Your Health Coach
Foto

Inhoud blog
 • De kracht van doelen stellen
 • Roken? Neen bedankt, ik stop ermee!
 • Wat kost roken u ?
 • Ga in tegen ontmoedigende gedachten
 • Kies voor een gezondere levensstijl

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Healthy living is a lifestyle
  30-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roken? Neen bedankt, ik stop ermee!
  Omdat stoppen met roken een gedragsverandering met zich meebrengt heeft Your Health Coach een uniek programma ontwikkelt dat u begeleidt in het stoppen met roken en coacht bij het behalen van die doelstelling.
  Aan de hand van drie intensieve consultaties, die zich richten op gedragsverandering, motivatiekaarten en een risicoplan werken wij toe naar een succesvolle rookstop. Meer informatie?
  Contacteer ons op: info@yourhealthcoach.be of neem een kijkje op www.yourhealthcoach.be !

  Langs deze geven wij je alvast wat tips mee om van jouw rookstop een succes te maken!

  PS: word zéker ook fan van 'Your Health Coach' op Facebook en ontvang dagelijks tips die je helpen in het stoppen met roken.

  30-12-2010, 16:10 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  31-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kracht van doelen stellen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Eén dag voor het aanbreken van het nieuwe jaar geen tips over stoppen met roken maar wel een toelichting over 'De kracht van doelen stellen'. Je kent ze wel nieuwjaarsvoornemens .... we hebben ze allemaal, maar slechts weinigen lijken ze in realiteit om te zetten. Met volgende stappen kom je hopelijk wat dichter bij het verwezelijken ervan.

  Succesvollemensen hebben vaak één ding gemeen; ze stellen concrete doelen en leven die na. Het mooie is, doelen stellen werkt op elk gebied van je leven, of dit nu gezondheids-, gewicht-, financiële- , relatie-, of sportdoelen zijn. Het principe is hetzelfde.Dit artikel vertelt je alles over de voordelen van concrete doelen stellen en hoe je dit aanpakt.

  Waar doe je het voor?

  Doelen stel je om op één of meerdere gebieden in je leven gelukkig(er) te worden. Wanneer je stap-voor-stap toewerkt naar iets wat belangrijk voor je is, dan ontstaat er binnen jezelf een continue gevoel van succes en voldoening. Je voelt je positief en gemotiveerd en dat je controle hebt over je leven. Kortom, je voelt je gelukkiger en dat de wereld aan je voeten ligt.

  De valkuil

  Het blijkt dat slechts 3% van alle volwassenen duidelijke doelen stelt. De andere 97% stapt meestal in de valkuil van onduidelijke of geen concrete doelen formuleren. Ze willen wel graag iets bereiken, maar ze hebben niet de juiste mindset, waardoor ze er niet aan beginnen of de verkeerde strategie hanteren. Na het lezen van dit artikel kan jij bij deze 3% horen.

  Vind uit wie je bent

  De persoon die naar je terugkijkt in de spiegel is het eindresultaat van jouw levenswijze. Besef dat jouw levensovertuiging, jouw normen en waarden en jouw visie bepalen hoe jouw leven er uitziet en er vanaf dit moment uit kan gaan zien. Vindt uit wie je bent, waar je voor staat en wat je bereikt wil hebben over een bepaalde periode.

  Volg dit stappenplan naar jouw (gezonde) succes

  1. Over welke gebieden in je leven ben je ontevreden?

  2. Ontwikkel een verlangen om succesvol te zijn op die gebieden. Schrijf hiertoe exact op wat de voordelen zijn als je je doelen bereikt en link dit aan hoe je je dan zou voelen. Gebruik hiervoor ook de visualisatie techniek. Zie jezelf in je ‘eindvorm’ wanneer je je doelen hebt bereikt. Dus als je gespierder wilt zijn, stel jezelf dan voor dat je op het strand loopt in je perfecte lichaam, dat mensen vol bewondering naar je kijken, dat je het zand onder je voeten voelt en de wind door je haren. Visualisatie is erg belangrijk, je onderbewustzijn zet processen eerder in gang naar aanleiding van emotie dan ratio.

  3. Beslis exact welke doelen je wilt bereiken. Schrijf dit zo helder en concreet mogelijk op papier.

  4. Stel voor elk doel een realistisch beginpunt en deadline. Wanneer je een omvangrijk doel hebt moet je dit in subdoelen onderverdelen en ze in volgorde van belangrijkheid opschrijven.

  5. Zoek uit welke (extra) informatie je nodig hebt om je doelen te bereiken. Als je zelf niet de tijd hiervoor hebt, schakel dan een expert in. En denk erom, niet kennis is macht, maar het gebruiken van kennis is macht.

  6. Maak een lijst en schrijf daar alles op wat je maar kan bedenken wat noodzakelijk is om je doelen te bereiken. Moet je je kennis verbreden? Heb je bepaalde materialen nodig? Wil je bepaalde succesvolle personen eerst spreken? Zet de punten op je lijst in volgorde van belangrijkheid en prioriteit.

  7. Bekijk wat het meest belangrijk is in je lijst en neem daarop onmiddellijk actie! Van uitstel komt afstel. Het is erg belangrijk dat je dit niet uitstelt en vandaag nog doet.

  8. Plan elke dag of week een actie om een punt van je lijst af te vinken. Dit betekent dus dat je dit van te voren inplant in je agenda!

  9. Maak een lijst van alle obstakels die het bereiken van jouw doelen in de weg staan. Vindt je het bijvoorbeeld moeilijk focus te houden? Twijfel je aan jezelf? Bepaal bij elk obstakelpunt welke tegenactie je zou ondernemen wanneer het voorkomt.

  10. Maak een lijst van alle mensen die je kunnen helpen bij het bereiken van je doelen. Dit kunnen vrienden/ familie zijn voor mentale steun, of experts. Maak voor de zekerheid ook een lijst van de mensen die je hoogstwaarschijnlijk zullen proberen te saboteren, zodat je jezelf daartegen kan wapenen.

  11. Geloof in jezelf dat je succesvol kan zijn.

  12. Maak met jezelf de afspraak nooit, maar dan ook NOOIT op te geven!

  13. Maak een gedetailleerd totaalplan, gebaseerd op de voorgaande stappen.

  31-12-2010, 09:45 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  30-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat kost roken u ?

  U rookt gemiddeld een pakje per dag aan €4 ?
  Dat zou komen op €28 per week,
  wat weer neerkomt op € 120.4 per maand,
  wat weer neerkomt op € 1444.80 per jaar.
  Droomt u nog steeds van die cruise?

  Rookt u al 5 jaar?
  wat neerkomt op € 7224
  Had u graag uw keuken laten renoveren?

  Rookt u al 10 jaar?
  wat neerkomt op €14.488
  Had u graag een nieuwe auto gehad?

  Rookt u al langer dan 10 jaar ......
  Stelt u zich eens voor...

  Leg een spaarpotje aan met het uitgespaarde geld en beloon u met iets wat u al lange tijd graag had gedaan of wat u al langere tijd graag had gekocht.

  - Een verwenweekendje
  - Een nieuwe handtas
  - Een avondje Sportpaleis
  - Lekker uit eten
  - ...........

  30-12-2010, 16:07 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ga in tegen ontmoedigende gedachten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Stoppen met roken betekent niet alleen dat je niet meer rondloopt met een sigaret tussen je vingers. Om definitief te kunnen stoppen met roken is het ook belangrijk dat je anders gaat denken over roken. Gedachten zoals ‘ik zou beter moeten kunnen’, ‘het zal nooit lukken’, ‘ik heb geen karakter’ of ‘anderen kunnen dit beter dan mij’ maken dat we ons slecht voelen, en dat we minder gemotiveerd zijn om te stoppen met roken.

  Beter is een constructieve manier van denken aan te leren waardoor je je sterker en positiever ingesteld zal voelen. Kijk in onderstaande kolommen naar mogelijke gedachten, of de typische interne monoloog die kan opduiken wanneer je wil stoppen met roken. Tracht het verschil aan te voelen.

  Effectieve interne monoloog Minder effectieve interne monoloog

  Ik kies ervoor om te stoppen met roken. ---- Ik moét stoppen met roken.

  Ik kan een aantal technieken gebruiken in plaats van te roken. ----Ik ga nooit van die goesting af geraken !

  Ik heb nog voor problemen gestaan. Ik kan dit aan. --- Dit gaat een ramp worden, het zal wel niet lukken.

  Ik voel me nu wat gespannen. Maar ik kan mezelf terug kalmer krijgen, ik hoef niet zenuwachtig te blijven. ----Ik mag niet zenuwachtig worden, dan is alles om zeep.

  Wanneer ik zin heb om te roken, doe of denk ik aan iets anders. ---Ik mag niet denken aan roken, dan kan ik me niet meer inhouden.

  Een interne monoloog voelt automatisch en oncontroleerbaar aan. Toch ben je in staat om door oefening de snel wisselende gedachten te observeren en te controleren.

  30-12-2010, 16:02 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kies voor een gezondere levensstijl
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Beschouw het stoppen met roken als deel van een nieuwe levensstijl. Je kiest voor een gezondere manier van leven, en dit gaat verder dan enkel stoppen met roken. Hierdoor ga je gemakkelijker je rookstop in stand houden: iemand die actief is en die zich gezond voelt, is minder geneigd om te herbeginnen met roken. Als je meer beweegt, voel je je niet alleen fitter, maar je verbrandt ook extra calorieën, en dit is nu mooi meegenomen want door te stoppen met roken is je energieverbranding vertraagd. Bovendien, als je in een goede fysieke conditie bent, dan sta je ook psychologisch sterker.

  3 maal 15 minuten per week een fysieke inspanning is voldoende om je metabolisme te verhogen en om gezondheidsvoordelen te ondervinden. Voorbeelden zijn: zwemmen, fietsen, roeien, wandelen (goed doorstappen) en joggen.

  Als je nog niet kan denken aan sporten, begin dan met je dagelijkse leven wat actiever te maken. Gebruik de fiets in plaats van de auto, neem de trappen in plaats van de lift, was de auto zelf in plaats van naar de carwash te gaan, doe stretch oefeningen op het werk of zoek je weg naar het kopieerautomaat op een andere verdieping, en ga wandelen tijdens de lunch of break.

  30-12-2010, 16:00 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe en denk aan iets anders
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Zoek activiteiten die je kan stellen telkens wanneer je goesting of drang krijgt om te roken. Dit zorgt ervoor dat je jouw gedachten op iets nieuw, iets anders zet, dat jezelf afleidt, dan gaat de rookgoesting zeer snel voorbij. Dit brengt je vast op ideeën:

  • muziek maken (piano, gitaar spelen),
  • zingen (in de auto !),
  • een boek of de krant lezen,
  • schoonmaken (vb. auto wassen, terras borstelen, ramen lappen, kasten uitvegen),
  • wandelen met de hond,
  • een douche of heerlijk ruiken bad nemen,
  • handwerk,
  • kruiswoordraadsel oplossen,
  • vrijen,
  • iemand opbellen,
  • op het internet iets opzoeken,
  • koken,
  • een glas water drinken,
  • in de tuin werken
  • kaarten leggen (Patience: als je alleen bent, kaarten kan je ook met collega’s doen tijdens de pauzes !)
  • neem een vroegere hobby opnieuw op (postzegels verzamelen, modelbouw,)

   Des te langer je lijst met afleidingstechnieken, des te beter je je keuze kan afstemmen op je behoefte van dat moment. Kies vooral voor een activiteit die je leuk vindt. Merk op dat TV kijken niet bij het lijstje staat. Dit is omdat het een activiteit is die heel gemakkelijk verenigbaar is met eten, drinken, roken, en lijnrecht staat tegenover een meer actieve en ontspannen levensstijl.

  30-12-2010, 15:57 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ken het verschil tussen drang en goesting
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Goesting is het gevoel van ‘nu zou ik een sigaretje kunnen gebruiken’, een moment waarop er door je heen gaat hoe lekker een sigaret is of hoe goed ze nu zou zijn.

  Drang is meer iets lichamelijks: het voelt sterker aan dan goesting, alsof je lichaam een fundamentele behoefte heeft, zoals honger. De drang naar een sigaret duikt vooral op tijdens de eerste weken na stoppen met roken en is een deel van ontwenning.

  Het onderscheid kunnen maken tussen drang en goesting is belangrijk, want beide vergen een verschillende aanpak. Strategie bij goesting: zo snel mogelijk afleidingsstrategieën gebruiken. Denk aan iets anders dan roken, dan zal de goesting afnemen en minder vaak opduiken. Als je geen afleiding gebruikt, en alsmaar blijft denken aan roken, dan zal de goesting groter worden, en zelfs omslaan in drang om te roken.

  Strategie bij drang: nicotine gebruiken, natuurlijk niet in de vorm van een sigaret maar in de vorm van nicotineproducten, zoals een nicotinetabletje. De drang zal dan heel snel verdwijnen. Het gebruiken van nicotineproducten betekent geen achteruitgang of faling in je rookstopproces, wel ga je hiermee in op tijdelijke fysiologische behoeften van je lichaam. Je kan de drang ook proberen te negeren aan de hand van afleidingsstrategieën, ook dan zal ze verdwijnen, maar het duurt langer en het is moeilijker.

  30-12-2010, 15:55 geschreven door Your Health Coach  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Archief per week
 • 27/12-02/01 2011

  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!