Britten voeren verrassend suikertaks in op frisdrank
De Britten willen deze suikertaks invoeren bij frisdranken om kinderen met obesitas te verminderen.
Dit geld willen ze dan besteden in de scholen en sportactiviteiten.
de Britse minister van financiën wilt deze maatregel invoeren vanaf april 2018.
Deze taks zou jaarlijks 500 miljoen pond voor de overheid opbrengen.
Hiermee willen ze de obesitascrisis bij kinderen aanpakken.
Economische begrippen
suikertaks: belastingen betalen op suiker
producenten: mensen die de producten maken
Eigen mening
Ik vind deze taks niet slecht. Het zou wel kunnen helpen.
De kinderen zouden minder ervan drinken en als ze dan meer sporten is het zeker goed.
Ze zouden dit in België ook moeten invoeren vind ik.
Dan zullen de ouders ook strenger zijn denk ik en dan zullen de kinderen misschien alleen in het weekend frisdrank mogen drinken of met speciale gelegenheden. Omdat het anders te veel kost voor de ouders.
Verklaring
Met dit geld wilt de Britse overheid investeren in meer sport op de scholen zodat de kinderen veel gezonder zullen leven.
Vorig jaar werden er 125,5 miljoen cheques verkocht in België. Dit is 8,5% meer dan in 2014 In 2014 waren er dalingen maar nu stijgt de verkoop terug. Er waren vorig jaar nog 1947 deelnemende bedrijven.
Eind 2011 waren er nog 2754 bedrijven.
De daling is volgens de RVA een gevolg van de maatregelen die werden genomen om de sector te professionaliseren, en de versterkte controles.
Economische begrippen
RVA: Rijksdienst voor arbeidsvoorziening
Dienstencheque: Waardebon waarmee particulieren fiscaal vriendelijk huishoudelijke diensten kunnen kopen.
Eigen mening
Dienstencheques zijn heel handig. Poetshulpen moeten dan niet direct met contant geld betaald worden dus is er minder kans op het verliezen van dit geld dat nu op een cheque staat.
Mijn mama werkt ook met deze cheques en zegt zelf dat dit handig is.
Ik snap ook dat er mensen dit niet zo handig vinden. Ik vind het goed dat de dienstencheques terug aan het stijgen zijn. Dit is misschien wel goed voor de economie.
Verklaring
De RVA heeft de stijgingen vastgelegd uit onderzoek en cijfers.
Naar schatting is er in vier dagen tijd 2000 miljard dollar verdampt op de wereldwijde financiële markten. Sinds de financiële crisis is geen enkel jaar zo slecht gestart als 2016. De Chinese beurzen moesten 7 januari al voor de tweede maal de handel stilleggen, omdat de maximaal toegelaten koersdaling van 7 procent bereikt was. Voorlopig hebben de beursautoriteiten de maatregel opgeschort. de Chinese koersval heeft op zijn beurt ook de Europese en Amerikaanse beurzen voor forse verliezen geleid.
Economische begrippen
financiële crisis: Problemen met geld die ervoor zorgen dat er meer werkloosheid is omdat er te weinig werk is.
beurs: Plaats waar handel gedreven wordt met name in effecten.
Eigen mening
Ik vind het een spijtige zaak dat dit zo allemaal moet verlopen. Doordat de beurzen problemen hebben zal de rest van de wereld er ook onder leiden. De markten gaan ook sterke verliezen maken.
Er moet echt een oplossing komen want zo gaan er meer en meer mensen hun jobs verliezen en werkloos zijn. Zij kunnen dan moeilijker hun gezin onderhouden. In Europa zijn er ook al verliezen van 1,7 tot 2 procent.
China jaagt de hele wereld de stuipen op het lijf.
Verklaring
In het najaar werden de verliezen tenietgedaan omdat het vertrouwen terugkeerde. Het is afwachten of dat dit keer ook zal gebeuren.
Namaakmaffia verder aanpakken in het belang van de consument.
De Economische inspectie heeft afgelopen maand een groot netwerk namaakverkopers opgerold.
In totaal werden er 21 922 namaakproducten van luxemerken in beslag genomen.
De waarde van al deze producten is samen drie miljoen euro. Al deze producten worden niet alleen op de Belgische markt gebracht maar ook op de Europese markt. Daarom willen ze de Europese Inspecties van Economie nog versterken om de om de namaakmaffia verder aan te pakken. Hiermee willen ze het invoeren van namaak producten te verminderen.
Economische begrippen
Economische Inspectie: Mensen die er voor zorgen dat er geen schadelijke voorwerpen en etc. ons land binnenkomen.
Economie: Het geheel van de financiële voorzieningen, de handel en de industrie van een land.
Eigen mening
Ik vind het al heel goed dat ze 21 922 namaakproducten in beslag hebben genomen.
Sommige producten zijn heel schadelijk. Want je weet soms niet wat er in namaak kan zitten. Bijvoorbeeld in namaak parfum daar kan urine in zitten of bij namaak medicijnen zoals pillen. Daar kunnen misschien wel dodelijke stoffen in verwerkt zijn.
Ze hebben inderdaad steun nodig om zo veel mogelijk namaak te pakken te krijgen.
Men zal jammer genoeg nooit alle namaakproducten kunnen te pakkenkrijgen.
Verklaring
De samenwerking met de Europese Inspecties zal uiteindelijk een goed resultaat opleveren naarmate de tijd vordert en ervoor zorgt dan minder mensen met deze producten in aanraking zal komen.
De Fairtradebanaan is de enige banaan waar men zeker van is dat ze duurzaam geteeld is en dat de boer een eerlijk loon krijgt.
Belgen eten gemiddeld 54 bananen per jaar, maar de consumenten schatten de prijs die ze per kilo betalen veel hoger is dan de werkelijke vraagprijs.
Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksintituut GFK op vraag van Fairtrade. De meeste Belgen denken dat een kilo 2.34 euro kost, terwijl dat zelfs voor de duurdere Fairetrade bananen maar 1,89 euro is. Dit is dan ook een argument voor Fairetrade om de mensen aan te sporen om de goedkopere bananen in de supermarkt links te laten liggen.
Tot slot per doos Fairetrade bananen dat wordt verkocht door de supermarkt, wordt er aan de boerenorganistaties een onwikkelingspremie betaald.Hiermee kunnen de boeren zelf invensteringen doen in bijvoorbeeld een kabelbaan zodat de arbeiders de bananen niet meer hoeven te dragen. Hierdoor kan de kwaliteit van de bananen verhogen.
Economische begrippen
Fairtrade = De boeren telen duurzaam en in ruil daarvoor krijgen ze een minimumprijs.
Duurzaam = milieuvriendelijk: bijvoorbeeld door bepaalde pesticiden niet te gebruiken.
Eigen mening
Ik vind dit eer zeer goed idee. De boeren verdienen een eerlijk loon. Het is heel belangrijk dat de teelt op een duurzame manier gebeurt.
Ik vind dat die boerenorganisaties ook heel goed zijn omdat ze met die premies de kwaliteit van de bananen kunnen verhogen. Als ze die kabelbaan gebruiken dan zijn er minder of bijna geen beschadigde bananen. Ze kunnen deze premie ook gebruiken voor de weg van de plantage naar de haven te verbeteren. Want zo denkt men dat de kwaliteit ook beter zal zijn.
Als je 1,89 euro betaald per kg voor Fairetrade bananen dan is dat helemaal niet zo duur. Ik vind dit een goede prijs.
Verklaring
dankzij Fairetrade krijgen de boeren die bananen telen een eerlijke prijs voor hun werk. Door de onwikkelingspremie kunnen de boeren investeren om de bananen een nog betere kwaliteit te geven.
Bedrijfsleiders mengen zich in de strijd tegen het klimaat.
Iedereen is verantwoordelijk voor het klimaat.
Bedrijfsleiders en anderen directeurs slaan de handen in elkaar om de Belgische regeringen aan te moedigen om de lat hoog te leggen op VN-klimaattop in Parijs. De klimaattop zou plaatsvinden van 30 november tot 11 december. De CEO's schreven dat we allemaal actief mee moeten werken om aan de wereldwijde inspanning om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Ze willen de leiding nemen in de overgang naar een koolstofarme klimaatbestendige economie. Onze globale economie zal sneller moeten evolueren naar een koolstofarme economie aangedreven door hernieuwbare energie.
Tot slot moet ons land volgens hen jaarlijks bijdragen tot het Green Climate Fund, maar wel in overeenstemming met het Kopenhagen-akkoord.
Economische begrippen
koolstofarme economie= een gezondere economie met geen of weinig CO2.
globale economie= niet nauwkeurige economie.
Eigen mening
Ik vind dit een heel goede maatregel er moet echt iets met het klimaat gebeuren dit is niet goed voor onze economie. Minder koolstof in de lucht is uiteraard beter voor iedereen. het is goed dat bedrijfsleiders wakker zijn geschud. Als we niet snel met de hele wereld iets ondernemen dan zal iedereen het gevolg hiervan mogen dragen. Ze hebben ook gelijk want Iedereen is verantwoordelijk voor de verandering van het klimaat. Ik vind dat alle beetjes helpen als iedereen een klein initiatief zou nemen om bv niet meer met de auto naar de bakker of slager te gaan, want zo vervuil je terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Ik vind dit persoonlijk een heel interessant onderwerp.
Verklaring
Er word in het artikel gesproken over globale en koolstofarme economie. Het is een interessant artikel want men zit in met de verandering van het klimaat en wat er met onze economie zal gebeuren.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!