Korte tijd nadat het personeel inzage had gekregen van onze positieve en negatieve punten kon het niet uitblijven dat ook Ria en ik op de hoogte zouden worden gebracht. Ik kreeg bericht van Gert Nielandt dat hij samen met de vertrouwenspersonen een bezoek zou brengen aan Zon en Hei en hij om 14 uur met mij zou praten en om 15 uur met Ria.
Groot was mijn verbazing toen ik die dag alleen Monique Patteet (de hoofdaanklager) zag binnenstappen. Op mijn bureau werd alles gauw duidelijk.
Monique Patteet: "Ik heb met Gert afgesproken dat hij niet mee zou gaan omdat ik vond dat dat misschien bedreigend zou zijn voor jou!" Ik zat godverdomme al weken op zijn uitleg te wachten en nu kwam hij niet mee omdat zij dat bedreigend vond. Het moet leuk zijn als je voor een ander kan denken.
Monique Patteet: "Ik zou Marijke Depelchin meegebracht hebben, maar die kon niet vandaag. En ik vond Nina Vermeulen nog niet rijp genoeg voor zulk gesprek!" Fantastisch toch als je zo alles naar je hand kan zetten.
Maar dan kwam het!
Monique Patteet: "Vroeger werd een klacht tegen een baas meteen geseponeerd. Dan kan nu niet meer! Wij gaan tot op het bot!"
Voila, de trend was gezet!
Dan kreeg ik te horen dat ik ooit een goeie baas was geweest. Dat onder mijn leiding we goede inspectieverslagen hadden gekregen bij Kind en Gezin. Dat ik ver stond voor het personeel.
Maar ...
Dat ik leed aan een complete normvervaging. Dat ik Jessy en Gregg bevoordeelde. Dat de familie als geheel als bedreigend overkwam. Dat ruzies tussen en Ria en mij vaak verder gingen in Zon en Hei. Dat ik vaak erg hard riep tegen het personeel. Dat de houding van de leidinggevenden leidde tot depressies. Enfin daar komen we allemaal nog op terug als we de slides zullen bespreken.
Eén van de punten waarop de opperonderzoekster steeds terug kwam was dat het niet hoorde dat een familie van vier in dezelfde instelling werkte. Onmiddellijk gevolgd dor de vraag wat ik daaraan wilde doen. Ik dacht meteen aan de vraag aan Jessy, de avond van de schandpaal of ze niet in een andere voorziening zou willen werken. Wilde zij mij dat laten zeggen dat ik dat goed zou vinden? Geen haar op mijn kop dat daar aan dacht.
De verwijten bleven maar komen. Tot er plots geklopt werd en Ria binnenstoof.
Ria:"Ik had een afspraak om drie uur en het is al bijna vier uur. Ik ben op van de zenuwen."
Ik stond recht en zegde haar dat ze gerust met die mevrouw mocht praten in mijn plaats want dat ik het nu wel gehad had. En ik verliet mijn bureau.
Ik weet niet hoe lang ik liep te ijsberen tussen het oude gebouw en het plopjesgebouw in. Ik was woedend, teleurgesteld, kortom ik stelde me vragen waar dit toe moest leiden. Maar dat laatste werd me pas veel later duidelijk.
Toen kwam Ria naar beneden. Wenend. We praatten even. Haar gesprek was alleen maar over mij geweest. Dat ik ziek en overspannen was en dat ik dringend een arts moest raadplegen en best nog ziekteverlof moest nemen. En dat het haar taak was daarvoor te zorgen. Handig toch dat je naast in iemand hoofd kijken ook nog een diagnose kan stellen zoals een volleerd dokter.
Ik liep de trap op naar boven omdat ik dacht dat de opperinquisiteur al weg was. En ik wilde mijn pc afzetten. Ik ging mijn bureau binnen en in hoorde dat Mevrouw de onderzoeksrechter met Gregg zat te praten.
"Jouw vader is overspannen en totaal gestresseerd. Hij heeft dringend medische hulp nodig! Bovendien is hij niet professioneel bezig!" Ik dacht dat ik ontplofte.
Enfin, ik dacht dat niet, ik ontplofte echt. Ik stormde de personeelskamer binnen en brulde tegen Patteet dat ze de naam van vertrouwenspersoon niet waard was als ze info over mij zo maar tegen iedereen ging vertellen. En als ze iets over mij wilde zeggen, dat dat dan ook tegen MIJ moest doen. Ik was ziedend en niet bepaald mals. Bars is het goede woord.
Patteet leek ontdaan, dichter bij het wenen dan bij het lachen. Ze beet me toe dat dit nog een staartje zou krijgen, dat ze dit niet nam en zou melden aan Gert Nielandt. Dat ze maar deed wat ze niet laten kon.
Met bekwame spoed verdween ze.
Vermits mijn pc nog niet afstond begon ik meteen aan mijn mail aan Gert Nielandt. Dat hij me gezegd had dat hij mee zou komen. Dat het gesprek was falikant was afgelopen, dat ik mijn naam alle eer had aangedaan. Dat Patteet aangeslagen was vertrokken. Dat de familie Van Dingenen duidelijk ter discussie stond. Dat men leugens geloofde, de weerlegging ervan niet. En vooral: dat ik geen vertrouwen meer had in de vertrouwenspersonen. Dat ik alleen maar kon gissen naar de ware redenen van het onderzoek.
Ik begon mijn mail met "M. Nielandt".
Groot was mijn verbazing dat ik 's anderendaags antwoord kreeg onder de hoofding: "Beste Dirk". Ik voelde me helemaal niet zijn "Beste Dirk".
De mail zegde dat hij wel wilde meekomen maar dat niet deed op vraag van de vertrouwenspersonen. Dat hij nog niet op de hoogte was van het gesprek. Dat hij niemand wilde "zoeken" of de familie ter discussie wilde stellen. Er was geen verborgen agenda. Maar 'en dat vind ik nog steeds de beste) hij als werkgever moest ingaan op vragen en klachten van personeelsleden en proberen, om, op een open en constructieve manier, tot oplossingen te komen.
IK schoot in een lach. Mijnheer Nielandt een open sfeer? Personeel onder volledige geheimhouding achter gesloten deuren alleen te ondervragen? Is dat open. Nadien alle punten te projecteren is dat constructief?
Een open confronterend gesprek tussen het personeel én de familie zou misschien de lading van die laatste zin gedekt hebben.
25-11-2010, 13:11 geschreven door Dirk 
|