Werkgroep Zoogdieren Kempen
informatiepunt
01-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start Blog
Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom op het Blog "Werkgroep Zoogdieren Kempen"

Hier is het dan uiteindelijk, het Blog van de werkgroep zoogdieren Kempen.
Graag willen we dat het blog een interactief communicatiemiddel wordt voor iedereen die begaan is met zoogdieren, met speciale aandacht voor onze inheemse soorten. Momenteel zijn er 5 rubrieken zoogdiernieuws, varia, exoten, activiteitenverslagen  en de activiteitenagenda . Het zoogdiernieuws spitst zich toe op allerhande wetenswaardigheden rond zoogdieren. De rubriek exoten behandelt de status van exotische zoogdieren in onze vrije natuur.  De activiteitenagenda bevat meer nieuws over de komende activiteiten van de werkgroep. Er wordt geprobeerd het nieuws een maand vooraf op de blog te zetten. De berichten staan bovenaan het blog in vette letters. Dan zijn er nog de activiteitenverslagen . Ze bevatten een relaas van de voorbije activiteit. In de varia worden voorlopig alle onderwerpen gezet die niet bij de andere rubrieken zijn onder te brengen. Regelmatig worden de rubrieken nagekeken. Oude artikels worden verwijderd of aangepast om  de blog als een dynamisch werkinstrument te houden en logge toestanden te voorkomen.Het opzet is divers. We willen er verschillende dingen mee bereiken.

Onder andere
- als contactpunt voor informatie over allerhande activiteiten van onze werkgroep.
- als contact voor de leden en sympathisanten van de werkgroep : iedereen kan er iets op kwijt!!
- als informatiepunt over de actualiteit i.v.m. behoud, bescherming en studie van zoogdieren
- als verslaggeving van de afgelopen activiteiten, vragen......
- En nog veel meer.......dus laat van je horen!!
Correspondentieadres: ecobois@protonmail.com

Tot ........,
Smile

Karel,

coördinator werkgroep

01-08-2013 om 00:00 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Varia
>> Reageer (0)
01-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke dag één dode door olifant of tijger in India
De laatste decennia werden in India grote oppervlakten bebost gebied vernietigd in het voordeel van de urbanisatie, wat de dieren die in die gebieden wonen ertoe brengt zich in door de mens bewoonde gebieden te begeven.
Volgens het ministerie van Milieu werden in India op 1.143 dagen, tussen april 2014 en mei 2017, zo 1.144 mensen gedood door tijgers (92 doden) of olifanten (1.052). In diezelfde periode werden 345 tijgers en 84 olifanten gedood. "We zijn bezig met een sensibiliseringscampagne om het aantal slachtoffers te laten dalen", aldus de directeur-generaal van de afdeling bosbeheer van het ministerie.
In India leefden in 2014, toen een laatste telling werd uitgevoerd, bijna 30.000 olifanten en 2.226 tijgers, de helft van het aantal tijgers wereldwijd. Beide diersoorten zijn bedreigd.
"De wilde slachting van de fauna zet zich voort in India. Honderden luipaarden, tijgers en olifanten worden gedood voor hun organen", aldus Tito Joseph van de Indische vereniging voor de bescherming van de wilde dieren. In 2015 leefden tussen de 12.000 en 14.000 luipaarden in India. Sinds januari 2014 werden er 1.436 gedood, aldus Joseph.

Bron: Belga  01/08/2017

01-08-2017 om 14:15 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Menopauze in de natuur
Menopauze blijkt een fenomeen te zijn dat alleen voorkomt bij mensen, zwaardwalwissen en één andere walvissoort.
Zonder de mogelijkheid tot voortplanting heeft het leven geen zin, althans, dat is een axioma van de evolutietheorie. Daarom is de menopauze een raadsel voor evolutiebiologen: waarom leven vrouwen die niet vruchtbaar meer zijn, nog tientallen jaren door? Je zou zeggen: vrouwen die tot het eind van hun leven vruchtbaar blijven, produceren gemiddeld meer nakomelingen, dus heeft het fenomeen menopauze geen kans zich in een populatie te vestigen.Theorieën hierover zijn er verschillende maar een uitsluitend bewijs is nog niet geleverd.
Afgezien van de mens, leven alleen de vrouwtjes van twee soorten walvissen decennia langer dan hun vruchtbare leeftijd. Bij orca's blijkt de kennis van waar de zalm zit nuttig voor het overleven van de groep en kunnen vrouwtjes tot 90 jaar worden daar waar de leeftijd bij mannelijke dieren beperkt is tot 50 jaar!!
Een team van Britse en Amerikaanse walvisonderzoekers doet nu verslag van uitgebreide observaties aan groepen orca's aan de westkust van Noord-Amerika maar...het is louter een aanname,omdat (nog)  geen bewijs werd aangevoerd. De oma's zijn zeer bedreven in het vinden van zalm, dit  zeker in zalmarme jaren. Hiermee verhogen ze de overlevingsstrategie van de groep.  Maar waarom is dit verschijnsel beperkt gebleven tot enkele diersoorten?? Vraag die de evolutiebiologen nog enkele jaren zal bezig houden.

Bron : kennis van nu , NL en Ecological Knowledge, Leadership, and the Evolution of Menopause in Killer Whales, L. Brent e.a., Current Biology, 5maart 2015.

01-08-2017 om 12:58 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
24-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Xanda, zoon van Cecil de leeuw ook doodgeschoten
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Xanda, de zoon van Cecil, de legendarische leeuw die twee jaar geleden op een laffe manier door en rijke tandarts illegaal werd omgelegd, is nu ook afgeschoten door een “big game hunter”. De dader heeft nog bloed aan zijn handen: hij schoot eerder al Xanda’s broer dood. Nu is ook de zoon van Cecil afgeschoten door zo’n “big game hunter”. Wie dat was, is voorlopig een raadsel. Richard Cooke, de plaatselijke jager die de trofeejager naar zijn prooi leidde en zich daarvoor 40.000 euro liet betalen, wil niet zeggen hoe de schutter heet. Cooke – of beter de rijke klant van hem – schoot ook Xanda’s broer in 2015 dood. Niemand zal gestraft worden voor het vermoorden van Xanda dus, net zo min als voor de dood van Cecil, die nochtans wel illegaal werd gedood. Een rechtbank in Zimbabwe liet Zimbabwaan Theo Bronkhorst – die tandarts Palmer naar Cecil leidde voor 45.000 euro betaald – gaan zonder veroordeling eind vorig jaar. Palmer heeft overigens zijn jacht op exotische dieren gewoon hervat. Palmer heeft de jongste jaren minstens 50 exemplaren van bedreigde diersoorten vermoord

Xanda, de zoon van Cecil, de legendarische leeuw die twee jaar geleden op een laffe manier door en rijke tandarts illegaal werd omgelegd, is nu ook afgeschoten door een “big game hunter”. De dader heeft nog bloed aan zijn handen: hij schoot eerder al Xanda’s broer dood. Nu is ook de zoon van Cecil afgeschoten door zo’n “big game hunter”. Wie dat was, is voorlopig een raadsel. Richard Cooke, de plaatselijke jager die de trofeejager naar zijn prooi leidde en zich daarvoor 40.000 euro liet betalen, wil niet zeggen hoe de schutter heet. Cooke – of beter de rijke klant van hem – schoot ook Xanda’s broer in 2015 dood. Niemand zal gestraft worden voor het vermoorden van Xanda dus, net zo min als voor de dood van Cecil, die nochtans wel illegaal werd gedood. Een rechtbank in Zimbabwe liet Zimbabwaan Theo Bronkhorst – die tandarts Palmer naar Cecil leidde voor 45.000 euro betaald – gaan zonder veroordeling eind vorig jaar. Palmer heeft overigens zijn jacht op exotische dieren gewoon hervat. Palmer heeft de jongste jaren minstens 50 exemplaren van bedreigde diersoorten vermoord.

Wat wil de rijke elite hiermee duiden? Dat voor hen nu eenmaal geen wet of gebod voor hen bestaat en dat dit hun begrip van vrijheid is. Ze kunnen iets wat een ander niet straffeloos kan. Verleden week verscheen op VTM telefacts ook een vrouw die bezeten was om groot wild, liefst bedreigde soorten!, met pijl en boog neer te leggen. Dit leidde zelfs tot doodbedreigingen maar zolang het bij woorden blijft gaf ze haar "droom" niet op. Haar achtjarige zoon werd nu al opgeleid in Canada ,waarnaar ze speciaal verhuisde!, omdat daar de jachtwetgeving kids vanaf 8 jaar al toelaat om vuurwapens te gebruiken voor de jacht!

24-07-2017 om 13:19 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
03-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fouten in onderzoek met labomuizen

Onlangs maakte wetenschapster Natasha Karp e.a. de wetenschappelijke wereld erop attent dat een mogelijke reden waarom er zo weinig geneesmiddelen die op muizen goed werken doorstoten naar de geneesmiddel voor mensen. De oorzaak ligt hem in de verschillen tussen mens en dier en de fouten in de methodiek

Hoog tijd dat daar verandering in komt, stelt een groep wetenschappers in Nature Communications. Om grip te krijgen op de verschillen tussen mannetjes- en vrouwtjesdieren analyseerden ze 234 kenmerken van meer dan 50.000 muizen uit tien onderzoeksinstituten over de hele wereld. De resultaten zijn schokkend.                                             

Ze bestudeerden ongeveer 14000 dieren op hun biometrie en andere eigenschappen. Zowel categorische eigenschappen o.a. abnormale schedelomvang of een vertroebeld hoornvlies als de continue eigenschappen als gewicht, botdichtheid, glucoseintolerantie, enz….  Wat bleek? Dat er duidelijk verschillen waren tussen deze eigenschappen én dat ze geslachtelijk gebonden waren! Ook het erfelijk materiaal van de labo muizen bleek significant te verschillen. Bv. bij de gen muizen die gekweekt worden voor erfelijk onderzoek.

Vermits het aandeel mannetjes bij proefmuizen veel groter is dan dit van de vrouwtjes kan dat leiden tot de zogenaamde bias of vertekening van een onderzoek. Omdat bij vrouwtjes andere resultaten kunnen bekomen worden.

Uit vorig onderzoek bleek al dat de omgevingstemperatuur in labo’s te laag is voor de muizen en de dieren erdoor in continue koudestress verkeren. Ook reageren hun hersenen en immuunsysteem anders dan dat van ons. Allemaal factoren die een labo-experiment bij deze dieren kunnen beïnvloeden, negatief of positief, en daardoor ook de resultaten .      

Dit zijn ernstige argumenten om in de toekomst mee rekening te houden


bron: Natasha Karp et al. Prevalence of sexual dismorfism in mammalian phenotypic traits, Nature Communications, 26 juni 2017.

03-07-2017 om 11:40 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
20-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schaapfoetus groeit verder in plastieken baarmoeder

Wetenschappers zijn erin gelukt om een schaapfoetus met succes verder te laten groeien in een plastieken baarmoeder.

Verschillende lammeren werden met keizersnede geboren en daarna geëuthanaseerd voor verder onderzoek. Eén dier loopt nu vrij rond bij een boer in Pennysylvania.

Het is niet de bedoeling om menselijke foetussen jonger dan 23 weken te laten ontwikkelen in een plastieken baarmoeder. Deze zou wel de couveuse kunnen vervangen bij foetussen vanaf 23 weken.

Aldus de onderzoekers.

Er zijn nog geen ethische of morele kwesties maar ze komen eraan dat is zeker. Je kan je de vraag stellen of al dit gesleutel aan de menselijke voortplanting wel hoeft! We zitten op dit moment al met de gevolgen van een overpopulatie aan homo sapiens specimen op deze planeet. Wat gaan de gevolgen zijn voor de mensheid? Maar laat ons verder kijken, de mens staat niet stil en wil verder doorgaan. Gaan we naar een stadium vergelijkbaar met de eierleggende zoogdieren?

De prestatiegerichte economie zal er wel onder varen. Vrouwen kunnen langer aan het werk! Maar hoe gaan de relaties tussen man en vrouw evolueren nu vrouwen niet meer het alleenrecht op het voortbrengen van het nageslacht meer hebben? Gaan vrouwen verlaagt worden tot stoeipoezen voor de mannelijke lusten? Wat met de kind – ouderbinding? Nog veel meer vragen zullen zich opdringen. Dit kan een tsunami effect hebben voor onze samenleving. Alsmaar een bewijs dat we meer en meer vervreemden van onze roots en de leefomgeving.

Morele vraagstukken bvb. Wat met ouders die op geen andere manier kinderen zouden kunnen krijgen?

Hier is een lange weg te gaan. We moeten ons realiseren dat we niet meer alleen het individueel belang moeten leren respecteren maar ook leren luisteren naar wat de natuur ons vertelt.

Dit vraagt een totale mentaliteitswijziging bij de moderne mens. De volkeren die meer met de natuur leven hebben dit al geleerd en aanvaarden het verdict beter. Hier kunnen we nog iets van leren.

Que sera, sera!!


Bijlagen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/25/gezond-geboren-uit-een-plastic-zak-8409785-a1555927   

20-04-2017 om 00:00 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
27-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jachtluipaard op Rode Lijst

jachtluipaard   verspreiding_jachtluipaard

Cheeta of jachtluipaard                               Leefgebied cheeta vroeger en nu

Het jachtluipaard of cheeta wordt door het CITES op de rode lijst van bedreigde diersoorten geplaatst. Men schat het aantal in het wild levende cheeta's rond de 7000 stuks. De soort wordt bedreigt door teloorgang van hun habitat door menselijke ingrepen bvb. omvorming van grond voor landbouwactiviteiten, illegaal afschot en stroperij van de jonge dieren die dan als huisdier worden verkocht. Als de dieren volwassen worden dumpt men ze meestal. Het jachtluipaard heeft kenmerken van de katachtigen als van de hondachtigen. Ze maken een blaffend geluid en hun klauwen zijn niet intrekbaar. Hun leefgebied omvatte vroeger Afrika en Azië. In Azië leeft in Irak een restpopulatie van een 40 tal dieren. Maar door de genetische bottleneck fenomeen dat de soort bedreigt is de kans op overleving van de soort er dramatisch. Het bottleneck fenomeen ontstond doordat de soort een 10.000 jaar geleden bijna uitgestorven was. Uit de overblijvende restdieren zijn de huidige dieren ontstaan.  Maar dit heeft tot gevolg dat de dieren sterk genetisch verwant zijn en dus kwetsbaar! Er zijn diverse projecten in onder andere Zuid-Afrika en India om de jachtluipaard voor uitsterven te behoeden. het project in India behelst een herintroductie project.De jachtluipaard wordt als snelste roofdier op het land beschouwd. Er wordt aangenomen dat de maximumsnelheid 105 km/uur bedraagt. De hoogst gemeten snelheid was 98 km/u. De cheeta heeft dit nodig omdat ie op het zicht jaagt en zijn prooi achtervolgt door ze achterna te zitten. Andere katachtigen jagen uit een hinderlaag. Tenslotte nog een woord over de koningscheeta die vroeger als ondersoort werd beschouwd is gewoon een kleurvariëteit. Typisch zijn het grotere vlekkenpatroon dat in elkaar overloopt, grilliger is en de zwarte lijn op de rug. Tegenwoordig komt deze variëteit meer voor in gevangenschap omdat ze gekweekt worden dan in het wild waar ze zeer zeldzaam zijn

  koningscheeta

Koningscheeta

27-12-2016 om 00:00 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
08-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giraf op de rode lijst


Het IUCN heeft de giraf op de rode lijst van bedreigde diersoorten gezet. De achteruitgang van deze bekende soort waarvan in 1985 er nog 163.000 exemplaren werden geteld is anno 2016 met 97.000 dieren dramatisch te noemen. Als reden van hun sterke achteruitgang worden verschillende redenen aangehaald zoals stroperij en verlies van hun natuurlijke habitat. Maar de soort wordt ook getroffen door het toenemende geweld in verschillende delen Afrika.Zoals in het noorden van Kenia, Somalia, Ethiopië en Zuid Soedan.

08-12-2016 om 14:59 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
19-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verboden liefde of vreemd gaan

relmuizen

Een vakantieganger van Zuid Frankrijk beschrijft in zijn blog een vreemde waarneming van een relmuis (slaapmuizen) en een bosmuis (ware muizen). De twee verbleven samen op zolder en rotzooiden er met hels kabaal gedurende de nacht. Tot ergernis van de bewoner. Dit is wel een zeer opmerkelijke waarneming omdat beide soorten niet verwant zijn. Volgens biologen zou de overvloed aan geslachtshormonen tot zulke situatie kunnen leiden door gebrek aan een soorteigen partner. Of is hier sprake van xenofilie bij dieren? Alleszins een rare manier van vreemd gaan.

https://kijkzuidfrankrijk.com/2012/08/13/een-rotzooiende-relmuis/

19-08-2016 om 00:00 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Zoogdiernieuws
>> Reageer (0)
18-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaccin tegen ziekte van Lyme

Teken zijn de schrik van iedereen die buiten actief is omdat ze de ziekte van lyme kunnen overbrengen. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi en leidt onder meer tot aandoeningen van huid, hart, hersenen en spieren. Maar nieuw onderzoek wijst op een mogelijke remedie tegen de ziekte. Onderzoekers wisten dat het bba64-gen actief blijkt te zijn bij de overdracht van Borrelia bacterie. Dus hoopten ze dat bij uitschakeling van dit gen door genetische manipulatie de besmetting met de bacterie kon voorkomen worden. Dit bleek bij muizen in het labo. Het uitschakelen van het gen zorgt ervoor dat teken de ziekte van Lyme nauwelijks meer kunnen overdragen.

Zo hoopt men een vaccin tegen deze vervelende ziekte te kunnen ontwikkelen zodat men na elke wandeling in het bos zich niet meer hoeft na te kijken of men gebeten is door een teek.

Bron: PNAS, 5 april 2018 en special ziekte van lyme, kennis van nu nieuws, augustus 2016)

18-08-2016 om 00:00 geschreven door wg zoogdieren Kempen  


Categorie:Varia
>> Reageer (0)


Archief per maand
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 04-2017
 • 12-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 10-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 03-2015
 • 11-2014
 • 07-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
  agenda

  Overzicht van de activiteiten van de werkgroep zoogdieren Kempen

  Categorieën
 • Activiteitenverslagen (7)
 • Agenda activiteiten (0)
 • Exoten (3)
 • Varia (6)
 • Zoogdiernieuws (38)
 • Zoeken in blog


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.  Gastenboek

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Interessante links
 • Werkgroepzoogdierenkempen.wordpress.com

 • Een interessant adres?

  Startpagina !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!