Inhoud blog
 • Complexe problemen hebben geen simpele oplossingen
 • Gewoontes van een systeemdenker---nice pictures
 • Eigenschappen van en systeemdenker
 • De Systeemdenker
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  jocon0472
  www.bloggen.be/jocon04
  Over mijzelf
  Ik ben Ides De Vos
  Ik ben een man en woon in 9831 Deurle (Belgie) en mijn beroep is .
  Ik ben geboren op 12/11/1949 en ben nu dus 71 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: reizen, wandelen, koken.
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  diabetescheck
  www.bloggen.be/diabete
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  fictiereeksen
  www.bloggen.be/fictier
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  dierplezier
  www.bloggen.be/dierple
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  wattman
  www.bloggen.be/wattman
  YOUTELLUS
  Samen systemisch naar betere resultaten
  Systemische Business Coaching
  31-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Systeemdenker

  Beste lezers,

  Na 37 jaar carrière in de olie en gasindustrie, in technische functie's en de laatste jaren in management en leiderschap heb ik besloten mijn carrière een andere wending te geven.Ik heb besloten  me  toe te leggen op het coachen van bedrijven en organisatie's om betere en duurzame resultaten te bereiken .Als burgerlijk ingenieur en met mijn lange bedrijfservaring ken ik de noden en ook de problemen waarmee bedrijven te kampen hebben en heb ik zeker de meeste managementtools en andere methodieken in huis om een toegevoegde waarde te geven .
  Ik heb echter ook ondervonden dat het oplossen van problemen soms enkel het wegwerken van de symptomen was , maar de problemen steeds terugkwamen .De echte oplossing moest meer gezocht worden in de gedragspatronen van de mensen dan in de processen zelf .
  Door het volgen van Systemisch NLP practioner training en me zelf meer te verdiepen in het systeemdenken heb ik gezien dat het systeemdenken hedendaags , voor complexe situatie's een meerwaarde geeft in het oplossen van de problemen .

  De bedoeling van de Blog is informatie te geven over het systeemdenken en de toepassingen in bedrijfswereld, processen , organisatie's  en inzicht te geven dat in onze huidige complexe en snel evaluerende samenleving een nieuwe manier van denken noodzakelijk is . 

  31-07-2011 om 17:32 geschreven door ides  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  01-08-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Complexe problemen hebben geen simpele oplossingen
  Rusell Ackoff, een Amerikaanse prof aan de MIT business School in Boston is een guru in het systeemdenken , die zijn visie's en ideeen spiritueel en enthousiast kan overdragen ...soms wat ironisch maar toch "to the point".
  Voor zijn dood in 2009 , heeft hij een boek geschreven : " Managent f-Laws-how organisations realy work"Daar heeft hij 81 statements(f-laws)die in organisatie's echt gebeuren .Niet alles is zo reel , maar toch zijn het triggerpoints om anders naar organisatie's te kijken en in te zien wat hoe en wat er verandert moet worden .
  Elke f-law is ook gecommentarieerd door Sally Bib, ook een prof maar een gans andere tijdsgenoot( Russel was 89jaar, sally 35), ander continent, andere ervaring en een vrouw.
  Ik wil hier een voorbeeld aanhalen :f-Law n° 80:"Complex problems do not have simple solutions, onlysimple minded managers and their consultants think they do"

  De enige problemen die simpele oplossingen hebben zijn simpele problemen. Problemen die voorkomen in organisatie's zijn meestal het gevolg ven de interactie's tussen de verschillende delen van de organisatie's en nooit van één enkel deel: het is complexer en de oplossing ook.
  Complexiteit is niet eigen aan het probleem , maar hoe je naar het probleem kijkt en wie naar het probleem kijkt .
  het is zo dat problemen van anderen meestal simpel gezien worden en onze eigen problemen meer complex

  Sally's antwoord hierop luidt als volgt , en persoonlijk ben ik daar zeker mee eens:

  De mensen zoeken eenvoud en simpele zaken : het is zo gemakkelijker !
  Het is ook daarom dat we hedendaags alles voorgekauwd krijgen in bvb:
  - 20 methodes om te vermageren
  - 12 wegen om efficient te worden
  - 10 factoren om succes te hebben
  enz....
  Business boeken , blog's, media zijn alle daarop gericht want het verkoopt
  Nochthans , zich buigen over complexe problemen, erover filosoferen , discussieren met collega's kan zo verrijkend zijn . verrijkend om het te begrijpen en zelf met een oplossing te komen.
  Spijtig is er zo maar een kleine groep, maar door de sociale media wordt er meer en meer ervaring uitgewisseld.
  Het  "quick en easy" antwoord moet meer en meer in vraag gesteld worden ,en bekeken worden in het grotere geheel:systeemdenken leert ons dat!!

  Ides

  01-08-2011 om 12:25 geschreven door ides  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:systeemdenken
  Tags:systeemdenken, organisatie's
  31-07-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoontes van een systeemdenker---nice pictures

  31-07-2011 om 20:01 geschreven door  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigenschappen van en systeemdenker
  Onze maatschappelijke samenleving , ons beroepsleven wordt heden, en zal ook  de toekomst meer en meer beinvloed worden door nieuwe technologische ontwikkelingen, nieuwe organisatiestructuren, globale economie en diversiteit die alles meer complex gaat maken en het begrijpen, vatten en oplossen van problemen gaat bemoeilijken.Louter analytisch en logisch denken gaat niet meer volstaan.Een meer relationele denkwijze moet er aan toegevoegd worden om complexe situatie’s effectiver te kunnen behandelen .Dat geeft U het systeemdenken!!Systeemdenken is een benadering die tracht overzicht van het geheel te behouden, in plaats van zich te concentreren op afzonderlijke onderdelen zonder te overwegen welke rol deze delen in het groter geheel spelen. Men bekijkt het gehele niet meer als een keten van oorzaak en gevolgrelatie’s tussen de delen maar men kijkt naar de interagerende en dynamische relatie’s tussen die delen  De denkgewoonten van een systeemdenker zijn de volgende: 1. Probeert het grote geheel te begrijpen.2. Houdt er rekening mee , dat mentale modellen  de huidige realiteit en toekomst beïnvloeden.3. Bekijkt hoe elementen in systemen in de loop van tijd toe en afnemen en ontdekt daarin patronen.4. Herkent dat de structuur van een systeem het gedrag beïnvloedt.5. Gebruikt het begrijpen van systemen om mogelijke hefbomen voor actie's te vinden .6. Ontdekt onbedoelde gevolgen van actie's.7.Indentificieert de cyclische natuur  van complexe oorzaak en gevolg relatie's.8. Verandert perspectieven om iets beter te begrijpen.9. Houdt rekening met korte en lange termijn gevolgen van actie's.10. Herkent de impact van vertragingen  in oorzaak en gevolg relatie's.11.Brengt veronderstellingen aan de oppervlakte en onderzoekt deze.12. Probeert een situatie eerst goed te begrijpen en laat zich niet verleiden door snelle conclusies. 13.Evalueert resultaten en past actie's aan indien nodig

  31-07-2011 om 19:47 geschreven door  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


  Archief per week
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Categorieën
 • lerende organisatie (0)
 • NLP (0)
 • performance improvement (0)
 • systeemdenken (1)

 • forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum


  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • idesdv
 • Triangis


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!