Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

09-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duo-tentoonstelling in kerkje van Laak
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Unieke kunstzinnige samensmelting

Lies Daenen en Katja Noelmans leerden mekaar twee jaar geleden kennen tijdens Manifesta 9 in Genk. Lies coördineerde een aantal evenementen en Katja verzorgde de grafische vormgeving. Die ontmoeting bleef niet zonder gevolg. Beide creatievelingen verzorgen de komende weekends een unieke tentoonstelling in het kerkje van Laak. Katja stelt er haar 3D-geprinte … juwelen voor. Ze toont haar werk voor het eerst aan het grote publiek. Katja werkte eerder al samen met onder meer Jan Fabre. Lies is dan weer gepassioneerd door schilderen. In haar werken blijft ze vaak stilstaan bij dagdagelijkse onderwerpen. Lies doorgrondt haar onderwerp en inspireert iedereen die haar werk bekijkt om dat ook te doen. “Soms is het goed om tijd te nemen om stil te staan bij wat in je omgaat, te luisteren naar je innerlijke stem”, aldus Lies. “De combinatie met de werken van Katja zorgt voor een unieke, eenmalige tentoonstelling.”

Wie de talenten van beide dames wil ontdekken, kan de komende weekends terecht in het kerkje van Laak, Kleine Heresteeg 122. Zowel op zaterdag als zondag is de tentoonstelling open van 15 tot 17 uur. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emile Van Dorenmuseum presenteert schilderwerken Tysmans
Klik op de afbeelding om de link te volgen Werken van Tysmans tijdelijk tentoongesteld in Genk

Jos Tysmans werd geboren in 1893 in Hemiksem. Tijdens WO I was hij brancardier aan het Ijzerfront. Nadien werd hij onderwijzer in Sint-Truiden. Later opende hij er samen met zijn vrouw een boek- een kunsthandel en vanaf 1927 besloot hij zich voltijds met schilderkunst bezig te houden. In 1953 vestigde Tysmans zich in Houthalen-Helchteren. 

Loopgraven
Tijdens zijn verblijf aan het front maakte Jos Tysmans heel wat schetsen en foto’s die een zeer reëel beeld geven van wat vier jaar loopgraven betekend moeten hebben. In die periode verzond hij ook meermaals tekeningen naar de ‘The Press Art School’, een tekenschool gelegen ten zuidoosten van Londen. Tegen betaling kreeg hij van de docenten cursusteksten, tekenpapier en commentaar op de toegezonden tekeningen. Deze schriftelijk langeafstandslessen zijn de enige vorm van kunstonderwijs die Tysmans ooit heeft genoten. Zijn oeuvre kent buiten de landschappen uit het Scheldeland, Haspengouw en de Kempen ook nog portretten, stillevens, kerkinterieurs, boten… In 1974 overleed hij te Genk.

Legaat
De gemeente Houthalen-Helchteren bezit sedert 1985 een legaat bestaande uit 59 werken van Tysmans. Deze collectie werd vanaf 1986 tot circa 2000 in het vroegere Tysmans Museum ondergebracht. Echter, momenteel worden de werken bewaard in een kelderruimte van het administratief centrum. Wie een groot deel van de werken wil bewonderen, kan de komende maanden terecht in het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Van 16 november tot en met 1 maart 2015 worden de werken aan dit museum uitgeleend, alwaar ze in tentoonstellingsvorm worden gepresenteerd aan het ruime publiek. De tentoonstelling is elke zondag te bezichtigen van 14 tot 18 uur, de toegang is gratis. Het museum bevindt zich op de Henri Dedeenestraat 21 in Genk.

Meer info en openingsuren: www.emilevandorenmuseum.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeentearbeiders rukken vanaf nu dagelijks uit vanuit het NAC
Klik op de afbeelding om de link te volgen Technische Dienst neemt intrek in het NAC

De voorbije weken werd de technische dienst verhuisd vanuit haar gebouwen naar de nieuwbouwkelder in het NAC. Jarenlang opereerde de dienst vanuit haar werkplaatsen op industriezone Europark. De huidige coalitiepartners sp.a en CD&V beslisten echter dat de regie ook geïntegreerd moest worden in het NAC. In een nieuwbouwzone die zich situeert tussen het hoofdgebouw van het NAC en het toekomstig kinderdagverblijf vond de technische dienst onderdak. De voorbije weken werden de diensten verhuisd. Ze opereren nu vanuit het administratief centrum.

Wending
De verhuis van de dienst naar het NAC was toch enigszins verrassend. Voor de verkiezingen van 2012 was CD&V immers ronduit tegen deze verhuis. Toen vrij snel na de coalitievorming het dossier ter tafel kwam, bleef het heel stil op de CD&V banken. Het was duidelijk dat de partij in dit dossier een wending nam. Nochtans waren er heel wat vragen bij de verhuis. Voor de oppositiepartijen was de verhuis alvast geen goede zaak. "Een technische dienst met al dat materiaal waaronder traktoren, vrachtwagens en technisch materiaal onderbrengen in een kelderzone die grenst aan een kinderdagverblijf, vinden we niet verstandig", was de teneur bij N-VA en S&D. "Bovendien rijzen er heel wat vragen. Wat doe je bijvoorbeeld met het strooizout of met andere materialen zoals zand of producten. Een beetje vreemd om die in zo'n kelderruimte te stockeren waar er bovendien geen plaats voor is."

Geen stock meer
Toch zetten de meerderheidspartijen het dossier door. "Voor al die technische vragen zoeken we wel oplossingen", was de repliek. "Misschien kan het strooizout ondergebracht worden op de terreinen van de dienst Wegen en Verkeer. We vinden wel een antwoord. Zand en andere bouwmaterialen gaan we zelf niet meer stockeren. Als de medewerkers dat nodig hebben, moeten ze het tijdig vooraf aanvragen en kan alles afgehaald worden bij een handelaar."

Toch waren de oppositiepartijen niet overtuigd door deze antwoorden. "De verhuis van de regie naar het NAC is ondoordacht en enkel ingegeven door kortzichtige financiële beslommeringen", klinkt het. "Bovendien wil het bestuur met de integratie van de technische dienst in het NAC een directe controle krijgen over het team. Nu kan men -haast letterlijk- vanuit de toren ook deze dienst aansturen. Maar voor de burger is dit geen goede zaak. Een simpel voorbeeld staaft die stelling", aldus N-VA en S&D. "De regie op Europark was centraal gelegen. De diensten waren vrij snel in alle uithoeken van de gemeente aanwezig. Met de integratie in het NAC is dat absoluut niet het geval. De arbeiders zullen nu veel langer onderweg zijn naar hun werkzones in de wijken. Ofwel moeten ze via de drukke Grote Baan uitrukken, ofwel moeten ze door het dorpscentrum. Ondoordacht en het kost handenvol geld als je al deze verloren werktijd op jaarbasis uitrekent."

Verkoop
De verhuis van de regie biedt tal van voordelen volgens het gemeentebestuur. Zo plant het bestuur de verkoop van de site waar nu de technische dienst gehuisvest was op Europark. Die verkoop is ingeschaald op een opbrengst van zo'n 1,6 miljoen euro. Een potentiële koper dient zich zelfs al aan. Zo zou het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos en mogelijk ook vzw Limburgs Landschap interesse tonen in (een deel van) de site. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie rolt cannabisplantage op
Drugsplantage langs Grote Baan

Vrijdagochtend is de politie binnengevallen in een magazijn, gelegen aan een woning aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. In het magazijn trof de politie een grote cannabisplantage aan. Liefst 2.000 haast oogstrijpe cannabisplanten werden er aangetroffen. Er waren al langer vermoedens dat in dit pand een plantage was geïnstalleerd. Intussen is onder meer de civiele bescherming bezig met de opruiming van de plantage. Alles wordt ontmanteld.
In het kader van deze vondst, werden intussen reeds vijf aanhoudingen verricht. In de loods werd een 46-jarige man aangetroffen, hij is aangehouden evenals een compaan van 29 die men op de Groenstraat aantrof in een woning. Ook in Maasmechelen werden een aantal aanhoudingen verricht.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke toekomstige verkeersingrepen zijn nodig in Helchteren
Klik op de afbeelding om de link te volgen Verkeerscirculatieplan voor Helchteren

Het gemeentebestuur gaat een onderzoeksbureau aanstellen dat het verkeer en de verkeerscirculatie in de kern van Helchteren moet onderzoeken. De voorbije jaren zijn een aantal grotere bouwprojecten gerealiseerd in Helchteren. Bovendien staan er opnieuw een aantal projecten in de steigers. De hernieuwde bebouwing was voor het gemeentebestuur één van de aanleidingen om zo'n studie te bestellen. Het doel van de studie is om te kijken welke verkeersingrepen in de toekomst nodig zijn. 

Voor de studie trekt het gemeentebestuur 60.000 euro (incl. BTW) uit. Drie studiebureau's worden aangeschreven met de vraag een offerte in te dienen. Het gaat om het studiebureau MINT uit Mechelen, Grontmij uit Hasselt en Antea Belgium uit Genk. De offertes moeten op 27 november ingediend zijn. Nadien zal het bestuur beslissen welke firma de studie mag uitvoeren. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemkring biedt inkijk in oorlogsverleden
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoe beleefde Houthalen de Groote Oorlog?

Op zondag 9 en 16 november kan iedereen bij de Heemkundige Kring terecht voor een unieke inkijk in het oorlogsverleden van Houthalen. Aan de hand van tal van foto's en verhalen uit de Groote Oorlog wordt het oorlogsverleden van onze regio tastbaar. Op de tentoonstelling ontdek je leuke wetenswaardigheden en bijzondere voorwerpen zoals bidprentjes uit de oorlogstijd, dagboeken en unieke voorwerpen. 

De tentoonstelling is beide zondagen gratis te bezoeken tussen 14 en 17 uur en dit in de lokalen van de Heemkundige Kring De Klonkviool, gehuisvest in de pastorij, Pastorijstraat 13 in Houthalen-Centrum. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra voorzieningen voor senioren in Helchteren
Klik op de afbeelding om de link te volgen Bijkomende assistentiewoningen in Helchteren

Binnenkort start de bouw van 31 assistentiewoningen in Helchteren. De woningen komen op een perceel vlakbij de Kazernelaan. Het is een private ontwikkeling die gerealiseerd wordt door het bedrijf  Stukamon uit Meerhout. 

Een assistentiewoning is een aangepaste woning voor ouderen waar de bewoners beschermd en zelfstandig wonen. De woning is aangepast aan ouderen, om zorgeloos en in alle comfort lang en zelfstandig te leven. Bij het project in Helchteren zullen zowel huur- als koopwoningen worden voorzien. Meer info: www.stukamonvastgoed.be. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen kunst en cultuur een meerwaarde zijn in deze moeilijke tijden?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Cultuurdebat

We horen dezer dagen vooral het woord besparing. Heel veel zaken in onze samenleving worden geknot. Ook kunst en cultuur moeten op dieet. Maar misschien is kunstbeleving of cultuurparticipatie net een uitdaging in deze moeilijke en onzekere tijden? Misschien kan creativiteit net een stimulans zijn voor onze economie?

Stof genoeg om een avond over door te filosoferen. Naast kritische beschouwingen ook denken aan creatieve oplossingen die burgers samen kunnen waarmaken. Het actueel politiek cultuurbeleid biedt genoeg stof voor een pittig, open dialogisch debat en dit onder leiding van Gerard Aerts. Gerard staat al heel zijn leven temidden kunst en cultuur, hij is professioneel vormingswerker en hij nodigt iedereen uit om aan dit open debat deel te nemen. Het vindt plaats op dinsdag 4 november om 20 uur in de blokhut op De Goei Wei, Weidestraat 9 in Meulenberg. Interesse? Meld je even aan: info@lach-humor.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie focust zich op café in de Varenstraat
Opnieuw grote politie-actie in Meulenberg

Afgelopen vrijdagavond vond opnieuw een grote politie-actie plaats in de wijk Meulenberg. Ditmaal lag de focus op een café in de Varenstraat. De actie richtte zich ook nu op drugs. Er werden kleinere hoeveelheden cannabis en cocaïne in beslag genomen. Eén persoon werd gearresteerd voor drugsbezit. Bij de actie werden een vijftigtal agenten ingezet. Alles verliep vrij rustig. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusthuis dringend op zoek naar vervanging
Vacature voor verpleegkundige in Vinkenhof

In woonzorgcentrum Vinkenhof is men dringend op zoek naar een verpleegkundige. De vacature moet een langdurige afwezigheid van een personeelslid opvangen. Voor meer informatie of als je je kandidaat wil stellen, kan je contact opnemen met de dienst Personeel, mevrouw Billen, tel. 011 49 20 56.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wintertijd op containerpark
Aangepaste openingsuren containerpark tijdens winterperiode

Bezoekers van het containerpark houden er best rekening mee dat vanaf 1 november de 'winterregeling' op het park ingaat. Dat betekent dat de openingsuren licht aangepast worden. Het containerpark is vanaf dan elke werkdag open van 9 tot 16 uur, behalve op maandag, de sluitingsdag. De avondopening op dinsdag vervalt dus. Ook op zaterdag kan je op het park terecht en dit van 9 tot 15 uur. Op 1, 11 en 15 november is het park gesloten. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesticide in De Plas
Gemeentebestuur was op de hoogte van pesticiden in De Plas

In de krant Het Belang van Limburg erkent vandaag burgemeester Yzermans dat het gemeentebestuur reeds in de zomermaanden op de hoogte was van de vervuiling van De Plas met pesticiden. "Maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid geweest", aldus de burgemeester. "Nadat we geïnformeerd werden over het gebruik van deze pesticiden in De Plas hebben we aan het Agentschap Zorg en Gezondheid gevraagd welke impact dit product kan hebben. Het Agentschap verzekerde ons dat er geen gevaar was. Op basis hiervan hebben we dan ook niet gecommuniceerd", besluit de burgemeester.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw natuurreservaat
Klik op de afbeelding om de link te volgen Opening natuurreservaat Doolbos

Afgelopen zaterdag werd het Doolbos officieel geopend. Het gaat hier om een gloednieuw natuurreservaat. Begin dit jaar ontving Natuurpunt de erkenning die dit stukje ongerepte natuur de classificatie van natuurreservaat oplevert. Het gebied bevindt zich vlak tegenover de ingang van kasteelbrouwerij Ter Dolen. Het gaat om een bosgebied en een open vlakte met een unieke inheemse fauna en flora. De vrijwilligers van Natuurpunt onderhouden het gebied. Meter van het Doolbos werd Mieke Desplenter, de stichter/eigenares van kasteelbrouwerij Ter Dolen. 

Nadat het informatiebord officieel werd onthuld, gingen de aanwezigen op verkenning door het natuurgebied. Nadien wachtte hen een smaakvolle afsluiting in Ter Dolen. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakvereniging bekroont tuinaannemers
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zilver voor tuinaanleg Peeters

Afgelopen vrijdag vond in de gebouwen van Unizo in Hasselt de proclamatie plaats van de wedstrijd 'Limburgse tuinaannemer van het jaar'. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de beroepsvereniging van tuinaannemers en wil professionele aannemers een platform bieden om te tonen welke kwaliteit ze aanbieden in hun werk. 

In vier categorieën vielen tuinaannemers in de prijzen. Ook tuinaannemer Paul Peeters uit Helchteren viel in de prijzen. In de categorie 'Bedrijfsgroen' kaapte Tuinen Peeters de zilveren medaille weg. De jury loofde de aannemer voor de manier waarop hij de begrijfsomgeving van een bedrijf in Lummen aanpakte. Een knappe erkenning voor Paul en zijn team.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pas volgend jaar ingrepen aan De Griffel
Klik op de afbeelding om de link te volgen Aanpassingswerken De Griffel laten op zich wachten

Afgelopen donderdag bracht oppositiepartij S&D opnieuw het dossier rond gemeenteschool De Griffel ter sprake op de gemeenteraad. "Er moeten dringend een aantal werken uitgevoerd worden op dit schoolterrein", aldus S&D-fractieleider Stijn Van Dingenen. "Maar het ziet er naar uit dat het bestuur er niet in slaagt die werken op korte termijn te realiseren. En dat stoort ons behoorlijk."

Poort
Vorig jaar reeds kwamen er vanuit het oudercomité van de school een resem vragen. Zo is het tijd dat de speelplaats opgeknapt wordt. Hierbij moeten een resem bomen gekapt worden, er moet een nieuwe omheining komen en de vraag leeft ook al jaren om de poort van de school te verplaatsen naar de voorzijde. "Het oudercomité verzamelde zelfs middelen om die ingrepen mee te betalen", klinkt het. "Een overleg eind vorig schooljaar met het gemeentebestuur bracht hoop. Zo zou in eerste instantie tijdens de zomervakantie 't een en 't ander opgelost worden. Maar bij het begin van het schooljaar bleek dat niet gelukt. Intussen is het nieuwe schooljaar al enkele maanden ver, en nog steeds is er geen enkele ingreep merkbaar."

S&D wilde nu eindelijk eens weten wanneer de geplande werken voorzien zijn. "Tijdens de herfstvakantie zullen al een aantal bomen gekapt worden. Het gaat hier om bomen waar we geen kapvergunning voor nodig hebben", aldus burgemeester Yzermans. "Voor de andere bomen zullen we eerst de vergunningsprocedure moeten doorlopen. Evenzo voor de poort. Het blijkt niet zo eenvoudig om een nieuwe poort te plaatsen vooraan de school, dat heeft met veiligheidsaspecten te maken, maar ook met nutsvoorzieningen. Maar ook hier start nog deze maand de procedure. We gaan voor een nieuwe poort, en dat betekent dat we een gunningsdossier moeten opstellen. We hopen hiermee nog dit jaar rond te raken, zodat na nieuwjaar het poortverhaal ook gerealiseerd kan worden, net zoals de omheining." 

Trap
Van Dingenen haalde ook nog aan dat de hoofdtrap aan de ingang van De Griffel dringend een renovatie nodig heeft. "De trap vertoont al enkele jaren symptomen van betonrot. Dat zorgt ervoor dat verschillende treden afbrokkelden en dat zelfs de bewapening bloot ligt. Heel gevaarlijk. Het volledige vorige schooljaar was een deel van de trap met nadarafsluiting afgesloten. Dit schooljaar is die nadar weg, maar de trap werd wel nog niet hersteld. Het is volgens ons absoluut prioritair dat deze herstellingswerken snel worden gerealiseerd." 
Burgemeester Yzermans erkende het probleem en beloofde dit prioritair aan te pakken. 

Alarm
S&D vroeg ook of het niet mogelijk was om het alarm van de school om te vormen tot een stil alarm. "Nu weerklinkt de luide sirene wekelijks herhaaldelijk en dat vaak midden in de nacht. Bijzonder vervelend voor de buurtbewoners", aldus S&D. Burgemeester Yzermans reageerde verrast. "Van nachtelijk sirenegeluid heb ik alvast geen weet, er is nooit een melding rond binnengekomen", was het antwoord. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terbutryne in De Plas
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zware vervuiling vastgesteld aan De Plas

De Administratie voor Natuur en Bos heeft de voorbije week een proces verbaal laten opstellen en overgemaakt aan het parket, in verband met de vaststelling van een zware vervuiling van De Plas. Nadat waterstalen werden onderzocht, bleek De Plas veel te hoge waarden van de stof terbutryne te bevatten. Terbutryne is een pesticide die niet enkel verboden is, maar ook kankerverwekkende stoffen bevat. 

Waterpest
Een eerste analyse leert dat het goedje afgelopen zomer in het water is geraakt. De Plas werd in de zomermaanden geteisterd door een forse groei van de plant waterpest. Die plant zorgde voor heel wat hinder bij recreanten, in het bijzonder de zeilers en surfers op De Plas. Ter bestrijding van deze waterpest werd 25 kg van het verboden spul in het water gegoten door een lid van de watesportclub VVW Kelchterhoef zo berichten de media. Dit zou zelfs tot discussie binnen de club gezorgd hebben, omdat een resem bestuursleden niet akkoord was dat er gif in het water werd gekieperd. Verder onderzoek hierrond moet nog aantonen op welke manier en door wie het gif effectief in het water is terechtgekomen. 

Inbreuk
Natuur en Bos reageert geschokt. "Het gaat hier om een zware inbreuk op de milieuwetgeving", klinkt het. Uit een laborapport blijkt dat het water meer dan 30 keer het toegelaten gehalte terbutryne bevat. De maximum toegelaten waarde moet minder zijn dan 0,1 microgram per liter. Het onderzochte waterstaal bevatte echter 3,3 microgram per liter. In het kader van de zware vervuiling heeft ANB alvast bij het parket een onderzoek gevraagd. 

Risico
"Terbutryne is een toxische stof maar vooralsnog niet erg schadelijk voor de mens", klinkt het bij toxicologen. "In water richt de stof echter veel schade aan, voor vissen en amfibieën is de stof immers wel dodelijk. Het gebruik van terbutryne is in veel Europese landen, waaronder België, verboden. Verschillende onderzoeken geven wel aan dat dit pesticide stoffen bevat die mogelijk kankerverwekkend zijn."

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe signalisatieborden
Klik op de afbeelding om de link te volgen Industrieterreinen krijgen nieuwe wegwijsborden

De zoektocht naar een bedrijf op één van onze industriezones is niet altijd makkelijk. Om die zoektocht te vergemakkelijken, plaatste het gemeentebestuur nieuwe wegwijsborden. Je vindt ze bij de ingang van industriezone Europark, alsook bij de ingang van industriezone Centrum-Zuid.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongerustheid niet nodig, waakzaamheid wel
Geen Syriëstrijders in Houthalen-Helchteren

Tal van media berichtten de voorbije maanden over steden en gemeenten die jongeren als Syriëstrijder zagen vertrekken richting de oorlogsregio's. Een zorgelijke tendens die oppositiepartij S&D aanzette om op de voorbije gemeenteraad de stand van zaken voor Houthalen-Helchteren inzake deze problematiek op te vragen. 

"We wilden weten of ons gemeentebestuur weet had van jongeren uit onze gemeente die zich al als strijder zouden gemeld hebben", aldus S&D-gemeenteraadslid Stijn Van Dingenen. "Bovendien wilden we ook horen welke maatregelen ons bestuur neemt om dit te voorkomen."
In een reactie zei burgemeester Yzermans dat er voor zover bekend vanuit Houthalen-Helchteren nog geen jongeren als strijder vertrokken zijn. Wel voegde de burgemeester er aan toe dat verschillende gemeentelijke diensten erg alert en waakzaam zijn rond deze problematiek. Zo worden bijeenkomsten en voordrachten in bepaalde risico-gemeenschappen nauwlettend in het oog gehouden en is er permanent overleg met de betrokken gemeenschappen. Het is immers een duidelijke doelstelling van het gemeentebestuur om ook eventuele ronselpraktijken te voorkomen. 

In de marge liet de burgemeester ook optekenen dat rond deze problematiek overleg is met onder meer de diensten van de stad Genk. Dit overleg vloeit uiteraard deels voort uit de politionele samenwerking in de zone MidLim, maar ook op andere vlakken wordt hierrond de know-how met Genk gedeeld. Beide gemeenten hebben in deze context uiteraard dezelfde bezorgdheden. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeentelijke dotatie voor inrichting secretariaat in kerk
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nieuwe secretariaatsruimte in kerk Houthalen-Oost

In de kerk van O. L. Vrouw van Banneux in Houthalen-Oost wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe secretariaatsruimte. Aan de achterzijde van de kerk zal, binnen de bestaande muren, een ruimte worden omgetoverd tot een secretariaat. Na afwerking kan deze ruimte gebruikt worden, onder meer door de kerkfabriek, om er te vergaderen en administratieve taken te verrichten. Vanavond staat op de gemeenteraadsagenda alvast de goedkeuring van een financiële tussenkomst om de inrichtingskosten te dekken. 

De integratie van een secretariaat in de kerk, creëert bovendien de mogelijkheid dat op termijn zowel de huidige pastorij in de Edelweisstraat als het Parochiaal Centrum (café Centrum) een andere invulling kunnen krijgen. Het is een publiek geheim dat vanuit het gemeentebestuur luidop gedacht wordt aan de verkoop van beide gebouwen. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgemeesters willen gespreide afbetaling
Klik op de afbeelding om de link te volgen Extra brandweerkosten gespreid over 10 jaar terugbetalen? 

Tijdens de openbare gemeenteraadscommissie heeft burgemeester Yzermans gisterenavond een toelichting gegeven omtrent de hoge factuur die de gemeente te wachten staat inzake de brandweerbijdragen. Die factuur, liefst 2,4 miljoen euro extra, komt bovenop de jaarlijkse dotatie die de gemeente al uittrekt voor de brandweer. Deze extra kosten zijn het gevolg van het afsluiten van de bestaande brandweerwerking met het oog op de opstart van een totaal vernieuwde brandweerwerking in Vlaanderen die in principe op 1 januari zal ingaan. Met de afsluiting wil de brandweer de in het verleden gemaakte kosten finaal verdelen en vereffenen. Een dertigtal gemeenten moet hierdoor extra budget voorzien de komende twee jaar om deze schulden uit het verleden te voldoen. Houthalen-Helchteren was één van deze gemeenten, met een extra kost dus van 2,4 miljoen euro.

Budgettaire aanslag
Het spreekt voor zich dat als deze kost de komende twee jaar in het gemeentelijk budget moet worden verwerkt, dit een flinke aanslag is op dat budget. Voldoende reden voor verschillende burgemeesters om de koppen bij mekaar te steken. Dat gebeurde gisteren. Doelstelling van dit overleg: het uitwerken van een regeling voor de afbetaling van deze bijkomende kosten. Geen enkele van de getroffen gemeenten had immers dit extra budget voorzien in zijn ramingen. Let wel, Houthalen-Helchteren heeft voor de volgende jaren al een brandweerbijlage voorzien van liefst 1,1 miljoen euro per jaar. Deze meerkost van 2,4 miljoen euro zou hier bovenop komen. 

Spreiding 
Uit het burgemeestersoverleg vloeide het idee om aan de provinciegouverneur voor te stellen de extra kosten niet te moeten betalen binnen 2 jaar, maar gespreid over 10 jaar. Die spreiding maakt het haalbaar voor de getroffen gemeenten. Een delegatie van de burgemeesters wil nu zo snel mogelijk overleggen met de gouverneur om te bekijken of dit voorstel haalbaar is en aanvaard kan worden. Als er een compromis hieromtrent kan gevonden worden, dan lijkt de angel uit dit financieel zwaar verhaal.

Lenen of minder investeren
Maar wat als dat compromis er niet komt? Voor Houthalen-Helchteren zijn er op dat moment volgens de burgemeester twee opties. Als die 2,4 miljoen inderdaad op snelle termijn moet betaald worden, dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat een resem geplande investeringen de komende jaren op de helling komt te staan. Een andere mogelijkheid is om deze kosten te gaan lenen en op die manier gespreid terug te betalen aan een financiële instelling. Momenteel staan de rentevoeten vrij laag, maar lenen zorgt uiteraard toch altijd voor een meerkost. Bovendien is men binnen de meerderheidspartijen verdeeld over dat tweede scenario waardoor bijlenen vermoedelijk geen optie is. Er wordt nu dan ook uitgekeken naar het overleg met de gouverneur. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs