Mozart laat Salzburg achter zich, om in München de voorbereidingen van zijn nieuwe opera Idomeneo mee te maken. Het hele gezin Mozart komt luisteren naar de première, en blijft tot midden maart daar. Colloredo laat echter weten dat hij Mozart in zijn buurt wil hebben te Wenen. Mozart is hier niet mee akkoord. Na een tijd wordt hij ontslagen.
Mozart gaat dan in Wenen op zoek naar werk. Hier in Wenen leert hij Constanze kennen. Mozart besluit dan ook om Constanze ten huwelijk te vragen, zonder eerst de toestemming van zijn vader in Salzburg te krijgen. De relatie tussen vader en zoon Mozart wordt echter slechter, zowel door het huwelijk met Constanze als zijn drang naar onafhankelijkheid.
Om deze familieruzie op te lossen, besluit Amadeus om met zijn nieuwe vrouw naar Salzburg te reizen om zijn zus en vader voor te stellen. De ontmoeting was echter geen echt succes.
Het einde van het familiebezoek in Salzburg is ook het begin van Mozarts meest succesvolle periode. Die Entführung aus dem Serail loopt nog steeds fantastisch, en in februari begint Mozart aan een Verzeichnüss aller meiner Werke. Bovendien is hij nog steeds veelgevraagd als uitvoerend musicus bij belangrijke mensen in en rond Wenen.
Hij schrijft zijn belangrijkste pianoconcerti in deze periode, de cantate Davidde penitente, diverse sonates en andere kamermuziekwerken,
die haast allen ook uitgegeven worden.
Een opvolger voor de succesvolle Entführung bleef evenwel nog even uit. Op 1 mei 1786 is het dan toch zover. Le Nozze di Figaro (in samenwerking met Da Ponte) wordt in het Burgtheater in première gebracht. Het was een groot succes, zelfs bij de keizer.
1784 is het geboortejaar van Carl Mozart, zijn enige kind tot dan toe dat in leven blijft (in 1791 wordt nog Franz Xaver geboren, maar 4 andere kinderen overleefden het niet).
Na het succes van Le Nozze werd de samenwerking met Da Ponte verzilverd in Don Giovanni, met première in Venetië. Dezelfde thematiek, en mogelijk nog een groter succes dan Le Nozze di Figaro. Door het succes van ondermeer de partituurverkoop hoefde hij zelf niet meer zoveel concerten te geven, en kon hij zich meer uitleven in andere genres, zoals bv. de symfonie. Zo schreef hij zijn drie laatste symfonieën in de zomer van 1788. Nog een bewijs van zijn succes was de post van Kammermusicus aan het Weense hof: Speciaal voor hem gecreëerd om hem toch maar in Wenen te houden. Het salaris was bescheiden, maar Mozart hoefde dan ook bijna niets te doen, af en toe een dans voor een hofbal schrijven was meer dan voldoende.
De dood van zijn vader in 1787 vermindert de compositiedrang van de componist voor een aantal maanden, en betekent tevens de definitieve breuk met de familie in Salzburg. Zelfs met zijn zus Nannerl, met wie hij in zijn jeugd zo bevriend was, verwatert het contact na het regelen van de erfenis van hun vader.
zijn vrouw, Constanze
|