Inhoud blog
 • Nadi Sodhana
 • Mudras
 • Les 1 Muladhara
 • Wat is Raja Yoga
 • Wat is Yoga?
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • Chakra (0)
 • Mudras (1)
 • Pranayama (4)
 • Vinyasa (0)
 • Yoga (2)
 • Yoga Lessen (1)
 • forum

  Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

  Yoga Zepperen

  10-10-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nadi Sodhana

  Nadi sodhana, ook wel wisselademhaling (Sanskriet, m., नाडी शोधन प्राणायाम, nāī śodhana prāāyāma, nadi = kanaal, buis; sodhana = reinigend) is een pranayama (ademhalingstechniek) in yoga.

  In de yogafilosofie bevindt zich in het menselijk lichaam een net van 72.000 energiebanen die nadi’s worden genoemd en waarin de levensenergie prana circuleert. Ze zijn vergelijkbaar met de meridianen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij veel mensen zouden deze banen niet meer doorlaatbaar zijn, wat volgens de yogaleer een tekortschietende psycho-fysieke balans tot gevolg heeft. Een van de doelen van yoga is de vrije doorloop van energie op alle niveaus te waarborgen, waarbij ondersteuning wordt gevonden in een juiste voeding, frisse lucht, een gezond en eenvoudig leven, asana’s, pranayama en meditatie.

  Nadi sodhana wordt vaak ook wisselademhaling genoemd, omdat er bij deze oefening afwisselend door het linker- en rechter neusgat wordt geademd. In yoga wordt er aan beide neusgangen een andere energievorm toegeschreven. De rechterneusgat staat voor zon energie (warmte, activiteit, mannelijke energie) en de linkerneusgat voor maan  energie (koelte, passiviteit, rust, vrouwelijke energie). Nadi sodhana zou het evenwicht tussen deze twee polen herstellen en de nadi's van blokkades bevrijden. Wanneer men het zwaartepunt van de adem op ofwel het rechter- of het linkerneusgat legt, dan zou de ademhaling respectievelijk verwarmend en activerend of verkoelend en rustgevend werken. De twee neusgangen vormen de twee hoofdenergiebanen Pingala (rechts) en Ida (links) die langs de wervelkolom zouden lopen en elkaar meerdere keren zouden kruisen en waarbij ze het prana naar de zeven chakra’s voeren.

  10-10-2009 om 12:33 geschreven door Katelijne  


  Categorie:Pranayama
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kapalabhati

  Kapalabhati

  'Kapala' wil zeggen schaal of schedel; 'bhati' betekent licht of stralen, met andere woorden dat wat verlichting brengt. Bij kapalabhati wordt er gebruik gemaakt van de middenrifademahaling, ofwel gebruikmaking van het middenrif en niet van de borstkas. Kapalabhati wordt met een duidelijke nadruk op de uitademing uitgeoefend: deze is krachtig en actief, terwijl de inademing passief en reagerend blijft. De uitademing gebeurt in deze oefening door een krachtvol intrekken van het buikoppervlakte naar binnen. Deze ademhaling wordt in een snel ritme meerdere keren kort, snel en sterk achter elkaar herhaald. Hierbij worden de longen als pomp gebruikt. Hierbij wordt zoveel druk gecreëerd, dat de oude lucht de longen via de neusgaten naar buiten brengt waardoor je beter in staat bent nieuwe verse zuurstof tot je te nemen.

  Een cyclus Kapalabhati

  Doe 2 normale ademhalingen.

  Inademing
  Uitademing, 20 x sterke uitademing met het intrekken van de buik.
  (de focus ligt op de uitademing, de inademing komt vanzelf)
  Volledige inademing
  Volledige uitademing
  Volledige inademing
  Vasthouden van de ademhaling
  Volledige uitademing

  10-10-2009 om 12:09 geschreven door Katelijne  


  Categorie:Pranayama
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anuloma Viloma

  Anuloma viloma

  Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

  De anuloma viloma (Sanskriet: anuloma is afwisselend, viloma is tegennatuurlijk) is een pranayama in yoga.[1] Anuloma Viloma is een vrij eenvoudig uit te voeren pranayama. Anuloma viloma is het afwisselen tussen beide neusgaten tijdens het ademhalen.[2]

  Binnen de leer van de Sivananda-yoga, zou een gezond persoon afwisselend gedurende langere tijd van een uur en vijftig minuten door het linkerneusgat (de nadi wordt ook wel ida genoemd) ademhalen en vervolgens gedurende dezelfde tijd door het rechterneusgat (deze nadi wordt ook wel pingala genoemd). Bij veel mensen zou dit natuurlijke ritme verstoord zijn. De pranayama anuloma viloma zou dit ritme van de shushumna weer herstellen en zou de gelijkmatige doorstroming van het prana of levensenergie weer in evenwicht brengen.[3]

  Met de anuloma viloma wordt er in de verhouding 2:8:4 ingeademd, de adem ingehouden en uitgeademd. Een beginner doet twintig rondes van de anuloma viloma en een gevorderde tot vijftig rondes, waarbij een ronde als volgt is opgebouwd:

  1. Inademing door het linkerneusgat,
  2. Inhouden van de adem,
  3. Uitademing door het rechterneusgat,
  4. Inademing door het rechterneusgat,
  5. Inhouden van de adem,
  6. Uitademing door het linkerneusgat.[3]

  Deze ademhalingstechniek wordt uitgevoerd in een van de verschillende kleermakerszits. Het afwisselen van de neusgaten wordt in het algemeen uitgevoerd met door de duim en de pink van de rechterhand te gebruiken, terwijl de overgebleven drie vingers tegen elkaar aanstaan. De mond is gesloten en wordt niet gebruikt om te ademen. De ringvinger wordt eventueel bij de pink gevoegd.

  10-10-2009 om 11:56 geschreven door Katelijne  


  Categorie:Pranayama
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pranayama
  De adem is het leven; het is één van onze meest vitale functies. Eén van de vijf principes van Yoga is Pranayama, of Ademhalingsoefeningen, welke een correcte manier van ademhalen stimuleert. Het Belang van een Juiste Ademhaling is, vanuit het Yogische oogpunt gezien, om meer zuurstof brengen naar het brein en het bloed, en om tevens de Prana, of de vitale levensenergie, te reguleren. Pranayama -de wetenschap van de Ademhaling- bestaat uit een serie oefeningen die de bedoeling hebben het lichaam in uitstekende gezondheid te houden.

  Ida nadi = linkerneusgat, yin, vrl. Lunaire/verkoelende neusgat eigenschappen,
  intuitie, creatieve processen, holistische en associatief denken. (Lunair/solair maan/zon)

  Pingala nadi
  = rechterneusgat Yang mnl Solaire/verwarmende neusgat houdt
  de geest wakker, intellectuele projecten, rationeel denken, aandacht voor detail,
  sterke fysieke inspanningen en spijsvertering. Bij examens of bij het invullen van
  belastingformulier is het beter dat de linkerhersenhelft actief is. Dus je kunt je
  passieve hersenhelft activeren door uw neus te dwingen van gat te veranderen.

   

  10-10-2009 om 11:55 geschreven door Katelijne  


  Categorie:Pranayama

  Archief per week
 • 05/10-11/10 2009

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!