Langs deze weg willen wij iedereen bedanken die ons gesteund heeft door de petitie te ondertekenen alsook de handelaars bij wie de petitie op de toonbank mocht liggen.
In het bijzonder willen wij alle CD&V raadsleden bedanken voor hun fantastische pleidooi tijdens de gemeenteraad van 20 maart ll. Zij hadden zich zeer goed voorbereid en kwamen met ijzersterke argumenten tegen de sluiting van de notelaar.
Hartelijk dank ook aan dhr. Luc Vermeire (VB) voor zijn stem tegen de sluiting.
Onze Oosteeklose vertegenwoordigers van de Samenplus meerderheid hebben ons daarentegen diep teleurgesteld door voor de sluiting te stemmen. Blijkbaar spelen andere belangen een grotere rol dan een handjevol kinderen
De Notelaar krijgt steun uit onverwachte hoek Oudercomité van Boekhoute wil leraars houden
OOSTEEKLO - De Notelaar,de gemeentelijke lagere school van Oosteeklo, krijgt in haar doodsstrijd steun uit onverwachte hoek. Het oudercomité van Boekhoute verzet zich nu ook tegen de sluiting van Oosteeklose vestigingsplaats op 30 juni. Het oudercomité wil niet dat de Boekhoutse leerkrachten worden vervangen.
Het stopzetten van de gemeenteschool in Oosteeklo heeft rechtstreekse gevolgen voor de school in Boekhoute', zegt Fred Vermeulen, voorzitter van het oudercomité in Boekhoute. 'Wanneer de school in Oosteeklo sluit, komen er vier leerkrachten op straat te staan. Twee van hen zijn vast benoemd. Zij nemen volgend jaar de plaats in van de juf en de meester die nu in onze school al jaren hun sporen verdiend hebben. Wij hebben een blind vertrouwen in die twee. Ze kennen onze school en onze kinderen door en door. Laat daarom de situatie in godsnaam zoals ze is. Wij steunen de Oosteeklose mensen.'
De gemeenteschool in Boekhoute heeft een bijzondere samenwerking met de vrije school even verder in de straat. 'Dat mag je wel zeggen,' zegt Vermeulen. 'De kleuters en de kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar lopen school in de vrije school. Daarna stromen ze vlot door naar de gemeenteschool voor de laatste drie jaar. We vrezen dat hier in de toekomst verandering in zal komen. Ouders kiezen hier voor de leerkrachten. Mensen in wie we vertrouwen hebben en die we kennen. Mochten er leerkrachten komen van buiten de gemeente, dan zou dit vertrouwen misschien geschaad worden en kan het gebeuren dat er nog meer kinderen uit het gemeentelijk onderwijs verdwijnen. Dit willen we voorkomen. Daarom vragen ook wij dat de school in Oosteeklo open blijft.'
Burgemeester De Coninck (Samenplus) gaat ervan uit dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen. 'De school in Oosteeklo behoort tot een scholengemeenschap. Wanneer deze vestigingsplaats sluit, moet inderdaad worden bekeken welke impact dit heeft op het lestijdenpakket en de te verdelen uren binnen de gemeenschap. We willen dit graag snel via intern overleg oplossen. Het ziet ernaar uit dat de verschuivingen van leerkrachten best zal meevallen. Een van de tijdelijke krachten is naar Sint-Martens-Latem vertrokken en iemand anders denkt erover om halftijds te gaan werken.'
De ouders vrezen dat na Assenede en Oosteeklo ook de andere deelgemeenten hun gemeentelijk onderwijs zullen verliezen. Ook hierin is De Coninck formeel. ,We hebben niet de intentie om binnen deze legislatuur ons eigen net verder af te bouwen', zegt hij. 'Dat heb ik de mensen van Oosteeklo verteld toen zij hun petitie tegen de sluiting kwamen afgeven. Niemand in het college die aan zo'n scenario denkt.'
Naar aanleiding van de meer concretere afspraken en de onzekerheid rond het sluiten van de school, hebben we vandaag met zijn allen afscheid genomen van juf Nele. Zij is een zeer goede leerkracht en een aanspreekpunt voor jong en oud. Juf Nele kiest voor zekerheid en wij kunnen het haar niet kwalijk nemen, we zijn vol begrip en steunen haar in haar beslissing. De hele school is er kapot van , hier en daar, zowel bij jong en oud gingen de tranen de vrije loop.
De kinderen namen op gepaste wijze afscheid nl. met gedichtjes en cadeautjes
Langs deze weg willen we juf Nele bedanken voor alles wat ze voor ons en de school gedaan heeft.
Geachte inwoners van Oosteeklo, Boekhoute en Bassevelde.
De waarheid over gemeentelijk onderwijs.
Wat wordt er in het kort verteld door de meerderheid van het gemeentebestuur?
-Sluiting van gemeenteschool de notelaar is nodig want er zijn te weinig leerlingen en het kost teveel geld aan de gemeenschap. (reportage op AVS van 18 02-2008 en persconferentie gegeven door schepencollege) Zo wil men de indruk wekken bij de burgers dat de gemeentescholen aan de burger veel geld kosten. Is dat zo?
Neen
1. Leerkrachten en scholen kosten geld aan de gemeenschap?
-Vele mensen denken dat de leerkrachten betaald worden door het gemeentebestuur van Assenede. Dit is niet zo. Zoals elk onderwijsnet krijgen ze per leerling een aantal uren die verdeeld worden over een aantal leerkrachten. De leerkrachten worden betaald door ministerie van onderwijs. Dus zowel het vrije net, gemeenschapsonderwijs of gemeentelijk onderwijs kosten de gemeenschap even veel.
-Het gemeentebestuur heeft wel een aantal kosten voor de gebouwen, materiaal van de leerlingen enz
De burger mag weten dat vanaf volgend jaar de subsidies per leerling zullen verhoogd worden door ministerie van onderwijs.
Rekening houdende met enkele onterechte posten (zie begroting)die worden doorgerekend aan het gemeentelijk onderwijs en de verhoogde subsidies van 2008 zou het gemeentelijk onderwijs zelfbedruipend zijn en geen eurocent aan de gemeenschap kosten.
De begroting mag door iedereen ingezien worden op het gemeentehuis.
2. Door de school in Oosteeklo te sluiten moeten we geen nieuw gebouw oprichten waar we de bib en kinderopvang in onder brengen.
Men deed reeds maanden geleden een voorstel aan het gemeentebestuur om 2 lokalen af te staan aanom daar kinderopvang en bibliotheek onder te brengen zodat de kosten voor degemeenschap inderdaad beperkt zouden blijven. Dit werd niet ernstig genomenwant een bibliotheek in een schoolgebouw zou wettelijk niet toegelaten worden Op 18februari komt men met het voorstel dat hetvrij onderwijshet gebouw kan huren aan de gemeenteen ineens kan alles enwordt alles wettelijk wel opgelost
3 De school heeft te weinig leerlingen.
Jaarlijks groeit het aantal leerlingen. De kleuterafdeling is een echt succes op korte termijn. Binnen een aantal jaren stromen deze leerlingen door naar het lager onderwijs en is school definitief gelanceerd.
Algemeen besluit: Wij ouders van het gemeentelijk onderwijs zijn verontwaardigd over deonwaarheden die worden verspreid.
De burger van Assenede kan vrijuit kiezenaan welk netmen zijn/haar kind(eren) toevertrouwt. Dit respecteren we ten volle.
We kunnen echter niet accepteren dat de burger foutief wordt ingelicht.
1.Gemeentelijk onderwijskost geen geld aan de gemeenschap van Assenede.
2.Men deed zelf voorstel tot integratie van bibliotheek en kinderopvang in gemeenteschool te Oosteeklo. Men bood een oplossing die werd afgekeurd. Vervolgens bood men onze oplossing aan aan ander net.
Willen jullie ook een toekomst en een eerlijke kans voor de gemeenteschool De notelaar in Oosteeklo.
Informeer bij jullieburgemeester, schepen of gemeenteraadslid in jullie buurt of zij binnenkort voor of tegen de sluiting van de notelaar zullen stemmen?
Onze deelname aan de stoet was een grandioos succes. De 2000 flyers waren in een mum van tijd uitgedeeld. Het gemeentebestuur heeft er ook ééntje gekregen (in de vorm van een vliegertje...). De pers had veel aandacht voor onze wagen die toch wel opviel tussen al die bontgekleurde wagens: missie geslaagd!!
Ondertussen hebben wij opgevangen dat er mensen van het Vrije Onderwijs zijn komen kijken naar de klassen van de Notelaar (in de Krokusvakantie). Wij hopen vlug iets te horen van onze Schepen van Onderwijs over de ontwikkelingen...
Kist van school 'De Notelaar'
gaat mee in carnavalsstoet
ASSENEDE
- Het prachtige winterzonnetje zorgde ervoor dat je zondag op de koppen kon
lopen langs het parcours van de Asseneedse carnavalsstoet. Het oudercomité
en enkele kinderen van de gemeenteschool 'De Notelaar' droegen hun school
in een doodskist mee.
Assenede heeft met dertien
carnavalsverenigingen sinds eind de jaren negentig terug een echte
feesttraditie opgebouwd. Dat was gisteren - opnieuw - overduidelijk. Na een
week van feesten, verkiezingen, bals, een zottenkoers of een
kindercarnaval en veel volle cafés kende het dorp het carnavalshoogtepunt
met de jaarlijkse optocht.
Niet minder dan 37 groepen trokken door de straten, waarbij heel wat uit
Nederland maar ook en vooral de plaatselijke carnavalsverenigingen, met
prachtige praalwagens, gekke muziekkorpsen, zakken confetti en ladingen
snoep.
Het was voor het eerst dat prins Maarten I (Van Laere) de stoet, bovenop de
praalwagen van zijn eigen vereniging 'De Muffers', mocht openen, nadat een
eerder saaie reclamestoet was gepasseerd. Maarten is met zijn twintig jaar
de jongste carnavalsprins in de provincie.
Maar niet alle groepen hadden enkel drank, kolder of schreeuwerige
carnavalshits in hun boodschap. Opvallend was een groepje mensen van de
gemeenteschool 'De Notelaar' uit Oosteeklo, een deelgemeente van Assenede.
Verkleed als priesters, paters en andere religieuzen droegen zij hun
schooltje symbolisch in een doodskist ten grave en gaven op die manier
stevige kritiek op het gemeentebestuur. De groep protesteerde tegen de
mogelijke sluiting en of de overheveling van dit schooltje naar een ander
onderwijsnet.
In een andere begrafenisstoet werd dan weer ons land ten grave gedragen.
(zvd, wet)