Inhoud blog
  • Geen motoren meer in wedstrijden voor miniemen en aspiranten
  • Nieuwe wetgeving zorgt er steeds voor dat signaalgevers wielerwedstrijden gedekt zijn door de 'clausule signaalgevers' in de verzekering.
    Zoeken in blog

    Categorieën
    Wielersport is veiligheid -neutraal sportief
    Open forum-pleidooi duiding en tips voor correct georganiseerde wedstrijden
    De wielersport behouden, inrichters te ondersteunen door hen er op te wijzen wat fout gaat. Alleen op deze manier de foutmarge verkleinen en in gebreke stelling bij de gewone weggebruiker leggen. Ruim 10 jaren geleden werden heel wat wedstrijden met een kritisch oog bekeken en hier uitgevlooid. Deze berichten zijn weggehaald en focussen we ons op de nieuwe wielerwetgeving van 28/6/2019 - uitvoering sinds 1/1/2020. Inzetten op de juiste informering.
    07-04-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen motoren meer in wedstrijden voor miniemen en aspiranten
    De nieuwe wetgeving voorziet ook dat op een geijkte gesloten omloop; er geen motoren meer worden toegelaten bij de miniemen en aspirantenwedstrijden.

    Parcours tot 3km zijn voortaan steeds gesloten en wanneer het kan (geijkt= veilig) kan de burgemeester deze vergroten tot goed 4km.

    Aangezien de openbare weg (wegcode) en een wedstrijd in beweging; 2 verschillende domeinen zijn; moet de bezigzijnde wedstrijd aangekondigd worden met een pilootwagen. Voertuig met een wettelijke signalisatie conform de nieuwe wetgeving dient minimum 100m en max 150m de wedstrijd vooraf te gaan.

    Ook is een gesloten parcours meer dan enkel een nadar met C3 op! De nadar met C3 voorziet dat het parcours verkeersvrij is. Extra nadars van privé tot privé met een mangat in van max 1,50m zorgen voor het gesloten parcours - op ieder kruispunt of uitrit openbare weg.

    Wanneer een C3 op nadar word geplaatst wil zeggen dat de duur van de geplaatste nadar ook het parcours verkeersvrij is. Tussen al die nadars met C3 op, heerst een eiland. Telkens is de locatie van de C3 ook een nulpunt. Wisselen tussen gesloten parcours en standaard verkeer doe je met een stopmoment - van daar de nadars die het parcours sluiten.. Ook al is het parkeerzone: iedere burger heeft het recht degelijk geinformeerd te worden adhv verkeersborden.

    We raden steeds aan om nooit de nadar met C3 op; te integreren in de muur van nadars, maar 4-5m eerder te plaatsen in het midden van de weg. Zo wordt het mangat afgedicht en bekom je steeds een zeer lage snelheid bij het verlaten van het parcours (nulpunt).  Ook het naar de wedstrijd kijkend volk neemt het zicht op het verkeersbord niet weg Ook word aangeraden om de nadarmuur nooit gelijk de berm/weg van het parcours te plaatsen maar steeds 2m van het kruispunt zelf. Je weet nooit waarom een voertuig zich dient veilig te stellen - dan kan het voertuig zich zoveel mogelijk buiten de rijlijn van de renners begeven en voorkomt men netelige situaties. 

    Bij de info-vergadering namens de KBWB-CV omtrent het nieuwe KB- gaf men aan de pilootwagen mocht vervangen worden door een motor met rode vlag. Laat je niet vangen!!  Wat je wel kan doen als de omstandigheden dat willen dat er een motor moet dienst doen als piloterend voertuig = is alle kruispunten en openbare wegaansluitingen voorzien van een A51 met onderbord 'wedstrijd' (op nadar met C3). Alleen dan kan je juridisch uit de voeten. (Waarom? bijvoorbeeld: Die nadars met C3 op worden daar in dezelfde straten ook gebruikt voor de opstelling carnavalstoet; de tunershow en de rommelmarkt. De wetgeving voorziet dat een wielerwedstrijd moet geduid en aangekondigd worden. De signalisatie op de iedere nadar aan elk kruispunt en de vlag op de motor, vult dan het nodige in.

    Signaalgevers zijn steeds gans de duur van de verordening terplaatse; dragen rond de arm hun armband en hanteren het C3plaatje bij communicatie wanneer derden proberen het nulpunt te doorbreken.

    Ingeval situaties dat men vooraf weet dat er toch verkeer op het gesloten parcours zal zijn ; is het aangeraden om een wagen met driehoek als sluitingswagen in te zetten. Ga je over de 3km - inzet ambulance aanbevolen om te voorkomen dat het 'geijkte' niet is ingevuld bij uitschrijven toelating.
    Zelfde situatie als wagens tegen het parcours geparkeerd staan.

    Hou rekening ermee dat een pilootwagen de nodige signalisatie draagt en steeds de eerste renners in de wedstrijd voorafgaat en juridisch als piloot (idem voor sluitingswagen) omschreven staat en een wagen zonder signalisatie als volger omschreven staat. Wat is het verschil: achteropliggende renners moeten steeds plaats maken om deze voertuigen te laten voorbijrijden. Eén volger moet rijden naar situatie van de wedstrijd. ( Dus je vertikt het om een dakinstallatie te plaatsen en je piloteert als volger - wanneer zich een opstropping voordoet; zoals bij versnelling naar meet toe en er is een aanrijding, zal men alles op je verhalen, daar de renners geen ruimingsplicht hebben
    Bij situaties kan dat het verschil maken op de rechtbank.

    07-04-2022 om 20:21 geschreven door Beelen Johan  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe wetgeving zorgt er steeds voor dat signaalgevers wielerwedstrijden gedekt zijn door de 'clausule signaalgevers' in de verzekering.
    De nieuwe wetgeving die eind juni 2019 is goedgekeurd en per 1 september '19 in het veld werd toegepast en ook 4 maanden later op de weg - voorziet nu steeds een verzekering 'signaalgevers' bij schade door een fout ten opzichte van het verkeer.

    Alles in functie van het ongeval in 1988 in Sint-Katelijne-Waver waar 2 camions met elkaar in botsing kwamen; door een verkeerd maneuver van de signaalgever (verkeer leiden) na het passeren van de groene vlag. In de loop van maart 1990 besliste de rechtbank een vordering bij de man (van rond de 70) uit te voeren; daar een gerichte verzekering ontbrak tijdens de wedstrijd. Uiteindelijk moest de man zijn huis verkocht worden om de geleden schade bij de bedrijven te vergoeden. De start uiteraard van heel wat kopzorgen bij de toenmalige KBWB die toen gans het Belgische wielergebeuren regelde in de hoogste categorie van het wielrennen. 

    Een paar seizoenen later voorzag KBWB in haar organisatievergunning de clausule 'verzekering signaalgevers' - die de meest complexe is buiten de autosport. Een vergunning voor een wielerwedstrijd met gekoppelde verzekering bij KBWB-CV-FCWB voorziet 12 clausules. Tegenwoordig dienen in wedstrijden in lijn of deze met meer dan 6 volgers inbegrepen de piloot en sluitingswagens - de bestuurders een aparte vergunning te betalen; die hun aanwezigheid dekt; met een passende clausule.

    Daar er tot en met eind 2019 heel wat wedstrijden - vooral in het volkse: dorpelingenkoersen - zonder deze verzekering werden georganiseerd; heeft de nieuwe wetgeving voorzien dat minimum 8 clausules moeten worden voorzien in een verzekering voor het organiseren van wedstrijd. Waaronder signaalgevers - vrijwilligers en ook de deelnemers.

    Signaalgevers kunnen enkel worden ingezet op het parcours zelf - verkeer stoppend net voor de kruising met het parcours of als vlaggenist. De uitvoering is statisch: de functie gaat in, een 25 seconden voor het passeren van de rode vlag. (Later komen we terug op smalle passages parcours - wanneer deze opgenomen zijn in de vergunning mag men daar eerder het verkeer neutraliseren)

    Uiteraard ben je enkel verzekerd wanneer je juridisch capabel en 18 jaar bent. Je op de nominatieve lijst bent toegevoegd met al je gegevens en locatie van je optreden. (Bij wielerwedstrijden is er geen machtiging meer namens de burgemeester van het grondgebied waar je fungeert) Je voorziet je van het wettelijke materiaal nml armband (kleuren België) met op het gele gedeelte het woord 'signaalgever' rond de linkerarm als ook een C3-plaat op stok om het stopbevel te geven bij naderen rode vlag en het in het verkeer houden tot passeren groene vlag. Het is ook altijd van groot belang dat zeker de pilootwagen in overeenstemming met de regels is; om je aan het werk te zetten.

    Het juridische deel van de wetgeving voorziet dat de leeftijd enkel bepaald is; de volle leeftijd van 18jaar bereikt te hebben. De ouderdom is niet meer bepaald; (vroeger een moment zelfs op 70 jaar gezet). MAAR: het jaar dat je 78 wordt, dient vanaf 1 januari dat jaar; deze persoon over een gezondheidsattest (statisch en taakbesef) te beschikken en jaarlijks te vernieuwen bij de huisdokter. Dit attest moeten worden aangereikt en gecontroleerd door de veiligheidscoördinator bij fungeren.

    Opgelet: andere evenementen hun verzekering hebben doorgaans geen aparte clausule 
    'signaalgevers'; verzekering voor vrijwilligers - medewerkers dekt het gedeelte 'optreden naar wegcode openbare weg' niet.

    Let op: enkel de schade wordt gedekt bij een fout die gemaakt word. De fout zelf zal ingeschat worden door de rechtbank waarvoor de juiste uitspraak voorzien word. Deze bedragen worden met opdeciemen (8) vermenigvuldigd; zo doende dat de bedragen haalbaar zijn en zo geen eigendommen moeten verkocht worden. De schade voortvloeiend uit gedrag tegen derden; die niet eigen is aan de functie zal nooit door de verzekering gedekt worden.

    We belichten later 'bevestiging ontvangen toevoeging aan de nominatieve lijst'  'inzet signaalgevers smalle passages' en 'geen nadars met C3 eerder dan het kruispunt bij open omlopen'.

    07-04-2022 om 19:13 geschreven door Beelen Johan  




    Archief per week
  • 04/04-10/04 2022

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mogen wij U begroeten op onze Limburgse wedstrijden?


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs