Tijdens de voorafgaande lessen zijn we bezig geweest met een wenskaart te maken die licht geeft. Dit deden we met een afbeelding die we zelf mochten kiezen. hoe mooier hoe beter! De theorie die er bij kwam ging vooral over stroomkringen, ledjes en het herkennen van hun polen, spanning, rendement, solderen en nog enkelen details. We gebruikten als stroombron een knoopcel batterij, als geleiders kozen we voor zelfklevende koperband, en voor onze schakelaar gebruikten we aluminiumfolie. We maakten onze wenskaart in een parallelschakeling want die had het meeste voordelen.
Hier zijn de stappen die we volgden : -Prik een gaatje door de plaats waar je je ledje wilt plaatsen (bv: ogen, sterren, bloemen, knopen...) -Plooi de kaart dicht en teken een puntje met potlood door het geprikte gaatje. -Teken je parallelschakeling : plaats liefst de batterij onderaan rechts en zorg voor voldoende afstand tussen de koperband en de ledjes. -Let op dat je dat je de + en de - polen van de ledjes en de batterij aanduid om vergissingen bij het solderen te voorkomen. -Kleef de afgemeten koperband op. -prik 2 gaatjes voor de batterijhouder zorg ervoor dat ze de geleiders raken, en steek hem er vervolgens in. -Leg de geplooide pootje van de ledjes op de kaart en soldeer ze vast aan de geleiders. -Soldeer de batterijhouder vast. -Tenslotte kleef je de aluminium folie op de juiste plaats en sluit de batterij aan.
Als alles goed is verlopen zou de wenskaart nu prachtig moeten schijnen.
Wij -de blogmasters- maken van een doodgewoon blikje uit een vuilnisbak naar een mooie praktische kaarsenhouder. Wij hebben geleerd over de verschillende soorten afval, hoe ze gesorteerd worden, en waarvoor kunnen herbruikt worden. Ook hebben we geleerd uit welke 2 soorten metaal, blikjes gemaakt kunnen worden, namelijk Ferro (ijzer) en non Ferro (aluminium).
Om Onze Lieve Kaarsenhouder te maken gebruiken we de volgende stappen;
Kies een mooi blikje uit. Eerst knip je de bovenste plooi van het blikje eraf, daarna knip je 12 tot 14 strookjes recht naar beneden tot aan de 2de plooi. Vervolgens plooi je de rechte stroken van rechts naar links, plooi een strook in een hoek over de andere strook. Tot slot plooi je de laatste strook onder de eerste door. En zo krijg je een 'Mooie Kaarsenhouder'!
Dag, Wij zijn 5 meisjes (te zien op foto {Ona is afwezig}) die jullie wat meer willen vertellen over onze Techniek lessen! Wij zitten in het 2de middelbaar op Pius X in Antwerpen! Onze leerkracht van techniek is mevr Van Den Driessche.
Vanaf volgende week gaan we voor het eerst bloggen We hopen dat jullie ervan zullen genieten.