Horebeke is één van de kleinste gemeenten van het land. Maar wel een heel bijzondere. Deze stelling bracht Petra De Sutter van Groen Horebeke naar voor tijdens de nieuwjaarsreceptie van HobraMa. We hebben ook de langst zetelende burgemeester van het land, 53 jaar intussen
Om vele redenen zou je kunnen denken dat in Horebeke de tijd een beetje is blijven stilstaan.
Als we hier vandaag met zovelen samen zijn, is het omdat wij groenen Horebeke de 21ste eeuw binnen willen loodsen en van onze gemeente een moderne gemeente willen maken op vlak van bestuur, maar tegelijk met behoud en respect van het unieke karakter dat Horebeke heeft, als parel van onze Vlaamse Ardennen.
Wij willen dat in Horebeke de natuur maximaal beschermd wordt, dat alle burgers aanspraak kunnen maken op een eerlijk en transparant bestuur en dat onze gemeente veilig en aangenaam om wonen is, voor jong en oud. Ik kom hier zo meteen op terug, want we hebben wel wat ideeën.
Wij willen alternatieven voorstellen om van onze gemeente een menselijke, eerlijke en gezonde gemeente te maken!
Door onze acties en evenementen zorgen we voor een grote verandering in de hoofden en harten van de mensen.
Onze politiek is niet die van de vriendjespolitiek en het dienstbetoon, de oude politieke cultuur, maar van de uitgestoken hand voor iedereen.
Vrienden, 2018 is het jaar van de verkiezingen. Wij willen daarom in het bijzonder focussen op 6 werven voor 6 jaar beleid, van 2018 tot 2024:
1. We stellen voor om meer samen te werken met andere gemeenten op vlak van mobiliteit, cultuur, sport, bibliotheek, etc. Horebeke is te klein om dat allemaal zelf te organiseren, maar samenwerking is een evidentie in het bestuur van de 21e eeuw. 2. We stellen voor dat het gemeentebestuur inspraak en transparantie verzekert. Dit betekent dat de agenda van de gemeenteraden wordt aangekondigd, dat de verslaggeving publiek gemaakt worden, en dat burgers de gemeenteraad kunnen bijwonen en ook actief kunnen deelnemen. Hiervoor willen we ook de nodige infrastructuur uitbouwen: het gemeentehuis moet een open, voldoende ruim toegankelijk huis worden waarin burgers zich kunnen informeren, onder andere via een infozuil. 3. De recreatiezone achter gemeentehuis zou beter ingericht kunnen worden, zodat jong en oud er ook effectief hun weg naartoe vinden. Daarnaast pleiten we voor een georganiseerde speelpleinwerking in de gemeente.
4. Horebeke is vandaag een groene parel in de Vlaamse Ardennen. Door een doordachte ruimtelijke ordening, het uitwerken en onderhouden van oude kerkwegeltjes, het aanmoedigen van de aanleg van hagen en bomen en het herstellen van ons cultuurpatrimonium (kapelletjes) kunnen we dit alleen maar versterken. We moeten onze oude charmes koesteren.
5. Op financieel vlak geloven we dat het belastinggeld in Horebeke niet opgepot moet worden, maar gebruikt kan worden voor investeringen. De beste investeringen zijn volgens ons fietspaden en trage buurtwegen. Groen ijvert voor een verkeersveilig dorp waar alle weggebruikers zich veilig kunnen verplaatsen, zowel voor woon-werk-verkeer als voor vrijetijds-toerisme. Fietspaden langs de drukke verkeersaders zoals Heerweg, Dorpstraat en Broekestraat, zijn een topprioriteit. 6. Tenslotte willen we actief samenwerken met sociale organisaties voor sociale huisvesting, sociale tewerkstelling, thuislozen, enz. Ook de lokale middenstand, de bed-and-breakfasts en de hardwerkende landbouwers verdienen onze aandacht.
Als ik jullie hier allemaal zo samen zie, word ik meteen hoopvol en heb ik héél veel zin om dit jaar af te trappen.
Het wordt niet alleen een belangrijk jaar, het wordt ook een leuk jaar, waarin we elkaar vaak zullen tegenkomen, en vaak met elkaar op pad zullen gaan.
Dit is geen momentopname, maar het begin van een beweging, die zich overal in Vlaanderen verspreid. Het krioelt van positieve alternatieven en energie om het anders aan te pakken in de gemeente. En wij maken deel uit van deze beweging!
Tot slot vrienden, we steken de hand uit naar al diegenen die zich herkennen in ons project en samen met ons de uitdaging willen aangaan. Je hoeft geen lid van onze partij te zijn om onze visie te delen en samen met ons aan de slag te gaan. Ik zou zeggen: iedereen welkom.
GROEN HoBraMa 14/1/2018
Groen Hobrama reikt Groene Pluim uit Vrije Basisschool 2geltje.
Groen Hobrama reikte tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de derde keer de Groene Pluim uit.
Filip Hebbrecht: Deze jaarlijkse prijs is een eerbetuiging die individuele mensen, bedrijven, instellingen of organisaties uit de gemeente bekroont, die via hun ecologische of sociale aanpak soms al vele jaren lang en vaak discreet zich inzetten ten voordele van medemensen, jeugd, natuur, de buurt of de lokale gemeenschap.
Groen Hobrama reikt deze trofee uit met de bedoeling om erkenning te geven aan waardevolle inititiatieven, los van ideologie of overtuiging, en andere mensen te inspireren en motiveren
In het verleden mochten Natuurpunt Kern rondom Burreken, De Kleppe, het vakantiehuis van de vzw De Overmolen uit Everbeek, en Buren en Boeren de trofee in ontvangst nemen.
Hoe ging de selectie in zijn werk?
De leden en het bestuur van Groen Hobrama konden kandidaten aanbrengen.
Op basis van de meerderheid van stemmen werd beslist welk project de Groene Pluim 2017 in ontvangst mocht nemen .
De eer ging naar de Vrije Basisschool 2 geltje uit Horebeke.
De motivatie voor deze keur door Groen, bij monde van Marijke Merckx ( jurylid en bestuurslid van Groen Hobrama):De school 2gltje verdient een groene pluim owv het streven van directie en team naar diversiteit en openheid. De school heeft een heel warm en familiaal karakter waar iedereen zich kan thuis voelen. De school (directie) streeft ernaar het witte karakter te doorbreken door middel van samenwerking met Gentse concentratiescholen zodat de kinderen van elkaars gewoonten en gebruiken kunnen leren om het 'onbekend is onbemind' in Horebeke wat te doorbreken.
Directeur Rik Bossuyt en zijn team van leerkrachten namen de prijs persoonlijk in ontvangst.
Rik bedankte, zichtbaar ontroerd, voor de erkenning en benadrukte dat dit een erkenning is voor het hele schoolteam en hun dagelijkse inzet en streven om een warme school te zijn voor iedereen.
De Groen Pluim is een symbolische trofee en bestaat uit een kunstwerk.
Deze editie werd het kunstwerk gemaakt door Meyke De Leeuw, kunstenaar uit Horebeke. Het kunstwerk symboliseert op een artistieke manier de duurzame waarden die de school toepast in haar dagelijks beleid.
Bert Broos







|