Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
28-06-2010
overzicht brazilie chili (3-0)
Brazilië legt er drie in tegen Chili, Oranje is gewaarschuwd
Vier efficiënte minuten, meer heeft een soeverein Brazilië deze avond niet nodig gehad om Chili terug op het vliegtuig richting Zuid-Amerika te zetten: 3-0. De 'Goddelijke Kanaries' klaarden de klus even voorbij het halfuur. Eerst schilderde Maicon een hoekschop op de snuit van Juan, vier minuten later gidste Kaka met een geniaal tikje Luis Fabiano op weg naar zijn derde WK-treffer. Na de pauze deed Robinho wat hij vooraf had aangekondigd: scoren tegen Chili, zijn zevende in de laatste vier onderlinge confrontaties. Brazilië kijkt vrijdag (16 uur) in de kwartfinales Nederland in de ogen, een wedstrijd waar de hele wereld verlekkerd op zit te wachten.
De 2-0 van Luis Fabiano was van schitterende makelij.
Bielsa mag met opgeheven hoofd het WK verlaten. Een verademing waren ze, de Chilenen.
Robinho had een doelpunt voorspeld. En zo geschiedde.
Chili had de laatste zeven duels tegen Brazilië allemaal kansloos verloren en ook vanavond hadden de in de groepsfases frivool spelende discipelen van de Argentijn Bielsa werkelijk niets in de pap te brokken. Buiten de openingsminuten trapte Chili geen deuk in een pakje boter. De Seleçao, met Dani Alves eindelijk in het team, nam snel het roer over, maar grote kansen leverde dat aanvankelijk op. Fantastische 2-0 Na een halfuur woedde de Braziliaanse storm het hevigste. Lucio claimde een strafschop na een contact met Contreras. Webb ging er niet op in. De zesde hoekschop was de goeie voor Brazilië: Maicon vond de knikker van Juan, die ongehinderd kon inkoppen. 1-0. 240 tellen later spatte de droom van Chili volledig uit elkaar. Robinho, Kaká en Luis Fabiano knutselden een fantastische combinatie in elkaar, doelman Bravo legde zich neer bij zoveel klasse. 2-0 aan de rust. Robinho met aangekondigde goal Een woedende Bielsa liet twee van zijn falende spelers in de kleedkamers, hopend op een mirakel. Invaller Valdivia deed zijn stinkende best, maar door de Braziliaanse defensie breken zat er nooit in. Na een snelle uitbraak van Ramires nam Robinho op het uur alle Chileense hoop weg. 3-0, pas de eerste treffer van Robinho op deze Mundial. Diezelfde Ramires kreeg tien minuten later een onnodige gele kaart waardoor hij de kwartfinale tegen Nederland aan zijn neus ziet voorbijgaan. Dwaas, anders kan je het niet noemen. Applauswissels Suazo, de topschutter van de Zuid-Amerikaanse kwalificaties, ontwaakte in het slot van de wedstrijd eindelijk uit zijn siësta. De kalende spits zag zijn pogingen echter gekeerd door Julio Cesar en de doellat. Dunga vond het vervolgens welletjes en gunde zijn sterspelers een applausvervanging. Luis Fabiano, Kaká en Robinho kregen een open doekje van de aanwezige fans in Ellis Park. (dea)
Goudhaantjes Robben-Sneijder schieten Oranje naar laatste 8
Robben treft raak tussen drie Slovaken.
De Oranjedroom blijft intact op het WK, want het team van Bert Van Marwijk zit bij de laatste acht in Zuid-Afrika. Bij de 2-1-zege tegen Slovakije stond de razendsnel van een spierscheur herstelde Arjen Robben voor het eerst in de basis. De ongrijpbare rechtsbuiten maakte meteen het verschil met een heerlijk doelpunt: naar binnen kappen en binnenknallen met links. Onversneden klasse. Ook na rust was Robben de gevaarlijkste man, maar doelman Mucha voorkwam erger. Zijn overbuur Stekelenburg speelde ook een cruciale rol door de gelijkmaker van Vittek te beletten. In de slotfase legde een klaarkijkende Kuyt nog perfect af voor Sneijder en het andere Oranje-goudhaantje scoorde. De strafschopgoal van Vittek seconden voor het laatste fluitsignaal kwam te laat. Zo plaatste Nederland zich al bij al makkelijk maar weer zonder te imponeren voor de laatste acht, waarin vrijdag wellicht met Brazilië de eerste topper wacht. Dan bereikt de Oranjegekte een eerste echte hoogtepunt.
Het voetbal van Oranje mag dan misschien nog altijd niet wervelend zijn (misschien sparen ze dat wel op voor wanneer het echt moet), maar de cijfers van Bert van Marwijk zijn ronduit indrukwekkend: achtste zege op rij, waarvan vier op het WK, liefst 23 wedstrijden op rij ongeslagen. Slechts twee tegendoelpunten in Zuid-Afrika en allebei vanop de stip. Recordcijfers die 16,5 miljoen Nederlanders almaar meer doen dromen van de oppergaai, het enige hiaat op het Oranje-palmares na de Europese titel in 1988 en de twee verloren finales in de jaren '70.
Standbeeld Van Toorn Arjen Robben, op zijn 25ste al geschitterd bij de Europese grootheden Chelsea, Real Madrid en nu Bayern München, is één van die zeldzame flitsenvoetballers die in het moderne voetbal met enkele welgemikte momenten een match kunnen beslissen. Na de rampzalige spierscheur in de uitwuifmatch tegen Hongarije mocht een hoogbejaarde goeroe hem weer oplappen. Dick van Toorn krijgt na dit WK wellicht een standbeeld in Nederland, want zijn gouden handen stoomden het Oranje-goudhaantje net op tijd weer speeklaar. Tegen Kameroen vlamde de Bayern-winger bij zijn enige echte actie op de paal en verlengde Huntelaar in doel, tegen Slovakije was Robbens kanon al beter afgesteld.
Pareltje Een pareltje van een doelpunt, zowel qua voorbereiding als qua afwerking. Sneijder stuurde Robben weg op rechts en Oranje geraakte razendsnel naar de overkant. Van Persie leidde de defensie af met een slimme beweging naar rechts, Robben dook in het getrokken gat en hoezeer drie Slovaken ook probeerden, het vernietigende schot van Robben was niet meer te stuiten. Zoals de gekruiste backhand het handelsmerk van Henin was en is, zo is naar binnen trekken en raak treffen dat van de Nederlandse verlosser.
Mucha Ook na de pauze lag Robben aan de basis van alle gevaar. Al snel vond de klassebak het gaatje tussen een bos van spelers, maar deze keer pakte Mucha uit met een prachtsave. Die Mucha is trouwens een beresterke doelman, vraag dat maar aan de Azzurri. Fellaini krijgt er bij Everton een betrouwbaar sluitstuk bij. Even later schilderde Robben de 2-0 op de schoen van de mee opgerukte Mathijsen, maar Mucha ranselde het leer nog uit zijn doel.
Stekelenburg En de Slovaken? Die dreigden enkel uit de tweede lijn en waren als WK-debutant toch een maatje te klein voor dit Nederland. De tandem De Jongh-Van Bommel smoorde het gevaar vroegtijdig in de kiem en legde draaischijf Hamsik aan banden. Pas na 67 minuten stuurde Stoch (die Twente mee kampioen maakte) Van der Wiel in het bos en zette Stekelenburg aan het werk. Seconden later mocht Vittek al te gemakkelijk alleen opduiken voor de Oranje keeper die Van der Sar deed vergeten door met een klasseredding de vierde van Vittek te vermijden. Het Nederlandse centrum is defensief kwetsbaar, zoals ook bleek bij de late 2-1 op strafschop, toen Stekelenburg spits Vittek aantikte en geel zag. Even voordien had Sneijder bij een glasheldere counter de prima assist van Kuyt in doel verlengd en zo voor zekerheid gezorgd.
Vijfde kwartfinale Nederland al bij al weer nipt maar wel verdiend voor de vijfde keer in de geschiedenis naar de laatste acht en dat is al 12 jaar geleden. Toen wipte Oranje na een legendarische goal van Bergkamp Argentinië om dan nipt te stranden in de halve finales tegen Brazilië. Als de vijfvoudige wereldkampioen vanavond zoals destijds in 1998 Chili terugwijst, dan krijgen we vrijdag in Port Elizabeth opnieuw de kraker Nederland-Brazilië. Net als hun Zuid-Amerikaanse collega's onder Dunga laat Van Marwijk de organisatie overheersen op de frivoliteit. Met een halve finale tegen Ghana of Uruguay in het verschiet, is Oranje vs Samba al echt een vervroegde finale. We kunnen nu al niet wachten op het eerste fluitsignaal. (kh)
Nieuwe arbitrale fout zet Argentinië op weg naar 3-1 zege
Op het moment van de pass richting Tevez stond niemand achter de Argentijnse spits, zelfs doelman Perez niet.
27 juni 2010 gaat de geschiedenis in als een gitzwarte dag voor de scheidsrechterswereld. Nadat bij Engeland de lob van Lampard onterecht afgekeurd werd, ging nu de Italiaanse lijnrechter Stefano Ayroldi gruwelijk in de fout. De flagrante buitenspelgoal van Tevez zette Argentinië uiteindelijk op weg naar een eenvoudige 3-1 zege tegen Mexico. Higuain en nog eens Tevez waren de gelukkigen die de score mochten aandikken. De knappe tegentreffer van Hernandez zou de elf van Diego Maradona uiteindelijk niet meer in de problemen brengen. In de kwartfinale staat nu Argentinië-Duitsland geafficheerd, een nieuwe kraker tjokvol geschiedenis. We houden ons hart nu al vast...
Het topoverleg tussen scheids- en lijnrechter bracht geen zoden aan de dijk.
Osorio bekocht zijn blunder met een doelpunt.
Maradona geeft Higuain een stevige knuffel.
Bij de rust werd het heet voor de Argentijnse dug-out.
Tevez maakte zijn buitenspelgoal goed met een heerlijke knal in de bovenhoek.
De knappe goal van Hernandez bracht geen zoden meer aan de dijk.
Van echt grove scheidsrechterblunders waren we tot nu toe bespaard gebleven, maar vandaag was het dubbel prijs. En zowaar: die van vanavond is nog onbegrijpelijker te noemen dan wat Lampard overkwam. Op het moment van Messi's pass richting Tevez stond geen enkele Mexicaan achter de Man City-spits, zelfs de doelman niet. Duidelijker kan buitenspel dus niet zijn, tenzij de arme man aan de zijlijn dacht dat Tevez er niet meer aankwam. Herhaling in stadionzet kwaad bloed Een ongeluk komt natuurlijk nooit alleen. Meteen nadat het onheil geschied was, verscheen een herhaling op het grote scherm in het stadion. Toen het beeld plots zwart werd, vermoedden de Mexicanen terecht dat er stront aan de knikker zat. Met z'n allen bestormden ze de lijnrechter, maar scheidsrechter Rosetti -toch een topper in het vak- was niet van zijn stuk te krijgen. De 1-0 bleef wel degelijk op het bord staan.
Osorio faalt Genoeg echter over de man in het zwart, want ook sommige spelers hebben boter op het hoofd. Neem nu Osorio: de Stuttgart-verdediger waande zich even in de speeltuin en pakte uiteindelijk uit met een dramatische breedtepass. Higuain pikte op, omspeelde de doelman en legde de 2-0 in het mandje. Mexico dus niet alleen geflikt door de ref, maar ook -en vooral- door zichzelf.
Salcido op de lat En zeggen dat de groenhemden nochtans het stevigst uit de startblokken geschoten waren. Salcido pegelde op de lat (met dank aan de gladde handschoenen van doelman Romero) en Guardado zag zijn schot maar nipt naast draaien. Argentinië toonde zich vooral gevaarlijk via Di Maria en Higuain. Net na het rustsignaal ontstond er nog een fikse ruzie tussen verscheidene spelers, maar Maradona himself wist uiteindelijk de boel te sussen.
Stijve hark Demichelis Daarmee hadden we het spectaculairste wel gehad, maar niet hét fraaiste. Daar zorgde Tevez voor door vanop ruime afstand verwoestend uit te halen. De 'Albicelestes' konden zo met een gerust gemoed het laatste half uur afwerken, al legden de Mexicanen nog wel een paar manco's bloot. Demichelis diende eerst een bal van de lijn te werken en gaf daarna de term 'stijve hark' een nieuwe dimensie. Hernandez legde hem vlotjes in de luren en fusilleerde 'en passant' Romero, maar verder zouden de Mexicanen niet meer komen. Messi haast onzichtbaar En waar zit Messi tussen al dat geweld, zal u zich afvragen. Die speelde -vooral in de tweede helft- een bijzonder fletse partij. Enkel in blessuretijd toonde het wonderkind nog eens een flits van zijn klasse, maar een goaltje op dit WK was hem opnieuw niet gegund. Tegen de stugge Duitsers zal dat ongetwijfeld beter moeten. Leuk weetje overigens nog: Argentinië legt met Mexico en Duitsland als tegenstanders in de achtste- en kwartfinale exact hetzelfde parcours af als in 2006. Toen stopte het avontuur met penalty's, als dat maar geen slecht voorteken is...
Argentinië
6/10
Romero
Moest alert blijven, want vooral Salcido schoot uit alle mogelijke hoeken. Enkel geklopt door schicht van Hernandez.
6
Otamendi
Deed het beter dan Gutierrez op de rechtsbackpositie. Heeft zijn plek voor de kwartfinale verdiend.
7
Demichelis
Opnieuw de zwakste schakel achterin bij Argentinië. Werd door Hernandez veel te makkelijk in de wind gezet.
5
Burdisso
Stevig, zonder meer. Krijgt tegen Duitsland allicht de voorkeur op Demichelis.
6
Heinze
Een hele avond hard gewerkt. Bij gebrek aan flitsen van Messi was hij voor één keer de Argentijnse ster.
8
Maxi Rodriguez
Slordig in balbezit. Speelde zeker niet zijn beste partij.
6
Mascherano
De kapitein deed waar hij het best in is: ballen afpakken. Soms in de steek gelaten door de ploegmakkers naast hem.
7
Di Maria
Kon maar één keer echt dreigen. In de schaduw van de spitsen voorin én Heinze achter hem.
6
Messi
Had een niet onbelangrijk aandeel in de (onterechte) openingsgoal. Vooral na de pauze een schim van zichzelf.
6
Higuain
Strafte de stommiteit van Osorio voortreffelijk af. Kon er nog zeker twee meer gescoord hebben.
7
Tevez
Aan zijn eerste zat een serieus reukje, maar de goal na de pauze was pure klasse. Zijn beste prestatie totnogtoe op dit WK.
8
Veron
Bracht niet veel extra. Hielp gewoon de voorsprong bestendigen.
6
Gutierrez
Ingevallen elf minuten voor tijd. Geen beoordeling.
-
Pastore
Ingevallen vier minuten voor tijd. Geen beoordeling.