Inhoud blog
 • Als het niet tegen je praat kan het alleen maar stof vangen
 • Het trucje met de Zweedse Y
 • Proficiat!
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  No day the same

  14-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het niet tegen je praat kan het alleen maar stof vangen

  Ik knipperde even. Niets. Er was niets veranderd. Had ik dan gedacht dat hij gewoon vanzelf zou weggaan? Lichtjes verslagen bleef ik staan. Waarom was het zo moeilijk? Met een zucht stond ik op en slenterde naar de keuken. Dezelfde situatie, dezelfde doodse stilte. Geen tegenpruttelen, geen gerebelleer, alleen een zijgend misprijzen. Ik schrok op door een schel maar zacht gerinkel. Mutske kwam van een stoel onder de tafel gesprongen en streelde met haar staart mijn rechterkuit. Of was het een lichte zweepslag omdat ze me nu ook al als de boeman beschouwde? Ik wist dat Mutske hem hard zou missen. Maar ach, ik zou wel een ander vinden, die haar ongetwijfeld nog liefdevoller in de armen zou sluiten.

  Op mijn polshorloge zag ik gealarmeerd dat ik nog maar een uur de tijd had. Het moest, en het moest absoluut die dag. Met trillende handen draaide ik aarzelend het nummer. De wachttoon die daarop volgde leek wel een eeuwigheid te duren. “Hallo met...” Geschrokken legde ik de hoorn op de haak en deinsde lichtjes achteruit. Die verdomde twijfel sloeg weer toe.

  Hoopvol keek ik in het rond, op zoek naar een begripvolle blik die me van de tweedracht in mijn hoofd zou verlossen, hoewel ik eigenlijk wist dat ik die niet zou vinden. Ze hadden me allemaal zonder meer de rug toegekeerd. Hoe kon het ook anders? Hij was een van hen.

  Maar het klikte gewoon niet tussen ons. Hij was gewoon zo zwijgzaam. We keken elkaar amper aan, en de weinige blikken die we wel uitwisselden waren pijnlijk, hij deed me denken aan minder goede tijden. Ik wou zo graag een einde maken aan onze non-communicatie, vergelijkbaar met die tussen oudere koppels die al te lang hun leven met elkaar delen. De liefde is dood en elke keer wanneer de blik van de een die van de ander kruist, worden ze beiden geconfronteerd met elkaars fouten en sterfelijkheid. Ik hield zoveel meer van Charlotte; zij vertelde me in een enkele oogopslag verhalen over lang vervlogen herinneringen die niet veel meer dan vage sporen achtergelaten hadden in mijn persoonlijk archief.

  Ik schonk nog een kop koffie en raapte alle moed bij elkaar om een tweede poging te wagen. Deze keer werd er sneller opgenomen. “Hallo met de Kringwinkel, hoe kunnen wij u helpen?” “Goeiemiddag”, stotterde ik onhandig, “ik... ik vroeg me af of u een sofa zou kunnen komen ophalen?” Zo, het was eruit, er was beslist geen weg terug. Charlotte leek me bijna goedkeurend aan te kijken vanop haar vaste plaatsje op de kast. Het knuffelkonijn begon een beetje slijtage te vertonen, maar dat vond ik niet erg. Gespannen wachtte ik het geronk van de bestelwagen af. Gespannen maar opgelucht. Als het niet tegen je praat kan het alleen maar stof vangen.

   

  14-10-2010 om 20:10 geschreven door Yoanna

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  12-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het trucje met de Zweedse Y

  Een vriendin vertelde me onlangs hoe ze uren had zitten zwoegen op de naar het schijnt aardsmoeilijke uitspraak van bepaalde klinkers in het Zweeds. Zo wordt aan de klinker die als 'y' geschreven wordt een klank verbonden die niet 'i' maar ook niet 'u' is, maar daar ergens tussenin ligt. Ik kon me er niet echt iets bij voorstellen en dus zei ze dat er een eenvoudig trucje bestond: als je een balpen tussen je bovenlip en je neus kon “vasthouden” terwijl je de Zweedse 'y' uitsprak, dan zat je goed. Deze rustige namiddag (lees: het management vergaderde) leek me het uitgelezen moment om dit eens na te gaan bij mijn collega die Zweedse avondles volgt. Ze had nog nooit van het magische trucje gehoord en besloot het uit te proberen. Dat deed ze met zo’n sérieux dat het contrast met het absurde zicht van haar bovenlip die zich om een balpen krulde, me vrijwel onmiddellijk een slappelachbui bezorgde. Maar ik vond het intrigerend en besloot het ook een keertje te proberen. Ik plaatste de eerste de beste balpen tussen bovenlip en neus en trachtte ze ijverig op haar plaats te houden. Het bleek inderdaad geen makkie om die mysterieuze 'y', die geen 'i' maar ook geen 'u' is, te produceren, dus besloten we onze Zweedse collega erbij te roepen voor een kleine demonstratie. Hij deed het zodanig traag voor, dat je z’n hele gebit zag tijdens die ene klinker. En dappere leerlingen als we zijn, deden we dat allemaal heel gehoorzaam na. En zo kwam het dat we op deze zonnige dinsdagmiddag, midden in het bureaulandschap, met z’n vieren paardensmoelen stonden te trekken.  

  Tot morgen!

  Yoanna

  12-10-2010 om 18:55 geschreven door Yoanna

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
  Proficiat!

  Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

  U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/yoanna

  We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

  U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

  Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

  Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

  Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

  WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
  De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
  - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
  - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

  WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
  Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

  WAT IS DE "WAARDERING"?
  Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


  Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

  Met vriendelijke groeten,
  Bloggen.be-team

  12-10-2010 om 18:45 geschreven door

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


  Archief per week
 • 11/10-17/10 2010

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!