil

Krokodillen kunnen heel goed in het water leven. Het hele lijf is daar op gebouwd. Ze kunnen een paar uur onder water blijven zonder adem te halen. Dan daalt de hartslag tot 3 slagen per minuut. Ze kunnen zelfs met hun bek open onder water blijven. Dit komt door een waterdicht schot voor in zijn keelgat.

Hun neus, ogen en oren liggen boven aan zijn kop. Zo kunnen ze heel stil in het water liggen en toch hun prooi goed in de gaten houden. Als de krokodil onder water is, gaat er een vlies over het oog. Dit is een soort duikbril. Hij kan dus heel goed zien onder water.

De neus wordt afgesloten met een spier. Daar komt dan geen water in. De oren die vlak achter de ogen zitten worden beschermd door een grote schub. De krokodil heeft twee voorpoten en twee achterpoten. Aan elke voorpoot zitten vijf tenen. Aan elke achterpoot vier tenen. Tussen deze tenen zitten meestal zwemvliezen. Ook heeft de krokodil een sterke brede staart. Hier kan hij flinke klappen mee uitdelen. Hij gebruikt de staart ook om mee te zwemmen. Bij het zwemmen legt hij zijn poten tegen het lichaam aan. Hun huid bestaat uit harde hoornplaatjes. Deze hoornplaatjes zijn versterkt met been.

Hoe krijgen ze jongen

Krokodillen paren alleen onder water. De vrouwtjes leggen eieren en begraven deze in het warme zand. Wanneer het te koud is, komen de eieren niet uit. Ze broeden de eieren niet uit maar blijven in de buurt om ze te beschermen omdat andere dieren ze anders kunnen opeten. Ze legt ongeveer dertig tot veertig eieren. Om deze eieren zit een dikke sterke schaal. Deze eieren zijn wat groter dan kippen eieren.

3 Maanden later komen de eieren uit en worden de kleintjes geboren. De kleintjes in het ei hebben een neustandje om het ei kapot te maken. Ze maken dan een kwakend geluid. De moeder krokodil hoort dit en zij graaft dan de kuil gauw open zodat de kleintjes eruit kunnen. Ze zijn dan ongeveer 30 cm. groot.

Gevaar voor de jongen

De krokodillen-eieren en babykrokodillen worden vaak opgegeten door andere roofdieren, zoals slangen, vogels, schildpadden en grote vissen. 3 van de 100 babies overleeft het maar. Dit is dus heel weinig.

Een volwassen krokodil wordt ongeveer 5 meter lang. De mannetjes worden groter dan de vrouwtjes en kunnen wel 1.000 kg. wegen.

Het voedsel van de krokodillen

Het vrouwtje zorgt goed voor de kleintjes en zij draagt deze in de bek naar het water. De babykrokodillen moeten zelf voor eten zorgen. Ze eten insecten, vissen en kikkers. Als ze 1 jaar oud zijn moeten ze zelf kunnen overleven, anders worden ze door de andere krokodillen opgegeten. De grote krokodillen moeten dan ook weer voor andere babykrokodillen zorgen.

De krokodillen groeien hun hele leven door. Ze worden ongeveer 100 jaar oud. Door hun snelheid en sterke kaken kunnen ze grote beesten vangen. Ze kunnen heel goed zwemmen en gebruiken daarvoor hun krachtige staart. Met hun poten blijven ze in evenwicht, kunnen ze van richting veranderen of afremmen. Op het land kunnen ze op hun poten gaan staan en over een korte afstand heel hard lopen.

Ze kunnen wel meer als 2 meter hoog springen om hun prooi te vangen. Ze eten alles wat van vlees is en te dicht in de buurt komt. Ze vangen vogels, zebra’s, koeien en andere grote beesten. Deze worden dan onder water getrokken en aan stukken gescheurd. Ze eten ze dan met z’n allen op.

Ze eten niet zo veel, ze eten meestal maar 1 keer in de 3 dagen. Omdat krokodillen koudbloedig zijn hebben ze niet veel eten nodig om hun lijf warm te houden. Ze kunnen wel 3 maanden zonder voedsel.

Luieren in de zon

Krokodillen liggen veel in de zon om lekker warm te worden. Een krokodil kan niet zoals een mens zweten. Als hij het te warm krijgt zet hij zijn bek open om zo de temperatuur te regelen. Ze houden van een temperatuur van rond de 30 graden. Als ze het te koud of te warm hebben kunnen ze doodgaan. Daarom kunnen ze in Nederland niet leven. Krokodillen leven in groepen bij elkaar. Daar zie je ook vaak vogels bij ze. Dit vogeltje wordt de krokodilwachter genoemd. Hij pikt de restjes vlees tussen de tanden van de krokodil uit en ze houden zo de tanden van de krokodil netjes schoon. De krokodil kan zelf zijn tanden niet schoonmaken omdat zijn tong vastgegroeid is.

De krokodil lijkt van binnen veel op de mensen, met dezelfde organen. Je ziet hier de rug, het hart, de lever, de longen, de darmen, de nieren en de maag. crocodile clipart

De geluiden van de krokodillen

Krokodillen kunnen met elkaar praten door geluiden te maken. De kleintjes roepen hun moeder. Soms grommen krokodillen als ze elkaar tegen komen. De mannetjes en vrouwtjes kunnen elkaar roepen.

De jagers

Op de krokodillen is veel gejaagd vanwege de huid. De jagers gaan vaak ’s nachts jagen, want de ogen van de krokodil geven licht. Zo kunnen ze ze gemakkelijk zien. De jagers schieten ze dan tussen de ogen.

Van de huid worden tasjes, schoenen, horlogebandjes en andere dingen gemaakt. Deze zijn erg duur. Voor zo’n huid werd dan ook veel betaald. Dor het jagen stierven de krokodillen bijna uit. Daarom mocht er van de regeringen niet meer op hen worden gejaagd. Nu zien we ze weer veel meer in de natuur. Ook worden er krokodillen groot gebracht in natuurreservaten zodat ze niet bang hoeven te zijn voor stropers. Als ze dan oud genoeg zijn worden ze weer teruggezet in de vrije natuur.

25-03-2012 om 20:47 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moppen over dieren
                                                                    Er waren 2 vissen aan het zwemmen  in een kom
                                                                    buiten regent het.Zegt die ene goudvis tegen de
                                                                    andere goudvis,het regent daar buiten,maar wij 
                                                                    zitten binnen wij zijn lekker droog.

                                                           

                                                                    Er zaten eens 2 vogeltjes in een nestje en de ene zegt 
                                                                    tegen de andere,lekkere windje hé.Waarop de andere
                                                                    antwoord:ja moet ik er nog 1 laten.
 



                                                                    Een papa kameel en zijn zoon zaten in de stal de zoon vroeg:
                                                                    papa waarom hebben we een grote mond waarop de papa antwoord dat is voor de woestijn
                                                                    en de zoon vroeg:
                                                                    waarom hebben wij groten poten waarop de vader antwoord dat is voor de woestijn
                                                                    en de zoon vroeg:
                                                                    papa waarom hebben we grote bulten waarop de vader antwoord dat is voor de woestijn
                                                                    en de zoon zei:maar papa wat doen we dan in de zoo???





                                                                    Er waren 2 schapen aan het wandelen in de wei de ene zegt tegen de andere 
                                                                    wat loop je zo mank waarop de andere antwoord ik ben vroeger lam geweest.




                                                                    Er waren twee eekhoorns eikels aan het eten de ene zegt tegen de andere 
                                                                    alles wat je eet ben jezelf waarop de andere antwoord dan zijn wij toch eikels.


                        
                     
                                                                    mijn hond kan rekenen!!O,ja,jaaa als ik 4-4 zeg dan zegt die niets.





                                                                    Een olifant en een kameel lopen door de woestijn de olifant  zij ik vindt
                                                                    jou maar een raar beest jij hebt tieten op je rug waarop de kameel antwoord
                                                                    nou jij ook met die piemel op je hoofd!!





                                                                     2 koeien stonden in de wei en de ene zit de hele tijd met zijn kont te schudden
                                                                     de ene vroeg:waarom schud je met je kont waarop de andere antwoord ik ben morgen 
                                                                      jarig ik maak slagroom  voor de taart.

                                                                     
                                                                    
                                                                                      ALEXgeschreven

25-03-2012 om 19:25 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
24-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze boot is af!
Klik op de afbeelding om de link te volgen                          Onze boot is af
 
                                         Wisten jullie nog dat Alex en Olivier 
                                           aan het timmeren waren we hadden
                                           een boot gemaakt hhiijj iiss aaff!!!

24-03-2012 om 09:49 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
23-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mieren&lieveheersbeesjes

Insecten

Heb je wel eens een insect van dichtbij bekeken? Insecten lijken niet op vissen, vogels of zoogdieren. Er zijn allerlei soorten insecten. Een lieveheersbeestje en een sprinkhaan zien er niet hetzelfde uit. Toch hebben ze hetzelfde bouwplan. Dat betekent dat ze op dezelfde manier gebouwd zijn. Ze hebben allemaal een kop, een borststuk en een achterlijf. Ook heeft elk insect zes poten. Het achterlijf bestaat uit segmenten. Dat zijn ringen en platen die langs en over elkaar kunnen bewegen. Insecten halen geen adem door longen, maar door stigmata. Dat zijn buisjes die in de segmenten zitten.

Mieren zijn sterk en werken hard. Het zijn de opruimers in de natuur.

Skelet aan de buitenkant

Insecten zijn ongewervelde dieren. Hun skelet zit aan de buitenkant van hun lichaam. Reptielen, zoogdieren, vogels en vissen zijn gewerveldedieren. Hun skelet zit binnen in hun lichaam. Een skelet geeft een lichaam steun en zorgt ervoor dat het kan bewegen. De segmenten waaruit het achterlijf van een insect bestaat, kun je hun skelet noemen. Ze zijn gemaakt van chitine. Van deze stevige stof zijn ook onze nagels en haren gemaakt. Veel insecten hebben vier vleugeltjes aan hun borststuk. Lieveheersbeestjes vliegen niet met hun rode vleugels. Die rode vleugels zijn namelijk geen echte vleugels, maar dekschilden. Ze beschermen de tere achtervleugels.

Aan de stippen kun je zien hoe oud een lieveheersbeestje is, zeggen ze. Maar dat is niet waar, hoor.

Veel insecten leggen eitjes. Daaruit komt een larve. De larve van een vlinder is een rups. Die heeft pootjes. De larve van een vlieg is een made. Die heeft geen pootjes. Een larve maakt na een paar weken een coconom zich heen. Daarin verandert de larve in een pop. Uit de pop groeit dan het insect. Het veranderen van larve naar insect heet metamorfoseof gedaanteverwisseling. Sommige insecten komen al als insect uit het ei. Zij ondergaan geen metamorfose. Een sprinkhaan is daar een voorbeeld van. Er zijn ook insecten die geen eitjes leggen. Bladluizen poepen hun jongen gewoon uit.

Insecten worden vaak gegeten door andere, grotere dieren. Vogels zijn dol op insecten. Veel insecten hebben trucjes om ervoor te zorgen dat ze niet opgegeten worden. Sommige insecten camoufleren(zeg: kaamoefleerun) zich. Dan vallen ze niet op. Nachtvlinders zijn bijvoorbeeld donker van kleur. Wespen, bijen en mieren hebben een angel, waarmee ze kunnen steken. Sommige zweefvliegen hebben dezelfde kleuren als wespen. Daardoor blijven de vogels ook van hen af. Het lieveheersbeestje plast een geel druppeltje op je hand, als je het oppakt. Dat druppeltje smaakt vies en is een beetje giftig. Het schrikt andere dieren af, ze vinden een lieveheersbeestje daardoor geen lekker hapje.



Aanpassen aan de omgeving. Camouflage zorgt ervoor dat een dier niet opvalt.
Gedaanteverwisseling. Een insect verandert van een larve in een volwassen dier.
Rups die in een cocon is ingesponnen. Hij komt eruit als een volwassen dier, bijvoorbeeld als vlinder.
Eivormig doosje waarin een pop zit en dat door het insect zelf is gemaakt.
Jong insect dat nog helemaal niet lijkt op het volwassen dier.
Met een inwendig skelet. Mensen zijn gewerveld.
Zonder wervels of botten. Dieren als insecten, slakken en wormen zijn ongewerveld.

23-03-2012 om 21:54 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schorpioen
De Schorpioen staat bekend als één van de meest giftige diersoorten.Toch zijn van de vele honderden soorten slechts enkele tientallen giftig voor de mens en dan nog niet eens na 1 steek.Toch zijn heel veel mensen bang voor schorpioenen, wat vaak meer met het uiterlijk te maken heeft.Ze behoren immers tot de geleedpotige, net zoals spinnen, mijten, teken en hooiwagens.En ook daar zijn we nu eenmaal over het algemeen niet zo dol op.

Uiterlijke kenmerken

Uiterlijke kenmerkenNet zoals spinnen hebben schorpioenen acht poten. Daarnaast hebben ze aan de voorkant nog twee grote grijpscharen en een staart met een stekel aan de achterkant. ( Zweepstaartschorpioenen en bastaardschorpioenen zijn geen echte schorpioenen, want zij missen de stekel aan de achterkant. ) Aan de onderkant zit een soort kamvormig orgaan, de pectines genoemd, waarmee hij de grond af kan speuren naar eventuele prooi of een partner.
Alle soorten zijn giftig, maar de meesten daarvan zijn niet gevaarlijk voor de mens.
Ze komen voor op eigenlijk alle continenten, behalve op antartica.

Levenswijze

LevenswijzeSchorpioenen zijn nachtactief en komen daarom 's nachts pas tot leven. Voornamelijk voeden ze zich met spinnen en en insecten. Ze grijpen hun prooi met de scharen en scheuren ze hiermee aan stukken, geholpen dor de kaken aan de zijkant van de mond, de chelicerae. Daarna eten ze hun prooi op wat soms uren in beslag kan nemen. Zo veel mogelijk wordt het steken van een prooi voorkomen en gebruikt een schorpioen zijn stekel alleen als een prooi heftig tegen sparteld. Het kan namelijk wel tot 14 dagen duren voor de gifvoorraad weer is aangevuld. Schorpioenen zijn allemaal carnivoor (vleeseters) en ruimen heel veel insecten en spinnen op. In totaal zijn er zo'n 1000 soorten schorpioenen, die bijna allemaal leven in de tropen en in de woestijn. Kleinere soorten worden soms maar een jaar, maar grotere soorten zijn pas na 5 jaar volwassen.

Vijanden

De grootste vijanden van de schorpioen zijn spinnen, vogels, slangen, bavianen, stokstaartjes en hagedissen. Behalve de bavianen en de stokstaartjes zijn deze immuun voor het gif van de schorpioen. De stokstaartjes en bavianen verwijderen daarom ook altijd eerst de staart voordat ze de schorpioen opeten. De giftige steek van de schorpioen is in de meeste gevallen alleen zeer pijnlijk. Slechts enkele soorten zijn gevaarlijk voor de mens, vooral voor kleine kinderen en bejaarden. Deze soorten leven voornamelijk in de tropen en komen niet voor in Europa. Over het algemeen is het zo, dat hoe groter de scharen, hoe kleiner de staart en de gifstekel zijn. Dit is logisch, want met grotere scharen kan hij zijn prooi makkelijker vermorzelen en heeft daardoor dus minder gif nodig.

Voortplanting

VoortplantingDe schorpioenen hebben een nogal vreemde manier van voortplanten. Als een mannetje een wijfje tegenkomt waar hij mee wil paren, maakt hij een dansje voor haar. Hij komt daarbij klapperend met zijn scharen op haar af. Als het vrouwtje hem dan goedgekeurd heeft komt hij op haar af en gaan ze met de koppen tegen elkaar staan en pakken ze de scharen van de ander vast. Samen maken ze dan ook een dansje. Het mannetje deponeert hierbij een zakje met sperma over de grond en trekt het vrouwtje er met haar geslachtsopening overheen en de bevruchting is voltooid. Snel gaat het mannetje er dan vandoor, het vrouwtje zou hem natuurlijk kunnen aanvallen en opeten, maar dit is zeldzaam. Het vrouwtje kan het sperma opslaan en op die manier meerdere malen jonkjes krijgen. Een schorpioen krijgt 8 tot soms wel meer dan 30 jongen. Zodra ze hoogzwanger is lijkt ze te ontploffen, haar schilden staan dan ver van elkaar af omdat de nimfen zich volledig in de moeder ontwikkelen. Als ze geboren worden, rijden ze de eerste tijd op de rug van de moeder mee, maar worden daar niet verzorgd en krijgen dus ook geen eten. Als ze voor het eerst vervellen, gaan ze af en toe van de rug van hun moeder af, maar keren ook steeds weer terug. Na een week of 2 á 3 verlaten ze hun moeder voorgoed

Bron:
De Schorpioen | Dier en natuur | Insecten

23-03-2012 om 21:51 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.apen

Orang-oetan

Orang-oetans zijn zeldzame maar ook schuwe apen die alleen voorkomen op Sumatra en Borneo. Ze hebben erg lange armen en als ze oud zijn worden ze erg zwaar. Meestal leven ze alleen of in paren met hun jong. De Orang-oetans bewonen dichte wouden en brengen haast hun hele leven in de bomen door. De Orang-oetan eet eigenlijk alleen maar vruchten, omdat dat hun voornaamste voedsel is.

Gibbons

Mensapen hebben geen staart en geen kale plekken op hun achterste, zoals die uit Azië en Afrika. Mensapen zijn groter en intelligenter dan de gewone apen. Tussen de mensapen en de gewone apen staan dieren die Gibbons worden genoemd. Gibbons zijn erg slim. Zij hebben geen staart, maar wel kale plekken op hun achterste. De armen van een Gibbon zijn wel twee keer zo lang als zijn lichaam. Ze leven in bomen in wildernissen van Zuid-Oost-Azië. Het zijn fantastische acrobaten en erg luidruchtige dieren.

Handen en Voeten

Apen gebruiken zowel hun handen als hun voeten om iets vast te pakken. De rug van de handen en voeten van de meeste apen is meestal bedekt met vacht. Sommige soorten apen hebben geen duimen. Deze apen gebruiken hun handen dan als haken.

Staarten

Alle apen gebruiken hun staart om in evenwicht te blijven, bijvoorbeeld tijdens een sprong. Dit is speciaal het geval bij apen die in bomen leven. Sommige apen van de Nieuwe Wereld kunnen iets vastpakken met hun staart. Zij hebben een grijpstaart met een kale plek aan het eind.

Bavianen

Grote troepen bavianen leven in Afrika tussen de rotsen of in de steppen. Bavianen eten wortels, insecten en honing. Bavianen zijn sterke apen met grote tanden. Ze roepen elkaar met een diep geblaf. Slechts weinig dieren durven deze apen aan te vallen. Er zijn ook heilige bavianen dat betekent als apebaby’s op de rug van hun moeder worden gedragen.

Zuid-Amerikaanse apen

Zuid-Amerikaanse apen lijken veel op die uit Azië en Afrika. Ze zijn er niet echt aan verbonden, want ze verschillen op allerlei manieren. Deze apen hebben geen kale plekken op hun zitvlak. Ook hebben ze geen wangzakken zoals de apen van de Oude Wereld. Je hebt ook verschillende Amerikaanse apen zoals de Saki de Titi of de Spinaap dit zijn nog maar voorbeelden, want er zijn er nog veel meer. De spinaap is een van de apen die iets met de staart kan vast pakken.

Primaten

Apen horen tot dezelfde diergroep als de mens. Deze groep noemt men primaten. Primaten betekent ’ opperdieren ’. Het spookdiertje hoort ook bij de primaten. Een spookdiertje is net zo groot als een rat en komt uit Azië. De Zuid-Amerikaanse Indiaan is ook een primaat. Primaten hebben betere hersens als die van andere dieren. Ook hebben zij geleerd hun handen te gebruiken. Primaten kunnen goed zien, maar ook goed afstanden schatten. Er zijn veel primaten bijvoorbeeld: de Lemuren of de Maki’s zij leven op Madagaskar of de Kapucijaap uit Zuid-Amerika.

Chimpansees

Chimpansees leven in de tropische bossen van Afrika. Zij zijn kleiner, luidruchtiger, beweeglijker en sneller opgewonden dan gorilla’s. Ze leven gewoonlijk in gemengde groepen van niet meer dan twintig. Chimpansees hebben evenals de andere mensapen geen staart. Gewoonlijk lopen ze op handen en voeten, maar ze kunnen net als de andere apen rechtop lopen. De chimpansees zijn erg goed in klimmen en snel in lopen. Van alle apen zijn de chimpansees het intelligentst. Als ze volwassen zijn worden ze vaak woest en vernielzuchtig. Zoals alle apen zijn ze niet geschikt als huisdier. Chimpansees eten hoofdzakelijk vruchten, bessen en termieten (insecten). Soms doden ze andere dieren, ook wel apen en eten ze op. Elke nacht opnieuw maken ze binnen vijf minuten een nest om in te slapen.

Apengeluiden.

De meeste apen leven in groepen. Een groep leeft in een deel van een bos of een jungle (wildernis). Dat is hun territorium. In dit territorium is hun voedsel en staan bomen waarin zij leven. Apen gebruiken hun stem om hun territorium te verdedigen. Met hun geschreeuw houden ze contact met hun groep. Sommige blaffen als honden of tjilpen als vogels, andere maken een toeterend geluid. Brulapen die komen voor in de tropische wouden van Zuid-Amerika. Zij kunnen met hun stem huilen of brullen als een leeuw. Dat geluid is vaak op kilometers afstand nog te horen. Je hebt bijvoorbeeld de rode brulaap en de zwarte brulaap.

23-03-2012 om 21:44 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vissen

Er zijn 2 soorten vissen.

Namelijk roofvissen en overige vissen.

Roofvissen.

Er zijn veel soorten Roofvissen.

Zoals: Haaien, Piranha’s Steuren, Snoeken en Baarzen.

Deze vissen zijn vleeseters. Ze jagen dus op kleine visjes.

Deze vissen hebben dus tanden. Deze tanden staan naar binnen gebogen. De tanden zijn dus een soort weerhaken.

Een vis met tanden is dus haast altijd een roofvis.

Overigens eten deze vissen ook gerust een kadaver van een dood dier, maar ook van een groot levend dier dat in het water terecht komt zijn de vissen niet vies, denk maar aan de haai of de Piranha

Overige vissen.

Overige vissen hebben dus meestal geen tanden. De grotere vissen hebben vaak wel kiezen. Denk maar aan de karper. Hij eet bijvoorbeeld ook afgevallen noten en vermaalt deze met zijn kiezen. Er zijn ook best veel overige vissen.

Zoals: Walvis, Karper, Voorn, en Brasem

Naast de roofvissen en overige vissen kennen we ook de zoet en zoutwater vissen.

Zoutwater vissen.

In de zoutwatervissen kennen we ook de roof en de overige vissen.

In de zoutwatervissen kennen we ook nog de rond en de platvissen. Het verschil tussen die twee is erg makkelijk want een rondvis is niet plat en een platvis is niet rond.

Enkele zoutwater rond vissen zijn: Kabeljauw, Wijting, Haring, Makreel en Geep.

Enkele Zoutwater plat vissen zijn: Schol, Schar, Tong en Tarbot

De meeste zoutwatervissen kunnen niet in zoetwater leven en de meeste zoetwatervissen leven niet lang in zoutwater.

Er zijn maar enkele soorten vissen die in zout en zoetwater kunnen leven. Dat zijn onder andere de zalm, de forel en de paling of aal. Ze trekken in de paartijd naar het zoetwater. Het water waar ze geboren zijn. Als ze daar naar toe gaan leggen ze meer dan 50 km in ongeveer 100 uur af en zwemmen aan één stuk door. Als ze bij hun geboortewater aankomen trekken de zalmen en forellen niet zo snel meer. Ze hebben tijd nodig om aan het zoete water te wennen.

Zoetwater vissen

Zoetwater vissen komen in bijna alle rivieren, kanalen, beken, sloten en meren voor.

In zoet water komen zowel roof als overige vissen voor.

Enkele zoetwater roofvissen zijn Snoek, Snoekbaars, Baars, Meerval en Kopvoorn

Enkele overige zoetwater vissen zijn: Bliek, Karper, Voorn, Brasem en Zeelt.

Er zijn grote en kleine vissen

De grootste vis op aarde is de Blauwe Vinvis, hij kan wel 120 meter lang worden de kleinste vis die ooit gevangen is was 7mm lang toen hij al volwassen was.

Ik wil nu verder gaan met het sportvissen

Vissen is makkelijk en leuk.

Je hebt geen dure spullen nodig om vis te vangen.

Wat je wel nodig hebt is geduld.

Welke hengel het beste is, hangt er helemaal vanaf op welke plaats je vist en wat voor soort vis je wilt vangen.

Je hebt 2 soorten vissporten, namelijk zeevissport en binnenvissport.

Eerst de zeevissport

Zeevissen kun je op 2 manieren doen, vanaf een boot of vanaf het strand

Meestal vissen zeevissers vanaf een boot

Ze vissen terwijl de boot vaart, dit heet sleepvissen vanaf een boot, het aas wordt door het water gesleept zodat het de aandacht van de vissen trekt.

Vissers die vanaf een boot vissen, vissen meestal op Rondvis

Vissen vanaf een boot is leuker dan vissen vanaf het strand.Want vanaf een boot vang je meestal meer dan vanaf het strand. Vissen op een boot is wel moeilijker, want als je een vis aan boord moet krijgen moet je meer moeite doen dan op het strand, want daar kun je de vis zo naar je toe slepen om hem uit het water te halen.

Meestal wordt bij het bootvissen een stukje vlees of vis of soms een visje gebruikt als aas.

Strandvissen

Het strandvissen is niet moeilijk, je moet echter wel weten hoe het moet, strandvissen doe je eigenlijk op de bodem, daarvoor heb je zeelood nodig, als je vanaf het strand vist, kun je platvis vangen, maar ook een rondvis is soms goed te vangen

Zeevissen doe je altijd met een werphengel

Als aas worden meestal zeepieren of zagers gebruikt.

Binnenvissport

Binnenvissport kun je ook op 2 manieren doen, vanaf een boot en vanaf de kant.

Vanaf een boot kun je allerlei vissen vangen

De meeste binnenvissers vanaf een boot vissen meestal met kunstaas, zoals blinkers, nepvisjes, nepvliegen en spinners

Meestal vissen ze dan op roofvissen.

Maar ze vissen ook wel eens met een bootje op de overige vissen, ze liggen dan meestal stil te drijven op een vaste plaats.

De meeste vissers vissen vanaf de kant en vissen dan met de vaste hengel. Je hebt ook vissers die met vaste hengel en werphengel vissen. Die vissers kunnen vaak heel veel vangen op één dag.

Maar vissers die met een vaste hangel vissen vangen soms ook erg veel. Met de vaste hengel kun je heel veel soorten vis vangen.

Als je met de vaste hengel vist, vis je altijd met een dobber.

Vaste hengels zijn soms heel erg lang. Soms zijn ze wel 15 meter. Met een vaste hengel vis je op vissen tot ongeveer 45 cm

Met een werphengel kun je op allerlei vissen, vissen

Meestal vis je met een werphengel op grotere vissen

Bijvoorbeeld brasem, karper, snoek of snoekbaars

Het is dus belangrijk dat je de juiste hengel gebruikt om een bepaalde vissoort te vangen.

Je moet natuurlijk niet met een karperhengel gaan vissen als je voorn wilt vangen. Of een vaste hengel gaan gebruiken als je wilt gaan snoeken. Als je een hengel te duur vindt kun je ook zelf een hengel maken van een wilgentak.

Je hengel is heel sterk, maar wat voor draad heb je er op staan? Als je niet zulke sterke draad hebt en je krijgt per ongeluk een grote vis beet? Dan kan je wel dag zeggen tegen je lijntje.

Het is wel sportiever tegenover de vissen als je een niet al te dikke lijn gebruikt, zo geef je de vis ook een kans.

Als je pas begint met vissen is het beter dat je er sterke draad op hebt staan.

Het aas

Kinderen die veel van vissen weten, weten ook welk voer je het beste kunt gebruiken voor de vis die wilt je wilt vangen.

Karper, brasem en voorn willen wel eens in een worm bijten.

Ook met maïs, gekookte aardappelen, stukjes kaas en gekookte macaroni kun je ze regelmatig vangen.

Je kunt ook deeg maken van brood, kaas, honing en water en daar kleine bolletjes van rollen.

Als je maden koopt bij de visspeciaalzaak kun je er heel goed mee op baars vissen. Ook voorn wil nog wel eens toehappen.

Krijg je de maden niet in een dag op, kun je ze in een maden doosje in een plastic zakje in de koelkast bewaren.

Maar plak het zakje wel goed dicht, want als de maden vrijkomen en je moeder ziet ze, dan kun je nog wel eens een straf krijgen.

Dobbers, Lood en Korven.

Het is belangrijk met wat voor dobber je vist.

Een pendobber is gemakkelijk met vissen bij stilstaand water en voor vissen die niet zo groot zijn.

Op (snel)stromende rivieren kun je beter dobbers gebruiken die de vorm van een druppel of een peer hebben.

Meestal zijn dat lange dobbers. Ze drijven niet snel weg en blijven meestal stil liggen. Bij het vissen op grote vissen heb je een grote dobber nodig of je doet het met korfje of bodemlood. Als je met korf of bodemlood vist heb je geen dobber nodig. De lijn van je hengel moet strak staan, anders zie je niet dat je beet hebt. Als de punt van de hengel beweegt zit er een vis van het aas te eten. Als de punt van de hengel helemaal krom gaat staan dan heb je beet. Pas op dat je niet lang van je hengel wegblijft, want anders kan hij het water in worden getrokken. Als je gewaarschuwd wil worden, kun je een belletje kopen bij de viswinkel. Of als je het professioneler wilt aanpakken kun je ook piepers kopen. Dat zijn apparaten die gaan piepen als je beet hebt. Piepers zijn eigenlijk voor het nachtvissen. Ze wekken je zelfs uit je slaap. Je kunt ze ook op andere tonen zetten.

23-03-2012 om 21:43 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.octopussen en inktvissen

Hoe zien inktvissen en octopussen eruit?

Inktvissen leven in zee. Ze halen adem met kieuwen net als vissen. De inktvis is geen vis, maar een weekdier. Weekdieren hebben geen botten en graten. Hun lichaam is zacht.

Aan hun kop, rond hun bek zitten een aantal vangarmen. Er zijn inktvissen met acht armen, de octopus, en er zijn er met tien armen. Inktvissen met tien armen, zoals de zeekat en nautilus, hebben acht even grote armen en twee langere armen. De inktvis rolt de twee langere armen op tegen zijn lijf. Deze inktvissen hebben ook een schelp maar die zitten onder de huid van de inktvis. Veel inktvissen en octopussen hebben zuignappen aan de onderkant van hun armen. Daarmee kan hij zich vasthouden aan een rots of hij gebruikt ze om een prooi te vangen. Tussen de armen zit de bek. De bek heeft een harde snavel om voedsel te malen. Sommige inktvissen hebben gifklieren in hun bek. Boven op de kop zitten grote, bolle ogen waarmee hij kan zien. Achter het oog zit een soort wrat waarmee hij kan ruiken hij heeft ook een lijf, die zit in de plooi van zijn huid. De kieuwen zitten onder aan de buik.

Hoe zwemmen inktvissen en octopussen?

De Octopus Vulgaris gebruikt zijn armen om er mee over de zeebodem te wandelen. Andere inktvissen bewegen zich anders, aan de onderkant van de inktvis zit de mantelholte met een buis, de trechter. Het water stroomt aan de zijkant binnen. Als de spieren van de mantel samen trekken word het water met kracht door de trechter naar buiten geperst. Zo schieten ze weg een soort straalaandrijving. Pijlinktvissen hebben vinnen.

De vijanden van de inktvis en de octopus

De inktvis heeft veel vijanden, die zijn: walvissen, haaien, roggen en kabeljauw. Ook zeehonden, zeevogels en pinguïns lusten inktvis. De mens is ook een grote vijand. Hij kan zich verdedigen met het maken van een rookgordijn en het veranderen van kleur.

Waar leeft de inktvis en de octopus?

Inktvissen leven alleen in het zoute water van de zee. Meestal in warme zeeën, en in ondiep water. Sommige leven in heel diep water. De Noordzee is niet warm en toch leven er daar ook 45 soorten inktvissen. De octopus leeft alleen in de tropische gedeelten van de Indische oceaan.

Voortplanting

Een vrouwtjes octopus kan in haar leven maar een keer eitjes leggen. Als zij eitjes heeft gelegd besproeit zij ze steeds met vers water door haar trechter totdat ze zijn uit gekomen. Eitjes komen uit na 4 tot 6 weken.

Ze legt er ongeveer 150.000, ze zijn zo groot als een rijstkorrel. Ze verstopt de eitjes in haar hol in de rotsen. Daar hangen ze in lange slingers. Als ze uit komen zijn ze ongeveer 1 centimeter. Het vrouwtje sterft vaak van uitputting als ze zijn uit gekomen.

Een slim dier

De octopussen en inktvissen zijn schuchtere, lieve dieren die geen mens kwaad doen. Ze zijn erg slim, je kunt ze zelfs kunstjes leren. Een onderzoeker uit Frankrijk heeft dit gedaan.

Wat eet de inktvis en octopus?

Hij eet graag krabben, kreeften, vissen en weekdieren. Hij kan zich goed verstoppen tussen rotsen of onder het zand. De kleur van zijn huid kan veranderen, zodat de prooi hem niet kan zien. Hij gaat s'nachts op jacht.Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen. In zijn lijf zit een buisje met donker vocht, lijkt op inkt. Dit vocht spuit hij naar buiten zodat de vijand hem niet kan zien. In heel donker water spuiten ze licht vocht andere dieren zien dan niets meer die worden verblind.

23-03-2012 om 21:39 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muizen en raten

Roofvogels kunnen dat goed zien. Mensen niet. Zij gebruiken een ultraviolette lamp bijvoorbeeld om te kijken of een briefje van honderd echt is. Ratten en muizen planten zich snel voort. Zij krijgen tussen de 8 en 18 jonge rittens. De zwangerschap duurt slechts 21 à 23 dagen. Dat is kort vergeleken met de mens. Ze leven best wel kort, maar 2 à 3 jaar. Vaak gaan ze eerder dood. Dat komt omdat ze gepakt worden door roofvogels en roofdieren of omdat ze ziek zijn. Er zijn allerlei soorten muizen bijvoorbeeld de veldmuis, woelmuis, huismuis, bosmuis, boomslaapmuis enz.

Er zijn ook veel soorten ratten bijvoorbeeld, de muskusrat, zwarte rat, bruine rat, naakte rat, enz. Misschien ben je wel eens naar het rattenriool in het Noorder Dierenpark in Emmen geweest. Daarin komt de bruine rat het meest voor. Hij 200 tot 400 gram. De staart is korter dan zijn lichaam. Hij heeft een stompe snuit en kleine oren. Hij leeft het liefst in kelders en riolen. De vacht is bruin. De zwarte rat weegt 70 tot 300 gram. De staart is langer dan het lichaam. Hij heeft een spitse snuit en grote oren. Hij leeft het liefst op een zolder. De vacht is zwart. sommige mensen hebben een tamme muis of rat als huisdier. Ze eten groenvoer, fruit en granen. Als je zo'n dier in huis neemt, moet je het hok iedere 2 à 3 dagen verschonen. het moet ongeveer 20 graden zijn. Elke dag moet je kijken of de dieren gezond zijn en vers groenvoer en water geven. Je moet iedere dag kijken of ze genoeg eten en drinken in de bakjes hebben. Je moet dubbele bakjes hebben om ze goed schoon te kunnen maken. Je moet ze op een vaste tijd los door de kamer laten lopen. Je moet ze dagelijks aaien om hun vacht te verzorgen. Wekelijks moet je de tanden en pootjes controleren. Verder moet je ervoor zorgen dat je het deurtje van de kooi steeds goed dicht doet.

23-03-2012 om 21:37 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uilen

Zintuigen van de uil

De uil heeft veel betere ogen en oren dan mensen. De ogen van de uil zitten aan de voorkant van zijn kop en niet zoals bij de meeste vogels aan de zijkant. Daardoor kunnen ze beter diepte zien en kunnen ze beter schatten wat de afstand naar hun prooi is. Ze kunnen ook heel goed in het donker zien. Hun ogen kunnen niet in hun kas (uitleggen) draaien zoals wij, maar de uil heeft een heel soepele hals waarmee hij 270 graden kan draaien. Probeer dat maar eens na te doen. Ze hebben een derde ooglid het knipvlies. Boven de ogen heeft een ransuil twee lange pluimen die wel op oren lijken. We noemen ze daarom oorpluimen. Maar pas op: het zijn geen oren! De echte oren van uilen zijn kleine openingen. Je kunt die niet zien. Ze zitten onder de veren van de kop. De uil heeft ook supergevoelige oren. Dat is belangrijk want zo kan hij ‘s nachts zijn prooi horen, en misschien opeten.

De jonkies van een uil

Uilen leggen hun eieren in oudere nesten van andere vogels, boomholtes, rotsspleten of in scheuren van muren. De eieren zijn bijna rond en zuiver wit. Ze leggen twee tot zeven eieren niet allemaal tegelijk zodat ze ook niet allemaal tegelijk uitkomen. Er zitten dan jongere en oudere uilskuikens in één nest. Als ze geboren worden zitten de ogen en de oren nog dicht. Eerst hebben de jongen alleen een laagje dons in plaats van veren. Als ze nog in het nest zitten gaan ze in de rui. De rui betekent dat ze hun dons verliezen en een nieuw donspakje krijgen. Een paar weken later beginnen de echte veren te groeien. Ze kunnen dan nog niet vliegen maar ze komen wel met een hoop herrie uit het nest om de omgeving te verkennen. Fladderend vallen ze soms op de grond. Daar worden ze soms gevonden door mensen . Die mensen nemen de vogels mee om ze naar een dierentuin of vogelopvang te brengen. Dat hoeft helemaal niet want de ouders zijn altijd in de buurt, al zie je ze niet. Zij verzorgen hun jongen, ook als ze op de grond zitten.

Soorten uilen

Er zijn 134 verschillende soorten uilen in de hele wereld. De bekendste uilen in Nederland zijn de bosuil, de ransuil, de steenuil en de kerkuil.

De bosuil:

De bosuil komt voor in bossen, zoals de naam al zegt. Het is een dappere vogel, hij durft zelfs mensen aan te vallen als die te dicht bij zijn nest komen. Ze jagen ‘’s nachts op insecten, kleine vogels, muizen en kikkers. Met de bosuil gaat het wel goed in Nederland. Hij heeft geleerd dicht bij de mensen te wonen. Hij past zich aan.

De ransuil:

Ransuilen zijn kleiner dan bosuilen en ze hebben oorpluimpjes. Ze zijn roestbruin en hebben grijze en gele vlekjes. Als hij heel stil zit en zijn oorpluimpjes dicht tegen zijn kop houdt lijkt hij net op een boomstronk en heeft niemand hem in de gaten. De ransuilen leven bijna net zoals de bosuil. Maar ransuilen leven in de winter vaak in groepjes bij elkaar. Ze leven vooral van muizen.

De steenuil

De steenuil is kleiner dan de ransuil, hij weegt niet meer dan een appel! Steenuilen zijn geen echte nachtvogels, ze jagen ook wel ‘’s morgens vroeg als het nog een beetje donker is. Ze maken wel geluid bij het vliegen en ze vliegen sneller dan de meeste andere uilen. Ze eten voornamelijk insecten. Ze maken soms een vreemd geluid dat klinkt als ”koe-wiet” het lijkt op het geluid van een kat:miauw. Vroeger vonden de mensen de steenuil daarom een beetje griezelig.

De kerkuil

De kerkuil is een van de bekendste uilen. De kerkuil is lichtbruin en heeft een bijna witte buik. Zijn gezicht is wit en heeft de vorm van een hart.Zijn poten zijn lang en ook zijn vleugels zijn langer dan de vleugels van andere vogels. Ze eten muizen of soms wel kikkers en ratten. Het gaat niet zo goed met de kerkuil want er zijn steeds minder plaatsen waar de kerkuil zijn nest kan maken. Bijvoorbeeld in oude schuren of in gaten van kerktorens. Deze worden dichtgemaakt en oude schuren worden vervagen door metalen bouwwerken waar de kerkuil niet meer naar binnen kan. Dus wat moeten we daar aan doen? Nestkasten plaatsen!

De grootste en de kleinste uil:

De grootste uil is de oehoe en raad eens wat voor geluid hij maakt. Hij weegt bijna drie kilo en als hij zijn vleugels spreidt is de afstand wel twee meter. Hij kan 70 cm lang worden en hij heeft 6 cm lange oorpluimen. De kleinste uil is de dwerguil hij is bijvoorbeeld zolang

OEHOE

Grafiek Verschillende lengtes:

  • Steenuil 22 cm
  • Kerkuil 34 cm
  • Ransuil 36 cm
  • Bosuil 38 cm
  • Oehoe 70 cm
  • De dwerguil is ongeveer 15 cm.

Braakballen

Uilen slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in hun maag achter en worden na verloop van tijd weer uitgebraakt. Dit zijn braakballen. Braakballen zijn helemaal niet vies. Als je ze uit elkaar peutert, dan kom je precies te weten wat uilen eten. Je vindt bijvoorbeeld een schedeltje en haren van een veldmuis, een pootje van een mol, de schildjes van een kever of wat veren van een mus.

Bedreigingen en vijanden

  • 1. De winter
  • 2. De mens( vroeger)
  • 3. Het verkeer
  • 4. Hoogspanning leidingen
  • 5. Giftige bestrijdingsmiddelen
  • 6. Andere roofvogels grotere

23-03-2012 om 21:28 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Slangen kunnen we herkennen aan hun lange en dunne lichaam. Ze hebben geen ledematen, zoals poten. Slangen zijn eigenlijk vergelijkbaar met een touw, maar dan wel een levende en bewegendetouw natuurlijk. In dit stuk meer informatie voor je spreekbeurt slangen.

De slang

Slangen zijn reptielen en er zijn meer dan 3000 slangensoorten. Genoeg slangen dus om over te vertellen tijdens je spreekbeurt slangen.Niet alle slangen zijn giftig, slechts 15% van alle slangensoorten is giftig.Een slang heeft geen ledematen en beweegt zich dus voor op zijn buik. Slangen hebben dus geen poten zoals andere dieren. De binnenkant van een slang bestaat uit een skelet. Een slang heeft een schedel en een wervelkolom.

Het vervellen van de slang

Een slang vervelt van tijd tot tijd. Tijdens de periode van het vervellen is de slang erg kwetsbaar en daarom trekt de slang zich in die tijd terug in een boom of op een rustige plek. Hij eet kort voor de periode en tijdens deze periode niet. Het vervellen begint met het beschermvliesje op de ogen van de slang. Deze verdwijnt en hierdoor kan een slang weinig zien. Daarna volgt de rest van het lichaam van de slang. Na het vervellen laat de slang zijn oude huid achter en heeft de slang een prachtige nieuwe huid.

Slangen op de wereld

Slangen komen over de hele wereld voor, behalve op de noordpool en de zuidpool.Daar is het namelijk te koud. Ook in Nederland zijn er slangen ook al zien we die niet vaak.Bekende slangensoorten die wij in Nederland kennen,zijn de adder, de ringslang en de gladde slang.

Het eten van een slang

Alle slangen zijn vleeseters. Hoe groot een prooi is wat de slang eet, is afhankelijk van de grootte van de slang.Het blijft wonderbaarlijk hoe sommige slangensoorten grote prooien naar binnen kunnen werken. Maar de meeste slangen houden het op kleinere insecten, hagedissen, kleine knaagdieren en er zijn slangen die andere slangen op het menu hebben staan. Slangen gebruiken hun gif voor het doden van hun prooi als dat nodig is. Ze bijten hun prooi met hun gif en wachten daarna af tot hun prooi sterft.

Handige feiten over slangen

  • Slangen hebben een gespleten tong en hiermee ruiken ze. Dit heet tongelen.
  • Een slang heeft geen oren en kan dus niks horen.
  • De ogen van een slang zijn altijd open, ze hebben geen oogleden. Als ze slapen, slapen ze dus met ogen open.

23-03-2012 om 21:23 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beren
Wat is een beer?

Beren lijken schattig en aantrekkelijk, maar in werkelijkheid zijn het geweldig sterke dieren. Beren zijn zoogdieren met een dichtbehaard lichaam. Ze zijn zwaargebouwd, met korte staart en grote klauwen. Alle beren zijn vleeseters, maar de meeste hebben een gevarieerd menu met af en toe een stuk vlees. Ee n uitzondering is de ijsbeer, die van het vet van robben leeft. Er zijn 8 soorten beren:de bruine beer,zwarte beer, kraagbeer, ijsbeer, Maleise beer, lippenbeer, brilbeer en de reuzenpanda.Ze leven in zowel koude als tropische gebieden.Beren leven meestal alleen en ze zijn onvoorspelbaar van aard,waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.

Grootte van een beer

De grootste beren ter wereld zijn de krachtige ijsbeer en de bruine beer van het eiland Kodiak in Alaska. Kodiakberen worden gemiddeld 2,8 m. lang en wegen zo’n 445 kg, terwijl ijsberen maximaal 3m. worden en zo’n 650 kg wegen. Europese en Aziatische bruine beren zijn meestal kleiner dan Amerikaanse bruine beren;de grootste is de kamtsjatkabeer uit Oost-Rusland.Een volgroeide volwassen grizzly weegt evenveel als een bizon, en zelfs de kleinste beer is groter dan een wolf. De kleinste is de Maleise beer, die 1,4m lang wordt en zo’n 65 kg weegt. Ertussenin zitten de zwarte beer en de kraagbeer die z ijn beide 1,7m lang en wegen maximaal 120 kg, de brilbeer is 2,1m lang en weegt maximaal 200 kg en de lippenbeer is 1,9m lang en weegt maximaal 115 kg.

De kop en de poten

De bruine beer heeft net als andere beren een grote kop die lijkt op een hondenkop. Beren hebben een opvallende neus, maar vrij kleine ogen en oren. Ze gebruiken voornamelijk hun neus om voedsel te vinden. De poten van een ijsbeer zijn net als de meeste beren breed, plat en behaard. De vijf lange, kromme klauwen zijn niet intrekbaar. Een zwaai kan een rob onmiddellijk doden.




Soorten beren

De bruine beer

De bruine beer die men in Noord-Amerika grizzlybeer wordt genoemd weegt als hij volgroeid is bijna een halve ton. Ze zijn niet bang van andere dieren, behalve mensen. Ze kunnen met grote snelheid een prooi achtervolgen, maar dit doen ze zelden omdat ze voornamelijk planten eten.De bruine beer komt voor in Europa, Azië en Noord-Amerika, heeft de gr ootste verspreiding. Zijn grootte is afhankelijk van de plaats waar hij leeft. Dit heeft te maken met voedsel en klimaat en niet zozeer met genetische verschillen. Grote kodiakberen vangen bijvoorbeeld veel eiwitrijke zalmen.

De ijsbeer

De meeste beren leven alleen. IJsberen trekken in hun eentje over het noordpoolijs. Meestal verdragen ze geen andere beren om zich heen. Uitzonderingen zijn beren die samenkomen bij vuilnishopen of moeders met hun jongen.De mannelijke ijsbeer is een reusachtige beer. Hij is groter maar minder zwaar gebouwd dan de meeste bruine beren en heeft een langere kop en nek. De vrouwtjes zijn veel kleiner en wegen minder dan de helft van een volgroeid mannetje. IJsberen leven in het bevroren en verlaten noordpoolgebied. Ze kunnen in het ijskoude water zwemmen dankzij een isolerende vacht en een dikke laag vet.

De lippenbeer

Lange gekromde klauwen en een bewegelijke snuit en lange haren zijn kenmerken van de lippenbe er. Hij leeft in India en Sri Lanka en eet voornamelijk fruit termieten en andere insecten.

De brilbeer

De Zuid-Amerikaanse brilbeer dankt zijn naam aan de opvallende tekening op zijn gezicht. Deze behendige klimmer is de enige beer die in Zuid-Amerika voorkomt.

De zwarte beer

In de bossen van Noord-Amerika leven 10 keer zo veel zwarte beren als bruine beren. Zwarte beren lijken op kleine bruine beren, maar hebben geen bult op hun schouders.
De Maleise beer

De Maleise beer is de kleinste beer. Hij leeft in de dichte bossen van Zuidoost Azië. Omdat hij in een heet, tropisch klimaat leeft, heeft de Maleise beer een korte vacht. Hij heeft onbehaarde voetzolen en lange, gekromde klauwen die zorgen voor een goed houvast tijdens het klimmen in de bomen.

De reuzenpanda

De Chinese reuzenpanda, met zijn kenmerkende zwart-witte vacht, is een uitzonderlijke beer. Anders dan de meeste andere beren, die alleseters zijn, e ten panda’s uitsluitend baboe.
Wetenschappers zijn het jarenlang oneens geweest of de reuzenpanda een beer is of niet. In 1869 noemde de eerste westerse natuuronderzoeker die een reuzenpanda zag dit een beer. Maar wetenschappers die een jaar later een pandaskelet bestudeerden, concludeerden dat het dier meer op een wasbeer leek. Het skelet had namelijk enkele kenmerken gemeenschappelijk met het kleine skelet van een panda, die eerder was ontdekt en in de wasberenfamilie was ingedeeld. De reuzenpanda lijkt wel op een beer maar gedraagt zich anders. Hij houdt geen winterslaap, hoewel hij leeft in gebieden met zeek koude winters. Hij gromt zelden als een beer, maar blaat meestal. Uit recent genetisch onderzoek en vergelijkingen met andere dieren blijkt dat beren de nauwste verwanten zijn en dat de panda inderdaad een beer is.Reuzenpanda’s klimmen soms in een boom om vijanden te vermijden. Ze maken met hun klauwen ook krassen op bomen, waarmee ze aangeven dat andere panda’s uit de buurt moeten blijven. Panda’s worden 1,7m lang en wegen maximaal 125 kg. Ze zijn de eerste levende afstammelingen van de eerste groep beren die bestond. Fossielen van reuzenpanda’s zijn alleen in Thailand en China gevonden.De reuzenpanda heeft aan zijn voorpoot een valse duim, een uitgegroeide polsbot waarmee hij dunne bamboe scheuten kan vasthouden. De enorme schedel van de reuzenpanda is goed te onderscheiden van de kleinere slankere schedel van de wasbeer. De wasbeer heeft geen valse duim in tegenstelling tot zijn neef de kleine panda.De Reuzenpanda uit westelijk China eet 10 tot 12 uur per dag baboe. Zijn enorme kop bevat grote kauwspieren die nodig zijn om de harde baboe in stukken te bijten. Maar hij heeft slechts een maag en korte darmen, wat kenmerkend is voor vleeseters, en daarom is het verteren van bamboe een hele klus. Door zijn grote schouders en kleine achterlijf loopt de panda wat sukkelig.

Kleine Panda

De kleine panda, die leeft in de hoge bamboe bossen van zuidelijk Azië, is lid van de wasberenfamilie. Hij heeft enkele overeenkomsten met de reuzenpanda, waaronder de vorm van de schedel, structuur van de tanden en een valse duim om bamboe vast te houden.


De wasbeer

De nieuwsgierige wasbeer is een nauwe verwant van de beren. Hij leeft in Noord-Amerika en vangt met zijn voorpoten kleine waterdieren zoals zoetwaterkreeften. Hij eet ook eetbare resten uit huishoudelijk afval.

Botten en tanden

Beren hebben een grote. Zware schedel, een stevig skelet , relatief korte en dikke poten, een kleine staart en korte voeten. Elke voet heeft 5 even grote tenen, met sterke, gekromde klauwen om te kunnen graven en te rukken. De klauwen zijn niet intrekbaar, en slijten daarom. De meeste beren hebben kleine of zelfs geen knipkiezen;dat zijn grote, puntige, kiezen waarmee alle carnivoren vlees in stukken snijden. In plaats daarvan hebben beren platte kiezen om plantaardig voedsel t e vermalen. Alleen de ijsbeer heeft knipkiezen om zijn prooi in stukken te snijden. De lippenbeer is ook uitzonderlijk omdat in zijn bovenkaak het binnenste paar snijtanden ontbreekt. Hierdoor kan hij makkelijker insecten uit hun nest opzuigen.


23-03-2012 om 21:16 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eekhoorns

De eekhoorn heeft een ronde kop, een kort snuitje en grote ogen. De oren zitten bovenop de kop. De eekhoorn is niet zo groot, ongeveer 24 cm lang. De eekhoorns leven in bossen. Ze slapen ’s nachts en overdag zijn ze bezig.

De staart van de eekhoorn is lang en breed. Bij alles wat de eekhoorn doet is de staart belangrijk. Als hij bijvoorbeeld over de takken loopt dan houdt de staart hem in evenwicht. Als de eekhoorn naar beneden moet springen uit de boom dan maakt hij de staart heel breed en is het een soort parachute zodat hij veilig op de grond neerkomt.Als hij in de zon zit gebruikt hij zijn staart als een parasol over zich heen, zodat hij in de schaduw kan zitten.

De voorpoten van de eekhoorn hebben vier tenen en de achterpoten vijf. Ze hebben hele stevige nagels, hierdoor kunnen ze vlug in de bomen klimmen. In de zomer heeft de eekhoorn een roodbruine kleur pels en in de winter is hij wat donkerder. De eekhoorns kunnen wel goed zien, maar niet alle kleuren. Ze zien alleen grijze tinten, alleen de kleur geel kunnen ze wel zien.

Eekhoorns kunnen wel goed ruiken.

© Ian BrittonZe kunnen wel hun begraven voedsel terug vinden door over de grond te snuffelen.

Ze hebben in hun boven en ondergebit twee hele scherpe snijtanden.

Tijdens hun leven groeien deze tanden steeds door. Ze slijten ook steeds af doordat ze tegen elkaar aan schuren bij het knagen. De eekhoorn heeft geen hoektanden. De kiezen zijn knobbelig, hierdoor kunnen ze het voedsel goed fijnmaken. Als de eekhoorn eet dan houdt hij zijn voedsel vast tussen zijn voorpootjes.

Over de hele wereld zijn verschillende soorten eekhoorns, maar in Nederland leeft alleen de gewone eekhoorn. Deze eekhoorn komt voor in heel Europa en in Azië.

Eekhoorns kunnen alleen leven in bossen met hoge bomen. Ze verplaatsen zich over grote afstanden door de bomen. Eekhoorns kunnen wel zwemmen, maar niet heel ver. Daarom zijn er geen eekhoorns op eilanden. Het voedsel van de eekhoorn bestaat uit eikels, beukenoten, zaden, bladknoppen, eieren enz. Het is beter om eekhoorns niet te voeren. Er zijn heel veel eekhoorns dood gevonden doordat ze te veel pindas hadden gekregen van mensen. Hij kan zelf het beste uitzoeken wat voor voedsel hij nodig heeft.

In de herfst als er genoeg eten is, gaat de eekhoorns voedsel verzamelen en bewaren voor de winter. Ze verstoppen dit meestal in de grond, maar soms in boomholtes. Eekhoorns houden geen winterslaap. Ze slapen maar een paar dagen achter elkaar en gaan dan weer voedsel halen.

p10.jpg (13997 bytes)De vrouwtjes krijgen twee keer per jaar jongen. Per keer krijgt ze drie tot zeven jongen. De eerste keer ongeveer in februari en de tweede keer in de zomer. Ze is ongeveer 38 dagen zwanger voordat de jongen geboren worden. Als ze geboren worden zijn ze blind, kaal en 6 cm lang. Als ze twintig dagen oud zijn, zijn ze behaard en met dertig dagen gaan de ogen open. Wanneer de jongen twee maanden oud zijn, zijn ze zelfstandig, dan hebben ze geen hulp meer nodig van de moeder. Ze blijven tot ongeveer een half jaar bij de moeder.

De eekhoorn woont in nesten. De nesten hebben een ronde vorm en zijn van takken met bladeren gemaakt. Meestal wordt een oud kraaiennest gebruikt, die de eekhoorn dan helemaal verbouwt totdat die mooi rond is.

De eekhoorn heeft ook vijanden. Jonge eekhoorns die nog niet zo handig zijn worden vaak gepakt door zwerfkatten en uilen. De grootste vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en de havik. Een boommarter is een roofdier die zich snel door de bomen beweegt. De boommarter en de havik zijn beide heel zeldzaam in ons land.

De eekhoorn is zelf ook steeds zeldzamer, maar ze weten niet precies waardoor dat komt. Misschien door de zure regen of door een virusziekte. Eekhoorns kunnen maximaal vijf jaar oud worden.

23-03-2012 om 21:12 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.olifanten

De olifant
De olifant is het grootste dier dat op het land leeft. Een olifant kan 6.000 kilo wegen en 3.5 tot zo'n 4 meter hoog worden.
Geen enkel dier heeft zo'n lange slurf. Er zijn wel dieren met een kortere slurf (of langere neus) zoals tapir en olifant spitsmuis.

De slurf
Wat is nu eigenlijk een slurf? Eigenlijk is een slurf in de loop van de jaren ontwikkeld uit de neus en de bovenlip van de dieren. Binnenin de slurf zitten eigenlijk twee buizen, die lijken op neusgaten. Waarschijnlijk hadden de vroegere slurfdieren wel al slagtanden en daardoor konden ze moeilijker aan voedsel komen. De slagtanden hingen wat in de weg. De langere neus maakte het makkelijker.

Waarvoor gebruikt een olifant een zijn slurf nou eigenlijk?

De slurf is eigenlijk een soort grijparm om zowel grote als kleine dingen op te tillen. De olifant pakt het voedsel beet en steekt het zo in zijn mond. Ook bij drinken gebruikt hij zijn slurf, hij zuigt water (de hoeveelheid van een emmer) en houdt zijn hoofd op en laat het water in zijn mond lopen.
Eigenlijk is voor een olifant een slurf zijn tweede douche. Zijn huid moet regelmatig besproeit worden met water stof en zand. Ook kan een olifant goed trompetteren dit doet hij ook met zijn slurf, hij maakt wel meer geluiden maar veel daarvan kunnen wij niet horen.
Een olifant kan ook heel goed zwemmen dan gebruikt hij zijn slurf ook als een soort snorkel.
Een olifant kan ook goed ruiken, soms wel op 5 kilometer afstand.

De slagtanden
Slagtanden
Slagtanden hebben net als de slurf ook functies:
Ze kunnen de slagtanden gebruiken om mee te vechten en te werken.
De slagtanden groeien aan vanaf zijn tweede (eerst worden het stoottanden genoemd). Een helemaal grote slagtand kun je maar voor 2/3 zien want de rest zit in hem gegroeid. De allergrootste slagtand die ooit gevonden is weegt 102 kilo.

Wat eet en drink een olifant?
Per dag eet een Afrikaanse olifant 200 kilo, een Aziatische olifant eet iets minder. De olifanten eten vooral veel gras, maar ook wortels en boomschors. Olifanten zijn de enige dieren die hout eten. Een olifant drinkt zo'n 70 tot 160 liter per dag. BIj de drinkplaatsen komen veel olifanten bij elkaar ze gaan dan gezellig in bad.

Een olifant vangen en temmen
In Azie gebeurt het al heeeeeel lang dat jonge olifanten getemd worden en daarna worden ze gebruikt om dingen te vervoeren zoals boomstammen en hogere mensen. Vroeger werden olifanten ook wel gebruikt voor oorlogen er werd dan een soort toren op de rug gezet en dan konden de soldaten vanuit die toren precies zien wat er gebeurde. Op zijn rug kan een olifant een gewicht dragen van 500 kl. Nu worden olifanten vooral gebruikt om toeristen op rond te rijden.

Kuddes
Een olifant leeft graag in een kudde. Een kudde bestaat meestal alleen uit vrouwtjes en jonkies. De oudste en het wijste meisje wordt de matriarch (leidster). Als een bul (zo heet een jongen) tien jaar wordt dan gaat hij vaak zelf uit de kudde. Als hij dat niet doet wordt hij er gewoon uitgezet. Een kudde bestaat ook alleen maar uit meisjes. Er komen wel andere bullen bij de groep anders zouden er geen nieuwe jonkies meer komen. Een kudde is vaak goed bevriend met andere kuddes.

23-03-2012 om 21:09 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.schildpadden
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Kwallen, oesters en zeegras
Zeeschildpadden halen hun voedsel uit de zee, maar ze eten niet allemaal hetzelfde. De dikkopschildpad eet bijvoorbeeld graag oesters, de lederschildpad duikt liever naar diep water om kwallen te zoeken. De karetschildpad plukt sponzen, zeedieren die veel op koraalriffen zitten. De groene zeeschildpad is de enige die geen andere dieren eet. Hij eet planten en zeegras, dat hij in ondiep water van de bodem graast.
Eitjes op het strandFoto: Zeeschildpad uit ei
Zeeschildpadden komen alleen aan land om hun eitjes te leggen. Daarvoor zwemmen ze meestal naar het strand waar ze zelf geboren zijn, ook al is dat duizenden kilometers ver. Daar paren ze eerst in het water. Als het donker is, kruipt het vrouwtje daarna aan land. Voor een zeeschildpad is dat een zware en gevaarlijke klus. Lopen kost een zeeschildpad veel moeite en snel wegkomen voor een dier dat van schildpadden houdt, zit er niet in. Eenmaal op het land, graaft het vrouwtje een kuil, legt daar haar eitjes in, en dekt alles weer af met zand. De eitjes zien eruit als zachte pingpongballetjes en een zeeschildpad legt er ongeveer honderd en soms zelfs tot tweehonderd per keer. Sommige zeeschildpadden stampen het zand waarmee de eitjes zijn afgedekt nog een beetje aan door er met de onderkant van hun schild op heen en weer te wiebelen. Zo valt het nest minder op.
Zon maakt jongetjes en meisjes
Een zeeschildpad verbergt haar eitjes op het strand onder een laagje zand. Daarna broedt de zon ze in 55 tot 75 dagen uit. De warmte van de zon bepaalt of er jongetjes of meisjes uit de eieren komen. Is het erg warm, dan komen er meer meisjes. Bij lage temperaturen komen er meer jongetjes. Is alles normaal, dan komen er ongeveer evenveel jongetjes als meisjes. Eenmaal uit het ei, gaan de jonge zeeschildpadjes als het donker is op een holletje naar zee. Degene die dat halen, leven daar de eerste jaren van kleine zeedieren. Zelf zijn ze ook voedsel voor andere zeedieren en voor vogels. Van elke duizend kleine zeeschildpadjes, worden er met al die gevaren maar enkele volwassen. Dat duurt lang: minstens tien en soms wel vijftig jaar. Maar dan nog hebben ze een flinke tijd voor zich, want zeeschildpadden kunnen meer dan honderd jaar oud worden.


23-03-2012 om 08:17 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
19-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gifkikkers

dit zijn 5 gifkikkers.











19-03-2012 om 08:14 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (34 Stemmen)
18-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kikkers
Er bestaan 3500 kikkers op de wereld de grooste kikker is 30 cm groot .Wat eet een kikker nog al wormen,spinnen,vliegen,kleine vissen,
en andere kleine reptielen .De felle kleuren van kikkers waarschuwen alle slangen, roofvogels en andere zoogdieren dat hij oneetbaar is.
Wie daar geen acht op slaat en de kikkers eet, gaat een snelle dood tegemoet door het snelle vergif dat door de huidklieren wordt uitgescheiden.

18-03-2012 om 21:21 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuimelaars
Tuimelaars verdedigen mensen tegen haaien en zeehonden.We weten ook dat tuimelaars ook elkaar helpen.Tuimelaats helpen mensen
omdat ze hen verwarren met zoort soortgenoten. Dankzij hun sonar kunnen tuimelaars binnenkijken in lichamen.Ze weten dus met
wat voor een wezen ze te maken hebben.Misschien voelen ze zich verbonden met andere zoogdieren,want,ze snellen niet alleen
mensen maar ook zeehonden te hulp.Tuimelaars zijn ongeloofelijk hulpvaardig .zo hebben al veel zwemmers die in moeilijkheden waren geraakt
verteld hoe een tuimelaar hen naar de oever had geduwd of begeleid.



18-03-2012 om 20:19 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
17-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziek
                            muziek maken
                                    We hebben vrijdag,Alex en Olivier hebben instrumenten
                                    gemaakt het was leuk.We moesten in het eerste leerjaar
                                    optreden Olivier had een soort xylofoon en Alex had een 
                                    soort lange buis waar je op moet kloppen heeeeeeel leuk!




17-03-2012 om 08:04 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
16-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
                Boekenweek en houtwerken
 
                              vandaag was het boekenbeurs en Alex mocht een boek uit
                                kiezen en hij heeft 2 Geronimo boeken uitgekozen
                                en we mochten met hout werken met:hamers,zeeg enz.....
                                




16-03-2012 om 18:17 geschreven door Alex&Olivier  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)


Foto

Foto



Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs