Bemerkingen bij vernieuwde aanleg Zottegemsesteenweg in Roborst
De Zottegemse Steenweg wordt maandag weer opengesteld voor alle verkeer maar toch zijn er al enkele kritische bedenkingen.
Opritten naar velden lijken wel skischansen.
De opritten voor landbouwers naar hun akkers lijken wel skischansen. Sommige opritten zijn zo stijl gemaakt dat we het in de praktijk eens willen zien dat een tractor met aanhangwagen deze hindernissen zo maar kan nemen.
Toch nog groot gedeelte aan 50km/u bushalte op de rijweg
Ter hoogte van de St.- Annastraat Huttegemstraat ( kruispunt) zijn de bushaltes gewoon op de weg voorzien zodat het verkeer hier serieus gaat afgeremd worden als daar 10 scholieren op de bus moeten stappen tijdens de spits. Men had evenwel plaats zat om de haltes naast de rijweg te brengen. Dergelijke haltes zijn niet zonder gevaar. De reiziger stapt af op de rijweg en steekt over vlak achter de bus bij gebrek aan geduld. Er zijn de laatste maanden zo reeds verschillende ongevallen gebeurd in onze regio. Men heeft de snelheid op deze plaats wel gereduceerd naar 50km/u. Als men buiten de dorpskommen op dergelijke ruime wegen met afgescheiden fietspaden al de snelheid reduceert van 70km/u naar 50Km/u dan ziet het er met onze snelheid voor zich te verplaatsen heel slecht uit. Wellicht wordt het stuk met 50km/u een mooie plaats voor snelheidscontroles.
Deze namiddag zat een er een koe meer dan een uur vast in een gracht langs de Pieter Hoelmanstraat. De koe kwam in de beek terecht omdat de kar waar ze in werd vervoerd wegzakte. Met man en macht werd geprobeerd het dier te bevrijden. Uiteindelijk kwam er een kraan aan te pas om het dier te bevrijden.
Deze ochtend kwamen omstreeks 08u drie voertuigen met mekaar in aanrijding ter hoogte van de Moriaan (Molenberg).
De schade was aanzienlijk en er viel één licht gekwetste. De Volkswagen kwam uit de richting van Brakel en botste tegen twee voertuigen die uit de richting van Zottegem kwamen.
In Meilegem (Zwalm) kwam deze ochtend rond 4 uur een wagen op zijn dak terecht terhoogte van de Saksenboom.
Traditiegetrouw ging deze namiddag de seniorennamiddag van de seniorenraad door in feestcomplex Europa in Parike.
Er werd gedanst, gebabbeld en iedere senior kreeg een mattentaart.
Het dagelijks bestuur werd in de bloemetjes gezet door wn. burgemeester Marleen Gyselinck.
Het gaat om: Herman De Potter, Marnix De Groote, Jacques Lenvain, Rafaël Van Wijmeersch, Christine Mornie, Etienne Vanden Haezevelde, Albert Rubbens.
Verder was er nog een woordje van dank voor : Etienne De Cock, Willy Spitaels, Christelle Selos, Roger Wauters, Michel De Clercq, Leon De Geeter, Anne- Marie Bourdeaudhuy, Yolande De Weerdt, Eric Van Steenberge, Theo Hemerijckx, Arno De Taeye, Noella Goeffers, Guy Van Den Borre, Nadine Van Wijmeersch, Lucien Romeyns, Gilbert Bossuyt, Jeannine Roman, Danny Verbeurgt, Marc De Vleeschouwer, André Capiau, Yvonne Van Bockstaele, Van Oudenhove Anna, Van De Velde Hubert, De Pessemier Gilberte, Luc Van Den Borre, Alfons Herregodts, Limpens Eric, Godijn Robert, Rodjer Serlet, Vic Beetens en last but not least bediende van de gemeente Brakel nl. Kimberly Van Lierde.
Begin 2019 is een nieuwe legislatuur wat betekent dat alle adviesraden opnieuw dienen samen gesteld te worden. Daar valt ook de seniorenraad onder.
Deze namiddag kwam het tot een zwaar ongeval op de Rondweg in Brakel. Het ongeval gebeurde rond 14.15u . Een dame uit Roborst kwam met haar wagen uit de Gauwstraat en stak de Rondweg over. Op dit ogenblik kwam er een Peugeot aangereden uit de richting Rond Plein.
De klap was enorm en beide voertuigen liepen heel wat averij op. Er waren evenwel geen gewonden. Politie en brandweer kwamen ter plaatse en het ongeval zorgde voor enige verkeershinder. Mogelijks lag de straffe zonneschijn aan de basis van dit ongeval.
11-november in Brakel (honderd jaar wapenstilstand 1914-1918)
Na de mis in de kerk van Nederbrakel had er een plechtigheid plaats aan de gedenksteen. Er waren toespraken van NSB-voorman André Vandenhaute en vice premier Alexander De Croo (titulair burgemeester) . Vervolgens werden de bloemen neergelegd en was het tijd voor de nationale hymnen (Belgisch volkslied) en de Vlaamse Leeuw.
Zwalm kende een druk programma rond 11 november met s morgens een misviering en herdenking aan de gedenksteen.Vervolgens was er de inhuldiging van de vredesboom.
In de namiddag was er de rantsoentocht tussen Nederzwalm en Meilegem met talrijke stops
Gisteren vrijdag werd het nieuw boek Militaire oorlogsdoden (1914-1918) Brakel Horebeke Lierde voorgesteld In de Korootkapel in Brakel-Everbeek. Tevens werden de eerste exemplaren uitgereikt.
De auteurs zijn: Herbert De Bisschop, Rudy De Mets (eindredactie), Mieke De Prijck, Regina De Rodder, André Premereur, Marcel Robert en Frans Roman.
Naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog gaat dit boek over de militaire oorlogsdoden afkomstig uit Brakel, Horebeke en Lierde. In totaal zijn 194 oorlogsslachtoffers in het boek opgenomen waarvan er 133 afkomstig waren uit de verschillende deelgemeenten van het huidige Brakel, met inbegrip van de volledige vroegere gemeente Sint-Maria-Oudenhove, 26 slachtoffers zijn afkomstig uit de beide Horebekes en 35 uit de deelgemeenten van Lierde. Aan elk slachtoffer werd in het boek een volledige bladzijde gewijd.
Het boek (formaat 21 x 29,7 cm) in kleurendruk, in hardcover en garengenaaid, telt ongeveer 240 bladzijden en is rijk geïllustreerd. Een aantal kaarten van de militaire operaties illustreren enkele markante krijgsverrichtingen.
Het boek kan besteld worden aan 30,00 euro, door storting op rekeningnummer IBAN BE53 4448 5814 6153 van GHK Triverius financieel beheer, met vermelding Boek Oorlogsdoden. Binnen het werkgebied van de GHK Triverius (Brakel- Lierde -Horebeke) worden de aangekochte boeken gratis bezorgd. Het boek is eveneens te koop in het documentatiecentrum Triverius, Tirse 1, Brakel (open op zondagen tussen 10 en 12 uur, gesloten op feestdagen). Wie het boek met de post wenst te ontvangen betaalt 8,50 euro extra voor verpakking en portkosten.
Vanavond omstreeks 20 uur werd een ravage aangericht in de Heufkensstraat in Sint-Denijs-Boekel (Zwalm).
Een bestuurder botste er tegen een geparkeerd voertuig aan dat door de klap 10 meter werd weggeslingerd en daar tegen een verlichtingspaal aanbotste. De impact was zo groot dat de verlichtingspaal afknakte en zo gevaarlijk over de rijbaan kwam te hangen. Enkele huizen zaten hierdoor zonder elektriciteit. Er vielen geen gewonden.
Op de wijk Hovendaal is er zaterdagavond rond 19u brand ontstaan in een woning.
De bejaarde bewoners konden geëvacueerd worden door de buurtbewoners. Ze werden met rookintoxicatie naar het ziekenhuis gevoerd. Een buurman raakte gewond. De brandweer uit Zottegem en Brakel kwamen ter plaatse. Over de oorzaak weten we nog niks.
Vrijdagavond kwam ik omstreeks 17.25u een paard tegen zonder ruiter in de Lepelstraat in Elst. Meteen zette ik de achtervolging in per fiets en voorbij de woning van Herman De Croo kon ik het paard een halt toe roepen. Hij draaide zich meteen om en liep terug voluit richting Elst. Ter hoogte van de Heringstraat konden we het met enkele helpende handen insluiten en op een weide zetten.
Ondertussen verscheen de eigenaar en konden we het paard terug veilig naar zijn weide brengen.
Eind goed al goed!!!
Zon 45 paarden en ruiters trokken er zondag op uit in St.-Denijs-Boekel naar aanleiding van St.-Hubertus. Vooreerst werd de relikwie begroet en vervolgens werd er een tocht gemaakt via De Weegbrug en de Oude gemeenteschool.
Nog tot en met zondag staan er een 11-tal reuzepompoenen op de Brakelse markt. Deze pompoenen die uit stof bestaan zijn een ontwerp van Parikenaar Marc Carlier.
Samen met enkele Parikenaars werden ze genaaid en overgebracht naar Nederbrakel.
Dit past uitstekend in het kader van Halloween.
Gisteren, donderdag 25 oktober 2018, werd een 33-jarige vrouw uit Kruishoutem op heterdaad betrapt bij het plegen van een diefstal in een winkel in de Zuidlaan in Zwalm.
Op het ogenblik dat de vrouw de winkel verliet, ging het alarm af. De vrouw kon door de winkelbediende staande gehouden worden.
De verdachte werd door de politie van Brakel gearresteerd en bleek in het bezit te zijn van verschillende gestolen kledingstukken.
De verdachte die gekend is voor gelijkaardige feiten werd vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde die besliste haar aan te houden.
Camerasysteem moet zwaar vervoer uit Opbrakel weren
Sinds enige tijd zijn er wegwerkzaamheden bezig in DHoppe ( Vloesberg) op de gewestweg Brakel-Ronse (N48). Hierbij is een omleiding voorzien langs DHoppe en de Leinstraat ( Opbrakel) voor het gewone verkeer.
Het vrachtverkeer moet een grote omleiding maken via Lessen Geraardsbergen Lierde en Brakel. Dit is een zeer grote omleiding die vlug een half uur extra kost.
Veel vrachtwagenbestuurders hielden hier geen rekening mee en er kwam een karrevracht klachten binnen van bewoners uit Opbrakel dat de situatie bijzonder gevaarlijk werd.
Commissaris John Pieteraerens Politiezone Brakel : We hebben nu een controlesysteem ( sluis) laten installeren wat het zwaar vervoer moet weghouden. Vrachtwagens worden door het systeem gezien en dit zowel bij het binnenrijden als buitenrijden. We kunnen zo vaststellen dat vrachtwagen x een levering moet doen in Opbrakel en niet beboet gaat worden. Als vrachtwagen x gewoon door Opbrakel rijdt dan volgt er wel een boete. Dit camerasysteem heeft voor de aankomende donkere maanden nog voordelen. Dergelijk camerasysteem zal criminelen zeker afschrikken.
Vrachtwagens zoeken alternatieven
DB Ondertussen horen we wel klachten van bewoners uit Zegelsem. Die zeggen ons dat er veel meer zwaar verkeer komt langs de Bosterijstraat, Breeweg, Burreken en de Hauwstraat.
Commissaris John Pieteraerens: Dit is een nieuw fenomeen. Door het rekeningrijden voor vrachtwagens op gewestwegen zoeken deze steeds meer alternatieven via kleinere wegen. Dat ze nu langs Zegelsem rijden zal waarschijnlijk voor een deel te maken hebben met de grote omleiding die is ingevoerd.
Omleiding Brakel-Oudenaarde- Ronse
Een omleiding voor het zwaar vervoer via Oudenaarde lijkt misschien korter maar de doortocht in Ronse is niet gemakkelijker. Tevens staan er daar ook enkele werken op stapel.
Commissaris John Pieteraerens: Het einde van de werken is zeker nog niet in zicht. Als de werken in DHoppe voorbij zijn dan zal het niet te lang duren vooraleer men op Vlaams grondgebied gaat starten. Deze werken gaan dan tussen het Rond Plein ( Brakel) en DHoppe. Wellicht moet er dan terug een nieuwe omleiding worden uitgedokterd. Zover zijn we nog niet en momenteel heb ik er nog geen zicht op wanneer deze werken gaan starten.
Brakelaar Stefaan De Smet schreef roman: 'De tovenaar van half negen.'
Brakelaar Stefaan Desmet publiceerde de voorbije jaren bij uitgeverij die Keure over de beleids- en beheerscyclus van de Vlaamse gemeenten, OCMWs en provincies. Als financieel beheerder van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen werkte hij mee aan publicaties over het provincie- en gemeenterecht. Maar oude liefde roest niet. 21 jaar na zijn verhalenbundel Reigers en andere verhalen is er nu de roman De tovenaar van half negen. Een intrigerende titel voor een intrigerend boek!
Samenvatting:
De tovenaar van half negen is een roman over de loyale liefde van een zoon voor zijn vader en over het onvermogen om te vergeten. Het is een universeel verhaal over liefde en verdraagzaamheid en hoe moeilijk die vaak te bereiken zijn omdat herinneringen of vooroordelen in de weg kunnen staan.
Hans Goeminne groeit op in een typisch dorp op het katholieke, Vlaamse platteland. Hij observeert de wereld met de naïviteit van een kind. Een gebeurtenis die bijna dramatisch afloopt, zorgt ervoor dat de band met zijn vader nog hechter wordt.
Het leven in het dorp van Hans is als een stille waterpoel, ogenschijnlijk vredig maar o zo verraderlijk en onrustig als je dichterbij komt. In het kasteelpark plant men een boom als er een kind geboren wordt. Maar waarom niet voor elk kind? En waarom vervult de kasteelheer-fabrieksdirecteur zon dominante rol in het dorp?
Geleidelijk ontdekt Hans dat het leven lang niet altijd rozengeur en maneschijn is en dat de dingen zelden zijn wat ze lijken. In een sfeer van schuld en boete kleeft elke fout aan je verdere leven. Zeker als die fout, hoe klein ook, gebeurde tijdens de oorlog.
Als Hans op zijn zeventiende verliefd wordt op Fee, dreigt de verhouding met zijn vader ernstig verstoord te worden. De relatie met Fee zal Hans leven door elkaar gooien, want Fee is een merkwaardig meisje. Ze is immers verstandiger dan ze zich voordoet, maar te bijzonder om dat toe te geven.
Zal Hans tijdig kunnen kiezen tussen de twee mensen die hem het meest dierbaar zijn en zal hij eindelijk achterhalen wat er zijn grootvader precies is overkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
Ofschoon het boek geschreven is in de ik-vorm is het niet autobiografisch. De verhaallijnen en de personages zijn verzonnen, maar dat neemt niet weg dat de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt, gebaseerd is op de realiteit. Wie Oost-Vlaanderen en in het bijzonder de Vlaamse Ardennen, de streek van Brakel en Oudenaarde kent, zal dus bepaalde zaken herkennen. Bijv. de limonadefabriek die ook in het titelverhaal van de verhalenbundel Reigers al een rol speelde.
Bio:
Stefaan Desmet (Brakel, 1961) studeerde in Gent diplomatieke wetenschappen en pers- en communicatiewetenschappen. Hij is financieel beheerder van de provincie Oost-Vlaanderen. Een aantal van zijn kortverhalen verscheen in diverse literaire tijdschriften. Zijn verhalenbundel Reigers en andere verhalen werd destijds uitgegeven door het Davidsfonds/De Clauwaert. De voorbije jaren publiceerde hij voornamelijk over de beleids- en beheerscyclus, de planning en het financieel beheer van de Vlaamse gemeenten, OCMWs en provincies.
Specificaties:
De tovenaar van half negen is uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Schrijverspunt. Het boek telt 184 paginas en kost 16,95 EUR.
De roman is te koop bij de gebruikelijke webwinkels en kan ook besteld worden in de traditionele boekhandel (ISBN: 978-94-6266-331-2). Het is eveneens te verkrijgen bij de auteur en wordt binnenkort verwacht bij boekhandel Braeckman, Neerstraat 26 te Brakel.
Boekvoorstelling:
De roman werd voor een publiek van genodigden voorgesteld in de fraaie Banketzaal van het Provinciehuis in Gent. Er waren onder meer toespraken van eerste gedeputeerde Alexander Vercamer en gedeputeerde Jozef Dauwe. Tot slot overhandigde de auteur het eerste exemplaar van zijn boek aan gedeputeerde Vercamer.
NEDERZWALM-HERMELGEM. Kermis in de parochie âALLE HEILIGENâ op 1 november.
MOOIE TRADITIES MOGEN NIET VERLOREN GAAN. OP DONDERDAG 1 NOVEMBER OM 10 uur is er weer MISVIERING en daarna KERMIS TE ALLERHEILIGEN
Enkele jaren terug, vonden te Nederzwalm-Hermelgem op 1 November (Allerheligen in de volksmond) nog 4 missen plaats telkens met bomvolle kerk.
Er was er ook de jaarlijkse kermis met circus, autoscooter, paardenmolen, schommel, schietkraam, visspel enz. kinderanimatie ten top.
Met de reorganisatie van het kerkelijk gebeuren in de streek was er in 2015 geen enkele kerkelijke activiteit meer op Allerheiligen patroonheilige voor Nederzwalm-Hermelgem. (Enig in Vlaanderen)
Gewezen burgemeester Basiel Eeckhout deed een inspanning om deze kermis in ere te herstellen.
Basiel Eeckhout: Betreurenswaardig werd dat aangevoeld dat een eeuwen oude traditie (bestaat sinds 1651 ) zomaar verloren was gegaan. Het was immers een even sterke eeuwenoude traditie dat de inwoners van de gemeenten door de eeuwen heen een samenhorigheid vormden (nl. Nederzwalm - Hermelgem - Meilegem - Beerlegem - en St. Maria-Latem) en toch ook al bijna 50 jaar met de andere deelgemeenten van Zwalm
en zelfs ver daarbuiten op die dag naar het dorp terugkeerden om de overledenen te herdenken, de mis bijwoonden, de zegen kregen met de relikwie van Alle Heiligen (het schrijn is er sinds 1651 )
de kerkhoven bezochten, familiebijeenkomsten plaatsvonden en vooral dat zeer veel bekenden elkaar weer ontmoetten in de toen nog talrijke dorpscafeetjes en eetgelegenheden.
Het was er een echte familie- en kennissen reünie Nu nog één enkel dorpscafé In De Patrijs en diverse eetgelegenheden.
Gelukkig maar, en met de medewerking van de pastoor, de Kerkraad en de Parochiale eenheid werd de traditie in ere hersteld en zal ZEH Kanunnik PEEREBOOM voorgaan..
Nederzwalm-Hermelgem beschikt over een bijzonder belangrijk reliekschrijn enig in Vlaanderen en is in hoofdzaak het levenswerk van Emeritus Pastoor ZEH Gabriel SCHOLLAERT.
Ook het kerkkoor SEEVERINGHA uit De Pinte-Zevergem zal de plechtigheid opluisteren.
Sven VERMASSEN bespeelt het unieke orgel dat Nederzwalm Hermelgem rijk is.
De hele ZWAMLSE gemeenschap en ook ver daarbuiten kan die dag zijn overledenen herdenken. Er zal een kruisje en prentje uitgereikt worden ter nagedachtenis van de overledenen
van het voorbije jaar.
Dat de Nederzwalmse gemeenschap tevreden is , de eeuwenoude traditie te zien herleven blijkt ook uit het feit dat na de misviering achteraan in de kerk aan alle aanwezigen een hapje en een drankje wordt aangeboden door Wesley en Nathalie van De Patrijs.
Kortom al wie in het huidige of het verre verleden iets te maken had met Nederzwalm Hermelgem en Allerheiligen is er verwacht en van harte WELKOM.
Maar - er is meer veel meer ------Kermis
Basiel Eeckhout: Op initiatief van het organiserend feestcomité JVV Nederzwalm, zal er op het dorpsplein van 11 tot 19 uur de aloude kermis zijn. De kindermolen zal er GRATIS ter beschikking zijn van alle kinderen.
Het schietkraam en het viskraam verwachten er ook de talrijke bezoekers bij deze typische volksspelen op de kermis.
Het is dank zij de financiële steun van Jean Schiettecatte en Koen De Raeve dat dit deel van ALLERHEILIGEN kermis een nieuw leven krijgt. Daarom ook onze dank en waardering.
Wij hopen er met de vele bezoekers een gezellig praatje te houden.
Geutelingenbakker en beehouwer Pieter uit Elst op VRT (BLOKKEN)
Donderdag zien we de Elsterse geutelingenbakker en beenhouwer Pieter De Koekelaere zijn debuut maken in het succesprogramma BLOKKEN dat elke avond tijdens de werkdagen te zien is tussen 18.30u en 19u op VRT
.Deze afleveringen zijn reeds vooraf opgenomen en Pieter mag niks zeggen over de uitslag.
Pieter: Men moet tekenen zodat men niks kwijt mag over de uitslag. Het blijft een leuke ervaring.
Pieter was onlangs nog te gast op de Gentse Jaarbeurs waar de Elsterse geuteling werd gepromoot en doet momenteel een geste voor de Warmste Week
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Brakelse activiteiten
Over mijzelf
Ik ben BERT BROOS
Ik ben een man en woon in BRAKEL (BELGIE) en mijn beroep is SINDS 1985 REPORTER VOOR DE BEIAARD .
Ik ben geboren op 04/12/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motorijden, fietsen, auto's, actualitiet en treinen.
DEZE BLOG IS GRATIS EN BRENGT NIEUWS OVER DE ZWALMSTREEK (Brakel-Zwalm en Horebeke)
contact: bert.broos@outlook.be