Inhoud blog
 • Update!! ;)
 • 17 ottobre
 • 16 ottobre
 • 13 ottobre
 • 12 ottobre
  Zoeken in blog

  Yana a Milano
  Yana op Erasmus in Milaan
  13-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update!! ;)

  Ciaooooo!!

   

  Na een zeer lange periode van inactiviteit op mijn blog vond ik het hoog tijd om jullie eens verder in te lichten over mijn avonturen in het prachtige Milaan (en daarbuiten), want er is weer heel wat gebeurd de vorige weken!

   

  Laten we beginnen met het deel waarvoor ik eigenlijk (officiëel) hier ben: de lessen. Ondertussen is mijn lessenrooster definitief en ik ben nu dan ingeschreven voor de volgende vijf vakken:

  - Letteratura Italiana Moderna: over de literatuur tijdens het Risorgimento, echt tof vak, we lezen teksten en bespreken die dan, en ondertussen leren we over de ‘risorgimentale’ ideeën en de politieke context enzo. Vind ik echt boeiend, zo boeiend zelfs dat ik er mijn bachelorpaper over ga schrijven! Want daaraan zou ik best ook al beginnen hier in Milaan. Voorlopig nog niks aan kunnen doen (heb het veel te druk met andere bezigheden en met gewoon de lessen bij te houden), maar binnenkort ga ik toch eens op verkenning in de bib hier denk ik :) Maar dus over het vak zelf: boeiend onderwerp, leuk gegeven, de vriendelijke en altijd-glimlachende prof Langella praat op een rustig tempo (dus ik kan perfect volgen), alleen jammer dat het op maandag om 9u gegeven wordt (zoooo vroeg… :p).

  - Letteratura Latina II: waarin we normaal gezien de Medea van Seneca moeten lezen, hoewel we na al die weken slechts enkele verzen hebben vertaald… Enerzijds omdat we natuurlijk eerst een inleiding hebben over de Medea-figuur, een vergelijking met de Medea van Ennius, en vanalles en nog wat, en anderzijds omdat de lessen énorm traag vooruit gaan: prof. Caviglia is niet meer van de jongste, en de les gaat ongeveer zo (vrije vertaling): -Caviglia komt binnengesloft- “Beste studenten, we gaan vandaag…” -sluit z’n ogen- “…” -wrijft over z’n hoofd- “…het hebben over…” -nog steeds ogen gesloten- “… euhm … Medea!”. En zo dus de hele les lang hé: halve zinnen (in slechts half verstaanbaar Italiaans), ogen bijna heel de tijd gesloten, pauzes van halve minuten, en bijgevolg dus ook een hele hoop slapende studenten… Maar begrijp mij niet verkeerd hé, ik heb veel respect voor die man, want hij is echt wel vriendelijk en je ziet dat hij echt gepassioneerd is door het Latijn.

  - Storia della lingua latina van prof. Castagna. Heel sympathieke man, maar jammer genoeg vrij saaie les (ondanks zijn mopjes tussendoor)… We lezen fragmenten van Latijnse komedies, vertalen die dan en bekijken bijzonderheden wat betreft woordkeuze of schrijfwijze ofzo… Trouwens, die Italianen hé, die lezen dus Latijn op z’n Italiaans, schande vind ik dat! ;)

  - Letterature Comparate (Vergelijkende Literatuur) gaat over hoe het concept reizen is veranderd in de literatuur door de eeuwen heen, vind ik echt boeiend. We hebben net heel Jules Verne’s “Le tour du monde en quatre-vingts jours” besproken, en vorige les zijn we begonnen met Conrads “Heart of darkness”. Wel grappig, het was dus inleiding op dat boek dat gaat over de kolonisatie van Congo door België, jawel, ons landje! Wel jammer dat de prof een beetje heel negatief praatte over die kolonisatie en vooral over die gemene Belgen… Ik had zo trouwens ook lichtjes de indruk dat ie niet meer wist dat er twee Belgische studentjes in z’n les zaten ;) Maar voor de rest vind ik het echt wel een leuk vak hoor! Maar sinds vorige week is er nog een seminarie van dat vak bijgekomen, die mevrouw praatte enorm enorm enorm snel, bijgevolg hebben we slechts de helft van de les echt deftig begrepen… Maar ze was wel supervriendelijk: na de les zijn we aan haar gaan zeggen dat we erasmussertjes zijn en hebben we subtiel gezegd dat ze nogal héél snel praat, en ze zei daarop dat ze volgende les rustiger ging praten ;) Speriamo… 

  - Storia e Critica del Cinema: Geschiedenis van de Cinema, vind ik wel interessant, alleen jammer dat ze ook al zo enorm snel praat, die prof Mosconi. Want noteren én tegelijk alles horen wat ze zegt: nope, lukt nog niet. Toch niet bij zo’n sneltrein… Gelukkig heb ik daar al vriendjes kunnen maken van wie ik de nota’s mag kopiëren ;) De lessen zelf vind ik overigens wel boeiend: heel de geschiedenis van cinema, met om de 10 minuten een youtube-filmpje om duidelijk te maken wat ze juist bedoelt (handig!), en met elke vrijdag een seminarie waarin we een hele film bekijken en die dan bespreken en zien waarom die dan zo innoverend is enzo. Jaja, ik amuseer mij wel met dat vak.

  Dus zover de lessen.

   

  Waarmee vul ik dan nog mijn dag buiten die 20 uurtjes per week les?

   

  Wel, toen het nog goed weer was (eigenlijk is het nog lang goed weer gebleven, pas sinds vorige week zitten we met véél wolken en véél regen…) ging ik af en toe naar het parkje in onze straat en met een ijsje! I love de Italiaanse ijsjes!! Overlaatst trouwens een nieuwe gelateria ontdekt, waar ze cioccolato-rhum-ijs hebben, wauw!! Maar als ik hier op kot ben ga ik dus naar de gelateria in onze straat (meer bepaald: 4 huizen verder), en dan zet ik mij met mijn ijsje in dat parkje om wat te kijken naar de mensen die passeren, vooral oudere koppeltjes, baasjes die met hun hond gaan wandelen, honden die met hun baasjes gaan wandelen, kersverse mama’s die met hun baby komen wandelen, en vooral heel veel kindjes die na school (die hier trouwens keivroeg gedaan is blijkbaar) in de speeltuin van het park komen spelen. Schattig! :) Ondertussen zet ik dan wat goede muziek op en lees wat in een boek (of in de Gazzetta dello sport :p).

   

  Voor de rest: tja, de kleine noodzakelijke bezigheden hé: naar de supermarkt, de was, strijk en afwas doen, af en toe eens kuisen en kot op orde houden, een beetje leren (met de nadruk op ‘een beetje’), computer (sociale contacten onderhouden op facebook, mailtjes sturen, het Belgische nieuws volgen, het Milanese nieuws volgen,…), naar de cusl om dingen af te printen, eten (zie verder), …

   

  Maar buiten deze kleine dingen doen we nog wel wat anders overdag hoor :)

   

  Zo zijn we bijvoorbeeld een tijdje geleden naar een tentoonstelling van Dalì geweest hier in het Palazzo Reale van Milaan. Het was een uitstap georganiseerd door Eseg, en zij hadden ook voor een gids gezorgd. Ik vond het nog wel vrij tof, maar musea doe ik toch liever op een eigen tempo, en zonder zo’n vervelend koptelefoontje op mijn kop dat constant afzakt :p Maar het was nog wel tof ze, toch toffer dan de tentoonstelling van Cattelan die we de week daarvoor gedaan hadden. Cattelan is een Italiaanse artiest, en maakt nogal controversiële werken. Ik ben wel fan, dus gingen we (Franse vriendjes en Hannah en ik) eens een kijkje nemen daar. Eerst 2 zalen met foto’s van zijn werken (gingen we snel door, want dat waren “maar” foto’s) en dan volgde de eigenlijke tentoonstelling. 2 zalen met 3 werken, en dan vonden we geen vervolg meer. Dus we zijn dan gaan vragen ‘seg, langs waar moeten we nu verder?’ - antwoord: ‘ah, maar het zijn alleen deze 2 zalen hé, en dan de foto’s natuurlijk’. Jah man, ondanks dat we zijn bekendste werk (een sculptuur van de paus getroffen door een meteoriet) in het echt gezien hebben, waren we toch lichtjes teleurgesteld (vooral omdat de inkom veel te duur was voor slechts 3 werken). Maar toch, ik blijf fan van Cattelan! :D

   

  Overdag dus niet veel speciaal, maar de toffe dingen beginnen natuurlijk pas ’s avonds hé ;) Zo brengen we maar zelden eenzame avondjes op kot door, we nodigen af en toe mensen hier uit voor een gezellig babbelavondje of om samen te koken ofzo, of we gaan naar anderen hun kot om daar iets gezellig te doen (eten, babbelen, filmpje kijken, drinken,…). En elke week (ofwel vrijdag ofwel zaterdag) is er sangria party, keitof! En dan gebeurt het zo af en toe wel eens dat we daarna nog afzakken naar één of andere discotheek ;) Verder, wel, we doen nog steeds aperitivo’s, zoals bijvoorbeeld overlaatst met Valentina, een superlief meisje dat we kennen van in een les, en zij had ons uitgenodigd op haar verjaardagsfeestje, namelijk een aperitivo :D Keitof dat ze ons uitnodigt, ook leuk voor ons dat we zo veel Italianen leren kennen! Ook na Dalì zijn we met de Eseg-staff en de Nederlanders naar een supergoede aperitivo gegaan. Andere aperitivo doen we elke woensdag in Old Fashion: eerst is er Language Sharing met enkele Erasmussers, en dan trekken we naar Old Fashion voor de aperitivo daar (het eten wisselt elke week, aangezien er elke week een ander land in de spotlights staat, België is (nog?) niet geweest jammer genoeg), en voor de cocktails, en daarna begint de muziek hé ;) Dus de woensdagavondjes hier zijn altijd fun verzekerd! :D

   

  Over eten gesproken, ’s middags gaan we heel dikwijls naar de Mensa, echt geweldig, ik ben nog elke keer onder de indruk als mijn plateau zo goed gevuld is en we maar 3,50 euro moeten betalen! :D En Mensa is ook altijd gezellig: we krijgen meestal wel een groepje bijeen om samen te eten (zowel Erasmussers als echte Italianen), dus dat is wel tof dan! Maar het gevolg van zo vaak Mensa: we eten heel veel pasta hier (maar echt, héél veel!), maar het smaakt mij altijd even goed ze! En als we dan eens een keer geen Mensa’ke doen, dan eten we op kot ofwel pizza, ofwel… ja hoor: pasta met potsaus :p Achja, we zijn in Italië hé, dan mag dat ;) Maar af en toe koken we zelf eens lekker Belgisch, smaakt ook nog altijd!

   

  Maar we waren dus over de avondjes aan het praten hé… Want over de allertofste avond heb ik nog niet verteld: donderdag 28 oktober. Alice had Hannah en mij (zogezegd) uitgenodigd om op haar kot iets te eten, dus oké, gezellig avondje onder ons gedrietjes dacht ik zo. We komen daar boven aan, en ineens zit daar onze hele groep Erasmusvrienden! Hannah had achter mijn rug een (extreem laat) verjaardagsverrassingsfeestje georganiseerd voor mij!! :D :D Echt wauw! Superblij! Ik had het totaal niet verwacht natuurlijk (aja, 2 maanden na m’n verjaardag nog een feestje) en ze hadden voor champagne en wijn, chips, pannenkoeken en limoncelloooooo (!!! :D) gezorgd, en dit in combinatie met de Erasmusvriendjes maakten het tot een supergeweldigtoffe avond!! :D

   

  Wat heb ik dan nog gedaan? Ahja, overlaatst is er een Nederlandse vriend gekomen (Stijn) en hebben we eens goed bijgebabbeld in een Italiaans barreke (het was weer veel te lang geleden dat we hem nog eens gezien hebben) en ’s avonds zijn we naar Inter – Sampdoria gaan kijken! Voor de eerste keer in het grote San Siro, geweldig! De match zelf was minder geweldig (1-1), maar de sfeer was echt wel toppie! :D

   

  En vorige week zijn de mama en de papa en het broertje en de tante gekomen :D Toch tof om nog eens familie te zien. Ik heb ze dan Milaan een beetje laten zien (in de regen… :s) en we hebben “geaperitivood” (zij zijn ook fan!), en gewoon wat gezellig bijgebabbeld hé ;)

   

  De laatste vermeldenswaardige dingen die ik kan bedenken zijn de uitstapjes naar Mantova, Bergamo en Roma, maar daar schrijf ik binnenkort nog wel aparte blogverhaaltjes over ;)

   

  Zow, dan denk ik dat dat ongeveer alles was… Maar dus binnenkort mogen jullie nog Mantova-, Bergamo- en Romeverhaaltjes verwachten, en daarna zal ik nog eens een update geven van het leven in Milaan ;)

   

  Ciao ciao!!

  13-11-2010 om 00:00 geschreven door Yana
  Archief per week
 • 08/11-14/11 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!