Inhoud blog
  • Kennismaking met de vzw Braille op blad.
  • Echolokatie, echolokalisatie.
  • Ik zie het wel - Blind door het leven.
  • Dankwoord van Steven, bij zijn boekpresentatie van 7 september 2007.
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Omzetten naar braille.
    Braillevriendelijke communicatie.
    Dit is een bericht voor personen die digitale teksten ook leesbaar willen maken voor braillisten!
    27-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik zie het wel - Blind door het leven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op vrijdagavond 7 september 2007 (om 20 uur) was er, in het Gemeenschapscentrum “de Muze” te Meise, een persvoorstelling van het boek: “Ik zie het wel - blind door het leven”.
    Dit boek werd geschreven door 2 bestuurders van onze vzw Braille op blad.

     

    Ziehier de presentatietekst van de uitgeverij Van Halewyck:

    Steven stapt positief en zelfzeker door het leven. Hij vertrouwt andere mensen en dat is ook nodig. Steven is namelijk blindgeboren en moet zich vaak verlaten op anderen. Zo kan hij de spontaan aangeboden hulp van buurman Jan goed gebruiken. Die leert hem de route naar zijn school zodat hij die zelfstandig kan afleggen, die scant teksten voor hem in zodat hij die op zijn laptop kan lezen en die brengt hem naar de plaatsen waar hij moet zijn.

     

    Maar vergis je niet, Steven zíét wel. Hij merkt van alles op, soms zelfs wat verborgen blijft voor zienden. In een donkere kamer vindt hij na wat vingerknippen moeiteloos de deur, hij hoort het wanneer mensen naar hem staren en hij ruikt wanneer hij een boom of krantenwinkel passeert.

     

    In “Ik zie het wel” tonen Steven en Jan hoe ze elkaar gevonden hebben. Het boek geeft een beeld van hoe een blinde het leven ziet, maar het toont ook hoezeer blinden en zienden van elkaar verschillen en hoe moeilijk het soms is om als blinde mee te draaien in onze visueel ingestelde maatschappij. Tegelijk is het een hartverwarmend verhaal over hoe men twee ver uit elkaar liggende werelden kan verenigen en hoe samenwerking vele hindernissen kan overwinnen en tot een mooi resultaat kan leiden.



    In het tijdschrift "Klasse", nummer 182, februari 2008, pagina 26, kan men het volgende lezen:

    Blind.

    Steven is 24 en stapt blind door het leven.

    Ondanks zijn handicap studeert hij voor leraar.

    In vijftien hoofdstukken volgen we zijn studieloopbaan.

    Maar ondanks GON-begeleiding en de hulp van zijn buurman Jan botst hij op heel wat obstakels. In dit boek pleiten Steven en Jan voor een andere aanpak. Een oprecht verhaal en deze vaststelling: zienden hebben soms meer begeleiding nodig dan blinden…




    Men kan zich dit boek aanschaffen in vrijwel alle boekhandels, eventueel via een mail naar: braille.opblad@telenet.be.

    ISBN 978-90-5617-810-9. 
    Dit boek is ook leesbaar in brailleschrift of luisterbaar in Daisyformaat.

    27-01-2010 om 18:21 geschreven door Braillist  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (87 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankwoord van Steven, bij zijn boekpresentatie van 7 september 2007.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste mensen,

    Tussen u allen in de zaal en ik hier op het podium is maar één verschil: jullie zien mij, maar ik zie jullie niet. Door dat technisch verschil ben ik opgegroeid in een aparte leefwereld. Ik heb maar één wens: ik zou graag in de wereld van de zienden willen meedraaien.

     

    Het is nu in om te praten over integratie van de gehandicapten in de maatschappij en inclusie in het onderwijs. Die denkwijze kan ik volledig onderschrijven. Het probleem is dat wij als blinde niet tot u kunnen komen, we weten niet eens waar u staat. Ik heb maar één vraag: kom naar ons en reik ons de hand, we zullen graag meestappen.

     

    Wij hebben nood aan mensen die ons begrijpen. Wij hebben nood aan mensen die het leven vanuit onze hoek bekijken, die onze beperkingen aanvaarden en er niet over struikelen.

     

    Nogmaals mijn oprechte dank aan iedereen die mij laat mee-leven, mee-beleven. Een oprechte dank aan Geert Segers voor zijn warme stem en zijn waardevolle presentatie.

    Als herinnering aan deze bijeenkomst krijgt Geert van mij nu een boek cadeau en ik wens hem veel leesgenot.

     

    Ook aan het gemeentebestuur van Meise een super-extra dank, want zij biedt ons nu een drink aan op de gezondheid van iedereen! Als mijnheer de Burgemeester even op het podium kan komen, dan zou ik hem graag ook een boek willen schenken voor de gemeentelijke bibliotheek.

     

    Graag zou ik nu ook nog een boek cadeau willen doen aan mijn drie eerste leerlingen. Arno, Florian en Viktor willen jullie ook even op het podium komen dan kan ik jullie dat boek meteen afgeven.

     

    En nu: Santé aan iedereen, ik zie jullie wel!

     

    Bijlagen:
    IMG_6713.jpg (229.4 KB)   

    27-01-2010 om 00:00 geschreven door Braillist  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    10-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Geachte Mevrouw, Mijnheer,
    De laatste tien jaar heeft de overheid, bijvoorbeeld via het Vlaams Agentschap (destijds het Vlaams Fonds), zeer veel geïnvesteerd in de technologische hulpmiddelen voor blinden waardoor de schriftelijke communicatie met braillisten nu zeer vereenvoudigd is. Het spijtige is dat men vergeten is deze gunstige evolutie kenbaar te maken aan de zienden.

    Braille is geen taal, braille is een schrift. Men moet noch "vertalen", noch "omzetten" naar braille, men moet enkel de digitale teksten filteren (wij noemen dat "zeven"). Bij het "zeven" van teksten naar braille moet men het brailleschrift zelf niet kennen - er komt zelfs helemaal geen braille aan te pas - men moet enkel rekening houden met de begrensde mogelijkheden door het beperkt aantal brailletekens en met de manier waarop braillisten overzicht (en dus ook inzicht) krijgen van de hun aangeboden tekst. Een belangrijke doelstelling van de vzw bestaat er in deze communicatievorm kenbaar en toegankelijk te maken voor alle zienden.

    Met wat specifieke aandacht kunnen alle mogelijke overheidsinstellingen, firma’s, verenigingen en particulieren hun berichten zodanig opstellen zodat de personen met visuele beperkingen deze informatie uiteindelijk zelfstandig mogen lezen. Als men aan de braillisten de mogelijkheid geeft hun briefwisseling zelfstandig te laten lezen en beheren, dan bevordert men hun integratie in de maatschappij met, daarenboven, meer respect voor hun privacy.

    Dit bericht is braillevriendelijk. Wat is er nu braillevriendelijk aan dit bericht?
    Elke braillist die met een computer werkt, en zo zijn er veel, kan in deze vorm dit bericht ofwel:
    - zelf lezen via de brailleregel onder zijn klavier,
    - zelf beluisteren via een spraakprogramma,
    - zelf de braille-reliëfafdruk maken.
    Braillisten die niet over een computer beschikken kunnen het hun toegestuurde bericht enkel lezen aan de hand van een braille-reliëfafdruk.

    Bij het “zeven” naar braille is het dus heel belangrijk dat de brailleversie beantwoordt aan de drie leesmogelijkheden, omdat men vaak niet weet via welke weg de aangeschreven braillist de tekst zal verwerken.

    Wat kan de vzw Braille op blad voor U eventueel betekenen?
    - ofwel kan er een beperkte cursus worden gegeven omtrent de toe te passen restrictieve regels bij het “zeven” van ziendeschrift naar een braillevriendelijke digitale versie,
    - ofwel stuurt men ons de bestaande tekst in ziendeschrift (liefst digitaal, maar eventueel kan er ook ingescand worden) zodat die tekst kan omgezet worden naar een braillevriendelijke digitale versie,
    - ofwel wordt van de naar ons toegestuurde tekst, voor de braillisten die niet over een computer beschikken, ook een braille-reliëfafdruk aangemaakt. Eventueel kan de braille-reliëfafdruk dan zelfs rechtstreeks naar de braillist worden verstuurd met de post (cecogram).

    De vzw heeft nog andere doelstellingen waaronder het omzetten van boeken en cursussen naar braille, of zelfs het verlenen van assistentie aan werkgevers bij de tewerkstelling van braillisten of bij een aanpassing van hun taak op de werkvloer. De vzw Braille op blad staat voor efficiëntie en absolute discretie! Voor alle eventuele verdere informaties verblijven we graag te uwer beschikking.

    Met vriendelijke groeten van de vzw Braille op blad,

    Steven Bladt, braille.opblad@skynet.be

    Jan Smeyers, braille.opblad@telenet.be


    Ondernemingsnummer 0883.180.149.

    10-04-2007 om 00:00 geschreven door Braillist  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (305 Stemmen)


    Archief per week
  • 04/02-10/02 2013
  • 22/08-28/08 2011
  • 25/01-31/01 2010
  • 09/04-15/04 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs