De recentelijke reacties zijn niet toevallig, het lente seizoen is vollop daar en zwemvijver onderhoud is terug aktief voor velen.
Ondertussen is dit de tweede lente van mijn zwemvijver, en die is toch flinker geworden:
Vele iris planten staan in volle bloei
ook merk ik de eerste tekenen van bloemvorm aan de kalmoes planten (in de eerste lente was daar nog niets van te merken)

.
Ondertussen is er ook toch een en ander veranderd aan mijn onderhouds middelen en onderhouds taken.
Robot S300i BIO
Van de Robot S300i Bio ben ik nog altijd heel tevreden
Alleen is het belangrijk dat je weet wat je er mag van verwachten en wat niet.
De robot is heel goed in het opkuisen van losse delen uit de zwemvijver. Dit is in mijn geval wel nodig, want mijn vijver staat aan een kant onder flink wat bomen.
Bladeren, bladresten, losse draadalgen, zelfs noten (eikels en hazelnoten) zijn geen probleem voor de robot. Na een cyclus zijn die meestal allemaal weg.
Maar wat hij niet zal opkuisen is de bio film, de bruin algen en kalkresten aan wand en bodem. Daar heb je ander materiaal voor nodig (zie verder)
Redelijk vroeg, begin maart, begin ik de robot reeds te gebruiken. Vanaf dan laat ik hem ongeveer om de twee dagen een cyclus doen.
Aanvankelijk haalde ik de robot telkens uit het water, nu laat ik hem in het water, en hij blijft goed werken.
Wel is het nodig na 1 of 2 cycli de mandjes te ledigen en te reinigen met een tuinslag. Na een paar maanden krijgen de mandjes een groen/bruine waas en dan reinig ik ze grondiger (heet water en zeep). De filter poriƫn raken anders teveel verstopt.
Ook nodig is af en toe de rotor van de robot te reinigen. Vooral in de zomer kan die wel wat haren bevatten.
Voor de winterstop heb ik de robot gedemonteerd voor een grondigere reiniging: voor en achter borstels, binnenkant frame, motor deel, ...
Deze demontage gaat vlot, het modulair concept van de robot laat dit goed toe.
Om te antwoorden op de vraag of ik spijt heb dat ik de Dolphin BIO niet heb aangeschaft? Geen moment. Ik heb die robot bij mij kunnen uitproberen (via de aannemer van mijn zwemvijver), en daar ondervond ik toch serieus wat nadelen: dit ouder model is lomper, geraakt de wanden niet op, is moeilijker te onderhouden (veel complexere onderdelen) en ook de filter mandjes zijn complexer en moeilijker te reinigen. Ik had ook niet de indruk dat de 'op papier' hogere zuigkracht meer vuil ophaalde.
Ik denk dat de Dolphin BIO meer geschikt is om vijvers te onderhouden die flink wat sliblagen hebben (e.g. koi vijvers). Niet echt geschikt dus voor zwemvijvers waar plantenfilter en zwemgedeelte gescheiden is, waar het zwemgedeelte normaal gezien vrij is van sliblaag (geen grote vis aantallen). Daarvoor vind ik mijn S300i BIO veel meer geschikt: lichtgewicht, heel onderhouds vriendelijk, geen probleem met wanden, veel gemakkelijker filter systeem.
Wel moet je weten dat wanneer de bodem te glad wordt dat de S300i BIO ook minder efficient gaat reinigen: het achteruit voortbeweging gaat veel langzamer, en het vooruit bewegen gaat te snel. Dit komt door de combinatie van de 'jet' stroom van de robot (deze zorgt voor een extra kracht in voorwaardse beweging) en het slippen van de rubberen borstels. De robot blijft wel vuil ophalen, zij het minder efficient.
Zwemvijverstofzuiger - Fango 2000
Voor het reinigen van de plantenfilter heb ik mij een vijverstofzuiger aangeschaft. Later heb ik er ook een speciale aanzuigmond bij aangeschaft om vuil en draadalgen op te zuigen zonder de lavasteentjes mee te zuigen. Het is wel wat een gedoe met aanvoer en afvoer van slangen, maar het resultaat is wel tof. Zeker in de vroege lente, wanneer de plantenfilter geteisterd word door draadalgen, na de reinigingsbeurt staat mijn plantenfilter weer mooi, kan ik de lavasteentjes goed zien, zonder die vervelende draadalgen.
Biber 22
Voor het reinigen van zwemvijver bodem en wanden heb ik mij de biber 22 aangeschaft. Dit is een automatisch roterende borstel die kan aangesloten worden op mijn vijverstofzuiger. Met deze borstel krijg ik de bodem en wanden terug minder glad. Dit is wel nodig voor als wat oudere mensen in mijn zwemvijver willen plonsen (die voelen zich minder op het gemak bij een gladde bodem). Dit werk moet zorgvuldig gebeuren en is toch wel tijdrovend. Ook blijft het moeilijk om kalkresten en hardnettige bruinalgen te verwijderen met deze borstel: daar moet ik nog altijd iets op vinden.
de biber heeft nu nieuwe accesoires, wat krachtigere borstels, waarschijnlijk ga ik die wel eens proberen.
Warmtepomp
Aan het einde van vorige zomer heb ik ook een warmtepomp aangeschaft. Voor velen is een warmtepomp in combinatie met een natuurlijk zwemvijver een doodzonde, maar ik (en mijn mede-zwemmers) hebben er toch al veel van kunnen genieten.
Wel moet je rekening houden met de vijver en zijn filter: Het water te warm houden is niet gezond, ook te vroeg in de lente met de warmtepomp beginnen is geen goed idee.
Mijn warmtepomp staat aan sinds begin mei, en zijn temperatuur staat ingesteld op 22 graden. Dit maakt een frisse duik mogelijk, zonder eerst te moeten wennen. Na 2 lengtes zwemmen ben je volledig opgewarmd. Op sommige dagen zet ik hem wel eens op 24-25, als het buiten ook minstens 20o is, dit maakt de zwemviijver ook voor niet-ingewijden direct duik-klaar. Ik moet wel zeggen dat ik veel last heb van draadalgen. Ik vermoed dat dit komt door deze warmtepomp, door de hogere temperatuur van het water.
Visjes
Vorige zomer ontdekte ik vrij veel kronkelende muggelarven tijdens het ledigen van het filtermandje van de robot. Om daar iets aan te doen heb ik wat vissen in de zwemvijver gebracht: 4 goudwindes en 2 blauwe windes.
Belangrijk bij de keuze van vissen in een zwemvijver is heel weinig vissen nemen en vissen kiezen die geen planten eten.
Ik heb dus 6 vissen voor een vijver vn 3.5 x 12, en de windes eten enkel insekten, geen planten. Zelf geef ik ze nooit eten en sinds de vissen heb ik nooit meer muggelarven in mijn filtermandje ontdekt!
Goudwindes zijn wel heel schuchter en aanvankelijk denk je snel dat ze verdwenen zijn (opgegeten, verpulverd, op magische wijze verdwenen). Maar ze zijn er nog, en in mijn geval verstopten ze zich constant onder de trap constructie. Nu ze wat groter zijn zie ik ze vaker, op het wateroppervlak happend naar vliegjes, op de bodem zoekend naar kleine larven. Ze hebben geen schrik meer van de S300iBIO robot maar van menselijk zwemmers moeten ze nog altijd niet weten.
Het is echt tof met de visjes erbij: het maakt de zwemvijver als tuin dekoratie des te genietbaar.