Rente woonkrediet zal slechts geleidelijk stijgen.
"Rente woonkrediet zal slechts geleidelijk stijgen"
De rente op het woonkrediet zal dit jaar wellicht slechts geleidelijk stijgen. Dat zegt marktleider BNP Paribas Fortis vandaag op zijn jaarlijkse persconferentie in aanloop naar Batibouw. De bank, die in België zowat één woonkrediet op vier verstrekt, verwacht dat het hypotecaire krediet met vaste rente dit jaar met slechts 50 basispunten (0,5 procent) zal stijgen en dan nog hoofdzakelijk in de tweede jaarhelft. Vorig jaar lag de gemiddelde vaste rentevoet bij BNP Paribas op 2,07 procent.
Al zorgt de evolutie van de jongste dagen, met een forse renteopstoot op de financiële markten en daling van de beurzen, wel voor heel wat onzekerheid, gaf Sébastien Degand, verantwoordelijk voor kredieten aan particulieren, vandaag mee.
Wachten op aanpassing registratierechten
Doordat de rente in historisch opzicht nog altijd erg laag staat, verwacht BNP Paribas Fortis ook opnieuw een lichte groei van het aantal vastgoedtransacties in 2018. Vorig jaar was er al een stijging met ongeveer 1 procent. Voor Vlaanderen wordt wel rekening gehouden met een vertraging in de eerste jaarhelft. "Op 1 juli verandert de regelgeving rond de registratierechten en dus houden we er rekening mee dat sommigen tot dan gaan wachten om te kopen", aldus Degand.
De strengere eisen van de Nationale Bank, die Belgische banken verplicht om meer kapitaal opzij te zetten als onderpand voor hun risicovolle kredieten, zullen volgens Degand amper merkbaar zijn voor de consument. "We weten nog niet wat de precieze impact zal zijn, sommigen spreken van 500 miljoen euro extra kapitaal. Maar wij hebben sowieso al een erg gezonde kredietportefeuille. Het percentage wanbetalingen staat op het laagste peil in tien jaar".
De gemiddelde quotiteit (verhouding tussen ontleende bedrag en waarde vastgoed, red.) van een ontlener bij BNP Paribas is vorig jaar nog verder gedaald, van 79 procent naar 76 procent, vooral dankzij de hogere activiteit van babyboomers. Jongeren die toch meer willen lenen dan 80 procent van de waarde van het vastgoed, betalen iets meer rente, maar het verschil bedraagt volgens Degand slechts enkele basispunten.
Samenvatting: Volgens de marktleider BNP Paribas Fortis zal de rente op woonkrediet geleidelijk stijgen. Men verwacht dat de rente een sterke stijging zal krijgen waardoor de beurzen dan op zullen dalen. Omdat de rente nog altijd laag staat in sommige landen en in ons land, had men dit soort van wel verwacht dat het ooit ging stijgen.
Economische termen:
Particulier= betekent dat iets niet als bedrijf of overheid is georganiseerd (een gewone burger)
Babyboom= is een demografische term, waarmee verwezen wordt naar de geboortegolf die in veel West-Europese landen en de Verenigde Staten optrad vlak na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. (gaat er op neer dat ze de 'oude generatie' bedoelen.
Eigen mening:
Ik heb niet echt een mening over deze artikel, omdat eerlijk gezegd ik niet veel weet over woonkredieten. Ondanks ons rente laag liggen zoals bewezen wordt, kan je wel verwachten dat de woonkredieten zullen stijgen. Zo'n groot nieuws is het ook niet vind ik. Maar voor de rest vond ik het een leerzaam artikel.
Volgens de Nationale bank is in het jaar 2017 aantal wanbetalers gedaald met 2,7 procent. Met wanbetalers bedoelen ze mensen die problemen hebben met hun lening deftig af te betalen. Maar deze getallen gelden enkel voor België dus er is een verbetering.
Economische termen:
wanbetalers= mensen die problemen hebben met hun lening af te betalen
collectieve schuldenregeling= is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Het doel is dat je in de mate van het mogelijke je schulden kan afbetalen en dat je tijdens de afbetaling nog menswaardig kan leven.
Daling van aantal wanbetalers
Volgens de Nationale Bank is het aantal wanbetalers - mensen die een krediet niet kunnen afbetalen - vorig jaar met 2,7 procent gedaald.
De Nationale Bank registreerde eind 2017 ruim 6,26 miljoen kredietnemers in ons land, of meer dan de helft van de totale bevolking, samen goed voor meer dan 11 miljoen uitstaande kredieten. Het gaat bijvoorbeeld om woonleningen, maar ook om consumentenkrediet bij de aankoop van goederen.
Sinds de financiële crisis van 2008 kwamen er jaar na jaar wanbetalers bij, maar vorig jaar was er voor het eerst sprake van een verbetering. Zo stond de teller van het aantal wanbetalingen eind 2017 op 541.114, een daling met 2,7 procent.
Nog betekenisvoller: er kwamen 12,3 procent minder nieuwe wanbetalers bij en het totale achterstallige bedrag daalde met 4,1 procent tot 3 miljard euro.
Ruim 93.000 burgers hebben een collectieve schuldenregeling lopen om hun betalingsachterstand weg te werken
Er is een nieuw record gehaald vorig jaar (2017) namelijk, dat er 243.000 woonleningen zijn afgesloten, wat nooit zo hoog was ( goed voor 31 miljard euro). Men vind dat Lage rentevoeten een invloed kunnen hebben op dat record, omdat de rente lager is , gaan gezinnen sneller een lening willen afsluiten met de bank.
economische termen:
Herfinanciering= Een herfinanciering betekent dat je je lening vroeger dan voorzien terugbetaalt en een nieuwe lening aangaat aan de huidige rentevoet.
Belgen lenen 31 miljard voor woningen
Vorig jaar werden in totaal 243.000 nieuwe woonleningen afgesloten, goed voor 31 miljard euro. Dat is een recordbedrag.
Nooit werd een hoger bedrag aan hypothecair krediet verstrekt dan in 2017, aldus de financiële koepelfederatie Febelfin. Vooral het aantal nieuwe leningen voor de aankoop van een woning en voor een nieuwbouw lagen hoger dan ooit. Maar het aantal kredieten voor de renovatie van een woning daalde met 20 procent, of met ruim 14.000 dossiers.
Ook het aantal herfinancieringen van bestaande leningen lag relatief laag, op zon 32.000, goed voor een bedrag van 4 miljard euro.
Lage rente
De lage rentevoeten hebben, net als de voorbije jaren, een sterk ondersteunend effect gehad op de kredietaanvragen en de kredietverlening, zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet. Bijna negen op de tien van de kredietnemers kozen voor een vaste rentevoet of voor een veranderlijke rentevoet met een vaste rente gedurende de eerste tien jaar.
Gemiddeld leent een Belg 155.000 euro voor de aankoop van een woning. Dat is 10.000 euro meer dan in 2016.
Ommekeer?
Opvallend: in het vierde trimester was er een duidelijke daling te zien van aantal nieuwe kredieten, met bijna 10 procent. Het is nog onduidelijk of die trend zich begin dit jaar zal doorzetten.
korte samenvatting: Dit artikel gaat over kredieten, Nederlands gaan liever voor een persoonlijke lening dan voor een doorlopend krediet. Waarom? Omdat je bij een persoonlijke lening veel meer voordelen aan hebt. Je krijgt bijvoorbeeld het bedrag meteen op je rekening, Je kan de lening maandelijk aflossen,... Bij een persoonlijke lening zit je ook met een vaste rente die nogal lager is. Dus eigenlijk kiezen Nederlanders liever een persoonlijke lening omdat je dan minder betalingsachterstand hebt en je zo ook véél geld kan besparen.
economische termen:
financieel adviseur = Iemand die je gaat helpen met het nemen van financiële beslissingen. Dus dat kan de bank zijn of de persoon waar je een lening van kan afsluiten
persoonlijke lening= Een lening die je aangaat om (persoonlijke) dingen te kopen, Zoals een auto, keuken, badkamer,...
Doorlopend krediet= is een bankterm voor een consumptieve kredietvorm waarbij de leensom gedurende de looptijd telkens weer geheel of gedeeltelijk kan worden opgenomen.
Nederlanders kiezen persoonlijke lening boven doorlopend krediet
Foto: financer.com
Amsterdam
De Nederlandse consument kiest steeds vaker voor een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet.
Reeds in 2016 is gebleken dat de Nederlandse burger liever een persoonlijke lening kiest dan een doorlopend krediet. Toentertijd had maar liefst twee op de drie mensen, dus 33,33% een persoonlijke lening in plaats van doorlopend krediet. Er zijn verschillende redenen waarom men tegenwoordig eerder voor een persoonlijke lening zou kiezen. Het grootste voordeel? Je krijgt het bedrag direct op je rekening gestort dus je kunt het direct gebruiken.
Wat is een persoonlijke lening?
Consumenten kunnen in Nederland een persoonlijke lening aanvragen. Deze lening houdt in dat je het aangevraagde geld direct op je rekening krijgt gestort. De hoogte van deze lening ligt tussen de 1.000 euro en 75.000 euro. Veel mensen kiezen voor deze lening omdat je het geld meteen kunt uitgeven. Daarom vragen veel mensen een dergelijke lening aan bij bijvoorbeeld: ● De aankoop van een nieuwe auto. ● De aankoop van een nieuwe keuken. ● De aankoop van een nieuwe badkamer. ● Een verbouwing in huis of op kantoor. ● De aankoop van een boot. ● De aankoop van een caravan of camper. ● Een lening oversluiten (het afbetalen van een duurdere lening).
Een persoonlijke lening is dus handig wanneer je eenmalig geld nodig hebt. Een doorlopend krediet houdt in dat je voor een langere tijd bijvoorbeeld iedere maand een kleiner bedrag leent.
Voordelen persoonlijke lening
Men kiest dus steeds vaker voor een hoog bedrag in één keer dan voor een doorlopend krediet. Dit doen ze omdat een persoonlijke lening veel voordelen heeft. De belangrijkste voordelen zijn: ● Je krijgt het bedrag meteen op je rekening gestort. ● In tegenstelling tot een doorlopend krediet ligt de looptijd vast. ● Je kunt de lening maandelijks aflossen waarbij je een deel rente betaalt en een deel aflossing geld. ● De rente ligt vrijwel altijd tussen 4,2% en 6% dus je weet waar je aan toe bent. Er zijn dus genoeg voordelen voor de consument om voor een persoonlijke lening te kiezen. Dat is echter niet de enige reden waarom steeds meer Nederlanders een doorlopend krediet links laten liggen.
Ongekend lage rentes
De afgelopen jaren is de rente op een persoonlijke lening enorm gedaald. De verwachting is dat dit alleen maar zal blijven gebeuren de komende jaren: de Europese Centrale Bank wil op deze manier de economie stimuleren. Hierdoor is geld lenen nog nooit eerder zo goedkoop geweest. De consument wil niet meer vastzitten aan een lange doorlopende lening waarbij ze minder geld krijgen en (evenveel) rente moeten betalen. Voor hen is het nu veel aantrekkelijker om een persoonlijke lening aan te vragen omdat ze dan direct toegang hebben tot het geld en toch maar een lage rente hoeven te betalen. Daarnaast staat de rente bij een persoonlijke lening altijd vast; je weet dus waar je aan toe bent. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel, wat inhoudt dat deze kan veranderen. Hierdoor zien we dat meer mensen kiezen voor zekerheid en dus voor een vaste rente.
Fijne voorwaarden
Naast de vaste rente bij een persoonlijke lening is er nog een reden waarom men steeds vaker kiest voor deze vorm van lenen. De banken zijn de laatste jaren steeds soepeler geworden in hun voorwaarden. Waar je eerder tussentijds je lening kon afbetalen en dat met een boete moest bekopen, kun je dit tegenwoordig volledig boetevrij doen. Dat betekent dat je geen boete hoeft te betalen wanneer je de lening tussentijds kunt afbetalen. Deze versoepelde voorwaarden geven de Nederlandse consument meer speling wanneer ze geld willen lenen. Daarom kiest men vaker voor een persoonlijke lening.
Minder betalingsachterstand op leningen
Een bijzonder gevolg van de overstap van doorlopend krediet naar een persoonlijke lening zien we in een eerder artikel dat steeds minder mensen moeite hebben met het terugbetalen van hun lening. In de eerste helft van 2016 was het voor het eerst sinds de economische crisis dat er minder achterstand van betaling op leningen was. Dit positieve effect is zonder twijfel wat de Europese Centrale Bank verstaat onder het stimuleren van de economie.
Besparen op je persoonlijke lening
Om zelf zo min mogelijk geld uit te geven aan een persoonlijke lening kun je persoonlijke leningen met elkaar vergelijken. Zet je wensen op een rij en kijk welk bedrag je nodig hebt en waarvoor je het geld wilt gaan gebruiken. Je kunt een persoonlijke lenings bij enkele diverse instanties afsluiten zoals bij de bank, bij een financieel adviseur of bij een bemiddelaar. Vraag bij verschillende partijen een offerte aan om zo tot de juiste deal te komen die het beste bij jou past.
Dit artikel gaat over aandelenkoersen die verlies maken door een Italiaanse grondwet dat wordt (misschien) gewijzigd. Alle beurzen staan in de min naargelang de onzekerheid van de uitslag v/h referendum in Italië. Er zijn blijkbaar geruchten dat er zowel politieke als economische problemen zouden zijn als het uitslag toch 'nee' wordt.
De aandelenkoersen gaan vandaag onderuit. Dat komt doordat
beleggers bang zijn dat de Italianen 'nee' zullen stemmen, met alle gevolgen
vandien voor de positie van Italië in Europa. Bijna alle hoofdfondsen staan in
het rood.
De AEX gaat 1,3 procent onderuit tot 447,8 punten
Ook de midkap daalt, bijna 1 procent tot 644 punten
ING is de grootste daler in de AEX: -3 procent
Alle beurzen in Europa staan in de min. Dat komt
voornamelijk door de onzekerheid over de uitslag van het referendum in Italië
dat officieel over een voorstel voor een wijziging in de grondwet gaat, maar in
de praktijk een motie van vertrouwen of wantrouwen is aan het adres van de
regering Renzi.
Renzi heeft zijn politieke lot aan de uitslag verbonden.
Peilingen zijn twee weken voor het referendum van aanstaande zondag niet meer
toegestaan. De laatste meting gaf het 'Nee'-kamp een voorsprong van circa 7
procent.
Als het 'Nee' wordt zijn nieuwe verkiezingen waarschijnlijk
en dat kan gevolgen hebben voor het politieke geluid dat een deel van Italië in
Europa wil laten horen, waarin veel twijfel over de zin van de eurozone schuil
gaat.
AEX
In de AEX staan alle fondsen op verlies, met één uitzondering:
Unibail Rodamco. Analisten van Barclays zijn minder negatief over het
vastgoedfonds, dat ruim 1 procent wint.
Grote verliezers zijn financiële fondsen. ING daalt zo'n 3
procent, ABN Amro ruim 2 procent en Aegon en NN tussen de 0,5 en 0,8
procent. De twee eerstgenoemde ondernemingen zijn banken.
Italiaanse bank Monte dei Paschi
Italië bespreekt volgens persbureau Reuters momenteel met de
Europese Commissie een gedeeltelijke reddingsoperatie voor de derde bank van
het land, Monte dei Paschi. Centraal element in die besprekingen is een
kapitaalinjectie van 5 miljard euro voor het einde van het jaar.
Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera zou de
Europese Commissie niet onwelwillend staan om het verlies voor aandeelhouders
en houders van achtergestelde obligaties te beperken bij deze door de Staat
geleide reddingsoperatie, hetgeen betekent dat Brussel bereid is de regelgeving
flexibel toe te passen.
In de Midkap zijn wat meer stijgers, al is het aantal met
drie zeer beperkt.
PostNL
Qua bedrijfsnieuws was er weer aandacht voor PostNL, dat
rond het slot van gisteren staat. Drie grote aandeelhouders met meer dan 15
procent in PostNL hebben naar verluidt geëist dat de top van het bedrijf gaat
luisteren naar wat topman Koen Van Gerven van Bpost te melden heeft over het
verhoogde overnamebod.
In Brussel kelderde Agfa-Gevaert bijna 17 procent. De
overname van het Belgische bedrijf door het Duitse CompuGroup Medical gaat niet
door. Gesprekken tussen de twee zijn afgebroken.
In Frankfurt verloor chiptoeleverancier Aixtron 5,3 procent.
Naar verluidt staat de Amerikaanse president Barack Obama op het punt om de
overname van het bedrijf door het Chinese Grand Chip te blokkeren.
Olieprijs en dollar
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1 procent lager
op 50,56 dollar en Brentolie daalde 1,1 procent tot 53,36 dollar per vat. De
euro noteerde 1,0645 dollar. Bij het slot van de Europese handel gisteren was
de euro 1,0630 dollar waard.
Onlangs nam de
zenuwachtigheid wereldwijd toe naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen.
Mensen dachten dat er een wereldwijd economisch probleem ging ontstaan wanneer
Trump toch verkozen zou zijn omdat hij maatregelen wil nemen die toch voor
onzekerheid zorgen in ons economie. Toch maakte de Brusselse beurs winst door
de zogenaamde "Trump-bonus" maar dat zo gezegde 'bonus' speelde ze
sinds 10 nov kwijt. Blijkbaar daalde de
cijfers van de BEL20-index met 1,35% tot 3491,05 punten.
Brusselse beurs is
Trump-bonus al kwijt
10-11-16, 19.08u - Bron: Belga
De winst die de
Brusselse beurs gisteren maakte, speelde ze vandaag alweer kwijt. Door
aanzienlijke verliezen bij enkele zwaargewichten zakte de Bel20-index 1,35
procent tot 3.491,05 punten.
Het grootste dagverlies bij de aandelen die meetellen voor
de berekening van de index kwam op naam van bpost, dat 8,14 procent wegzakte
tot 21,40 euro. De postonderneming zag haar inkomsten in het derde kwartaal met
2,3 procent teruglopen tot 538,1 miljoen euro. De stijging in het pakjesvervoer
was onvoldoende om het verlies in klassieke brievenpost en de lagere vergoeding
voor de krantenbedeling te compenseren. De nettowinst daalde van 62,1 miljoen
euro naar 60,8 miljoen euro. Voorts loopt de afslanking van het
personeelsbestand trager dan verwacht.
Engie kreeg een tik van 7,65 procent bij een slotkoers van
11,78 euro. De nutsgroep zag zijn inkomsten in de eerste negen maanden met 11,1
procent krimpen tot 47,514 miljard euro als gevolg van lage energieprijzen. De
bedrijfskasstroom sloot 5,4 procent lager af op 7,689 miljard euro. Daarnaast
speelde de stijging van de langetermijnrente het aandeel parten. Berenberg
verlaagde het koersdoel voor het aandeel van 16 euro naar 13,50 euro.
AB InBev slankte 4,00 procent af tot 98,59 euro. De
biertitel verteert de verkiezingsoverwinning van Donald Trump niet goed. De
plannen van de nieuwe Amerikaanse president dreigen te wegen op AB
InBev-dochter Grupo Modelo, de Mexicaanse producent van Corona-bier.
Ook de distributeurs Colruyt en Ahold Delhaize kenden een
mindere dag. De Halse grutter zakte 4,09 procent tot 46,08 euro, de
Nederlands-Belgische combinatie liet 3,07 procent liggen bij een slotkoers van
19,70 euro.
Op de brede markt hadden de vastgoedwaarden het lastig
wegens de stijging van de langetermijnrente. Aedifica bond 4,84 procent in om
af te sluiten op 68,97 euro. Montea gleed 3,50 procent weg tot 43,80 euro. De
vastgoedinvesteerder realiseerde over de eerste negen maanden een netto courant
resultaat van 19,8 miljoen euro. Dat was 5 miljoen euro meer dan in 2015. In
vergelijking met vorig jaar groeide de vastgoedportefeuille aan met 65 miljoen
euro tot 582 miljoen euro. Eind dit jaar zal de kaap van 600 miljoen euro
worden bereikt.
Leasinvest Real Estate eindigde 3,36 procent lager op 100,55
euro. De vastgoedinvesteerder wordt actief in Oostenrijk, waar hij voor 38
miljoen euro het Frun-winkelpark met 26 handelszaken in Asten kocht. De
jaarlijkse huurinkomsten belopen 2,3 miljoen euro.
EVS tikte 0,69 procent lager af op 32,40 euro. De
beeldenspecialist realiseerde in het derde kwartaal nochtans een omzet van 37,1
miljoen euro, bijna een derde meer dan in 2015. De nettowinst steeg van 4,8
miljoen euro naar 10,5 miljoen euro. Het bedrijf gaat een interimdividend van
0,60 euro uitkeren. Voor het laatste kwartaal verwacht EVS echter minder goede
cijfers wegens een zwakker orderboek.
Winst was er bij de grote waarden dan weer voor Ageas, dat
4,50 procent verdapperde tot 34,03 euro. De geleidelijke stijging van de
langetermijnrente is goed nieuws voor de verzekeraar.
Bekaert en Telenet volgden. De producent van staalkoord werd
2,04 procent meer waard bij een slotkoers van 41,05 euro, de telecomonderneming
klom 1,66 procent tot 48,14 euro.
KBC hield het bij een bonus van 0,79 procent en een
slotkoers van 58,88 euro. De financiële groep wil 200 mensen vervroegd met
pensioen sturen.
Op de tweede rij schoot Euronext 7,86 procent hoger tot
35,94 euro. Woensdag was de uitbater van de gelijknamige beurs nog 5,27 procent
teruggevallen na de publicatie van minder goede resultaten over het derde
kwartaal.
MdXHealth sprintte 4,49 procent hoger tot 4,77 euro. In The
Journal of Urology werd een positieve studie gepubliceerd over een techniek van
het bedrijf voor het opsporen van blaaskanker op basis van een analyse van de urine.
Het aantal weefseltesten kan daardoor aanzienlijk worden gereduceerd.
Beurs beeft uit schrik voor president Donald Trump
Korte samenvatting:Wereldwijd neemt de zenuwachtigheid toe naar aanleiding de Amerikaanse verkiezingen. Stel dat Trump de verkiezingen zou winnen dan zouden de aandeelkoersen zwaar dalen. Trump kondingt namelijk ook allemaal maatregelen die hij zou nemen als President, en die kunnen weer natuurlijk voor onzekerheid zorgen in de economie en dat zit ook als nadeel voor elk belegger. Wat zou de nadeel zijn als Trump President wordt? --> economie wereldwijd in problemen
VIDEO Op de beurzen wereldwijd neemt de zenuwachtigheid toe naar aanleiding van de Amerikaanse verkiezingen. En nu Donald Trump het veel beter doet in de peilingen, dalen overal de aandelenkoersen. Trump kondigt namelijk een heleboel maatregelen aan die hij zou nemen als president, en die voor onzekerheid kunnen zorgen voor de economie.
Het zijn moeilijke tijden voor beleggers, want de beurzen doen het al enkele dagen opvallend slecht. De Amerikaanse NASDAQ verloor al 3,85 procent. En onze BEL20 daalde met 3,7 procent in een week tijd. Beleggers houden er duidelijk weer rekening mee dat Trump de verkiezingen kan winnen. En net daarom vluchten ze weg van aandelen.
"Trump heeft een aantal grootse plannen aangekondigd die ingrijpend zijn voor de economie en waarvan de impact moeilijk te voorzien is. Dat zorgt voor onzekerheid en daar houden beleggers niet van", zegt financieel expert Paul D'Hoore. Hillary staat voor 'business as usual'. Zij zal het beleid van Obama verderzetten. Trump staat voor een breuk met het verleden: hij wil belastingen verlagen. Maar met welk geld, is niet duidelijk. Hij wil de Amerikaanse economie ook afschermen door bedrijven met geld in het buitenland te straffen, en hij wil invoertaksen te verhogen.
Specialisten denken dat de plannen van Trump de economie wereldwijd in de problemen kunnen brengen. Heel wat mensen vinden het nog steeds onwaarschijnlijk dat Trump zou winnen, maar de brexit toonde aan dat peilingen niet altijd betrouwbaar zijn. Daarom zijn beleggers nu veel voorzichtiger, en houden ze toch rekening met president Trump.
Er is onlangs een document gelekt van het
ministerie van Financiën waarin staat dat de BBP enorm gaat dalen indien de
Britse regering voor een brexit kiest. Als men toch voor een brexit zouden kiezen,
zal de beurs met de pond heel zwaar dalen maar dan zal de VN jaarlijks hoge
belanstingsinkomen betalen.
Indien de
Britse regering voor een zogenaamde 'harde brexit' kiest, dan kan dit het
Verenigd Koninkrijk tot 66 miljard pond (73 miljard euro) per jaar kosten aan
belastinginkomsten. Het zou gaan om een krimp van het bbp met 9,5 procent, zo
blijkt vandaag uit nieuwe cijfers die via de krant The Times gelekt werden.
Bij een harde brexit zou het VK de Europese eengemaakte markt
verlaten en overschakelen op de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie
(WTO). Het gelekte document van het ministerie van Financiën waarschuwt de
regering van premier Teresa May dat dergelijk scenario het land duur te staan
kan komen.
Volgens het document schat het ministerie van Financiën dat het bruto
binnenlands product na 15 jaar 5,4 tot 9,5 procent lager zou zijn indien het
land de EU verlaat zonder een nieuwe overeenkomst met de Unie, met een
gemiddelde schatting van -7,5 procent, zo schrijft ook The Independent. Dat zou
een netto-impact op de overheidsfinanciën hebben van 38 tot 66 miljard pond,
hoofdzakelijk door de kleinere economie en handel.
De nieuwe cijfers breien voort op een, door het leave-kamp fel bekritiseerde,
studie die toenmalig financiënminister George Osborne publiceerde in de aanloop
naar het referendum waarbij de Britten zich eind juni uit de Europese Unie
stemden.
Volgens de Britse media heeft brexit-minister David Davis alleszins
herhaaldelijk zijn voorkeur voor de drastische boedelscheiding geuit. De
aanhangers van de 'softe brexit' verkiezen een scenario waarin het land in de
eengemaakte markt blijft en dus handel kan blijven voeren zoals voorheen.
Europa lijkt in zo'n scenario niet te willen inbinden op het vrij verkeer van
personen. Volgens premier Theresa May wordt uiterlijk in maart de procedure
gestart die moet leiden tot het vertrek uit de EU.
*BBP (=bruto binnenlands product) *Brexit
(=is een samenstelling van 'Britain' en 'exit'.
De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit
de Europese Unie)