WTC Ter Linde zal het nieuwe wielertoeristenseizoen 2018 aanvatten in een volledig nieuwe fietsuitrusting. Deze nieuwe kledij werd zondag voorgesteld bij de firma Sadones op het Brakels industrieterrein.
Geschiedenis
Ontstaan
In de jaren 70 maalden Etienne Mincke en Marc Verbeurgt op zondagmorgen elk hun kilometers af met de koersfiets.
Na hun fietstocht ontmoetten ze elkaar in Café Labrieze aan het Lindeplein te Brakel.
Iedere zondag kwamen zij daar nog andere fietsliefhebbers tegen en in de tweede helft van 1976 groepeerden zij zich.
Meteen was WTC Ter Linde geboren met als voorzitter Etienne Mincke, secretaris Marc Verbeurgt en mecanicien, tevens uitbater met Lieve van het clublokaal, Elly De Geeter.
Op het einde van 1976 bestond de club al uit 17 aktieve leden.
Evolutie
Nadat WTC Ter Linde was opgericht, werd er gezocht naar een sponsor die bereid was een financiële bijdrage te leveren om onder andere de fietskledij te bekostigen.
De heer Frans Imbo, zaakvoerder van Imbo keukens uit Brakel, stelde zich meteen kandidaat en in een mum van tijd beschikte ieder lid over een volledig trainingspak met bijbehorende koerstrui. Hieronder zit u de persvoorstelling van de nieuwe uitrusting.
Eind jaren 70 waren er meerdere clubs uit de regio lid van het Verbond van Zuid-Oost Vlaanderen waardoor WTC Ter Linde begin 1979 ook lid werd van dit verbond.
Binnen maar ook buiten dit verbond nam Ter Linde ondertussen deel aan verschillende gewestelijke regelmatigheidsproeven, wisselbekerproeven en klassiekers waardoor bij de bestuursleden het idee rijpte om ook zelf zo een jaarlijkse rally in te richten.
In mei 1980 was het zover en namen een 300-tal deelnemers de groepsstart aan het lokaal voor een tocht van een 70-tal kilometer. Dit betekende het begin van de Brakelse Lenterit.
Ondertussen was Rudy Van Wijmeersch reeds sedert enkele jaren onze rangen komen vervoegen. Alhoewel Imbo er nog niet aan dacht om met het sponsorschap te kappen, kwam Rudy in 1982 met het voorstel op de proppen om hun naam op onze koerstruien te laten prijken.
Met de instemming van de heer Imbo werd de oranje kleur van de kledij ingewisseld voor de blauwe van Bierhandel Georges Van Wijmeersch en Zoon uit Sint-Martens-Lierde.
Om de 4 à 5 jaar werd er ons door Bierhandel Van Wijmeersch steeds een nieuwe wieleruitrusting ter beschikking gesteld. Van het oorspronkelijk egaal blauwe tenue werd er in de loop der jaren overgegaan naar meer trendy kledij. De hoofdkleuren werden rood en geel zoals u op onderstaande foto uit 1995 van de nieuwe wieleruitrusting ziet.
Ondertussen evolueerde Ter Linde ook en was het in 1992 één van de pioniers om de vertrouwde groepsstarten in te ruilen voor een formule met vrije start. Er werd een gespreid startuur ingevoerd en iedere deelnemer kon volgens eigen tempo in ons heuvelachtig landschap het uitgepijlde parcours afleggen. Dit systeem is ondertussen overal ingeburgerd.
Een wielerseizoen bij WTC Ter Linde begint op de eerste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van september. Om de conditie tijdens de overige maanden op peil te houden werd er naar een alternatief gezocht.
Begin jaren negentig manifesteerde er zich op wielergebied een nieuw fenomeen : de mountainbike. Eind 1992 sloten Pascal en Kristof Mincke zich aan bij een bevriende mountainbikeclub uit Geraardsbergen.
Na het vertellen van hun wedervaren aan de andere leden, voelden sommigen zich geroepen om ook hun geluk in deze discipline te beproeven.
In april 1996 reden enkele leden de BLOSO mountaibikeroutes in Brakel in. Dit viel zo in de smaak dat wij in het najaar overgingen tot het inrichten van onze eigen Tocht der Flandriens.
Deze organisatie was met haar 358 deelnemers meteen een schot in de roos en wordt nog jaarlijks georganiseerd onder de naam Flandrienrit.
Na 16 jaar sponsorschap van de heer Van Wijmeersch werd in 1998 de fakkel doorgegeven aan de firma Algemene Bouwwerken Sadones te Brakel. De rode huiskleur van de firma Sadones die ook de hoofdkleur van de truien vormt werd al snel een begrip in fietsmiddens. De firma Sadones zorgt dan ook op regelmatige basis voor nieuwe uitrustingen. Tussen 2003 en 2008 werd de oppervlakte zelfs uitzonderlijk gedeeld met een tweede hoofdsponsor, de firma Buydens (dak- en zinkwerken) zoals u op onderstaande foto ziet.
In 1999 werd de club opgesplitst in 2 categorieën: de Elite en de Masters. Begin 2001 aangevuld met de categorie mountainbike. Ook de Brakelse Lenterit werd in 2003 opgesplitst in een mountainbike en een cyclo gedeelte toen Ter Linde organisator werd in het regelmatigheidscriterium Trofee de Beiaard (of Ronde van de Denderstreek zoals dit criterium toen nog heette). Doorheen de jaren groeide Ter Linde uit tot een zeer gewaardeerde organisator binnen de Trofee de Beiaard met twee gevarieerde en kwaliteitsvolle organisaties die bijna 2000 fietsliefhebbers naar Opbrakel lokken. Dat we ondertussen regelmatig prijzen wegkapen in onze clubcategorie binnen dit regelmatigheidscriterium is natuurlijk een leuke bonus.
Ondertussen bleef de tijd natuurlijk niet stilstaan voor de trouwe bestuursleden zodat in 2014 voorzitter Etienne Mincke en schatbewaarder André Labie hun functie voor opvolging openstelden. Bij Etienne was dit zelfs na 38 jaar ononderbroken voorzitterschap terwijl ook André een lid van het eerste uur is. Om het groeiend aantal taken die het in goeie banen leiden van een wielertoeristenclub met zich meebrengt het hoofd te bieden, werd voor het eerst de functie van ondervoorzitter toegevoegd. Na de nodige stemrondes blijkt trouwens dat enkele appels binnen het nieuwe bestuur niet ver van de boom zijn gevallen. .
Het heden
Ondertussen zijn we dik 40 jaar verder en is Ter Linde nog steeds very alive en very much kicking! Dat deze termen geen holle woorden zijn, bewijzen onze succesvolle jaarlijkse organisaties: de Lenterit en de Flandrienrit. In totaal zijn van beiden samen zelfs al meer dan zestig edities georganiseerd.
Ter Linde kan rekenen op een stabiele basis voor de wekelijkse ritten vanuit het vertrouwde clublokaal café Labrieze met een paar vaste volgwagens en de vaste kledijsponsor de firma Sadones die ons voor het fietsseizoen 2018 voor de vierde maal reeds een nieuwe fietsuitrusting bezorgd heeft.
De rode Sadones truien van Ter Linde zijn ondertussen een begrip in de ruime regio maar worden de voorbije jaren ook in het buitenland steeds vaker opgemerkt. De voorbije jaren reden namelijk leden van de elite groep ondermeer in Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland vele bekende en minder bekende cols naar boven in marathontochten met klinkende namen zoals: Dolomietenmarathon, La Canibale, Grandfondo Pantani, Tansalp mountainbiketocht... Tijdens deze uitstappen werden ondermeer kleppers als Stelvio, Mortirolo, Passo di Giau, Mont-Ventoux, Alpe-D'Huez, Col de la Bonette, Col de La Croix de Fer, Col du Glandon... bedwongen.
Als voorbereiding op deze monsterritten gaat een delegatie zelfs op stage naar Calpe. Al blijft plezier ook tijdens de zwaardere ritten en uitstappen voorop staan.
Maar ook degenen die in België blijven vervelen zich niet want behalve de wekelijkse ritten biedt Ter Linde regelmatig iets meer aan zoals:
Deelnames aan valiezen koersen, spel zonder grenzen te Brakel (alle edities zelfs), Brakel dorp van de Ronde, de kerstmarkt, de 6-uren karting...
Afvaardigingen op koersen op rollen voor het goede doel
Familieuitstappen naar Monschau (Duitsland), Beekse Bergen (Nederland), Grotten van Han, Bobbejaanland, Noordzee, Brouwerij Rodenbach, Dagblad Het Volk, Bellewaerde, Watervallen van Coo, Brouwerij Hoegaarden, Abdij Maredsous...
De verrassings- en/of themarit om het seizoen af te sluiten
Een eigen clubblad Demarreurke
Een spetterend kampioenenfeest dat steeds tot in de hééél vroege uurtjes duurt
En nog zoveel meer!
Bestuur
Het bestuur bestaat uit vz Pascal Mincke, ondervoorzitter: Peter Hietbrink, secretaris: Kristof Mincke en schatbewaarder: David Vancauwenberge
 
|