De nieuwe wetgeving voorziet ook dat op een geijkte gesloten omloop; er geen motoren meer worden toegelaten bij de miniemen en aspirantenwedstrijden.
Parcours tot 3km zijn voortaan steeds gesloten en wanneer het kan (geijkt= veilig) kan de burgemeester deze vergroten tot goed 4km.
Aangezien de openbare weg (wegcode) en een wedstrijd in beweging; 2 verschillende domeinen zijn; moet de bezigzijnde wedstrijd aangekondigd worden met een pilootwagen. Voertuig met een wettelijke signalisatie conform de nieuwe wetgeving dient minimum 100m en max 150m de wedstrijd vooraf te gaan.
Ook is een gesloten parcours meer dan enkel een nadar met C3 op! De nadar met C3 voorziet dat het parcours verkeersvrij is. Extra nadars van privé tot privé met een mangat in van max 1,50m zorgen voor het gesloten parcours - op ieder kruispunt of uitrit openbare weg.
Wanneer een C3 op nadar word geplaatst wil zeggen dat de duur van de geplaatste nadar ook het parcours verkeersvrij is. Tussen al die nadars met C3 op, heerst een eiland. Telkens is de locatie van de C3 ook een nulpunt. Wisselen tussen gesloten parcours en standaard verkeer doe je met een stopmoment - van daar de nadars die het parcours sluiten.. Ook al is het parkeerzone: iedere burger heeft het recht degelijk geinformeerd te worden adhv verkeersborden.
We raden steeds aan om nooit de nadar met C3 op; te integreren in de muur van nadars, maar 4-5m eerder te plaatsen in het midden van de weg. Zo wordt het mangat afgedicht en bekom je steeds een zeer lage snelheid bij het verlaten van het parcours (nulpunt). Ook het naar de wedstrijd kijkend volk neemt het zicht op het verkeersbord niet weg Ook word aangeraden om de nadarmuur nooit gelijk de berm/weg van het parcours te plaatsen maar steeds 2m van het kruispunt zelf. Je weet nooit waarom een voertuig zich dient veilig te stellen - dan kan het voertuig zich zoveel mogelijk buiten de rijlijn van de renners begeven en voorkomt men netelige situaties.
Bij de info-vergadering namens de KBWB-CV omtrent het nieuwe KB- gaf men aan de pilootwagen mocht vervangen worden door een motor met rode vlag. Laat je niet vangen!! Wat je wel kan doen als de omstandigheden dat willen dat er een motor moet dienst doen als piloterend voertuig = is alle kruispunten en openbare wegaansluitingen voorzien van een A51 met onderbord 'wedstrijd' (op nadar met C3). Alleen dan kan je juridisch uit de voeten. (Waarom? bijvoorbeeld: Die nadars met C3 op worden daar in dezelfde straten ook gebruikt voor de opstelling carnavalstoet; de tunershow en de rommelmarkt. De wetgeving voorziet dat een wielerwedstrijd moet geduid en aangekondigd worden. De signalisatie op de iedere nadar aan elk kruispunt en de vlag op de motor, vult dan het nodige in.
Signaalgevers zijn steeds gans de duur van de verordening terplaatse; dragen rond de arm hun armband en hanteren het C3plaatje bij communicatie wanneer derden proberen het nulpunt te doorbreken.
Ingeval situaties dat men vooraf weet dat er toch verkeer op het gesloten parcours zal zijn ; is het aangeraden om een wagen met driehoek als sluitingswagen in te zetten. Ga je over de 3km - inzet ambulance aanbevolen om te voorkomen dat het 'geijkte' niet is ingevuld bij uitschrijven toelating.
Zelfde situatie als wagens tegen het parcours geparkeerd staan.
Hou rekening ermee dat een pilootwagen de nodige signalisatie draagt en steeds de eerste renners in de wedstrijd voorafgaat en juridisch als piloot (idem voor sluitingswagen) omschreven staat en een wagen zonder signalisatie als volger omschreven staat. Wat is het verschil: achteropliggende renners moeten steeds plaats maken om deze voertuigen te laten voorbijrijden. Eén volger moet rijden naar situatie van de wedstrijd. ( Dus je vertikt het om een dakinstallatie te plaatsen en je piloteert als volger - wanneer zich een opstropping voordoet; zoals bij versnelling naar meet toe en er is een aanrijding, zal men alles op je verhalen, daar de renners geen ruimingsplicht hebben
Bij situaties kan dat het verschil maken op de rechtbank.
07-04-2022 om 20:21
geschreven door Beelen Johan 
|