Inhoud blog
  • Niet in het plaatje
  • Oven nummer drie
  • We Found Love!
  • Foto Foto
  • De grote lezingen hal
    Gastenboek van Kelan
  • heen en weer
  • Happy 2012!!!
  • bah i found you!
  • hoi
  • Nog de beste wensen voor 2011 Kelan!

    Schrijf hier neer hoeveel u mij mist, uit uw blijdschap/droefnis of lul gewoon een beetje ;)

    Laatste commentaren
  • LRF (Philip Vanhaelemeersch )
        op Niet in het plaatje
  • 88 (Philip Vanhaelemeersch )
        op Foto Foto
  • Li Jun & haar vraag van één miljoen (Philip Vanhaelemeersch )
        op Oven nummer drie
  • Li Jun & haar vraag van één miljoen (Philip Vanhaelemeersch )
        op Hostel Par(ad?)ijs
  • justin (Philip Vanhaelemeersch )
        op We Found Love!
  • Zoeken in blog

    Startpagina !
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    aranil
    www.bloggen.be/aranil
    Kelan in China
    Al haar spannende belevenissen op één blog!
    29-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jiayou!
    Ik wil bij deze mijn broer een hart onder de riem steken en hem succes wensen met zijn laatste examenreeks dit academiejaar.

    Go go go! Doe er nog wat olie bij! (letterlijke vertaling van "jiayou" in het Chinees) Het is bijna verlof!


    Zoentjes van uw zusje

    29-05-2010 om 20:34 geschreven door Kelan  


    22-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes kopjes alcohol

    Coucou!

    3 weken geleden (op 30 april, de vrijdag nadat de Duitsers vertrokken waren), moest ik alweer afscheid nemen van een Duitser: Michael. We zijn een laatste maal gaan eten in het Japanse restaurant in Chicony met een aantal andere mensen, waarvan ik de meesten niet kende. De rest van dat weekend heb ik iets serieuzer gestudeerd, omdat de midterm-exams eraan kwamen. Maandag kregen we omwille van de Dag van de Arbeid nog vrijaf, en daarom nam ik zondag vrij om nog eens iets in Wuhan te bezoeken: de Guiyuan tempel. Dit is een 350-jaar oude boeddhistische tempel in het district Hanyang. Eigenlijk is het een tempel zoals een andere, niet echt heel speciaal, maar toch vond ik dat ik er een kijkje moest gaan nemen. Het enige interessante was misschien de Hal van de Arhats (een hal waar meer dan 500 goudkleurige beelden uitgestald staan en ze zijn allemaal anders). Ik merkte op dat verschillende Chinezen alle beelden één voor één aan het tellen waren. Het was er natuurlijk een drukte van jewelste omdat het een verlengd weekend was, maar dat maakte de tempel langs de andere kant ook interessanter. Een tempel is een tempel, maar Chinezen blijven toch speciaal.

    Het was een mooie gelegenheid voor me om ook eens in Hanyang te komen, een district dat tot nu toe nog volledig onbekend voor me was gebleven. Ik heb de dag verder gevuld met een beetje shopping en een kleine hap in Pizzahut . ’s Avonds besloot ik om me in de Carrefour een middelgrote ventilator aan te schaffen (voor 13 euro), omdat het weer langzaamaan warmer wordt. Nogmaals, vorig jaar was het rond deze tijd van het jaar al heet, maar dit jaar duurt de overschakeling vrij lang. Daar ben ik alleszins niet rouwig om.

    Trouwens, als ik hier met 21 yuan de deur uitga (ongeveer 2 euro), dan betaal ik daarmee:

    • het campusbusje van: heen en terug samen 2 yuan
    • een deodorant (vals, en uiteindelijk bleek die ook niet van goede kwaliteit te zijn, daar moet je geluk mee hebben ): 9 yuan
    • mijn avondeten: 7 yuan
    • en ten slotte een lekker hapje op straat (zoete gefrituurde aardappelstukjes): 3 yuan

    Geweldig toch

    Na een paar exaampjes werd ik beloond met een pianoconcertje. Ik was een aantal dagen eerder op een rondhuppelende Kristina (Indonesië) gebotst die kaarten voor dat concert kwijt moest. Het bureau (office) van de universiteit bood de kaarten aan en Kristina mocht ze gratis uitdelen aan al wie geïnteresseerd was in pianomuziek. Zo ben ik de dinsdag erop met een aantal Europeanen en Australiërs naar Beethoven en Ravel gaan luisteren. En alsof dat nog niet genoeg was, werd ons avondmaal ook nog door de universiteit betaald.

    De donderdag daarop was ik verrassingsact bij een Engelstalige karaoke-wedstrijd voor Chinezen hier op de campus, waarbij ook Ayrton van de partij was als presentator (!). Ik vond het zalig om te doen! Iedereen was razend enthousiast en ik werd zelfs gevraagd als presentatrice voor de grote finale, maar rond die periode had ik jammer genoeg al andere plannen.

    Vrijdag ben ik met een paar vrienden naar Hankou getrokken omdat ik de feestjes in Wuchang een beetje beu was. Ik had veel goede dingen gehoord over Soho, dus zijn we daar een kijkje gaan nemen. Het viel me eerlijk gezegd tegen, omdat het er te druk was en omdat er helemaal geen plaats was om te dansen. Daarnaast zijn we in de buurt nog naar een mooie lounge-bar gegaan, waar ik uit verveling lief gevraagd heb of ik een liedje mocht zingen. Het mocht, en het resultaat was een hoop enthousiaste Chinezen en zelfs mijn persoonlijke Chinese achtergrond-danseres, haha .

    De dag erna werd ik door Amy, een Chinese die ik op het etentje van Michael had leren kennen, meegenomen naar de omgeving van Ligong University om daar met 2 van haar vrienden te gaan eten. Omwille van het slechte weer was het avondmarktje in de buurt van die universiteit afgelast, jammer.

    De week daarop begonnen de extra lessen voor de Grote Chinese Taalwedstrijd die morgen doorgaat. Ik had in het begin echt geen zin daaraan deel te nemen, en nu eigenlijk nog steeds niet, maar het office drong aan. Je verliest er natuurlijk niets mee, dus ik zou wel een kijkje gaan nemen. Die extra lessen kwamen bovenop mijn gewone lessen en handelden over Chinese cultuur en geschiedenis, karakters, spreekwoorden en nog een heleboel andere dingen. Ik heb niet alle lessen kunnen bijwonen, en daarnaast was het tijdsschema ook vrij krap. Ik ben eens benieuwd naar wat het morgen gaat geven, want goed voorbereid ben ik niet.

    Ondertussen is hier ook de voetbalbeker van Wuhan University van start gegaan, en dat is best interessant. Gedurende een tweetal weken nemen verschillende landen het tegen elkaar op, en de ploeg waarin de meeste Europeanen zitten is “Wuhan United”. De ploeg met de meeste ervaring is “FC Laowai” (Laowai is een slang (volkse benaming) voor “buitenlander(s)” in China).

    Vorige zaterdag ben ik op reis vertrokken, en ditmaal moest ik zelf helemaal niets regelen. Het office nam namelijk 6 buitenlandse studenten mee naar Shennongjia, in het westen van de provincie Hubei. Het gebied, dat tussen de bergen ligt, is nog volop aan het ontwikkelen. Dit jaar vond daar voor de vierde maal een grote activiteit plaats, waar mensen vanuit de hele provincie naartoe stroomden. Zaterdagochtend zijn we met een man of 9 (6 studenten, de chauffeur en 2 docenten van het kantoor) in een minibusje gekropen voor een lange roadtrip. ’s Avonds kwamen we goed en wel in Shennongjia aan, en kregen we direct een boekje in de handen gestopt met de planning van de komende 4 dagen. Van het eten ben ik die dag direct al achterover gevallen, want de lunch en het avondmaal was telkens niet van het minste. We namen het avondeten die eerste dag in een mooi restaurantje waar we getrakteerd werden op een paar volksliedjes, gezongen door een jongen en meisje die daar werkten. De rekening werd betaald door de leiders van het dorp, en die leiders zouden ons gedurende de hele trip vergezellen.

    De tweede dag startten we met, natuurlijk, een grote openluchtbijeenkomst. Gezellig, ware het niet dat het stortregende. Alle hoge pieten zaten bedruipt op het podium, en wij zaten ergens helemaal vooraan (op gereserveerde plaatsen met naamkaartjes jaja) met elk 2 wegwerp-regenjassen en een niet zo efficiënte paraplu. Het duurde een eeuwigheid voor alle speechen gegeven waren, en alhoewel het vuurwerk op zich best mooi was, was het omwille van het hondenweer niet echt aangenaam vertoeven. De meesten van ons hadden niet eens genoeg warme kleren mee, en één broek volstond eigenlijk ook niet. Het ergste stond ons nog te wachten: in de namiddag zouden we in de kleren van minoriteiten (en die minoriteiten dragen niet echt veel) het volkslied “六口查” (Zes kopjes thee) moeten zingen.

    Maar eerst trokken we naar een soort van ceremonie voor de heilige koe van Shennongjia. Het was best mooi om te zien, en na een tijdje minderde de regen. We kregen daarnaast ook een paar dansen voorgeschoteld. Godzijdank raakte ik tijdens het middageten weer wat opgewarmd, maar voor ons optreden waren we allemaal niet zo te vinden. Alles was in openlucht, en er was niet eens een kleed- of wachtkamer voorzien. Aanvankelijk werd ons gevraagd of we ook niet zonder muziek konden zingen, omdat de muziek van ons liedje plots niet werkte. Uiteindelijk is dan alles toch nog goedgekomen, en stonden we met zijn zessen op het podium te kwelen. Er was heel veel volk komen opdagen, en naast ons optreden waren er nog optredens van vrij bekende groepen en sterren. Dat was het belangrijkste voor die dag.

    De derde dag was al onmiddellijk onze laatste volledige dag in Shennongjia, en omdat onze missie achter de rug was, vulden we deze dag met sightseeing. De laatste avond zouden we ergens anders slapen, dus namen we onze bagage mee. De landschappen die we zagen waren prachtig! En zulke frisse lucht! Je loopt als het ware tussen de wolken. Op een gegeven moment hebben we een beklimming naar een hoge brug gedaan (Yanzikou), en ik voelde me plots net alsof ik het paradijs binnenwandelde. De brug was namelijk gehuld in mist, en buiten ons was er niemand te bespeuren. Jammer genoeg moest het hele sightseeing-gebeuren tegen sneltempo, want in de namiddag zouden we twee middelbare scholen gaan bezoeken.

    Het tweede hotel waar we terecht kwamen was nog luxueuzer dan het eerste. Op elke kamer stond zelfs een computer! (zij het dat die niet macheerde) De ganse trip hebben we trouwens elk altijd een eigen kamer gehad.

    Het gevolg van die georganiseerde trip is natuurlijk dat ik eigenlijk niet echt weet welke landschappen we nu eigenlijk gezien hebben en hoe die exact heten. De naam van het dorpje waar de scholen gesitueerd zijn, is Songbazhen. Het bezoek aan beide scholen was ongetwijfeld het meest aangrijpende moment van de hele trip. We dachten dat we elk een klas toegewezen zouden krijgen waar we dan wat Engelse les zouden moeten geven, maar toen we bij de eerste school aankwamen, was al duidelijk dat ons bezoek niet onopgemerkt voorbij zou gaan. Buiten zaten de studenten van de hele school op stoelen in een halve kring, met vooraan een 10-tal stoelen voor de leerkrachten en voor ons : alle ogen op ons gericht dus, en wij hadden helemaal niets voorbereid. Gelukkig voerden zowel leerkrachten als leerlingen van het schooltje dansjes en liedjes op. We moesten natuurlijk op onze beurt iets teruggeven, dus improviseerden we wat. We hebben samen met de leerlingen “Zes kopjes thee” gezongen, daarna hebben enkelen van ons een paar nummertjes in het Chinees of Engels gebracht, en we hebben uiteindelijk afgesloten met het campuslied van Wuhan University. Van Engels praten is uiteindelijk niet veel in huis gekomen, omdat de kleinste leerlingen amper Engels geleerd hebben. We namen dankbaar, maar gehaast afscheid van de leerlingen, leerkrachten en het schoolhoofd. Buiten de schoolpoort stonden dorpsbewoners te kijken, en ook veel ouders waren van de partij. Veel tijd om bij dit alles stil te staan, kregen we niet, en voor we het wisten zetten we voet aan wal bij de tweede school.

    Hier konden we min of meer hetzelfde tafereel aanschouwen, en terwijl we ons naar de speelplaats begaven zagen we achter alle raampjes van het gebouw hoofden piepen. Er werd naar ons geroepen en gelachen, en opnieuw zetten we ons vooraan op stoeltjes. Ditmaal verliep de presentatie in het Engels, en de groep die we moesten “entertainen” was ditmaal ook niet de ganse school, wat het een beetje vergemakkelijkte. Jammer genoeg waren hun optredentjes snel voorbij, en moesten we weer zelf creatief uit de hoek komen. Na weer onze “Zes kopjes thee” gezongen te hebben, hebben we weer apart wat gezongen, en daarna kregen we elk een groepje studenten toebedeeld. Ik ben echt verschoten van het goede Engels dat sommigen onder hen spraken, en ikzelf praatte een mix van Chinees en Engels. Ik heb er zelf ook heel wat van geleerd, en het voelde vreemd aan om nog eens in de positie van leerkracht te staan. Vragen die ze me stelden waren onder andere hoe ze hun Engels het best kunnen verbeteren, welke muziek ik hen kan aanraden, welke hobby’s ik heb, op welke plaatsen in China ik al geweest ben, of ik het Chinese eten al gewoon ben, enzovoort enzovoort. Het gesprek was nog niet volledig beëindigd of studenten vroegen me al of ze foto’s met me mochten nemen. De volgende stap waren natuurlijk contactgegevens, en voor ik het goed en wel besefte was ik ook handtekeningen aan het uitdelen. Ik moest motiverende zinnetjes op post-its kribbelen en er mijn naam onder zetten, en in ruil kreeg ik dan weer andere post-its en kleine kadootjes. Er werd me onder andere een cd met volksmuziek uit de regio, een klein muziekinstrumentje, sleutelhangers en een balpen in de handen gedrukt, om maar aan te geven hoe blij ze waren dat we langs waren geweest. Het was zelfs onmogelijk ons uit de menigte los te wringen om terug naar ons busje te stappen! Ongelooflijk allemaal, maar weer maar eens een prachtige ervaring.

    Het enige wat me echt heeft gestoord tijdens de trip was de alcohol. De Chinese cultuur is een echte alcoholcultuur. Als je met personen met status luncht of dineert, mag je je zeker verwachten aan massa’s baijiu (sterke drank, witte likeur). Voor mensen die zelden drinken, zoals ik, vormt dat een klein, maar vervelend probleem. In het begin heb ik een beetje meegedronken, maar daarna werd het me te veel en weigerde ik resoluut nog te drinken. Aangezien Europeanen hier nogal bekend staan om hun drankkunsten (en rookkunsten), was dat voor de meerderheid aan onze tafel in het begin moeilijk te begrijpen. De andere meisjes uit onze groep dronken wellustig mee, en vooral de Vietnamese Li Fangcao kon er wat van. Onze Pakistaan weigerde eerst (omwille van zijn geloofsovertuiging) mee te drinken, maar niet snel daarna stond ook hij de ene ganbei na de andere te doen. “Ganbei” in het Chinees betekent “schol, tot op de bodem”, anders dan “suiyi” wat “naar believen, drink zoals je wil” betekent. Anderszijds hamerde hij er wel op dat hij absoluut geen gerecht met varkensvlees mocht eten. Mijn pientere trucje om “ganbei” te doen met een leeg glas heeft jammer genoeg niet gewerkt. Ik hoopte dat ze al zat genoeg zouden zijn het niet op te merken, maar daar zat ik goed fout, met de beschamende noodkreet: “Maar ik wil helemaal niet drinken! ” tot gevolg. Na dag 3 leken ze eindelijk gesnopen te hebben dat ik echt niet van plan was mee te doen. Die dag was trouwens nog erger dan de andere dagen, want in plaats van “baijiu” werd er warme “mijiu” (rijstwijn) op tafel gezet. Het is zoeter dan “baijiu”, maar 10 keer zo sterk. Het gevolg was dat iedereen (behalve ik) zat was, en dat de helft van de studenten (3 dus) heeft overgegeven, één iemand zelfs in ons kleine busje. Het was voor mij allesbehalve aangenaam, en aan tafel ging het de ganse avond ook altijd maar over 1 ding: alcohol.

    De rest is voor een andere keer
    Ik wil via mijn blog nogmaals mijn nonkel (Vic) een gelukkige verjaardag toewensen!

    Tschüss!

    22-05-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    30-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'k Heb de zon zien zakken in de zee

    Ziezo, hier ben ik weer, en april is bijna voorbij. Ik probeer even in het kort de maand april samen te vatten. Here we go.

    Op 1 april hebben Madina en ik Azamat eens goed beetgenomen, aangezien Azamat dat ook regelmatig met ons doet. Ik ga niet vertellen wat we gedaan hebben, want dan kan ik dat in de toekomst niet meer bij anderen doen maar het was geslaagd. Over Wudangshan had ik al een artikel geschreven, dus dat is al van de baan. Een tweetal weken daarna ben ik al naar Hainan vertrokken. Jawel, HAINAN . Ik had er nog niets van op mijn blog gezet, maar het stond eigenlijk al een tijdje vast. Robert, Tim en Steffi zijn vandaag, vrijdag 30 april, voorgoed naar huis vertrokken, en ze wilden in april nog graag een laatste trip samen doen. Zo zijn we op 15 april voor 5 dagen richting de zon vertrokken. Dat deed deugd, omdat het rond die periode hier in Wuhan heel regenachtig was (nu is het weer 26 graden en je mag er zeker van zijn dat het nu enkel heter wordt).

    Ik heb me eigenlijk zelf helemaal niet beziggehouden met de Hainan-trip. Een paar dagen voor vertrek kwam ik te weten dat niet enkel Sam, Pierre en de Chinese vriendin van Tim (Emma) ons zouden vergezellen, maar ook Michael, een Duitse ex-klasgenoot van me die sinds dit semester een baantje heeft in Hankou. Dat bracht het totaal op 9 personen, een hele hoop dus . Ik wilde al zo lang eens naar Hainan gaan, en ik had niet gedacht dat het er nog effectief van zou komen. In totaal heeft het tripje me 2900 renminbi (290 euro), vliegtuigtikets meegerekend.

    Na een viertal uurtjes slaap ben ik donderdagochtend samen met Steffi, Marion, Pierre, Tim en Robert het vliegtuig opgesprongen. Michael, Sam en Emma zijn pas later gearriveerd. Zij hadden een directe vlucht naar Sanya, terwijl wij naar Haikou vlogen. Vanuit Haikou was het 3 uren bus naar Sanya, en daar had niemand precies bij stilgestaan. Naar mijn mening hadden we dus toch beter iets meer betaald voor een directe vlucht naar Sanya, vooral omdat de bus redelijk wat kost. Omdat we in groep waren, opteerden we voor een taxi in plaats van de bus (dit kwam zo goed als op hetzelfde neer voor ons). In het begin leek het weer maar grijs, ook al was het tropisch warm, maar het werd steeds zonniger. 3 uren later bevonden we ons in hostel Blue Sky. Marion was ooit al eens in dit hostel geweest, en het was inderdaad een goede keuze. Met 9 personen konden we in een dorm terecht. Het hostel was op loopafstand van het strand, en het was zulk prachtig weer dat we ons daar direct nestelden. Onderweg kon ik reeds de verschillende tropische vruchten gadeslaan. De Chinezen in Hainan lijken meer Thais dan Chinees. Hun huid is zeer donker en hun oogjes lijken nóg kleiner . ’s Avonds trokken we er voor de eerste keer op uit om in de buurt een restaurantje te zoeken. Sanya heeft zeer veel visrestaurants, met de meest abnormale vissen. Van het merendeel zou je niet verwachten dat mensen ze ook effectief eten. Sommige vissen leken zelfs recht uit Finding Nemo te komen. Ik heb in Hainan regelmatig cocosmelk gedronken. Een speciale soort cocosnoot is de “Golden Coconut”, die nog veel zoeter smaakt.

    De tweede dag wilden we een meer verlaten strand opzoeken. Het strand vlakbij ons hostel staat bekend als het mooiste strand van Sanya (Dadong Bay), maar na één dagje hadden we daar al genoeg van. Zo heel groot was het niet, en het was er tamelijk druk, maar het water was erg aangenaam. Sanya is heel toeristisch (er zijn massa’s Russen), en het strand lijkt artificieel (het doet een beetje aan zoals het Zilvermeer in Mol). Menukaarten zijn opgesteld in het Russisch en/of Engels, en soms is er zelfs geen Chinees karakter te bespeuren. Regelmatig werden we zelfs in vloeiend Russisch aangesproken door Chinezen. We vroegen in het hostel of er in de buurt geen ander, rustiger strandje te vinden was. We werden naar een ander deel van Sanya gestuurd, waar het strand inderdaad redelijk oke leek te zijn. Ze hadden ons er echter niet bijverteld dat links van het strand een industrieveld was en dat er een afvoerbuis in het water uitmondde. Op dat strandje zijn we dus ook niet lang gebleven, mede omdat we geviseerd werden door een hoop kijklustige Hainanners. Dan maar weer naar Dadong Bay, maar eerst onze lunch: sushi . Diezelfde avond probeerden we voor de eerste keer vis: “non-fishy fish” (Marion haat fishy fish), erg lekker.

    De volgende dag namen we de bus (2 uurtjes) naar Shimei Bay. Het weer was die dag best miezerig (regen en geen zon), maar dat voorkwam niet dat we ’s avonds allemaal verbrand waren. Het strand daar is best mooi, en er was niet veel volk. Door het regenachtige weer waren er golven, en we hebben ons dus toch de ganse dag in het water geamuseerd. Ondertussen dronken we verse cocosmelk en speelden we spelletjes naast het strand.

    De laatste dag wilden we eigenlijk een surf-initiatie doen, maar de prijs was nogal hoog, dus dat plan hebben we op het laatste moment nog laten varen. Ik had in de bus diezelfde dag met iemand gebabbeld die me een eiland niet ver van Hainan aanraadde, Zhihaidao. Het was jammer genoeg moeilijk om er te geraken, dus moest het hostel ons ook hierbij helpen. Uiteindelijk hebben ze voor een goede prijs een chauffeur gefikst die ons met een busje naar ginder heeft gebracht. Daarna namen we de boot en even later zetten we voet op een heel mooi eiland, zij het ook weer heel toeristisch. Op sommige plaatsen was het verboden te zwemmen, en de plaatsen waar het dan wél mocht, waren veel te druk. We besloten verder langs de kust te lopen, en kwamen uiteindelijk langs een prachtig zwembad waar we besloten te blijven. Er zat bijna niemand in het water, en we hebben er een prachtige dag gehad! Vanuit het zwembad had je zicht op palmbomen en de zee, en boven onze hoofden hingen kokosnoten (niet al te veilig misschien). Het was een onvergetelijke dag, en het was jammer dat we er al vrij vroeg vandoor moesten. Sam zou namelijk als eerste vertrekken en die avond de trein naar Guangzhou nemen.

    De meeste avonden spendeerden we op het strand, en de voorlaatste nacht hebben Steffi, Robert en ik nog gezwommen . Steffi, Pierre, Marion en Robert brachten de laatste nacht door tussen de muggen op het strand, maar ik was na 5 dagen amper slapen zo uitgeput, dat ik toch voor mijn bed gekozen heb. Met Emma heb ik nog wat geshopt en de trip zat er weer op . Met 9 reizen is niet evident, heb ik gemerkt. Er zijn al eens wat spanningen, de ene lust dit niet, de andere lust dat niet, maar in het algemeen was het toch een prachtige ervaring. We zijn een hechte groep, en het gaat vanaf vandaag heel anders zijn. 3 zijn er al weg, en vanavond is het afscheidsetentje van Michael. Langs de andere kant zijn Frankrijk en Duitsland niet ver weg, en als je kijkt naar wat voor zotte afstanden we hier afleggen (van Harbin naar Hainan), dan moet een bezoekje in Europa ook zeker wel te doen zijn . Ik zal niet zeggen dat naar Hainan gaan een must is, maar het is best interessant omdat het weer een gans andere kant van China is.

    Enkele interessante weetjes over Hainan:

    • Chinezen houden van Hawai-shirts, hoe fout het ook is.
    • Op Hainan is er een vrucht waarvan je high wordt. De naam is “binglang” (areca ofwel betelpalm), en ik kan gerust zeggen dat dat voor enkelen onder ons de slechtste ervaring van de hele trip was . Het is de bedoeling dat je de helft van de vrucht samen met een blad in je mond neemt en kauwt. Na een tijdje verandert de kleur van de vrucht in oranje-rood en wordt de smaak een beetje pikant. Ik heb vrij lang op de vrucht gekauwd, en ondertussen sneed het blad in mijn tong en tandvlees. Toen de vrucht daarna ook nog eens pikant werd, kon ik het niet meer verdragen en heb ik alles uitgespuwd . We kregen allemaal een krop in onze keel, een verstikkend gevoel, en mijn mond deed echt veel pijn. Niemand was high het enige wat ik eraan heb overgehouden, waren serieuze aftes die pas een 10-tal dagen later volledig verdwenen waren...
    • De “partnerlook” is in China immens populair. Niet enkel in Hainan, maar overal in China zie je koppeltjes die hetzelfde of min of meer hetzelfde gekleed zijn.

    De dagen voor Hainan was ik druk bezig geweest met sociaal zijn. Elke dag had ik wel een ander etentje of een afspraak, en dat is nu nog steeds zo. Ik had al gehoord dat er een aantal weken terug een Hollander gearriveerd was, en daar was ik heel blij mee, zij het dat ik bij de laatsten was die die jongen tegen het lijf liep. Ook hij was naar mij op zoek geweest, zo bleek, en we besloten direct een avondje uit eten te gaan. Zijn naam is David, en het is een toffe gast, maar hij komt wel écht om research te doen (in tegenstelling tot vele andere “researchers”) en heeft dus besloten om buiten de campus te gaan wonen. Een verstandige keuze, me dunkt. We blijven alleszins in touch.

    Na Hainan ging het allemaal erg snel. De Duitsers Tim, Robert en Steffi hadden nog maar een kleine 2 weken te gaan, en dus heb ik mijn plannen om een weekendje naar Yichang te gaan overboord gegooid om nog zoveel mogelijk tijd met hen te spenderen. Een andere reden was dat mijn goede maatje Vincent me hier een bezoekje kwam brengen.

    Zaterdagnamiddag 24 april, na al een dikke week in Guangzhou te hebben gezeten, is Vincent hier met de hogesnelheidstrein gearriveerd. ’s Avonds heb ik hem al direct meegenomen naar Guangbalu om met een man of 15 samen barbecue te gaan eten. Daarna zijn we naar Vox en Grammy afgezakt, surprise surprise . Ik heb het erg laat gemaakt, maar veel maakte dat niet uit omdat het weer verschrikkelijk slecht was de volgende dag en er dus niet echt veel sightseeiing inzat. Vincent wilde die namiddag al vertrekken (in mijn ogen veel te snel), en met in zijn achterhoofd dat er de dag ervoor nog meer dan 500 tickets beschikbaar waren, zette hij koers naar het treinstation. Toen hij in het treinstation aankwam, bleek echter dat alles uitverkocht was. Hij stond dus vrij snel terug voor de deur van ons appartement te bedelen voor een extra nachtje op onze supercomfortabele vrije kamer . Die avond nam ik hem mee naar een etentje op de kamer van Marion. Sam had Indische rijst geprepareerd, Steffi en Marion hadden voor pasta met groentensaus gezorgd, en ik had als dessert wentelteefjes klaargemaakt . Het vertrek van Vincent was verplaatst naar maandagnamiddag, dus hebben we maandag nog even de tijd gehad om op het dak van onze koten het Oostelijke Meer te bewonderen én om naar de oude koten op de campus te gaan kijken. Het was een kort, maar heftig bezoek, moet ik zeggen . Toch vind ik het jammer dat hij verder niets van Wuhan gezien heeft, want de Yellow Crane Tower en het museum vind ik persoonlijk wel de moeite.

    Diezelfde maandag was het de verjaardag van Robert. We zijn daarom uitgebreid gaan eten in de buurt van de medische campus. Dinsdagavond had ik Russische salade klaargemaakt omdat het Disney-avond was hier bij mij op kot. Die Disney-avond stond al heel lang op het programma, en nu kwam het er dus eindelijk eens van, niets te vroeg. Op het programma stonden “De kleine Zeemeermin” en “Pocahontas”. Wie had ooit gedacht dat ik hier in China een Disney-avond zou meemaken . We sloten de avond af met het in de lucht laten van een lantaarn. Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven, maar het is een soort lampion die je zelf moet aansteken. Azamat had die voor mij vanuit Xian meegebracht, en die avond was de perfecte avond om hem in de lucht te laten. We waren voor het laatst allemaal rustig samen, we konden op het dak van ons kotgebouw gaan staan, en het weer was perfect.. We hebben allemaal een wens gedaan en hebben gewacht tot de lampion na een lange tocht over het Oostelijke Meer helemaal uit het zicht verdwenen was.

    Gisterenavond ten slotte ben ik na de opnames van het televisieprogramma (jaja, daar doe ik nog steeds aan mee   afgezakt naar een plaats waar je kan poolen. Ik was doodmoe en hongerig, maar het was de laatste avond met Steffi, Robert en Tim tezamen. Ze hebben me nog overtuigd even mee naar Wuhan Prison af te zakken, maar al na een twintigtal minuutjes heb ik het opgegeven. Het afscheid voelde aan als een gewoon afscheid op een doodnormale weekdag, en nog steeds kan ik niet goed geloven dat ze weg zijn. Het zal nooit meer hetzelfde zijn.

    Wat betreft het televisieprogramma, ik ben tot nu toe al één keer op televisie gekomen! Ik schaam me wel een beetje, want ik praat helemaal niet goed en ik kom ook maar één keertje in beeld (waarschijnlijk net omdat ik niet zo goed praat). Maar ach... ik heb het toch maar gedaan he . Moet ook wel gezegd worden dat er buitenlanders tussenzaten die al meer dan 8 jaar in China zijn. De link staat hieronder. De opnames van gisteren zijn me beter bevallen, vooral omdat ik mocht zingen (!). Zo snel deze opnames online komen, zet ik ze bij op mijn blog.

    http://www.tudou.com/programs/view/SBjCSF0pLS8/ je kan me zien vanaf minuut 14:00

    De kleren die ik draag zijn niet door mezelf gekozen , jammer genoeg.

    Tot de volgende!

    30-04-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Are you ready for some action?

    Ziezo, ik ben net met mijn laptop in de zon gaan zitten vlakbij de koten. Het weer is echt zalig vandaag. Vorig jaar was het rond deze periode best al “heet”, maar op dit moment zijn er nog steeds temperatuurschommelingen. De ene dag grauw, grijs en regen; de andere dag een stralende zon en blauwe hemel. Vandaag is het ideaal, net zoals afgelopen weekend. {steekt een stukje verse ananas in haar mond}

    De afgelopen weken waren interessant, mede omdat ik nu bijna altijd naar de les ga, en omdat ik mijn dagen nogal vol plan. Zo heb ik onder andere met Madina en Azamat (net zoals ik met Ayrton gedaan had) een tocht door de campus gemaakt om de bloesems te bewonderen. Op dit moment hebben enkel de bomen naast mij nog bloemen, het zijn de laatste dus ik geniet er nu nog even van.

    2 weken geleden heb ik deelgenomen aan de langverwachte tv-show op Hubei Weishi (een lokale televisiezender). Ik kan dat vanaf nu elke maand doen, als ik er tijd voor heb. Het is moeilijk, maar wel plezant om te doen. Het programma heet: “Shijie da butong”, letterlijk “Het is een grote wereld”, en bestaat uit een groot aantal buitenlanders, de presentator en een 3-tal Chinese gasten. Elk programma gaat over 1 bepaald topic, zoals bijvoorbeeld Chinees Nieuwjaar, achternamen en voornamen, beroepen etc. Van ons wordt verwacht dat we vantevoren een groot aantal vragen beantwoorden, en dan allemaal samen één ganse dag alles overlopen en discussiëren. Van de programma-medewerkers krijg je dan te horen voor welke programma’s je geselecteerd bent (er zijn namelijk te veel buitenlanders om iedereen elke aflevering te laten meedoen). Ze laten je weten wanneer jouw programma wordt opgenomen, zodat je geen hele dagen voor niets in de studio moet zijn. Het zou echter niet China zijn, moest alles van een leien dakje lopen. Meestal gaat er namelijk vanalles fout en zit je daar uiteindelijk tóch een ganse dag te loeren. De vragen die aan jou persoonlijk gesteld gaan worden (een 3 of 4-tal) krijg je pas vlak voor het programma begint, en meestal zijn dat net die vragen waar je je niet aan had verwacht omdat je antwoord gewoonweg niet goed was. Een programma-opname kan 2 uren duren, en dat is dus non-stop luisteren, af en toe zelf eens iets zeggen, handjes klappen, glimlachen, luidkeels lachen en noem maar op. Het is dus best wel vermoeiend, mede omdat er tijdens het programma een Chinees op de piano tokkelt, een andere Chinees op knopjes drukt die de meest irritante geluiden voortbrengen (teleurstelling, lachend publiek, een toeter...), omdat er met micro’s gewerkt wordt ... Het is een hele opgave je te blijven concentreren en vooral alles proberen te verstaan. Als je écht veel zelfvertrouwen hebt, kan je je overal in mengen, en zelfs de presentator onderbreken, maar aan dat stadium ben ik nog lang niet.

    Ik ga het alleszins terug opnieuw doen. Het is interessant, je oefent je Chinees, je leert veel nieuwe mensen kennen en je verdient er zelfs een beetje mee. Daarnaast wordt je make-up en haar voor je gedaan (hetzij op zijn “Chinees” – zo kreeg ik bijvoorbeeld stukjes plakband op mijn ogen om ze groter te doen lijken en werden mijn wenkbrauwen nogal fors bijgetekend). De opnames vinden een volle 2 dagen plaats, dus soms moet je voor een nieuw programma van “look” verwisselen. Ik ben benieuwd hoe het volgende keer zal zijn. Ik hoop dat we wat meer aan het woord zullen komen. Vorige keer waren er namelijk een 8-tal “gasten” van Beijing. Ze waren allemaal al geruime tijd in China, één van hen zelfs al 12 jaar (!). Het gevolg was dat die natuurlijk alle programma’s domineerden en elke gelegenheid aangrepen om aan het woord (en in beeld) te komen.

    Via dat programma heb ik Adams (Nigeria) leren kennen, een vriendelijke gast die me sindsdien zowat iedere dag belt om te vragen hoe het met me gaat. Ik ben dankzij hem een kijkje kunnen gaan nemen op Huazhong Shifan Daxue (Huazhong University). Die universiteit ligt niet zo ver van die van ons, en heeft minder buitenlandse studenten, maar die worden wel beter verzorgd dan wij . Ieder heeft zijn eigen kamer en badkamer, er wordt steeds gecontroleerd wie het gebouw binnenkomt, in de kamer is vanalles voorzien, en lawaai maken mag niet. Kortom, ideaal voor studenten. Echter, aangezien ik hier eerder vakantieganger ben dan student, vind ik mijn situatie zo slecht nog niet. Voor buitenlandse studenten die goed moeten scoren is Wuhan University fataal, maar mijn vrienden en ik kunnen hier genieten van een vrijheid die we nooit hadden. Het maakt niet uit of je je kot onderhoudt of niet, aangezien het al een stort was toen je aankwam. Voor mijn part breek je het kot af, veel verschil zal het niet maken. Je kan het natuurlijk ook opknappen (hetzij op eigen kosten), en bijvoorbeeld je muren (per ongeluk?) flashy geel schilderen (Ania) of felroze (Koreaanse miekes). Daarnaast kan je uitnodigen wie je wil, binnen- en buitengaan wanneer je wil (in mijn gebouw toch), en kan je zelfs “roofparties” organiseren. Naast de deur is ten slotte het “xiaomaibu” (winkeltje) waar “Mammi” (zoals de Afrikanen haar noemen) bijna altijd paraat staat om bier te schenken. En als Mammi slaapt, begin je gewoon luidkeels te roepen en op de deur te bonken tot ze in haar pyjama haar winkel opent. Komaan, een winkel die alcohol verkoopt pal IN de dormitories, je gaat me niet vertellen dat je dat op veel universiteiten in China tegenkomt eh . Al bij al is het hier dus niet zo slecht, en als je een beetje (of veel) geluk hebt met je kotgenoten, is het misschien wel beter dan de luxueuzere Huazhong Universiteit.

    Met Sam, Steffi en Marion heb ik overlaatst een grote wandeling gemaakt in de buurt van de universiteit, maar van de vlieger is nog niet gekomen. Toen we terug aan de dorms kwamen, hoorden we opeens Ayrtons stemgeluid weerklinken. Hij heeft de gewoonte om voor alle voorbijgangers met de Spice Girls of N’ Sync mee te zingen, wat algemene hilariteit met zich meebrengt. Zo zou hij ook regelmatig dansjes placeren . Wij zijn alleszins fan!

    Een ander hoogtepunt was het bezoek van Jean-Jacques aan Wuhan. Met Groep T (Leuven) is hij op dit moment voor 2 weken in China. Na Xi’an stond Wuhan op het programma (vraag me niet waarom). Vrijdag, zaterdag en zondag zou hij hier zijn, maar hij wist zijn planning niet goed. Vrijdag was het schitterend weer, en rond de middag liet hij de sportactiviteiten voor wat ze waren en heb ik hem de campus getoond. Het was super hem nog eens te zien! Hij is de eerste vriend die me hier is komen bezoeken, en ik denk wel dat hij een vrij positief beeld heeft van het campusleven op Wuda (Wuhan daxue). Diezelfde dag liep ik Romain en Morgane (Frankrijk) tegen het lijf, en ze vertelden me dat ze die avond nog naar Wudangshan in het noorden van onze provincie zouden vertrekken. Ik kreeg plots heel veel spijt dat ik geen andere plannen had voor het verlengde weekend. Maandag was namelijk een feestdag (Qingmingjie) – een beetje vergelijkbaar met onze Allerzielen, en omdat het zulk prachtig weer was, vond ik dat ik ook op pad moest. Ik ben halsoverkop een treinticket gaan boeken, en de volgende ochtend ben ook ik naar Wudangshan vertrokken. Wudangshan is een berg (1612 meter hoog) die vrij bekend is omdat het de geboorteplaats van Taiji is, je weet wel, die gevechtssport. Ik had de Shaolinsi in Luoyang al bezocht, en deze berg was een mooie aanvulling. Ik had er echter niet bij stilgestaan dat “berg” ook “beklimming” betekent. Deze berg was namelijk niet de Luojiashan (de heuvel waarop onze universiteit gesitueerd is), neen, deze berg was een berg!

    Toen ik zaterdagnamiddag op de berg arriveerde, was ik onmiddellijk een beetje teleurgesteld. Het zag er zwart van het volk, en pas later hoorde ik dat het zaterdag de verjaardag van boeddha Guanyin (de boeddha van de genade) was. Er waren dus heel veel pelgrims, en het zoeken van een slaapplaats was moeilijk, en duur. Gelukkig kon er een bed bijgezet worden in de kamer van Morgane en Romain. Ze hadden blijkbaar niet verwacht dat ik alleen zou komen, en daarom nog niets voor mij gereserveerd. Gelukkig was dat allemaal snel gefikst. Ze waren op dat moment bij 2 andere Franstaligen, en ik had al snel door dat er geen Engels gesproken zou worden. Een beetje schandalig, maar ik kan echt geen Frans, ook al lukt het verstaan wel nog aardig. Ik maakte me zorgen over de rest van de trip, want ik (en ik niet alleen) hebben me al vaker drukgemaakt in het gedrag van onze Franse vrienden. Zodra er namelijk 2 Fransen de groep hebben vergezeld, zullen zij een onderonsje in het Frans beginnen, en ben je de enige niet-Franstalige in een groep van 3 of meer, dan wordt je niet bij gesprekken betrokken. Duitsers doen dat daarentegen helemaal niet, zelfs als hun Engels maar beperkt is, toch spreken ze het. De volgende dagen op Wudangshan is dat echter fel verbeterd, en ik ben uiteindelijk toch blij dat ik gegaan ben. Op zondag hebben we de beklimming gedaan, en dat was toch wel een marteling. Jaaa, de uitzichten waren mooi, en jaaaa, het weer was schitterend, maar ik heb vandaag (4 dagen na datum) nog steeds zoveel spierpijn dat ik een stoel moet vastgrijpen om uit bed te geraken. Maar ik heb de top gehaald J. De berg was zo druk dat het op bijna elke trap naar boven (of beneden) file was. Kinderen, 70-jarigen, iedereen waagde zich eraan. We zijn om half 9 ’s ochtends begonnen en ik was om 18.00 ’s avonds goed en wel beneden. De afdaling heb ik samen met een Chinese jongen van Anhui en zijn moeder gedaan, op mijn eigen tempo. Zijn moeder was echter geen minne, want op een gegeven moment was die uit het zicht verdwenen .

    Verder hebben we op die berg maandag nog een prinselijke tempel bezocht, en in de namiddag een rustige plaats waar we apen gezien hebben. Maar met mijn wilde-aap-ervaring van in Guilin nog vers in het geheugen, heb ik me wijselijk op afstand gehouden . Ik ben vroeger dan Romain en Morgane naar huis vertrokken, en daar ben ik blij om, omdat ik dan toch nog op een fatsoenlijk uur thuis was. De treinrit duurde een 6-tal uren, en ik had gekozen voor “hard sleepers”.

    Ik zal nu eens even uitleggen wat “hard” en “soft” sleepers nu eigenlijk zijn. Als je een treinticket koopt hier in China, zijn er verschillende opties. Eerst en vooral zijn er verschillende soorten treinen (vb. Snelle, de supersnelle, de D-treinen, de G-treinen...). Daarnaast kan je kiezen voor zitjes of “slapers” (een bed dus). Die worden dan weer onderverdeeld in (van goedkoop naar duurder) “harde” en “zachte” zitjes, en “harde” en “zachte” slapers. Ten slotte zijn er ook tickets voor staanplaatsen te verkrijgen, en dat vind ik een beetje vreemd. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar ik vermoed dat mensen die dat kopen zich uiteindelijk toch ergens zullen neerzetten, hetzij in de eetwagon of gewoon op de grond. Tot nu toe heb ik meestal met de T-trein (de “supersnelle”, maar eigenlijk is die eerder traag en heeft hij veel tussenstops) en de K-trein (de “snelle”) gereisd. Van Shanghai naar Nanjing en Wuhan heb ik altijd al de D-trein genomen (op 6 uurtjes ben je van Shanghai in Wuhan!), en ten slotte hoop ik ook nog eens van Wuhan naar Guangzhou te reizen met de G-trein (3 uurtjes!). Deze laatste trein bereikt een snelheid van 350 km/uur. Veel studenten hier reizen daarom regelmatig naar Guangzhou tijdens het weekend, vooral om te shoppen, maar ik heb dat nog nooit gedaan.

    De rest van de week was gewoontjes. Tijdens de middag ga ik regelmatig met de rest eten in het kleine straatje. Op het menu staan dan meestal pikante Oeigoerse noedels of droge noedels (typische specialiteit van Wuhan) op het menu, of gewoon de normale gerechten zoals kippenblokjes met pindanootjes, aubergine, zoetzuur varkensvlees enzovoort.

    Ten slotte eindig ik mijn verhaal met enkele wist-je-datjes:

    Wist je dat Chinezen een rood lintje aan een nieuwe auto hangen? Dit zou geluk brengen, maar ik weet niet goed hoe lang ze hun wagen als “nieuw” beschouwen. Ik denk dat je dat zelf mag bepalen.

    Wist je dat Chinezen jaloers zijn op onze dubbele oogleden? In Nanjing heb ik voor de eerste keer schoonheidsproducten gezien om het vel van je oogleden dicht te plakken, zodat het lijkt alsof je grote, westerse dubbele oogleden hebt. Ingenieus, vind je niet?

    Wat me hier ook steeds weer opvalt, is hoe recht door zee Chinezen eigenlijk zijn. Zo zat in in Nanjing op mijn “hongshaoniuroumian” (noedels met rundsvlees) te wachten, en zag ik dat een nieuwe klant naar de menu aan het staren was. Hij wist blijkbaar niet goed waar te betalen voor de gerechten, waarop de baas van de zaak hem nogal wild de kassa aanwees. Hierna ging de klant verder met het bekijken van de menukaart, waarop de baas hem plots zei: “Seg, zijt gij nu nog niet klaar met kiezen?!” Toen mijn noedels langer dan normaal op zich lieten wachten, ontstond er een luid gebrul tussen de kassa en de keuken waarvan ik enkel het terugkerende woord “noedels” kon verstaan. Toen het luidkeelse geroep eindelijk ten einde was, zei de kassierster me al glimlachend met zoete stem: “Ze zijn direct klaar .” De andere klant heeft uiteindelijk “feichangmian” (noedels met ingewanden) gekozen...

    Ik wil ook nog vermelden dat in Shanghai voor alles een “verkeerskaart” gebruikt wordt. Dit is een kaart waarop je geld kan zetten (zoals bij een gsm) en je kan die dan gebruiken voor zowel de metro en bus, als voor de taxi. In Seoul hebben ze dit systeem ook, weet ik van Liu Zhi Hui.

    Ten slotte is de heuptas bij Chinese jongens enorm populair. De typische Chinese student heeft een gladgeschoren gezicht, ietswat langer haar én een heuptas.

    08-04-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    20-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.You're hot then you're cold (the sequel)

    Ik sta al een maand achter met bloggen, het wordt dus dringend tijd de draad terug op te nemen. Ik was bij 20 februari gebleven, toen ik de trein opsprong naar Nanjing. Ik was vermoeid van al het reizen, maar toch kon ik het niet laten er nog een tripje bij te nemen. Yiwei had me proberen te overtuigen eerst voor een weekend terug naar Wuhan te gaan, en dan tijdens de laatste week vakantie nog naar Nanjing te reizen, maar ik wist dat dat er dan toch niet meer van zou komen. Eenmaal op de trein, zag ik het weer volledig zitten. Ik wilde al zo lang eens naar Nanjing gaan. Het was de eerste keer dat ik een stad volledig op mijn eentje gedaan heb, en het is me geweldig goed bevallen. Zaterdagavond ben ik na zo’n 2,5 uurtjes trein in Nanjing aangekomen, en woensdagmiddag ben ik er weer vertrokken.

     

    Mijn eerste avond werd volledig in beslag genomen door het zoeken naar een hostel. Ik had niets gereserveerd en ik trok naar het jeugdhostel Fuzimiao (Confucius tempel) dat vermeld stond in mijn Lonely Planet. Ik wilde per se een kamer voor mij alleen en geen dorm. Een dorm is een kamer met 4, 6 of 8 bedden, die je dus deelt met meerdere personen. Ik heb nog nooit een dorm geprobeerd omdat ik zo’n slechte slaper ben, en omdat ik me altijd zorgen maak over mijn bagage. Een single room is natuurlijk duurder, en toen ik mijn kamer in het jeugdhostel Fuzimiao in Nanjing te zien kreeg, vond ik die zijn geld niet waard. Omdat de gewone dubbele kamers allemaal volzet waren, hadden ze me een kamer met 4 bedden gegeven. Ik had geen raam naar buiten en was niet echt content over de kamer, dus heb ik een grote wandeling gemaakt en uiteindelijk een hotelletje gevonden dat me beviel. Toen ik hierna terug naar het hostel trok om uit te checken, vroeg de jongen aan de balie me waarom ik zo snel al vertrok. Ik heb hem uitgelegd dat ik niet tevreden was, en na een lange babbel hebben we het op een akkoordje gegooid. De prijs werd drastisch verlaagd, en de volgende nachten zou ik naar een gewone (deftige) tweepersoonskamer kunnen verhuizen. Ik was blij dat ik tóch in het jeugdhostel kon blijven, omdat je in hostels vaker buitenlanders en soloreizigers tegenkomt dan in Chinese hotelletjes. Het hostel was niet lawaaierig en de locatie was ideaal. Het was de eerste keer dat ik heb afgedongen op de prijs van een kamer . Leuk om te weten voor in de toekomst.

     

    Mijn sightseeing in Nanjing begon met een bezoek aan de Zhonghua Gate, een oude stadspoort. In Shanghai had ik het steeds koud gehad, maar in Nanjing was het schitterend weer. Tijdens mijn reizen in februari heb ik meermaals veel geluk gehad wat het weer betreft!

    Ik hielp 2 Chinese koppels bij het maken van een foto, en zij trakteerden me op papaya op de Zhonghua Gate. De twee koppels hadden elkaar tijdens hun reis ontmoet, en één van de koppels had die dag, net zoals ik, het Japanese Massacre Museum op het programma staan. Samen met dat koppel uit Chengdu ben ik de ganse dag op pad geweest. Het Massacre museum handelt over de Japanse bezetting van Nanjing in 1937, waarbij 300.000 mensen op gruwelijke wijze om het leven kwamen. Het museum was veel groter dan ik verwacht had, en heel interessant. Minpunt vond ik wel dat er geen einde kwam aan de foto’s van lijken en gewonden. In het begin is dat wel eens “leuk” om te zien, maar na een tijd heb je er je buik van vol. En net als je denkt dat je de laatste lading gruwelijke foto’s gezien hebt, leiden ze je  naar de “Skeleton display room of the victims”. De nadruk lag duidelijk op de onmenselijkheid waarmee de Japanners Nanjing bezet hebben. Al bij al wel de moeite om naartoe te gaan, vind ik. Het koppel uit Chengdu was al een paar dagen in Nanjing en nam me mee naar een eettentje om een lokale specialiteit te proeven: eendenbloedsoep. Het was een soort groentensoep met bloedreepjes in. Als extraatje bestelden ze een kleine portie ingewanden. Mmmm....

    Ze vertelden me dat ze naar een park geweest waren dat ’s avonds heel mooi verlicht werd, en omdat hun hotel er niet ver vandaan was, gingen we er samen een kijkje nemen. Ik vond het helemaal de moeite niet waard (misschien omdat ik in Harbin geweest was?), en de toegangsprijs was veel te hoog voor wat het was. We aanschouwden het dan maar gewoon vanop afstand, en de man (van het koppel) nam met zijn professionele camera een aantal foto’s van me. Ik vond die gast hilarisch hij was best mollig en kwam erdoor als een echte avonturier. Volledig uitgerust met een reusachtige legerrugzak, een gordel met drank, zakmes etc. en een camera om U tegen te zeggen, leidde hij zijn vrouw en mij rond. Ik vond het echt fijn om een dagje met hen rond te lopen . We namen afscheid en ik nam de metro terug naar het centrum. Ik ben bijna elke dag verloren gelopen in de omgeving van de Confucius tempel. Alles kwam me bekend voor, maar ik slaagde er maar niet in me een goed beeld van de omgeving te vormen. Telkens ik ’s avonds mijn jeugdhostel vond, was dat meer toevallig dan dankzij mijn oriëntatievermogen. 

     

    De volgende dag stond het Sun Yat-sen Mausoleum op het programma, samen met de hele omgeving, namelijk de Zijinshan (een berg). Naast het mausoleum bevonden zich op de berg namelijk ook de Xiaoling-tombe (tombe uit de Ming-dynastie) en de Linggu Scenic Area. Ik vatte mijn tocht aan bij het mausoleum, en dat was op zich al een hele onderneming. Ik was zo stom geweest mijn dikke jas en trui mee te nemen, maar het was dik 23 graden en ik kon er dus de hele dag mee sleuren. Het uitzicht vanaf het mausoleum was wel magnifiek! Hierna bezocht ik een klein openluchttheater, waar ik in een mum van tijd bedekt was met witte duiven. Je kon er namelijk kleine porties maïs kopen om de duiven te voederen. Ik had zoiets nog nooit gedaan, en het mogen dan vieze beesten zijn, ik vond het echt super . Ik zette mijn lange wandeling naar de Linggu Scenic Area verder. Ik ben te laat te weten gekomen dat er gratis busjes waren die je van de ene “Area” naar de andere zouden vervoeren. Dat zou een grote hulp geweest zijn, want ik heb alles te voet afgelegd en daarmee veel tijd verloren. Langs de andere kant was het weer zalig en heb ik wel van de wandeling genoten. In de Linggu Scenic Area bezocht ik een pagoda en enkele tombes. Chinezen willen altijd met me op de foto op momenten waarop ik er niet uit zie! Het was zo warm toen ik die pagoda beklom, ik zweette me te pletter en ik had dan ook nog eens veel te veel spullen bij. Het deed me denken aan de dag waarop ik de Yellow Crane Tower in Wuhan bezocht. Het was al vrij laat toen ik alles in de Linggu Area gezien had, en ik vreesde dat ik de Xiaoling-tombe niet meer kon doen. Ik nam een bus die me bij de tombe dropte, en op een drafje haastte ik me naar de hoofdbezienswaardigheid van die “Area”. Ik botste er op een stokoud Chinees koppel, waarvan de man me wist te vertellen dat er aan het eind van een lange trap de heuvel op, iets moois te zien zou zijn (standbeelden van paarden ofzo). Ik zei hem dat daar jammer genoeg geen tijd meer voor was, waarop hij antwoordde dat dat nog best te doen was. Ik dacht bij mezelf dat, als die oudjes nog aan de trappen zouden beginnen, ik als jongeling dat ook maar moest doen. Een heel eind verder merkte ik echter dat de trap niet verder naar boven liep, maar gewoon rechts afboog en weer naar beneden ging.  Ik stelde me er vragen bij, maar zonder nukken volgde ik de man (en zijn mopperende vrouw die het plots niet meer zag zitten), en ondertussen werden we vergezeld door andere Chinese toeristen die zich afvroegen tot wanneer het park eigenlijk open bleef.  Het begon al wat te schemeren en de klimtocht leek plots tijdverlies. En ja hoor, na de tocht naar boven én de daarop volgende afdaling stonden we weer precies op dezelfde plaats als waar we eerder vertrokken waren. En ik had geen paard gezien . Na die doelloze klimtocht was het al vrij laat en ik moest me haasten, omdat ik afgesproken had met de andere Leuvense sinologen in Nanjing (Tessa, Katrien en Sara). Ik zei tegen de oudjes dat ik er vandoor moest en dat ik wat sneller ging stappen, waarop ze me zeiden: “Manzou!” (“traag stappen!” = een uitdrukking bij afscheid nemen die betekent: ga niet te snel weg!). ’s Avonds at ik samen met de sinologen en nadien zijn we samen nog ene gaan drinken. We besloten om de dag erop samen in Nanjing uit te gaan.

     

    Mijn laatste dag in Nanjing besteedde ik aan een bezoek aan de boeddhistische Jiming tempel, die ook weer tot en met gecommercialiseerd was. Naast een restaurant in de tempel, stond er ook een machine zoals in een Luna Park op de kermis, waar je in ruil voor 10 yuan een boeddhistische “voorspelling” krijgt. Na het inwerpen van een munt begint er muziek te spelen en komt er een poppetje tevoorschijn. Het poppetje verdwijnt in een huisje en komt terug tevoorschijn met een papiertje dat hierna uit de machine valt. Dat papiertje moet je dan gaan inruilen voor een groot papier met hierop de uitleg van de voorspelling. Het geeft echt een heel vreemd gevoel om Chinezen met gevouwen handen voor die machine te zien staan. Het heeft echt niks meer met geloof te maken, vind ik. Interessanter vond ik het grote stuk stadsmuur dat met de tempel verbonden is. Je kan er een heel eind op wandelen, en je hebt een mooi uitzicht.

     

    Op mijn terugweg passeerde ik langs het Presidentiële Huis van Sun Yat-sen, en besloot ik dit dan ook maar te bezoeken. De jongen in mijn jeugdhostel had me verteld dat dit een druk bezochte toeristische attractie is. Echt speciaal vond ik het gebouw niet, maar de bijhorende tuin en de tentoonstelling over het leven van Sun Yat-sen waren dan weer wel goed. Ik raakte aan de praat met een jongen uit Ningbo, die me de rest van de dag nog vergezeld heeft. We hebben samen de Confucius-tempel (vlakbij mijn hostel) en een tentoonstelling over het Chinese examensysteem bezocht en zijn daarna samen gaan eten. De Confucius-tempel vond ik echt niet de moeite, en de toegangsprijs is te hoog. Maar de omgeving van de tempel is druk en gezellig, met massa’s winkeltjes en eetkraampjes. Net toen ik in Nanjing was, was daar het lantaarnfestival bezig. Vooral die eerste zaterdagavond (toen ik op zoek was naar een hostel), was het er een drukte van jewelste. Ik vind Nanjing echt een charmante stad, en de sfeer heeft veel weg van Xi’an die net zoals Nanjing een historische stad is. Ik ben fan van beide steden . ’s Avonds bezocht ik Katrien, Tessa en Sara op hun appartement (mooi! En ruim!) alvorens uit te gaan. Het feestje is me echt goed bevallen! Het was leuk eens in een andere stad uit te gaan.

    De volgende dag heb ik rond de middag de trein terug naar Wuhan genomen, waardoor ik natuurlijk weer pal op het spitsuur in Wuhan arriveerde. Ik haat het treinstation in Hankou! Het was alsof het tafereel van begin september zich herhaalde. Het was meer dan 20 graden toen ik arriveerde, het station krioelde van het volk, en ik had vrij veel bagage bij, die ik weer helemaal door een ondergrondse stofferige tunnel kon sleuren. Het duurde eeuwen voor ik een taxi gevonden had en het duurde eeuwen voor ik thuis was. Ik was echter ongelooflijk blij terug op de vertrouwde campus te zijn. Mijn bagage werd me al direct uit handen genomen door Deni en Edson, en ik sprong Madi rond de nek toen ik weer op ons appartementje was.

     

    Eenmaal in Wuhan hernam het leven weer zijn gewone gang: lang slapen, op ratten jagen, enzovoort. Gelukkig is er nu Azamat (de vriend van Madina) die zich met het rattenprobleem bezighoudt.

    De laatste weken is er niet veel gebeurd, mede omdat ik weer met een oor- en keelontsteking zat. We zitten hier in Wuhan weer in de vervelende “overgangsfase” waarbij temperaturen op een paar dagen van 6 naar 30 graden Celcius kunnen stijgen. Als je woensdag in korte mouwen rondloopt, kan het maandag sneeuwen. Lang leve Wuhan! Ik ben het ziek zijn beu als koude pap, maar ik red me wel. Het is een reden te meer om me dubbel zo goed te amuseren op momenten waarop ik me goed voel. Ik heb kort nadat ik weer in Wuhan was, spaghettisaus gemaakt voor Madina, Nastia, Gerson, Edson, Ayrton en Azamat. Hiermee heb ik bewezen dat ik een ietsiepietsie kan koken . Verder zijn er een hele hoop nieuwe gezichten op de campus, waaronder voornamelijk Fransen. Het enige probleem dat ik met Fransen heb, is dat zij altijd Frans praten (zelf als ze weten dat er personen in de groep aanwezig zijn die geen Frans verstaan). Ik trek momenteel zo’n beetje met iedereen op, en sinds het weer zo goed is (gisteren was het 30 graden), gaan we bijna elke dag in het kleine straatje vlakbij de campus lunchen.

     

    Ik leer nog elke dag nieuwe mensen kennen, en regelmatig is er wel iemand die mij mee uit eten vraagt of die voor me kookt. Ik ben ondertussen ook eens in Vox uitgeweest, en ditmaal is het me wél bevallen. Ania is na 2 maanden Frankrijk weer terug, en ook met haar ga ik regelmatig eens weg. Steffi is momenteel nog op reis met haar vriend, maar ik geloof dat ze volgende week terugkomt. Sam is nog altijd samen met Marion, en vorige week heeft hij voor Marion en mij Indische chapati’s gemaakt. Dat zijn een soort pannenkoeken met aardappelen en ajuin, die je dan samen met een zurige vrucht moet eten. Nu het weer beter begint te worden, verzamelen studenten ook meer aan het “xiaomaibu” (het winkeltje hier vlakbij waar je dagelijkse benodigdheden kan kopen) om samen te drinken.

     

    Afgelopen dinsdag was er een repetitie voor een tv-programma waar ik aan deelneem. Het is een talkshow waarin vragen gesteld worden aan buitenlanders over hun cultuur en gewoontes. Mijn niveau  van Chinees is maar zus en zo, als je het vergelijkt met het niveau van de andere deelnemers, maar we zullen zien wat het geeft . Maandag en dinsdag zijn de opnames!

     

    Eergisteren heb ik samen met Ayrton en een aantal van zijn vrienden (Nieuw Zeeland, Japan, Maleisië, Singapore, China) gepicknickt op de campus en gisteren hebben Ayrton en ik een grote wandeling door de campus gemaakt om naar de Japanse bloesems te gaan kijken. Wuhan University staat bekend om zijn prachtige bloesems, die elk jaar rond deze periode bloeien. Afgelopen donderdag is het jaarlijkse “Japanese Blossom Flower Festival” van start gegaan en op dit moment moeten bezoekers dus inkom betalen om op de campus te komen. Ik geloof dat het festival zo’n 2-tal weken zal duren.

    Het was gisteren dan ook prachtig weer: heldere hemel, 30 graden... Dit sprookje duurt in Wuhan jammer genoeg niet lang (zulke dagen zijn echt zeldzaam) en volgende maand gaat het waarschijnlijk al snikheet zijn. We moeten er nu dus van genieten .

    In Shanghai had ik een grote vlieger gekocht, en gisteren heb ik samen met Sam geprobeerd om hem in de lucht te krijgen, maar voorlopig nog zonder succes. Gisteren heb ik sinds lang ook nog eens Nitzan gezien, en Edward, want we zijn op Guangbalu ene gaan drinken samen met Nicole, Burak en Erick. Ten slotte heb ik gisteren de dag afgesloten met een geweldig feestje in Grammy! De rest van het weekend ga ik het iets kalmer aan doen .

     

    In mijn volgende post zal ik uitleggen wat soft sleepers juist zijn (vraag van Bob) en zal ik nog een paar wist-je-datjes vermelden. Er zullen snel een heleboel foto's volgen.

    20-03-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    04-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den dikke en den dunne

    Dag allemaal!

    Ondertussen ben ik iets meer dan een weekje terug in mijn geliefde (?) Wuhan. Ik moet zeggen dat ik er dit keer absolúút geen probleem mee had naar Wuhan terug te keren, in tegenstelling zelfs. Ik keek ernaar uit Madina, Azamat (haar vriend uit Kazachstan die ik ondertussen al als roommate ben gaan beschouwen), Ayrton, Steffi en co, Sam... terug te zien. Steeds meer begint de relatie die ik met Wuhan heb op een haat-liefde relatie te lijken. Ik had een pracht van een vakantie achter de rug, en eenmaal in Wuhan leek alles onmiddellijk weer in zijn plooi te vallen.

    Waar waren we gebleven? Ohja, Shanghai, waar ik me de eerste dagen (als ik heel eerlijk ben) stierlijk verveeld heb. Dat was niet mijn schuld, en ook niet Yiwei zijn schuld, maar het was de schuld van Chinees Nieuwjaar! Chinees Nieuwjaar draait namelijk om reunie met de familie, met als gevolg dat Chinezen zich massaal naar hun thuisdorpjes begeven, er een reusachtige verkeerschaos onstaat en er in geheel toeristisch China geen bal meer te beleven valt. Winkels en musea zijn gesloten, straten zijn leeg, kortom, de steden zijn dood.

    Op 12 februari zijn Yiwei en ik naar de Yuyuan geweest, een tuin in het centrum van Shanghai met een bekend theehuis. Ik herinnerde me het uit 2005, maar in de tuin zelf was ik toen niet geweest. We hebben er kleine snacks gegeten, en nadien heeft papa Gong nog wat sightseeiing met ons gedaan. Het appartement van Yiwei bevond zich een heel eind uit het centrum, maar godzijdank lopen de metrolijnen van Shanghai tot in de meest afgelegen wijkjes. Een uurtje op de metro zitten is in Shanghai heel normaal . Ik was in het begin blij dat ik tijd had om lang te slapen en op internet te zitten, maar al gauw wilde ik erop uit. Maar dat wilden papa Gong en Yiwei kost wat kost beletten. Met een regen van argumenten probeerden ze me ervan te overtuigen de dagen rond Nieuwjaar steeds bij hen en hun familie te blijven. In het begin was dat dik tegen mijn zin, maar uiteindelijk was het misschien het beste. In het centrum van Shanghai was inderdaad niet veel te beleven, en het weer was maar koud en miezerig. Natuurlijk vond ik het fijn Chinees Nieuwjaar met een Chinees gezin te vieren, maar ik had me er eerlijk gezegd meer van voorgesteld. Ligt het aan het feit dat het Shanghai was, en geen traditioneel boerendorpje? Ik weet het niet, maar op Oudejaarsavond (13 februari) was alle familie al rond een uur of 8 ’s avonds naar huis en zaten Yiwei en ik weer met ons tweetjes op het appartement te loeren. De hele dag al was er vuurwerk te horen geweest, en rond 12 uur ’s nachts (toen Yiwei en ik al in ons bed lagen... erg eh :p) barstte de hel los. Ik kon uitkijken op het binnenkoertje van het appartementencomplex, en waande me in Irak. Auto-alarmen sloegen aan, en overal weerklonk luid geknal. Op het binnenkoertje zette de ene Chinees na de andere zijn “taart” neer (vuurwerk in de vorm van een taart), om dan op onveilige afstand ervan het ganse schouwspel gade te slaan. Ook ik stond achter mijn venstertje te kijken, klaar om weg te springen in het geval van een vuurpijl in mijn kamer, en probeerde tegelijkertijd een telefoongesprek te voeren met Ayrton in Wuhan, maar door het lawaai was dat praktisch onmogelijk.

    Op Oudejaarsavond had ik samen gegeten met de familie aan vaders zijde: de “knappe” neef (we noemen hem “Shuai Ge” (knappe gast)), zijn ouders en moemoe. Tot mijn verbazing kregen niet alleen Yiwei en Shuai Ge een traditionele rood met goud gekleurde enveloppe toebedeeld, maar ook ik. Het is in China namelijk de gewoonte om, in plaats van cadeautjes, nieuwjaarsgeld te geven. Rood is de kleur van geluk en het goud spreekt voor zich natuurlijk. Na het eten kwam moemoe plotseling met een foto af. Vol hoop toonde ze die aan Shuai Ge, en vroeg ze hem wat hij ervan vond. Het was de foto van een Chinees meisje, en moemoe hoopte op een match. Shuai Ge was jammer genoeg niet geïnteresseerd. Ik denk dat ouders en grootouders nog vrij veel bezig zijn met het zoeken van een partner voor hun (klein)kind, maar de jeugd neemt het heft liever zelf in handen.

    Op de eerste dag van het nieuwe jaar namen papa Gong en Yiwei me mee naar een kleine tempel in de buitenwijken van Shanghai. Het is de gewoonte dat gelovigen in tempels verzamelen en bidden voor geluk in het nieuwe jaar. In Shanghai zijn er 2 grote tempels, waarvan we er eentje gepasseerd zijn, en daar was het natuurlijk een drukte van jewelste, dus hebben we voor de kleinere geopteerd. In alle boeddhistische tempels vind je hetzelfde fenomeen terug: uit alles proberen ze geld te slaan. Rond Chinees nieuwjaar worden de toegangsprijzen verhoogd, en worden de tempels nog commerciëler dan ze al waren.

    Op 14 februari stond er een etentje bij de familie aan moeders zijde op het programma, met onder andere Pang Ge (de dikke neef). En niet gelogen, deze 150-kilo zware beer heeft zijn naam verdiend. Pang Ge heeft ons in de omgeving van Songjiang, de wijk in Shanghai waar zijn ouders wonen, rondgereden (zo ook langs de enige “berg” in Shanghai). Het weer was miezerig, en de toegangsprijs voor het sculpturenpark hoog, dus zijn we naar Thames Town gereden. Dat was echt zot, het is een woonwijk zoals een andere (maar dan luxueus), die exact hetzelfde als de omgeving rond de Londense Thames is. Woonwijken in China zijn vaak een dorpje op zich, maar deze wijk heeft zelfs een eigen rivier (rarara, de Thames), een kerk (hetzij een lege kerk), winkeltjes (niks te beleven), eigen scholen, kruispunten met rode lichten, Londense telefooncellen enzovoort. Voor mij had het meer iets weg van een levensgroot speelgoeddorp dan van een wijk waarin echt mensen leven. Ook dit dorp was volledig dood, en dat had niet enkel met Chinees Nieuwjaar te maken. Veel mensen investeren namelijk in appartementen en huizen rond het centrum, zo ook papa Gong, die dan gewoon jarenlang leeg staan en nadien verder verkocht worden. Het etentje ’s avonds was goed! Naast kikker en kwal, stond er ook Russische salade op tafel (eindelijk eens iets gewoons ).

    Op 15 februari had ik het dan toch klaargespeeld gekregen een dagje voor mezelf te krijgen . Ik heb met Vincent afgesproken en we zijn samen naar Avatar gaan kijken (Engels gesproken, met Chinese ondertiteling). Avatar, de duurste film aller tijden naar het schijnt, was best oke, maar het verhaal is niet zo origineel. Afgezien van het science-fiction element, was het verhaal krak hetzelfde als een tekenfilm die ik heel lang geleden gezien heb (Fern Gully: The last rainforest). Laten we zeggen dat het een mix was van Pocahontas, Fern Gully en nog wat science fiction. Het coolste vond ik nog de brilletjes die we moesten opzetten tijdens de film (de film was in 3D). Typisch Chinees was dan weer dat nét nadat de aftiteling van de film begonnen was, een Chinese werkneemster achter in de zaal kwam “kwijken” (een geschikter woord is er niet) dat we de brilletjes moesten teruggeven. Tijd om de film even te laten bezinken of om na te genieten, was er dus niet, en de zaal was in een mum van tijd leeg.

    Vincent en ik zijn tevergeefs nog op zoek geweest naar het seksmuseum van Shanghai, dat blijkbaar opgedoekt is. Ter compensatie hebben we echter wel de wiwi van een klein manneke op de metro gezien. Zoals ik ooit al eens verteld heb, dragen bijna alle kleine Chinese kinderen een broek met een scheur in, om zo hun behoefte te vergemakkelijken (ook al heb ik daar mijn bedenkingen bij). We vielen bijna van onze stoel van het lachen toen we een moeder zagen die haar kleine (jongen) tussen haar benen had zitten met alles wijd open. Andere interessante momenten waren het omgekeerd van en op roltrappen lopen, en een vrij geavanceerde massagestoel waar Vincent wel een half uur heeft ingezeten.

    De dag erop stond er een reunie met Yamin op het programma. We zouden karaoke gaan zingen, rond 11 uur ’s ochtends . Ook Shuai Ge was erbij, maar de meisjes die hij had uitgenodigd, hebben het laten afweten... In deze karaoke-zaak kon je tegelijk eten gaan halen aan een buffet. Hierna nam Yiwei me er alleen op uit, langs het Shanghainese “Technopolis” en daarna naar het stadspark. Ik wilde kost wat kost een tandem uitproberen, maar dat ging me niet zo goed af. Het fietsje zelf was dan ook maar een krel, en het stuur stond scheef. Na een paar toertjes (met Yiwei voorop) hebben we ons dan maar met een pot popcorn op een bankje gezet.

    De volgende dag was een dagje shoppen met Yiwei. Op zich niet het vermelden waard, ware het niet dat ik na het kopen van een Swatch-horloge een ware fotoshoot cadeau kreeg . Blijkbaar was er een verdiep hoger een promotiecampagne van Swatch, en omdat ik buitenlander ben, hebben ze meer dan hun best gedaan. Mijn make-up en haren werden gedaan, waarna ik een aantal horloges rond mijn arm moest dragen en dan mocht gaan poseren voor de camera. Het was best eens fijn om te doen  en het resultaat mocht er zijn. Ik heb me eindelijk ook een Ipod aangeschaft!

    De volgende ochtend vertrokken we al vroeg in de ochtend met papa Gong en Shuai Ge naar Hangzhou. Ik was doodmoe omdat het de dag ervoor de “vijfde dag van het Chinese nieuwe jaar” was, die volledig in het teken staat van één of andere God van het Geluk, met als gevolg weer een hoop vuurwerk. Ik sliep dus maar rond een uur of 1, en werd weer uit mijn bed gedreund toen één of andere idioot het om half 6 ’s ochtends in zijn bol gekregen had de overschot van zijn vuurwerk af te steken. Ik had zin mijn raam open te doen en “shabi” (stupid pussy) te schelden!

    Ik moet wel zeggen dat ik heel wat mooi vuurwerk gezien heb de avond ervoor, toen we over de verhoogde wegen van Shanghai naar huis reden. Om middernacht op Oudejaarsavond moet dat ook de moeite zijn, want aan weerszijden van de baan zie je de ene vuurpijl na de andere.

    In de vroege namiddag arriveerden we in Hangzhou, waar de “guanxi” (relaties, vrienden) van papa Gong ons verblijf in een poepsjiek hotel aan de oever van het Westelijke Meer betaalden. 120 euro per nacht, niet niks. Na een wandeling en een boottochtje op het Westelijke Lake hebben we “Kleine Tiet” (Xiao Bo) ontmoet, een vriend van Gong Yiwei. De namen worden steeds interessanter he . Hij nam ons mee naar het restaurant waar zijn vader en familie al samen met papa Gong aan tafel zaten. Het was een echt “guanxi”-diner, en ik voelde dat, ondanks het feit dat de sfeer na een tijdje wat loskwam, het allemaal vrij formeel was. Het was weer een getoost van hier tot ginder, en ik wist niet goed of ik nu ook met mijn glas moest gaan rondlopen of niet. Je kan je wel voorstellen dat ik me daar niet echt op mijn gemak voelde, en mijn Chinees kwam er nog stunteliger dan anders uit. Na een tijdje kwam dan ook ter sprake dat ik niet slecht zing, en dus zijn we met z’n allen nog in de karaoke beland.

    De volgende ochtend lag ik nog te knorren toen de rest al op pad ging naar een tempel in Hangzhou. Yiwei had me wel gewekt, maar ik was direct terug ingedommeld en dus hebben ze me laten liggen. Langs de ene kant jammer, maar ik was echt dood. Rond een uur of 11 was ik pas paraat, en werd ik direct meegenomen naar een Westers restaurant waar we de eigenaar, een andere guanxi van papa Gong, ontmoetten. Het was één van de beste (en duurste) maaltijden waar ik me ooit aan heb kunnen tegoed doen, zonder zwanzen. Het ene gerecht na het andere kwam op tafel, en na een tijdje kon ik het niet meer laten mijn fototoestel boven te halen. Verschillende soorten vis, waaronder een paar exotische, zoals een giftige vis die zichzelf opblaast, maar bij bereiding zijn giftigheid verliest, en een hoop rauwe vis (waar ik ondertussen dus fan van ben) en kreeftjes. Ik kreeg gebakken eendenlever, een Cantonese soep en daarna een lekkere westerse steak voorgeschoteld. Ook stond er een Japanse delicatesse op tafel: een zeer dure soort vlees, die je net als sushi rauw moet eten.

    Normaal was het plan nog wat sightseeiing te doen (hetzij vanuit de auto, want Yiwei is nu niet bepaald de actiefste), maar het was overal zo druk dat dat niet te doen was. Met Chinees Nieuwjaar trekken namelijk heel veel Chinezen voor een paar dagen naar Hangzhou. We hebben dus gewoon koers naar huis gezet. Ik vind dus niet dat ik kan zeggen dat ik Hangzhou echt “gezien” heb, ook al is het Westelijke Meer natuurlijk het belangrijkst. Toch hoop ik er nog eens te komen, om er dan wat actiever aan sightseeiing te doen . Ik geloof dat de tocht terug naar Shanghai een 4-tal uurtjes duurde, en na een nachtje slaap heb ik de volgende dag de trein genomen naar ... Nanjing.

    04-03-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    11-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het sprookje van de aap

    Op dit moment zit ik in Shanghai, en Gong Yiwei zit hier naast mij tevee te kijken. Wat een luxe: ik kan gedurende een 10-tal dagen op hun leegstaand appartement verblijven! Zoals jullie al wisten, ben ik samen met Vincent van 4 tot 11 februari naar Guilin en Yangshuo geweest. Het was geweldig, en we hebben ongelooflijk veel geluk gehad met het weer. Ik had me op het ergste voorbereid – koud, winderig en veel regen – maar ik heb mijn paraplu op geen enkel moment nodig gehad.

    Even een (korte?) samenvatting:
    Op 4 februari ben ik met een onrustwekkend klein vliegtuigje (met alle turbulentie vandien) vanuit Wuhan naar Guilin gevlogen. De rij waarin ik zat, bestond namelijk maar uit 1 persoon. Daarnaast zat het vliegtuig nog niet eens halfvol. We zijn gelukkig niet neergestort.
    Ik had me Guilin met zijn karstgebergte heel anders voorgesteld: een drukke stad van waaruit je een heel eind zou moeten reizen om bergen te zien te krijgen. Maar zo was het helemaal niet. Bij het binnenrijden van de stad passeerden we al een hoop bergen, om er dan na een tijdje gewoon tussendoor te zoeven. De stad ligt gewoon “tussen” de bergen als het ware. Mijn eerste indruk van Guilin was groen en gezellig. Was het de beplanting of de boulevard waarover we de stad binnenreden, maar ik meende hier en daar een beetje Turkije waar te nemen. De stad ligt langs de Yi-rivier, en deze rivier is voor een groot deel verantwoordelijk voor de charme van Guilin. Terwijl de shuttle-bus de file trotseerde (dat is in Guilin niet anders dan in andere Chinese steden), verwonderde ik me erover hoe proper en modern deze stad aandoet.
    Ons hostel, Backstreet Youth Hostel, beviel me direct heel erg. Pal in het centrum, sfeervolle romantische inrichting met houten meubels, rustige locatie en goede bedden. De enige minpuntjes waren dat er te weinig licht in de kamer was, en dat de houten rolluikjes voor de ramen allesbehalve effectief waren. Omdat Vincent later aangekomen is dan ik, had ik al de kans om een korte wandeling in de buurt van het hostel te maken. Vlak naast ons hostel liep een lange wandelstraat, die me direct aan het Turkse Alanya deed denken. Met andere woorden: gezellig, maar toeristisch, al was dat toeristische niets in vergelijking met wat we in Yangshuo zouden zien. In de wandelstraat bevonden zich restaurantjes met ook westers eten, kledingwinkeltjes, straatkindjes etc., heel aangenaam om door te lopen `s avonds. De omgeving was gelijkaardig.

    De trip begon met een bezoek aan het huis van Wang Cheng, een prins uit de Ming-dynastie en bijhorende Solitary Beauty Peak. Die eerste fysieke inspanning deed me beseffen hoe slecht mijn conditie eigenlijk is. In totaal hebben Vincent en ik 4 dagen op de fiets gezeten, en dat heeft me wel deugd gedaan. Guilin heeft naast zijn hoofdbanen brede fietspaden, wat fietsen er heel aangenaam maakt. Langs de andere kant is Guilin wel heel druk, en je tussen de massa`s brommertjes op de baan wringen is een hele onderneming. In Yangshuo, waar we een paar dagen later zouden naartoe gaan, was fietsen een “zaligheid”. Yangshuo is klein, minder druk en eenmaal op het platteland kan je over de mooiste weggetjes koersen. In Guilin aten we op een plaats waar men zo`n beetje alle onderdelen van varkens verkocht, en vooral de varkensstaarten waren interessant. Van een varken gaat echt praktisch niets verloren, zelfs de darmen worden netjes ingevet en op ovenplaten gelegd. In de Solitary Beauty Peak wordt baijiu (Chinese sterke drank) gebrouwen, en de alcoholgeur was er zo sterk dat het zelfs te ruiken was bij het beklimmen van de piek. Hierna trokken we naar de olifantenslurfheuvel, die we ook vanop een bamboevlotje konden aanschouwen. Nog even langs de maan- en zonnepagodes om daarna onze fietstocht verder te zetten en te eten in een visrestaurantje langs de Li-rivier. De zichten die we toen hadden, vond ik al prachtig, maar dat was nog niets in vergelijking met wat we de dagen daarop zouden zien.
    Op 6 februari huurden we weer fietsen van het hostel, en die fleurden we op met een Spongebob (Vincent) en een Minnie Mouse (ik) alvorens naar de Reed Flute Cave te rijden. Het was een hele fietstocht, maar het weer viel best mee en het regende niet. De grot was echt de moeite! Ik was nog nooit in een grot geweest die zo ruim aanvoelde en waarbij alles zo mooi verlicht was. We konden een groep met Chinese gids volgen die ons aanwees waar stenen de vorm hadden van pindanoten, Chinese kolen, bloemkolen, peren, meloenen en wat nog allemaal . Een mindere moment was dat Vincent door een oude vrouw “gierig” genoemd werd, omdat hij zijn ballon niet aan haar wilde afgeven . We wilden de balonnen immers houden om die dan `s avonds zelf aan kleine kinderen cadeau te doen. Onze volgende stop was het 7-sterren park, waar apen zomaar zouden loslopen. Ik verwachtte er niet veel van, maar werd verrast toen we op een gegeven moment inderdaad massa`s apen in de  bomen zagen springen en brullen. Een foto met een aap was natuurlijk een must, en aangezien de apen op het eerste gezicht vrij tam leken, mocht dat geen probleem zijn. Voorzichtig benaderde Vincent een aap en voederde hem een banaan, waarna ik mijn kans ook waagde. Ik was nog niet eens zo ver gevorderd, toen de aap opeens agressief werd en ik het op een lopen moest zetten. Ik dacht echt dat hij me in de nek zou springen, en het scheelde volgens mij ook geen haar . De foto is wel hilarisch natuurlijk . Apen zijn best enge beesten, en zowel Vincent als ik hebben een schrik gepakt van dit “Park of the Apes’. Een gepensioneerde leerkracht fysica was er druk bezig karakters op de grond te schilderen, en hij heeft ook onze namen gekalligrafeerd. De maan- en zonnepagoda`s zijn by night echt prachtig, maar veel meer is daar niet te doen.

    Op 7 februari namen we de boot naar Yangshuo. We hebben natuurlijk voor de Chinese (en niet de westerse) boot gekozen! Buiten de boten met toeristen was er op de Li-rivier niets te zien. We konden dus volop genieten van de prachtige, sprookjesachtige uitzichten. Ook de afbeelding van een uitzicht op het geldbriefje van 20 yuan hebben we in het echt kunnen aanschouwen, al was het wel na lang zoeken en al was ik er zelfs lange tijd nadien nog niet zeker van of het nu wel echt dat uitzicht was dat op het geldbriefje stond. In de namiddag hebben we eerst onze intrek in een jeugdhostel genomen, dat slecht geisoleerd, maar wel gezellig was. Ook het personeel was heel behulpzaam (ik ben de naam van het hostel vergeten, ik geloof Yangshuo Senior youth hostel of zoiets). Vincent heeft zich uitgeleefd in de speeltuin en vanop een naburige berg hadden we een mooi uitzicht over het stadje.

    Met roze fietsjes (kwalitatief niet al te best, maar te doen) fietsten we op 8 februari langs de Yi-rivier, en tot onze verbazing was de temperatuur echt ZALIG. Ik ben ervan overtuigd dat het meer dan 25 graden was, en dat maakte onze fietstocht over het magnifieke platteland van Yangshuo nog aangenamer. We kwamen de ganse dag door met koekjes, maar hebben dat `s avonds ruimschoots goedgemaakt. Overmoedig wilden we onze fietstocht over nog niet aangelegde wegen voortzetten, maar omdat onze fietsen zo crappy waren, hebben we dat plan maar laten varen. Met een bamboevlotje werden we de rivier overgezet, waarna we zijn doorgefietst naar een dorpje (naar Chinese maatstaven) genaamd Fuli. 3 keer per maand is daar een grote markt, en die viel nu toevallig net die dag. Heel fijn om alles eens af te zien. We hebben er massa`s zonnebloempitten gekocht, een beetje overdreven eigenlijk . Je had er zelfs met banaan- en roomsmaak... Het is nog steeds een geprul, maar langzaamaan word ik meer bedreven in het zonnebloempit-eten. Omdat Chinees Nieuwjaar zo dichtbij was, werd er ook veel kalligrafie en vuurwerk verkocht. Vincent heeft er in de buurt dan ook maar een paar “bangers” (knallers) afgestoken. We propten onze fietsen in een motorvoertuig met bak en lieten ons zo terugbrengen naar het centrum van Yangshuo.

    9 februari was net zo schitterend als de dag ervoor. Ditmaal gingen we voor mountainbikes (waarvan 1 met mandje), maar dat was achteraf gezien toch niet nodig geweest, vind ik. Het was vooral afzien , maar voor iemand zonder conditie heb ik het er nog vrij goed vanaf gebracht, vind ik. Ik heb nog nooit zo`n sportieve vakantie gehad . En alsof dat nog niet genoeg was, hadden we voor die dag bamboo-rafting gepland. Aan de drakenbrug wachtte onze shifu (professionele bamboevaarder) ons op voor een tocht over de Yulong-river. Onze rafting zag er als volgt uit: wij, luie tamzakken, namen plaats op een bamboovlot (waarop ook onze fietsen lagen), en lieten ons gedurende een dikke 2 uren verder roeien door een Chinees mannetje. Toch was het niet zo tam als het lijkt, aangezien we ook een aantal watervallen moesten overbruggen :). De momenten waarop we zijwaarts van een watervalletje dreigden te glijden, waren toch wel best spannend. Het was echt genieeeeeten! De zon was hemels, de uitzichten magnifiek... Onze shifu (met kapotte kleren en een onverstaanbaar accent, maar goedlachs en vriendelijk) deed af en toe eens een belleke, en eigenlijk was dat het enige wat de rust op de rivier verstoorde. We waren de enigen op de rivier!
    Een eindje verder werden we gedropt, en we fietsten verder naar onze laatste, maar daarom niet minder vermoeiende, fysieke inspanning: de Maanheuvel. Daar verbaasden enkele vervelende moedertjes ons met een woordje Nederlands. Het klimmen was echt niet te doen en ik zweette me te pletter , maar het uitzicht was natuurlijk wel weer de moeite.

    `s Avonds zijn we met de bus teruggekeerd naar Guilin. We wilden op onze laatste dag nog graag de rijstterrassen van Longshen doen, maar omdat we tot half 12 in ons bed hadden gelegen, zat dit er jammergenoeg niet meer in. In plaats daarvan hebben we dan maar de bus genomen naar een dorpje van 1000 jaar oud (Jiangtouzhou) waar iedereen de achternaam Zhou heeft. Vincent moest dat natuurlijk kunnen verifiëren door aan jan en alleman te vragen: Nin gui xing? (Wat is uw achternaam?) :)
    We hebben er een hele tijd rondgelopen en dan in de buurt nog typische Guilin-noedels verorbert, alvorens terug de bus op te springen. En dat was het dan. :). De volgende dag ben ik rond de middag met het vliegtuig naar Shanghai vertrokken (Vincent trouwens ook) om er Chinees Nieuwjaar te  vieren. Maar dat zal voor een volgende post zijn :).
     
    Ik ben ongelooflijk content over het tripje naar Guilin. Een reis vol spanning en avontuur (lol) met leuk gezelschap. Zo mogen er nog meer volgen!

    11-02-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koude tenen

    Ziezo , ik ga nu heel snel mijn blog even bijwerken voor ik morgenvroeg al op een volgende, langere reis vertrek.

     

    Van 27 tot 31 januari ben ik naar het ijskoude Harbin geweest. Harbin ligt in het noordoosten van China, niet ver van de Russische grens. Het is een miljoenenstad in Mantsjoerije en er wonen ongeveer 5 miljoen mensen. De naam Harbin betekent in het Mantsjoe “plaats waar visnetten te drogen gehangen worden”. De temperatuur varieerde er tussen de -15 en -30 (jaja  gene lach). Mijn reisgezellen waren 3 Duitsers: Steffi, Robert en Robert (maar we noemen hem Tim voor alle duidelijkheid).

    Wat is dat toch altijd om hier op tijd op de luchthaven geraken! Ik heb nog nooit een vlucht gemist, maar de tocht naar de luchthaven gaat altijd gepaard met stress. Je weet namelijk nooit of je een taxi zal vinden of niet, en een taxi “bestellen” gaat blijkbaar niet (de taxichauffeurs weten namelijk zelf niet naar wie je daarvoor moet bellen, of  ze zeggen dat hun bedrijf daar niet aan meedoet).

     

    Enfin, ook dit keer weer hetzelfde tafereel, zowel bij de heenreis als de terugreis: als kiekens zonder kop veel te lang met onze armen staan zwaaien en dolgelukkig zijn als er eindelijk een taxi stopt die dan ook nog eens de weg weet. Het plan voor de heenreis was als volgt: ik zou een directe vlucht nemen naar Harbin met tussenstop in Qingdao, en de Duitsers zouden een goedkopere vlucht nemen naar een naburige stad van Harbin met tussenstop in Dalian, om dan nadien de trein op te springen naar Harbin. Mooie plannen, maar in de praktijk is het een beetje anders verlopen . Om 8 uur ’s ochtends namen we op de luchthaven afscheid, en ik heb de Duitsers pas ’s avonds heel laat in ons hotel teruggezien. Blijkbaar was er een sneeuwstorm en hadden ze daardoor uren vastgezeten in Dalian, om dan uiteindelijk te horen dat de vlucht afgelast was. De eerste optie was terugkeren naar Wuhan en de volgende dag opnieuw beginnen, maar gelukkig hebben ze een tweede optie kunnen fiksen: een directe vlucht van Dalian naar Harbin.

     

    Ondertussen had ik me al geïnstalleerd in ons hostel: Little Fir. Het lag een heel eind buiten het centrum en het viel me eerlijk gezegd nogal tegen. Het personeel was niet vriendelijk, er was helemaal niets voorzien (voor toiletpapier moest je betalen), geen handdoeken ofzo, lawaai van de receptie, vuil, een reusachtige pissebed, doodgemepte spin op de muur, na een paar dagen ook nog eens een lekkend toilet (en bijhorende stank)... kortom, ik zag het hostel in het begin niet echt zitten. Ik vroeg dan maar direct een zwabber om de kamer eens door te vegen, maar de bediende nam een vuile zwabber en kwam eigenhandig mijn kamer nog een beetje vuiler maken. En net nu had ik mijn slippers eens niet bij :p. Ik ben niet lang in het hostel gebleven en besloot op mijn eentje een wandeling door het centrum te doen. Mijn eerste indruk van de stad was dat ik precies in Rusland zat. Ik ben nog wel nooit in Rusland geweest, toch kan ik het me levendig voorstellen . De lokale bevolking trotseert de koude zonder handschoenen en muts, maar na 5 minuten zonder handschoenen voelden mijn handen aan alsof er naalden in zaten. De stad zelf was, mede door het weer, grauw en grijs. Ik passeerde een lange straat minihuisjes en verkommerde appartementsblokken. Overal lag vuile sneeuw, waardoor alles vrij armoedig overkwam. Een oude stad dus, maar met een eigen karakter. Hoe pak je dat als toerist nu aan? Wel, eenmaal in Harbin, duffelde ik me direct in met een speciale (Chinese) broek, verschillende truien, thermisch ondergoed en 3 paar sokken. Een mondmaskertje, muts en oorwarmers vind ik onontbeerlijk . Als een robot manoeuvreerde ik me over straat tot in een kramikkelige stadsbus. Maar oh! Sommige bussen zijn hier verwarmd! In Wuhan zou ik een gat in de lucht gesprongen hebben, maar in mijn vele lagen kleding kon ik enkel puffen van de warmte .

    Door alle neonverlichting en ijssculpturen die je her en der in de stad kan vinden, is de sfeer die er heerst soms gelijkaardig met die van Xian.

     

    Een grote verrassing toen ik terug in het hostel kwam, was een grote groep jongeren die samen aan het musiceren waren. Ik heb me erbij gezet en ik was onmiddellijk contenter over het hostel. Rond een uur of 11 kwamen ook Steffi en co aan. Let the trip begin!

     

    Dag 2.

    Om 9 uur spraken we af met Matthias (Duitser) en Chad (Australiër) om naar het Tijgerpark te trekken. Onverwachts werden we ook nog vergezeld door twee Britse meisjes (Lucy en Kelly), die diezelfde dag pas gearriveerd waren. Mijn ontbijt was... hond. Serieus ;). Naast ons hostel bevonden zich een paar Koreaanse restaurants en daar stond echte hond op het menu. De hamvraag: hoe smaakt hond? Wel, beste lezertjes, ik vond het een beetje lijken op het soepvlees dat ons mama in de erwtensoep doet, maar dan met een straffere smaak (dus eigenlijk gewoon rundsvlees). Steffi vond het vergelijkbaar met schapenvlees, maar ik kan met niet goed meer herinneren hoe dit smaakt. Het gerecht was vrij pikant, een soort hondensoep met tofu eigenlijk. Jammergenoeg was het vlees wat uit elkaar gekookt en hing er weer een hele hoop “vet” aan. Enfin, ik weet nu hoe het smaakt en daar laten we het bij .

     

    Het Siberische Tijgerpark is een echte topper, vind ik. Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou zijn! Prachtige foto’s heb ik gemaakt. Ik moet wel zeggen dat ik op een gegeven moment toch ook wel Wuhan-zoo-taferelen ben tegengekomen, hetzij minder schrijnend. De loslopende tijgers zagen er echter allemaal gezond en wel uit. Met een busje toerden we door het park, en we legden geld samen om levende kippen te kopen om de beesten te voederen. (meer het idee van de Chinezen in de bus dan van onszelf). De levende koeien waren te duur… De kippen werden met een auto aangebracht en uit de wagen gesmeten.  Doordat ik zoveel foto’s wilde nemen, waarvoor ik steeds mijn handschoenen moest uitdoen, deden mijn handen na een tijd ongewoon veel pijn. Ook Robert heeft een probleem: als het te koud is, krijgt hij rode uitslag op zijn handen. Het is eigenlijk meer “verbranden” door de kou.

     

    Een volgende attractie was Sun Island: een park met een groot aantal sneeuwsculpturen. Nadat de meerderheid van onze groep in het zak gezet was bij het drinken van een waterige melkthee, vingen we onze grote wandeling aan. Het was prachtig! Je kan het vergelijken met de mooie zandsculpturen die je elk jaar in België kan bezichtigen, maar dan van sneeuw. Je kon er ook met een band van een sneeuwglijbaan glijden . Wat ik me ook nog herinner is dat ik bijna flauwviel van de stank, toen ik er naar het toilet ging.

     

    Op dag 3 vergezelden Matthias en Liam (Canada) ons. Eerst beleefden we een heel avontuur in het treinstation, waar ik de Duitsers per ongeluk opzadelde met treintickets voor 27 uren harde zitjes . Geef mij dan toch maar het vliegtuig ja. Bij het inruilen van de tickets werd ik natuurlijk weer geweldig onopvallend voorgestoken door een ongemanierde Chinees, die ik dan ook direct op zijn plaats gezet heb. Een andere man, die leek op een agent, wilde me dan weer tickets in het zwart verkopen. Toen dit alles eindelijk van de baan was, en de Duitsers 27 uren soft sleepers hadden te pakken gekregen, zijn we naar de St. Sophia Kerk getrokken. Binnenin kan je oude foto’s van Harbin bezichtigen. Harbin is begin 20ste eeuw trouwens getroffen geweest door een zware vloedgolf, en daar is in het centrum een groot monument voor opgericht. Hierna zijn we naar een Joodse synagoge gegaan, die ik niet zo boeiend vond. We wilden de bevroren rivier Songhua per kabelbaan oversteken, maar waren daar net 10 minuten te laat voor. Dan maar per bus naar het grote ijssculpturenfestival aan de overkant.

     

    Het was al bijna donker toen we aan het verlichte park arriveerden. In één woord: magnifiek! Prachtige ijssculpturen, van een lokale Harbin-bierfles tot een sfynx, een colosseum en een sprookjespaleis. We hebben er een paar uren rondgelopen, en dat was niet heel evident. Ten eerste ben ik één keer vrij hard onderuit gegaan :p dat was weer onvermijdelijk. Ten tweede zijn we Robert kwijtgeraakt, en niet één keer, maar wel 3 keer! Als er één ding is dat die jongen kan, is het verloren lopen  je zou bijna denken dat hij het opzettelijk doet. Ten derde begaven de camera’s het één voor één, en moesten we ze in één van onze 3 broeken bewaren om ze warm te houden. Ten vierde waren mijn tenen na een tijdje zo nat en koud (Chinese kwaliteitsschoenen) dat ik amper nog kon gaan. Toch deed de schoonheid van het park me die ongemakken vergeten ;). Halverwege namen we afscheid van Matthias, die terug naar Nanjing vertrok. Trouwens, hij kent toevallig Katrien, Tessa en Sara (klasgenoten van me) die in Nanjing studeren!

     

    De volgende dag vergezelde Liam ons opnieuw. Eigenlijk zijn we dus nooit enkel met ons gevieren op pad geweest . Eerst stonden er tempels op het programma, die ik geen must vind, tenzij misschien de Temple of Bliss. Hierna zijn we voor de tweede maal naar de kabelbaan getrokken, die nu wél toegankelijk was. Het was mijn eerste keer in een gondel en ik vond het leuk, ondanks de hoogte. We zijn de rivier daarna terug te voet overgestoken, en hebben onder andere een bevroren kikker gevonden (die was uit een vissersgat gesprongen). Op die rivier worden allerlei activiteiten gedaan: hondenslee, paardenkar, schaatsen... Er rijden auto’s over de rivier, en er wordt zelfs gezwommen! Dat hebben we jammer genoeg zelf niet gezien, maar een toerist heeft ons foto’s getoond. De tocht over de rivier was verschrikkelijk koud, maar prachtig. De maan kwam op en zag rood, het begon te schemeren en na een tijdje gingen de lichten van het ijssculpturen- park aan de overkant weer aan. Ten slotte zijn we nog langs een Disney-ijspark geweest, waar we al zingend met bevroren tenen doorliepen. Na een etentje in McDonalds, waar het vol zat met buitenlanders, namen we de taxi naar ons geliefde hostel. 5 personen is net te veel, maar ’s nachts geven taxi-chauffeurs al eens sneller toe. De dupe is natuurlijk onze kleine Steffi, die zich in een onmogelijke houding op iemands schoot moet wringen . ’s Avonds in het hostel hebben we elkaar dan maar eens gemasseerd, en dat deed deugd!

     

    HARBIN WAS ZUPAH  zeker de moeite om er de kou voor te trotseren!

     

    -          Wist je dat Harbin zo koud is dat je op sommige momenten voelt dat je snot bevriest :p?

    -          Wist je dat we een “pisboom” gezien hebben in het tijgerpark? Maw: de tijgers doen pipi tegen bomen en de pipi bevriest.

    -          Wist je dat we in Sun Island de Yellow Crane Tower (symbool van Wuhan) gezien hebben?

    -          Wist je dat bussen in Harbin belachelijk vroeg stoppen met rijden? (sommige stoppen al om 20.30!)

    -          Wist je dat Chinezen supervroeg in hun bed kruipen (ook jongeren)? We waren namelijk gisteren gaan biljarten en om half 11 waren we nog bijna de enigen die aan het spelen waren.

    -          Wist je dat Steffi op de tweede dag in Harbin twee uren lang mijn haren geborsteld heeft? Door de wind, mijn muts, mijn sjaal en mijn nieuwe krullen was mijn haar veranderd in één dikke dreadlock :p.

    -          Wist je dat Steffi en ik tijdens het douchen in ons hostel regelmatig kleine elektrische schokjes kregen? Ik heb op een gegeven moment zelfs een échte schok in mijn arm gehad.

    -          Wist je dat, toen wij als enigen nog vrij laat op restaurant zaten te eten, de bediende haar was deed op de tafel achter ons?

    -          Wist je dat er een psychopatische Chinees in ons hostel rondliep? Nadat hij de hele tijd al aan het loeren geweest was, begonnen we een conversatie. Hij beweerde dat hij van Japan kwam, maar had er niet op gerekend dat Liam een aardig mondje Japans kent. Toch bleef hij zijn leugen volhouden. Uiteindelijk waren we het er allemaal over eens dat die gast een echte creep was.

    -          Wist je dat Steffi aangereden is? Heel zachtjes, maar het was toch maar zo :p. Ayrton was trouwens ook al eens geraakt door een brommer, maar heeft zich toen maar een klein beetje verwond.

    -          Wist je dat in Harbin de spuug op straat bevroren is?

    -          Wist je dat de moeilijkheid bij Chinees eten altijd is wie het laatste stukje van een gerecht neemt?

    -          Wist je dat buschauffeurs in Harbin slechte chauffeurs zijn? Ze rijden allemaal met grote schokken, zodat er regelmatig een Chinees op u valt (als je zelf niet valt). Daar komt nog eens bij dat bussen regelmatig stilvallen van de kou.

    -          Wist je dat het in Harbin ’s namiddags om half  5 al begint te schemeren?

    -          Wist je dat er in de Wallmart nu een grote kitsch-afdeling is voor Chinees nieuwjaar? Veel rood, goud en bling bling dus.

    -          Wist je dat mijn studentenkaart in Harbin bijna geweigerd werd omdat ik wit ben en de persoon op de foto “zwart”? (de foto is genomen na mijn vakantie in Turkije)

    -          Wist je dat in Chinese warenhuizen (vb. Wallmart) altijd veel te veel volk werkt? Het is alsof je op een markt bent: langs alle kanten wordt geroepen en worden producten aangeprezen. Je kan niet rustig langs de rekken lopen of er komt iemand vragen wat je nodig hebt.

    -          Wist je dat Steffi en ik ons hebben laten photoshoppen in het Siberische Tijgerpark?  net echt! (ahum...) De foto is schots en scheef en Steffi haar achterwerk is hoekig ;)

    03-02-2010 om 17:00 geschreven door Kelan  


    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Busje komt zo?

    Gisteren was weer geweldig. Ik ben vrij laat naar Hankou vertrokken om te zoeken achter kleren voor Harbin (in de Walmart), en het spitsuur begon net op te komen. Ik had gelukkig een plaatsje in de bus, want de rit naar Hankou is lang. Al gauw zat onze bus propvol, zo vol dat de deuren van de bus amper nog toekonden, dat mensen bij busstops praktisch uit de bus “vielen” en een vrouw niet meer kon bewegen omdat haar haren vastzaten. Ik vind persoonlijk dat in de bus kruipen het moeilijkste niet is, het is het eruít geraken dat zo lastig is. We waren al een drie kwartier onderweg (maar de brug nog niet eens over), toen de bus stilviel. Lap. De chauffeur belde het bedrijf, maar het ging waarschijnlijk lang duren voor er een herstelchinees zou opdagen. Onze bus liep al snel leeg, en de meeste Chinezen gingen op straat staan om zich in andere passerende volgepropte bussen te wringen. Vanuit de stilgevallen bus kon ik het hilarische tafereel gadeslaan: Langs voor en achter murwden Chinezen zich in een andere bus. De chauffeur van onze bus hielp vanop straat gretig duwen. De deuren gingen natuurlijk niet toe (bepaalde Chinezen zaten maar half in de bus), en daarop begonnen andere Chinezen ook aan de deuren te sleuren. Ik dacht dat het niet lang zou duren voor ook die bus het zou begeven. Uiteindelijk is er een lege bus komen opdagen, en ben ik na lange tijd toch in Hankou gearriveerd.

     

    Ik was net op tijd om het avondeten met Pierre, Sam en de Duitsers nog mee te pikken, en na een klein feestje op het kot van Pierre zijn we rond 2 uur naar Grammy’s getrokken. Het heeft ons zo lang gekost omdat we te koppig zijn de chauffeurs te nemen die vóór de koten staan te wachten. Die rekenen altijd veel te veel aan, en doen bijna nooit iets van hun prijs af. Toen ik voor de eerste keer naar het tweede ziekenhuis moest, was ik vergeten een prijs af te spreken (normaal staat die prijs nochtans vrij vast, maar ik wist toen nog niet waar het ziekenhuis lag). Rara, surprise surprise: omdat het op dat moment sneeuwde, wilde die *** me natuurlijk bijna het dubbele aanrekenen. Na te hebben afgedingd, was ik echt lastig. Pech voor hem, want die taxi neem ik dus nooit meer. Dan doe ik er nog liever een half uur langer over om ter plaatse te geraken. Dat is dus het nadeel van een reusachtige campus eh  we zitten hier vrij rustig, maar na 10 uur rijdt de campusbus niet meer en is er dus geen andere optie dan taxi’s nemen, als je normale taxi’s kan vinden ten minste. De taxi’s die in’t zwart rijden, profiteren van bepaalde omstandigheden, en hanteren vaak andere prijzen voor Chinezen en buitenlanders.

     

    De club was lang geleden voor me, maar fantastisch rond 6 uur ben ik nog naar de McDonalds geweest met Erick en Edson (Angola). Na een paar uurtjes slaap ben ik daarnet bij Liu Zhi Hui gaan eten, die een Koreaans (eigenlijk meer fusion) gerecht voor me geprepareerd had. En nu, study time!

    23-01-2010 om 15:42 geschreven door Kelan  


    21-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.sushiiiiii

    Ik sta momenteel voor de reusachtige taak mijn blog up to date te brengen. Omdat ik een tweetal weken volledig out of the running ben geweest, is dat niet gemakkelijk. Telkens als ik naar het ziekenhuis moest, ging mijn hele namiddag eraan. Een taxi vinden rond het spitsuur is ook al niet evident, vooral niet als je zegt dat je naar Wuhan University moet J. Mijn universiteit ligt niet ver van het ziekenhuis, maar het verkeer errond zit er vanaf een uur of 4-5 potdicht.

     

    Laten we beginnen bij de tweede helft van december, toen ik op een vrijdagavond met Cici (een Chinees meisje dat ik op het Culturele Festival heb leren kennen) naar Hankou trok. Ze zou er ergens in een club een aantal mensen ontmoeten, waaronder buitenlanders. Uiteindelijk is die avond echt geweldig geworden, en bevond ik me opeens in een volledig nieuwe groep mensen: Colombianen, Amerikanen, Britten, Chinezen en Vietnamezen. De meesten onder hen zijn hier leerkracht Engels voor een jaartje of langer, en één van de Colombianen was ongelooflijk enthousiast over Wuhan. Een enthousiasme dat ik tot op heden nog niet deel, maar hij zei dat we na een paar maanden nog wel eens zouden praten .

     

    Ondertussen ben ik al een aantal keren gaan eten in Chicony (een grote shoppingmall met op de bovenste verdieping een groot aantal restaurants). De eerste keer ben ik met de Duitsers naar een Japanner geweest, en dat is nog altijd mijn favoriete restaurant. Ik ben er nu toch al een 3 of 4-tal keren geweest en ben ondertussen fan geworden van sushi. In België heb ik een paar keer sushi gegeten, maar rauwe vis en zeewier zei me toen niet echt iets. Smaken veranderen dus en deze sushi is écht goed. Ik heb naast Koreaans, Japans en westers ondertussen ook typisch Indisch gegeten. Op de medische campus is er een cantine met een Indische kok, omdat er zoveel Indiërs voor dokter studeren. Sarah had me uitgenodigd om met een aantal vrienden eens naar die cantine te gaan, en het was best goed.

     

    Dan zijn we al min of meer aan kerstavond en Kerstmis beland. Op kerstavond ben ik samen met Yang Wei (de Chinees uit mijn klas) en Katrina (Duitse) naar een protestantse kerk geweest om eens te zien hoe het er daar aan toegaat. Ik vond het eigenlijk niet echt verschillend van de protestantse vieringen (Grassprietpraise) waar ik in Balen ooit eens ben naar toegeweest. Een vurige vrouwelijke predikster, een jeugdkoor, een gevuld gebouw (het was dus niet in een echte kerk te doen). Na 10 minuten verveelden Katrina en ik ons al, en omdat we uiteindelijk vrij vroeg vertrokken zijn, hebben we blijkbaar de “show” gemist. Yang Wei vertelde ons namelijk dat er nadien een dans- en zangshow opgevoerd werd door onder andere een aantal buitenlanders. De gebedsruimte bevond zich in de buurt Simenkou, dus zijn Katrina, haar coole Chinese boyfriend en ik ergens in de buurt een hapje gaan eten en daarna naar de dansschool van die boyfriend afgezakt. Hij geeft daar namelijk les (breakdance enzo), en Katrina wou me er al eens lang mee naartoe nemen. Veel was er niet te beleven, en nadat ik had kennisgemaakt met een aantal andere coole dansende Chinezen besloot ik de rest van het gebouw (winkeltjes) te verkennen. Ik heb voor de eerste keer mijn nagels laten doen, voor maar 4 euro  valse nagels, echt mooi. Ik heb ze er nog maar pas afgehaald, en ik ga dat zeker nog eens laten doen.

     

    De dag erop, op Kerstmis, zijn we (de Duitsers, Ania, Pierre, Sam, Ayrton) weer gaan eten bij de Japanner en afgezakt naar een bar niet zo ver van Chicony. Tot mijn grote verbazing werd daar de Plopdans gespeeld toen ik binnenkwam! Ja, gewoon in het Nederlands! Blijkbaar mag je je eigen muziek opzetten als je daar iets komt drinken, dus er zullen me zeker Belgen zijn voorgegaan . Uiteindelijk, na lang twijfelen, ben ik met mijn lichtgevende kerstmuts en duivelshorentjes (die je hier trouwens overal ziet, bij mijn weten is dat meer voor Halloween?) die ik in Simenkou voor een spotprijsje gekocht had (in your face, Lichtstoet!), nog naar Grammy’s afgezakt, waar het veeeeel te druk was.

     

    Ten slotte het laatste belangrijke feestje: Oudjaar. Het was me gelukt 11 personen bij elkaar te krijgen voor een etentje in Guanggu (een groot shoppingmall met ook weer een groot aantal restaurants). Het is uiteindelijk een westers restaurant geworden waar we geweldig goed gegeten hebben. Aanvankelijk was de countdown gepland voor in een club, maar het was overal vrij veel inkom en uiteindelijk hebben we dat plan laten varen. Nadat we vergezeld werden door een paar van mijn klasgenoten heeft de countdown dus plaatsgevonden in het midden van een Shopping Mall . Het is eens iets anders he . De rest van de avond heb ik gespendeerd in club DF.

     

    Ondertussen heb ik de DVD van het Culturele Festival ontvangen, en ook al is hij niet echt professioneel (dat was te verwachten), en hebben ze tussen alle optredens belachelijke Engelstalige muziek geplakt, toch is het heeeeel fijn om alles terug te zien . Een paar weken terug heeft de universiteit een etentje georganiseerd voor alle medewerkers van het Festival. Een grote ruimte vol ronde tafels, superveel gerechten en 100 keer “ganbei” (schol!). Ik wist dat Chinezen van ganbei houden, maar ze moeten ook niet overdrijven eh. Telkens ik vol verheuging een stukje eten naar mijn mond bracht, moest ik mijn actie onderbreken omdat er weer één of andere Chinees aan onze tafel het glas kwam heffen. Ik heb dan ook nog eens het probleem dat ik helemaal geen bier of cola lust, dus ik heb dan maar telkens getoost met thee .

     

    Ten slotte nog een aantal leuke anekdotes en weetjes:

    -          Wist je dat wij in de klas geen verwarming hebben? Dit wil zeggen dat, sinds de winter gestart is, wij allemaal in de klas zitten met onze muts op ons hoofd, onze sjaal rond onze nek, meerdere truien en broeken, onze jas en eventueel handschoenen of oorwarmers. Er zijn ook studenten die een kleine warmwaterkruik meenemen om hun handen op te warmen als ze moeten schrijven. Op sommige momenten zie je je adem zelfs in de klas vliegen. Geen wonder dus dat veel Europeanen (voor wie de lessen niet zo belangrijk zijn) nog weigeren naar de les te gaan. Ik ben ook maar zelden geweest de laatste weken, of ik ben halverwege de les naar huis gegaan omdat mijn voeten zo bevroren waren dat ik het niet meer uithield. Geen wonder dat een mens ziek wordt natuurlijk, en omdat ik overlaatst zo erg ziek was, ben ik ook de laatste twee weken gewoon niet gegaan.

    -          Wist je dat je hier op straat regelmatig reclameborden voor het departement gynecologie van bepaalde ziekenhuizen kan zien? Maw: indirecte reclame voor abortus. Ook op reis in Xi’an had ik slogans gezien om de eenkindpolitiek te promoten.

    -          Wist je dat overlaatst ons hele appartement door de Russische meisjes werd volgegooid met rijst? Ik dacht dat dat enkel bij huwelijken gedaan werd, maar blijkbaar ook op gewone dagen. Het symboliseert geluk en je moet het één dag laten liggen. Madi heeft wel mogen kuisen natuurlijk, en was daar iets minder gelukkig mee.

    -          Wist je dat ik een paar dagen geleden mijn kot binnenkwam, de deur toedeed, de computer opzette en merkte dat ik gezelschap had? Er zat een rat aan mijn deur, en ze was absoluut niet bang van me. Na een tijdje gestaard te hebben, besloot ik Madi erbij te halen. De rat bevond zich op dat moment half onder mijn nachtkastje, en Madi en ik hebben de jacht ingezet. Maar het was niet te doen, want de rat was zo snel en sprong op een gegeven moment zelfs van mijn boekenkast over Madi’s schouder. Een vliegende rat als het ware. Ik besloot de shifu (onderhoudsman van de koten) erbij te halen, maar natuurlijk was die weer onvindbaar. Ten slotte heb ik in mijn wanhoop hier buiten een jongen aangesproken en gevraagd of hij een rat wilde mollen. Met een verfroller in de hand heeft die mijn hele kot kort en klein geslagen . Ik denk dat hij alles geraakt heeft, behalve de rat. Ten slotte ging de verfroller zelfs kapot, en liep de rat nog steeds vrij rond. Ze had wel haar staart verloren (die lag achter mijn bed) en liet nu zelfs een bloedspoor achter overal waar ze zich bewoog. Ten slotte heeft die jongen (my hero) het toch gefikst het overblijfsel van de verfroller in de rat te planten. Na een 5-tal minuten slaakte ze haar laatste piep. Mission completed, en ik heb mijn ganse kot mogen kuisen en opruimen, rattenstaart included. Ik heb 2 mooie foto’s van de rat toen ze vlak voor haar dood tussen mijn vuile was zat, maar ik mankeer een kabeltje dus ik kan ze weer niet online zetten :p. Ik maak er wel eens werk van.

    -          Wist je dat, toen ik overlaatst met Ayrton van het ziekenhuis terugkwam, de verkeerslichten vlak voor de hoofdpoort van Wuhan University het begaven? In het begin versprongen de rode en groene lichten niet meer, met alle chaos vandien. Je moet weten dat het verkeer hier sowieso al chaotisch is, vooral in de buurt van onze universiteit. (Vaak willen chauffeurs rond de avondspits zelfs niet naar Wuhan University rijden.) Toen we dachten dat de lichten terug werkte, bleek dat enkel het groene licht versprongen was. 2 keer rood nu dus, en de chaos ging onophoudelijk verder . Ongelooflijk wat voor manoeuvres chauffeurs hier soms doen! Ik heb al meerdere keren doodsangsten uitgestaan in taxi’s. Niemand stopt, voor niets. Gebeuren er dan geen ongevallen, vraag je je dan af? Ik heb zelden een ongeval gezien, maar vandaag wel een Indische student ontmoet die anderhalf jaar geleden zijn heup gebroken heeft in een dodelijk ongeval waarbij zijn Indische medestudent om het leven is gekomen. Flitspalen zijn er wel, zei een taxichauffeur me, maar de chauffeurs weten die allemaal staan, en nummerplaten zijn regelmatig onleesbaar.

    -          Wist je dat deodorant hier in de winter moeilijker te vinden is? Ik vroeg er in een grootwarenhuis achter, en kreeg als reactie: “Ah, je bedoelt datgene wat men in de zomer gebruikt?”. Er was maar één soort deodorant (Fa) beschikbaar momenteel, en dat stond zelfs uitgestald achter glas .

    -          Wist je dat tampons hier bijna niet gebruikt worden? De enige soort die hier te vinden valt zijn OB’s. Maandverband en inlegkruisjes zijn er echter in alle geuren en kleuren, rekken vol! Ik vind het vreemd dat de tampon hier nog geen ingang heeft gevonden (letterlijk en figuurlijk dan :p).

    -          Wist je dat Chinezen echt kuddedieren zijn? Een kraampje kan lang geen bezoekers lokken, maar als er één Chinees blijft staan en een aankoop doet, dan volgen er onmiddellijk 50 andere Chinezen. Hetzelfde gebeurt als westerlingen het podium opkruipen in een Chinese club. Het mag nog zo leeg zijn, maar als wij erop zijn gaan staan, staat het podium binnen de kortste keren vol dansende (nee, zeg maar gewoon “bewegende”) Chinezen.

    -          Wist je dat Sam (de Indiër) thuis een dromedaris heeft, schildpadden in het rond gooit of met de post verstuurt en konijnen in hun kooi aan het plafond hangt?

    -          Wist je dat Liu Zhi Hu binnenkort naar huis vertrekt, en ik probeer haar nu nog zoveel mogelijk te zien. Ik ga haar missen!

    -          Wist je dat de dokter me ondertussen al “Kleine Kerlijne” noemde? Ze zei dat we ook vrienden kunnen worden. Als ik een probleem heb, moet ik maar naar haar komen .

     

    Afgelopen zaterdag ben ik voor het eerst sinds een lange tijd terug buitengekomen. Eerst zijn we met de Duitsers, Sam en Pierre gaan eten en daarna hebben we zelf een klein feestje gebouwd op het kot van Pierre. Er zijn massa’s foto’s genomen (Steffi heeft ze). Ik probeer ondertussen foto’s bij elkaar te sprokkelen. Ook met Ariel ben ik nog sushi gaan eten om haar te bedanken voor haar hulp in het ziekenhuis. Ik heb goed mijn plan getrokken, en mijn ziekenhuiswoordenschat is er serieus op vooruitgegaan, maar haar hulp was toch meer dan welkom.

    21-01-2010 om 00:00 geschreven door Kelan  


    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Late wensen...

    Hej allemaal

    Ik weet het, het wordt tijd om nog eens iets van me te laten horen, vooral met al die feestdagen die ondertussen al gepasseerd zijn.

    Allereerst wens ik iedereen dus nog een late Zalige Kerst en Gelukkig Nieuwjaar J maar ik denk dat de meesten die boodschap al wel ontvangen hadden. Iedereen ook bedankt voor de wensen .

    Ik heb de laatste twee weken van 2009 een beetje genoteerd wat de moeite was om te vertellen op mijn blog, maar net op het moment dat ik wilde beginnen pennen (= na Oudjaar) ben ik serieus ziek geworden. En dit keer is het geen verkoudheid, of een oorontsteking. Het is een heel ernstige bacteriële infectie ten gevolge van al de antibiotica die ik in december gehad heb. Zoals ik al had gezegd, zijn ze daar in China nogal kwistig mee. Bij ons was dat vroeger ook zo, maar de laatste zijn ze tot het besef gekomen dat antibioticum meer kapot maakt dan dat het geneest. Het werkt dan wel op de korte termijn, maar maakt veel van uw afweersysteem kapot. In China is men echter zo ver nog niet. Als het op behandelingen, hygiëne en privacy in hospitalen aankomt, merk je dat China ook echt nog een ontwikkelingsland is, en dat heb ik dus deze week ook écht aan de lijve mogen ondervinden. Gelukkig voelde ik me op Oudejaarsavond net nog goed genoeg om uit te gaan, dus ik heb nog een leuke countdown gehad. Daarna was het echter gedaan met de pret, en vanaf 1 januari lig ik in bed (als ik niet in het hospitaal ben ten minste). Eerst ben ik naar een hospitaal hier vlakbij getrokken (gekoppeld aan deze universiteit), maar daar ging alles grondig mis. Een slechte dokter, een verkeerde inschatting, en daarna de verkeerde medicatie. Toen ik na 2 dagen nog steeds verging van de pijn, ben ik teruggegaan, om nog meer verkeerde medicatie te krijgen. Uiteindelijk heb ik gisteren, na 5 dagen, de wijze beslissing genomen om van ziekenhuis te veranderen, en sindsdien word ik goed behandeld. Dit ziekenhuis is het tegenovergestelde van het vorige, en het is blijkbaar gespecialiseerd in dit soort infecties. Het is proper, professioneel, respecteert je privacy, heeft geweldig goede en geduldige dokters en gespecialiseerd materiaal. Zulke ziekenhuizen bestáán dus wel, je moet ze alleen weten te vinden, want ze zijn niet wijdverbreid hier in Wuhan. Ik viel van de ene verbazing in de andere, en ik huiver nu enkel al bij de gedachte aan dat andere ziekenhuis. Ik moest stoppen met alle medicijnen die ik aan het nemen was, en ik moet nu elke dag naar het ziekenhuis voor behandeling en controle. Er is beterschap op komst, maar het is nog steeds hard. Ik krijg echter heel veel steun van mijn vrienden hier, die me eten brengen of vergezellen naar het ziekenhuis of op bezoek komen of zelfs (zoals Madina) stiekem mijn hele kamer poetsen en opruimen.

    Dit was tot op heden de verschrikkelijkste week hier in China, en ik hoop echt dat het nu genoeg is. China is hard voor me . Gelukkig kan ik uitkijken naar eind januari, wanneer mijn maandje reizen begint. Eerst staat Harbin op het programma. Ik vertrek op 27 januari samen met de Duitsers Robert, Tim en Steffi. Daarna staan Guilin en Yangshuo op de agenda (met Vincent) van 4 tot 11 februari, waarna ik rechtstreeks doorreis naar Shanghai, om met Gong Yiwei en de rest Chinees Nieuwjaar te vieren op 14 februari (jep, tegelijk met onze Valentijn). Laten we hopen dat mijn gezondheid vanaf nu wat gaat meewerken .

    Wat betreft de examens, die starten hier op 18 januari, en op dit moment is dat dus een kleine ramp omdat ik noch naar de les kan, noch kan studeren. We gaan alleszins redden wat er te redden valt. We zien wel wat het geeft.

    Ik ben zeker van plan om het relaas van de laatste twee weken van 2009 nog neer te pennen tijdens één van de volgende dagen. Op dit moment is mijn camera kapot (al van vóór Kerstmis), maar ik sprokkel de genomen foto’s wel samen, en ik zorg zo snel mogelijk voor een nieuwe kodak. De dvd van het Culturele Festival is naar het schijnt ook op het kantoor aangekomen, maar ik ben hem nog niet gaan afhalen. En ten slotte heb ik vandaag ook een langverwacht pakje aangekregen 2 kilo chocolade van mijn grootouders. MERCI , you made my day!

    07-01-2010 om 21:07 geschreven door Kelan  


    18-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jingle Bells

    Antwoord op de vraag

     

    Neen, Chinezen hebben helemaal geen kersttraditie, maar onder invloed van het Westen wordt het steeds meer gevierd. Je kan het vergelijken met Halloween dat in Europa zo opkomt. Ik ben ervan overtuigd dat veel Chinezen niet eens de achtergrond van Kerstmis kennen. Zo zijn een hele hoop restaurants hier in Wuhan momenteel met kerstdecoratie versierd, en lopen de obers met kerstmutsen rond. Toch valt er hier verder weinig van Kerstmis te merken, wat natuurlijk anders is in Peking of Shanghai. Hetzelfde met Nieuwjaar: hier in China is dat eigenlijk niet zo’n megagroot feest omdat hier het Chinese Nieuwjaar (oftewel het Chinese Lentefeest) pas het échte nieuwjaar is. Chinezen hebben wel vakantie op 1 januari, niet op Kerstmis. We hadden normaal zelfs les op Kerstmis, maar we hebben vakantie gevraagd (ze zijn daar hier erg soepel in).

    De datum van het Chinese Nieuwjaar is elk jaar anders, en wordt bepaald aan de hand van de maankalender. Dit jaar valt het op zondag 14 februari 2010. Het jaar 2010 is volgens de Chinese maankalender trouwens het jaar 4707, het jaar van de Tijger. Het Chinese Nieuwjaar valt eigenlijk meer te vergelijken met ons Kerstmis dan ons Nieuwjaar, omdat het samen zijn met familie centraal staat. Iedereen heeft dan een week vakantie, “de gouden week”. Het gevolg is een ware volksverhuizing, en een verstopt transport, elk jaar opnieuw. De andere “gouden week” is al voorbij; dat was de Oktober-vakantie ter gelegenheid van de Nationale Feestdag.

     

    Ik heb op internet gezocht naar foto’s en filmpjes van ons Culturele Festival (op een paar foto’s ben ook ik te zien). Dit zijn de links:

    -          http://itv.hbtv.com.cn/content/2009-12/12/content_1703003.htm (nieuws van Hubei, kijken vanaf 5:30 – enkele vrienden van mij komen hierin voor)

    -          http://blog.sina.com.cn/s/blog_4a6ede7f0100g8z3.html (filmpje, Amerikaan Erick wordt hierin geïnterviewd)

    -          http://bbs.youshouka.com/thread-19071-1-1.html (een hele hoop foto’s van het optreden van zaterdagavond, ik sta er een paar keer op in groep)

    -          http://www.hb.xinhuanet.com/photo/2009-12/14/content_18492240.htm (een Chinees artikel met een paar foto’s)

    -          http://bbs.cnhan.com/dispbbs.asp?boardid=10&Id=850299&star=2 (een aantal foto’s)

     

    Ik ben ook gefilmd geweest (heel kort, in groep), maar ik ben het nergens tegengekomen jammer

     

    xxx

    18-12-2009 om 06:34 geschreven door Kelan  


    15-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aaaaaah meili de Luojia Shan! (Aaaaaah mooie berg Luojia!)

    Waaaw waar moet ik beginnen...

    Ik heb het ongelooflijk druk gehad de afgelopen twee weken. Na mijn terugkomst van Xian was ik, ondanks een fijn weekend, een beetje de kluts kwijt. In vergelijking met Xi’an leek alles hier maar grauw, grijs en mottig. Van de eerste week terug thuis herinner me ik niet bijster veel meer, enkel dat ik een groot aantal lessen geskipt heb omdat ik me  slecht voelde, en dat ik gans seizoen 1 van Lost op een week tijd heb uitgezien. Alsof dat nog niet genoeg was, ben ik de week daarna terug ziek geworden, nét toen de voorbereidingen voor het Culturele Festival in stroomversnelling kwamen. Regelmatig vertrokken er bussen, volgeladen met buitenlandse studenten, van de koten naar een grote zaal in een ander deel van de campus. Ik had de hoop al opgegeven om nog mee te doen aan de show, vooral omdat, telkens er plannen waren, die telkens om één of andere reden op het laatste moment afgeblazen werden. Op een gegeven moment werd ik dan toch nog gecontacteerd voor het eindlied, en omdat ik zo graag wou meedoen, heb ik me moeten verzoenen met de inhoud van het lied, dat ironisch genoeg getiteld was: “Ik hou van u, Wuhan University.” Vanaf dat moment (ondanks het feit dat repetities regelmatig gecancelled werden, waardoor ik ook bij dit programma lang mijn twijfels had) was ik zo goed als dagelijks druk bezig met het kwelen van hoe geweldig Wuhan University wel niet is. Dankzij dit lied heb ik nog 4 Duitsers leren kennen, die nog maar net gearriveerd waren op de medische campus en hier voor één semester gaan blijven. Tóch nog een paar Europeanen die geïnteresseerd waren in het festival dus .

     

    Daarnaast kreeg ik ook nog telefoon van Sarah (Sri Lanka), die me vroeg of ik ook wou meezingen in het beginlied, dat ook al een lofzang was over Wuhan University en de “berg” (Chinezen noemen alles nogal snel een berg) waarop onze campus gesitueerd is (Luojia shan). De eerste keer dat ik het nummer hoorde, vond ik het op geen zak trekken. Het was zo’n beetje een foute mix: heroïsche kreten, een veel te hoge Chinese mannenstem, Chinese rap en een refrein dat helemaal niet in het lied paste. Ik hoopte stiekem dat de rap niet zou worden gecoverd, maar daarin was ik goed fout, want ik kreeg direct een stuk rap toebedeeld. En MC Kelan was born . Maar door het nummer steeds maar opnieuw en opnieuw te herhalen (de rap is echt moeilijk en heel snel), vond ik het lied na een tijd zo slecht nog niet.

     

    Het had wel iets, met de hele bende in die zaal en naar elkaars optreden kijken. De pest is gewoon dat het overal zo koud is! Waar er ook gerepeteerd werd, het was er sowieso te koud. Gelukkig was ik 5 november paraat om ons rapnummer te gaan opnemen ergens in de buurt van de campus. De zangers waren: Sarah, Shikah (Nepal), Lagan (Nepal), Xuan Min (Koreaans), Made (Senegal), Ate (Turks), Ake (Gabon) en ik. De bedoeling was het nummer op te nemen, zodat we het tijdens de show gewoon zouden moeten playbacken en we ons meer zouden kunnen focussen op de rapbewegingen . Ik verschoot nogal toen we op de opnameplaats arriveerden, want het was professioneel! De gebouwen trokken op niks, maar eenmaal binnen voelde ik me net Jennifer Lopez . Wij stonden daar met onze koptelefoons op onze kop, en achter glas zaten de “mixers” die ons advies gaven en aftelden. Het nummer was ooit al eens opgenomen geweest, en onze stemmen werden gemixt met de stemmen van het “koor” zodat het leek alsof we niet met 8, maar met 50 aan het zingen waren . Daarna hebben de rappers hun stuk apart ingezongen, en het resultaat mocht er zijn! Ik ga dat nummer nog op de één of andere manier proberen vast te krijgen, en Shikah heeft foto’s van de opnamestudio, maar ook die heb ik nog niet gehad.

     

    Afgelopen week was toch wel het drukst van al, vooral omdat ik om de haverklap naar het hospitaal moest. In het begin was dat niet voor mezelf, maar voor Ayrton, die vorige maandag geopereerd is geweest. Vraag me niet wat ze juist gedaan hebben, en ik denk dat hij het zelf ook nog steeds niet weet , maar ik vermoed dat het gewoon zijn appendix was. Sam, de Indiër, is er rotsvast van overtuigd dat de dokter hem een worm had laten zien (die ze dus uit de buik van Ayrton zouden gehaald hebben), maar niemand heeft het de dokter gevraagd, aangezien noch Sam noch Ayrton Chinees spreken. Er was wel een meisje dat Ayrton erg geholpen heeft met bijvoorbeeld het inhuren van een “verzorgster” en het invullen van documenten. In Chinese hospitalen zorgt normaal de familie voor de zieke, maar de mensen voor wie niemand kan zorgen, huren een verzorgster in. Je betaalt haar per (halve) dag, en zij helpt je dan met allerlei basisdingen. Ayrton was echter niet heel enthousiast over deze verzorgster, omdat ze zijn spullen verlegde zonder het eerst te vragen, hem wakker maakte wanneer ze het zelf nodig vond en zijn jas als deken gebruikte als ze zelf een uiltje wilde knappen. Op het moment dat ik er was, was ze zo aan het prossen met de baxter van Ayrton dat uiteindelijk de échte verpleegsters moesten komen. Laat die verzorgster voor mij ook maar zitten ja . Ik was in 2005 al eens in een Chinees hospitaal binnengeweest (op zoek naar een toilet), en ik herinnerde me dat het er smerig was, en dat vond ik hier ook (maar toch ietsjes properder). Ook Ayrton was er niet over te spreken. Zo zijn er bijvoorbeeld geen bezoekuren, en kan iedereen er om het even wanneer binnenspringen. Het gevolg is een constant lawaai, zodat Ayrton na zijn operatie heel slecht geslapen heeft. Hij deelde zijn kamer met twee oude Chinezen, die er een heel stuk slechter aan toe waren, en dus ook gestoord werden telkens er buitenlanders bij Ayrton op bezoek kwamen. De muren waren vuil, de lucht was er muf, en de bedden veel te hard. Ik zou het verschrikkelijk vinden als ik daar een week zou moeten blijven. Wat ik ook vreemd vond, was dat in de liften van het hospitaal iemand zit om de lift te “besturen” . Je komt binnen, je zegt je verdieping, en die persoon drukt dan op de knopjes en verwittigt je als je eruit moet. Stel je voor: de godganse dag op een krukje in een lift moeten zitten! In China maken ze echt van alles een job  de wildste beroepen vind je hier!

     

    Na het bezoek aan Ayrton ben ik zelf ziek geworden en ben ik naar het ziekenhuis van Wuhan University binnen de campus gegaan. Ik zag er echt tegenop omdat ik eerst langs het kantoor moest voor een ziekenboekje. Eenmaal op het kantoor, wisten ze natuurlijk weer niet waar ze dat moesten zoeken en bleek dat ze enkel reeds ingevulde boekjes hadden. Na een tijdje wachten heb ik dan toch nog het “laatste” lege boekje meegekregen. In het ziekenhuis eerst geregistreerd, daarna langs de dokteres, die ook weer in een vrij smerig lokaaltje zat met gereedschap waar ik mijn bedenkingen bij had. Ze heeft vrij lang in mijn rechteroor zitten pulken (ik had gewoon een oor- en keelontsteking), ze heeft een hele bladzijde volgepend (ik kan er amper iets van lezen) en me dan een voorschrift meegegeven. Ik moest “打针” (dazhen), oftewel “een spuitje krijgen”. Ik dacht dat dat vrij gauw gefikst zou zijn, maar ook daar had ik het weer mis. Toen ik mijn voorschrift bij de apotheek van het ziekenhuis binnenbracht, kreeg ik geen spuitjes, maar een viertal middelgrote flessen, een paar kleine flesjes, en 2 doosjes keelpastilles mee. Hierna moest ik door naar een zaaltje waar allerlei mensen met baxters zaten. Ik wist hoe laat het was  en ik mocht er zelf (met mijn dikke frak en muts op mijn kop) gaan bijzitten. De meeste Chinezen zaten er maar met 1 of 2 flessen, maar ik had er dus 4, en ik heb er bijgevolg langer dan 3 uren met die naald in mijn hand gezeten (en het was er KOUD). Omdat ik voelde dat het lang ging duren, is Faisca (oftewel Orestes, student van Angola) er komen bijzitten. De dagen daarop ben ik nog 2 keer teruggegaan, telkens voor 4 flessen. In totaal heb ik hiervoor 2,10 euro moeten betalen. Eigenlijk was het nog niet zo erg, want ik geraakte er telkens aan de praat met andere Chinezen, en ook de verpleegsters waren heel geïnteresseerd. Toch ben ik geen fan van deze manier van spuitjes geven . Het duurt veel te lang en het doet soms ook wel pijn, ook al lijkt het erger dan het is. Ik vind dat ze me nogal veel flessen gegeven hebben en ik vertrouw het niet. Gisteren ben ik op controle geweest en kreeg ik te horen dat ik nogmaals 2 dagen spuitjes mocht komen halen, waarna ik zo’n vies gezicht trok dat ze me uiteindelijk toch pillen gegeven hebben. Op dit moment ben ik bijna genezen, en dat werd ook wel tijd. Ik heb met verschillende studenten van de medische campus gesproken, en zelfs zij laten, als zij zelf ziek zijn, nooit injecties zetten.

     

    Afgelopen weekend (festival-weekend) was dus druk. Na een ganse week druk repeteren, ben ik zaterdagochtend om half 8, in de gietende regen, met het materiaal van onze ambassade naar de plaats van de culturele tentoonstelling getrokken. Het weer was verschrikkelijk slecht, en het toppunt was dat de tentjes niet eens een dak hadden, dus de tentoonstelling viel letterlijk in het water. Het was bijna niet mogelijk om iets klaar te zetten, vooral niet voor de standjes die eten wilden klaarmaken. Iedereen was druk bezig met grote plastieken zeilen te versleuren, en het aantal aanwezige Europeanen was bedroevend. Ik deelde mijn tent met Zwitserland (Mikko), Engeland (Ed) en de Spanjaarden (van wie niemand was komen opdagen). Na het ophangen van enkele posters ben ik voor een paar uurtjes naar het ziekenhuis gegaan (voor mijn baxter), en toen ik terugkwam, trof ik in mijn tent Mikko en Ed, die daarna direct vertrokken zijn. Ook ben ik een eerste Belg tegengekomen! Hij werkt onder andere in Wuhan, en was vorig jaar ook op het festival komen kijken. Zijn naam is Christophe (Waal), en hij heeft me even geholpen met het tentje, het uitdelen van brochures en het maken van foto’s. Rond 2 uur moest ik echter al door naar een repetitie, en dus bleef de Europese tent leeg achter.

     

    Deze repetitie was niet de repetitie voor de show in de campus (zondag), maar was voor een andere show (zaterdag) die ook op televisie zou worden uitgezonden (ik geloof voor de provincie Hubei). Naast enkele Chinese acts, een paar dansacts uit de show van onze universiteit (waaronder India en Angola), moesten wij onze “Ik hou van u, Wuhan University” opvoeren. De zaal was prachtig (en warm!), en voor onze act mochten we zelfs het bewegende podium gebruiken! (we kwamen als echte professionals uit de grond ) Tot 2 minuten voor we moesten opkomen, hebben we het einde van het nummer gerepeteerd. Bleek toch niet dat de Chinese presentatoren terug het podium opkwamen en ons nummer gewoon afgebroken werd . Ook weer typisch.

     

    Zondag was het weer beter (het regende niet) en ben ik rond 11 uur terug naar mijn tent vertrokken met het overige materiaal. Mikko vertrok toen ik aankwam, Ed is gewoon niet komen opdagen (en misschien had hij wel gelijk, maar ik stond daar wel schoon alleen), en die Belg is er maar 20 minuutjes geweest. Gelukkig is er een Chinese vriend van me bijgesprongen, en die heeft me de ganse tijd gezelschap gehouden. Achteraf gezien had ik sneller moeten vertrekken om zelf ook een beetje van de ganse tentoonstelling te genieten en verschillende gerechten te proeven, want ik ben verschillende uren bij de tent en het materiaal gebleven en dat was echt vermoeiend. Niet enkel door de kou, maar door al die Chinezen! Ik voelde me als in een dierentuin: Chinezen trokken constant foto’s van me, en zelfs niet enkel Chinezen, maar ook verschillende buitenlanders. Ze wilden allemaal babbelen of hun Engels oefenen, mijn contactgegevens hebben etc. etc. Omdat de posters zo afzagen omwille van het weer, had ik besloten ook posters uit te delen, en dat was een succes. Een uurtje later kwam er zelfs een Chinees terug met de diamant-poster (reclame voor Antwerpen) om hem door mij te laten signeren .

     

    Ik ben maar één keer heel snel langs de andere standjes kunnen lopen, heb wat Angolees eten naar binnen gewerkt, en heb me naar de repetitie gehaast, ditmaal voor de rap-song. Door de koude was het allemaal best vermoeiend, en ik was blij toen het spektakel eindelijk van start ging (met vuurwerk en al). De beste dans was toch wel die van India; ongelooflijk hoe ze de choreografie zo perfect ingestudeerd gekregen hebben. De sfeer was goed en zondagavond ben ik dan nog, ondanks het feit dat ik doodmoe was, naar een afterparty in Grammy’s geweest. Minder volk dan anders, maar daarom niet minder plezant .

     

    Vorig jaar was het Culturele Festival een veel groter succes. De zon scheen toen zelfs, en iedereen kon in zijn traditionele kleren rondlopen. Normaal valt het Festival in de tweede helft van november, en ik snap niet goed waarom ze het nu zo laat pas hebben gedaan. Eigenlijk is zo’n festival iets voor in de lente, want de koude (en vooral de regen) hebben het dit jaar toch wel verknald. Vorig jaar hingen de Europeanen meer aan elkaar (hoorde ik van de Amerikaan Erick) en was ook het Belgische standje een succes. Nuja, I’ve done my best .

     

    Ik kan met plezier aankondigen dat de verwarming in onze koten eindelijk is opgezet, en ook dat we nu praktisch altijd warm water hebben! De laatste 2 weken hebben ze hier beneden alles opengelegd, en hebben ze, geloof ik, een groot aantal waterbuizen vernieuwd. Op kot is nu dus alles dik in orde. Nu Nitzan weg is, heb ik haar matras (die zachter is) onder die van mij gelegd, en sindsdien slaap ik als een roosje. Ik word soms nog wakker van het lawaai, maar veeeel minder! Ik zal de matras wel terug effe moeten missen als er bezoek voor Nicole is, maar goed, ik ben al blij met de nachten die ik nu heb .

     

    Er zijn nog een paar dingen die ik wou vertellen. In Xian heeft Eddy me regelmatig geholpen door te bellen naar een informatie-lijn. Die is gratis (Wuhan heeft er zo ook één), en je kan vragen wat je wil, van businformatie tot openingsuren tot ... Ik vraag me dan af of daar niet veel misbruik van gemaakt wordt. Op een gegeven ogenblik kon ik niet meer op de naam van een plaats in Griekenland komen, en Eddy nam zijn gsm en belde naar die lijn . Jammergenoeg werkte het internet van die mevrouw op dat moment niet, dus kon ze ons niet helpen. Chinezen gebruiken dat nummer constant. Zo hebben Chinezen regelmatig in mijn plaats gebeld als ik de weg naar een bezienswaardigheid niet vond. Hilarisch was het moment waarop Eddy belde voor busnummers, toen hij druk bezig was koffie te halen. Toen hij antwoord kreeg, was hij vergeten wat hij net gevraagd had .

    Daarnaast heb ik een speciaal soort specerij ontdekt in Xi’an: super-mini-shrimps die je zowat aan alles kan toevoegen (van hotpot tot dumpling soup). Chinezen gebruiken het net als peterselie. 

    Dan moet ik toch nog even kwijt dat het soms heel vreemd kan doen constant tussen talen te moeten switchen, zodat ik na een telefoontje met Ayrton gewoon in het Engels begon tegen Kirsten. Soms gebruik ik Chinese woorden tegen iemand die geen Chinees kent, of babbel ik Nederlands tegen Nitzan. Als de nood om Nederlands te praten echt hoog is, kan ik steeds tegen de Duitsers zeveren en zien wat ze ervan verstaan.

     

    Gisterenavond waren de Europeanen sinds lange tijd nog eens bij elkaar, ditmaal samen met Jonatan (verloofde van Nitzan), Madina en de Russische meisjes. Het was namelijk één of andere Joodse feestdag  een mooie gelegenheid dus om nog eens gezellig bij te praten. Voorlopig zijn er nog geen plannen voor Kerst... we zien wel wat er uit de bus komt.

    15-12-2009 om 00:00 geschreven door Kelan  


    30-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.if we took a holiday...

    Hi people!

    It has been a while eh! Ik heb echt ongelooflijk veel te vertellen, dus dat belooft weer . Ik heb zonet genoten van een zalige hete douche... jawel, hier op kot! Eindelijk, want ik had nog niet kunnen douchen sinds ik terug ben van mijn tripje naar Xian, de stad van de T-warriors oftewel het Terracotta-leger, waar ik in 2005 al eens geweest was.

     

    Het weekend voor mijn vertrek was zalig, net zoals afgelopen weekend trouwens. Een wijnavond met Burak, Nitzan, Dani, Mikko..., een dagje Simenkou met Ayrton (Simenkou is een fijne omgeving om te winkelen aan de oever van de Changjiang, waar ik op 1 oktober ook naar het vuurwerk ben gaan kijken), een zalige nacht @ Grammy’s, een etentje en Starbucks’ke met dezelfde bende en ten slotte een paar uren skypen met Morgane uit Mol . Grammy’s is zo’n beetje mijn vaste stek zaterdagavond. Dat valt altijd honderd procent mee, al vind ik dat ik ook nog eens wat andere clubs zou moeten uitproberen. Buiten het feit dat de muziek er altijd loeihard staat en de vestiaire maar een gesukkel is, heb ik er niks op aan te merken. En ik ken er ondertussen al heel wat volk, wat het natuurlijk alleen maar plezanter maakt. De mensen met wie ik uitga, variëren, maar meestal is ofwel Ayrton ofwel Sam erbij. Daarnaast gaan ook Madi en de Russische meisjes vaak uit, en de Fransen, Pierre en Ania. Verder huppel ik maar wat rond . Grammy’s was vorig jaar helemaal niet zo populair blijkbaar, in tegenstelling tot een andere club (DF) die op dit moment op de rand van een faillissement staat.

     

    Echter, de koude klaslokalen, het slechte slapen, de koude douches, het uitgaan én de regen van die zondag hebben ervoor gezorgd dat ik voor het eerst ziek ben geworden. De week voor mijn vertrek ben ik dus al niet meer naar de les gegaan, en ik was nog steeds niet helemaal in orde toen ik op reis vertrok. Echter, ik heb wel nog de afscheidsavond van Nitzan meegepikt. Ed had die avond heerlijk gekookt voor ons gevieren en ik voelde me direct een stuk beter. Nitzan is ondertussen met haar fiancé Jonatan verhuisd naar een appartement buiten de campus. Jonatan heb ik ondertussen nog niet in’t echt gezien, maar dankzij het geskype van Nitzan voelt het alsof ik hem al ken J.

     

    De voorlaatste dag sprokkelde ik al mijn energie samen om de laatste dingen nog snel in orde te krijgen voor mijn vertrek. Ik keek er ongelooflijk naar uit Eddy terug te zien. Eddy is een Xianees (en we vinden steeds meer woorden uit ) die ik, net zoals Gong Yiwei, in Leuven heb leren kennen. Vorig jaar in oktober is hij, na een paar jaar in België geweest te zijn, terug naar China getrokken om werk te zoeken. Het heeft lang geduurd, maar uiteindelijk heeft hij in Xian een job gevonden die hem bevalt. Ik weet nog goed dat hij me beloofde een goede gids voor me te zijn als ik ooit naar Xian zou komen, en die belofte heeft hij meer dan waargemaakt. Ik bof met zulke Chinese vrienden  , echt!

     

    We zullen beginnen bij het begin. Ahum.

    Donderdagavond, 19 november, ben ik samen met Dani (Duits) en Mikko (Zwitser) op het vliegtuig naar Xian gestapt. Het kostte een dik uur om er te arriveren, en we stonden al direct voor een gesloten deur. Ons jeugdhostel Han Tang Inn was blijkbaar van locatie veranderd, en er was niet direct iemand die ons de weg kon wijzen. Gelukkig stopte er een Chinees met een reusachtige auto die ons aanbood ons voor de deur van het hostel te droppen. Deze weldaad gaf al direct de toon aan voor de rest van mijn verblijf in Xian, maar daarover later meer . De kamer was heaven voor ons, al was het alleen nog maar omdat ze insecten- en rattenvrij was. Ik heb er élke dag gedoucht, wanneer ik maar wou ! Je zou er de tranen van in je ogen krijgen, al die luxe! Vlakbij het hostel aten we barbecue, die heel wat beter was dan de barbecue die ik gewoon was. Een goed begin dus .

    De volgende dag trokken we naar het toeristenbureau voor een kaartje, en daarna naar de moslimbuurt. Die ligt pal in het centrum en is op zich heel gezellig, maar de mensen waren chagrijnig en onvriendelijk. Misschien zijn ze te gewoon aan het toerisme? In tegenstelling tot de lokale Xianezen, vond ik hen absoluut niet behulpzaam. Je moest daarnaast nog maar je camera bovenhalen of ze wilden er geld voor. Echter, de (deels openlucht-)moskee, pal in de moslimwijk, was prachtig! Door de serene sfeer, het Korangeprevel op de achtergrond, de oude moslimchinezen en spelende kinderen waande ik me plots ergens heel anders dan in het chaotische China.

    Na het bezoek aan de moskee proefden we een typisch moslimgerecht, “Yangrou Paomo”. Het duurde een tijdje voor we doorhadden hoe het macheerde. Je krijgt elk een stuk brood, dat je in kleine stukjes moet scheuren. Je hebt er wat geduld voor nodig, dus geen aanrader als je razende honger hebt . Na dit werk geef je je kom met stukjes brood terug aan de keuken, en zij voegen er dan noedels, specerijen en lamsvlees aan toe. Niet slecht! In de straatjes rond de moskee kan je massa’s zoetigheden vinden, waaronder allerlei soorten gedroogd fruit en een soort gebak met “shizi” (persimmon, kaki-vrucht).

    Hierna trokken we naar het Stelae Museum, dat ik niet zo heel subliem vond. Ik passeerde een straatje dat ik me nog herinnerde uit 2005, waar ik toen een prachtige foto genomen heb van 3 Chinese kinderen. Het was koud en we namen onze toevlucht tot één van de vele Starbucksen in de buurt van de Bell Tower, waar ik Eddy na een jaar terug ontmoette! Hij nam me mee naar... Pizzahut :p (niet mijn idee). De Pizzahut in China valt echter niet te vergelijken met onze Pizzahut. De Chinese heeft een zéér groot aanbod, en het zijn stuk voor stuk lekkere en deftige gerechten. De avond was echter nog niet voorbij, en Eddy nam me mee naar een massageplaats. De belangrijkste massage die er gegeven werd, was de voetenmassage, maar Eddy en ik namen een all-in . Zo tam als een zak zijn we daarna in een gezellig café in Defuxiang gaan bijpraten, en het was geweldig.

     

    Eddy zou me tijdens het weekend meenemen op tweedaagse uitstap naar Hancheng (meer bepaald Dangjiacun). Dit is een goed bewaard dorpje uit de Ming-dynastie, op 4 uurtjes van Xian. Een hele trip, en daarom schakelde Eddy de chauffeur van zijn moeder in. De bus was ook een optie, maar zoals Chinezen zijn, willen ze je het zo comfortabel mogelijk maken. Na een ontbijt in de moslimbuurt, zijn de shushu (nonkel, zoals Eddy hem noemt), Eddy en ik aan onze roadtrip naar Hancheng begonnen. Onderweg kon ik genieten van prachtige landschappen, allemaal terrasbouw, ook al is de grond er vrij schraal. In Dangjiacun besloten we een Chinese gids te nemen. Moeilijk, aangezien haar woordenschat vrij gespecialiseerd was, maar natuurlijk een goede luisteroefening voor mij . Het dorpje was klein, maar ik ben content dat ik het gezien heb. In de zomer kan je er zelfs overnachten. Hancheng leek ons eerder saai, en daarom besloten we dezelfde avond nog terug naar Xian te rijden. Het plan was om de bus te nemen, omdat de chauffeur bij zijn ouders op het platteland zou blijven eten alvorens naar Xian terug te gaan, maar hij nodigde ons uit hem te vergezellen. Voor ik het goed en wel besefte zat ik op de boerenbuiten, en reed de auto over modderige wegen die eigenlijk niet eens wegen waren. We stopten voor een betonnen gebouw met een grote poort, en al gauw werden we verwelkomd door de ouders van onze chauffeur. Ik vond het zo interessant eens een boerenwoning te zien. Vanbuiten lijkt het gewoon een blok, maar eenmaal binnen de poort zie je dat alles is opgebouwd rond een koertje. De kamers zijn zelden met elkaar verbonden, en de deuren komen allemaal uit op de binnenplaats. Zo is er een living, een keuken, een werkplaats, en één of meer slaapkamers. Achterin vond ik een paar varkens en een zeug met pasgeboren varkentjes, een paar geiten, een hond en het toilet . Geweldig, tussen de varkens in den donkere je broek laten zakken bij -3 graden . In de living aten we verse, heerlijke jiaozi. Na ons avondmaal toonde de oude Chinees me zijn maismachine (mais is in dit deel van China het meest verbouwde gewas) en nam Eddy een foto van ons samen. Het mooie daaraan was dat de vader per sé zijn vest wou uitdoen omdat hij er iets netter wilde uitzien op de foto, waarna ook de moeder zijn kleren een beetje meehielp afstoffen. Zulke momenten raken me toch wel.

    Even langs de Big Goose Pagoda, naast de T-warriors het symbool van Xian, en daarna door naar een gezellig jeugdhostel waar ik met Eddy nog iets ben gaan drinken.

     

    De volgende ochtend stevig ontbijt met een grote kom sojamelk. Ik hou van warme sojamelk met suiker! Eddy wist me een verhaal te vertellen over een mooi meisje van het platteland dat zoetigheden verkoopt tegenover een universiteit in Xian en op korte tijd bekend geworden is, dus zijn we het er gaan proeven en kon ik het mooie meisje met het lekkere snoep met eigen ogen aanschouwen . Gesuikerd fruit op stokjes (zoals wij het op de kermis nogal eens zien) is in China heel populair.

    Oorspronkelijk was ons plan het Tang Style Park te bezoeken, maar Eddy kon het geregeld krijgen dat een vriend van hem (Li Wei, oftewel “Tiger”) ons na ons bezoek aan de Big Goose Pagoda oppikte. Het was een eerder coole, gespierde Chinees, met een vrij agressieve rijstijl, en net zoals Eddy een stevige roker. Het was al vrij laat, dus vlogen we tegen sneltempo, op muziek van Apologize en de Black Eyed Peas (in het Chinees trouwens Hei Yan Dou Dou 黑眼豆豆 oftewel de “Zwarte Ogen Erwten”), naar Hanyangling – de tombe van Keizer Jingdi, waar mijn Lonely Planet razend enthousiast over was. Op je eentje kan je er amper geraken, dus meestal wordt deze tombe in groep bezocht. Het was inderdaad de moeite. Een beetje in de trend van het terracotta-leger maar toch anders. In plaats van met levensechte standbeelden, is deze keizer met minibeeldjes van zowel eunuchen, concubines, soldaten als honden, paarden, varkens en geiten begraven. Het is allemaal ongelooflijk mooi bewaard gebleven. We probeerden tevergeefs uit het raampje van de auto de uitrit te vragen aan een bewaker, die al antwoordend gewoon voorbijliep, zodat we geen flauw idee hadden van wat hij allemaal mompelde .

     

    Op de terugweg zijn we blijkbaar een taxi tegengekomen waarin welgeteld 7 personen zaten  maar die heb ik gemist. In Wuhan mogen er per taxi absoluut niet meer dan 4 passagiers zijn. Er is echter nog geen rookverbod, en dat heb je in Xian wel (hoewel het eigenlijk nog steeds zo is dat de taxichauffeur dat zelf bepaalt, en als de passagier wil roken dan kan hij dat nog steeds doen. In het merendeel van de taxi’s hangt echter wel een waarschuwing).

    Na de tombe weer maar eens naar dezelfde jeugdherberg voor een poolke. Het centrum van Xian is ongelooflijk gezellig, het lijkt er precies altijd Kerstmis ;) met veel rode lampionnen en de Bell Tower in het midden.

     

    Omdat ik me zo goed amuseerde, besloot ik al gauw tot vrijdag te blijven. Mikko en Dani waren zondag al terug naar huis vertrokken. Mikko wilde geen lessen missen, Dani wilde na het weekend even terug naar Wuhan om dan weer naar Xiamen te vertrekken. Het was dus me, myself and I, aangezien Eddy moest werken. Op het programma stond het Shaanxi Museum. In mijn gids stond dat ik aan de Belltower bus 610 kon vinden, maar die bestond precies niet. Ik was mijn tijd zodanig aan het verspillen dat ik het aan random Chinezen ben gaan vragen, en zo heb ik Liu Liu leren kennen, een universiteitsstudente. Na een heel gesukkel en gestap zijn we uiteindelijk aan het Shaanxi Museum aangekomen... dat gesloten bleek. Dat detail had ik over het hoofd gezien . Dan maar naar het Xian Museum, en ik nodigde Liu Liu uit me te vergezellen. Met haar ben ik ’s avonds heerlijk Koreaans gaan eten.

     

    Er lag trouwens nog wat sneeuw in Xian (in Wuhan was alles al weg) en vooral in de moskee en op de Drum- en Bell Tower was dat prachtig! Ohja, nog een weetje, de Backstreet Boys zijn in het Chinees 后街男孩, de “Achterstraat jongens” .

     

    Dinsdag ondernam ik een nieuwe poging voor het museum. Ik arriveerde rond 12 uur, maar de tickets waren “op”. Een beetje achterlijk aangezien het museum gratis is... Gratis betekende echter niet dat het “ticket-vrij” was, en het aantal tickets was dus beperkt. Om 1 uur moest ik maar terugkomen, dus daar ging mijn planning weer. Na een uurtje niksen in de buurt, vond ik lange rijen mensen aan het loket. Ik schoof aan in de niet-locale-mensen-rij, die natuurlijk veel langer was, en ben pas tegen 2 uur goed en wel binnengeraakt. Het museum was oke, maar zo onder de indruk was ik toch ook niet. Veel tamtam om binnen te geraken ja... zoals altijd. Het is echter wel interessant om eens een chronologisch overzicht te hebben van de evolutie van de regio. Heerlijke hotpot gegeten met Eddy en daarna naar de Fonteinshow aan de Big Goose Pagoda (ja... weeral), maar we waren te laat (dankzij mijn lonely planet). Eerst alles navragen is toch wel de boodschap. Gelukkig was er een plan B: fly the kite! Ik had namelijk een vlieger gekocht in de buurt van de Bell Tower, en daar zijn we toch een tijdje zoet mee geweest (vooral omdat hij al na één minuut volledig in de war was). Er was niet echt héél veel wind, dus hebben we vooral rondjes gelopen rond het standbeeld op het plein .

     

    Woensdag stond de Famensi op het programma. Om 8 uur was ik paraat aan het station, maar rarara :p ... ik vond de bus weer niet. Men zei me dat ik de bus naar Fufeng moest nemen en van daaruit naar de Famensi moest. Mij goed... maar toen ik na 3 uren in een rammelbus nog steeds niet op locatie was, werd me duidelijk dat er een andere optie moest zijn geweest . Dat neemt niet weg dat de weg over het platteland zeer interessant was, en na 3,5 uur werd ik met een telefoonnummer in the middle of nowhere gedropt, meer bepaald een stofferig kruispunt waar niet bijster veel auto’s passeerden. Ik zag niet eens een straatnaam, en wachtte er een tijdje op een taxi. De taxi dropte me aan de Famensi, een grote boeddhistische tempel. Die rees zomaar uit het niets op, en het deed me direct aan de Shaolinsi in Luoyang denken. Er was geen kat, en ik stond op het reusachtige plein voor de inkom te luisteren naar de rustgevende muziek en een diepe stem die me een “cheerful visit” toewenste. 2 vrouwen naderden me en zeiden me dat ze me voor 60 kuai langs een zijdeur konden binnenloodsen (de toegangsprijs was 120 kuai). Dat was echter buiten de bewaker gerekend, die de dames blijkbaar al kende . Dan maar de volle pot betaald. Ik heb er echter wel een gratis rondleiding gekregen, al heb ik er niet echt van genoten omdat ik dacht dat het niet gratis kón zijn en ik ervan overtuigd was dat de vrouw me uiteindelijk toch wou pluimen . Ik ben de dag doorgekomen met een banaan en 2 koekjes, en ging bijna van mijn sus toen ik terug in Xian aankwam. Thank God dat ik de laatste high speed-bus naar Xian wél te pakken gekregen heb en niet nogmaals door de boerenbuiten moest. ’s Avonds genoten Eddy en ik van de prachtige fonteinshow, die ik iedereen aanraad , waarna we onder andere met Tiger naar een ander jeugdhostel trokken voor een pint.

     

    Donderdag ben ik Kirsten (klasgenote uit Leuven) gaan bezoeken aan de Xibei Daxue. De campus is zoooo mini , maar het heeft wel iets heel gezelligs. Een dagje shoppen in de omgeving, een Starbuckske (wie had ooit gedacht dat ik daar fan van zou worden ) en ’s avonds naar een Thanksgiving Dinner met een hoopje Europeanen in een gezellig Westers restaurant. Ook hier weer een supergezellige avond gehad! Daarna naar een bekende club in Xian (de Salsa 沙沙) met Eddy en Tiger. Het was er veel te warm, ik zweette zelfs als ik gewoon op mijn barkruk zat. De club zelf was wel heel mooi, met tussendoor regelmatig dansshows.

     

    Vrijdag zat de Temple of the Eight Immortals er niet meer in (ik vond de bus weer niet :p) dus ben ik gewoon met een Chinees meisje dat ik op straat was tegengekomen over straat gekuierd. Natuurlijk ben ik weer te laat vertrokken voor de bus naar de luchthaven, en dus stond ik een kwartier voor tijd paniekerig op een taxi te wachten. Het is hier de wet van de sterkste, dus liep ik op de eerste de beste taxi af die stopte, tezamen met een andere Chinees. “Ik moet een vliegtuig halen!” riep ik en ik dacht dat hij de taxi aan mij afstond, maar toen bleek dat ook hij instapte. Ik dacht dat hij me aan de busstop wou afzetten, maar toen bleek dat hij ook naar de luchthaven moest en me gratis wou meenemen. En dat niet alleen, op de luchthaven sleurde hij ook nog eens een heel eind mijn bagage voor me :p. Ik hou van Xianezen!

     

    Je kan je wel voorstellen dat ik na die fantastische 8 dagen in Xi’an een beetje depressed was toen ik hier in Wuhan aankwam. Alles lijkt hier opeens een stuk minder natuurlijk... Toen ik met moeite een busticket voor de aerobus wilde bemachtigen en een Wuhanees serieus van zijn tak zag maken over de houding van de loketbediende, kon ik het niet verhelpen te denken dat ik weer bij de “boerekes van Wuhan” terechtgekomen was. Een Xianees bood me dan weer aan de taxi naar mijn universiteit voor niets te delen…

     

    Ik heb net van Dani gehoord dat het in Xiamen het “paradijs” is en ze het tweede semester absoluut niet in Wuhan wil blijven, en ik heb zin hetzelfde te doen. Misschien ken ik Wuhan nog niet door en door, maar die 8 dagen in Xi’an compenseerden alle moeilijke momenten in Wuhan... De laatste week was gewoon fantastisch! Ik heb zoveel contacten gelegd, zoveel Chinees gepraat (het Xian-dialect is makkelijker te verstaan dan het Wuhan-dialect), zo goed gegeten en me zo geweldig geamuseerd... In Xi’an ga ik vast en zeker nog komen!

    30-11-2009 om 00:00 geschreven door Kelan  


    12-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wuhan Daxue wan sui! (Hiep hiep hoera voor Wuhan Daxue!)

    Oke dit is echt een rotdag. Sorry dat ik weer een klaagzang begin, maar ik moet het effe kwijt.

    De elektriciteit is op dit moment weer uitgevallen. Ik heb een echte rotnacht gehad, en vanochtend om 6 uur begon dat lawaai natuurlijk weer... maar ditmaal viel het vrij gauw stil. Waarom? Geen elektriciteit natuurlijk :p geen internet, geen verwarming, geen licht.

    Nu moet je weten dat het op dit moment (het is nu bijna 2 uur ’s middags) 3 graden celcius is. Gene lach dus  en ik had vandaag schrijfexamen.

    Met heel veel moeite ben ik dus uit bed gesukkeld, heb ik Michael Jackson-muziek opgezet om toch te proberen een beetje goedgeluimd naar de les te vertrekken (in de wind en de regen, ook dat nog). Ik was één van de weinige mensen die de luisterles gehaald heeft  anderen geraakten ofwel hun bed niet uit, óf hadden stukken aan hun brommertje. Ik heb op dit moment 3 truien en een t-shirt aan, en ik heb het nog koud. Één broek is ook niet voldoende. Dat heb ik vandaag tijdens het schrijfexamen ondervonden (denk maar niet dat er in de klaslokalen verwarming is), want toen ik na 2 uren rechtstond, deden mijn benen gewoon pijn.

    En dit is nog maar het begin, dus het belooft. De kou is hier zo verkleumend, dringt echt door tot op het bot. Ik ervaar de kou hier totaal anders dan in België. Morgen 5 truien ja!

    En nét toen ik dacht dat het niet erger kon, liep ik tegen de glazen deur van de eetkantine :p.

     

    Echter, mijn examen was goed, ik heb zo maar even 6 bladzijden volgepend. De examens zijn hier een lachertje, zoals te verwachten was. Ik ga nu niet zeggen dat het extreem gemakkelijk was, maar het niveau ligt natuurlijk lager dan in Leuven. Nochtans zijn de lessen hier wel oke, zoals ik al zei. In bachelorklas 3 ligt het niveau volgens mij wel een stuk hoger, maar ik ben tevreden. Ik studeer zoveel ik wil, en extra tijd kan ik voor extra woordenschat gebruiken (als ik zin heb).

    De hamvraag: hoe is het met mijn Chinees gesteld? Ahum... wel mensen, ik krijg redelijk wat complimenten van Chinezen, maar dat wil natuurlijk niks zeggen. Je moet namelijk nog maar je mond opendoen en een simpele “ni hao” zeggen om hier tot in de hemel geprezen te worden. Persoonlijk vind ik dat ik weinig vooruitgang boek, omdat er gewoon geen druk is om te studeren. Ik heb sinds mijn examens van juni bijna niks meer herhaald en dat begin ik nu pas echt serieus te voelen. Ik praat wel regelmatig Chinees, maar het blijft toch vaak heel basis. Daarbij komt dan ook nog eens het Wuhan-dialect dat soms verwarrend of onduidelijk is. Ik sta qua schrijven en grammatica voor op mijn klasgenoten (qua spreken echter helemaal niet), en het is een kwestie van die voorsprong nu niet kwijt te geraken due to lack of motivation.

     

    Enfin soit, we zullen het weer eens over leukere dingen hebben, dan vergeet ik de kou even. 2 weken geleden ben ik naar de Halloween-party in Grammy’s geweest en het was superrrr, maar niet zo super als de party van zaterdag! Omdat Sam verjaarde, besloten we met een 5-tal personen naar de African night in Grammy’s te trekken. Je denkt nu misschien “hm... Kerlijne had het toch niet zo staan op al die Afrikanen daar...”. Klopt, en ik moet toegeven dat ik ook niet gedacht had dat het me zo zou bevallen.

    Normaalgezien komen gesprekken met Afrikanen hier niet verder dan:

    “Can I be your friend?”

    “Euhmmm...... no.”

    “Do you have boyfriend?”

    “Yes.”

    Echter, er heerste ginder een heel aangename sfeer, ik heb veel mensen leren kennen en was de hele avond niet van de dansvloer weg te slaan. Afrikanen hebben zulk gevoel voor ritme, en hun muziek maakt je zo blij... voor mij mag het elke week Afrikaanse avond zijn . De Angolezen waren er nu ook weer bij (zij mochten van de politie een maand niet meer op stap omdat ze gevochten hadden). En pa, ik ben een tijd geleden wel eens een Hollander tegengekomen  maar die studeert hier niet. Die was toen aan het couchsurfen bij een Libanees van een andere universiteit in Wuhan. Echter, na 3 weken loopt die hier nog altijd rond (ik ben hem tegengekomen in Grammy’s), hij heeft er precies moeite mee om hier te vertrekken.

     

    Verder gaat hier alles zijn gewone gang. Ik ga regelmatig eens uit eten met vrienden of Chinezen die ik hier heb leren kennen. Een echte goede Chinese vriend of vriendin heb ik echter nog niet, jammer genoeg. Naar mijn gevoel zijn die hier heel moeilijk te vinden, maar we zoeken verder . Een Chinese boyfriend zit er ook niet in denk ik, want het is hier niet vet :p. Nochtans vind ik wel dat het went, want ik zie al meer oke-Chinezen dan 2 maanden geleden. Als die trend zich doorzet, vind ik in juni alle Chinezen misschien wel hotties . Vorige donderdag ben ik met Ayrton een iets duurder restaurant gaan uitproberen, maar dat viel echt tegen. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat er stof in onze gefrituurde vleesjes zat, maar de ober beweerde dat dat volledig normaal was. Ik heb er echt mijn bedenkingen bij.

     

    Zaterdag ben ik met Ayrton naar het Hubei-museum geweest. Ik geloof dat het toen rond de 24 graden was. Omdat we de ganse weg naar ginder opgehouden werden door Chinezen die foto’s met ons wilden (wit, zwart en geel samen! Dat kom je niet alle dagen tegen eh) of gewoon een babbeltje wilden slaan, hebben we het museum op een drafje gedaan. Het was ook veel te groot om alles nauwgezet te bekijken. Ik heb ondertussen ook voor de eerste keer geweigerd om op de foto te gaan met een Chinees. Af en toe wil je als toerist ook gewoon eens met rust gelaten worden en op je gemak naar potten en scherven kijken.

     

    Ten slotte ben ik 2 weken geleden (ook weer met Ayrton) naar de Chinese Makro geweest, nl. de Metro. En wat vond ik daar? NUTELLA! Praise the lord! :D

    En dat was niet alles! Ik zag er namelijk ook alle soorten Belgische bieren (en ditmaal zelfs eens géén Heineken), van Leffe en Grimbergen tot Duvel. Ook ben ik broodbeleg en verschillende kazen (o.a. Camembert) tegengekomen.

    Na de Nutella was ik al in hogere sferen, maar mijn geluk kon helemaal niet meer op toen ik 2 massagestoelen zag staan. Ze zijn groot en zien er een beetje creepy uit, met uitstekende tentakels, en ze omklemmen zelfs vrij hard je benen zodat je niet zomaar kan ontsnappen. Die stoelen ben ik in België nog niet tegengekomen. Ik zou er één kopen als ze iets gemakkelijker te transporteren waren. Van Nitzan had ik al gehoord dat de stoelen aangenaam zijn, maar ik had nog nooit de kans gekregen ze zelf eens ergens te proberen zonder dat er 20 Chinezen op zouden staan zien. Dit was mijn kans! Ayrton en ik namen elk plaats in onze stoel, en we zijn er het eerstvolgende halfuur niet meer uitgekomen :p. In de Metro mogen ze mij vaker verwachten!

     

    Wist je dat?

    -          Chinezen op etenswaren niet de vervaldatum, maar de productiedatum schrijven? Ergens anders op het pak moet dan normaalgezien staan hoe lang het voedsel goed blijft na productie, en dan mag je zelf gaan tellen.

    -          Evian-water hier superduur is? Ik had dat al van Gong Yiwei gehoord, die maar niet begreep hoe dit water in België zo goedkoop kan zijn. Je betaalt hier 22 euro voor een 6-tal flessen geloof ik (ik moet het nog eens checken, het was alleszins belachelijk veel)

    -          Chinezen echt niks snel kunnen oplossen? Ze hadden me daarnet in de eetkantine te veel aangerekend voor mijn eten (70 cent in plaats van 55... jaaaa 15 cent is hier de moeite om voor terug te gaan :p), dus ga ik terug naar hetzelfde meisje om dat te zeggen, maar ik moest zien dat ik mijn ticketje opnieuw had. Ik ben mijn ticket dus terug gaan vragen en hiermee naar de kassa gegaan, waarop een ander meisje er opeens mee begon rond te lopen. Ik zag het alweer aankomen en ik heb haar gezegd dat ik eerst op mijn gemak ging eten en dan bij haar mijn 15 cent kwam halen. Zulke dingen zijn zo gemakkelijk op te lossen, maar ze doen het toch altijd zo omslachtig! Na het eten kreeg ik mijn 15 cent, én kreeg ik een nieuw bonnetje om terug opnieuw af te geven. Mensenlief :p

    12-11-2009 om 17:47 geschreven door Kelan  


    11-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.één-kind-dag

    Wat een geweldige feestdagen hebben ze hier toch!

    Neeen, het is vandaag geen Wapenstilstand. Neeeen, het is vandaag geen Nationale Vrouwendag. Het is vandaag........... één-kind-dag! :D

    (11-11, snappie?)

     

    Vandaar dus: Gelukkige één-kind-dag!

    11-11-2009 om 00:00 geschreven door Kelan  


    07-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.adres
    Ik heb een foto genomen van mijn adres zoals het op een brief/pakje moet staan. Nooit was post naar Kerlijne sturen zo gemakkelijk! :D
    (zie bij Foto's: Adres Kerlijne)

    07-11-2009 om 14:14 geschreven door Kelan  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monstermouse!

    Heb ik trouwens al verteld welke fases je doorloopt als je met ratten samenleeft? (de kleine Michael (RIP) wist daar waarschijnlijk ook alles van)

    Fase 1: De beginfase. Als je ’s avonds wil gaan slapen en je net je lenzen hebt uitgedaan, bespeur je plots een grote zwarte vlek die zich vliegensvlug van de voedselkast naar de badkamer verplaatst (of was het je kamer?). Paniekerig zoek je achter alle kasten, en je besluit uiteindelijk bij een vriend of vriendin onder de wol te kruipen.

    Fase 2: De ontkenningsfase. Je vraagt je af of je het jezelf niet ingebeeld hebt, want je vrienden delen je ervaring niet. Is er iets mis met je?

    Fase 3: De ontdekkingsfase. Ook je vrienden ontdekken nu meermaals beesten in de omgeving van de koekjeskast – ze zijn te groot om muizen te zijn, maar te klein om ratten te zijn. Zijn het MM (monstermuizen)? Dagelijks vind je gaten in wortels, paprika’s, fruit en koekjes. Het lijkt alsof de rollen geleidelijk omgedraaid worden en de beesten je niet meer vrezen! ’s Nachts hoor je je kamergenote zelfs met hen onderhandelen om toegang tot het toilet te krijgen: “Stupid mouse, go away!! Go! KSSSHHT!”

    Fase 4: Boven je hoofd hoor je de MM vechten over wie vannacht de woonkamer mag plunderen. Tijd voor actie. De badkamer- en keukendeuren worden s‘ nachts gesloten. De actiefase.

    Fase 6: De MM bijten zich als het ware een weg door de badkamerdeur, en gaan zelfs over tot het afbreken van de wc-papierblokkage voor de deur. De poetsfase.

    Fase 7: Na het zetten van kartonnen vallen met superlijm en vergif op de bovenkant én een koekje om ze te lokken, vind je de vallen (en de lijm) ’s ochtends tegen de muren van je appartement. Een half koekje is weg. De volgende dag is de andere helft ook weg. De vriendschapsfase?

    Fase 8: Je koopt dozen voor al je eten en je bent vriendelijk tegen de MM als je hen tegenkomt. Wapenstilstand. De aanvaardingsfase.

    07-11-2009 om 14:03 geschreven door Kelan  


    05-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Afrika tot in Amerikaaa...

    Nationaliteiten die ik ben tegengekomen tot nu toe:
    Tsjechië, Israël (opgelet: Israël is Europa eh! :p), Kirgisistan, Kazachstan, Turkmenistan, Rusland, Zweden, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Canada, VS, godgans Afrika (Angola, Zimbabwe, Zambië, Congo, Senegal, Mauritanië enzovoort enzovoort), Costa Rica, Brazilië, Colombia, Noord- en Zuid-Korea, Japan, Vietnam, Indonesië, Australië, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Libanon, Oekraïne, Jemen, Iran, Irak, Turkije, Saoedi-Arabië, ieniemienietieniewienielandjes waarvan ik het bestaan niet eens vermoed had en waarschijnlijk nog veel meer landen die ik vergeten ben.


    05-11-2009 om 20:49 geschreven door Kelan  


    04-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn naam is haas, ik weet van niets, is er wat gebeurd man, daar weet ik niks van!

    Man man :p. Het wordt tijd jullie eens een prachtig voorbeeld te geven van de organisatie op onze universiteit. Nu vrijdag begint normaalgezien een soort van Olympisch weekend hier op onze campus. Het hele weekend zal in het teken van sport staan. Daarom gaat het gerucht dat er vrijdag geen les zou zijn. Vandaag kwam onze leerkracht de klas binnen en zei:

    “Ik heb, net zoals jullie, gehoord dat er vrijdag misschien geen les zal zijn, maar dat is nog niet zeker.”

    De hele klas wilde natuurlijk weten waarom het nog niet zeker was, want vrijdag is namelijk overmorgen al.

    “Wel,” zei onze leerkracht, “als het vrijdag regent, gaat de les gewoon door, maar als de zon schijnt, dan krijgen jullie vrijaf.”

    Waar dit dus op neerkomt, is dat we vrijdag allemaal om 7 uur moeten opstaan en uit ons raampje moeten loeren om te weten of we naar de les moeten of niet. Daarop vroeg ik wat er dan zou gebeuren als het vrijdag motregent, maar dat wist ze niet. Ze zei dat ze de Chinees van onze klas zou opbellen als de les zou doorgaan, en die zou dan op zijn beurt de rest van de klas verwittigen. Als dat geen efficiënte oplossing is :p!

    Toen we na de les echter tegen haar grapten: “Dus, vrijdag geen les?”, kregen we als antwoord: “Als jullie het zo willen, oke dan.”

     

    Het lawaai van het machien dat ervoor zorgt dat we warm water hebben, is er trouwens nog altijd – elke ochtend om 6 uur. Omdat het machien dat voor dit lawaai zorgt in verbinding staat met de andere koten én de kantine (die ’s ochtends warm water nodig heeft om ontbijt te maken), is er geen oplossing. Ik mag wel verhuizen, maar ik zei dat ik dat helemaal niet wou omdat ons appartement zo mooi en proper is, en omdat ik bij zulke leuke kotgenoten zit. “Dan mogen jullie alle vier verhuizen!”, kreeg ik als antwoord.

    Het toppunt is eigenlijk dat we ’s ochtends helemaal geen warm water hebben... en ’s avonds soms ook niet trouwens...

     

    De Belgische ambassade in Peking gaat me wat materiaal opsturen voor het grote Culturele Festival dat hier op 12 en 13 december zal plaatsvinden. Het is de bedoeling dat we allemaal ons eigen land vertegenwoordigen. Er zullen allemaal tentjes worden opgezet waarin we dan materiaal mogen uitstallen en foto’s mogen ophangen. Omdat ik hier de enige Belg ben, deel ik mijn tentje met een aantal andere Europese eenzaten. Ook Nitzan uit Israël hebben ze bij Europa gezet (vraag me niet waarom). Een aantal vergaderingen zijn al gepasseerd, en het lijkt erop dat dit festival toch groter zal zijn dan ik eerst dacht. Zaterdagavond is er een grote show die zelfs op de nationale televisie zal worden uitgezonden. Van in het begin zijn we dus aangespoord geweest om ons beste beentje voor te zetten, en om naast de tentoonstelling ook een optreden in elkaar te steken, maar bij de Europeanen is dat tevergeefs geweest. Europa was niet echt in de mood om mee te werken, dus wij doen geen optreden. De Latijns-Amerikanen, Afrikanen, Koreanen en Laotianen zijn echter al volop aan het oefenen. Meermaals per week kan ik hier onder mijn raam een hoopje Aziaatjes zien rondhuppelen op traditionele muziek.

    De tentjes voor Europa gaan echter wel door, en nu is iedereen een beetje bezig ideeën op te doen en zijn ambassade te contacteren. Je mag ook dingen verkopen. Nitzan en een Zwitser zijn zo bijvoorbeeld van plan een typisch gerecht uit hun land te prepareren en het dan te verkopen. Er was een vergoeding beloofd voor al het materiaal dat we zelf aankopen om een zo mooi mogelijke tentoonstelling klaar te maken, maar zoals gewoonlijk kon niemand daar met zekerheid iets over zeggen. No money, no deal, zeggen wij dan :p.

    De ambassade moest weten hoeveel mensen er ongeveer op het festival verwacht worden, dus heb ik Sean gesmst. In zijn eerste sms zei hij dat er minstens een paar honderd bezoekers zullen afkomen, maar omdat me dat vrij weinig leek, vroeg ik hem om een meer gedetailleerd aantal. In zijn tweede sms wist hij me opeens te vertellen dat, gebaseerd op vorige jaren, we ons mogen verwachten aan 20 tot 30.000 bezoekers. Dat lijkt me dan weer nogal veel J. Kortom, niemand weet hier iets precies :p. Het is me wat.

    Lieverdjes, ongelooflijk bedankt voor jullie berichtjes tot nu toe ;) ik zal zo snel mogelijk wat terugmailen! xXx

    04-11-2009 om 00:00 geschreven door Kelan  




    Ni hao! 你好! 欢迎光临 :)
    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Kerlijne, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Kelan.
    Ik ben een vrouw en woon in Mol (België) en mijn beroep is sinologe.
    Ik ben geboren op 27/07/1988 en ben nu dus 35 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: karakters pennen en karaoke zingen.
    Ik hou van Chinezen, rijst, hotpot en stokjes.
    Imeel Kelan

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto's
  • Foto's van Kerlijne
  • Adres Kerlijne

  • Rondvraag / Poll
    Wanneer denkt u aan Kerlijne? :D
    altijd en overal !
    als ik Chinees ga halen bij de Ni Hao
    als ik ga slapen (en Kerlijne dus opstaat)
    als ik ga shoppen en 5 keer zoveel betaal als Kerlijne :p
    als ik chocolade eet (en daarna natuurlijk een reep naar Kerlijne opstuur)
    als China weer eens in het nieuws komt
    als ik me verveel tijdens een oersaaie les en droom van spanning en avontuur!
    als ik op mijn gemak de krant zit te lezen op een NORMAAL toilet
    als ik een kakkerlak zie rondcrossen
    als ik een Bruce Lee - film kijk
    als ik meer dan 60 eurocent betaal voor mijn avondeten
    als ik langs kamer 5 loop in het gebouw op Brabançonnestraat ... (welke nummer was het ook alweer?)
    Bekijk resultaat


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Archief per week
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs