Inhoud blog
  • Een jaartje later - onderhoud zwemvijver
  • Eerste eravringen met S300i BIO
  • Onderzoek naar zwemvijver robot
  • Mijn Zwemvijver
    Zoeken in blog

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zwemvijver - een mini eco-systeem in evenwicht houden
    Reinigen en onderhoud van zwemvijver - een zoektocht
    31-05-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een jaartje later - onderhoud zwemvijver
    Door een toevalige reactie op mijn blog (bedankt Ben), toch nog eens in de digitale pen gekropen. Bij nader onderzoek bleek dat al verschillende mensen op mijn blog hadden gereageerd. Helaas waren deze berichten voor mij niet standaard zichtbaar in mijn google gmail lezer. Vandaar mijn dus heel late reactie nu en sorry hiervoor.

    De recentelijke reacties zijn niet toevallig, het lente seizoen is vollop daar en zwemvijver onderhoud is terug aktief voor velen.
    Ondertussen is dit de tweede lente van mijn zwemvijver, en die is toch flinker geworden:
    Vele iris planten staan in volle bloei   
    ook merk ik de eerste tekenen van bloemvorm aan de kalmoes planten (in de eerste lente was daar nog niets van te merken) .

    Ondertussen is er ook toch een en ander veranderd aan mijn onderhouds middelen en onderhouds taken.
    Robot S300i BIO
    Van de Robot S300i Bio ben ik nog altijd heel tevreden  
    Alleen is het belangrijk dat je weet wat je er mag van verwachten en wat niet. 
    De robot is heel goed in het opkuisen van losse delen uit de zwemvijver. Dit is in mijn geval wel nodig, want mijn vijver staat aan een kant onder flink wat bomen.
    Bladeren, bladresten, losse draadalgen, zelfs noten (eikels en hazelnoten) zijn geen probleem voor de robot. Na een cyclus zijn die meestal allemaal weg.
    Maar wat hij niet zal opkuisen is de bio film, de bruin algen en kalkresten aan wand en bodem. Daar heb je ander materiaal voor nodig (zie verder)
    Redelijk vroeg, begin maart, begin ik de robot reeds te gebruiken. Vanaf dan laat ik hem ongeveer om de twee dagen een cyclus doen. 
    Aanvankelijk haalde ik de robot telkens uit het water, nu laat ik hem in het water, en hij blijft goed werken.
    Wel is het nodig na 1 of 2 cycli de mandjes te ledigen en te reinigen met een tuinslag. Na een paar maanden krijgen de mandjes een groen/bruine waas en dan reinig ik ze grondiger (heet water en zeep). De filter poriƫn raken anders teveel verstopt.
    Ook nodig is af en toe de rotor van de robot te reinigen. Vooral in de zomer kan die wel wat haren bevatten.
    Voor de winterstop heb ik de robot gedemonteerd voor een grondigere reiniging: voor en achter borstels, binnenkant frame, motor deel, ... 
    Deze demontage gaat vlot, het modulair concept van de robot laat dit goed toe.

    Om te antwoorden op de vraag of ik spijt heb dat ik de Dolphin BIO niet heb aangeschaft? Geen moment. Ik heb die robot bij mij kunnen uitproberen (via de aannemer van mijn zwemvijver), en daar ondervond ik toch serieus wat nadelen: dit ouder model is lomper, geraakt de wanden niet op, is moeilijker te onderhouden (veel complexere onderdelen) en ook de filter mandjes zijn complexer en moeilijker te reinigen. Ik had ook niet de indruk dat de 'op papier' hogere zuigkracht meer vuil ophaalde.
    Ik denk dat de Dolphin BIO meer geschikt is om vijvers te onderhouden die flink wat sliblagen hebben (e.g. koi vijvers). Niet echt geschikt dus voor zwemvijvers waar plantenfilter en zwemgedeelte gescheiden is, waar het zwemgedeelte normaal gezien vrij is van sliblaag (geen grote vis aantallen). Daarvoor vind ik mijn S300i BIO veel meer geschikt: lichtgewicht, heel onderhouds vriendelijk, geen probleem met wanden, veel gemakkelijker filter systeem. 

    Wel moet je weten dat wanneer de bodem te glad wordt dat de S300i BIO ook minder efficient gaat reinigen: het achteruit voortbeweging gaat veel langzamer, en het vooruit bewegen gaat te snel. Dit komt door de combinatie van de 'jet' stroom van de robot (deze zorgt voor een extra kracht in voorwaardse beweging) en het slippen van de rubberen borstels. De robot blijft wel vuil ophalen, zij het minder efficient.

    Zwemvijverstofzuiger - Fango 2000
    Voor het reinigen van de plantenfilter heb ik mij een vijverstofzuiger aangeschaft. Later heb ik er ook een speciale aanzuigmond bij aangeschaft om vuil en draadalgen op te zuigen zonder de lavasteentjes mee te zuigen. Het is wel wat een gedoe met aanvoer en afvoer van slangen, maar het resultaat is wel tof. Zeker in de vroege lente, wanneer de plantenfilter geteisterd word door draadalgen, na de reinigingsbeurt staat mijn plantenfilter weer mooi, kan ik de lavasteentjes goed zien, zonder die vervelende draadalgen.
    Biber 22
    Voor het reinigen van zwemvijver bodem en wanden heb ik mij de biber 22 aangeschaft. Dit is een automatisch roterende borstel die kan aangesloten worden op mijn vijverstofzuiger. Met deze borstel krijg ik de bodem en wanden terug minder glad. Dit is wel nodig voor als wat oudere mensen in mijn zwemvijver willen plonsen (die voelen zich minder op het gemak bij een gladde bodem). Dit werk moet zorgvuldig gebeuren en is toch wel tijdrovend. Ook blijft het moeilijk om kalkresten en hardnettige bruinalgen te verwijderen met deze borstel: daar moet ik nog altijd iets op vinden.
    de biber heeft nu nieuwe accesoires, wat krachtigere borstels, waarschijnlijk ga ik die wel eens proberen.
    Warmtepomp
    Aan het einde van vorige zomer heb ik ook een warmtepomp aangeschaft. Voor velen is een warmtepomp in combinatie met een natuurlijk zwemvijver een doodzonde, maar ik (en mijn mede-zwemmers) hebben er toch al veel van kunnen genieten.
    Wel moet je rekening houden met de vijver en zijn filter: Het water te warm houden is niet gezond, ook te vroeg in de lente met de warmtepomp beginnen is geen goed idee.
    Mijn warmtepomp staat aan sinds begin mei, en zijn temperatuur staat ingesteld op 22 graden. Dit maakt een frisse duik mogelijk, zonder eerst te moeten wennen. Na 2 lengtes zwemmen ben je volledig opgewarmd. Op sommige dagen zet ik hem wel eens op 24-25, als het buiten ook minstens 20o is, dit maakt de zwemviijver ook voor niet-ingewijden direct duik-klaar. Ik moet wel zeggen dat ik veel last heb van draadalgen. Ik vermoed dat dit komt door deze warmtepomp, door de hogere temperatuur van het water.
    Visjes
    Vorige zomer ontdekte ik vrij veel kronkelende muggelarven tijdens het ledigen van het filtermandje van de robot. Om daar iets aan te doen heb ik wat vissen in de zwemvijver gebracht: 4 goudwindes en 2 blauwe windes. 
    Belangrijk bij de keuze van vissen in een zwemvijver is heel weinig vissen nemen en vissen kiezen die geen planten eten.
    Ik heb dus 6 vissen voor een vijver vn 3.5 x 12, en de windes eten enkel insekten, geen planten. Zelf geef ik ze nooit eten en sinds de vissen heb ik nooit meer muggelarven in mijn filtermandje ontdekt!
    Goudwindes zijn wel heel schuchter en aanvankelijk denk je snel dat ze verdwenen zijn (opgegeten, verpulverd, op magische wijze verdwenen). Maar ze zijn er nog, en in mijn geval verstopten ze zich constant onder de trap constructie. Nu ze wat groter zijn zie ik ze vaker, op het wateroppervlak happend naar vliegjes, op de bodem zoekend naar kleine larven. Ze hebben geen schrik meer van de S300iBIO robot maar van menselijk zwemmers moeten ze nog altijd niet weten.
    Het is echt tof met de visjes erbij: het maakt de zwemvijver als tuin dekoratie des te  genietbaar.



    31-05-2021 om 18:25 geschreven door robocop  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-05-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste eravringen met S300i BIO
    Uitpakken en monteren van de caddy (inbegrepen) ging heel gemakkelijk.
    In werking zetten was nog eenvoudiger: aansluiten op het stopcontact, in het water brengen en op de grote knop duwen.
    En de robot ging zijn gang.
    Ik probeerde ook snel de smartphone app ('My Dolphin'), en niettegenstaande ik veel klachten had gelezen over die app was installatie en in gebruik nemen heel simpel.
    Met de app kun je andere programma's gebruiken (snel, normaal, grondig - alleen bodem, alleen wand of beiden)
    Ook kan je een weekprogramma instellen (de robot blijft dan wel constant in het water)
    Mijn zwemvijver lag behoorlijk vuil met zand en bladeren. De robot had verschillende cycli nodig om de bodem volledig te reinigen, maar dat lukte toch vrij goed.
    Ik ervaarde ook dat ik best het filtermandje meermaals ledigde: een te vol filtermandje zorgde dat de robot niet altijd de zijwanden op geraakte.

    De eerste maanden, half februari tot maart, was ik dus vrij tevereden over de robot: Ik gebruikte hem ongeveer 1 tot 2x per week

    29-05-2020 om 16:16 geschreven door robocop  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoek naar zwemvijver robot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de eerste maanden merkte ik toch snel ophoping van zand en vuil, verooraakt tijdens de afwerking van de zwemvijver. Dus ik ben snel op zoek gegaan naar een geschikte reiniging. Omdat ik onderhoud toch zo automatisch mogelijk wou doen dacht ik snel aan een zwemvijver robot. Over zwembad robots vind je veel info, over robots die geschikt zijn voor zwemvijvers is de info veel minder. Wat ook opvalt is dat de technische specificaties van de robots sumier zijn, en soms tegenstrijdig van de ene bron t.o.v. de ander.Verder is het bij praktisch geen enkele leverancier mogelijk om een toestel uit te proberen. Dit maakt de keuze voor een eind gebruiker zeer moeilijk.

    Voor zwemvijvers ('bio-pools') is de meest gekende robot de Dolphin BIO M5. Deze bestaat al een tijdje en vind je praktisch overal als oplossing voor het reinigen van zwemvijvers. Wat uniek is aan deze robot is dat hij naast intern filteren ook kan aangesloten worden op een externe filter.
    Daardoor krijgt de robot meer zuigkracht en meer vermogen om slib weg te zuigen.
    De werking en principe van deze robot is gelijkaardig aan die van de Dolphin M5 Pro en Zenith 30 Pro:
    • Swivel (tegen verwarring van kabels na veelvuldig gebruikt)
    • 2 aandrijf motoren (linker en rechter kant van borstels worden afzonderlijk aangestuurd)
    • 3 borstels (vooraan, midden en achteraan)
    • 2 filter casettes
    • Handvat waarmij ook de snelheid van de waterlijn reiniging kan ingesteld worden
    Verschil met die types en de BIO M5 is de mogelijkheid om een externe filter te koppelen, en de BIO heeft zwarte voor en achter borstels heeft. Die BIO wordt welliswaar niet standaard geleverd met anti-slip ringen (WB rings) terwijl de andere dat wel standaard hebben.

    Ik twijfelde aan deze robot omdat ik geen externe filter heb, en dus geen extern aanzuigsysteem. Verder is de BIO toch al wat verouderd en is er bijvoorbeeld geen BT of WiFi verbinding mogelijkheid
    Zo kwam ik terecht bij de Dolphin S300i BIO. Dit type is ook gespecifieerd voor zwemvijvers, maar gebruikt een nieuwer concept, gelijkaardig met S100, S200, S300i.
    Verschil met de BIO :
    • Slechts 1 filter mand met daarin ook een ruw mazig voor-filter. De filter mand is heel ruim en gemakkelijk te reinigen
    • In plaats van het handvat als vlotter gebruikt deze robot zijdelingse water-stroom of jets om de robot aan de waterlijn te bewegen
    • De robot loopt op een rubberen ketting die aan de voorkant een veel grotere diameter heeft dan aan de achterkant
    • Via een BT verbinding kan je de 'My Dolphin app' gebruiken op je smartphone, deze biedt meer mogelijkheden dan de console.(e.g. intensieve reiniging)

    Verschil tussen S300i en S300i BIO

    • Achter en voor borstel grijs i.p.v. blauw (materiaal verschil niet gevonden - vermoedelijk beiden PVC)
    • Achter borstel met WB ringen tegen slippen
    • swivel tegen verwarring van kabel
    • Grover mazig filtermand ('Spring filer assembly')
    • Groene cover kleur

    Om de laatste opgesomde verschillen tussen de S300i en S300i BIO te vinden heb ik hard moeten zoeken: op bijna geen enkele side stond die informatie.Deze robot was ook redelijk nieuw, vele verkopers konden me geen praktische info geven of boden het toestel zelfs niet te koop aan.Wat enorm opviel was de enorme prijsverschillen van de S300i BIO bij de verschillende verkopers: Van 2400 EURO to 1670 EURO (een goedkopere side bleek onbetrouwbaar).En dit terwijl de prijs van de gewone S300i  redelijk constant bleef en rond de 1200 EURO

    Ik besloot bij een verkoper met een goede prijs en heel goede communicatie (telefoon en e-mail). Het toestel was snel geleverd en in perfecte staat geleverd.

    29-05-2020 om 00:00 geschreven door robocop  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Zwemvijver
    Mijn zwemvijver is aangelegd in de nazomer van 2019.
    Kenmerken:
    zwemgedeelte: 9 x 3.5 m, 1.4m diep
    Planten filter gedeelte: 3 x 3.5 m
    Bekleding: EPDM
    Type/filter techniek:
    Zwemvijver met planten filter
    UV light
    2x skimmer
    upstream
    Planten in filter:
    Voornamelijk gele lis
    Amerikaanse lis
    Kalmoes
    Moeras vergeet-me-nietje
    andere






    29-05-2020 om 00:00 geschreven door robocop  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Tags:Zwemvijver info
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs