Plastiek modelbouw/ Vliegtuigen WINGMAN van
TRUDO MODELBOUW VERENIGING
27-03-2008
SB2U - VINDICATOR
De SB2U Vindicator was de eerste dive-bomber met een monovleugel van de US Navy. Hij werd voorgesteld door de firma Vaught en vloog voor het eerst in Januari 1936 en hoewel deze tijdens de voorstellingsvlucht crashte werden er dat jaar nog 54 in productie genomen. De Vindicator werd op twee oorlogstonelen ingezet. Eerst in Frankrijk in 1940 tijdens dre slag om Frankrijk en een tweede maal bij de US Marines tijdens the Battle of Midway in 1942. In het Navyjargon was de Vindicator bekend onder de bijnaam "de vibrator", te danken aan zijn wat onderbemeten motorvermogen en het feit dat het vliegtuig trilde en schudde tijdens het uitvoeren van een aanvalsduik. Dit was te wijten aan de gebrekkige afremming door de divebrakes en de propellor met 2 pallen die praktisch geen remkracht kon helpen absorberen. De Vindicator opereerde vanop o.a; de vliegdekschepen "Wasp" - "Ranger" - "Charger" - "Saratoga" - "Lexington", van 1938 tot 1942.
Het afgebeelde model op schaal 1/48 is van het merk "Acurate Miniatures". Tijdens het bouwen stuitten we wel op enkele problemen. Het eerste wat opvalt als we de rompen goed bekijken zijn een drietal sink-marks (ongeveer in het midden van de romp achter de gunnersbay)die echt moeten bijgewerkt worden. Het interieur is echt mooi en mits wat schilderwerk kan je deze zeer mooi detailleren. Hier is wel wat aanpaswerk nodig aan het frame van de gunnerbay(heel achteraan) om deze in de romp te kunnen plaatsen(ik heb gewoon het buizenstelsel schuin afgeknipt, dit zie je toch niet na montage en anders krijg je ze gewoon niet gemonteerd). De panel-lines kan je eventueel iets bijgraveren evenals de klinknagels in de vleugels. De neusbehuizing van de motor is niet uit één stuk en moet gemonteerd worden rond de motor in drie delen(die niet echt goed passen) en een beetje geduld vergt om deze mooi rond te krijgen, maar het lukt wel na veel geduld en paswerk. Als je al wat modellen achter de kiezen hebt kan je er iets moois van maken, zeker niet als je eerste bouwdoos te kiezen. De gebruikte kleuren zijn(Testors) Intermediate blue en Light- grey. Red/White rudder, De meegeleverde decals zijn prima en zijn geplaatst met Daco-decalsetting(rood). Bouwen maar!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Een van de grote problemen van de lange-afstandsbommenwerpers was hun eigen verdediging. Hier werd in ruime mate aan tegemoet gekomen door de komst van de B17. Hij was tot op de tanden bewapend en bedoeld om zichzelf te kunnen verdedigen. Het eerste prototype van de B17 vloog reeds in juli 1935. Vanaf het moment dat America bij de oorlog betrokken raakte(december 1941) was de B17 de standaard zware lange afstandsbommenwerper voor Europa en bleef dit tot op het einde van de oorlog. Verschillende versies werden gebouwd, de B17 G was de laatste operationele versie. De totale productie van de B17 bedroeg +/- 13000 stuks. De B17 woog bijna 30 ton bij het opstijgen voor een bomberraid, vloog meer dan 10 Km hoog aan een kruissnelheid van 450 Km/Hr. De bewapening bestond uit 12 à 13 12.7mm-mitrailleurs. Hiervan konden er bij het type G, maar liefst negen mitrailleurs naar voren gericht worden bij een frontale aanval, wat zeer snel geweten en ondervonden werd door de duitse piloten in hun Me109's of Bf 110's tijdens hun frontale aanvallen. Krachtbron voor de B17 waren 4 Wright R-1820-97 Cyclone stermotoren, elk 1200 pk, (ik heb ooit eens het geluk gehad om het opstarten en testen van de motoren "voor het opstijgen" van een B17-G "The Pink Lady" van op een afstand van een 10-tal meter bij te wonen, dat is gewoon om schrik van te krijgen, gewoon "bangelijk"). De B17 had een bemanning van 10 personen.
Het afgebeelde model is een B17-F van het merk ACADEMY ,schaal 1/72. Voor zijn prijs een zeer mooie kit, eenvoudig te bouwen, maar wel mooi gedetailleerd(gravures). Tijdens de montage moet wel wat "putty" gebruikt worden om de 2 romphelften mooi op mekaar te laten passen. De plastic-parts zijn mooi en helder , maar missen toch wel wat detail, vooral de koepel boven op de romp.Voor het airbrushen heb je een waaier van mogelijkheden(kleuren voor herkenning van de verschillende bomber-groepen). Olive drab en Neutral Gray is uiteraard de basis voor gans het toestel. Het afgebeelde model met zijn rode herkenningspanelen komt uit dezelfde Bomber Group als de overbekende "Memphis Bell". Met een beetje geduld en wat afwerking heb je een mooie B17 om aan je verzameling toe te voegen...............
Info en bouwinstructies vind je in het magazine Wing Masters Nr 17
De B25 was een zeer capabele middelzware bommenwerpoer en aanvalsvliegtuig tijdens de twee wereldoorlog. Hij werd zowel door de US Army Air Force als de RAF ingezet, in grote aantallen, tijdens de oorlogsjaren en op bijna alle fronten.Het eerste toestel (in de uiteindelijke vorm van de B25), deed zijn eerste vlucht op 19 augustus 1940. De uiteindelijke versie had de voor het eerst gebruikte meeuwenvleugels die midromps werden geplaatst, wat zijn stabiliteit ten goede kwam.Er werden uiteindelijk 9817 B25's geproduceerd, gaande van de B25-A tot de laatste versie(afgebeeld), de B25-J. Het toestel is ook overbekend van de befaamde "Doolittle Raid" op Tokio in April 1942, de aangepaste B25's werden gelanceerd vanaf het vliegdekschip "de Hornet" . De B25 werd aangedreven door 2 Wright R-2600-29 Cyclone-stermotoren van elk 1700 pk. De bewapening van het afgebeelde model bestond uit: 12 12.7mm mitrailleurs in bewegende en vaste geschutskoepels en droeg een maximum bommenlast van 1364 Kg mee.
De gebruikte B25- bouwkit die hier is afgebeeld is van de schaal1/72 en van het merk HASEGAWA. Nadien is hij opnieuw uitgebracht door REVELL, aan de helft van de originele prijs. Tussen deze twee zit helemaal geen kwaliteitsverschil om de eenvoudige reden dat REVELL dezelfde moule heeft gebruikt als HASEGAWA. De bouwdoos bevat mooie en zuivere plastic-parts die goed passen. Ik heb enkel 3 kleine verzinkgaten boven op de romp moeten wegwerken, voor de rest zijn er geen noemenswaardige fouten aan de kit. Let wel op, en zeker bij de versie J met de glazen koepel vooraan!!(is niet evident om het loodgewicht onzichtbaat kwijt te raken). Steek zeker genoeg lood in het voorfront(het vermelde gewicht in het plan is niet voldoende!!). Gebruikte kleuren zijn "Olive Drab en Neutral Grey ".
Info en bouwinstructies vind je in het magazine Wing Masters Nr 19
In 1943 werd het maritiem verkenningswerk dat toen uitgevoerd werd door de B24-D, overgenomen door de PB4-Y1 - Liberator van de U.S.Navy. Dit vliegtuig was praktisch identiek aan de B24-D, uitgenomen de bolvormige ERCO-koepel vooraan die we enkel terug vinden op deze antiduikbootpatrouille-vliegtuigen. Hiermee veranderde ook het camouflageschema compleet voor de vliegtuigen met maritieme opdrachten.(Dark sea blue en Intermediate blue(upper) en wit onderaan i.p.v. de zandkleurige of de Olive drab/Neutral Gray-camouflage van de B24-D. Van het model B24 werden er totaal 18282 gebouwd. Het eerste prototype vloog in december 1939 (de XB-24). Het toestel werd zowel door de Amerikanen als door de Engelsen in grote getalen gebruikt. De B24 werd aangedreven door 4 Pratt & Whitney R-1830-65 Twin Wasp-stermotoren van elk 1200 pk. De bewapening : 10 12.7 mm metrailleurs en tot 5806 Kg aan bommen.Het bewijs van zijn degelijkheid " De Engelse premier Winston Churchill liet zelfs een B24 ombouwen tot persoonlijk vliegtuig voor zijn buitenlandse verplaatsingen,het vliegtuig noemde "Commando".
Het afgebeelde model is een PBY-4 Liberator op schaal 1/72 van het merk ACADEMY. Ver uit de beste in deze schaal verkrijgbaar op de markt, rekening houdend met zijn gunstige prijs, krijg je een mooie kit die voorzien is van gravure en goede detaillering. Het laat zich makkelmijk bouwen (slechts een 100-tal te lijmen parts), die allemaal vrij goed passen. Mits hier en daar een kleine detaillering aan te brengen word het een mooi toestel. Gebruikte kleuren zijn :Dark Sea Blue, Intermediate blue en wit. Buiten de geopende bomb-bay is het vliegtuig "straight from the box" gebouwd. De meegeleverde decals zijn van een iets mindere kwaliteit, maar hiervoor zijn er genoeg alternatieven op de markt. Als je hem wil bouwen, wacht niet om hem te kopen als je hem nog tegenkomt, want deze medelbouwdoos is nu al schaars en moeilijk vindbaar!!!
Info en bouwinstructies vind je in het Magazine Wing Masters Nr 9
Deze P61 Black Widow van het merk DRAGON heeft de schaal 1/72. Meestal gaat mijn voorkeur uit naar modellen op schaal 1/48, maat voor de Black Widow, heb ik toch geopteerd voor de schaal 1/72. Op de schaal 1/48 vind je dit model enkel van het merk MONOGRAM, waar enorm veel uren werk verloren gaan om de panel-lines die opliggend zijn af te schuren en nadien op de juiste plaats te hergraveren. Dit probleem stelt zich niet bij de bouwdoos van DRAGON. De verschillende plastic parts passen goed en de romp en vleugels zijn van een fijne gravering voorzien. De cockpit en de schutters-site achteraan zijn mooi gedetailleerd voor een model op 1/72-schaal. Ik heb ook gekozen voor de nachtjager-versie m.a.w. ,de zwarte uitvoering. Initieel had ik hier een beetje schrik voor omdat zwart een zeer ondankbare kleur is als je moet gaan detailleren of inkleuren bij het airbrushen en acheraf weatheren, toch viel dit op het eind, gezien het resultaat best mee, gewoon kopen en aan beginnen.
De Black widow was uitgerust met 2 Pratt & Whitney R-2800 motoren van elk over de 2000 Pk. Hij had een vliegbereik van 1609 Km en een topsnelheid van 594 Km/Hr. De eerste testvluchten werden uitgevoerd in mei 1942, en hij werd operationeel bij de Army Air Force eind 1943. In Europa werd de P61 pas in mei 1944 ingezet. In totaal werden er 706 toestellen van de P61 gebouwd. (Type A en B)
Dit schaalmodel op 1/48 is van het merk Hasegawa. Deze kit past vrij goed, uitgenomen het onderstel durft nogal wat tegenwerken tijdens de montage. Er is wel wat uren werk geweest aan het verder detailleren zoals het aanbrengen van rivetten en ontbrekende panellines.De p38 Lignhtning werd voor het eerst in productie genomen in augustus 1940. De P-38 Lightning behoorde tot het belangrijkste trio van US-toestellen aan het eind van WO II(anderen waren de P-47 Thunderbolt en de P-51 Mustang. Deze onderscheppingsjager werd aangedreven door 2 Allison V-1710-89 of -91 lijnmotoren van elk 1425 Pk.Het meest geproduceerde model is de afgebeelde P38-J, die met zijn 666Km/Hr en zijn wendbaarheid heer en meester was in de lucht tijdens de laatste oorlogsjaren. Het afgebeelde toestel heeft verscheidene missies uitgevoerd vanuit de basis Florennes vanaf April 1945.
Een van de eerste uit zijn reeks die geopereerd hebben in de vroege na-oorlogse jaren. Eind 1945 vloog al het eerste testmodel van de Skyraiders. Een betrouwbaar toestel dat werd ingezet tot eind de jaren 60. Skyraiders werden zelfs nog ingezet als low level attack in Vietnam, wat zeker zijn deugdelijkheid bewijst, zelfs 20 jaren na zijn eerste vlucht. De afgebeelde Skyraider is van het merk TAMIYA en schaal 1/48. Deze kit past perfect en er moet als dusdanig weinig plamuur- en schuurwerk aan verricht worden. Je kan kiezen tussen 3 verschillende decalsets.Een echte aanrader voor de liefhebbers van proptoestellen. Plakken maar!!!
Info en bouwinstructies vind je in he magazine Wing Masters Nr 1 en Nr 7
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.