Bontebals beelden
Op deze blog foto's van onder andere katten en tuin
Archief per dag
  • 14-09-2011
  • 19-08-2011
  • 30-06-2011
  • 03-06-2011
  • 27-05-2011
  • 25-05-2011
  • 23-05-2011
  • 22-05-2011
  • 19-05-2011
  • 18-05-2011
  • 16-05-2011
  • 15-05-2011
  • 14-05-2011
  • 13-05-2011
  • 12-05-2011
  • 09-05-2011
  • 08-05-2011
  • 02-05-2011
  • 29-04-2011
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Laatste commentaren
  • Bontebal (Ronald Leive)
        op De tuin in september
  • Ga ook eens wat foto's maken. (ab)
        op De tuin in september
  • Die beestjes op de asbak.. (Marcurious)
        op Een zus van Wausje
  • De (Frank Abilard)
        op Wat is dit?
  • goed in beeld gekomen (Herman Rijs)
        op De jongste van het stel: Hanks
  • poes-zie-album (marjon)
        op De jongste van het stel: Hanks
  • Mijn favorieten
  • bontebals teksten
  • 14-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tuin in september

    De Passiflora is weer flink uitgegroeid, maar de bloei valt dit jaar een beetje tegen. Vorig jaar trouwens ook al. Maar kijk toch eens op de eerste foto: is het geen prachtige bloem? Bewogen foto? Nee, het waait. Tegen de gevel, naast mijn huiskamerraam staat al jaren een jasmijn, de Jasminum nudiflorum. Een winterbloeiende jasmijn, hij zou in december moeten beginnen met de bloei. Maar kijk toch eens, vandaag gefotografeerd. Hij staat te donker, dus een echt uitbundige groei zit er niet in, maar hij houdt stand. Ooit voor een kwartje en een drol in het arboretum van Kalmthout gekocht.

    Die laatste foto wil ik je niet onthouden. Mocht je je afvragen: hou jij de kattenbak wel goed schoon, dan heb je hier het bewijs. Wat je ziet is Balzac die erin ligt te slapen. Scheiten de katten er dan niet in? Nauwelijks. Scheiten doen ze buiten. En wat nou zo leuk is: katten scheiten nooit in de eigen tuin!










    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Look hetzelfde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De dichteres Sylvia Hubers liep door Londen en zag deze poster. Mijn Kim: 'Dat ben jij!' Overigens dragen Sylvia en ik en weinig anderen midden oktober voor in Castricum, tijdens het festival Poetry by the Sea.



    30-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn tuintje, eind juni

    Oké, ik geef het toe: het is een zooitje in mijn tuintje. Maar ik geniet! Zie hier, weer drie plaatjes. Op de eerste een overzicht. De lichtbladige overspanning op de voorgrond is de wisteria, de blauwe regen, die wortelt onder mijn keukenraam. Het donkerbladige daarachter is de passieflora. Een woekerplant, maar verre te verkiezen boven een bruidssluier. Over een maand of zo zal hij op het keukendak zijn belandt. Op de tweede foto zie je de bloeiende brugmansia. Deze plant behoort tot de nachtschades. Een bekend Nederlands broertje is de doornappel, die je hier in de buurt vooral op ruiterpaden in de duinen tegenkomt. Een buurman even verderop heeft er wat in zijn tuintje staan. De doornappels die aan de doornappel komen: als je een klein beetje ervan eet ga je trippen, eet je hem helemaal op ga je op je laatste trip. Op de laatste foto een passiebloem. Eentje, maar de plant zit vol met knoppen.









    03-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is dit?

    Laatst ontdekte ik een aantal merkwaardige insecten op de schutting, ter hoogte van de hibiscus. Geen idee wat de soort is, ik heb gezocht en niet gevonden. Enkele dagen later bleken het niet volgroeide insecten te zijn, omdat er nu een aantal wel volgroeid waren. Affijn. Ik hoop dat de foto's een beetje duidelijk zijn, want als eerder gezegd: ik ben geen fotograaf, maar micro-fotografie is helemaal een vak apart. De eerste twee foto's zijn van onvolgroeide exemplaren, de laatste van het imago (zo noem je dat toch?) In beide stadia zijn ze zo'n 5 mm groot. Ter vergelijk: de onvolgroeiden zitten op het deksel van een vuilnisbak.
        Inmiddels heb ik wel ontdekt waarom ze ter hoogte van de hibiscus zitten. Deze zat zwaar onder de zwarte luis. Dat is niet zo vreemd: het straatje is een tochtgat. Ze, die insecten, hebben alle luis opgevreten! Maar wat dan weer wel vreemd is: het zijn niet de volgroeide exemplaren die in de boom zitten, zelfs niet die onvolgroeide, maar nog kleinere, in een nog eerdere staduim van de ontwikkeling.
        Wie kent ze? En wil het mij vertellen?










    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Houtzagerssingel

    Dit zijn foto's van de gracht bij mij om de hoek. De eerste is genomen op de brug van de Brouwersgracht. Mooi hè? (Niet de kwaliteit van de foto, ik ben een fotograaf van likmevestje) Toch is er iets detonerends aan die gracht. De tweede foto, dat pand. Het was ooit de zetel van de Duinwaterleiding. Zoals je weet, of niet weet, dan weet je het nu, hebben we in De Haag zo'n beetje het beste drinkwater van Nederland. De weg van het water: het wordt uit de grote rivieren gepompt, de duinen in, daar bezinkt het en wordt het gefilterd, dan pas komt het uit onze kraan. Het pand is nu het partijkantoor van het CDA. Tijdens de crisis rond de kabinetsformatie was er steeds druk overleg in dat pand. Henk Blekers gouden uren. Als beloning voor zijn werk mag hij nu alle goede plannen met de natuur om zeep helpen.
        De derde foto. Kijk eens naar de auto's die er staan. Die zijn niet van CDA-leden maar van een verzamelaar. We kennen elkaar van: hé, hallo. Ik ga hem eens vragen of ik een keertje in een van zijn karren mag meerijden.










    25-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderswijk

    Het heet hier de Schilderswijk. Niet omdat er veel schilders wonen. Zelf heb ik een aantal jaren geleden de kwast aan Maarten gegeven en ik zou niet zo gauw een andere schilder in de wijk weten. Nee, het heet Schilderswijk, omdat de straten naar schilders zijn vernoemd. Schilders uit een goud verleden. Bij sommige straatnaambordjes hangt een voorbeeld. (Ik geniet van mijn fototoestelletje, merk je het?) Mijn moeder is in de Rembrandtstraat geboren, hier vlak achter. En ik ben domweg gelukkig in de Potterstraat. Met ups en downs, maar de basis is tevreden, het kleine neefje van geluk.










    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie generaties
    Laatst waren er mensen over de vloer wier blik op een foto op mijn schoorsteen viel: dat is je vader. Neen, driewerf. Dat is mijn opa, hieronder op de eerste foto. De vader van mijn moeder, een geboren en getogen Hagenees, Schilderswijk en Spoorwijk. Veel van mijn 'artistieke' 'aanleg' heb ik van hem. Hij heeft me leren mondharmonica spelen, hij heeft me leren verhalen vertellen. Maar: iedere familie zijn kruis.
        Eind jaren zestig, misschien begin zeventig, kreeg ik van mijn ouders groen licht om te doen met mijn haar wat ik wilde. Zo was dat in die tijd: je luisterde naar je ouders, redelijk principe. Het moest lang. Opa Arie heeft toen gezegd: als hij zijn haar laat groeien, wil ik hem nooit meer zien. Dat is uitgekomen. Hij is in 1983 op 80-jarige leeftijd overleden en ik heb die man nooit meer gezien. De eikel. Toch hangt hij op de schoorsteen.

    Nee, mijn vader staat op de volgende foto. Het is de foto die boven mijn bureau, boven mij pc hangt. Er hangen nog diverse foto's van hem hier in huis. Het was een goed mens, ik heb veel van hem gehouden, ik hoop genoeg, dat hij het ook heeft geweten. Ik vrees dat ik inderdaad qua uiterlijk op mijn opa lijk. In de omgang met mensen hoop ik dat ik meer op mijn vader lijk. Ach, leek ik uiterlijk maar meer op hem: dan was ik een stuk knapper. Pa is in 1989 op 66-jarige leeftijd overleden, aan die kankerziekte.

    Op de onderste foto, een vage polaroid, sta ik zelf. Een fake-foto. Voor een vpro-programma had men een eenbenige nodig. Dit speelde in 1987, vlak na de dood van Diana. Een soldaat, die bij de mijnopruimingsdienst had gezeten en tijdens het werk een been was kwijtgeraakt, verkommerde op een flatje in Rotterdam. En toen. Op een ochtend bij het ontwaken ontwaarde hij een portret van Diana op het plafond boven zijn bed. Het nieuws ging snel: buurtbewoners legden bloemen voor zijn deur. Of ik die soldaat wilde spelen. Tevoren hebben we in een nabij gelegen park wat polaroids geschoten: die zouden tijdens zijn 'werk' gemaakt zijn. Ja, ik lijk wel een beetje op opa. Voor de goede orde: de weelderige haardos zit onder de pet.










    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderijen

    Hier een kleine greep uit mijn kunstcollectie. Drie schilderijen, als ezel heb ik de draaiwilg voor de deur gebruikt. De eerste twee zijn oil on canvas, de laatste is op een stukje hout gekwast. De eerste is van de linkshandige kunstenaar Herman Rijs, die toen hij dit schilderij maakte nog heel anders heette.
        De tweede is van kunstenares Joke Bontenbal, geboren te Reeuwijk, wonend en werkend in Valkenburg, allemaal Zuid-Holland. Ooit benaderde ze mij om de opening van een expositie in Rijnsburg luister bij te zetten met een voordracht. Het was de frapante overeenkomst van ons beider achternamen dat haar tot mij bracht. Toen ze in De Haag op de academie zat en de naam Adriaan Bontebal kwam toevallig ter tafel, wilde ze nog weleens vertellen dat ik een broer van haar ben. Vandaar de onderteking: 'zus'. Ze heeft dit voor mij gemaakt als dank voor het aangenaam verpozen. Onderwerp van het schilderij is een verhaaltje uit mijn onvolprezen bundel Charmante Jongen, Sportief Tiep:

    Toen ik in het Haagse Bos, schuin achter het gebouw van de Sociaal Economische Raad, een bruggetje wilde overgaan, werd ik staande gehouden door een kikker. Hij stond op zijn achterpoten, zodoende weet ik dat het een hij was, en in zijn linkervoorpoot hield hij een bosje loof van de wilde peen.
        'Als je bij volle maan,' sprak hij, 'klokslag middernacht hiervan eet en daarna vijfmaal gorgelt met twee dagen oude, halfvolle melk, kun je praten met de dieren.'
        Grinnekend liep ik door. Wat kunnen kikkers bij tijd en wijle toch een onzin uitkramen.

    Het derde schilderij is van mijn hand. Nadere gegevens ontbreken.










    22-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het interieur

    Om je een beetje beeld te geven van mijn huisvesting, hier twee foto's die genomen zijn in mijn woonkamer. Op de eerste ben ik te zien. Die foto heb ik dan ook niet gemaakt, maar vriendin J. uit Brighton, stadgenote van Attila the Stockbroker. De woonkamer meet 4x5m. In het smalle kastje waarnaast ik sta, prijken enkele van mijn favoriete schrijvers zoals Bohumil Hrabal, Joseph Roth, György Konrád en Michel Tournier. Boven het kastje een aquarel van mijn huisje, gemaakt door de Haagse gebroeders de Leef.
        Nog één punt van aandacht. Op de linkerhoek van de tv staat het kastje van Ziggo. Direct daarboven zie je een roze boek boven zijn buren uitsteken. Dat is de Opperlandse Taal- en Letterkunde van Battus, alias Hugo Brandt Corstius. Dat is het boek dat ik het meest opensla, steeds op een willekeurige pagina.
        De tweede foto heb ik zelf genomen toen ik net de camera in elkaar had gezet: accu en geheugenkaart erin, accu opladen. Op de tv zie je rechts Contador en links Nibali tijdens de beklimming van de Mont Zoncolan.








    19-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn huisje
    Dit is nou mijn huisje. Zo kun je zien dat niet alles dat ik schrijf uit mijn duim komt. Er hangt echt een bak met roze geraniums aan mijn keukenraam. Ik heb echt een vuurrode fietstas om toch nog een beetje op te vallen als ik door de stad rijd.
        Let ook even op het opengeklapte keukenraampje. Daarin zie je drie dwarse tralies: die zijn er ingezet na inbraakpogingen. Junky Thieves draaien namelijk met gemak de spanjolet los en kruipen zo met het magere lijf naar binnen. Later is er een plank ingezet met een kattenluik. De weg van de katten voert door het luik, op het muurtje, op de compostbak, op de grond. En andersom. Soms gebruiken ze het groene archief, die kliko, die net achter het muurtje staat.
        Wil je geloven dat, toen ik in 1987 dit huisje kreeg aangeboden, ik meteen zeker wist: hier ga ik nooit meer weg?








    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs