Inhoud blog
  • surf beter en verdien geld!
  • algemeen over ziekenhuisbacterie
  • bestrijding en symptomen van MRSA
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    ziekenhuisbacterie
    meer informatie over de ziekenhuisbacterie
    28-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.surf beter en verdien geld!
    surf nu nog beter met firefox, vluggere weergaves en beter prestaties!!
    en verdien ook geld op een makkelijke wijze:

    28-09-2006 om 22:52 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (23 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Bacteriën zijn eencellige organismen zonder een kern (Prokarioten). Ze hebben zeer kleine afmetingen (1 µm = 10 -6 m). Ze konden pas goed bestudeert worden na de ontdekking van de microscoop (17 e eeuw). Er kunnen 1 miljoen bacteriën in een speldenkop (1mm²). Ze komen voor in verschillende kolonies (pakjes of ketens van bacteriën)

    Een bacterie wordt vaak verward met een virus. Maar toch zijn ze totaal iets anders. Een bacterie bevat een kernzone (prokaryoot) maar een virus heeft geen kern. Op zich zijn het geen levende wezens . Ze leven als parasieten van andere levende wezens. Een tweede grote verschil is dat de bacterie veel groter is dan een virus. Andere verschillen is dat virussen

    slechts één type nucleïnezuur, hetzij DNA hetzij RNA bevatten, omgeven door een

    eiwitmantel, ‘Capside' genoemd(soms omgeven door een enveloppe van lipiden, eiwitten en koolhydraten). Bacteriën bevatten in hun capside ze allebei (DNA en RNA) Ze vermeerderen zich binnen een levende cel door de synthesestructuren van deze cel te gebruiken (hebben ze zelf niet!)en veroorzaken in deze cel de synthese van structuren welke het virusnucleïnezuur in staat stellen om zich van de ene naar de andere cel te begeven. Zoals vroeger al vermeld hebben virussen geen cel, ze hebben dus ook geen ribosomen en weinig of geen enzymen voor hun eigen stofwisseling, zo missen ze de enzymen voor de eiwitsynthese en ATP-productie.

    Algemene bouw van een bacterie (zie doc 1)

    Bacteriën zijn eencellige organismen. Hun bouw is gedeeltelijk dezelfde als die van een cel op zich.

    Flagelle = flagel . Dit lichaamsdeel van de bacterie zorgt voor de voortbeweging, het is te vergelijken met een staart bij vissen.

    Poil = uitstulping

    Capside = capsule . Dit is een eiwitlaag rond de bacterie waarin de DNA en RNA zitten. Soms is dit nog eens omgeven door een lipiden, eiwitten en koolhydraten.

    Parois cellulaire = celmembraan .

    Dit is de tweede onderste huid van de bacterie. Net zoals bij ons de onderhuid.

    Membrane cellulaire = celmembraan

    Dit is de onderste huid van de bacterie.

    Mesosome = mesosomen

    Uitstulpingen in het cytoplasma

    Cytoplasme = cytoplasma

    Dit is een vloeibare massa die zich binnenin de cel bevind, hierin gebeurt de hele celactiviteit.

    Nucleide = nucleolen of kerndeeltjes

    Deze zijn verantwoordelijk voor het lezen van de genetische code.

    ADN = DNA

    Dit is een afkorting voor desoxiribonucleinezuur. Dit is het erfelijk materiaal van de cel.

    Ribosome = ribosomen

    Deze celorganellen maken het RNA (deel van het erfelijk materiaal) aan.

    Plasmide = plasmide

    Dit is losgekomen celmembraan dat zich in een krop gaat vormen.

    Er zijn hierin verschillende soorten (onderverdeeld in uitzicht)

    De coccen (doc 2) zijn bolvormig en kunnen onderverdeeld worden in drie soorten. De diplococcen zijn de verwekkers van longontsteking. De streptococcen kunnen de Angina (of keelontsteking) en sinusitis verwekken. Een andere soort streptococcen is net nuttig, dit zijn vlekzuurbacterien . Zij zijn onder andere aanwezig in melk. En de staphylococcen verwekken lokale verzweringen in de huid (puistjes of acne). Een voorbeeld van zo'n staphylococ is de ziekenhuisbacterie.

    Bactylen (doc 2) zijn staafvormig. Enkele voorbeelden hiervan zijn de verwekkers van Kroep, tetanus of klem. Ook van de pest, tyfus en TBC. Ook salmonella, maar de ergste is de verwekker van Anthrax of miltvuur, die de dood tot gevolg heeft. Ook de grondbacteriën die stikstofgas uit de lucht kunnen opnemen en verwerken behoren hier ook toe. Ook de nuttige bacteriën in de darmen zijn bactylen.

    Spirylen (doc 2) zijn spiraalvormig. Dit zijn onder andere enkele bacteriën in tandbeslag.

    En vibriolen (doc 2) zijn krom gevormd. en een voorbeeld is de choleraverwekker.


    28-09-2006 om 22:49 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.algemeen over ziekenhuisbacterie

    soorten en naamgeving

    de ziekenhuisbacterie of MRSA is een van de vele soorten staphylococcen. De wetenschappelijke naam hiervoor (ook de afkorting staat hier voor) is Methicilline-resistente staphylococcus aureus . Hier volgt een verklaring voor de naam. Methicilline is één van de laatste nieuwe antibiotica waar deze bacterie resistent is tegen geworden. Het grote probleem aan deze bacterie is de resistentie, aan vele antibiotica is hij al resistent. Staphyloccus is het geslacht waar hij toe behoort. En staphylococcus aureus is de soort waar hij toe behoort.

    stafylokokken

    Het geslacht Staphylococcus zijn bacteriën die behoren tot de familie Micrococcaceae . Het geslacht Staphylococcus heeft ongeveer 20 soorten. De Staphylococcus aureus , Staphylococcus epidermidis en de Staphylococcus saprophyticus worden het meest geïsoleerd bij de mens als ziekteverwekker.

    In 1880 werd de Staphylococcus aureus beschreven door Alexander Ogston. De kolonies zijn rond en hebben een wit tot goudgeel pigment. De bacterie wordt vaak beschreven als een nosocomiale pathogeen. Nosocomiaal betekent door verblijf in ziekenhuis veroorzaakt. Het geeft aan dat de bacterie vaak door ziekenhuisbezoek opgelopen wordt. De infecties met Staphylococcus aureus zijn vaak acuut en pyogenisch (etterig) van aard. In het ergste geval kan de bacterie zich verspreiden door middel van een bacteriëmie. Staphylococcus aureus heeft een hoge morbiditeit en mortaliteit als nosocomiale pathogeen. De bacterie veroorzaakt een verscheidenheid van infecties, het loopt uiteen van impetigo (een huidinfectie) tot TSS (Toxisch Shock Syndroom) tot het ernstige endocarditis.

    De bacterie is in een grampreparaat waar te nemen als een kok, kleine bolletjes.

    De Staphylococcus aureus is een staphylococ(cus)-bacterie die toxinen afscheidt. Toxinen hebben een negatieve werking op het menselijk lichaam. Staphylococcus aureus zit normaal op de huid van mens en dier en op de slijmvliezen , zoals de neusholte . Als de bacterie door de huid heen het lichaam binnendringt kan deze infecties van de wond veroorzaken, maar ook urineweginfecties en longontsteking .

    Enkele stammen zijn inmiddels al restistent tegen het antibioticum methicilline . Deze Methicilline-resistente staphylococcus aureus (MRSA) komt soms voor in bejaardeninstellingen of ziekenhuizen. Als dit wordt geconstateerd, wordt vaak een quarantaine afgekondigd.

    28-09-2006 om 22:38 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (53 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bestrijding en symptomen van MRSA

    symptomen

    MRSA was tot dusver een echte 'wondbacterie' die alleen in zieken- en verpleeghuizen voor problemen zorgde. Maar de nieuwe variant kan ook bij gezonde mensen zorgen voor symptomen. Die lopen uiteen van insectenbeetachtige plekjes tot puisten, zweren en abcessen op de geslachtsdelen, rond de anus, in het gezicht en op de handen. Dodelijk is MRSA alleen in zeer zeldzame gevallen, en vooral bij mensen die al ernstig zijn verzwakt door bijvoorbeeld ouderdom, hevige griep of een andere ziekte.

     

    bestrijding van de bacterie

    Besmetting: isoleren, schoonmaken, desinfecteren

    Wanneer een patiënt is besmet met MRSA wordt hij direct geïsoleerd van de andere patiënten. Mogelijk besmette ruimten en voorwerpen worden onmiddellijk schoongemaakt en zo nodig gedesinfecteerd. De patiënt mag bezoekers ontvangen, maar die moeten een muts, neus/mondmasker, bezoekersjas en handschoenen dragen. Na het bezoek moeten ze hun handen zorgvuldig reinigen en desinfecteren. Vervolgens moeten ze de instelling meteen verlaten. Zolang ze zelf gezond zijn, bestaat er voor hen geen kans op besmetting. Maar zonder het te merken, kunnen ze de bacterie meenemen en overdragen aan mensen met een verminderde weerstand of pas geopereerde mensen. En die kunnen wel ziek worden van de bacterie.

    28-09-2006 om 22:35 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (46 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     

    onstaan en opkomst van MRSA

    Het resistent worden van bacteriën tegen antibiotica is een normaal en te verwachten verschijnsel. Het is gebaseerd op het aloude principe van de evolutie, namelijk de "overleving van de sterkste", in dit geval van de meest resistente kiemen bij blootstelling aan antibiotica. Het verontrustende is niet dat er resistente bacteriën ontstaan maar wel dat het zo snel en zo massaal gebeurt, en dat oorspronkelijk zeer gevoelige bacteriën op nauwelijks 50 jaren antibioticatherapie een evolutie hebben doorgemaakt die in miljoenen jaren vooraf niet is opgetreden. De oorzaak is de extreem hoge selectiedruk waaraan deze bacteriën blootstaan door massaal gebruik van antibiotica in de gastheerpopulatie.
    Reeds in 1944 noteerde Flemming dat sommige stammen van Staphylococcus aureus in staat waren penicilline te vernietigen, en hij waarschuwde dat misbruik van penicilline kon leiden tot selectie van resistente bacteriën. Deze waarschuwing ging verloren in de roes van de ontdekking van steeds maar nieuwe soorten antibiotica. In 1960 waren reeds meer dan 80 % van de S. aureus stammen penicilline-resistent.
    Nu is 90% van de S. aureus stammen ongevoelig voor penicilline. In de jaren 50 verscheen de epidemische of ziekenhuisstafylokok, resistent voor penicilline en dikwijls ook voor andere antibiotica, die zich in enkele jaren wereldwijd verspreidde en tot ongeveer 1960 voor ernstige epidemieën van stafylokokkeninfecties in de ziekenhuizen zorgde. Er ontstond opnieuw de dreiging van oncontroleerbare en onbehandelbare stafylokokken-infecties. Door het beschikbaar komen in 1959 van meticilline werd deze bedreiging weer weggenomen. Aanvankelijk was men van mening dat meticilline-resistente S. aureus (MRSA)niet zouden kunnen ontstaan maar geleidelijk aan moest men deze mening herzien.


    In de ontwikkeling van MRSA zijn twee fasen te onderscheiden. Vanuit Europa werd tussen 1968 en 1975 een toename gemeld van MRSA-stammen in de ziekenhuizen. Na 1980 begint in Europa de tweede epidemische fase van MRSA. Deze MRSA-stammen verspreiden zich snel in de ziekenhuizen en door deze snelle verspreiding kunnen grote epidemieën ontstaan. Ook geven deze MRSA-stammen aanleiding tot behandelingsproblemen omdat ze voor veel soorten antibiotica resistent zijn.

    Op onderstaande figuur kan men goed zien hoe de MRSA bacterie zich in nog geen 10 jaar kon verspreiden over België.

    Ontwikkeling van resistentie op antibiotica.

    Antibiotica

    Antibioticum betekent letterlijk: tegen het leven. Antibiotica zijn chemische stoffen die worden uitgescheiden door micro-organismen om concurrerende micro-organismen te doden of hun groei te beletten door een of ander levensbelangrijk proces specifiek te blokkeren. Daar waar alle geneesmiddelen verondersteld worden één of ander ziekteproces te corrigeren, zijn antibiotica dus gericht op het verstoren van de levensfuncties van micro-organismen die aanwezig zijn bij de patiënt, en waarvan vermoed wordt dat ze hem of haar schade berokkenen. Ze genezen geen infecties, maar stoppen wel de groei van gevoelige bacteriën zodat de patiënt de tijd krijgt om zijn afweer te organiseren en de bacteriën te elimineren.

    Er bestaan verschillende types van antibiotica. Sommige zijn slechts actief tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Men noemt ze daarom smalspectrum antibiotica. In de mate van het mogelijke zal de arts deze antibiotica voorschrijven omdat ze slechts actief zijn tegen de schadelijke bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie en niet tegen andere nuttige of onschadelijke bacteriën.

    Andere antibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Men noemt ze breedspectrum antibiotica. Soms zijn ze noodzakelijk omdat men de precieze ziekteverwekker niet kent of omdat er meerdere ziekteverwekkers in het spel zijn.

     

    Bacterieresistentie

    Bacteriën worden resistent genoemd als ze door het antibioticum niet meer geremd worden in hun groei bij een maximaal verdraagbare dosis van het antibioticum.

    Het resistent worden van bacteriën tegen antibiotica waarmee ze in contact komen is een normaal verschijnsel. In de natuur hebben bacteriën allerlei mechanismen of ‘trucs' ontwikkeld om zich te wapenen tegen de natuurlijke antibiotica die door hun concurrenten worden afgescheiden. De bacteriën worden met andere woorden resistent tegen de natuurlijke antibiotica. Dit is gewoon een toepassing van de natuurwet van ‘het overleven van de sterkste'. Bovendien geven ze deze resistentie niet alleen door aan hun nageslacht, maar ook aan andere bacteriën die in hun omgeving leven.

    Onze commensalen en pathogenen ziin nooit in contact geweest met de antibioticaproducenten in de natuur en waren dus aanvankelijk zeer gevoelig. Antibiotica maken geen onderscheid tussen de ongevaarlijke (commensalen) en de ziekteverwekkkende bacteriën (pathogenen). Ze maken alleen een onderscheid tussen gevoelige bacteriën die dus vernietigd worden, en ongevoelige bacteriën die overleven. Zo ontstaat geleidelijk aan resistentie, en in de eerste plaats bij de commensalen die permanent aanwezig zijn.

    Het verontrustende is dus niet dat er resistente bacteriën ontstaan, maar wel dat het zo snel en zo massaal gebeurt. De bacteriën kunnen op verschillende manieren resistent worden.

    - Mutatie
    Hoewel de vermeerdering van bacteriën een kwestie van delen is en er dus in feite sprake is van een eindeloze herhaling van hetzelfde proces, namelijk het kopiëren van hetzelfde DNA-molecule. zal er af en toe een foutje optreden bij het kopiëren, waardoor het DNA van samenstelling verandert met als mogelijk gevolg een veranderde betekenis van de code en dus een ander eiwit als product, en dus een andere eigenschap bij de bacterie die dit veranderde DNA heeft gekregen.


    - Conjugatie
    Een andere manier is de overdracht van DNA van de ene bacteriecel naar de andere. Dit proces heet conjugatie, zie bij DNA . Dit proces kan plaatsvinden tussen bacteriën van dezelfde soort maar ook tussen bacteriën van verschillende soorten of zelfs geslachten. De donorbacterie is in het bezit van de F-factor, die ervoor zorgt dat er een hol buisje gevormd wordt welke een verbinding legt met de ontvangende bacterie. Door dit buisje wordt DNA overgebracht waarna de verbinding weer wordt verbroken. Zeer vaak betreft het gedeeltes van plasmiden. Betrof het een resistentiefactor dan is de gevoelige bacterie na ontvangst van het DNA resistent geworden.

    Deze overdracht komt vooral voor bij gramnegatieve (darm)bacteriën Berucht zijn de multi-resistente E.colibacteriën bijvoorbeeld een Salmonella die in de darm hun resistentie kunnen overbrengen op een pathogeen .

    Deze pathogeen is daardoor niet meer te bestrijden met de gangbare antibiotica waardoor de patiënt dus niet te behandelen is.


    - Transductie.
    Dit is de overdracht van DNA door tussenkomst van een bacteriofaag. Wat hier van belang is dat een virus in staat is om een stukje DNA, en dus een stukje erfelijke informatie, over te brengen van de ene naar de andere bacteriecel.

     

    het mechanisme van resistentie

    De gevolgen van de DNA-veranderingen die tot resistentie leiden kunnen zijn ondermeer een veranderde permeabiliteit van de celenveloppe ( de buitenste membraan van de gramnegatieve celwand)

    de productie van enzymen die het antibioticum onwerkzaam maken voordat het antibioticum de bacterie aantast, voorbeeld het enzym penicillinase, nu meestal ß-lactamase genoemd, het enzym dat de ß-lactamring bij de antibiotica van de penicillinegroep aantast waardoor deze hun werking verliezen.
    het wijzigen van de ribosomen waardoor deze geen aangrijpingspunt meer zijn voor de voorheen wel werkzame antibiotica.

    Of een wijziging van een stofwisselingsproces. Is een voorheen sulfanilamide gevoelige bacterie na een genetische verandering in staat om foliumzuur uit de omgeving op te nemen dan is hij vanaf dat moment ongevoelig voor sulfanilamide.

    Risicofactoren op het toenemen van resistentie

    Het niet volledig opnemen van antibiotica of het nemen in deeltjes

    Antibiotica worden doorgaans verkocht in verpakkingen met een standaard aantal dosissen die voldoende zijn voor de behandeling van de meest frequente infectie(s) waarvoor ze bestemd zijn. Voor blaasinfecties (cystitis) kan dat een hoeveelheid zijn voor driedaagse therapie, omdat dat meestal voldoende is. Voor andere infecties kan dat een hoeveelheid zijn voor 5, 7 of 10 dagen. In sommige gevallen, vooral bij chronisch verlopende infecties, duurt een behandeling weken en soms meerdere maanden (bv. bij tuberculose). De arts moet beoordelen hoelang en met welke dosis een bepaalde bacteriële infectie moet behandeld worden, maar dit is niet noodzakelijk de hele doos of fles. Vraag daarom steeds advies aan uw arts of apotheker.

    Restjes antibiotica bewaren voor eigen gebruik (of nog erger voor anderen) heeft geen nut en is gevaarlijk. Af en toe bij wat koorts of keelpijn enkele pilletjes van een antibioticum innemen is niet alleen zinloos, maar tevens de snelste manier om resistente bacteriën te kweken.

    Teveel aan antibiotica.

    Bacteriën die resistent zijn aan antibiotica, vormen een groot probleem in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid blijkt dat het voorkomen van de beruchte multiresistente stafylococcus aureus (MRSA) tussen 1998 en 2002 is toegenomen van 15 naar bijna 26 procent.

    Dat artsen te snel naar antibiotica grijpen, ook als dat niet nodig is, is de hoofdreden van de toename. Er wordt te vaak en te vlug naar antibiotica gegrepen.

    De federale overheid heeft twee campagnes lopen om de opmars een halt toe te roepen. Allereerst is er de campagne om dokters aan te sporen minder kwistig antibiotica, en dan zeker die met een breed spectrum, voor te schrijven. Het effect is voelbaar: het antibioticagebruik is met 24 procent teruggevallen sinds 1999. Vandaag kondigt de minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, een volgende stap in de campagne aan.

    Een tweede campagne stimuleert in de ziekenhuizen de handhygiëne. Als artsen en verpleegkundigen tussen de behandeling van twee patiënten in de handen wassen en ontsmetten, verkleint de kans op besmetting aanzienlijk. Negen op de tien ziekenhuizen deden mee en het aantal ontsmettende handelingen is er met een vijfde toegenomen. De campagne sluit donderdag af met een symposium en ze krijgt zeker een vervolg.

    Grote populatie van patiënten

    Het risico van toenemende resistentie is vooral groot als een grote patiëntenpopulatie gelijktijdig met antibiotica behandeld wordt. Dit doet zich typisch voor bij periodes van acute opstoten van chronische bronchitis. Door het feit dat tienduizenden mensen gelijktijdig antibiotica nemen, waarbij de gevoelige bacteriële flora onderdrukt wordt, gaan er hoofdzakelijk nog resistente micro-organismen uitgewisseld worden, ook naar de niet behandelde individuen toe.

     

     

    evolutie naar de toekomst toe

    verwachtingen omtrent resistentie naar de toekomst toe

    Het grote gevaar aan de resistentie is dat bacteriën uiteindelijk resistent worden op alles. Ze worden multi-resistent.

    Multi-resistentie betekent dat een organisme ongevoelig is geworden voor meer dan één antibioticum en daarom (soms zeer) moeilijk is te bestrijden. Voorbeelden zijn bepaalde tbc-bacteriën (= Mycobacteriën) maar ook onze MRSA.


    Het gevaar van het optreden van (multi)resistentie kan worden verminderd als patiënten een antibioticum-kuren altijd helemaal af maken, ook als de klachten zijn verdwenen en als artsen het voorschrijven van anti-microbiele zo beperken (bijv. geen antibioticum voorschrijven bij griep of andere virale aandoeningen).

    Doordat de bacteriën resistent worden aan alles begint de bacterie van MRSA zich ook buiten het ziekenhuis te verspreiden. Zoals al eerder vermeld kan hij bij patiënten huidinfecties maar ook longontsteking en hersenvliesontsteking veroorzaken. Voor erg verzwakte personen kan een multiresistente kiem dodelijk zijn. Als gezonde bezoeker word je niet ziek van een resistente bacterie, maar je kunt er wel drager van worden. De bacterie blijf dan in je lichaam zitten en kan ooit problemen veroorzaken.

    Van MRSA raak je alleen nog af door middel van dagelijkse inspuitingen, waardoor je langer dan voorzien in het ziekenhuis moet blijven. Voor sommige patiënten met een resistente kiem zijn maar enkele producten meer doeltreffend. Die zijn duur en hebben meer nevenwerkingen. Om verspreiding van resistente bacteriën van de ene naar de andere patiënt zo veel mogelijk te beperken, houden ziekenhuizen er tegenwoordig strengere hygiënische gewoonten dan vroeger op na.

     

    gevaren voor de mensheid

    Als in een ziekenhuis een MRSA-stam van het epidemische type gevonden wordt gaat men over tot maatregelen ter om verder verspreiding te voorkomen.
    De patiënt bij wie de gevaarlijke MRSA-bacterie aanwezig is, wordt onmiddellijk overgebracht naar een gesloten afdeling, en alle mensen die met de patiënt in contact zijn geweest, worden onderzocht om te zien of ze soms besmet zijn met de bacterie, waardoor ze ongewild als drager voor verdere verspreiding zouden kunnen zorgen.
    Eventuele dragers onder het ziekenhuispersoneel worden onmiddellijk op non-actief gesteld, of met taken belast die hen verwijderd houden van patiënten of verpleegafdelingen. Deze personen worden vervolgens regelmatig bacteriologisch onderzocht, waarbij in het merendeel van alle gevallen na enige tijd het sein op veilig raakt, doordat de koloniserende bacterie meestal vanzelf weer verdwijnt. Incidenteel echter blijken dragers blijvende verspreiders; in feite zijn ze dan – hoe hard het ook moge klinken – ongeschikt voor een groot aantal functies binnen de gezondheidszorg.
    Verder wordt heel vaak besloten om de afdeling waar de met de MRSA-bacterie besmette patiënt verbleef nog gedurende enige tijd te sluiten, waarna de bacterie door schoonmaak en sterilisatie uitgeroeid wordt.

    Uitbannen van de methicilline-resistente stafylococ zal, nu deze eenmaal wereldwijd is verspreid, niet goed mogelijk zijn.

    28-09-2006 om 22:33 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (19 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maatregelen en alternatieven voor antibiotica

    Alternatieven voor antibiotica.

    Op dit moment wordt de antibiotica vancomycine gebruikt om de bacterie te bestrijden. Voorgangers van deze antibiotica penicilline en meticilline. De meticilline heeft enkele jaren geleden de MRSA- bacterie verholpen, de sterkste bacteriën hebben dat overleeft en werden resistent voor de antistof. Voor hoe lang het nog werkt valt niet precies te zeggen omdat er geen vaste datum vast ligt dat de MRSA- bacterie resistent is voor vancomycine. Als de MRSA- bacterie ook resistent voor vancomycine is geworden

    De MRSA bacterie begint een groot probleem te worden in ziekenhuizen omdat bestaande middelen die de bacterie moeten stoppen niet meer werken. Het lijkt wel alsof de bacterie niet te stoppen is. Maar toch zijn er enkele hoopgevende onderzoeken aan de gang. Er wordt zo ondermeer onderzoek gedaan naar een neuszalf die de ziekenhuisbacterie zou kunnen bestrijden en is er veel hoopgevend nieuws uit onderzoek naar middelen met honingproducten.

    Neuszalf met batumine.

    De MRSA bacterie begint een groot probleem te worden in ziekenhuizen omdat bestaande middelen die de bacterie moeten stoppen niet meer werken. Het lijkt wel alsof de bacterie niet te stoppen is. Maar toch zijn er enkele hoopgevende onderzoeken aan de gang. Er wordt zo ondermeer onderzoek gedaan naar een neuszalf die de ziekenhuisbacterie zou kunnen bestrijden.

    De zalf bevat een natuurlijk antibioticum, batumine, dat wordt afgescheiden door een bacterie die aan de Zwarte Zee leeft. Oekraïense wetenschappers ontdekten de bacterie en haar antibioticum al dertig jaar geleden, maar konden het medicijn door politieke en financiële problemen niet op de markt brengen. Wel wees hun onderzoek het potentieel van het antibioticum uit, maar dat onderzoek moet nu in het Westen worden overgedaan, om toegang te krijgen tot de westerse geneesmiddelenmarkt. Voor dit onderzoek heeft het Leuvense biotechbedrijf Reseda contact gezocht met acht Vlaamse onderzoeksgroepen. Zo gaat Erick Vandamme van de UGent de Oekraïense bacterie kweken en aanleveren aan zijn collega's Jos Hoogmartens en Piet Herdewijn van de KU Leuven, die er de structuur van zullen proberen te bepalen. Andere onderzoekers, onder wie Paul Tulkens van de UCL, zoeken uit hoe het antibioticum de bacterie het hoekje om helpt.

    Het medicijn zou alleen de beruchte ziekenhuisbacterie Staphylococcus aureus doden, en goedaardige bacteriën met rust laten. Reseda hoopt het antibioticum allereerst als ontsmettende neuszalf op de markt te brengen, om overdracht van ziekenhuisbacteriën door medisch personeel op patiënten te voorkomen. Later willen ze het ook op de markt brengen als pil of als coating, om chirurgische instrumenten of sondemateriaal mee te ontsmetten.

    Antibiotica ontwikkelen is duur, maar Reseda neemt weinig risico, vindt Ludo Haazen, die het bedrijf oprichtte met Gert Eussen. ,,Dat batumine wérkt, is in Oekraïne bewezen. Dankzij het werk van onze collega's weten we wat de uitkomst van ónze studie zal zijn. We moeten haar alleen nog uitvoeren.'' Als alles goed verloopt, hoopt Reseda de zalf binnen vier jaar in de apotheek te hebben.

    Pure honing is MRSA bacterie te slim af

    Ook wordt er veel verwacht van honing. Dit lijkt zeer ongeloofwaardig, maar honing is toch een zeer wonderbaarlijk product dat al vaak zijn nut bewezen heeft.
    Het bedrijf Bfactory is erin geslaagd om een wondzalf op basis van pure honing te ontwikkelen die MRSA bacteriën effectief bestrijdt. MRSA vormt terugkerend probleem in ziekenhuizen Regelmatig moet een ziekenhuis een afdeling sluiten omdat de beruchte MRSA-bacterie is gesignaleerd. MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus.

    “De “staf aureus”, zoals deze bacterie vaak wordt genoemd, is een veelvoorkomende bacterie die bij 10-30% van de mensen voorkomt op de huid of op het neusslijmvlies. Normaal gesproken heb je er geen last van, maar dat verandert als de weerstand afneemt, bijvoorbeeld door een operatie of een ernstige ziekte. Dan ziet hij zijn kans schoon en gaat zich ongeremd in het lichaam vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld infecties aan wonden of luchtwegen ontstaan, die onbehandeld de dood tot gevolg kunnen hebben. En daar zit vooral het probleem: een groot deel van de stafylokokken blijkt steeds minder gevoelig voor antibiotica te zijn. In Nederland betreft dit slechts 1% van deze groep bacteriën; in het
    buitenland vaak al meer dan de helft” (bron: Nieuws, Antoniusziekenhuis)

    28-09-2006 om 22:22 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (41 Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geinfecteerd raken

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door ziekenhuisbacterie  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)


    Archief per week
  • 25/09-01/10 2006


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs