Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven op onze nieuwsbrief.
Rondvraag / Poll
Wat is jouw lievelingsvissoort?
Rondvraag / Poll
Heb jij een aquarium thuis?
Aquariumfreak
Alles van vissen en aquariums! Op deze blog zal je alles terugvinden van vissen en toebehoren!
08-01-2011
Welkom
Beste bezoekers,
Dit is mijn nieuwe blog, waar je alles van tropische vissen aquaria zal terugvinden! Je kan ook een berichtje achterlaten in het gastenboek of in ons forum! De poll's aan de rechter- en linker kant van ons blog zijn uitzonderlijk vrij., maar omdat wij graag hebben dat er eens een stemmetje bij komt... ... Laat je misschien beter eentje achter! Indien je een tip weet om deze site te verbeteren dan kan je ons altijd mailen.
Veel plezier op dit blog!
Sinds vandaag kan u zich inschrijven op onze nieuwsbrief. Dan ontvang je iedere maand onze toffe nieuwsbrief!
Links op deze blog kan je je inschrijven.
Mijn tweede blog van Club Brugge! Klik op het logo en je komt om mijn andere blog!
Wij VERKOPEN enkele Valliseneria plantjes en ook enkele Amerikaanse Crypto (nog jong). De plantjes kosten 0.50cent/stuk. Je kan ze komen afhalen in regio Brugge.
Pas de achterwand zo vaak mogelijk in je Aquarium!
De achterkant van de wand laat je gewoon kaal!
Gebruik alleen KIT geschikt voor een Aquarium! Dit i.v.m. giftige stoffen in normale kit.
Probeer eens de eerste 2 lagen tegellijm met witte tegellijm te doen en de laatste laag pas grijze.
Als je achterwand klaar is en er zit water in je aquarium, laat je aquarium dan eerst een aantal wekten draaien op alleen de filters (actieve kool).
Na een aantal weken ververs je minimaal 50% water en verschoon je de filters met een nieuwe filterinhoud voor er vissen in komen.
Stap 1
Maak piepschuim ten grote van je bak (achterwand)
Pas deze goed in je aquarium en maak hem ongeveer 1 cm te smal.
Kit desnoods twee platen tegen elkaar aan aangezien de platen slechts 100cm zijn.
Wil je links en rechts gebruiken om techniek achter de wand weg te werken Maar de achterwand dan 10cm breder.
Snij dan aan beide kanten een stuk van 15cm af en kit deze 5cm over de kale Achterwand heen. Zo is de achterwand precies zo groot als je hem moet hebben, en heb je zowel links als rechts genoeg ruimte om je techniek achter te verbergen.
Indien je gekit hebt moet dit ongeveer 24 uur drogen.
Stap 2
Teken op andere piepschuim platen rotsen en snij deze er uit. Dit hoeft niet netjes en je mag best een beetje breken, dit zorgt alleen maar voor een natuurlijke look.
Stap 3
Kit de rotsen op de kale achtergrond.
Pak nu een gasbrander of iets anders met vlammen, en brand alles mooi bij langs. Je ziet dat de piepschuim nu begint te vervormen, wees creatief en brand het zo mooi als je kan.
Let op: brand niet te lang op 1 plek, maar doe alles gelijdelijk, glij als ware met de vlam over de gehele achterwand, het vormt vanzelf.
Ben je tevreden ga dan naar stap 6, niet tevreden? Gasbrander nog eens pakken.
Stap 4
Maak de tegellijm aan en smeer je eerste laag op de achterwand, dit mag best wel een beetje dik, zorg ervoor dat de tegellijm niet te dun is, het mag nog best een beetje dik zijn.
De tegellijm goed laten drogen, meestal is 24 uur voldoende eventueel iets langer laten liggen. Zorg voor een droge en warme omgeving! Is de tegellijm mooi droog? Herhaal stap 6 dan nog twee maal, er mogen best drie lagen tegellijm op.
Stap 5
Pas eerst de achterwand weer in je Aquarium en pas hem desnoods een beetje aan, aangezien het na het drogen van de Epoxyhars moeilijker is deze aan te passen.
Maak de Epoxyhars aan met de harder, verhouding 1 op 2, doe beslist NIET teveel harder in de epoxy dit kan ervoor zorgen dat de epoxy slecht of niet goed hard. Smeer vervolgens de Epoxyhars over de achterwand en wees niet te zuinig! Er mag best een mooie laag overheen.
Heb je ophogingen links en/of rechts? Smeer dan rond de gaten iets meer epoxyhars, druk daarna de roostertjes in de gaten als de Epoxyhars nog nat is (doe dit dus gelijk) zo komen de roostertjes gelijk goed vast te zitten. Epoxyhars moet zeker 24 uur drogen!
Vindplaats: Zuuidoost Azie in stilstaand en langzaam stromende ondiepe wateren Geslachtsonderheid: Mannetjes hebben grotere borstvinnen. Lengte: Tot ongeveer 10cm Huisvesting: Deze vis kan in zowel een groot als een klein beplant aquarium al in een groot aquarium. Omdat deze vis graag in de bodem woeld is een zachte bodem geschikter. Eigenschappen: Deze vis laat de andera aquariumbewoners met rust. Temperatuur: In water tussen de 22-28 graden en een pH waarde onder de 10. Kweek: Er is nog geen kweek bekend. Voedsel: Deze vis eet al het voedsel die door andere aquariumbewoners niet wordt opgegeten.
Ancistrus Dolichopterus
Vindplaats: Amazonegebied Geslachtsonderheid: Het mannetje heeft grote en dikke stekkels op zijn neus. Lengte: Tot ongeveer 13 cm. Huisvesting: Deze borstelneus leeft graag in een wat groter gezelschapsaquarium, met voldoede schuilmogelijkheden in de vorm van rotspartijen en kienhout zal deze borstelneus zich goed op zijn gemak voelen. Deze vis zet je liefst niet in een startent aquarium maar wel in een aquarium dat door de tijd heen al goed bealgd is geraakt. Eigenschappen: Deze vissen gaan hun eigen gangetje en laten andere aquariumbewoners met rust. Overdag verstoppen ze zich tussen het groen of kienhout, tegen de schemering worden ze wat actiever. Temperatuur: 23-27 graden. De hardheid is niet zo belangerijk maar het water moet wel zeer helder zijn. Kweek: De ouderdieren zetten hun eieren af in een holletje in het kienhout of in een bloempotje met een hat erin, ook in een buis of een kokosnoot leggen ze de eitjes af. Het mannetje neemt de zorg voor de eieren helemaal op zich.
Anostomus Ternezi
Vindplaats: Brazilië, in grote rivieren Geslachtsonderheid: Er zijn nog geen verschillen gevonden Lengte: Tot 12cm Huisvesting: Deze vissoort behoort tot de groep kopstaanders, omdat ze steeds met hun kop naar de grond zwemmen. Deze vissen hebben liever een vrij groot aquarium en willen graag in groep leven (schoolvissen). Een dichte beplante rand en een enigzins zonnige standplaats van hun onderkomen is meer dan wenselijk. Eigenschappen: Plaats deze schoolvissen niet bij te agresieve zwemmers. Temperatuur: 24-27 graden. De PH kan neutraal zijn (pH7) of enigzins zuur. De vissen houden van zacht tot middelhard water. Kweek: In het aquarium zijn deze dieren nog niet nagekweekt.
Apistogramma Agassizi
Vindplaats: Zuid-Amerika Amazonegebied Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn kleurrijker en groter dan de vrouwtjes. Lengte: Tot 8 cm Huisvesting: Deze vis kan in zowel een klein als een middelgroot aquarium worden aangebracht. Schuilmogelijkheden zoals rotspartijen, planten en kienhous zijn wenselijk. Zoals bij de meeste vissen is voor deze vis de ondergrond ook liever donker. Eigenschappen: Deze vissen vormen territoria waarin geen andere vissen geduld worden. U kan beter 1 stelletje houden en niet meerdere mannetjes bij elkaar. Temperatuur: 23-25 graden en een DH, pH 6. Deze vissen zijn zeer gevoelig voor vuilrestjes die op de bodem liggen dus ververs regelmatig een deel van het water. Kweek: Een goed stelsel zal rap voortgaan tot voortplanten. De eitjes worden afgezet in een halve uitgeholde kokosnoot of in een omgekeerde bloempot. Voedsel: Deze vis eet het liefst levend voer zoals muggenlarven.
Apistogramma dwergcichlide
Vindplaats: Zuid-Amerika Geslachtonderheid: De mannetjes zijn kleurrijker en groter dan de vrouwtjes. Lengte: Tot 8cm Huisvesting: Deze soort kan vrijwel in een wat kleiner aquarium worden gehouden, als er maar voldoende schuilmogelijkheden zijn in de vorm van rotspartijen kienhout en planten. Eigenschappen: De vissen vormen een paar en zolang er geen andere vissen in de buirt komen blijft alles rustig. Tijdens de voortplanting worden deze chiliden stukken onverdraagzamer. Wilt u dat u andere vissen met rust worden gelaten neem dan een wat ruimer aquarium. Temperatuur: 24 graden. 4-14 DH, pH 6-7. Deze vissen kunnen slecht tegen vervuuld water dus een schoonmaakbeurt van 1 keer per week! Kweek: Het stelsel legt de eitjes af in een holletje, zowel het mannetje als het vrouwtje nemen de zorg ervoor. Voedsel: Levend voer is noodzakelijk.
Bezig...
Temperatuur: 23-27 graden. 6-12 DH, pH 6-7. Kweek: Zo nu en dan wordt er eens een melding gemaakt van een toevalskweek. Voedsel: De haaienbarbeel is een alleseter die zowel levendvoer al ingevroren voer lust ook stofvoer kan van pas komen.
Baryancistrus
Vindplaats: Brazilie, in snelstromende rivieren. Geslachtsonderheid: Onbekend. Lengte: Tot 14cm. Huisvesting: De gestippelde vis hoort thuis in een groot of middelgroot aquarium met voeldoende schuilmogelijkheden in de vorm van rotspartijen, kienhout en planten. Overdag houden ze hun daar schuil. Bij de schemering worden ze wat actiever. Eigenschappen: Deze dieren laten andere aquariumbewoners met rust en gaan hun eigen gangetje. Temperatuur: 24-26 graden. Aan de watersammensteling worden niet veel eisen gevraagd liefst helder en stromend water. Kweek: Over de kweek van deze vis is tot dusverre nog niets bekend. Voedsel: Deze dieren eten alle resten van de andere aquariumbewoners op maar hebben de behoefte aan plantaardig voedsel. Ze schrappen de algen van de ruiten en stenen, als de algen of zijn ken je ze bijvoeren met tabletten.
Beafortia Leveretti
Vindplaats: China Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: Tot ongeveer 13cm. Huisvesting: In een groter aquarium met een zonnige standplaats waardoor er veel algen aan de ruiten gangen zal deze eigenaardige vis het ook goed doen. Ruwe stenen komen niet goed van pas voor het bezeren van de vis, en een goede stroming word op de prijs gestelt. Eigenschappen: Deze vissen gaan hun eigen gangetje en laten andere soortgenoten en andere aquariumbewoners met rust. Temperatuur: 18-23 graden. DH en pH 15. Kweek: Onbekend Voedsel: Deze dieren eten vooral algen, als deze niet aanwezigt zijn zal je ze moeten bijvoeren met tabletten.
Boehlkea fredcochui - Peruzalm
Vindplaats: Peru Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn kleiner en gestrekter. Lengte: Tot 5cm. Huisvesting: Dit scholenvisje voelt zich prima thuis in een aquarium met voldoende zwemruimte en fijnbladige beplanting. Als je wil dat de kleuren beter uitkomen is een donkere bodembedekking beter. Eigenschappen: De peruzalm laat andere aquariumbewoners met rust. Een schooltje van 5 exemplaren is goed, een vis dat alleen is zal verkommeren. Temperatuur: 23-25 graden. Niet te hard water. Kweek: Onbekend Voedsel: Zowel droogvoer als levend voer.
Botia Lohachata
Vindplaats: India Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: Tot 10cm Huisvesting: Deze vis woelt graag in de bodem en hoort daarom niet thuis in een beplant aquarium. Je kan wel sterke planten zetten. Een zachte bodembedeking is beter voor deze vis (zand). Eigenschappen: Deze vis kan je best alleen houden met andere soortgenoten, maar niet met andere aquariumbewoners. Temperatuur: 25-29 graden. DH -9 Kweek: Onbekend Voedsel: Deze Botia eet zowel algen als levend voer. Bij schemering voeren!
Botia macracantha - Clownbotia
Vindplaats: Indonesië Geslachtsonderheid: De vrouwtjes hebben een slankere bouw. Lengte: 15cm Huisvesting: Deze vissen zwemmen graag en moeten dus in een groter aquarium leven (80cm). De vissen stellen een goede stroming op prijs. Eigenschappen: Deze botia heeft vaak zin om het leven van de andere aquariumbewoners en eigen soortgenoten zuur te maken. Tog moet je deze vissen in een school van 5 exemplaren houden. Temperatuur: 25-29 graden. Kweek: Onbekend Voedsel: Algen en levend voer.
Botia Striata Vindplaats: Zuudoost-Azie Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: 7cm Huisvesting: In een groot tot middelgroot aquarium met voldoende schuilmogelijkheden voelt deze vis zich puur prima. Eigenschappen: Deze Botia gaat zijn eigen gangetje en laat andere aquariumbewoners met rust. Temperatuur: 24-26 graden. Kweek: Onbekend Voedsel: Hij eet al de restjes die de andere vissen overlaten.
Brachydanio Rerio
Vindplaats: India Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn kleurrijker en slanker. Lengte: 5cm Huisvesting: In een groot tot middelgroot aquarium met voldoende fijnbladige beplanting zal deze vis zich prima voelen. Eigenschappen: Deze vis is een drukke zwemmer en kan je beter niet bij rustige zwemmers stoppen. Doe het deksel op uw aquarium dicht want deze Danio heeft wel de voorkeur om er eens uit te springen. Temperatuur: 18-24 graden. Kweek: Stop het zwanger vrouwtje in een aparte kweekbak met een legrooster, zodanig dat de eitjes naar beneden vallen en niet opgegeten kunnen worden. Voedsel: Deze vis is een alleseter, hij eet levend voer, ingevroren voer en droogvoer.
Carnegiella strigata strigata
Vindplaats: Peru Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: Tot 5cm. Huisvesting: Dit visje kan heel goed in een middelgroot aquarium met voldoende zwemruimte worden gehouden. Beplanting en stenen worden op prijs gesteld maar niet te veel, ook stroming en een deeksel op uw aquarium. Want deze vis wil er wel eens uit springen. Eigenschappen: Dit scholenvisje moet met minimaal 5 stuks worden gehouden. Wilde zwemmers worden niet geduld bij onze bijl. Een schooltje corydoras is een ideale medebewoner van de bijlzalm. Temperatuur: 23-28 graden. Kweek: Bijlzalmjes zijn zéér moeilijk te kweken.In een aparte kweekbak met DH 5 en over turf gefilterd water met daarnaast veel fijnbladige beplanting zal het misschien wel eens lukken. Voedsel: Muggenlarven en droogvoer zijn idiaal.
Colisa Lalia - Dwerggoerami Vindplaats: Zuudoost-Azie Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn veel opvallender van kleur. Lengte: Tot 5cm. Huisvesting: In een klein aquarium met veel fijnbladige beplanting, weinig tot geen stromend water. Een donker bodembedekking is beter. Eigenschappen: Deze vissen zijn zeer verdraagzaam tegen hun soortgenoten of andere aquariumbewoners. Vanwege dit rustige zwemmers zijn horen geen wilde zwemmers in het aquarium thuis. Temperatuur: 23-28 graden. Kweek: De kweek is niet moeilijk bij deze vissen. Vaak gaat het vanzelf bij de juiste omstandigheden. Voordat je een kweek op kan zetten moet je al je spullen bij de hand hebben om verrassingen tegen te gaan. Je kunt kiezen wat je doet bij de kweek: je kan de vissen het grotendeels zelf uit laten zoeken of je kan de kweek zelf begeleiden in een apart aquarium. Als je zoveel mogelijk jongen over wil houden zou je het beste zelf de kweek kunnen begeleiden in een apart aquarium waar de man zijn nest kan bouwen. De man bouwt een schuimnest, zoals bij vele labyrintvissen. Labyrintvissen hebben een labyrint orgaan, dit staat al in de inleiding omschreven. Met het labyrintorgaan kunnen deze vissen ook belletjes blazen om een nest te bouwen. Vaak maken de goeramis het nest ook deels van plantendelen, neem dus drijfplantjes in de kweekbak! De belletjes gaan niet kapot omdat het visje ze maakt met een soort speeksel. Voordat je poging doet om met deze vissen te kweken moet je de vissen goed afwisselend voer geven, het liefst alleen diepvries en levendvoer. Dit zal de vissen helpen om in goede conditie te komen. Je kunt het beste de man en de vrouw in de aparte bak zetten en langzaam de temperatuur verhogen van 25 naar 29 graden, gelieve in 3 dagen. Hierna zal de man beginnen aan een schuimnest bouwen. De man gaat belletjes blazen om het nest te maken, zorg dat de pomp uitstaat anders zal het nest snel weer kapot gaan door de stroming! Wanneer het schuimnest aardig af is zullen ze elkaar gaan verleiden. In de balts zal de man zich om de vrouw heen vouwen en de eitjes uit haar knijpen. De eitjes zullen naar boven drijven, dit komt doordat aan de eitjes een vetdruppeltje zit. Deze is lichter dan het water en stijgt vanzelf naar het wateroppervlak. Hierna kan je de vrouw weer uit de aparte bak halen, heel voorzichtig. Anders wil het nest nog wel eens stuk gaan. Anders wordt de vrouw verjaagd en de zorg gaat weer over naar de man. Het mannetje zal de eitjes liefdevol naar het nest brengen en zal zorg dragen voor het nest. Na 1 dag zouden de eitjes uit moeten komen. Je kan beter de man verwijderen nadat de jongen vrij gaan zwemmen. De jongen zwemmen na ongeveer 3 dagen vrij. Het is niet zo dat goeramis een hele broedzorg hebben, ze zorgen voor het nest maar niet voor de jongen, zoals bijv. Kersenbuikjes dat doen, ze zullen dan de jongen ook op kunnen eten. Het wil nog wel eens gebeuren dat eitjes gaan beschimmelen, beschimmelde eitjes kunnen komen doordat sommige niet zijn bevrucht. Om het beschimmelen tegen te gaan kan je esha2000 toevoegen. De jongen kan je na 3 dagen wat bijvoeren met infusiediertjes en/of met stofvoer. Zorg dat je niet te veel voer in de bak doet anders zal het water snel verzuren. Voedsel: Als bassis droogvoer, daarnaast nu en dan levend voer.
Corydoras soorten - Pantsermeervallen
Vindplaats: Zuid-Amerika Geslachtsonderheid: Mannetjes wat slanker dan de vrouwtjes. Lengte: 3-7cm (afhankelijk van de soort) Huisvesting: Deze vissen kunnen zowel in een klein als een groot aquarium worden gehouden, als er maar voldoenden planten, rotspartijen en kienhout aanweezig is. Zand is geschikter voor deze vissen omdat ze graag in de bodzem woelen. Eigenschappen: De corydoras is liefst met meerdere soortgenoten samen. Ze vormen een mooi gezelschap in de onderste lagen. Temperatuur: 22-26 graden. Kweek: Dit verschilt per soort, maar met een goed kweekstel moet het meestal wel lukken. Zet het stel in een beplante kweekbak en verwijder ze na het afzetten van de eieren. De eieren worden meestal tussen de planten afgezet en komen na 3-10 dagen uit. Voedsel: Deze dieren eten alle resten eten die de vissen achterlaten.
Hypancistrus Zebra
Vindplaats: Brazilie Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: 8cm Huisvesting: Kan prima in een kleiner aquarium worden gehouden? als er maar schuilmogelijkheden en planten aanwezig zijn. Eigenschappen: / Temperatuur: 26-29 graden. Kweek: Onbekend Voedsel: Ze houden zich aan de bodem waar ze voedseresten opeten.
Hyphessobrycon Callistus
Vindplaats: Paraguay Geslachtsonderheid: De vrouwtjes hebben een en gevuldere buikpartij. Lengte: 4à5cm Huisvesting: Zorg dat het aquarium goed beplant is en dat er voldoende zwemruimte is om te zwemmen. Eigenschappen: Deze visjes voelen zich het best wanneer ze in een grotere school worden gehouden. Temperatuur: 23-27 graden. Kweek: Neem een kweekbak en voor DH 4-11 en pH rond 6. Filtering of turf is wenselijk. De minor is een vrijlegger die ook zijn eigen eieren opeet, dus vang de ouderdieren uit nadat de eitjes zijn uitgekomen. Voedsel: Levendvoer als droogvoer.
Kryptopterus Bicirrhis - Indische Glasmeerval
Vindplaats: Indonesie, Thailand en Maleisie. Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: 10cm Huisvesting: In een groot tot middelgroot aquarium met voldoende randbeplanting, kienhout, decoratie en wat rustige stroming. Eigenschappen: Deze mooie glaswels hoort thuis in een school van minimun 5 stuks. Deze vissoort is vrij rustig en daarom kan je hun beter niet bij al te wilde vissoorten houden. Temperatuur: 23-26 graden. Kweek: Weinig bekend. Voedsel: Deze vissen zijn gemakelijke kostgangers en eten zowel levend voer als vlokkenvoer.
Nannobrycon Eques - Potloodvisje
Vindplaats: Amazonegebied Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn slanker en kleurrijker. Lengte: Tot ongeveer 5cm. Huisvesting: Deze vissoort kan vrijwel in een kleiner aquarium worden gehouden. Een rijke , dichte beplanting, decoratie met kienhout, een donkere bodemgrond en licht dat gefilterd wordt door drijfplanten vormen een ideale aquariuminrichting voor deze visjes. Eigenschappen: Deze vissen hebben een typische manier van zwemmen, ze zwemmen altijd met hun kop naar boven en staart naar beneden. Temperatuur: 25-28 graden. Zacht water 2-10 DH EN 6,5 pH. Kweek: Enkel voor specialisten. Voedsel: Alleen droogvoer en muggenlarven worden ingeslikt.
Otocinclus Affinis
Vindplaats: Zuidoost-Brazilië Geslachtsonderheid: De volwassenen vroutjes zijn groter en voller dan de mannetjes. Lengte: 5cm. Huisvesting: Deze vissen kunnen in een kleiner aquarium leven, maar moet wel voldoen aan de volgende dingen:planten, kienhout, rotspartijen en stromend water wordt op prijs gesteld. Eigenschappen: Deze vissen houden zich meestal op de onderste waterlaag waar ze andere soortgenoten zoeken, de algen van de stene schrappen... Dit visje is zéér vreedzaam over andere aquariumbewoners. Temperatuur: 21-25. Deze vissen houden van kristalhelder water en zo zuiver mogelijk. Kweek: De ouderdieren zetten de eitjes op planten af. De ouderdieren laten hun eitjes met rust, maar voor andere aquariumbewoners zou dit wel eens alds een lekker hapje gezien kunnen worden. Daarom is het beter de dieren over te zetten in een aparte kweekbak. Voedsel: Deze vissen eten allen plantaardig voedsel. Wanneer alle algen weg zijn kan je ze bijvoeren met voedingstabletten.
Vindplaats: Zuud- Amerika Amazone Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: Tot 20cm. Huisvesting: Deze grote vis kan beter in een wat ruimer aquarium worden ondergebracht. Met voldoende schuilmogelijkheden zoals rotspartijen, kienhout en grofbladige beplanting, zal deze vis het best goed doen. Eigenschappen: Deze vissen houden zich overdag schuil maar tegen de schemering worden ze wat actiever. Deze vissen gaan gun eigen ganngetje en laten andere aquariumbewoners met rust. Temperatuur: 21-25 graden. Kristalhelder water en een flinke doorstroming is noodzakelijk. Kweek: Onbekend Voedsel: Deze soort voedt zich voornamelijk met algen en voedsel die andere vissen overlaten. Als de algen op zijn kan je ze bijvoeren met voedertabletten.
Pangasius Pangasius
Vindplaats: Azië Geslachtsonderheid: Onbekend Lengte: Deze dieren worden in de vrije natuur wel 1m lang. Maar in een aquarium veel kleiner door plaatsgebrek. Huisvesting: In een aquarium van 2m en voldoende zwemruimte zal deze vis zich goed thuisvoelen. Eigenschappen: Deze vissen eten alles wat ze vinden en zwemmen heel de dag door. Temperatuur: 22-27 graden. Water moet altijd in beweging zijn. Kweek: Onbekend Voedsel: Droogvoer en levendvoer worden goed gegeten.
Paracheirodon Axelrodi Vindplaats: Aan de rand van het amazonegebied. Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn slanker dan de vrouwtjes, die een gevulder buikpartij hebben en bleeker zijn op de buik. Lengte: 5cm. Huisvesting: Een middelgroot aquarium met veel randbeplanting, drijfgroen, stroming en een donker bodembedekking is ok. Eigenschappen: In de vrije natuur vormen kardinaaltetra's scholen van duizenden vissen, natuurlijk kunnen wij dat niet bieden in het aquarium! Een school van 20 stuks is niet alleengoed voor de vissen maar ook spectaculair is om te zien. Temperatuur: 14-28 graden. 2-8 DH, pH 6. Kweek: De kardinaaltetra is bijzonder moeilijk om na te kweken. Ze zullen in een aparte kweekbak, die goed ontsmet is, overgebracht moeten worden. Om ze tot kweek te brengen moet het water allereerst zeer zacht en zuur zijn. De verlichting in de kweekbak moet zwak zijn. Daarnaast is een legrooster nodig of veel fijnbladige planten (zoals Javamos), waar de eitjes in gestrooid kunnen worden. De eitjes komen na ongeveer een etmaal uit, de visjes zwemmen na een paar dagen (4-6 dagen). De teras zijn vrijleggers en eten de eitjes op en kijken na de afzetting niet meer naar eventuele jongen om. De jonge visjes zullen gevoerd moeten worden met hele kleine voederdiertjes (bijvoorbeeld Pantoffeldiertjes), pas later kunnen ze ook met fijn stofvoer gevoerd worden. Voedsel: Deze vis eet zowel levend voer al droogvoer.
Poecilia Reticulata - Guppy
Vindplaats: Zuid-Amerika Geslachtsonderheid: De mannetjes zijn kleurrijker, slanker en kleiner dan de vrouwtjes. Lengte: Tot 6cm. Huisvesting: In een middelgroot aquarium met voldoende randbeplanting zullen deze vissen zich goed op hun gemak voelen. Eigenschappen: Dit visje laat andere aquariumbewoners met rust en is een zéér geschikt visje voor een gezelschapsaquarium. Temeratuur: 18-26 graden. Kweek: Deze vissen zorgen zelf voor het voortplanten. De jongen kunnen na de geboorte direct voor hunzelf zorgen. Met voldoende fijnbladige beplanting zullen de jongen overleven, heef de vissen genoeg eten zodanig dat de jongen niet worden opgegeten. Voedsel: Het liefst lust de Guppy muggenlarven of artemia.
Poecilia Sphenops - Black Molly
Vindplaats: De black Molly komt in de natuur niet voor. Maar de stamvorm is in Mexico. Geslachtsonderheid: Vrouwtjes hebben een aardsvin. Lengte: Tot ongeveer 6cm. Huisvesting: Deze vissen kunnen probleemloos in een kleiner aquarium worden gehouden, maar dan wel met een dichte ranbeplanting en voldoende zwemruimte. Eigenschappen: De black Molly is erg verdraagzaam ten opzichte van elkaar en andere vissen. Het zijn opvallende en zeer geliefde aquariumbewoners. Jammer genoeg is deze vis wel zeer gevoelig voor de witte stip, dat komt door overbevolking, transport. Temeratuur: 16-28 graden. Kweek: De black molly werpt direct jongen die al direct voor hunzef kunnen zorgen. In een aquariummet veel fijnbladige beplanting zullen de sterkste jongen overleven. Voedsel: Droogvoer is het lievelingseten maar levend voer mag ook wel eens.
Pterophyllum Scalare - Maanvis
Vindplaats: Amazonegebiied, in rustige stromende rivieren. Geslachtsonderheid: Enkel bij zwangeschap is het vrouwtje herkenbaar aan de grotere geslachtspapil. Lengte: De Maanvis kan wel 25 cm hoog worden. Huisvesting: Als je maanvissen aanschaft zijn ze niet zo groot, maar binnen een jaar zijn het bijna reuzen. Daarom moeten deze vissen in een aquarium van minimun 50cm hoog leven. De maanvis staat liefst tussen de Amazonezwaardplant. Eigenschappen: Manvissen kunnen als koppel maar ook in een school worden gehouden. Koopt u een schooltje jonge maanvissen, daar komen wel vanzelf koppels uit.De vissen zijn vriendelijk tegen elkaar, maar er zijn ook uitzonderingen. Stop maanvissen nooit bij drukke zwemmers of agressieve soorten. Temeratuur: 24-27 graden. En zacht water. Kweek: Als men scalaren in een groepje houdt zullen er zich na verloop van tijd vanzelf koppeltjes vormen. Dit is de beste methode, omdat men dan zeker goede koppels heeft. Men kan ook een man en een vrouw bij elkaar zetten, deze zullen ook wel kweken maar de broedzorg zal minder goed zijn. Ik durf bijna te zeggen dat de kweek met zo een uit zichzelf gevormd koppel even makkelijk is als de kweek van guppies. Als men nu een goed koppel heeft kan men twee dingen doen; ze gewoon in de bak laten zitten of ze overbrengen naar een kweekbak. Vaak wordt de paartijd ingeluid door een waterverversing, waarschijnlijk omdat het water dan een beetje in temperatuur verlaagd wordt. In de natuur kweken scalaren ook als de watertemperatuur begint te zakken, omdat dit een teken is dat de regentijden aangebroken zijn, waardoor de riviertjes buiten hun oevers treden en er meer voedsel voorhanden is voor het jongbroed. Het feit dat de dieren aan voortplanten denken kan men zien aan het feit dat het paar op de gekende cichliden manier de aflegplaats begint te kuisen. De aflegplaats is vaak een verticaal opstaand plantenblad, zoals dat van de Amazonezwaardplant. Of, zoals vaak bij mij, gewoon een zijruit van het aquarium. Na een dag of enkele dagen zien we het vrouwtje (te herkennen aan de langere stompe genitale papil) reeds eieren deponeren die meteen zorgvuldig door het mannetje (korte spitse genitale papil) bevrucht worden. Voedsel: Deze vis kan gezond blijven met droogvoer.
Xiphophorus Helleri - Zwaarddrager
Vindplaats: Mexico, Guatemala en Honduras Geslachtsonderheid: Het lichaam van de vrouwtjes is groter en voller en ze hebben een afgeronde staart. Lengte: 10-12cm. Huisvesting: De zwaarddragen moet in een aquarium met voldoende zwemruimte en beplanting worden neergezet. Eigenschappen: Deze vissen zijn zéér vreedzaam. Het is beter om meer vrouwtjes dan mannetje te houden. Temeratuur: 24 graden. Kweek: Een worp kan zo 50 jongen bevatten die direct na de geboorte voor hunzelf kunnen zorgen. Met voldoende fijnbladige beplanting zullen de sterkste jongen overleven. Voedsel: Droogvoer, algen, ingevroren of levend voer mag zeker niet ontbreken op het menu.
Xiphophorus Maculatus - Platy
Vindplaats: Mexico, Guatemala en Honduras Geslachtsonderheid: De vrouwtjes zijn wat groter en hebben een dikkere buikpartij. Lengte: Tot 6cm. Huisvesting: Platy's zijn eenvoudig te houden visjes die zich in de allerkleinste aquaria op hun gemak voelen. Een stevig beplant aquarium is wel wenselijk. Eigenschappen: Plaats deze vissen niet bij al te roofzuchtige vissen.Aangezien plat's graag het gezelschap van soortgenoten hebben kun je beter een school platy's kopen. Temeratuur: 22-25 graden. Kweek: De jongen kunnen direct na de geboorte voor hunzelf zorgen, met voldoende schuilmogelijkheden zoals planten zullen deze jongen veilig opgroeien. Voedsel: Droogvoer, artemia, muggenlarven of watervlooien lust deze vis wel.
Ik ben begonnen met mijn aquarium in 2008. Toen zaten er stekelbaarsjes in. Later heb ik 2 vallisinerias gaan kopen en een paar platy's. Een half jaar later is moeder platy bevallen en ik had twee kleintjes. Maar die heb ik in een andere bokaal gestoken en die zijn doodgegaan! Dus laat uw jonkies in uw aquarium zitten, en heef de andere vissen voldoende eten dat ze de jonkies niet opeten. Nog wat latyer ben ik begonnen met een guppenaquarium. Ik had enorm veel kleintjes bijgekregen. Ook ben ik dan achter een paar planten geweest voor de kleintjes, om zich te verstoppen. In 2010 heb ik twee ruitenkuisers gaan kopen voor de algen uit mijn aquarium weg te doen. Een paar garnalen en 10 kardinale konden er nog wel bij!
Zelf heb ik planten proberen te kweken, maar dit is niet gelukt. misschien iemand met meer ervaring. Een maand geleden zijn er ineens zeer veel vissen dood gegaan, ik dacht dat dat was van ouderdom. Omdat ik ze allemaal op hetzelfde moment heb gekocht , en dat ze dan even oud zijn... ... Ook allemaal tergelijkertijd doodgaan! Maar dit is niet zo dat komt gewoon omdat je vissen er niet tegen kunnen dat ze met zoveel plotseling bijkomen.
BESLUIT: Koop 1 à 2 vissen en dan 2 weken later nog 2.
Foto1: Platy's zijn goede beginnervissen die weinig eisen stellen. Allen een goed beplant aquarium is wenselijk. Meer info?
Foto2: De ancictrus is een ruitenkuiser die alle algen van de ruiten schrapt. Hij laat ook alle andere aquariumbewoners met rust. Meer info?
Foto3: De guppy is een levendbaarend visje die zich rap voortplant. De jonkies kan eventueel uit het aquarium halen maar dit is niet slim. Zo gaan ze dood. Laat ze in het aquarium en geef de andere vissen voldoende eten zodanig dat ze de kleintjes niet opeten. Meer info?
Foto4: Kardinaaltetra's zijn schoolvisjes die je minstes met 10 stuks moet houden. Ook fijne beplanting is wenselijk. Meer info?
Foto5: De glasgarnaal eet alle restjes op wat de andere vissen overlaten. ook dode planten lust deze doorzichtige garnaal graag.
Gezelschapsaquarium Hier vindt u de inrichting van het gezelschapsaquarium.
De achterwand Er bestaan verschillende soorten achterwanden. Zo heb je achterwanden die je in het aquarium bevestigd, maar ook achterwanden die je aan de buitenkant van het aquarium kunt plakken.
Bedenk voordat je iets met je aquarium gaat doen of je wel of geen achterwand wilt. En welke kleur je wilt. De voordelen van een achterwand is dat dit rustgevender voor de vissen is, maar voor jezelf ook prettiger om naar te kijken.
Het verschil tussen achterwanden die je in het aquarium bevestigd en achterwanden die je aan de buitenkant plakt is dat de achterwanden aan de buitenkant schitteringen kunnen geven doordat ze achter het glas zitten. De achterwanden in het aquarium geven deze niet en er zijn er in de handel die zelfs erg natuurgetrouw kunnen zijn.
Mocht je besluiten om een achterwand in het aquarium te plakken, dan moet je dit doen voordat je het aquarium gaat inrichten. Heeft de achterwand niet het juiste formaat dan kun je deze op maat maken. De kleur van de achterwanden gaat door, je krijgt niet ineens een witte zijkant of iets dergelijks. Je kan ook zelf een achterwand maken (meer info vindt je bovenaan deze blog).
Voor het plakken van de achterwand heb je speciale aquariumkit nodig, gebruik nooit een gewone kit hier gaan je vissen van dood.
Aquariumkit kun je in de speciaalzaken kopen. Doe de kit op de (op maat gemaakte) achterwand en bevestig deze in het aquarium tegen de achterwand. Zorg ervoor dat je tijdens dit klusje de ruimte waarin je werkt goed ventileert. Geef de achterwand enkele dagen de tijd om te drogen. De bodembedekking
Als je een beplant aquarium wilt, moet je eerst de voedingbodem leggen van 4 cm. Nu kan je de boddembedekking invoeren. Elk aquarium heeft een bodembedekking nodig. Er zijn meerdere soorten bodembedekking in de handel. Vissen die voornamelijk op de bodem leven hebben behoefte aan voor hun geschikte bodembedekking. Bij een groffe of scherpe bodembedekking kunnen ze zich zelf verwonden namelijk. Op de verpakking van de bodembedekking voor deze vissen staat meestal 'geschikt voor meervallen'.
Bodembedekkingen zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Aan te raden is een kleur te nemen die goed bij je eventuele achterwand past. Bedenk ook dat met een bepaalde kleur je vissen beter uit kunnen komen. Bij fel gekleurde vissen maakt een donkere bodem dat de kleuren nog beter tot hun recht komen.
Voordat je de bodembedekking in het aquarium doet, moet je deze eerst even afspoelen in verband met bacteriën en ziektes. Vervolgens kun je de bodem bedekken. Doe dit met maximaal 5 cm. Filtermateriaal Voor de beginnende aquariaan is een binnenfilter het makkelijkst en het goedkoopst om mee te beginnen. Mocht deze niet al bij het aquarium zitten, schaf er dan één aan. Een filter zorgt voor zuurstof in het aquarium en filtert het water. Een filter is een must voor een aquarium.
Verwarmingselement Wanneer je tropische of subtropische vissen in je bak wilt gaan houden, dan heb je een verwarmingselement nodig. Planten Het is aan te raden om in het aquarium meerdere planten te zetten. Vraag de speciaalzaak wat leuke en goede plantjes zijn om mee te beginnen. (op deze blog vindt je ook gemakkelijke plantjes). Planten hebben meerdere functies in het aquarium zoals het voorzien van zuurstof en het zorgen van schuilplaatsen. Wanneer je de bodembedekking in het aquarium hebt gedaan en je de bak voor de helft met water hebt gevuld, kun je de planten er in doen. De meeste planten koop je in een mandje en/of een loodje aan de onderkant. Haal de planten uit het mandje en spoel onder de kraan voorzichtig de schuimlaag van de wortels. Ook het loodje moet er af, want lood is giftig voor de vissen.
Verlichting Doorgaans is het aquarium dat je koopt al voorzien van verlichting. Verlichting is van groot belang voor vissen en planten. Net als mensen hebben deze ook behoefte aan een dag- en nachtritme. De meeste aquariums draaien 12 uur met verlichting en 12 zonder verlichting. Koop een tijdklok, zodat dit automatisch verloopt. Handig is ook om een dimmer te hebben, zodat het licht niet in één keer aan of uit gaat. In het echt gaat de zon ook niet in één keer uit of aan.
Ornamenten Een aquarium kan ook opgeleukt worden met bepaalde ornamenten zoals bijvoorbeeld kienhout of een halve kokosnoot. Bij meervallen is kienhout noodzaakelijk. Toevoegingen aan het water Ons kraanwater is niet geschikt om de vissen er zo in te doen en de planten hebben tijd nodig om op gang te komen. Vooral in het beginnen kan er teveel nitriet en nitraat in zitten en dit is giftig voor de vissen. Met het toevoegen van bepaalde goede bacteriën en een waterbereidingsmiddel word het water op het juiste niveau gebracht voor de vissen. Raadpleeg de speciaalzaak welke middelen u hier het beste voor kunt gebruiken.
Chilidenaquarium Hier vindt u de inrichting van het Chilidenaquarium.
Het inrichten van een cichlidenaquarium vraagt een totaal andere aanpak dan een gezelschapsaquarium. We kunnen onderscheid maken tussen een afrikaans of een zuidamerikaans cichlidenaquarium. De meest gehouden cichlidensoorten komen uit het Malawimeer. In mindere mate worden ook cichliden uit het Tanganikameer gehouden. Deze afrikaanse cichliden voelen zich het prettigst in een aquarium met veel stenen en rotsformaties. Ze kunnen er in schuilen, vluchten en broeden. Als de samenstelling van het visbestand en de grootte van het aquarium het toelaat zullen ze proberen een eigen territorium af te bakenen. Het bouwen van rotsformaties in het aquarium vraagt wel enige voorzichtigheid. Het aquarium dient goed vlak en waterpas te staan en als het ontwerp van het aquarium het toelaat is een tempexplaat van 1 cm onder het aquarium aan te bevelen. Als het aquarium nog helemaal leeg is kan op de bodem van aquarium een dikke rups aquarium siliconenkit gespoten worden in de vorm van een spiraal. Deze rups een dag laten drogen en daarna de stenen gaan stapelen. Hiermee voorkomt u dat de basisstenen kunnen gaan schuiven. Let er vooral op dat de stenen goed stevig liggen. Cichliden kunnen namelijk flink graven en bodemmateriaal verplaatsen. Als de stenen niet goed gestapeld liggen kan de formatie gaan schuiven en in elkaar storten. Eventueel kunnen stenen aan elkaar gelijmd worden. Het toepassen van een voedingsbodem wordt ontraden ook vanwege het graafgedrag van vele cichliden. Zorg voor een bodem van grof zand of fijn grind van enkele cm dik. Denk eraan dat veel soorten zand en grind eerst goed gespoeld moeten worden. Als beplanting kunt u kiezen voor sterkere soorten die niet per sé een voedingsbodem nodig hebben. Vallesneria, javavaren, annubia-soorten bijvoorbeeld kunt u goed gebruiken.
Filter Filtering is een belangrijk item voor een cichlidenaquarium. Kies voor overcapaciteit omdat cichliden i.h.a. veel eten en veel vuil produceren. Daarnaast staan er in cichlidenaquariums meestal niet veel snelgroeiende planten die nog enigzins nitraten kunnen opnemen. Dus behoorlijk waterverversen en een stevig filter is onontbeerlijk.
Discusaquarium Hier vindt u de inrichting van het Discusaquarium
Een discusvis is een bijzonder soort vis die van oorsprong uit het Amazonegebied komt in Brazilië. Hij stelt hogere eisen aan het aquariumwater dan een doorsnee zoetwatervis. De watertemperatuur dient tussen de 28 en de 30 te zitten. Dat heeft direct gevolgen voor de beplantingskeuze. Veel planten kunnen namelijk niet langdurig tegen hogere temperaturen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen planten in kunnen. Laat u echter goed voorlichten over de juiste soorten die tegen hogere temperaturen zijn opgewassen. (link discusaquarium met planten)
Vaak wordt voor een discusaquarium gebruik gemaakt van kienhout. Met dit natuurlijke materiaal wordt de oorspronkelijke leefomgeving van de discusvis goed nagebootst. De discusvis, die van rust en voldoende schuilmogelijkheden houdt zwemt graag tussen grillige stukken hout en/of lange planten door. Als bodemmateriaal kunt u grof zand gebruiken. Een discusvis wil graag al blazend in het zand z'n kostje bij elkaar scharrelen. Let wel op de kwaliteit van het zand. Het mag geen kalk of andere schadelijke stoffen bevatten. Een discusvis stelt namelijk hoge eisen aan de waterkwaliteit.