Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Yoga Zepperen
10-10-2009
Nadi Sodhana
Nadi sodhana, ook wel wisselademhaling (Sanskriet, m., नाडीशोधनप्राणायाम, nāḍī śodhana prāṇāyāma, nadi = kanaal, buis; sodhana = reinigend) is een pranayama (ademhalingstechniek) in yoga.
In de yogafilosofie bevindt zich in het menselijk lichaam een net van 72.000 energiebanen die nadis worden genoemd en waarin de levensenergie prana circuleert. Ze zijn vergelijkbaar met de meridianen uit de traditionele Chinese geneeskunde. Bij veel mensen zouden deze banen niet meer doorlaatbaar zijn, wat volgens de yogaleer een tekortschietende psycho-fysieke balans tot gevolg heeft. Een van de doelen van yoga is de vrije doorloop van energie op alle niveaus te waarborgen, waarbij ondersteuning wordt gevonden in een juiste voeding, frisse lucht, een gezond en eenvoudig leven, asanas, pranayama en meditatie.
Nadi sodhana wordt vaak ook wisselademhaling genoemd, omdat er bij deze oefening afwisselend door het linker- en rechter neusgat wordt geademd. In yoga wordt er aan beide neusgangen een andere energievorm toegeschreven. De rechterneusgat staat voor zon energie (warmte, activiteit, mannelijke energie) en de linkerneusgat voor maan energie (koelte, passiviteit, rust, vrouwelijke energie). Nadi sodhana zou het evenwicht tussen deze twee polen herstellen en de nadi's van blokkades bevrijden. Wanneer men het zwaartepunt van de adem op ofwel het rechter- of het linkerneusgat legt, dan zou de ademhaling respectievelijk verwarmend en activerend of verkoelend en rustgevend werken. De twee neusgangen vormen de twee hoofdenergiebanen Pingala (rechts) en Ida (links) die langs de wervelkolom zouden lopen en elkaar meerdere keren zouden kruisen en waarbij ze het prana naar de zeven chakras voeren.
Een mudra is een bepaalde houding van de hand die van dienst is tijdens het uitvoeren van meditatie of pranayama. Soms is het nut van een mudra, dat de concentratie beter vast gehouden kan worden. Een yogi verklaart dit in het beter doorstromen van de prana energie tussen de ene en de andere vingers, zoals in de jnana mudra. Op andere momenten is een mudra puur praktisch van nut gezien vingers dan een neusgat afsluiten wanneer het de bedoeling is dat er door het andere neusgat ingeademd wordt.
Het kan alleen een houding van een of beide handen zijn, waarbij de mudra's voornamelijk worden beoefend tijdens het mediteren. Volgens de yogaleer stroomt er prana uit de vingertoppen die van de ene naar de andere vinger geleid kan worden, door de vingers tegen elkaar aan te houden. De vijf vingers hebben een verschillende betekenis:
De duim is het symbool van het Bewustzijn, Goddelijke energie.
De wijsvinger is het symbool van uw ego.
De middenvinger is het symbool van uw verlangens.
De ringvinger is het symbool van uw gebondenheid.
De pink is het symbool van wat men in yoga uw karma of uw dharma noemt.
Onder de verschillende soorten Yoga, zoals de Hatha Yoga (fysieke discipline), Bhakti Yoga (yoga van de toewijding), Jnana Yoga (yoga van de kennis), Karma Yoga (yoga van het niet gebonden handelen), is Raja Yoga de meest complete vorm van Yoga omdat zij alle andere vormen van Yoga omvat. Dit pad leidt de beoefenaar naar het hoogste doel, de realisatie van het Zelf, een toestand van Zuiver Zijn. Het wordt verwoord als een toestand van absolute zaligheid.
RAJA YOGA is de koninklijke yoga (raja = koning) Het systeem werd beschreven door Pantanjali (300 v .Chr.) die de yoga in zijn Yoga Sutras als een achtvoudig pad voorstelt.
Het unieke systeem is de Raja yoga van Pantanjali, ook wel Astanga (asta = acht, anga = delen) yoga genoemd, niet te verwarren met de veramerikaniseerde vorm van yoga met dezelfde naam.
In het kort samengevat bestaan de acht treden uit de volgende elementen:
1.Yama: de juiste geestelijke instelling tot de anderen
oAhimsa: geweldloosheid
oSatya: waarheidslievendheid
oAsteya : niet iets van een andere willen toe eigenen
oBrahmacarya : gericht zijn op het spirituele
oAparigraha : vrij zijn van bezitzucht
2.Niyama: aanbevelingen voor juiste innerlijke ingesteldheid
oSauca : zuiverheid van geest en lichaam
oSamtosha : tevredenheid in alle omstandigheden
oTapas : zelfdiscipline
oSvadyaya :Zelf-studie, speurtocht naar zijn eigen diepere Zelf.
oIshavara Pranidhana : overgave aan zijn eigen wezenlijke natuur
3.Asana : lichaamshoudingen
4.Pranayama : ademhalingen, beheersing van de prana of levensenergie
5.Pratyahara de geest losmaken van de zintuiglijke waarnemingen
6.Dharana : concentratie, waakzame aandacht
7.Dhyana : meditatie : inleven in het onderwerp van meditatie
·een gebruik maken van je lichaam om de mogelijkheden van je geest beter te kunnen benutten
·universeel en inherent in de mens aanwezig
·Yoga maakt je onafhankelijk en geestelijk vrij. Het laat je toe je geestelijk en spiritueel te verdiepen
·door meer inzicht te krijgen, leert Yoga je met je beide voeten op de grond staan
·Yoga vergroot en verdiept je levensbewustzijn en brengt je in contact met jezelf. Dit bevrijdt je van je wezens-vervreemding en schenkt je Zelf-Bewustzijn en Zelf- Vertrouwen.
Yoga is een holistisch systeem, dat lichaam en geest in één geheel ziet in verbinding met het kosmische gebeuren.
Yoga is sankskriet en betekent: juk, verbinden, één maken: het bundelen van alle energie verbinden: het individuele zelf verenigen met het Kosmische Zelf (jivatman met Mahatman) totale deconditionering
Een oude Sanskriet tekst (Yoga Sutras van Patanjali) geeft de volgende definitie van Yoga: Yoga citta vrtti nirodhah
Yoga is het tot rust brengen van de golven van de geest. Dan rust de ziener in zijn eigen aard (eigen zelf)
De geest is een spiegel die het Atman (het kosmisch bewustzijn) weerspiegelt. Het is als een groot meer, die de maan weerspiegelt. Als er rimpels op het meer zijn, zie je de maan niet in het meer. Als het meer volledig rustig en stil is en er geen enkele beweging is in het water, dan zie je de maan glashelder.
Om tot die diepe innerlijke rust te komen begint Yoga te werken van buiten naar binnen, of van het grovere naar het fijnere. Vele mensen voelen hun lichaam niet meer, zij hebben nog nooit hun adem geobserveerd, laat staan hun eigen gedachten en emoties eens van op afstand onderzocht. Yoga leert ons de binding waarnemen die er bestaat tussen lichaam, emoties en geest. Yoga leert, via allerlei hulpmiddelen en technieken ons zo te leven, dat wij in alle omstandigheden beschikken over een zo goed mogelijke fysieke conditie en dat wij steeds zo handelen dat ons binnenste vervuld is van rust en vrede.
Yoga is een ervaringswetenschap. Je moet het zelf beleven. Je ervaring telt. De leraar leert de yoga aan via zijn eigen ervaring. Hij (of zij) geeft je geen pasklare antwoorden op je problemen, maar leert je bij jezelf zoeken naar een oplossing. Honderd gram praktijk is veel meer waard dan 1 ton theorie (Swami Shivananda) . Dus Yoga moet je doen.
Samengevat kan men stellen dat Yoga een uitgelezen middel is tegen stress, depressie, hyperventilatie, fobieën enz. Yoga leert ontspannen, verhoogt het concentratievermogen en maakt de geest meer rustig en evenwichtig. Yoga is de weg naar bewustzijnsverdieping en-verruiming. Het is van oudsher een weg naar de realisatie van het Zelf.
'Kapala' wil zeggen schaal of schedel; 'bhati' betekent licht of stralen, met andere woorden dat wat verlichting brengt. Bij kapalabhati wordt er gebruik gemaakt van de middenrifademahaling, ofwel gebruikmaking van het middenrif en niet van de borstkas. Kapalabhati wordt met een duidelijke nadruk op de uitademing uitgeoefend: deze is krachtig en actief, terwijl de inademing passief en reagerend blijft. De uitademing gebeurt in deze oefening door een krachtvol intrekken van het buikoppervlakte naar binnen. Deze ademhaling wordt in een snel ritme meerdere keren kort, snel en sterk achter elkaar herhaald. Hierbij worden de longen als pomp gebruikt. Hierbij wordt zoveel druk gecreëerd, dat de oude lucht de longen via de neusgaten naar buiten brengt waardoor je beter in staat bent nieuwe verse zuurstof tot je te nemen.
Een cyclus Kapalabhati
Doe 2 normale ademhalingen.
Inademing Uitademing, 20 x sterke uitademing met het intrekken van de buik. (de focus ligt op de uitademing, de inademing komt vanzelf) Volledige inademing Volledige uitademing Volledige inademing Vasthouden van de ademhaling Volledige uitademing
De anuloma viloma (Sanskriet: anuloma is afwisselend, viloma is tegennatuurlijk) is een pranayama in yoga.[1] Anuloma Viloma is een vrij eenvoudig uit te voeren pranayama. Anuloma viloma is het afwisselen tussen beide neusgaten tijdens het ademhalen.[2]
Binnen de leer van de Sivananda-yoga, zou een gezond persoon afwisselend gedurende langere tijd van een uur en vijftig minuten door het linkerneusgat (de nadi wordt ook wel ida genoemd) ademhalen en vervolgens gedurende dezelfde tijd door het rechterneusgat (deze nadi wordt ook wel pingala genoemd). Bij veel mensen zou dit natuurlijke ritme verstoord zijn. De pranayama anuloma viloma zou dit ritme van de shushumna weer herstellen en zou de gelijkmatige doorstroming van het prana of levensenergie weer in evenwicht brengen.[3]
Met de anuloma viloma wordt er in de verhouding 2:8:4 ingeademd, de adem ingehouden en uitgeademd. Een beginner doet twintig rondes van de anuloma viloma en een gevorderde tot vijftig rondes, waarbij een ronde als volgt is opgebouwd:
Deze ademhalingstechniek wordt uitgevoerd in een van de verschillende kleermakerszits. Het afwisselen van de neusgaten wordt in het algemeen uitgevoerd met door de duim en de pink van de rechterhand te gebruiken, terwijl de overgebleven drie vingers tegen elkaar aanstaan. De mond is gesloten en wordt niet gebruikt om te ademen. De ringvinger wordt eventueel bij de pink gevoegd.
De adem is het leven; het is één van onze meest vitale functies. Eén van de vijf principes van Yoga is Pranayama, of Ademhalingsoefeningen, welke een correcte manier van ademhalen stimuleert. Het Belang van een Juiste Ademhaling is, vanuit het Yogische oogpunt gezien, om meer zuurstof brengen naar het brein en het bloed, en om tevens de Prana, of de vitale levensenergie, te reguleren. Pranayama -de wetenschap van de Ademhaling- bestaat uit een serie oefeningen die de bedoeling hebben het lichaam in uitstekende gezondheid te houden.
Ida nadi = linkerneusgat, yin, vrl. Lunaire/verkoelende neusgat eigenschappen, intuitie, creatieve processen, holistische en associatief denken. (Lunair/solair maan/zon)
Pingala nadi = rechterneusgat Yang mnl Solaire/verwarmende neusgat houdt de geest wakker, intellectuele projecten, rationeel denken, aandacht voor detail, sterke fysieke inspanningen en spijsvertering. Bij examens of bij het invullen van belastingformulier is het beter dat de linkerhersenhelft actief is. Dus je kunt je passieve hersenhelft activeren door uw neus te dwingen van gat te veranderen.