De liftmast heb ik tweedehands aangekocht en is afkomstig van een stapelaar/heftruc. Belangrijkste karakteristieken: - inbouwhoogte : 2 meter - hefhoogte : 3.30 meter - hefvermogen : 1400 kg - aandrijving door 3 hydraulische cylinders en ketting - driedelige mast - vorklengte : 1.15 meter - gewicht : 300 kg (raming)
Op het gelijkvloers (garage en bering) heb ik op 7 augustus 2013 de eerste steen gelegd van de liftschacht. De functie van deze constructie is in feite 3-ledig. Eerste functie : liftschacht voor de liftkooi. Tweede functie : technische ruimte voor hydraulische mast, hydraulische groep, schakelbord, enz.. Derde functie : de stabiliteit van het betonnen plafond (dikte 15 cm) blijven garanderen nà het zagen van "het gat".
Mijn metselervaring dateerde al van een 30 tal jaren terug maar het is mij toch gelukt om er iets naar mijn wensen van te maken. Ik had het geluk dat de vorige eigenaar van mijn woning een metser was en dat er hier nog veel bouwmaterialen achtergebleven waren die ik perfect kon integreren in mijn project.
De liftdeur heb ik bij toeval kunnen redden van de schroothoop toen ik liftbouwers een lift zag afbreken in een appartementsgebouw. Het is een onverslijtbare zware metalen Otis-liftdeur met een nuttige doorgang van 70 cm x 200 cm hoog.
Op een idee volgen uiteraard de (concrete) plannen. Zoals eerder verteld in het vorig bericht, zou er geen liftschacht komen op het terras. Hoe moet het dan wel ?
Op youtube heb ik mij suf gezocht naar filmpjes over zelfbouwliften. De meeste filmpjes waren dan ook van buitenlandse doe-het-zelvers en hadden allemaal iets gemeen : ZEER ONVEILIG voor de gebruiker.
Een tweede vaststelling was/is dat er geen enkel filmpje, qua concept, voldeed aan mijn toepassing of wensen.
Wat zal het dan hier wél worden ? - een VEILIGE lift - op het gelijkvloers, in de ruime garage/berging een liftschacht met (recuperatie) liftdeur, in combinatie met een technische ruimte - een gat te zagen in het plafond van de garage die dan ook de vloer is van het terras - op het gat een deksel die door de stijgende liftkooi zal naar boven opengeduwd worden - een hydraulische mast van een kleine heftruc/stapelaar, hefhoogte 3.30 m, hefvermogen : ongeveer 1400 kg - een elektrisch aangedreven hydraulisch aggregaat - een weersbestendige liftkooi met binnenafmetingen : 0,90 m x 1,00 m x 2,10 m Hoog - alle noodzakelijke beveiligingen voor gebruiker en omgeving
De tekening hiernaast geeft al een beetje een beeld van het ontwerp, die achteraf nog verfijnd werd.
In de volgende berichten zal elk element verder in détail besproken worden
Begin juni 2013 kochten we een bel-etage woning aan zee en als 50plusers waren we er ons zeer bewust van dat onze eigen mobiliteit de volgende decenia zeer belangrijk zou zijn. Daarom, de noodzaak van een lift van de gelijkvloerse garage naar de leefruimte op de eerste verdieping. De aankoop van een proffesionele lift leek ons financieel niet haalbaar en dus zou het in elk geval een zelfbouwlift worden. Vooraleer de effectieve bouw te starten zijn er eerst ettelijke uren denkwerk en veel tekeningen en schetsen aan vooraf gegaan. De eerste vraag die zich stelde was: WAAR zal de lift precies komen, rekening houdend met de bouwtechnische en praktische mogelijkheden. Het antwoord op die vraag was dat de liftschacht op de verdieping(en) niet haalbaar was. De woning was bij aankoop zo goed als volledig afgewerkt en het zagen van openingen in vloer of plafond zou een te zware impact gehad hebben. Het alternatief hiervoor was dat de lift dan maar op het terras moest uitkomen. Een weloverwogen keuze én praktisch, gezien het terras direct aansluit bij keuken en living. Tweede daaruitvolgende vraag was: een liftschacht op een terras.......kan of mag dat ? Bouwvergunning ? Toestemming van de buren ? Nee......een liftschacht of extra gebouwtje op ons terras, wensten we eigenlijk zelf niet. Na nog wat extra uren denkwerk en schetsen kwam het EUREKA. Meer daarover in een later bericht.